Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη
  • [02] Η Ελλάδα εξετάζει τη στάση της για τη Λιβύη
  • [03] Στο 5 ο συναγερμός για πυρηνικό ατύχημα
  • [04] Ανησυχία για την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία
  • [05] Νέα μέτρα με άμεση εφαρμογή ζητά το ΔΝΤ
  • [06] Αυστηρό μήνυμα Παπούλια σε Ερντογάν
  • [07] Νέα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
  • [08] Νέα αντιπαράθεση Πάγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ
  • [09] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το Ελληνικό
  • [10] Εμπρηστικός μηχανισμός στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υγείας
  • [11] Σουδάν: Τουλάχιστον 69 νεκροί σε συγκρούσεις στο νότιο Σουδάν
  • [12] Σε αναβρασμό οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου
  • [13] Δενδροφυτεύσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
  • [14] Έκκληση φαρμακοποιών στους ασφαλισμένους για συνεργασία
  • [15] Ιαπωνία: Η καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι σε αριθμούς
  • [16] Αντιδράσεις εκπαιδευτικών- μαθητών για συγχωνεύσεις
  • [17] Άρειος Πάγος : Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας δικαιούνται τα 176 ευρώ
  • [18] Έλεγχοι για κεραίες κινητής τηλεφωνίας
  • [19] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη θέση «Δόντια» της οδού Αθηνών
  • [20] Π. Σκοτινιώτης: Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του σχολείου Μικροθηβών
  • [21] Πανελλήνιοι ποδηλατικοί αγώνες κατάβασης βουνού στον Κίσσαβο
  • [22] Τονωτική ένεση 900 χιλ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλία
  • [23] Βραβεύονται Λαρισαίοι μαθητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς
  • [24] Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του Ιατρού
  • [25] Μήνυμα για τον Συμβουλευτικό Σταθμό αντί Θείου Κηρύγματος

    [01] Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη

    Παρασκευη, 18 03 2011 15:59

    Δείτε τα video

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης, λίγες ώρες μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδινε το πράσινο φως για επιβολή εναέριου αποκλεισμού. Όπως ανακοίνωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα σέβεται τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και διατάζει την άμεση παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων προκειμένου να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα προστατευτούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις.

    Σε άμεση κατάπαυση του πυρός προχώρησε η κυβέρνηση της Λιβύης, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να προχωρήσει σε επιβολή εναέριου αποκλεισμού.

    «Αποφασίσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κούσα ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τον άμαχο πληθυσμό.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η ανακοίνωση της Λιβύης αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα. Δυσπιστία για τις αληθινές προθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι εξέφρασε η Γαλλία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Αμφιβολίες εξέφρασαν και οι ΗΠΑ.

    «Οι ΗΠΑ δεν εντυπωσιάζονται από λόγια», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξεις που να δείχνουν ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός.

    «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον (λίβυο ηγέτη Μουάμαρ) Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να ταχθεί υπέρ τις θεμιτές προσδοκίες του λιβυκού λαού», σημείωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να «εξετάζουν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα» για να δοθεί τέλος στην κρίση στη Λιβύη.

    Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ τις πρώτες πληροφορίες για την αντίδραση του συνταγματάρχη Καντάφι στην απόφαση του ΟΗΕ με την οποία δίδεται το πράσινο φως για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη και τόνισε ότι η Γερμανία αξιώνει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ώστε ο πόλεμος που διεξάγει ο Καντάφι κατά του λαού του να τερματιστεί άμεσα.

    Το Βερολίνο διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες χώρες-μέλη του NATO στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι δε θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη γερμανικά στρατεύματα.

    Την ίδια στιγμή ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε από τις Βρυξέλλες έπειτα από συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ότι τα κράτη μέλη του οργανισμού προτίθενται να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μολονότι ακόμη χρειάζεται να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η στρατιωτική δράση.

    Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών αποφάσισαν το ΝΑΤΟ να επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό και τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν εκ νέου για να καταλήξουν στις λεπτομέρειές του σχεδίου τους, που θα έχει ως στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

    Σύμφωνα με τον διπλωμάτη του ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τις χώρες μέλη να "δράσουν σε εθνικό επίπεδο, όπως το καθορίζει η απόφαση του ΟΗΕ".

    «Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας», ανέφερε από τη μεριά του σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος εκτίμησε ότι πλέον πληρούνται οι τρεις όροι που θέτει το ΝΑΤΟ προκειμένου να μελετήσει την πιθανότητα παρέμβασης σε διεθνές πλαίσιο, αναφέροντας "την άμεση ανάγκη (επέμβασης), τη σταθερή υποστήριξη της περιοχής και την απόφαση του ΟΗΕ".

    Ήδη το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε μέσω της υπουργού της Άμυνας Κάρμε Τσακόν ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα αρχίσει αμέσως την ανάπτυξη των πολεμικών της αεροσκαφών στις αεροπορικές βάσεις από όπου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

    «Η Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado καθώς και αεροσκάφη εναέριας τροφοδοσίας και παρακολούθησης. Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αεροσκαφών αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ώρες θα μετακινηθούν προς τις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες θα αρχίσουν τις αναγκαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

    Έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης δήλωσε και η Ιταλία που έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα ραντάρ της Λιβύης έδαφός της και ότι να χρησιμοποιήσει τη Νάπολη ως κέντρο συντονισμού για οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική επιχείρηση.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι υπογράμμισε ότι η Ιταλία προσφέρει τις στρατιωτικές της βάσεις και θα αναλάβει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, ενώ επεσήμανε ότι σκοπεύει να κλείσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη ως «πρώτη επίπτωση της υιοθέτησης της απόφασης», του ΟΗΕ.

    Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να φέρει εις πέρας εντολές για τη Λιβύη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα συζητήσει σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις.

    Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, τον υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Εντουάρ Γκιγιό.

    Ο Ισάμ Γιούσεφ, διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δήλωσε σήμερα ότι το Σάββατο θα διεξαχθεί στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "με ανθρωπιστικούς σκοπούς", στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.

    Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής διχασμένες όσον αφορά τη σκοπιμότητα της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, εξετάζουν διαφορετικές επιλογές «κυρίως όσον αφορά μια ενδεχόμενη στρατιωτική υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Την Πέμπτη μερικές ώρες πριν από την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απείλησε να "μετατρέψει σε κόλαση" τη ζωή αυτών που θα επιτεθούν στη Λιβύη.

    «Αν ο κόσμος τρελαθεί, θα τρελαθούμε κι εμείς. Θα προβούμε σε αντίποινα. Θα μετατρέψουμε τη ζωή τους σε κόλαση», δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP, ενώ τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εντολή για τέτοιες αποφάσεις, και σε περίπτωση που λάβει τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε κατά κανέναν τρόπο", προσέθεσε.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: ΟΗΕ: Πράσινο φως για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη

    Είδηση: 63726

    [02] Η Ελλάδα εξετάζει τη στάση της για τη Λιβύη

    Παρασκευη, 18 03 2011 13:01

    «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα.» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Λιβύης. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ωστόσο ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι πρώτα η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας μιλώντας στη ΝΕΤ FM εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό είχε η Αλέκα Παπαρήγα στην οποία ζήτησε η Ελλάδα να μην συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση "να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες".

    Δηλώσεις και αντιδράσεις

    «Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

    Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.

    Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.

    Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα.», είπε ο κ. Δρούτσας.

    «Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ σημαντική επειδή απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία» δήλωσε στη ΝΕΤ FM και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

    Σε ερώτηση για τον τρόπο εμπλοκής της Ελλάδας ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι η χώρα μας θα σεβαστεί στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα εξετάσει τους τρόπους εμπλοκής της με τους συμμάχους της.

    Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΗΕ ο υπεύθυνος Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης είναι σωστή. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως με την οποία ελήφθη επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης. Από δω και πέρα η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα στην επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Ακτιο. Επίσης τόνισε ότι αποτελεί μέγιστη υποκρισία το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιούν και ότι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.

    «Η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του Λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών» σημείωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

    «Αυτές οι επιλογές μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε γενικευμένους πολέμους και προφανώς βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εξεγερμένων λαών του Αραβικού κόσμου και θέτουν τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους. Ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δρούτσας, βιάστηκε να δηλώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια αυτά. Ελπίζουμε αυτή η πρώτη δήλωση να μην έχει και συνέχεια. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να μη συνδράμει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες» πρόσθεσε.

    «Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, με τελικό στόχο την ανάδειξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, νέας ηγεσίας στη χώρα.Σε αυτή την κατεύθυνση η παρέμβαση του ΟΗΕ είναι αναγκαία», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.

    «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε να αντικατασταθεί ένα βίαιο απολυταρχικό καθεστώς με μια γνήσια δημοκρατική κυβέρνηση που να σέβεται τα δικαιώματα του λαού και θα αναγνωρίζει τη διεθνή νομιμότητα», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και κάλεσε την κυβέρνηση σεβόμενη τις διεθνείς και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις να συνδράμει προς την κατεύθυνση οριστικής παύσης των βιαιοπραγιών και αποκατάστασης της Δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ομάδες που συγκροτούν το λαό αυτής της χώρας.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 63715

    [03] Στο 5 ο συναγερμός για πυρηνικό ατύχημα

    Παρασκευη, 18 03 2011 12:37

    Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Οι αρχές, αναβάθμισαν από το τέσσερα στο πέντε το βαθμό της επικινδυνότητας να συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, μόλις δυο επίπεδα χαμηλότερο από το ατύχημα του Τσερνομπίλ. Σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για λύση Τσερνομπίλ, δηλαδή να ταφούν οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο. Την ίδια ώρα, μακραίνει ώρα με την ώρα ο κατάλογος των θυμάτων και αγνοουμένων.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Δραματικές προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων

    O τελευταίος προσωρινός απολογισμός της τραγωδίας μιλά για 16.893 νεκρούς και αγνοούμενους.

    Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία οι νεκροί αγγίζουν τους 6.539 ενώ τουλάχιστον 10.354 είναι οι αγνοούμενοι.

    Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αγγίζοντας τις δεκάδες χιλιάδες. Νωρίτερα, στις 14.45 τοπική ώρα, την ώρα που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα ο μεγάλος σεισμός, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    Την ίδια στιγμή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, δραματικές προσπάθειες για την αποτροπή της τήξης των αντιδραστήρων καταβάλουν οι αρχές.

    Η επιχείρηση ψύξης ξεκίνησε την Πέμπτη από τις ένοπλες δυνάμεις με ψεκασμούς νερού από ελικόπτερα και σήμερα ενισχύεται από πυροσβεστικά οχήματα τα οποία συνολικά αναμένεται να ρίξουν 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα 3.

    Οι αρχές ωστόσο προσβλέπουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προκειμένου να γίνει αποτελεσματική ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

    Ακόμη πάντως και αν η ηλεκτροδότηση αποκατασταθεί, σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει η τεχνική υποδομή, η οποία έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

    «Οι Ιάπωνες επιχειρούν με πρωτόγονα μέσα, πράγμα που δείχνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο των αντιδραστήρων και επίκειται αποκάλυψη» δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ.

    Έκτακτη συνάντηση της ΙΑΕΑ τη Δευτέρα

    Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΙΑΕΑ. «Το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα συνεδριάσει στην έδρα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 10:00 GMT (12:00 ώρα Ελλάδας)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

    «Ο γενικός διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο θα ενημερώσει τα κράτη μέλη για την κατάσταση στην Ιαπωνία μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

    «Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο», δήλωσε ο Αμάνο από το Τόκιο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

    «Συναντήθηκα με τον αντιπρόεδρος (της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου Tokyo Electric Power). Του είπα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική. Του ζήτησα να δημοσιοποιεί περισσότερες (πληροφορίες). Μου απάντησε ότι θα πράξει αναλόγως», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

    Παρά τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης ο Αμάνο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να χρησιμοποιείται η ατομική ενέργεια. "Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μία πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής", υπογράμμισε.

    ΟΗΕ: Η ραδιενέργεια από το Φουκουσίμα 1 δεν έχει φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή

    Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 της Ιαπωνίας δεν έχει φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα και γι' αυτό τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ασφαλή, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, δήλωσε την Παρασκευή ένας ειδικός του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ.

    «Όλες μας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαρροή είναι περιορισμένη στα κατώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο Χέρμπερτ Πούμπελ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

    «Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις διεθνείς αερομεταφορές", επεσήμανε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ελέγχονται για ραδιενέργεια οι ταξιδιώτες από την Ιαπωνία.

    Ο Πούμπελ δήλωσε εξάλλου ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επιδεινώνουν την κατάσταση για τους πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι θα βελτιωθούν.

    Η "λύση Τσερνόμπιλ" θα είναι η έσχατη για την Ιαπωνία

    Οι Ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, δήλωσε ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, στους δημοσιογράφους.

    «Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», πρόσθεσε. Εξάλλου η «λύση Τσερνόμπιλ» μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Φουκουσίμα 1, αλλά το θάψιμο του εργοστασίου κάτω από άμμο και τσιμέντο είναι μία πρόχειρη λύση που μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε ένα μέρος της Ιαπωνίας επί δεκαετίες εξαιτίας της ραδιενέργειας.

    Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάνε για μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς προς το παρόν προηγείται η ψύξη των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

    «Δεν είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να καταφύγουν στην λύση του Τσερνόμπιλ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα που έχουν υποστεί ζημιές. «Οι αντιδραστήρες είναι σαν μία καφετιέρα. Αν τους αφήσεις αναμμένους ζεσταίνονται, ξεραίνονται και προκαλούνται ρωγμές», είπε χαρακτηριστικά.

    «Με το να βάλεις τσιμέντο από πάνω δεν θα είναι η καφετιέρα σου ασφαλής. Αλλά κάποια στιγμή, ναι, μπορεί να χτίσεις μία τσιμεντένια ασπίδα και να τελειώσεις», πρόσθεσε.

    «Δεν είναι αδύνατο να περιβάλλουμε τους αντιδραστήρες με τσιμέντο, όμως προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να τους ψύξουμε πρώτα», επεσήμανε από τη μεριά της η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Electric Power Co (Tepco).

    EE: Συγκλίσεις, αποκλίσεις και πρωτοβουλίες στον απόηχο του Ιαπωνικού πυρηνικού δυστυχήματος

    Σε υπερένταση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ μετά από το Ιαπωνικό δυστύχημα, καθώς η ανησυχία του κόσμου για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας πιέζει προς την κατεύθυνση της επαναξιολόγησης των ενεργειακών πηγών και σε άμεσες παρεμβάσεις μεγάλου οικονομικού κόστους.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μια φράση του επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ προκάλεσε τον «εκνευρισμό και τη δυσφορία» της Γαλλίας. Ειδικότερα, ο κ. Έτινγκερ αναφερόμενος στους ελέγχους αντοχής στους οποίους αποφασίσθηκε από την ΕΕ να υποβληθούν όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της ΕΕ, προέβλεψε ότι «ορισμένοι αντιδραστήρες δεν θα ανταποκριθούν στις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας».

    Αντιδρώντας ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας Ερίκ Μπρεσόν δήλωσε με δυσφορία «έκπληκτος (από τη δήλωση) που δημιουργεί ανησυχία στους συμπολίτες μας και δυσφημεί μια βιομηχανία. Το να λέει κάποιος χωρίς αποδείξεις πως ορισμένοι αντιδραστήρες δεν θα περάσουν τις δοκιμασίες ασφαλείας, την ώρα ακριβώς κατά την οποία προσπαθούμε να οργανωθούμε καλύτερα, προκαλεί το λιγότερο έκπληξη» προσέθεσε.

    Στη Γερμανία εξάλλου ενόψει των τριών επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων αναπτύσσεται μια άμιλλα για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, δεσμεύθηκε ότι θα επιταχύνει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε «να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και όχι οι βιομηχανίες και οι κυβερνήσεις υπό την επιρροή των πυρηνικών λόμπι» και η άποψή του βρήκε αμέσως την υποστήριξη του Αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν.

    «Ευτυχώς υπάρχει πια το κατάλληλο θεσμικό εργαλείο, που είναι η δυνατότητα της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών» είπε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα Bild παραπέμποντας και στην Αυστριακή υποστήριξη. Υπό την απειλή ενός πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται στη Τσεχία εξάλλου, οι Αυστριακοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταγγελίας της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η απαγόρευση της χρήσης της έχει λάβει και συνταγματική διατύπωση.

    Αντίθετα, στην πρώην Ανατολική Ευρώπη σημειώνεται μια αντίσταση στο κλίμα επαναξιολόγησης της πυρηνικής ενέργειας. Στη Τσεχία, ο πρωθυπουργός Πέτρ Νέτσας αντιδρώντας στην Αυστριακή πίεση για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στο Τεμελέν μίλησε για «υστερικές» φωνές, σημείωσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνεπαγόταν «καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα», ενώ ο Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους αποδοκίμασε τον «καιροσκοπικό λαϊκισμό» όσων ζητούν να εγκαταλειφθεί η πυρηνική ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας επίσης Ντανίλο Τουρκ -- στη χώρα του οποίου βρίσκεται ένας πυρηνικός σταθμός που καταγγέλλεται από τους Αυστριακούς -- δήλωσε πως «δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις υπό το κράτος του πανικού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων», ενώ ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και της Πολωνίας. Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε, πως η κυβέρνησή του δεν θα αναθεωρήσει τα προγράμματά της (για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών, που θα είναι έτοιμοι το 2030), σε απόλυτη σύμπνοια με τη Σλοβακία - όπου λειτουργούν ήδη δύο πυρηνικοί σταθμοί και κατασκευάζονται άλλοι δύο.

    Στη Λιθουανία τέλος, προς αντικατάσταση του σταθμού της Ινιαλίνα που έκλεισε υπό την πίεση της ΕΕ, σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός νέου πυρηνικού σταθμούς και «το σχέδιο αυτό δεν αναθεωρείται» σημείωσε ο πρωθυπουργός Άντριους Κουμπίλιους, ο οποίος όμως διαλλακτικά παρατήρησε πως «θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της συνέστησε στα κράτη-μέλη (μέσω του συστήματος συναγερμού για την ασφάλεια των τροφίμων) να ελέγχουν τη ραδιενέργεια των τροφίμων που εισάγονται από την Ιαπωνία. Η Επιτροπή συνιστά επίσης την εντατικοποίηση των επαφών των κρατών-μελών και της Επιτροπής, αλλά και των κρατών-μελών μεταξύ τους για τον εντοπισμό ανιχνεύσιμων κινδύνων.

    Η χώρα θα ξεπεράσει την τραγωδία και θα ανακάμψει, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

    Η Ιαπωνία θα ξεπεράσει την τραγωδία ως έθνος και θα ανακάμψει, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "τεράστιες δυσκολίες". Ο Καν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

    Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητά της κυβέρνησής του, να θέσει την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό υπό έλεγχο και δεσμεύθηκε στον επικεφαλής της ΙΑΕΑ ότι η κυβέρνησή του θα δώσει στη διεθνή κοινότητα όσα στοιχεία χρειάζονται.

    Τις επόμενες μέρες, κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μεταβεί κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα για να κάνει μέτρηση της ραδιενέργειας.

    Πρώτα όμως, θα ξεκινήσει τις μετρήσεις από την πρωτεύουσα Τόκιο.

    Η σύσταση της Ε.Ε.Α.Ε για τους Έλληνες στην Ιαπωνία

    Την απομάκρυνση σε ακτίνα 80χλμ των Ελλήνων από την περιοχή Φουκουσίμα όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός συστήνει πλέον η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ενώ για όσους Έλληνες δεν είναι εφικτή η αναχώρηση από την Ιαπωνία η σύσταση είναι να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρά σε ραδιολογικό έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία αλλά και για αεροσκάφη που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.

    Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο

    Στο μεταξύ, με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,72% μετά και την ανακοίνωση της G7 περί κοινής παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος ώστε να σταματήσει η ανοδική πορεία του γεν.

    Πηγή: BBC - Japan Today - NHK World

    Σχετικές ειδήσεις: Ιαπωνία: Περισσότεροι από 16000 νεκροί και αγνοούμενοι

    Είδηση: 63695

    [04] Ανησυχία για την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία

    Παρασκευη, 18 03 2011 14:00

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η διεθνής κοινότητα για την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία. Εντατικοί έλεγχοι γίνονται στα εργαστήρια ραδιενέργειας και περιβάλλοντος του Δημόκριτου, σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία, κυρίως ψάρια και σάλτσες, αποκλείουν το ενδεχόμενο κατανάλωσής μολυσμένων τροφίμων στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης αναφέρει: «να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρότερους όρους στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο στα κράτη-μέλη αλλά και στις γειτονικές της χώρες, θα ζητήσει η Ελλάδα κατά το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα θα ζητήσει ακόμη. Εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, με διαφάνεια και ενιαίους κανόνες, από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους G-20, με κριτήρια όπως η σεισμικότητα μιας περιοχής. Η πυρηνική ενέργεια δεν εντάσσεται στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας». Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου τονίζει ότι "οι πιθανότητες για νέο Τσερνομπιλ είναι μηδενικές". «Η κατάσταση στην Ιαπωνία παραμένει σοβαρή ωστόσο υπάρχει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας, μετά τη σύσκεψη που είχε με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. «Η πολιτεία είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των όποιων δευτεροβουσών επιπτώσεων από την καταστροφή στην Ιαπωνία για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουσιάδας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ταυτόχρονα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Παρασκευής, μέλη της επιστήμονες θα παράσχουν σε επιβάτες που έρχονται από την Ιαπωνία και το επιθυμούν ενημέρωση για ραδιολογικής φύσεως θέματα.

    Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας προληπτικού επιτόπιου ραδιολογικού ελέγχου. Το ίδιο θα ισχύει από το Σάββατο και στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης "Μακεδονία".

    Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, σε εφαρμογή σχετικής Ευρωπαϊκής σύστασης και οδηγίας του ΕΦΕΤ, θα αρχίσει να πραγματοποιείται στα εργαστήρια του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και της ΕΕΑΕ έλεγχος σε τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές προέλευσης Ιαπωνίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑΕ, δεδομένης της εξέλιξης του πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό Φουκουσίμα, εξέδωσε οδηγίες προς τους Έλληνες πολίτες στην Ιαπωνία και στα πληρώματα των ελληνικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνιστώντας την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80 χλμ. από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

    Προσφυγή στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία κάνουν πιο επίκαιρη την προσφυγή που κατέθεσαν στις Βρυξέλλες, τρία στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. (οι κ.κ Αϊβαλιώτης, Σπίνος, και Τσιριγωτάκης), όπου ζητούν από την Ιταλίδα Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου Εrminia Mazzoni να φέρει επειγόντως προς συζήτηση το ζήτημα της άμεσης ακύρωσης του τουρκικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο -ως γνωστόν- έχει ως κύρια αιχμή του την κατασκευή αντιδραστήρα στην περιοχή Ακουγιού της Μικράς Ασίας.

    «Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν επί δεκαετίες την πίεση από την τουρκική επιθετικότητα ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και το ζήτημα της δημιουργίας ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Μικράς Ασίας. Η περιοχή αυτή της Τουρκίας έχει παρουσιάσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σεισμικότητας στον κόσμο, με καταστρεπτικούς και μεγάλης κλίμακας σεισμούς. Η δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού στα παράλια της Μικράς Ασίας θέτει περιβαλλοντικά προβλήματα και δημιουργεί κινδύνους για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στα Δωδεκάνησα και γενικότερα στο Αιγαίο καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είναι, μεν, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ζουν στην περιοχή και θα υποστούν τις δραματικές συνέπειες ενός ατυχήματος καθώς και της ανεπαρκούς διαχείρισης των αποβλήτων του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού. Η Τουρκία προχωρεί στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στις όχθες του Αιγαίου, παρά τις αντιδράσεις του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν τον Αύγουστο του 2008 στην Μερσίνα και αλλού και διαμαρτυρήθηκαν για τα επικίνδυνα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και παρά την διεθνή αντίδραση. Πολλές είναι και οι ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί από ευρωβουλευτές τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών αλλά τα δύο αυτά Όργανα δείχνουν μία ακατανόητα αδιάφορη στάση για τους πολυποίκιλους κινδύνους από το τουρκικό αυτό εγχείρημα που πηγάζει από τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια των Τούρκων στρατιωτικών και απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα συμφέροντα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται καίρια σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου αυτού καθώς και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία, ως γνωστόν, είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακαλούμε, λοιπόν, να έρθει προς συζήτηση σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής σας το ζήτημα της βλάβης που υφίστανται Κοινοτικοί πολίτες από την σχεδιαζόμενη κατασκευή αυτού του πυρηνικού σταθμού όπου και θα θέλαμε να προσκληθούμε ώστε να εκθέσουμε στους ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής σας το ζήτημα». Είδηση: 63721

    [05] Νέα μέτρα με άμεση εφαρμογή ζητά το ΔΝΤ

    Παρασκευη, 18 03 2011 14:17

    Πακέτο σφιχτών μέτρων με άμεση εφαρμογή ζητά με έκθεσή του από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο λόγος για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 22 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012 - 2014 . Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των μέτρων για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος το 2011 -όπως το περιγράφει το ΔΝΤ- στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν μπει περιορισμοί σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, να περιοριστούν εκ νέου τα μισθολογικά έξοδα του Δημοσίου, να γίνει περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και να αναθεωρηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Παράλληλα το ΔΝΤ προτείνει νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ και αμυντικές δαπάνες. Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Το 2012 η Ελλάδα μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά, σύμφωνα με το ΔΝΤ

    Το ΔΝΤ διαπιστώνει πρόοδο στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας τονίζει, ωστόσο, πως απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.

    Το ΔΝΤ εκτιμά, συγχρόνως, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ.

    «Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος», σημειώνει το ΔΝΤ.

    Ωστόσο προβλέπει για την Ελλάδα επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

    Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του ΔΝΤ ζητά για την περίοδο 2012-2014:

    την εξοικονόμηση 4,8 έως και 9,2 δισ. ευρώ από τη δραστική περικοπή εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την αναμόρφωση του μηχανισμού είσπραξης της φορολογίας κεφαλαίου.

    την εξοικονόμηση 2,4 δισ. έως 4,8 δισ. ευρώ από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και ζητά να μπει ως εισοδηματικό κριτήριο το όριο το όριο της φτώχειας που αυτή είναι στα 6.900 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σε πρώτη φάση θα γίνει ένας εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων οι δαπάνες για τα οποία υπολογίζονται στα 5 δις, από τον οποίο θα προκύψουν 500 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επιδόματα ανεργίας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να περικοπούν γιατί είναι ανταποδοτικά.

    Επίσης το ΔΝΤ ζητά περιορισμό του μισθολογικού κόστους μέσω παράτασης της περιόδου «παγώματος» των προσλήψεων, την κατάργηση των χρονοεπιδομάτων, τον περιορισμό των προαγωγών και των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιδομάτων ως ποσοστό του βασικού μισθού, την αύξηση από τις 7 στις 8 ώρες του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και την κατάργηση της «ψαλίδας» στα εισοδήματα μέσω ενιαίου μισθολογίου.

    Για τις ΔΕΚΟ ζητείται αύξηση τιμολογίων, νέες περικοπές δαπανών, μείωση προσλήψεων και λουκέτο στις μη παραγωγικές μονάδες.

    Δηλώσεις Ξυνίδη στη ΝΕΤ FM

    Δεν αποτελούν δέσμευση οι συστάσεις του ΔΝΤ δήλωσε στη NET FM ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης.

    «Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει τους άξονές του. Η αίσθηση μου είναι ότι η έκθεση έρχεται να μας ξαναθυμίσει την πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε.

    Το πρόβλημα μας είναι εδώ το ίδιο και το έλλειμμα, το ίδιο και το χρέος μας. Δε χωρά αμφιβολία ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει κλίμα ανασφάλειας, δεν έχουμε εμφανή σημάδια ανάκαμψης, αλλά ωστόσο, φτάσαμε να έχουμε κερδίσει πολλά σε σχέση με την προοπτική εξόφλησης του δανείου.

    Έχουμε διανύσει ένα χρόνο πολύ σκληρής προσπάθειας με αποτελέσματα που κανείς δε περίμενε να πετύχουμε. Έτσι παίρνουμε δυνάμεις όλοι μαζί για να προχωράμε στο επόμενο βήμα. Κανείς αυτή τη στιγμή εκτός από την Αριστερά, δεν διατυπώνει σαφή εναλλακτική πρόταση», τόνισε.

    Σφοδρή επίθεση Σαμαρά

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως ενώ το Μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε 20 δισ. σκληρά μέτρα για το 2011-2014, σήμερα, για την ίδια περίοδο, η έκθεση του ΔΝΤ έφτασε να προβλέπει περίπου τα διπλά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται πως η ύφεση αναχαιτίζει τη μείωση του ελλείμματος.

    «Δηλαδή, αντί για μικρότερο έλλειμμα, θα έχουμε περισσότερα λουκέτα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αναγκάζεται να πάρει και νέα μέτρα, που, όμως, θα οδηγήσουν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση και φυσικά και πάλι σε νέα μέτρα. «Να γιατί είπα στον κ. Παπανδρέου ότι το κύριο πρόβλημα είναι η οικονομική πολιτική του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, οχι μόνο δεν θα σωθεί ο λαός, αλλά θα γίνει ένα μεγάλο έγκλημα σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους πολίτες. Αυτοί που δανείζουν βάζουν και τους όρους. Αν υπάρχει κάποιος να μας δώσει πειστική πρόταση για το πώς θα απαλλαγούμε από τα δάνεια και τους δανειστές ας βγει και να την πει. Δυστυχώς δύο χρόνια τώρα καμία τέτοια πρόταση δεν έχει διατυπωθεί. Όλα τα άλλα είναι ελαφρότητες», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63723

    [06] Αυστηρό μήνυμα Παπούλια σε Ερντογάν

    Παρασκευη, 18 03 2011 16:39

    Μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την 114 πτέρυγα μάχης στην Τανάγρα. Ο Κάρολος Παπούλιας διαμήνυσε ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας να περάσουμε σε μια νέα περίοδο ομαλών σχέσεων και καλής γειτονίας. «Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων δεν μας πτοούν», τόνισε. Επίσης χαρακτήρισε ακατανόητη την εμμονή του Τούρκου πρωθυπουργού να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο σε σεισμογενή περιοχή, απέναντι από τα ελληνικά νησιά.«Ο ίδιος πρέπει να το σκεφτεί και οι Ευρωπαίοι να παρέμβουν», είπε χαρακτηριστικά.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 63727

    [07] Νέα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

    Παρασκευη, 18 03 2011 18:20

    Την «μικρή ανάσα» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πήραν οι χώρες της ευρωζώνης από τις πρόσφατες αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, εξαντλεί η γερμανική βουλή βάζοντας φρένο στην αγορά κρατικών ομολόγων και αναθερμαίνοντας τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Εν αναμονή του τεστ αντοχής βρίσκονται και οι ελληνικές τράπεζες.

    Λίγες ημέρες πριν ληφθούν οι αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε., η γερμανική βουλή βάζει βέτο στην Ανγκελα Μέρκελ ψηφίζοντας κατά της δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης από το Ταμείο Διάσωσης

    Την ίδια ώρα επανέρχονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης ο Λαρς Φελντ δήλωσε ότι ναι μεν οι αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής έδωσαν μικρή ανάσα στη χώρα μας αλλά συμπλήρωσε στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση.

    Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Ευρώπης θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση σε διάφορες χώρες όπως Ελλάδα και Ιρλανδία.

    Αν και το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει για τα κριτήρια των νέων τεστ αντοχής των τραπεζών, ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι το σενάριο για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% και «κούρεμα» περίπου 17,1% στα ελληνικά ομόλογα

    Σύντομα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει και το ελάχιστο επιτρεπτό όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63734

    [08] Νέα αντιπαράθεση Πάγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ

    Παρασκευη, 18 03 2011 15:56

    Νέα αντιπαράθεση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε ταβέρνα της περιοχής των Καλυβίων, όταν κάποιος εκτόξευσε γιαούρτι προς τον κύριο Πάγκαλο. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για συστηματική βία εναντίον εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το γραφείο τύπου του Συνασπισμού κατηγορεί τον κύριο Πάγκαλο για "αμετροεπή συμπεριφορά ".

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η επίθεση που δέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης, σε ταβέρνα στα Καλύβια Αττικής από κατοίκους της Κερατέας που διαμαρτύρονταν για μία ακόμα φορά για τον χώρο υγειονομική ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή τους, πυροδότησε οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Πάγκαλος ο οποίος βρισκόταν μαζί με 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ταβέρνα, έγινε αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους κατοίκους της Κερατέας, κάποιος θερμοκέφαλος μάλιστα εκτόξευσε ένα γιαούρτι εναντίον του.

    Ο κ. Πάγκαλος βγήκε και συνομίλησε μαζί τους, προτείνοντας τρόπους για να εκτονωθεί η κρίση στην Κερατέα.

    Με ανακοίνωσή του που ακολούθησε, ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πασίγνωστα στελέχη του καθοδήγησαν την φραστική επίθεση και τους προπηλακισμούς.

    «Είναι προφανές ότι η συστηματική βία εναντίον των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή εξυπηρετείται από την θεωρία της πρόκλησης, τη γνωστή, χιτλερικής εμπνεύσεως, άποψη, ότι ο πολιτικός αντίπαλός σου, είναι υποχρεωμένος να υφίσταται επιθέσεις και βία απλώς και μόνο γιατί εσύ τον επιλέγεις ως στόχο με δικά σου ανεξέλεγκτα κριτήρια».

    Απαντώντας, το γραφείο τύπου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο για αμετροεπή συμπεριφορά, και ακροδεξιά παραληρήματα, ζητώντας μάλιστα χαρακτηριστικά από τον πρωθυπουργό, να τον αποσύρει.

    «Κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτήν την πραγματικότητα, η κατάστασή του επιδεινώνεται δραματικά και ξεσπά σε μνημειώδη παραληρήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πίσω από το επεισόδιο, ανέφερε ότι αυτό πιστεύει ο κ. Πάγκαλος, ενώ ο ίδιος δεν έχει κανένα σχόλιο.

    «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται, όπου και αν στρέφεται και με όποια δικαιολογία και αν ασκείται.», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

    Πριν από περίπου 3 εβδομάδες στο Παρίσι, σε εκδήλωση του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε γίνει και πάλι στόχος φραστικής επίθεσης, την οποία ευθέως είχε αποδώσει σε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και σε Γάλλους αναρχικούς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63725

    [09] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το Ελληνικό

    Παρασκευη, 18 03 2011 18:03

    «Ακόμα και μέσα στον Μάρτιο» αναμένονται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, οι ανακοινώσεις σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το τελικό σχέδιο για την οποία θα μπει σε διαβούλευση, σύμφωνα με υπουργό, που συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.

    Στην υπό την προεδρία του πρωθυπουργού σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η υπουργός Παιδείας Άν. Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης καθώς και ο αρχιτέκτονας Χ. Αθεμπίγιο.

    AΠΕ Είδηση: 63733

    [10] Εμπρηστικός μηχανισμός στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υγείας

    Παρασκευη, 18 03 2011 18:55

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στις 17.54 το απόγευμα έξω από το πολιτικό γραφείο το υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, στην οδό Απόλλωνος 6, στο Σύνταγμα.

    Ο μηχανισμός, που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια, είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του πολιτικού γραφείου που βρίσκεται στον 1ο όροφο και από την έκρηξη και την πυρκαγιά, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    AΠΕ Είδηση: 63735

    [11] Σουδάν: Τουλάχιστον 69 νεκροί σε συγκρούσεις στο νότιο Σουδάν

    Παρασκευη, 18 03 2011 19:14

    Τουλάχιστον 69 στρατιώτες και μαχητές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του Νότιου Σουδάν και τοπικών ενόπλων ομάδων στα πετρελαιοπαραγωγά κρατίδια Γιούνιτι και Άνω Νείλος.

    Το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις δεν έχουν προκαλέσει πρόβλημα στην παραγωγή πετρελαίου. "Οι άμαχοι γνώριζαν τι συνέβαινε και έτσι διέφυγαν από τις συγκρούσεις" δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Αγκουέρ.

    Λιγότερο βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και στο κρατίδιο Τζόνγκλεϊ, χωρίς να γίνει γνωστός ο αριθμός των θυμάτων.

    ΑΠΕ Είδηση: 63737

    [12] Σε αναβρασμό οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου

    Παρασκευη, 18 03 2011 13:07

    Σε αναβρασμό οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το 15θήμερο τους.

    Αν δεν μπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν κατάληψη του χώρου και γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων τους από την προσεχή Δευτέρα.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 63717

    [13] Δενδροφυτεύσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Παρασκευη, 18 03 2011 19:41

    Με δενδροφυτεύσεις στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην περιοχή Αγίου Ανδρέα Φυτόκου, θα τιμήσει τη φετινή παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Η δενδροφύτευση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 10 το πρωί με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων της περιοχής και διοργανώνεται από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τις περιβαλλοντικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Αθ. Καραγιάννη και την κ. Στ. Γιακούλα αντίστοιχα. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και η δενδροφύτευση στον Άγιο Ανδρέα.

    Εξάλλου, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Βόλου φιλοξενεί σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων. Πρόκειται για το γνωστό ΚΕΑΝ (Μη Κυβερνητική, Μη κερδοσκοπική οργάνωση) η οποία δημιούργησε το «Plenetbook», ένα μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον.

    Η παρουσίαση του «Plenetbook» θα γίνει από τα στελέχη του ΚΕΑΝ που αναπτύσσουν προγράμματα Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Το «Planetbook» εξελίσσεται πάνω σε ένα δένδρο όπου υπάρχουν τρεις ζώνες: Η γκρίζα ζώνη, όπου ο παίχτης δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα που έχουν «πληγώσει τον πλανήτη», στη ζώνη της Ελπίδας και της συμμετοχής, όπου μετέχουν και οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρα μας (GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ορνιθολογική και Ευρωπαική Έκφραση) και στη ζώνη που σώζουμε τον πλανήτη.

    Υπάρχουν 700 κάρτες ερωτήσεων, όπου ο παίκτης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ, το ΝΕΡΟ, τον ΗΛΙΟ καθώς και οι «γκρίζες». Υπάρχουν επίσης 50 ερωτήσεις των ΜΚΟ καθώς και κάρτες δράσης, όπου ο παίκτης επιβραβεύεται όταν κάνει μία δράση για το περιβάλλον . Στόχος του παίκτη, είναι να «μαζέψει» τα κομμάτια ενός puzzle και να ξαναφτιάξει τη ΓΗ, βοηθώντας ουσιαστικά τα παιδιά στην περιβαλλοντική και κοινωνική τους ευαισθητοποίηση. Η εκδήλωση απευθύνεται σε νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς, εθελοντικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις .

    Το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με θέματα Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, με δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και παραρτήματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Σέρρες, Χίο, Ρόδο, Κέρκυρα, Λαυρεωτική και Αθήνα).

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΚΕΑΝ είναι οι κλιματικές αλλαγές και η προστασία του περιβάλλοντος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΝ αναπτύσσει προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων. Το ΚΕΑΝ έχει αναπτύξει συνεργασία με διεθνή δίκτυα, όπως το Water for Life, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εθελοντισμό, το ΥΠΕΚΑ κ.α. Είδηση: 63741

    [14] Έκκληση φαρμακοποιών στους ασφαλισμένους για συνεργασία

    Παρασκευη, 18 03 2011 14:05

    Προσπαθούμε να μη φτάσουμε στο σημείο αναστολής χορήγησης φαρμάκων επι πιστώσει από τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε μεταξύ άλλων με σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΑ, που παραχώρησε από κοινού με τον αντιπρόεδρο του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου, Θανάση Βαρβαρίγο, ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Βίτσος, καλώντας τους ασφαλισμένους να γράφουν κάθε μήνα τα απαραίτητα φάρμακα τους, προκειμένου και αυτοί να εξυπηρετηθούν, αλλά και να βοηθήσουν τους φαρμακοποιούς.

    Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Βίτσος, με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τόνισε ότι σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι, οπότε χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και με το ΙΚΑ και τους γιατρούς. Επίσης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και στη μεγάλη μείωση του τζίρου του κλάδου. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβαρίγος, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς πρέπει να συζητούν με τους φαρμακοποιούς.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 63722

    [15] Ιαπωνία: Η καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι σε αριθμούς

    Παρασκευη, 18 03 2011 19:07

    Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του απολογισμού μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την 11η Μαρτίου την Ιαπωνία, καθώς και από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

    -- Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της αστυνομίας κάνει λόγο για 6.539 νεκρούς, 10.354 αγνοούμενους. Διάφοροι αξιωματούχοι υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 10.000.

    Ο σεισμός αυτός έχει προκαλέσει πολύ περισσότερους νεκρούς από το σεισμό του Κόμπε το 1995, που στοίχισε την ζωή 6.434 ανθρώπων.

    Το 1923 ο μεγάλος σεισμός των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε στο Κάντο είχε 142.807 νεκρούς και αγνοούμενους στο Τόκιο και στα περίχωρα.

    -- Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν σήμερα τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σε πέντε από τέσσερα.

    -- Περίπου 550.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Λειτουργούν περίπου 2.700 προσωρινά καταλύματα.

    -- Περίπου 1,6 εκατ. σπίτια δεν έχουν πόσιμο νερό και 600.σε ηλεκτρικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    -- 80.422 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, τα 4.798 εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

    -- Περίπου 80.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει ακόμη την βοήθεια των εφέδρων.

    -- 112 χώρες και περιοχές έχουν προσφέρει την βοήθειά τους, καθώς και 23 διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης δεν έχει γίνει γνωστό.

    -- Ο σεισμός αναμένεται να έχει "σημαντικό" αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS εκτιμά τη ζημιά σε 100 δις δολάρια, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ.

    -- Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με άνοδο της τάξεως του 2,27%, αφού τη Δευτέρα έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,18% και την Τρίτη με πτώση 10,55%.

    -- Αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους. Η Toyota ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει ξανά την παραγωγή ανταλλακτικών αλλά ότι τα εργοστάσια συναρμολόγησης θα παραμείνουν κλειστά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

    AΠΕ Είδηση: 63736

    [16] Αντιδράσεις εκπαιδευτικών- μαθητών για συγχωνεύσεις

    Παρασκευη, 18 03 2011 17:05

    Σε κατάληψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής προχώρησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι νωρίτερα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνενώσεις σχολείων. Με πανό και συνθήματα ζητούσαν να μη προχωρήσει η συγχώνευση σχολείων, λέγοντας ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα νυχτερινά σχολεία που οι μαθητές τους είναι εργαζόμενοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι οι συνενώσεις έγιναν με καθαρά εκπαιδευτικά κριτήρια, ενώ η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε δημοτικές αρχές και εκπαιδευτικούς να κρατήσουν τους μαθητές μακριά από αυτή την αντιπαράθεση, ώστε να μη χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες. Το υπουργείο Παιδείας -είπε- είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση, υπάρχει όμως μια «κόκκινη γραμμή». «Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, να βγαίνουν τα παιδιά από τις τάξεις και να χρησιμοποιούνται ως θέαμα σε κανάλια και σε ώρες μαθήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου. Ανάστατες είναι και οι τοπικές κοινωνίες για τις συνενώσεις σχολείων και υπολογίζεται ότι πάνω από 50 σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 63729

    [17] Άρειος Πάγος : Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας δικαιούνται τα 176 ευρώ

    Παρασκευη, 18 03 2011 16:55

    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούνται τη μηνιαία πρόσθετη παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 306/2011 απόφασή του.

    Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν αίτηση του ελληνικού Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς η οποία είχε δικαιώσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε επιδικάσει για τη διετία 2005 - 2006 το επίδομα των 176 ευρώ.

    Ο Άρειος Πάγος υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Ειδικότερα, έκρινε ότι η κατ' εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.

    Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, η χορήγηση της εν λόγω παροχής έχει προσλάβει χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.

    Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι το επίδομα των 176 ευρώ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που καταβάλλεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με του νόμους 2470/1997 και 3205/2003.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με παλαιότερες αμετάκλητες αποφάσεις του έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Αναλυτικότερα, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με παλαιότερες αποφάσεις του (νομολογία) έκανε δεκτές αγωγές εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νοσοκομεία κ.λπ.) και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε εργαζομένους.

    Υπενθυμίζεται ότι η ειδική παροχή των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Όμως, στη συνέχεια, από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με σωρεία υπουργικών αποφάσεων (άνω των 55) και σε άλλες πολλές, ετερόκλητες κατηγορίες εργαζομένων.

    AΠΕ Είδηση: 63728

    [18] Έλεγχοι για κεραίες κινητής τηλεφωνίας

    Παρασκευη, 18 03 2011 19:31

    Τρεις αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εντοπίστηκαν επί των οδών Κονταράτου και Γαμβέτα, στο πλαίσιο ελέγχων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, στους σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Για τις κεραίες αυτές,συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών. Επίσης, στο πλαίσιο των ίδων ελέγχων που θα συνεχιστούν, διαπιστώθηκαν τα εξής:

    - επί της οδού 2ας Νοεμβρίου 65 δεν λειτουργούσε και δεν λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας

    - επί της οδού Χίου 13, Ν. Ιωνία συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτων κατασκευών από το αρμόδιο Τμήμα

    - επί της οδού Αθανασίου Διάκου 105 αποξηλώθηκε η κεραία μετά την υπ' αριθμ. 54/2010 Απόφαση Διοικητικού Εφετείου Λάρισας

    Είδηση: 63740

    [19] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη θέση «Δόντια» της οδού Αθηνών

    Παρασκευη, 18 03 2011 19:28

    Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες οι παρεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας της εθνικής οδού Βόλου - Μικροθηβών στη θέση «Δόντια», που υλοποίησε η Διεύθυνση Πολεοδομίας μετά και το πρόσφατο ατύχημα που σημειώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Ειδικότερα, η Δ/νση Πολεοδομίας πραγματοποίησε αυτοψία στην οδό Αθηνών στη θέση «Δόντια» και προέβη άμεσα στην αντικατάσταση των ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας (Ρ52α και Π78), όπως επίσης και στην πύκνωση των προειδοποιητικών πινακίδων αναγγελίας κινδύνου (Κ5 και Κ25). Επίσης, μόλις οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την υλοποίηση διαγραμμίσεων, πραγματοποιήθηκαν εργασίες διαγράμμισης (ζέμπρες και πλαϊνούς άξονες υπόδειξης ορίου κυκλοφορίας) και στα δύο ρεύματα της οδού Αθηνών, ενώ με έγγραφο της Υπηρεσίας ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν.

    Επισημαίνεται δε ότι στο συγκεκριμένο σημείο της οδού η λήψη και εφαρμογή πρόσθετων μέτρων είναι αρμοδιότητα της ΔΕΣΕ, ενώ η πλήρης άρση της επικινδυνότητας θα επέλθει μόνο μετά την απομάκρυνση των πέτρινων στοιχείων που περιορίζουν το πλάτος του οδοστρώματος, εργασία που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Είδηση: 63739

    [20] Π. Σκοτινιώτης: Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του σχολείου Μικροθηβών

    Παρασκευη, 18 03 2011 19:25

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η δημοτική αρχή Βόλου είναι αντίθετη στην κατάργηση του δημοτικού σχολείου Μικροθηβών, παρείχε ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης προς τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με τα οποία συναντήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία του τοπικού Αντιδημάρχου Π. Πελεκάνου και της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σ. Μπαρτζιώκα.

    «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πειστικό λόγος που να δικαιολογεί την κατάργηση του σχολείου Μικροθηβών. Η θέση μας είναι σαφής και συμφωνεί απόλυτα με τη δική σας. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο άσκησης πιέσεων ώστε να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης, εξηγώντας ότι αφενός μεν πρόκειται για ένα ζωντανό σχολείο με 24 μαθητές, αφετέρου δε η κτιριακή υποδομή είναι από τις πιο σύγχρονες στην περιοχή. Επιπλέον, η απόσταση από το δημοτικό σχολείο Νέας Αγχιάλου, με το οποίο προτείνεται να συγχωνευθεί, δεν είναι μικρή, ενώ η καθημερινή χρήση της εθνικής οδού εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών.

    Ακόμη, ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από κανέναν αρμόδιο φορέα - Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Δήμο Βόλου - και προκαλεί την κάθετη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

    Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η πρόεδρος της οποίας κ. Σ. Μπαρτζιώκα απέστειλε ήδη επιστολή προς την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κων. Πράντζου, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Είδηση: 63738

    [21] Πανελλήνιοι ποδηλατικοί αγώνες κατάβασης βουνού στον Κίσσαβο

    Παρασκευη, 18 03 2011 17:33

    Ευρετήριο Άρθρου

    Πανελλήνιοι ποδηλατικοί αγώνες κατάβασης βουνού στον Κίσσαβο

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Πανελλήνιους διασυλλογικούς αγώνες ποδηλάτου κατάβασης βουνού (downhill) διοργανώνει το διήμερο 26 και 27 Μαρτίου ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Δήμο Αγιάς και το κατάστημα ποδηλάτων «Ορθοπεταλιά» στην Λάρισα.

    Είδηση: 63732

    [22] Τονωτική ένεση 900 χιλ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλία

    Παρασκευη, 18 03 2011 17:29

    Ευρετήριο Άρθρου

    Τονωτική "ένεση" 900 χιλ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλία

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ περίπου, για την προμήθεια εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει τις υποδομές και υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλία, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

    Είδηση: 63731

    [23] Βραβεύονται Λαρισαίοι μαθητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς

    Παρασκευη, 18 03 2011 17:25

    Ευρετήριο Άρθρου

    Βραβεύονται Λαρισαίοι μαθητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Πέντε μαθητές του 15ου Γυμνασίου Λάρισας που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς θα βραβεύσει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 2 μ.μ. σε ειδική τελετή η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Είδηση: 63730

    [24] Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του Ιατρού

    Παρασκευη, 18 03 2011 13:23

    Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, μηνιαία Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με ομιλητή τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά Αρχιμ. Νεκτάριο Αντωνόπουλο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.30 π.μ. θα γίνει η υποδοχή τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως & Κριμαίας, στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου και αμέσως μετά θα ψαλεί δέηση στο παρεκκλήσιο του Οσίου Χριστοδούλου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, με τη συμμετοχή των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας και των υπαλλήλων του Κέντρου. Κατά τη διάρκεια του Αποδείπνου , θα τεθεί σε προσκύνηση το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

    Είδηση: 63719

    [25] Μήνυμα για τον Συμβουλευτικό Σταθμό αντί Θείου Κηρύγματος

    Παρασκευη, 18 03 2011 13:18

    Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τα εγκαίνια και την λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών και το Κοινωνικό Φαρμακείο θα αναγνωσθεί, αντί Θείου Κηρύγματος, στους Ιερούς Ναούς της τοπικής Εκκλησίας, την Κυριακή 20 Μαρτίου (Β΄ Νηστειών)

    Στο Μήνυμά του ο κ. Ιγνάτιος επισημαίνει ότι η δημιουργία της νέας αυτής κοινωνικής δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης, είναι καρπός της ανάγκης να εξευρεθούν νέοι τρόποι έκφρασης αγάπης και αλληλεγγύης, προς τους έχοντες ποικίλες ανάγκες αδελφούς μας. Υπενθυμίζεται ότι ο Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Πολιτών και το Κοινωνικό Φαρμακείο θα στεγασθούν στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη - Ανθ. Γαζή) και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. Είδηση: 63718 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 March 2011 - 17:56:50 UTC