Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο σεισμός έπληξε και το πυρηνικό εργοστάσιο
  • [02] Καλά αλλά ανήσυχοι οι Έλληνες του Τόκιο
  • [03] Ε.Ε: Θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα
  • [04] Στα χέρια του Καντάφι η Ρας Λανούφ
  • [05] Όχι δικαστών στο νέο μισθολόγιο
  • [06] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Κίνα
  • [07] Ιταλία: Διαδηλώσεις υπέρ των δημόσιων σχολείων και του Συντάγματος
  • [08] Σύλληψη 38χρονης για εκβιασμό
  • [09] Απόπειρα ληστείας με πλαστικό πιστόλι
  • [10] Σκοτώθηκε 33χρονος σε τροχαίο
  • [11] Επιφυλακτική έως αρνητική η αντιπολίτευση

    [01] Ο σεισμός έπληξε και το πυρηνικό εργοστάσιο

    Σαββατο, 12 03 2011 18:07

    Το πέρασμα του Αρμαγεδδών από τη βορειοανατολική Ιαπωνία, έρχεται να συμπληρώσει η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, που προκάλεσε αναστάτωση και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας κατέρρευσε και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο. Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πειράχτηκε ο πυρήνας του αντιδραστήρα. Τραγικός είναι ο απολογισμός από τα 8,9 ρίχτερ και το τσουνάμι ύψους δέκα μέτρων που ακολούθησε καθώς εκατοντάδες είναι οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το νούμερο των θυμάτων μπορεί να ανέβει σημαντικά, καθώς 10.000 άνθρωποι αγνοούνται από την παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

    Πυρηνικός εφιάλτης

    Μετά τον ισχυρό σεισμό και τον καταστρεπτικό τσουνάμι η Ιαπωνία καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα ένα κίνδυνο που προκάλεσαν οι μετασεισμοί. Αυτό της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα Ναίτσι Φουκουσίμα 1.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έδωσε η Ιαπωνία στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES, δηλαδή πρόκειται για ένα "πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις" καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

    Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι "έκλεισε" γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.

    Ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις απαντήσεις τους οι Ιάπωνες, δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο, όμως αυξάνουν ώρα με την ώρα και την ακτίνα εκκένωσης της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο. Το βέβαιο είναι ότι έστειλαν αμέσως στο εργοστάσιο την ομάδα των σούπερ πυροσβεστών, όπως τους ονομάζουν, και οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Το θρίλερ με το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, που έφερε μνήμες από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, φάνηκε πάντως να παίρνει νέα τροπή όταν έγινε γνωστή η πληροφορία ότι ο θάλαμος όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας δεν έχει πάθει ζημιά.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο διαβεβαίωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 δεν έχει υποστεί "καμία ζημιά", επικαλούμενος τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας "έχουν μειωθεί" μετά την έκρηξη.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

    "Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν. "Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία", πρόσθεσε.

    Οι Ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα,.

    Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

    Σύμφωνα πάντως με τα Ιαπωνικά μέσα, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα, τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια. Και οι τρεις ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα και θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου.

    H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας.

    "Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

    Ο Εντάνο δήλωσε ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η έκρηξη σημειώθηκε εξαιτίας της έκκλησης υδρογόνου το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος και της ανάμειξής του με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.

    Για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες μετά τις ζημιές που υπέστη το πυρηνικό εργοστάσιο η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να αυξήσει την παροχή ενέργειας προς τη χώρα.

    Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν. δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ιαπωνία κατά 150.000 τόνους, ενώ οι ρωσικές εταιρείες Mechel και SUEK θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να αυξήσουν και την παροχή κάρβουνου κατά 3 με 4 εκατομμύρια τόνους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar Tass.

    Με το φόβο ενός νέου Τσέρνομπιλ ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να ελεγχθούν τα σχέδια και τα μέσα διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη ρωσική Απω Ανατολή.

    Οι ρωσικές αρχές πάντως μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικές όσον αφορά την παρουσία απειλής μόλυνσης από ραδιενέργεια, τονίζοντας ωστόσο ότι το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες,.

    Σε κατάσταση σοκ η Ιαπωνία

    Σε κατάσταση σοκ η Ιαπωνία και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις από τον σεισμό των 8,9 ρίχτερ που σκόρπισε το θάνατο και προκάλεσε τσουνάμι που κατάπιε τα πάντα στο πέρασμά του, σπίτια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα και πλοία.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι στιγμής 621 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, όμως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εκτός των άλλων περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται από την παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

    Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το μισό πληθυσμό αυτής της πόλης με περίπου 17.000 κατοίκους,. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια, ενώ προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 10.000 ανθρώπους.

    Οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι με τη βοήθεια του στρατού.

    Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι. Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περισσότερους από 20 χιλιάδες στρατιώτες, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα.

    Τα μέλη των σωστικών συνεργείων εργάζονται ακατάπαυστα την ώρα που τουλάχιστον 50 μετασεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες από αυτές μεγαλύτερες των 6 ρίχτερ, έχουν προστεθεί στο αρχικό πλήγμα. Τέσσερα εκατομμύρια σπίτια μόνο στο Τόκυο και τα προάστια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα έχουν καταστραφεί.

    Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν σε καταστήματα για να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό, αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες. Όλα τα καταστήματα είναι κλειστά, αυτό είναι το μοναδικό που είναι ανοιχτό και ήρθα για να βρω νερό και τρόφιμα.

    Η Ιαπωνία έχει ζητήσει την βοήθεια της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ο ΟΗΕ έστειλε 9 ειδικούς για να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία. Και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την άμεση αποστολή ομάδας 48 διασωστών και η Σιγκαπούρη θα στείλει ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά.

    Επίσης αμάδες Αμερικανών διασωστών αναχώρησαν για την Ιαπωνία, ενώ δύο μονάδες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα στείλει και η Γαλλία.

    Η Ιαπωνία δέχτηκε προσφορές βοήθειας και από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό.

    Οικονομικές συνέπειες

    Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του "εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο".

    Ο σεισμός-γίγαντας γονατίζει και την Ιαπωνική οικονομία, την τρίτη ισχυρή δύναμη του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Βιομηχανικοί κολοσοί υποχρεώνονται να αναστείλουν την λειτουργία τους.Το Ιαπωνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε συμπαρασύροντας τις διεθνείς χρηματαγορές και η τιμή του αργού πετρελαίου διολίσθησε παγκοσμίως.

    Τρανταχτά εμπορικά σήματα, όπως της Sony, της Toyota, της Nissan και της Honda (και όχι μόνο) έχουν σταματήσει την παραγωγή για λόγους ασφαλείας των εργαζομένων, αλλά και ζημιών που υπέστησαν οι μονόποδες παραγωγής.

    Το γεγονός θα έχει ασφαλώς μεγάλες συνέπειες στην οικονομία της χώρας που είναι στραμμένη στις εξαγωγές.

    Ταυτόχρονα η τιμή άμεσης παράδοσης του βαρελιού του αργού πετρελαίου διολίσθησε, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως.

    Ο βρετανικός οίκος Capital Economics εκπόνησε ήδη μελέτη στην οποία σημειώνεται ότι ο φονικός σεισμός πλήττει την Ιαπωνία στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την εγχώρια οικονομία, αν και σημειώνεται πως είναι «πρόωρο» το να αποτιμηθούν αυτή την ώρα οι ζημιές.

    Εκτιμάται πάντως ότι τελικές υλικές ζημιές θα είναι μικρότερες από εκείνες στον σεισμό του Κόμπε το 1995, που σκότωσε 6 χιλιάδες ανθρώπους κι προκάλεσε υλικές ζημιές αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Όμως, η πτώση της παραγωγής αποδείχθηκε πρόσκαιρη καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6%, για να βελτιωθεί όμως στον επόμενο μήνα κατά 2,2% και στον αμέσως επόμενο, κατά ακόμα 1%...

    Στην ίδια μελέτη, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η οικονομία του Ανατέλλοντος Ηλίου συρρικνώθηκε, οπότε ο φονικός σεισμός καταγράφηκε σε μία ευαίσθητη οικονομικά συγκυρία.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς ο σεισμός της Παρασκευής ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε στην Ιαπωνία εδώ και 140 χρόνια και προκάλεσε μετακίνηση του άξονα της γης κατά 25 εκατοστά.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου

    Την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για όσους έχασαν τη ζωή τους και για όσους υποφέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την τραγωδία του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταβίβασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας κ. Ναότο Καν.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ότι πληροφορήθηκε με μεγάλη λύπη τις τραγικές επιπτώσεις από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία, καθώς και από το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

    «Η Ελλάδα, που και η ίδια στο παρελθόν έχει υποφέρει από παρόμοιες φυσικές καταστροφές, συμμερίζεται απόλυτα τον πόνο του λαού που επλήγη από το σεισμό, καθώς και την προσπάθεια - τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά - που χρειάζεται να καταβληθεί για να ξεπεραστεί ένα τέτοιο χτύπημα», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις:Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

    Είδηση: 63074

    [02] Καλά αλλά ανήσυχοι οι Έλληνες του Τόκιο

    Σαββατο, 12 03 2011 16:55

    Ωρες αγωνίας ζούν και οι 300 Ελληνες που διαμένουν στη μακρινή χώρα. Ακολουθώντας τις οδηγίες των Ιαπωνικών αρχών μένουν στα σπίτια τους και παρακολουθούν τα Ιαπωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και με τους συνεχείς μετασεισμούς να μην τους αφήνουν να ξεχάσουν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, οι Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα.

    «Το γεγονός ότι επεκτείνεται η περίμετρος ασφάλειας είναι ανησυχητικό. Μπορεί να απέχουμε 250 χλμ από το σημείο, όμως μπορεί να έρθει και από 'δω όπως ήρθε το Τσερνομπίλ στην Ελλάδα», τόνισε στη ΝΕΤ ο ακόλουθος άμυνας της πρεσβείας στο Τόκιο Νίκος Σαϊτης.

    Η πληροφόρηση από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης δίνεται με το σταγονόμετρο, γεγονός που εντείνει την αγωνία των απόδημων Ελλήνων για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πυρηνικό ατύχημα.

    «Δεν μας έχουν πει αν υπάρχει σύννεφο, προς τα που κινείται, δε μας έχουν δώσει οδηγίες να μείνουμε μέσα ή έξω. Η πληροφόρηση είναι κακή. Καλό είναι λοιπόν να μείνουμε μέσα για 3 μέρες μέχρι να δούμε τι γίνεται», επισήμανε μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ, ο Ιωάννης Μπεγκέτης, διευθυντής εταιρίας κοσμημάτων στο Τόκιο.

    Προς το παρόν οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Τόκιο δε σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία, βρίσκονται όμως σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία μας στο Τόκιο για κάθε ενδεχόμενο.

    Ακολουθώντας την έκκληση των ιαπωνικών αρχών να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους οι Έλληνες που ζουν στο Τόκιο προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63073

    [03] Ε.Ε: Θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα

    Σαββατο, 12 03 2011 11:44

    Θετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για ιστορικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που εξοικονομεί 6 δις ευρώ από τα σπρεντ, και η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ η χώρα μας εξασφάλισε και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του σημερινού μηχανισμού στήριξης στα 440 δις ευρώ και η ενίσχυση του νέου από το 2013 με επιπλέον 500 δις, καθώς και η θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

    Ανάσα με αντίτιμο

    Ανάσα για την οικονομία της χώρας αποτελεί η συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης για την αποπληρωμή των 110 δις. που παρέχει ως δάνειο στην Ελλάδα ο μηχανισμός στήριξης.

    Η Ελλάδα κέρδισε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου αλλά με τη δέσμευση υλοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιούσιας 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

    Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου δίνει ανάσα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους ιδιαίτερα την περίοδο 2014-2015 όπου μαζί με λήξεις παλαιότερων ομολόγων ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ.

    Η αποπληρωμή των ποσών από τα 110 δισ. ευρώ θα γίνει τμηματικά μεταξύ 2017-2023 αντί 2015 - 2018 που ήταν μέχρι τώρα.

    Σημείο κλειδί που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα είναι η δυνατότητα που δίνεται τόσο στο ισχύον Ταμείο Διάσωσης όσο και στον μόνιμο Μηχανισμό το 2013 να αγοράζουν - υπό όρους - κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα:

    το ταμείο να μπορεί να αγοράζει ομόλογα κατευθείαν από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο που συμφωνείται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί, εφόσον εγκριθεί το Ταμείο Διάσωσης, να αγοράσει από την ΕΚΤ τα ομολόγα που έχει στην κατοχή της.

    Ωστόσο, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που είναι σύμφωνα με τον Ολι Ρεν 10 φορές οι περσινές περικοπές μισθών και συντάξεων.

    Ο αρμόδιος επίτροπος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει:"Πουλήστε δημόσια περιουσία για να σας βοηθήσουμε"

    Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένονται στο τέλος του μήνα.

    Παπανδρέου: "Ιστορικές αποφάσεις"

    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με την συμφωνία των εταίρων η Ελλάδα κερδίζει περισσότερα από 6 δις ευρώ, λόγω της μείωσης του επιτοκίου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη δέσμευση για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ώστε να μειωθεί το χρέος, τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται και οι αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

    «Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι κατά την έκτακτη σύνοδο ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», καθώς έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

    Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών, ενώ έκρινε ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, το γεγονός ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

    Καταλήγοντας έκανε σαφές ότι αν και αυτές οι αποφάσεις θα βοηθήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

    "Σύμφωνο για το Ευρώ"

    Νωρίτερα, οι 17 ηγέτες κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για το "Σύμφωνο για το Ευρώ", όπως μετονομάστηκε το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, με το οποίο προωθείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών. Με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα. Προς τον σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

    Ειδικότερα, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα και ότι στην αγορά της εργασίας θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη λεγόμενη "ευελιξία με ασφάλεια". Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των κρατών μελών καθώς και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορολογικών πολιτικών.

    Σε ότι αφορά στον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και μετά, αναφέρεται ότι στόχος του είναι να παρεμβαίνει τόσο προληπτικά όσο και για την αποφυγή των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.

    Η βοήθεια από τον εν λόγω μηχανισμό θα δίνεται με βάση ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα υπογράφει η ωφελούμενη χώρα. Τέλος, τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Βρυξέλλες: «Πράσινο φως για το Σύμφωνο του ευρώ»

    Είδηση: 63065

    [04] Στα χέρια του Καντάφι η Ρας Λανούφ

    Σαββατο, 12 03 2011 15:21

    Αεροπορική επίθεση εξαπέλυσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα εναντίον ενός σημείου ελέγχου που διατηρούσαν οι αντικαθεστωτικοί στην περιοχή αλ Ουκάιλα, ανατολικά της πόλης Ρας Λανούφ. Ο Σαίφ αλ Ισλάμ δήλωνει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το 90% της χώρας. Η αντεπίθεση του Καντάφι φαίνεται να αποδίδει, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν εδάφη στις πόλεις Ζαουίγια και Ρας Λανούφ. Οι επαναστάτες ζητούν επίμονα την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από την διεθνή κοινότητα, η οποία όμως διστάζει ακόμη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ο ένας μετά τον άλλο την επαναστατική Κυβέρνηση στη Λιβύη, ενώ η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε την αποχώρηση του Καντάφι απο την εξουσία.

    Μετά την επίθεση δεκάδες οχήματα μετέφεραν τους εξεγερμένους οι οποίοι αποχωρούσαν από την αλ Ουκάιλα, που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση της γειτονικής πόλης Μπρέγκα.

    Καπνός αναδυόταν από το σημείο ελέγχου των αντικαθεστωτικών.

    Εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα διυληστήριο της Ρας Λανούφ μετά τη χθεσινή αεροπορική επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων δεν έχει σβήσει ακόμη.

    Εξάλλου ο γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι είναι βέβαιος για τη νίκη των κυβερνητικών στρατευμάτων επισημαίνοντας σε συνεντεύξεις του σε ιταλικές εφημερίδες ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το "90% της χώρας".

    «Τώρα το 90% της χώρας έχει επανέλθει υπό τον έλεγχό μας και σύντομα όλα θα τελειώσουν. Αυτοί οι τρομοκράτες δεν μιλούν για δημοκρατία, εκλογές, αξίες: είναι απλώς τρομοκράτες. Αυτοί οι τρομοκράτες σκότωσαν εν ψυχρώ τους αστυνομικούς μας. Εχετε δει τις εικόνες στην τηλεόραση; Αυτοί οι εγκληματίες ξερίζωσαν τις καρδίες από τα πτώματα», δήλωσε σε συνεντεύξεις του στην Corriere della Sera και τη Repubblica.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κόλαση πυρός στη Λιβύη

    Είδηση: 63071

    [05] Όχι δικαστών στο νέο μισθολόγιο

    Σαββατο, 12 03 2011 16:35

    Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια, οι οποίες στο τέλος του 2010 ξεπερνούσαν τις 470.000 και οι μειώσεις των μισθών των δικαστών με τις νέες ρυθμίσεις, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ετήσια γενική των διοικητικών δικαστών.

    Σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούν περαιτέρω μείωση των μισθών τους, έστειλαν οι διοικητικοί δικαστές μέσω της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν το Σάββατο.

    Οι διοικητικοί δικαστικοί όπως και οι δικαστικοί λειτουργοί ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων επανέλαβαν την θέση τους για υποβάθμιση της Δικαιοσύνης και ζήτησαν την άμεση κατάργηση της διάταξης του νέου ασφαλιστικού νόμου, με τον όποιο οι νεοδιοριζόμενοι δικαστικοί, εντάσσονται στο ΙΚΑ, αλλά και τη διατήρηση του ειδικού μισθολογίου και των επιδομάτων τους.

    Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές , το άλλο μεγάλο πρόβλημα της δικαιοσύνης-η βραδύτητα στην απονομή της-δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την αύξηση των θέσεων των δικαστών αλλά χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις, στο θεσμικό πλαίσιο και στις υποδομές.

    Η τοποθέτηση του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, πως παρόλο που έχουμε ένα άρτιο θεσμικό πλαίσιο γίνεται συνέχεια λόγος για την δικαστική ανεξαρτησία και αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά, προκάλεσε την αντίδραση του γγ Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννη Ιωαννίδη που εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τους δικαστές να μην μιλούν μόνο για εξωγενείς παρεμβάσεις αλλά να στραφούν και στο εσωτερικό τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63072

    [06] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Κίνα

    Σαββατο, 12 03 2011 12:11

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αγνοούνται, μετά την έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο στη νοτιανατολική επαρχία Γκινζού της Κίνας, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η έκρηξη στο ορυχείο Ζιντσένγκ στην κομητεία Πανζιάν σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα (18.00, ώρα Ελλάδος, χθες), μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. Περίπου 34 ανθρακωρύχοι εργάζονταν στις στοές την στιγμή της έκρηξης και 15 εξ αυτών κατόρθωσαν να διαφύγουν. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 13 σορούς και εξακολουθούν να ερευνούν για τους έξι αγνοουμένους. Οι αρχές τόνισαν πως έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστωθεί η αιτία της έκρηξης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63066

    [07] Ιταλία: Διαδηλώσεις υπέρ των δημόσιων σχολείων και του Συντάγματος

    Σαββατο, 12 03 2011 13:38

    Υπέρ των δημόσιων σχολείων και του Συντάγματος της χώρας, διαδηλώνουν οι Ιταλοί πολίτες σε 100 πόλεις. Η πρωτοβουλία ανήκει στον σύνδεσμο δημοσιογράφων Articolo 21 (άρθρο 21) με την στήριξη όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς (Δημοκρατικό Κόμμα, Ιταλία των Αξιών, Αριστερά και Ελευθερία, Πράσινοι), μέρους του κεντροδεξιού "Μέλλον και Ελευθερία", συνδικαλιστών, φοιτητών, και του πρώην προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. "La Costituzione non si tocca", "Μην αγγίζετε το Σύνταγμα", το κύριο σύνθημα των διοργανωτών, στα μηνύματα που μεταδόθηκαν μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο, για να παρακινηθούν oi πολίτες, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Οι διαδηλώσεις, συνδέονται άμεσα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον οποίον "πολλοί καθηγητές των δημόσιων σχολείων διδάσκουν ιδέες που είναι σε αντίθεση με τις αρχές των ιταλικών οικογενειών και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ναπολιτάνο, υπογράφει μόνο τους νόμους που εγκρίνονται από τους συμβούλους του".

    Ο "Καβαλιέρε", προσπαθεί να "περάσει" ριζική αλλαγή του δικαστικού συστήματος της χώρας, με διαχωρισμό της καριέρας εισαγγελέων και δικαστών, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι θα ήθελε να πετύχει την έγκριση προεδρικού συστήματος, για να εκλεγεί ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στους δρόμους κατεβαίνουν και τα μέλη του λεγόμενου "Popolo viola" (Μόβ λαού) το οποίο, ως γνωστόν, δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο, με κύριο αίτημα την παραίτηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού.

    Παράλληλα, αναμένεται να δώσουν το "παρών" και πολλά, γνωστά ονόματα του χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου που επιθυμούν να εκφράσουν, με τον τρόπο αυτό, την έντονη δυσαρέσκεια τους, για την συνεχή περικοπή, από μέρους της κυβέρνησης του "Καβαλιέρε", των κρατικών επιχορηγήσεων προς τον τομέα της τέχνης και του θεάματος.

    Πηγές: ANSA, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63070

    [08] Σύλληψη 38χρονης για εκβιασμό

    Σαββατο, 12 03 2011 13:27

    Με την κατηγορία της εκβίασης συνελήφθη 38χρονη λογίστρια, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία 39χρονης ιδιοκτήτριας επιχείρησης εμπορίας τροφίμων, ότι η 38χρονη, πρώην υπάλληλος λογιστικού γραφείου που χειριζόταν τις οικονομικές-φορολογικές υποθέσεις της επιχείρησής της, έθετε ως όρο για να επιστρέψει αρχεία της εταιρίας την καταβολή χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ.

    Η επιχειρηματίας αντιμετώπιζε τον κίνδυνο επιβολής προστίμου 100.000 ευρώ από την εφορία, εάν δεν κατέθετε έγκαιρα τα συγκεκριμένα αρχεία.

    Η 38χρονη συνελήφθη χθες στην περιοχή της Ανάληψης την ώρα που λάμβανε από την καταγγέλλουσα το χρηματικό ποσό που είχε ζητήσει, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63069

    [09] Απόπειρα ληστείας με πλαστικό πιστόλι

    Σαββατο, 12 03 2011 18:22

    Με πλαστικό πιστόλι επιχείρησε να ληστέψει το σούπερ μάρκετ "Dia" (της οδού Φιλελλήνων) στην Καλαμάτα ένας 51χρονος, ακολουθώντας την πρακτική άλλου ληστή που προ μηνός με τον ίδιο τρόπο απέσπασε ποσό 2.000 β¬ από εταιρεία ταχυμεταφορών.

    Ο 51χρονος Καλαματιανός φορώντας καπέλο κι έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του με πλαστική σακούλα μπήκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο σούπερ μάρκετ και με την απειλή (πλαστικού) όπλου ζήτησε από την ταμία χρήματα. Όταν εκείνη του είπε πως δεν έχει ο δράστης έφυγε τρέχοντας. Αργότερα όμως εντοπίστηκε από την Αστυνομία και αφού αναγνωρίστηκε ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη. Στους αστυνομικούς παρέδωσε το πλαστικό όπλο, την πλαστική σακούλα και το καπέλο. Είδηση: 63076

    [10] Σκοτώθηκε 33χρονος σε τροχαίο

    Σαββατο, 12 03 2011 18:19

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 33χρονος Κωνσταντίνος Αργ. Παναγόπουλος από τη Μεσσήνη σε τροχαίο δυστύχημα, στο ίδιο σημείο που πριν μιά εβδομάδα σκοτώθηκε ένας συνομηλικός του. Ο άτυχος 33χρονος χθες στις 07:15 το απόγευμα, παρασύρθηκε στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, στη θέση «Καρυδιά», από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 19χρονος κάτοικος Δήμου Πύλου - Νέστορος με κατεύθυνση τη Μεσσήνη.

    Είδηση: 63075

    [11] Επιφυλακτική έως αρνητική η αντιπολίτευση

    Σαββατο, 12 03 2011 19:43

    Επιφυλακτικά έως αρνητικά σχολίασαν τις αποφάσεις των 17 ηγετών των χωρών - μελών του Ευρώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η μόνη λύση θα ήταν η αλλαγή των όρων του μνημονίου, η Αλέκα Παπαρήγα προβλέπει νέα σαρωτικά, αντιλαϊκά μέτρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκφράζει αμφιβολίες για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι έρχονται νέα δυσβάσταχτα βάρη για τους πολίτες.

    Επικριτικός ο Σαμαράς

    «Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης, που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι παρά τις αποφάσεις της Συνόδου, ούτε η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου.

    Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για προαλειμμένες αποφάσεις που και η Νέα Δημοκρατία προώθησε συστηματικά σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχουςκαι επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έκδοση ευρωομόλογου, ως μόνιμη λύση βιωσιμότητας.

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το πώς πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατήγγειλε την ανακοίνωση της τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας.

    «Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Αντιδράσεις υπολοίπων κομμάτων

    Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει "νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων", έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Εκτίμηση της κ. Παπαρήγα είναι ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραυστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση. Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.

    «Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δις δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

    "Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε. Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός", τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

    «Μείζον, όμως, ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του Συμφώνου για το Ευρώ», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    "Οι χθεσινές εξελίξεις δικαίωσαν τη Δημοκρατική Συμμαχία που έλεγε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει", ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρόσθεσε: "Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63077


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 March 2011 - 18:03:06 UTC