Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά Σαμαρά για την οικονομία
  • [02] Το κάπνισμα (και το παθητικό) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη
  • [03] Πειραματικό φάρμακο αντιμετωπίζει μορφές της παθογόνου πρωτεΐνης του Αλτζχάϊμερ
  • [04] «Ασπίδα» κατά καρδιαγγειακών ο καφές
  • [05] Αμφισβητείται πως οι παχύσαρκοι μήλα κινδυνεύουν περισσότερο από τους παχύσαρκους αχλάδια
  • [06] ΟΜΕ-ΟΤΕ: Προχωρά σε κινητοποιήσεις

    [01] Πυρά Σαμαρά για την οικονομία

    Τεταρτη, 09 03 2011 13:30

    Περιοδεία στο νομό Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί από χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα επισκέφτηκε τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου. Στις συναντήσεις που είχε με τους δημάρχους, Λάζαρο Κυρίζογλου και Στάθη Λαφαζανίδη ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους, όπου -όπως δήλωσε- «η ανεπάρκεια και η αφροντισιά της κυβέρνησης είναι η φωτογραφία που βλέπει κανείς σε ολόκληρη τη χώρα». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική κρίση, η οποία -όπως είπε- έχει γίνει βαθύτατα κοινωνική και υποχρέωση του κάθε πολιτικού κόμματος είναι να σταθεί δίπλα στον απλό πολίτη. «Χρειάζεται η στήριξη των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται περισσότερο από την κρίση» και υπογράμμισε πως «αυτή την ευαισθησία δεν θα την αφήσουμε ούτε στην Αριστερά να την μονοπωλήσει, ούτε στο ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν γνωρίζει τη λύση του», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Όταν δεν υπάρχει εισόδημα, άρα δεν υπάρχει κατανάλωση και δεν υπάρχει κρατική δαπάνη -που σημαίνει ότι δεν γίνονται επενδύσεις- τότε «δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά. Τα μαγαζιά κλείνουν, η αγορά έχει «στεγνώσει» και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν είδα κανέναν από την κυβέρνηση να πάει στα κλειστά μαγαζιά, να κάνει βόλτα στους ρημαγμένους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Και πρόσθεσε: «Ζούμε μια πολύ δύσκολη εποχή με μια κυβέρνηση που δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπει -ούτε μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνει- αυτό που καταλαβαίνουν όλοι οι Ελληνες, αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει μία και μόνο αποκλειστική ρότα, την πορεία που της έχει βάλει το Μνημόνιο. Και δεν έχει κοιτάξει καθόλου αυτές τις δυνατότητες που θα υπήρχαν ακόμα και μέσα από το Μνημόνιο εάν το είχε διαπραγματευθεί. Δεν είναι δυνατόν να περάσεις το πρόβλημα της οικονομικής ευρωστίας σου, μέσα από τη θανάτωση χιλιάδων πλέον καινούριων ανέργων καθημερινά και ιδιαίτερα όταν αυτό αντανακλά, κυρίως το πρόβλημα στα νέα τα παιδιά».

    Η Νέα Δημοκρατία δεν πουλάει ελπίδα με τη νοοτροπία του λαϊκισμού, έχει συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα το οποίο δίνει μια άλλη πορεία εξόδου από την κρίση, επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Από την πλευρά τους, οι δύο δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, χαρακτήρισαν «ριγμένη» τη Δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με το κέντρο της πόλης και τις ανατολικές περιοχές, κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» και να συνοδέψει με πόρους την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μίλησαν ακόμα για την υψηλή ανεργία και το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γελοιοποιεί» τον Καλλικράτη στα μάτια των Ελλήνων, ακόμα και προετοιμάζοντας εκλογικούς νόμους κομματικού χαρακτήρα, αναφέροντας για παράδειγμα τις εκλογές στην ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μείωσε τους πόρους για τους Δήμους και τα έργα είναι μηδενικά.

    Στη διαμαρτυρία των δημάρχων ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ριγμένη ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι ο ίδιος ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη από τις δυτικές συνοικίες.

    Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα γευματίσει με πρώην βουλευτές της Ν.Δ. από νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62578

    [02] Το κάπνισμα (και το παθητικό) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη

    Παρασκευη, 11 03 2011 22:33

    Υγεια

    Εκτός από άλλα ήδη γνωστά προβλήματα που προκαλεί, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, κάτι που ισχύει τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για όσους γύρω τους εισπνέουν τον καπνό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται ένας παθητικός καπνιστής στον καπνό του τσιγάρου των άλλων, τόσο μεγαλώνει γι' αυτόν ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φόρμαν του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα διαβήτη "Diabetes Care", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 100.000 γυναικών, που από το 1982 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος των ίδιων και των γύρω τους. Στη διάρκεια των επομένων 24 ετών, περίπου μία στις 18 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, μια διαταραχή που πλήττει συνήθως ενήλικες, των οποίων ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων τη μέρα, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ίδιος ή και μεγαλύτερος στις πρώην καπνίστριες και στις παθητικές καπνίστριες.

    Ο καθηγητής Ντέηβιντ Νάθαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβαίνει όχι μόνο με τις γυναίκες, αλλά και με τους άνδρες, ενώ παραδέχτηκε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο γιατί συνδέεται το κάπνισμα με τον διαβήτη, ίσως όμως παίζει ρόλο ο παράγων της φλεγμονής, τον οποίο προκαλεί ο καπνός.

    Επεσήμανε επίσης ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει μεν πως το κάπνισμα αποτελεί την αιτία του διαβήτη, δείχνει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Τόνισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν ήσαν γνωστοί οι πιθανοί κίνδυνοι για εμφάνιση διαβήτη λόγω παθητικού καπνίσματος και, όπως είπε, από πλευράς προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δικαιολογεί την ανάγκη προστασίας των παθητικών καπνιστών, ώστε να μην εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/02/25/dc10-2087.abstract

    AΠΕ Είδηση: 63053

    [03] Πειραματικό φάρμακο αντιμετωπίζει μορφές της παθογόνου πρωτεΐνης του Αλτζχάϊμερ

    Παρασκευη, 11 03 2011 22:26

    Υγεια

    Τελευταίες μελέτες πάνω σε ένα πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτζχάϊμερ, κατέδειξαν ότι επιτίθεται στα μόρια μιάς πρωτείνης, που βρίσκεται στον οργανισμό και καλείται βήτα-αμυλοίδη. Απότους ερευνητές αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η πειραματική ουσία καταπολεμεί αυτόν που θεωρείται ως ο βασικός παθογόνος παράγοντας της νόσου.

    Το Μπαπινεουζούμαμπ, που παρασκευάστηκε από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, Πφίζερ και Τζόνσον και Τζόνσον, είναι ότι τελευταίο προτείνεται στην έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας καταπολέμησης της νόσου του Αλτζχάϊμερ, μιας θανάσιμης πάθησης του εγκεφάλου, η οποία έχει προσβάλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και στοιχίζει περίπου 604 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σε κόστος θεραπευτικής αγωγής.

    Τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και τα πλέον πρόσφατα θεραπευτικά σχήματα της φαρμακοβιομηχανίας Λίλι, αλλά και της Μεντιβέϊσιον, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.

    Σε αντίθεση, μία, περιορισμένη σε πρώτη φάση, μελέτη στον εγκέφαλο την περασμένη χρονιά, κατέδειξε ότι το Μπαπινεουζούμαμπ κατάφερε να συρρικνώσει τα στέρεα τεμάχια της βήτα-αμυλοίδης, που υπήρχαν στο χώρο του εγκεφάλου, σε ποσοστό 25%, σε δείγμα μελέτης 28 ασθενών.

    Αρκετές, όμως, έρευνες σε ποντίκια και αρουραίους, οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα πολύ μικρότερα σε μέγεθος στέρεα τεμάχια της βήτα-αμυλοίδης, που πλέουν ελεύθερα μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ( μία αμιγής υδαρή ουσία του οργανισμού, η οποία περιβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό ), ή λιμνάζουν διαλυτά σε περιοχές του, είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη θανάσιμη πάθηση του εγκεφάλου.

    Αυτή η διαπίστωση δημιούργησε την αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα, κατά πόσο η αναφερόμενη θεραπευτική ουσία, η οποία στην πραγματικότητα συνιστά τεχνητό ανοσοποιητικό μηχανισμό που ονομάζεται μονοκλωνικό αντίσωμα, στοχεύει το σωστό παθογόνο αίτιο.

    Η απάντηση φαίνεται πως βρέθηκε στην ανακοίνωση που έκανε ύστερα από επισταμένη μελέτη και έρευνα σε ποντίκια και οστρακοειδή, η Τζόνσον και Τζόνσον.

    " Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι πλέον ότι το Μπαπινεουζούμαμπ τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τις δύο μορφές της βήτα-αμυλοίδης. Και με τη στέρεη και με τη διαλυτή ", αναφέρει ο Τζιν Κίνεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Τζόνσον και Τζόνσον.

    ΑΠΕ Είδηση: 63052

    [04] «Ασπίδα» κατά καρδιαγγειακών ο καφές

    Παρασκευη, 11 03 2011 21:57

    Υγεια

    Ασπίδα για την καρδιά είναι ο καφές σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου της Σουηδίας. Οι επιστήμονες ωστόσο, επισημαίνουν ότι η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο. Δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιοαγγειακών παθήσεων κυρίως στις γυναίκες.

    Νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία δείχνει ότι ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ανάλογα προβλήματα υγείας μειώνονται κατά 25% με τη βοήθεια του καφέ.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καφές περιέχει ουσίες που μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο για την καρδιά, ανάλογα με τη ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Αν κάποιος, τονίζουν οι ειδικοί ξεπεράσει τις δύο κούπες, τότε μειώνονται οι ευεργετικές ικανότητες του καφέ.

    Επίσης παίζουν ρόλο και εξωγενείς παράγοντες, όπως το τσιγάρο.

    Ο συνδυασμός του με τον καφέ ακυρώνει τα οφέλη που μπορεί να υπάρχουν. Στην έρευνα που διήρκεσε 13 χρόνια, πήραν μέρος 40.000 άνθρωποι ηλικίας 49 έως 83 ετών. Οι ειδικοί έλαβαν υπόψη το ιστορικό των εθελοντών, το βάρος τους, αλλά και το κατά πόσο καταναλώνουν αλκοόλ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63051

    [05] Αμφισβητείται πως οι παχύσαρκοι μήλα κινδυνεύουν περισσότερο από τους παχύσαρκους αχλάδια

    Παρασκευη, 11 03 2011 19:51

    Υγεια

    Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην μέση τους, με συνέπεια το σώμα τους να έχει σχήμα "μήλου", κινδυνεύουν πιο πολύ από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν σωματότυπο "αχλαδιού" λόγω περισσότερου πάχους στους γοφούς και στα οπίσθια.

    Οι ερευνητές (περίπου 200 από 17 χώρες), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ντάνες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περίπου 220.000 ανθρώπους.

    Επιβεβαίωσαν μεν ότι η παχυσαρκία (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 30) αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όμως διαπίστωσαν επίσης ότι τελικά δεν έχει σημασία η κατανομή του πάχους στο σώμα, όπως επίσης μικρή σημασία έχει με ποιο τρόπο μετριέται το πάχος (με βάση το δείκτη σωματικής μάζας, την περιφέρεια της μέσης ή την αναλογία μέσης-γοφών). Ο δείκτης σωματικής μάζας (ΒΜΙ) υπολογίζεται αν διαιρέσει κανείς το βάρος του σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με "κεντρική παχυσαρκία" (τα "μήλα"), που έχουν πιο πολύ πάχος γύρω από την μέση τους, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έχουν γενική παχυσαρκία. Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι αν και το πάχος και το λίπος θα έπρεπε να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε αλλαγές στο στιλ ζωής τους, τελικά οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για ένα μελλοντικό έμφραγμα είναι το ύψος της πίεσης του αίματος, της χοληστερίνης και το ιστορικό διαβήτη.

    Η νέα έρευνα παρακολούθησε επί μια δεκαετία περίπου μια σειρά από βασικούς δείκτες (βάρος, πάχος γοφών και μέσης, πίεση, χοληστερίνη κ.α.) σε 220.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, εκ των οποίων σχεδόν 14.000 έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το συμπέρασμα ήταν, όπως είπε ο Ντάνες, ότι "κατά βάση, όλοι οι τύποι παχυσαρκίας είναι γενικά εξίσου κακοί", όσον αφορά την καρδιά. Είπε ακόμα πως "η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι αν έχουν ήδη μετρηθεί οι συμβατικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η πίεση του αίματος και η χοληστερίνη, στη συνέχεια οι μετρήσεις του επιπέδου του λίπους πολύ λίγα έχουν να προσθέσουν (από άποψη κινδύνου)".

    Η παχυσαρκία έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, που πλήττει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, υπερδιπλάσιους σε σχέση με το 1980. Από την άλλη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60105-0/fulltext Είδηση: 63049

    [06] ΟΜΕ-ΟΤΕ: Προχωρά σε κινητοποιήσεις

    Παρασκευη, 11 03 2011 20:08

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωράει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, όπως αποφάσισε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση με τη διοίκηση του ΟΤΕ, τόσο για τις απολύσεις στην Cosmote, όσο και για τις περικοπές των αποδοχών τους.

    Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ Πανελλαδικά για την Παρασκευή 18/3/2011. Παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση προς τις Διοικήσεις του ΟΤΕ και της COSMOTE σε Δημόσιο Διάλογο την Τρίτη 15-3-2011 και ώρα 10.00 στα γραφεία του ΟΜΕΔ όπως ο νόμος ορίζει. Σε περίπτωση που στη συνάντηση αυτή δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα συνεχιστούν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Πέμπτη 24-3-2011.

    Όπως έγινε γνωστό, το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ εξουσιοδότησε την Παρασκευή την Εκτελεστική Επιτροπή για 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με την πρώτη απόλυση εργαζομένου στον Όμιλο ΟΤΕ. Τέλος, η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί το Βασικό Μέτοχο, δηλαδή την κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να δώσει δημόσια και σαφή εντολή στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ και στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου για εξάντληση κάθε δυνατότητας επίτευξης εργασιακής ειρήνης στις Επιχειρήσεις αυτές.

    ΠΗΓΕΣ:ΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63050


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 March 2011 - 22:03:45 UTC