Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικό και ασφαλές το μήνυμα της Συνόδου
  • [02] Ιαπωνία: Τραγικές συνέπειες, διεθνής ανησυχία
  • [03] Πτώση των spreads - Άνοδος στο ΧΑΑ
  • [04] Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος σχολικός χάρτης
  • [05] Μοιραίο έμφραγμα προ 10ημέρου στέρησε τη ζωή στον Ρασούλη
  • [06] Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων
  • [07] Απολογία Χρ. Τζέκου στη δίκη Κεντέρη-Θάνου
  • [08] Αναχωρούν από το κτίριο «Υπατία» και επιστρέφουν στην Κρήτη οι μετανάστες
  • [09] Αλλαγές στο χάρτη των σχολείων της Περιφέρειας μας
  • [10] Κατά της καύσης αποβλήτων το ΚΚΕ
  • [11] Σαουδαραβικός στρατός μπήκε στο Μπαχρέιν
  • [12] ΔΕΗ: Αποζημιώσεις για βλάβες σε συσκευές από διακοπές ρεύματος
  • [13] Ψάχνουν τη μυθική Ατλαντίδα στους βάλτους της νότιας Ισπανίας
  • [14] Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ από ηλικιωμένους φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ
  • [15] Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη σήραγγα Κλεισούρας
  • [16] Στις Βιώσιμες Πόλεις της Ευρώπης το Βελβεντό
  • [17] Ενώνει τους 11 δήμους η Cities Net
  • [18] Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει θανάσιμα τον κίνδυνο για το έμβρυο
  • [19] Επείγουσα έκκληση για αντιβιοτικά απευθύνουν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου
  • [20] Διεκπεραιτωτικό και μεταβατικό το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου
  • [21] Παρέμβαση Καρτάλη για μικρά ξενοδοχεία Πηλίου και Βορείων Σποράδων
  • [22] Τι προβλέπει για τον Έβρο ο νέος σχολικός χάρτης από την επόμενη σχολική χρονιάβ¦
  • [23] Για αστοχίες κάνει λόγο ο Απ. Παπατόλιας και προτείνει διορθώσεις
  • [24] Σε αναβρασμό η σχολική κοινότητα από τον «Καλλικράτη»

    [01] Θετικό και ασφαλές το μήνυμα της Συνόδου

    Δευτερα, 14 03 2011 14:11

    Δείτε τα video

    Θετικό μήνυμα και μήνυμα ασφαλείας προς τις αγορές , χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής ενημερώνοντας την Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, γιατί υπήρχαν πολλές αντιστάσεις και πολλές δυσκαμψίες, αλλά το βασικό όπως τόνισε είναι ότι αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Θετικό μήνυμα και μήνυμα ασφαλείας προς τις αγορές ότι την Ελλάδα θα τη στηρίξουμε στην πορεία που έχει αποφασίσει να πάει, χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση της άτυπης συνόδου κορυφής την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στο προεδρικό γραφείο, για τη συνάντησή του με τον Κάρολο παπούλια.

    Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη γιατί υπήρχαν πολλές αντιστάσεις και πολλές δυσκαμψίες, αλλά το βασικό όπως τόνισε είναι ότι αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι ο ελληνικός λαός πράγματι έχει κάνει θυσίες και ότι αυτό έπρεπε να επιβραβευτεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας τον οποίο έχουμε να κάνουμε όπως είπε χαρακτηριστικά.

    «Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, γιατί υπήρχαν πολλές αντιστάσεις και πολλές δυσκαμψίες. Νομίζω ότι και η μία πλευρά και η άλλη, το έβλεπαν μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτό συνέβαλε τελικά και στη δική μας δυνατότητα να μπορέσουμε να συζητήσουμε για ένα ευρύτερο πακέτο. Και το βασικό νομίζω είναι ότι, αναγνωρίστηκε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι ο Ελληνικός λαός πράγματι έχει κάνει θυσίες και ότι αυτό έπρεπε να επιβραβευθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας τον οποίο έχουμε να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

    «Είναι όμως σημαντικός σταθμός, που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας μας, όχι μόνο την πορεία που έχει κάνει η Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός, αλλά μια πορεία και προς τα έξω, στις αγορές. Είναι ένα μήνυμα ασφαλείας και προς τις αγορές ότι, την Ελλάδα θα την στηρίξουμε, στην πορεία που έχει αποφασίσει να πάει».

    «Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, για το καλύτερο της οικονομίας, αλλά και των πολιτών», επισήμανε καταλήγοντας.

    Κατά τη συνάντηση που διήρκησε μία ώρα και 15 λεπτά ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σημαντικές αποφάσεις, που ελήφθησαν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής.

    Ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης επανέλαβε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με θετική κατάληξη για την Ελλάδα.

    «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει. 'Ήταν επιβράβευση των προσπαθειών και των θυσιών του λαού. Κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται για μία Ελλάδα της ευνομίας, της διαφάνειας και της ανάπτυξης»τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση, πρέπει να στηριχθεί στις δικές μας δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τον σημαντικό πλούτο, που διαθέτουμε, για να βγάλουμε την Ελλάδα από τη θέση που βρίσκεται σήμερα».

    Πεταλωτής: "Στις σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα"

    Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα αλλά το παράδειγμα και για άλλες χώρες, δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα νέου μνημονίου ή νέων μέτρων μετά το 2013.

    «Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι η ανυπόληπτη χώρα που παρέδωσε η ΝΔ 16 μήνες πριν, αλλά μια χώρα με σαφές πρόγραμμα που γνωρίζει πού θέλει να πάει και πως. Με αναλυτικό σχέδιο που θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος αντίθετα με ότι υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου οφείλεται στις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

    «Δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα και τίποτα δεν ήταν αυτονόητο και εύκολο», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα διεκδίκησε και έπεισε τους συνομιλητές της ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα γιατί έχει λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις.

    Ταυτόχρονα ο Γιώργος Πεταλωτής κατηγόρησε τη ΝΔ για αρνητισμό και στείρα αντιπολίτευση και ειδικά τον πρόεδρο της Αντώνη Σαμαρά, για τις αναφορές του ότι αυτά που κέρδισε η κυβέρνηση ήταν αυτονόητα και αποφασισμένα, σημειώνοντας πως «μέχρι και την τελευταία στιγμή παίζονταν τα πάντα, γιατί είχαμε να κάνουμε με τη σύγκληση 17 διαφορετικών απόψεων, αντιλήψεων και συμφερόντων».

    Κάλεσε δε για άλλη μια φορά και τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιληφθούν την τεράστια εθνική προσπάθεια που απαιτείται για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι ακολουθούν πολλά ακόμη βήματα για τα οποία χρειάζεται η συναίνεση και η συνεννόηση.

    Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τόνισε ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση «όχι μόνο γιατί έχουμε ανάγκη από έσοδα σήμερα και είναι άμεση αναγκαιότητα να μειωθεί το χρέος, αλλά και επειδή έχουμε μια δημόσια περιουσία αναξιοποίητη και μη καταγεγραμμένη»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «σαφέστατα δεν μιλά για πώληση δημόσιας γης» και ότι υπάρχουν και αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μετά από ενδελεχή μελέτη.

    Τέλος χαρακτήρισε ως ακόμη μια επιτυχία της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού την απόφαση να μη χρειαστεί να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη της δημοσιονομικής μας ισορροπίας γιατί, όπως επεσήμανε «θα ήταν μια αρνητική αντιμετώπιση της χώρας μας και ένδειξη αναξιοπιστίας».

    Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Διαφορετικές αντιδράσεις και εκτιμήσεις είχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου και αποφασίστηκε η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου του δανείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

    Για απόφαση που επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους κάνει λόγο σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι απατούνται μέτρα για την ανάπτυξη και δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου, που θα είναι καλό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη.

    «Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατομμυρίων. Με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του δανείου, το χρέος μας, λόγω της μείωσης του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα μειωθεί κατά δυο μονάδες του ΑΕΠ. Όμως, αν ακολουθούσαν τη δική μας πρόταση για ανάπτυξη, τότε -προσέξτε- πάλι με μόνο μία ποσοστιαία μονάδα -αυτή τη φορά- ταχύτερη ανάπτυξη, θα πετυχαίναμε να μειώσουμε το χρέος τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που απαιτείται, πλέον, είναι αυτό που φωνάζουμε, εδώ και τόσο καιρό: Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Και αυτό αναπόφευκτα απαιτεί δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, που είναι καλό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Νωίτερα, σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για "κρυφή ατζέντα" που προβλέπει και νέα σκληρά μέτρα και τόνισε ότι τα "όσα αποφασίστηκαν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, αποτελούν ανακούφιση και όχι λύση του προβλήματος".

    «Έχουμε πει καταρχήν ότι είμαστε κοντά στην πρόταση Μπαρόζο - Ρομπάι. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε πάνω σε προτάσεις. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σα να έλυσε το πρόβλημα. Όμως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Πιστεύουμε πως υπάρχει κρυφή ατζέντα, θα μελετήσουμε τις αποφάσεις και θα τοποθετηθούμε», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

    Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του εάν ισχύει η δέσμευση Παπανδρέου ότι με νόμο δεν θα πουληθεί δημόσια περιουσία.

    Ο κ. Μιχελάκης έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο της παρουσίασης του επικαιροποιημένου οικονομικού σχεδίου της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση από τον Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποβάλει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Τέλος ο εκπρόσωπος της ΝΔ απέρριψε την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη για υπρερφήφιση της επικαιροποίησης του Μνημονίου από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών. «Είναι αστείο να το συζητάμε, όταν το μείζον, δηλαδή η ψήφιση του Μνημονίου, πέρασε με 151 ψήφους, τώρα να ζητούν τα υπόλοιπα να τα περάσουν με 180», σχολίασε.

    Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιτίθεται το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Ο Περισσός προσάπτει στο κυβερνητικό κόμμα ότι τα ανταλλάγματα συνεπάγονται αβάσταχτα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και στη ΝΔ ότι η κριτική της είναι ψεύτικη και ρηχή και ότι συμφωνεί με τις βασικές αποφάσεις της Συνόδου.

    «Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη Σύνοδο αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οφέλη της πλουτοκρατίας, με ανταλλάγματα απίστευτα σκληρότερα και αβάσταχτα νέα μέτρα που φέρνουν σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ρηχή και ψεύτικη η κριτική της ΝΔ που συμφωνεί με τις βασικές αποφάσεις της Συνόδου, αλλά κάνει ότι διαφωνεί με το μνημόνιο διαρκείας που αυτές συνεπάγονται", αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ».

    «Μην κοροϊδευόμαστε. Δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα. Αυτήν την ευκαιρία, δεν μπορεί η παρούσα δομή της κυβέρνησης να την εκμεταλλευθεί όπως δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευθεί τους 10 μήνες από το μνημόνιο. Χρειάζεται μια αλλαγή. Και θέλω να πιστεύω ότι το έχει διαπιστώσει και ο πρωθυπουργός, γιατί αν δεν προβεί σε αλλαγή, θα καταστραφεί και ο ίδιος και η χώρα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Χωρίς να διαθέτει την ελάχιστη δημοκρατική νομιμοποίηση ο κ. Παπανδρέου συναίνεσε σε ένα νέο Ευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της κοινωνίας, της οικονομίας και των επόμενων γενιών.Αυτά τα οποία υποτίθεται ότι εξασφαλίσαμε είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που καλείται να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο Συνασπισμός και ζήτησε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου "Συμφώνου για το Ευρώ".

    «Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου, είναι στοιχεία που από μόνα τους δεν μπορούν δώσουν απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Ο πρωθυπουργός διαμορφώνοντας τις αναγκαίες συμμαχίες για την Ελλάδα, πρέπει να αποκρούσει το Σύμφωνο για το Ευρώ, που ουσιαστικά θέλει να εγκαταστήσει την αυστηρή λιτότητα, προφανέστατα σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού, αλλά και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των εργασιακών συλλογικών δικαιωμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και κάλεσε την κυβέρνηση, το διάστημα της ανάσας που έχει υπάρξει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, να εκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και να αντιληφθεί ότι η χώρα μπορεί να μην χρεοκοπήσει, αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και οι πολίτες της.

    «Τα πρώτα δείγματα γραφής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει καμία παρατήρηση σε μια παράλυτη και αλληλοσπαρασσόμενη κυβέρνηση, στην οποία η επικοινωνία μεταξύ των υπουργών δεν είναι απλώς δύσκολη αλλά ανύπαρκτη.Ο κ. Σαμαράς και η ηγετική του ομάδα συμπεριφέρονται λες και η Σύνοδος Κορυφής δεν έγινε καθόλου, κάνοντας και τους πιο αφελείς να αναρωτιούνται: Όντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνει ή παριστάνει τόσο πολύ πειστικά ότι δεν καταλαβαίνει; Για να αποδώσει η βοήθεια που μας έδωσε η Ευρώπη, πρέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να σοβαρευτεί και να δουλέψει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και της παρέμβασης του στην οικονομία», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία», Γιάννης Οικονόμου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Παπανδρέου: "Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις"

    Είδηση: 63252

    [02] Ιαπωνία: Τραγικές συνέπειες, διεθνής ανησυχία

    Δευτερα, 14 03 2011 14:56

    Δείτε τα video

    Συνεχίζεται η αγωνία για τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, μετά και από τις δύο νέες εκρήξεις υδρογόνου, που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι στη Φουκουσίμα, ενώ φαίνεται ο τελικός απολογισμός των θυμάτων φαίνεται ότι θα αργήσει να οριστικοποιηθεί. Πάντως εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.

    Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό των 9 ρίχτερ και το τεράστιο τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής, θα αφήσουν βαθιά το σημάδι τους στην Ιαπωνία.

    Μόνο σε δύο παραλίες της περιφέρειας Μιγιάκι, εντοπίστηκαν 2.000 πτώματα, τη στιγμή που αγνοούνται 18.000 άνθρωποι μόνο από μία πόλη της ίδιας περιοχής. Εντατικοί είναι οι ρυθμοί των συνεργείων διάσωσης, στις περιοχές που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, πάνω από 350.000 Ιάπωνες φιλοξενούνται σε καταφύγια και ταυτόχρονα εμφανίστηκαν οι πρώτες ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης. Το γεγονός δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία για την τύχη των επιζώντων, αφού εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν για τρίτη νύχτα χωρίς νερό, φαγητό και δίχως θέρμανση στην παγωνιά.

    Όπως ανακοίνωσε η διεθνής υπηρεσία ατομικής ενέργειας, από τις σημερινές εκρήξεις, δεν επηρεάστηκε το κέλυφος του στον αντιδραστήρα νούμερο τρία, αν και οι αρχές του εργοστασίου, ανακοίνωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα ψύξης και τρίτου αντιδραστήρα στο ίδιο εργοστάσιο. Συναγερμός έχει σημάνει όμως και για τον αντιδραστήρα νούμερο δύο, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης του.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πάντως η εταιρεία Tokyo Electric Power Co που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, άρχισε να τροφοδοτεί και πάλι σήμερα με νερό τον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να τον κρυώσει.

    Σύμφωνα με τον Γιούκο Εντάνο, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου: «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρας παραμένει ανέπαφο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η πιθανότητα απελευθέρωσης ραδιενεργών σωματιδίων είναι χαμηλή».

    Από τις σημερινές εκρήξεις 11 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ενώ 22 άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία για έκθεση σε ραδιενέργεια. Το γεγονός των νέων εκρήξεων, οδήγησε τις ΗΠΑ να απομακρύνουν τις δυνάμεις που είχαν κοντά στο εργοστάσιο, καθώς ανίχνευσαν ραδιενεργή μόλυνση 160 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής.

    Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν, δήλωσε ότι: «Μπορούμε να κατευθύνουμε στο προσεχές μέλλον από το δίκτυό μας περίπου 6.000 μεγαβάτ προς στην Ιαπωνία. Προτιθέμεθα επίσης να αυξήσουμε την παράδοση άνθρακα». Tαυτόχρονα η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την Ιαπωνία με 200.000 τόννους φυσικού αερίου σε υγρή μορφή τον Απρίλιο και το Μάιο.

    Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, ενώ από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρία, ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Είδηση: 63253

    [03] Πτώση των spreads - Άνοδος στο ΧΑΑ

    Δευτερα, 14 03 2011 15:38

    Άνεμος αισιοδοξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις αποφάσεις στη σύνοδο των Βρυξελλών. Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης καταγράφηκε μεγάλη άνοδος η οποία συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με το γενικό δείκτη να κλείνει τελικά με κπέρδη άνω του 5%.. Την ίδια ώρα τα spread του 10ετούς ομολόγου, σημείωναν σημαντική αποκλιμάκωση. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μειώθηκε κατά 28,6% στο πρώτο δίμηνο του έτους το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, ενώ αρνητικά είναι τα στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 4,5%.

    Οι αποφάσεις της Συνόδου έφεραν πτώση των spreads

    Σημαντική μείωση σημειώνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισής τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε 440 δισ. ευρώ με παράλληλη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 985 μονάδες βάσης (9,85 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μείωση σημειώθηκε και στα swaps των άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου σημειώθηκε άνοδος, καθώς δεν βελτιώθηκαν οι όροι του δανείου της.

    Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσε το μεσημέρι κάτω από τις 92ο μονάδες βάσης, ενώ το πρωί ήταν στις 965 μονάδες βάσης.

    Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Nomura International στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Δρακόπουλος τόνισε ότι η δυνατότητα αγορών κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το ΕΤΧΣ μπορεί να διευκολύνει το δρόμο για την Ελλάδα, ώστε να εκδώσει και πάλι ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

    Για ευχάριστη έκπληξη έκανε λόγο ο μάνατζερ του μεγάλου επενδυτικού ταμείου PIMCO στο Μόναχο κ. Άντριου Μπουμσγουόρθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει στοιχεία ενός «τείχους κατά τη φωτιάς», το οποίο μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της κρίσης.

    Σημαντική άνοδος στο ΧΑΑ

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και μετοχές εταιρειών με κρατική συμμετοχή. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.662,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 5,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 240,1 εκατ. ευρώ.

    Βελτίωση για το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση

    Βελτίωση εμφανίζει στο πρώτο δίμηνο του έτους το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, παρά την υποχώρηση των εσόδων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία βρίσκονται σε αντιστοιχία με αυτά που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών, σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του Προϋπολογισμού (κεντρικής Κυβέρνησης) μειώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου κατά 29% και διαμορφώθηκε στα 1,17 δισ. ευρώ από 1,61 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Τα έσοδα στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 7,608 δισ. ευρώ από 8,460 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκαν οριακά σε 8,572 δισ ευρώ, έναντι 8,555 δισ. ευρώ, πέρυσι.

    Κατά 4,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το 2010

    Κατά 4,5% συρρικνώθηκε το 2010 το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα και ανήλθε σε 224,5 δισ. ευρώ, από 235 δισ. ευρώ το 2009. Η ύφεση σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προήλθε κυρίως από τη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 4,9% (η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,5% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,5%), την πτώση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (επενδύσεις) κατά 12,3%, τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,9% και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,8%.

    Εξάλλου, το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) μειώθηκε πέρυσι κατά 2,1% και ανήλθε σε 223,9 δισ. ευρώ, από 228,6 δισ. ευρώ το 2009.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63258

    [04] Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος σχολικός χάρτης

    Δευτερα, 14 03 2011 16:53

    Αναταράξεις προκάλεσαν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές χαρακτήρισε πρωτοφανή τον αριθμό των σχολείων που συγχωνεύονται, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις έγιναν για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών επιταγών και όχι για εκπαιδευτικούς λόγους. Πρόσθεσε πάντως, πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τάξεις στα συγχωνευόμενα σχολεία, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 25 συν 10%. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων έγιναν με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια και εξαιρέθηκαν νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πεταλωτής: Αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας

    Για αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας τόσο σε ουσία όσο και σε επίπεδο υποδομών και πιο ορθολογικής αξιοποίησης των εκπαιδευτικών και των υποδομών, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Σημείωσε ότι δημιουργούνται σύγχρονες και εύρωστες εκπαιδευτικές μονάδες που θα μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες του νέου σχολείου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται το εκπαιδευτικό δυναμικό ακόμα καλύτερα.

    Ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν θέσεις εκπαιδευτικών και θα δημιουργηθούν «σχολεία-μαμούθ», ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο» και πως «όσοι χρειάζονται, θα διορίζονται».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα κριτήρια με τα οποία δημιουργήθηκε ο νέος σχολικος χάρτης είναι κατά βάση παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά και δευτερευόντως οικονομικά.

    Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση, στη σημερινή εποχή και ενόψει της λειτουργίας του νέου σχολείου, να αφήσει να υπάρχουν μονοθέσια και διθέσια σχολεία, «κάτι που μας γυρίζει στη δεκαετία του '50» και πως δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά στην εκπαίδευση που παρέχεται ανάμεσα στα παιδιά που πηγαίνουν σε σχολεία στα χωρία και εκείνα που πηγαίνουν στις πόλεις.

    «Θα πρέπει όλοι μας και οι τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούμε τι σημαίνει ποιοτική εκπαίδευση», υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής.

    Έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Η ΝΔ χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας επιζήμιες και ζήτησε άμεση αναθεώρηση, επισημαίνοντας ότι θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια, οι πραγματικές ανάγκες της οποίας δεν ελήφθησαν υπόψη.

    «Ο μοναδικός στόχος που εξυπηρετείται από αυτό το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης είναι καθαρά λογιστικός. Αλλά, ακόμα κι αυτή η λογιστική πρακτική που υπηρετεί αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι κοντόφθαλμη, είναι βραχυχρόνια. Γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργείται ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Όχι μόνο για τη μεταφορά των μαθητών, όχι μόνο γιατί δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων, αλλά κυρίως γιατί ερημώνεται η ελληνική περιφέρεια» τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Το ΚΚΕ έκανε λόγο για ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.

    «Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς» όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του και καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και συνδικάτα, «να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων.» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

    «Η μείωση των σχολείων κατά περίπου 60% είναι σίγουρο ότι θα μειώσει την αποτελεσματικότητα του λόγου για τον οποίο δημιουργήθηκαν» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Για εκποίηση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζοντας σαθρά και ανακριβή τα επιχειρήματα του Υπουργείου, τόνισε ότι δεν είναι παρά το φύλλο συκής που συγκαλύπτει μια στενά λογιστική αντίληψη με στόχο τη μείωση κατά 3.000 των οργανικών θέσεων για το επόμενο σχολικό έτος.

    «Η κυβέρνηση, πασχίζοντας να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη γενικότερη, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί με πρόσχημα την οικονομική κρίση, μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικά αγαθά και εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι πια φανερό ότι η πορεία για το «νέο σχολείο» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση περνά μέσα από μια διαδικασία προβληματικών συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Και η τακτική αυτή είναι ενδεικτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι αγώνες για ένα δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς, ολόκληρη την γνώση, θα έχει συνέχεια.» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Επί ποδός η ΟΛΜΕ

    Σε εγρήγορση καλεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης τους καθηγητές ώστε σε συνεργασία με τους γονείς να αντιδράσουν στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ενώ μαθητές σχολείου, υπό συγχώνευση, στην Κοζάνη προχώρησαν ήδη σε κατάληψη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι «τη στιγμή που δημοσιεύονται στο τύπο αναλυτικά οι επικείμενες συγχωνεύσεις, η ΟΛΜΕ περιμένει ακόμη τις προτάσεις του Υπουργείου».

    Οι εκπρόσωποι των καθηγητών δηλώνουν ανήσυχοι και κατηγορούν το Υπουργείο ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά τον διάλογο και τη διαβούλευση, προκειμένου να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις, η λογική των οποίων δεν εξυπηρετεί τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

    «Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ, ενώ το Σάββατο οι πρόεδροι των οργάνων θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου, στην Κοζάνη, απάντησαν ήδη με κατάληψη στην προωθούμενη συγχώνευση του σχολείου τους. Όπως υποστηρίζουν σε επιστολή τους, αντιδρούν στη συγχώνευση του σχολείου τους καθώς ήδη οι μαθητές διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Πηγές ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63266

    [05] Μοιραίο έμφραγμα προ 10ημέρου στέρησε τη ζωή στον Ρασούλη

    Δευτερα, 14 03 2011 15:45

    Την Τρίτη στις 4.30 το απόγευμα θα πουν το στερνό αντίο συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές στον Μανώλη Ρασούλη, ο οποίος βρέθηκε, χθες, νεκρός στο σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη.Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων . Η κηδεία του μεγάλου συνθέτη, που αγαπήθηκε όσο λίγοι, θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Η είδηση του ξαφνικού και πρόωρου θανάτου του έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση, που εντείνεται από το γεγονός ότι πέθανε μόνος. Ο θάνατος του Μανώλη Ρασούλη επήλθε τελικά από έμφραγμα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα, που έκανε το πρωί, την νεκροψία και νεκροτομή και μάλιστα πριν από 10 ημέρες και όχι τέσσερις όπως εικαζόταν αρχικά.

    Το μοιραίο έμφραγμα που υπέστη στις 5 Μαρτίου ο μεγάλος τραγουδοποιός ήταν το δεύτερο, καθώς σύμφωνα με τους οικείους του πρέπει να είχε υποστεί άλλο ένα προ εικοσαημέρου, που παραπονιόταν για πόνους στο στήθος. Βρισκόταν, δηλαδή, νεκρός στο σπίτι του επί εννέα μέρες, μέχρι χθες το πρωί, οπότε εντόπισαν τη σορό του φίλοι, που τού τηλεφωνούσαν, αλλά δεν απαντούσε.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Με το θάνατό του, ένα κεφάλαιο της μουσικής ιστορίας ολοκληρώθηκε. Οι γενιές όμως που έρχονται, θα εξακολουθούν να σιγοτραγουδούν τα αλησμόνητα έργα του όπως «Η εκδίκηση της γυφτιάς», «Τα Δήθεν», «Τα τραγούδια της Χαρούλας», «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Παίξε Χρήστο επειγόντως» , «Πότε Βούδας, πότε Κούδας»...

    Η κόρη του Μανώλη Ρασούλη, Ναταλία, ζήτησε αντί για στεφάνια, τα χρήματα να διατεθούν στον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Κιβωτό του Κόσμου».

    Τα έξοδα της κηδείας θα καλυφθούν από την ΑΕΠΠΙ (Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.)

    Οι τραπεζικοί Λογαριασμοί είναι: EUROBANK: 0026 0178 870100 872073 και Πειραιώς: 5023 - 032595 - 870

    Τα συλλυπητήρια τους στους οικείους του πολυσχιδούς καλλιτέχνη απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού και κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε βαθιά θλίψη και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ανένταχτος και ανεξάρτητος, βαθιά Έλληνας και διεθνής, ο Μανώλης Ρασούλης μέσα από τους στίχους, τα τραγούδια, τα κείμενα του αλλά και τη στάση ζωής του, υπήρξε μάχιμος και δημιουργικός σε μια εποχή κρίσιμη πολιτικά κοινωνικά και αξιακά για τη χώρα μας. Ο λόγος του οξύς και ιδιαίτερος, υπήρξε ευδιάκριτος και απαραίτητος για τον ελληνικό λαό, κυρίως μέσα από τα τραγούδια του που αγαπήθηκαν όσο λίγων και θα συνεχίσουν να τραγουδιούνται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.»

    «Ο Μανώλης Ρασούλης θα μείνει στην ελληνική μουσική ιστορία για τους στίχους του και για τις σημαντικές του συνεργασίες με μεγάλους συνθέτες του καιρού μας. Θα τον θυμούνται όλοι όσοι τραγούδησαν το έργο του και γλέντησαν με αυτό (...) Πολύπλευρες προσωπικότητες, όπως η δική του, γίνονται όλο και πιο σπάνιες στην εποχή μας» ανακοίνωσε η ΝΔ.

    «Με οδύνη αποχαιρετούμε τον Μανώλη Ρασούλη, τον Άνθρωπο, το Πολιτικό Ον, τον προικισμένο τραγουδοποιό και ερμηνευτή, τον στιχοπλόκο που χάραξε τη δική του μεγάλη ιστορία στο νεότερο ελληνικό τραγούδι.

    Για μισό αιώνα σχεδόν κινήθηκε με γνώμονα τις ιδεολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του, την αισθητική του και το ταλέντο του για να υποστεί πάσης φύσεως διωγμούς και στο τέλος να φύγει σεμνά και αθόρυβα μέσα στην αδυσώπητη ερημιά του.

    Στην τέχνη του υπήρξε πρωτοπόρος, ίδρυσε πραγματική σχολή. Δεν μιμήθηκε. Τον μιμήθηκαν και θα εξακολουθούν να τον μιμούνται.

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασε τη θλίψη της : «Ο Ρασούλης περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδοποιούς της γενιάς του, βαθύτατα αντικομφορμιστής και ανατρεπτικός, με ένα πηγαίο προσωπικό χιούμορ, που χαρακτήριζε και το καλλιτεχνικό του έργο. Μαζί του, περνούν στην ιστορία και τα δεκάδες σημαντικά τραγούδια που έγραψε, τραγούδια που «ελπίδες γέννησαν»...

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63262

    [06] Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων

    Δευτερα, 14 03 2011 13:44

    Κοντά στο 1,7 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης πλησιάζει τα 90 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων. Συγκεκριμένα η αμόλυβδη διαμορφώνεται σήμερα στο 1,677 ευρώ το λίτρο, από 1,646 την 1η του μήνα (έχει ακριβήνει δηλαδή κατά 3,1 λεπτά στο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου) και 1,604 στην αρχή του χρόνου. Η μέγιστη τιμή φθάνει σήμερα στο 1,872 ευρώ, με ακριβότερες περιοχές την Κρήτη και την Κεφαλονιά και φθηνότερες τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκη). Το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται σήμερα στα 89,5 λεπτά, με ελάχιστη τιμή 80 και μέγιστη 99 λεπτά το λίτρο, ή σχεδόν ένα ευρώ. Το πετρέλαιο έχει ακριβύνει κατά 4,2 λεπτά το Μάρτιο και 10,5 λεπτά από την αρχή του χρόνου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63245

    [07] Απολογία Χρ. Τζέκου στη δίκη Κεντέρη-Θάνου

    Δευτερα, 14 03 2011 12:35

    Με την απολογία του προπονητή Χρήστου Τζέκου, καθώς απουσίαζε και πάλι από το δικαστήριο η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου, ξεκίνησε ο κύκλος των απολογιών, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, των κατηγορουμένων για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο προπονητής των δύο Ολυμπιονικών, υποστήριξε στην απολογία του ότι το μέλημα πολλών παραγόντων του εξωτερικού ήταν «να μας πετάξουν έξω από τους Αγώνες». Όπως είπε ο προπονητής, ο ίδιος και οι αθλητές αγωνίζονταν επί σειρά ετών για να είναι έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και έκανε λόγο για εκβιασμούς, που δέχτηκαν συγγενικά του πρόσωπα, γεγονός που -όπως είπε- τον ανάγκασε να υποκύψει και να παραδώσει τις διαπιστεύσεις.Αναφερόμενος στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για απαγορευμένες ουσίες που βρέθηκαν στην αποθήκη του, ο Τζέκος υποστήριξε ότι όλα τα σκευάσματα ήταν καθ' όλα νόμιμα, «δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο, όλα ήταν ένα κόλπο».

    «Δεν ήταν σκηνοθετημένο το ατύχημα»

    Ο Χρήστος Τζέκος υποστήριξε επίσης, ότι ήταν λάθος του που δεν κατάλαβε από την αρχή ότι στόχος της όλης υπόθεσης ήταν να πετάξουν τους αθλητές έξω από τους αγώνες και απέδωσε την κακή αυτή εκτίμησή του στο ότι δεν είχε καλή κρίση γιατί εκείνη την περίοδο είχε χάσει τον πατέρα του.

    Αναφερόμενος στο τροχαίο των δύο Ολυμπιονικών, είπε ότι δεν έχει άμεση γνώση για το συμβάν, καθώς το έμαθε όταν τον ειδοποίησε ο Κώστας Κεντέρης να φροντίσει ώστε να απομακρυνθεί η μηχανή από το δρόμο, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν ειδοποίησε την τροχαία, επειδή, όπως είχε μάθει, δεν είχε εμπλακεί άλλο όχημα στο ατύχημα. Είπε, επίσης, ότι όταν πήγε στο ΚΑΤ είχε δει τον Κώστα Κεντέρη να φοράει κολάρο.

    Από τις ερωτήσεις, πάντως, που του έγιναν από την έδρα φάνηκε ότι οι δικαστές δεν έχουν πειστεί για κάποιους από τους ισχυρισμούς του.

    Τέλος σημειώνεται ότι η Κατερίνα Θάνου, η οποία από την προηγούμενη συνεδρίαση είχε ειδοποιήσει το δικαστήριο ότι αντιμετωπίζει οικογενειακό πρόβλημα, έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει για την απολογία της. Το ίδιο έχει πει στο δικαστήριο και ο Κώστας Κεντέρης, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για λόγους υγείας συγγενικού του προσώπου και ότι θα προσέλθει για να απολογηθεί.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63224

    [08] Αναχωρούν από το κτίριο «Υπατία» και επιστρέφουν στην Κρήτη οι μετανάστες

    Δευτερα, 14 03 2011 18:26

    Την Δευτέρα 15/3 στις 5 το απόγευμα εγκαταλείπουν το κτίριο Υπατία οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας και δυο ώρες αργότερα, στις 7 μ. μ. αναχωρούν για την Κρήτη, μετά από 44 μέρες απεργίας και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμπντούλ Χατζί από το φόρουμ μεταναστών Κρήτης «όλοι πήραν από την αστυνομία τα χαρτιά τους, με τα οποία εξασφαλίζουν καθεστώς ανοχής. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης με τους μετανάστες απεργούς πείνας θα τηρηθούν σε όλα τα ζητήματα».

    Παράλληλα ο Γιατρός Θανάσης Καραμπέλης, από την ομάδα παρακολούθησης της υγείας των απεργών πείνας δήλωσε ότι: «Όλοι έχουν επιστρέψει από τα νοσοκομεία, εκτός από πέντε που βρίσκονται στην Αγία Όλγα και θα επιστρέψουν αύριο το πρωί. Τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στο κτίριο Υπατία ξεκίνησε η διαδικασία της επανασίτισής τους, χωρίς να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Αύριο θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια. Όσοι είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας και το εντοπίσαμε μέσα από εξετάσεις, θα είναι υπό παρακολούθηση, μέσα και από την επικοινωνία μας με το φόρουμ μεταναστών Κρήτης. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε σε κανέναν σοβαρή βλάβη της υγείας του».

    AΠΕ Είδηση: 63278

    [09] Αλλαγές στο χάρτη των σχολείων της Περιφέρειας μας

    Δευτερα, 14 03 2011 13:05

    Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι αλλαγές στο χάρτη των σχολείων στην Περιφέρεια μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη Λέσβο δημιουργούνται τέσσερα 12θέσια Δημοτικά Σχολεία από την συνένωση των ακολούθων σχολικών μονάδων του 12ου με το 3ο Δημοτικό Σχολείο, του 14ου Δημοτικού Σχολείου με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης , του Μεσαγρού με τον Παπάδο και του Λισβορίου με τον Πολυχνίτο. Επίσης, σε εξαθέσιο αναβαθμίζεται το Δημοτικό Σχολείο Πελόπης από τη συνένωση του με τα Δημοτικά Σχολεία Κάπης και Κλειούς. Στην Χίο συγχωνεύεται το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Βαβύλων με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καμποχώρων. Το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου από επταθέσιο αναβαθμίζεται σε 8θέσιο. Καταργείται το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λαγκάδας και Συκιάδας και ιδρύονται από ένα Ολοήμερο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο σε κάθε ένα από τα προαναφερόμενα χωριά. Στη Λήμνο συγχωνεύονται τα Δημοτικά Σχολεία Πλάκας και Παναγιάς με εκείνο του Κοντοπουλίου και δημιουργείται εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο στο Κοντοπούλι. Καταργούνται δυο Δημοτικά Σχολεία των Σαρδών και Κορνού με 0 μαθητές. Στη Σάμο καταργούνται τα μονοθέσια Δημοτικά Σχολεία Αμπέλου, Σκουρεϊκων και Παλαιοκάστρου Βλαμαρής με 0 μαθητές. Στη Ικαρία συγχωνεύονται τα ακόλουθα μονοθέσια Δημοτικά Σχολεία: Περδικίου με 0 μαθητές με του Αγίου Κηρύκου, του Μονοκαμπίου με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου, του Στελίου με 0 μαθητές με το Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου, των Βρακάδων με 0 μαθητές με το Δημοτικό Σχολείο Χριστού Ραχών και το οποίο μετονομάζεται σε 1ο Δημοτικό Σχολείο Χριστού Ραχών καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Καστανίων με 0 μαθητές με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πολυκάρπου που μετονομάζεται σε 2ο Δημοτικό Σχολείο Χριστού Ραχών. Στην Ικαρία επίσης προάγονται από εξαθέσιο σε επταθέσιο Δημοτικό Σχολείο, τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου. Σε ότι αφορά τα Ολόήμερα Νηπαιγωγεία υποβιβάζονται 19 ενώ καταργούνται τέσσερα. Στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν σημειώνεται καμμιά αλλαγή.

    Είδηση: 63236

    [10] Κατά της καύσης αποβλήτων το ΚΚΕ

    Δευτερα, 14 03 2011 16:06

    Βραδυφλεγή βόμβα μεγατόνων περιβαλλοντικής καταστροφής, με τραγικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του νομού, χαρακτήρισε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 10 MW, στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Νάνος και τα μέλη της Ν.Ε. Ν. Γκατζής και Ν. Νίκου, ζήτησαν από τους κατοίκους της Μαγνησίας ν' αγωνιστούν για να ανακληθεί η χορηγηθείσα άδεια και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει απαγόρευση της εισαγωγής αποβλήτων από άλλες χώρες.

    Ο κ. Γκατζής που έκανε τη βασική εισήγηση τόνισε ότι η καύση των σύμμικτων αποβλήτων, επιστημονικά τεκμηριωμένα βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία, καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και εχθρό της ανακύκλωσης, ενώ έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκαστούν να πληρώνουν τριπλάσια Δημοτικά τέλη, για τη λειτουργία της μονάδας. Είδηση: 63264

    [11] Σαουδαραβικός στρατός μπήκε στο Μπαχρέιν

    Δευτερα, 14 03 2011 18:07

    Ανησυχία έχει προκαλέσει σε αντικαθεστωτικούς στο Μπαχρέιν, το γεγονός της εισόδου στη χώρα, στρατιωτικών δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία, με 150 τεθωρακισμένα οχήματα που μετέφεραν στρατιώτες. Στην αραβική χώρα, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού, στην πρωτεύουσα Μανάμα.

    Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωση την εξέλιξη αυτή, με τη δικαιολογία ότι ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν και με το σκεπτικό ότι με βάση τη συμφωνία μεταξύ των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, η απειλή για την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους «θεωρείται ως απειλή για την ασφάλεια όλων των μελών». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι σαουδαραβικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την περιοχή Ρίφα, όπου βρίσκεται το βασιλικό ανάκτορο και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, με το πάρκινγκ του οποίου να έχει μεταβληθεί σε χώρο εγκατάστασης σκηνών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Είδηση: 63276

    [12] ΔΕΗ: Αποζημιώσεις για βλάβες σε συσκευές από διακοπές ρεύματος

    Δευτερα, 14 03 2011 17:38

    Αποζημιώσεις σε καταναλωτές για βλάβες των ηλεκτρικών συσκευών εξαιτίας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος θα καταβάλει η ΔΕΗ μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η αποζημίωση θα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 ευρώ ανάλογα με το συμβάν και με το είδος της παροχής ανά καταναλωτή και ανά συμβάν. Η ΔΕΗ μετά την καταγγελία του καταναλωτή θα αξιολογεί τα δεδομένα και αναλόγως θα προχωρεί στην καταβολή της αποζημίωσης ή όχι αφού έχουν εξεταστεί και οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουν υποστεί βλάβη.

    Σε καταβολή αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές για βλάβες των ηλεκτρικών συσκευών που οφείλονται σε διακοπές ρεύματος συμφώνησε η ΔΕΗ, ύστερα από παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

    Το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 ευρώ ανά συμβάν και καταναλωτή, ενώ η ΔΕΗ έχει προτείνει 300 ευρώ για τις μονοφασικές και 400 ευρώ για τις τριφασικές παροχές.

    Οι αποζημιώσεις σε περίπτωση τυχαίας διακοπής θα καταβάλλονται με τις εξής προϋποθέσεις:

    Ο καταναλωτής θα ενημερώνει τη ΔΕΗ για το συμβάν, εντός τεσσάρων ημερών και θα υποβάλει σχετική αίτηση

    Η ΔΕΗ θα διερευνήσει τις αιτίες της βλάβης και θα παράσχει κάθε σχετικό στοιχείο στον καταναλωτή.

    Ο καταναλωτής θα θέσει επί δύο ημέρες, εφόσον του ζητηθούν, τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί βλάβη στη διάθεση της ΔΕΗ προς έλεγχο, πριν την επισκευή τους.

    Ο καταναλωτής θα υποβάλει στη ΔΕΗ, όταν του ζητηθεί, παραστατικό ηλεκτρολογικού συνεργείου, με το οποίο θα περιγράφεται το είδος κάθε βλάβης και αν αυτή συσχετίζεται με ενδεχόμενη υπέρταση και θα τεκμηριώνεται το κόστος αποκατάστασης των βλαβών, ή αντικατάστασης των συσκευών.

    Ο καταναλωτής θα υπογράφει δήλωση με την οποία θα αποδέχεται ότι η ζημία στις συσκευές ή στον εξοπλισμό του οφείλεται σε τυχαία βλάβη ή αστοχία υλικού του δικτύου της ΔΕΗ, και ότι το χρηματικό ποσό που εισπράττει είναι εύλογο και σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ζημία την οποία έχει υποστεί

    Η ΔΕΗ εντός δεκαπέντε ημερών θα πρέπει να έχει εκδώσει απόφαση και στην περίπτωση αποδοχής της αίτησης, θα καταβάλλει την αποζημίωση σε διάστημα ενός μήνα.

    Η ΔΕΗ καταβάλλει ήδη αποζημιώσεις, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που οι ζημιές οφείλονται σε λάθη εργαζομένων της ίδιας ή εργολάβων που εργάζονται για λογαριασμό της. Το 2007, η ΔΕΗ κατέβαλε μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό αποζημιώσεις ύψους 25.000 ευρώ σε 46 καταναλωτές και το 2008 άλλα 65.000 ευρώ σε 122 καταναλωτές. Δεν δίνει ως τώρα αποζημιώσεις για ζημιές σε συσκευές που οφείλονται σε βλάβες του δικτύου από ανωτέρα βία (π.χ. πτώση δέντρων στα δίκτυα), σε αστοχία υλικού, σε βλάβες υπόγειων καλωδίων.

    Σύμφωνα με την επιχείρηση, οι περισσότερες ζημιές σε συσκευές και εξοπλισμό καταναλωτών οφείλονται σε διακοπή του ουδέτερου αγωγού, που προκαλεί υπέρταση και εκτιμώνται σε "λίγες εκατοντάδες" κάθε χρόνο.

    Η ΔΕΗ συνιστά ήδη (και με μηνύματα στους λογαριασμούς) στους καταναλωτές να τοποθετούν διατάξεις προστασίας των συσκευών τους από τέτοια επεισόδια και υποστηρίζει ότι το ύψος της αποζημίωσης πρέπει να αντιστοιχεί στο κόστος εγκατάστασης αυτών των διατάξεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63267

    [13] Ψάχνουν τη μυθική Ατλαντίδα στους βάλτους της νότιας Ισπανίας

    Δευτερα, 14 03 2011 15:47

    Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόϊντ του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πιθανότατα εντόπισε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε μια βαλτώδη περιοχή στη νότια Ισπανία. Οι ερευνητές -σε μια επίκαιρη αναφορά στα τραγικά γεγονότα μετά το σεισμό της Ιαπωνίας- πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο τσουνάμι «κατάπιε» την μυθική μητρόπολη, για την οποία έγραψε ο φιλόσοφος Πλάτων πριν από περίπου 2.400 χρόνια, αλλά πολλοί επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

    «Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να σαρώσουν την ενδοχώρα σε βάθος 100 χιλιομέτρων και γι' αυτό ακριβώς μιλάμε (σ.σ. στην περίπτωση της Ατλαντίδας)», δήλωσε ο Φρόϊντ στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οι ερευνητές αρχαιολόγοι και γεωλόγοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Ισπανοί) χρησιμοποίησαν μια δορυφορική φωτογραφία που εμφανίζει τα ίχνη μιας βυθισμένης πόλης βόρεια του ισπανικού λιμανιού του Κάδιθ (τα Γάδαρα των αρχαίων Ελλήνων). Η πόλη βρίσκεται λίγο έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ, στην περιοχή του Ατλαντικού και κατ' αρχήν χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια. Εκεί, σε αυτή την τεράστια βαλτώδη περιοχή του Πάρκου Ντόνα Άνα, ένα από τα πιο εκτεταμένα έλη της Ευρώπης, στο αχανές δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την Ατλαντίδα, με τη βοήθεια υπόγειων ραντάρ, ψηφιακής χαρτογράφησης της περιοχής και της σύγχρονης υποθαλάσσιας τεχνολογίας.

    Εξάλλου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι την θεωρία τους ενισχύει η ανακάλυψη -από την ίδια επιστημονική ομάδα- στην κεντρική Ισπανία μιας παράξενης σειράς ιχνών άλλων πόλεων, που θεωρούν ότι παραπέμπει στην κατασκευή «αναμνηστικών πόλεων», οι οποίες χτίστηκαν κατά το πρότυπο της Ατλαντίδας, όταν οι εναπομείναντες κάτοικοί της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν πιο βόρεια και πιο βαθιά στο εσωτερικό της χώρας. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Κυριακή σε ειδική εκπομπή με τίτλο «Βρίσκοντας την Ατλαντίδα» στο κανάλι του National Geographic.

    Ο Φρόϊντ παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί με βεβαιότητα πως πρόκειται για την Ατλαντίδα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι πρόκειται περί αυτής. «Βρήκαμε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε δει πριν, πράγμα που παρέχει ένα βαθμό αξιοπιστίας, ειδικά στην αρχαιολογία». Όπως είπε, τσουνάμι στη συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας έχουν αναφερθεί εδώ και αιώνες, με μεγαλύτερο αυτό που έπληξε την Λισσαβώνα το 1755 και είχε ύψος δεκαόροφου κτιρίου.

    Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή αυτή της νότιας Ισπανίας, καθώς και στις μυστηριώδεις «πόλεις» σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων, για να μελετήσουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς και να χρονολογήσουν αντικείμενα που θα ανακαλυφθούν.

    Άλλες περιοχές του κόσμου, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως πιθανές τοποθεσίες της Ατλαντίδας, μεταξύ αυτών η αρχαία Θήρα (Σαντορίνη).

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63261

    [14] Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ από ηλικιωμένους φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ

    Δευτερα, 14 03 2011 15:33

    Υγεια

    Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που κάνουν ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κρασιού, μπίρας κ.α.), έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, αν και δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι ειδικοί για τα οφέλη από τις «ασφαλείς» δόσεις αλκοόλ.

    Οι ερευνητές από διάφορους φορείς (Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Ανοβέρου, Τμήμα Ψυχιατρικής πανεπιστημίου Βόννης, Ιατρικό Κέντρο πανεπιστημίου Αμβούργου, πανεπιστήμιο Λειψίας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου), με επικεφαλής τον Ζίγκφριντ Βάϊερερ του Κεντρικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας του Μανχάιμ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη (μετα-ανάλυση 23 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα διεθνώς) στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Age and Ageing" της Oxford University Press.

    Οι Γερμανοί επιστήμονες μελέτησαν 3.327 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών (με μέση ηλικία 80 ετών) επί χρονικό διάστημα τριών ετών. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, βλάπτει τις νοητικές λειτουργίες και διευκολύνει την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, όμως αν η κατανάλωση είναι ήπια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νοητικής εκφύλισης. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ένα, κατά μέσο όρο, μειωμένο κίνδυνο κατά 30% για άνοια και 40% για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

    Παραμένει πάντως ακόμα αβέβαιο αν όλα τα είδη αλκοόλ έχουν σχεδόν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα ή αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ κρασιού, μπίρας και λοιπών αλκοολούχων ποτών. Μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως το κρασί φαίνεται να παρέχει τα περισσότερα οφέλη.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στο αλκοόλ μπορεί να αποδοθεί περίπου το 10% των συνολικών περιπτώσεων άνοιας στους ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη συσχέτιση του αλκοόλ με άλλους θετικούς παράγοντες, όπως την ύπαρξη φίλων (οι κοινωνικές σχέσεις διευκολύνουν την κατανάλωση αλκοόλ με παρέα), την καλύτερη μόρφωση, το να μη ζει ο ηλικιωμένος μόνος του, την απουσία κατάθλιψης, τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση, τη νοητική εκγύμναση κ.α. Ακόμα όμως κι αν απομονωθούν αυτοί οι άλλοι θετικοί παράγοντες, μόνο του το αλκοόλ, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά κατά της εγκεφαλικής άνοιας.

    Δεν έχουν όμως όλοι οι ειδικοί παρόμοια γνώμη. Όπως δήλωσε στη βρετανική «Γκάρντιαν», ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας του Imperial College του Λονδίνου Ντέιβιντ Νατ, αποτελεί μύθο η ιδέα ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ δεν βλάπτει τον οργανισμό, ενώ επεσήμανε ότι η βιομηχανία αλκοόλ αξιοποιεί κατάλληλα αυτή την πεποίθηση για να προωθήσει τα προϊόντα της. Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει ασφαλής δόση αλκοόλ» για μια σειρά από λόγους.

    Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νατ, το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που σκοτώνει μικροοργανισμούς, γι' αυτό χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων και την αποστείρωση των ιατρικών οργάνων. Από την άλλη, όπως υποστηρίζει, «τα υποτιθέμενα καρδιαγγειακά οφέλη μιας χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ σε μερικούς μεσήλικες δεν μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη ότι το αλκοόλ είναι ωφέλιμο (β¦) μέχρι να γίνουν τα κατάλληλα πειράματα, δεν έχουμε απόδειξη ότι το αλκοόλ ωφελεί την υγεία».

    Εξάλλου, προσέθεσε, το αλκοόλ αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, καρκίνο, έλκος κ.α., με συνέπεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 2,25 εκατ. άνθρωποι να πεθαίνουν ετησίως από αυτό.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63256

    [15] Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη σήραγγα Κλεισούρας

    Δευτερα, 14 03 2011 17:53

    Εγκρίθηκαν την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, οι περιβαλλοντικοί όροι, για το έργο «Επαρχιακή οδός Καστοριάς - Πτολεμαΐδας: τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Κοζάνης με σήραγγα Κλεισούρας».

    Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου και την υλοποίησή του. Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, αφού τόνισε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς θα προχωρήσει πλέον άμεσα στην σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου, επισημαίνει ότι ένα τόσο σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 50 εκατομμύρια ευρώ περίπου, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο για την ένταξη και χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63272

    [16] Στις Βιώσιμες Πόλεις της Ευρώπης το Βελβεντό

    Δευτερα, 14 03 2011 17:49

    Πραγματοποιείται αύριο Τρίτη 15 και μεθαύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 στις Βρυξέλλες η λειτουργία του «Πλαίσιου Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις της Ευρώπης», στο οποίο έχουν ενταχθεί συνολικά 60 ευρωπαϊκές πόλεις από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών, οι τρεις ελληνικές πόλεις: του Βελβεντού, της Σαμοθράκης και του Ρεθύμνου.

    Την πρόταση του Βελβεντού είχε υποβάλλει στις 4 Οκτωβρίου 2010 στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ο Δήμος Βελβεντού σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού». Η τελική επιλογή των 60 πόλεων της Ευρώπης και μεταξύ αυτών και του Βελβεντού στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2010.

    Στη συνάντηση των Βρυξελλών από την πλευρά του Βελβεντού θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού», Μανώλης Στεργίου και από την πλευρά του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού ο Δήμαρχος, Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63271

    [17] Ενώνει τους 11 δήμους η Cities Net

    Δευτερα, 14 03 2011 17:47

    Το μέλλον της διαδημοτικής εταιρίας Cities Net, της οποίας μέλη είναι και οι Δήμοι Κοζάνης και Γρεβενών, συζήτησαν οι νέοι δήμαρχοι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρικάλων.

    Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, επεσήμανε τα ανταποδοτικά οφέλη της συμμετοχής στην εταιρία τονίζοντας πως «το βασικότερο όφελος της συμμετοχής του Δήμου αλλά και όλων των υπόλοιπων Δήμων, είναι ο ισχυρότερος λόγος που εκφράζεται μέσω της Cities Net». Η εταιρία αποτελείται από 11 Δήμους, που αντιπροσωπεύουν περίπου 2 εκατομμύρια πληθυσμό.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63270

    [18] Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει θανάσιμα τον κίνδυνο για το έμβρυο

    Δευτερα, 14 03 2011 15:18

    Υγεια

    Οι υποψήφιοι μπαμπάδες, ή οι συνάδελφοι που καπνίζουν, υποχρεώνοντας έτσι τις εγκύους γυναίκες να γίνονται παθητικές καπνίστριες, αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης του εμβρύου ή για γέννηση παιδιού με ανωμαλίες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τη βοηθό καθηγήτρια ιατρικής στατιστικής Τζο Λεονάρντι-Μπι, διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που εκτίθενται στον καπνό στο σπίτι ή στην εργασία τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 23% για θάνατο του εμβρύου και κατά 13% για γέννηση μωρού με γενετικές ανωμαλίες.

    Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 19 προηγούμενες μελέτες που έχουν πάνω στο ζήτημα διεθνώς και συμπέραναν ότι αρκεί η έγκυος να εκτίθεται παθητικά στο κάπνισμα τουλάχιστον δέκα τσιγάρων τη μέρα, για να αυξηθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του μωρού τους, όπως χαμηλό βάρος, πρόωρη γέννα, καρδιακά και άλλα πιθανά προβλήματα υγείας.

    Η Λεονάρντι-Μπι δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα πότε ακριβώς αρχίζουν οι κίνδυνοι για το μωρό στην μήτρα εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος της εγκύου μητέρας. Δεν είναι επίσης σαφές σε ποιο βαθμό παίζουν ρόλο οι επιπτώσεις από τον καπνό που άμεσα εισπνέει μια έγκυος από το περιβάλλον της και πόσο φταίει η επίπτωση του καπνίσματος στο σπέρμα του καπνιστή πατέρα, κάτι που επηρεάζει απευθείας το DNA του εμβρύου.

    Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι καπνιστές πατέρες να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που συνιστούν για την εγκυμοσύνη της γυναίκας τους, γι' αυτό, κατά την Λεονάρντι-Μπι, θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν έγκαιρα να καπνίζουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν δραστικά το τσιγάρο, μόλις αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63255

    [19] Επείγουσα έκκληση για αντιβιοτικά απευθύνουν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου

    Δευτερα, 14 03 2011 15:03

    Υγεια

    Επείγουσα έκκληση στην ευαισθησία των Ελλήνων, για αντιβιοτικά και φάρμακα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, απευθύνουν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου. Το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνουν, ως επακόλουθο της αυξανόμενης φτώχειας, που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση, τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα δέχονται δραματικά αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Χιλιάδες άποροι άνθρωποι, χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας, μετανάστες, αλλά και Έλληνες πολίτες πλέον, συνωθούνται για δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να έχουν εξαντληθεί.

    «Χρειαζόμαστε άμεσα αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά δισκία, αντιδιαβητικά δισκία, φάρμακα για το στομάχι και δερματολογικές αλοιφές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης. «Είναι τόσο μεγάλος», πρόσθεσε, «ο αριθμός, μαζί και με τις παραπομπές από τα νοσοκομεία -Ελλήνων και αλλοδαπών- ασθενών σ' εμάς για παροχή φαρμάκων, που δε μπορούμε να ανταποκριθούμε, καθώς έχουν εξαντληθεί και τα τελευταία μας αποθέματα».

    Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται στα Πολυϊατρεία:

    Αθήνα, Σαπφούς 12 , Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3213150 Θεσσαλονίκη, Ίωνος Δραγούμη 65 , τηλ. 2310 566641 Χανιά, Μπόνιαλη 12 , τηλ. 28210 23110

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63254

    [20] Διεκπεραιτωτικό και μεταβατικό το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου

    Δευτερα, 14 03 2011 16:01

    Μεταβατικό, διεκπεραιωτικό και με έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης και οικονομικών ανοιγμάτων που κληρονόμησε η νέα δημοτική αρχή. «Λευκή σημαία δεν σηκώνουμε ούτε παραδίνουμε τα όπλα, θα το παλέψουμε και αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη, και θα θέσουμε τα θεμέλια μιας πράσινης ανάπτυξης» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση του προγράμματος στον Τύπο ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης. Το πρόγραμμα τέθηκε σήμερα ηλεκτρονικά σε δημόσια διαβούλευση, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Μαρτίου ώστε στις 30 Μαρτίου να καταστεί δυνατή η συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι η δημοτική αρχή ήταν αναγκασμένη να προσαρμόσει το πρόγραμμα και στα οικονομικά δεδομένα αλλά και τις προτεραιότητες που είχαν θέσει οι δημοτικές αρχές των συναινούμενων δήμων όμως ξεκαθάρισε ότι το παραμικρό ευρώ που θα δαπανηθεί θα είναι με φειδώ. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται κι έργα που έχουν εκτελεστεί, αλλά δεν είχαν πίσω τους πραγματικούς προϋπολογισμούς, άλλα που είναι συνεχιζόμενα, όπως αυτά του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που έχει παγώσει και ίσως γίνουν πλέον μέσω του προγράμματος «Ελλάδα», ενώ πλέον δεν υπάρχουν μέσα δύο ΣΔΙΤ, αυτά της πλατείας Πανεπιστημίου και το έργο αξιοποίησης των πηγών της Δράκειας. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδης επισήμανε ότι ο κύριος όγκος των έργων αφορά τις δημοτικές ενότητες (80%) και μόνο ένα 20% τον παλιό δήμο Βόλου. Το υψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 29. 125.000 ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκ. είναι εξασφαλισμένα και τα 7.500.000 θα αναζητηθούν από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα. Είδηση: 63263

    [21] Παρέμβαση Καρτάλη για μικρά ξενοδοχεία Πηλίου και Βορείων Σποράδων

    Δευτερα, 14 03 2011 15:49

    Με νέα παρέμβαση του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τα μικρά ξενοδοχεία, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες στη Μαγνησία και ειδικότερα στο Πήλιο και στις Βόρειες Σποράδες. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ρύθμιση που προβλέπει ότι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα τύχουν ανάλογης ασφαλιστικής μεταχείρισης με τις, αντίστοιχης δυναμικότητας, επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, δηλαδή θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όταν ο ιδιοκτήτης είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

    Παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει περίοδος ανοχής από τον ΟΑΕΕ έως ότου επιτευχθεί οριστική διευθέτηση μέσω του αναφερόμενου νόμου των υπόχρεων για ασφάλιση ξενοδόχων στον ΟΑΕΕ. Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας να συμπεριλάβει τη ρύθμιση αυτή στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΓΑ που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του προσεχούς διμήνου. Τέλος ο Κ. Καρτάλης έθεσε το παραπάνω θέμα και προς το Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού καλώντας την ενεργό του παρέμβαση προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος Είδηση: 63260

    [22] Τι προβλέπει για τον Έβρο ο νέος σχολικός χάρτης από την επόμενη σχολική χρονιάβ¦

    Δευτερα, 14 03 2011 13:52

    Την κατάργηση των δημοτικών σχολείων Συκορράχης, Χώρας Σαμοθράκης και Μικρού Δερείου καθώς και των νηπιαγωγείων Δωρικού, Ασπρονερίου, Δόξας, Κουφόβουνου, Πυθίου, Ελληνοχωρίου και Κορνοφωλιάς, προβλέπει στον Έβρο ο νέος σχολικός χάρτης της Παιδείας, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και θα εφαρμοσθεί τη νέα σχολική χρονιά.

    Στο πλαίσιο των αλλαγών, υποβαθμίζονται από 3θέσια σε 2θέσια τα δημοτικά σχολεία Θουρίου, Δόξας, Δαδιάς και από 12θέσιο σε 10θέσιο το δημοτικό σχολείο Τυχερού. Συγχωνεύονται σε ένα 12θέσιο τα τρία 6θέσια δημοτικά- πειραματικά σχολεία Αλεξανδρούπολης, το 1ο δημοτικό σχολείο Διδυμοτείχου με το 2θέσιο του Ελληνοχωρίου, τα δημοτικά σχολεία Κυπρίνου, Κομάρων, Φυλακίου και Χανδρά, καθώς και τα δημοτικά σχολεία Νέας Βύσσας, Καβύλης και Στέρνας. Επίσης, συγχωνεύονται το δημοτικό σχολείο Δικαίων και Πλάτης, τα σχολεία Λεπτής και Νεοχωρίου, όπως και αυτά των Λαβάρων με του Αμορίου. Όσο αφορά τις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, συγχωνεύονται αυτά των Δικαίων και της Ελαίας και της Νέας Βύσσας με αυτό της Καβύλης. Να σημειωθεί ότι δεν θα προχωρήσει καμία κατάργηση ή συγχώνευση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρά την πρόταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού που πρότεινε την κατάργηση των γυμνασίων Πέπλου, Λαβάρων, Ριζίων και των λυκειακών τάξεων Μεταξάδων.

    Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης Είδηση: 63249

    [23] Για αστοχίες κάνει λόγο ο Απ. Παπατόλιας και προτείνει διορθώσεις

    Δευτερα, 14 03 2011 15:41

    Μια σειρά βελτιωτικων παρεμβάσεων, προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες στον προγραμματισμό των συνενώσεων των σχολείων, υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, μετά την οριστικοποίηση του νέου «σχολικού χάρτη» της χώρας.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπατόλιας προτείνει:

    1. Το 5ο 1/θ Δημοτικό Σχολείο Φερών-Χλόης, αντί να ενταχθεί στο 2ο 5/θ Δημοτικό Σχολείο Φερών, να συνενωθεί με το 2ο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Φερών-Βελεστίνου.

    2. Το 12ο 1/θ Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας-Γλαφυρών, αντί να ενταχθεί στο 1ο 10/θ Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, είναι πιο λογικό να συνενωθεί με το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο στη Ν. Ιωνία.

    3. Το 4ο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Κάρλας-Κερασιάς να συνενωθεί με το 3ο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Κάρλας-Καναλίων, αντί να ενταχθεί στο 3ο 5/θ Δημοτικό Σχολείο Κάρλας-Καναλίων.

    4. Το 4ο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος-Αγίου Βλασίου αντί να συγχωνευθεί με το 1ο 5/θ Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος-Άνω Λεχωνίων, είναι πολύ συμφερότερο να συγχωνευθεί με το 1ο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος-Άνω Λεχωνίων.

    5. Το Δημοτικό Σχολείο Τρικερίου δεν πρέπει να λειτουργήσει ως 2/θ, αλλά τουλάχιστον ως 3/θ, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (γεωγραφικά απομακρυσμένη με δυσκολίες πρόσβασης).

    Ο κ. Παπατόλιας επισημαίνει ακόμη, στο έγγραφό του προς την υπουργό Παιδείας, ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, πρέπει να εφαρμοστεί η γενική αρχή ότι οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε μείωση της οργανικότητας στα σχολεία υποδοχής. Είδηση: 63259

    [24] Σε αναβρασμό η σχολική κοινότητα από τον «Καλλικράτη»

    Δευτερα, 14 03 2011 15:36

    Αναστάτωση επικρατεί και στη Μαγνησία τόσο στην εκπαιδευτική αλλά και μαθητική κοινότητα από τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις αλλά και υποβιβασμούς σχολείων. Σύμφωνα με τους πίνακες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο- επίσημη ενημέρωση προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης δεν έχει γίνει ακόμη, καταργούνται από τη νέα σχολική χρονιά, στην Α'θμια Εκπαίδευση, έξη μονοθέσια δημοτικά σχολεία καθώς δεν είχαν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών που προβλέπει ο νόμος (10). Τα σχολεία αυτά, σύμφωνα και με την πρόταση της Α'θμιας Εκπαίδευσης είναι του Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Μακρυρράχης, Γλαφυρών, Χλόης και Περιβλέπτου.

    Παράλληλα το υπουργείο προχώρησε στη συγχώνευση του Δ.Σ. Μικροθηβών με το 2ο Δ.Σ. Ν. Αγχιάλου, του Δ.Σ. Κερασιάς με αυτό των Καναλίων και του Δ.Σ. Κροκίου με το 2ο Δ.Σ. Αλμυρού. Επίσης υποβιβάζονται λόγω μειωμένου μαθητικού πληθυσμού, κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία χρόνια, το 2ο Ολοήμερο Δ.Σ. Μακρυράχης από 4θέσιο σε 3θέσιο, το 9ο Ολοήμερο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας από 8θέσιο σε 6θέσιο, το 6θέσιο Ολοήμερο Δ.Σ. Τρικερίου σε 2θέσιο, το 8θέσιο 16ο Ολοήμερο Δ.Σ. Βόλου σε 6θέσιο, το 8θέσιο 17ο Ολοήμερο Δ.Σ. Βόλου σε 6θέσιο και το 7θέσιο 3ο Ολοήμερο Δ.Σ. Βόλου σε 6θέσιο. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Α'θμιας Εκπαίδευσης Ιωαν. Παπαϊωάννου μιλώντας στο Δίκτυο ΕΡΑ Θεσσαλίας, οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών δεν χάνονται, απλά το καλοκαίρι σύμφωνα και με τις εγγραφές που θα γίνουν και πως θα διαμορφωθούν τα τμήματα στις νέες σχολικές μονάδες θα καθοριστεί που θα εργαστούν.

    Στη Β'θμια Εκπαίδευση

    Παρά τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Β'θμιας Εκπαίδευσης που πρότεινε να μην καταργηθεί το Λύκειο Καναλίων όπου φοιτούν 24 παιδιά αλλά και τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών μαθητών και γονιών το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργησή του. Επίσης αποφασίστηκε η συγχώνευση των Λυκειακών Τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ευξεινούπολης με το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Πτελεού με τις Λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Σούρπης και το σχολείο θα λειτουργεί πλέον ως Λυκειακές τάξεις Γυμνασίου Σούρπης. Είδηση: 63257


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 March 2011 - 18:43:34 UTC