Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις κάλπες η Αίγυπτος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
  • [02] Πέφτει η τιμή της βενζίνης
  • [03] Η παράνομη μετανάστευση στη σύνοδο υπ. Υγείας της ΕΕ
  • [04] Συνάντηση κτηματομεσιτών Κέρκυρας και Ρωσίας με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου
  • [05] Ψηφίστηκε ο κανονισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου

    [01] Στις κάλπες η Αίγυπτος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

    Σαββατο, 19 03 2011 21:48

    Αθρόα ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα, το πρώτο της μετά Μουμπάρακ εποχής, που διεξήχθη το Σάββατο στην Αίγυπτο για αλλαγή του Συντάγματος. Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για ένα πακέτο τροποποιήσεων, με τις μισές από αυτές να αναφέρονται στη διεξαγωγή εκλογών. Ο στρατός προέβη σε δύο διαδοχικές ανακοινώσεις παράτασης της ψηφοφορίας: στην πρώτη ανακοίνωση παρέτεινε τον χρόνο λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε η πληροφορία ότι οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυκτα. Οι Αιγύπτιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα είναι 45 εκατομμύρια. Το δημοψήφισμα λαμβάνει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο δείγμα πραγματικής ελευθερίας μετά την επανάσταση των νέων της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και γιατί πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για πρώτη φορά να ψηφίσουν.

    Σε αντίθεση με άλλες ψηφοφορίες, όπου απαιτείτο ειδικό εκλογικό δελτίο, τώρα όλοι οι κάτοικοι της Χώρας του Νείλου προσέρχονται να εξασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα.

    Βέβαια, δεν λείπουν οι αντιθέσεις που δημιουργούνται μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως επεισόδια αλλά με φραστικές αντεγκλήσεις.

    Η μεγάλη αντίθεση είναι μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» που είναι κυρίως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (όπου μεσουρανούσε μέχρι πριν από πέντε εβδομάδες ο Μουμπάρακ) και του «όχι», που υποστηρίζουν κυρίως οι χριστιανοί κόπτες, όλα τα μικρά κόμματα καθώς και οι δύο μέχρι τώρα προεδρικοί υποψήφιοι Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Και αυτό συμβαίνει διότι, παρά τις όντως βελτιωτικές αλλαγές που προτείνει το δημοψήφισμα (με τον εκάστοτε Πρόεδρο να μην μπορεί να υπερβαίνει τις δύο τετραετείς θητείες και να πρέπει να διορίζει Αντιπρόεδρο, καθώς και να καταργήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κ.ά.), τα μικρότερα κόμματα κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν αν γίνουν οι εκλογές σύντομα.

    Πάντως, πέρα από όλα αυτά, η αθρόα συμμετοχή του κόσμου -και πολλών γυναικών- στις κάλπες δείχνει την δίψα του λαού για δημοκρατία.

    Σχετική είδηση: BBC: Large turnout for Egypt's constitutional referendum

    Είδηση: 63785

    [02] Πέφτει η τιμή της βενζίνης

    Σαββατο, 19 03 2011 20:09

    Πτωτικά κινείται τις τελευταίες ήμερες η τιμή της βενζίνης, με αυτήν της αμόλυβδης να είναι μειωμένη κατά 1,67 ευρώ το λίτρο. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διενεργεί καθημερινούς έλεγχους σε όλη τη δομή της αγοράς, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια και τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών.

    Αυστηροί έλεγχοι

    Μικρή κάμψη καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης μετά την αποκλιμάκωση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Πανελλαδικά διαμορφώνεται στο 1,672 ευρώ, ενώ, 89,6 λεπτά είναι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Όπως σημειώνει ο υφυπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, παράλληλα διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι από το υπουργείο, έτσι ώστε "οι τιμές να κινούνται στο εύλογο και νόμιμο ύψος σε σχέση με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και τις τιμές των διυλιστηρίων''.

    Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους εμμένουν στο αίτημά τους για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Για κακόπιστη παραπληροφόρηση εκ μέρους του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη, ότι ο επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτή Τζον Ντάλι χαρακτήρισε ως εγκληματική συμπεριφορά την αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά καυσίμων, κάνει λόγο ο Ντίνος Ρόβλιας.

    "Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Ο κ. Πουπάκης ήταν αυτός που έκανε λόγο στην ερώτησή του για δήθεν ασύστολη κερδοσκοπία και ο επίτροπος κ. Ντάλι του απάντησε ότι, για τα όσα ισχυρίζεται, δεν είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή'', αναφέρει ο κ. Ρόβλιας.

    Μέτρα στην αγορά των καυσίμων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ορθότερη ενημέρωση των καταναλωτών σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης:

    Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια της Γενικής γραμματείας εμπορίου, Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων, ΣΔΟΕ και δίωξη οικονομικού εγκλήματος.

    Θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας από πρατηριούχο που κλέβει με οποιονδήποτε τρόπο τον καταναλωτή.

    Υπάρχει η σκέψη οι καταναλωτές θα ενημερώνονται με sms για τα φθηνότερα πρατήρια της περιοχής τους.

    Στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους και στην Αττική οδό θα εγκατασταθούν φωτεινοί πίνακες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τη φθηνότερη λιανική τιμή πώλησης στα επόμενα τρία ή τέσσερα πρατήρια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63781

    [03] Η παράνομη μετανάστευση στη σύνοδο υπ. Υγείας της ΕΕ

    Σαββατο, 19 03 2011 20:48

    Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας, στις 3 Απριλίου στη Βουδαπέστη, θα θέσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Στέφαν Κωνσταντίνοφο, ο κ. Λοβέρδος επισκέφτηκε τρία φυλάκια στον Έβρο. Η παράνομη μετανάστευση και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες πρέπει να προβληματίσουν την Ευρώπη των 27, τόνισαν οι δύο υπουργοί, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσουν συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κρεμασμένοι στα κάγκελα ενός φυλακίου ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα φθάσουν στον προορισμό τους. Πολλοί λένε ότι ο τελικός τους στόχος ήταν να φθάσουν μέχρι την Ολλανδία.

    Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογο του επισκέφθηκαν τρία φυλάκια στην περιοχή του Έβρου, όπου πάνω από 700 λαθρομετανάστες κρατούνται στους χώρους υποδοχής.

    Το πρόβλημα της παράνομής μετανάστευσης θα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα και η Βουλγαρία, λόγω της ένταξής της στη συνθήκη Σένγκεν.

    Τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και της υγείας των λαθρομεταναστών πρέπει να απασχολήσουν την Ευρώπη των 27, συμφώνησαν οι δύο υπουργοί.

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως θα ζητήσει από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαράξει συγκριμένες πολιτικές που θα θωρακίσουν την Ελλάδα από την παράνομη μετανάστευση.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 63783

    [04] Συνάντηση κτηματομεσιτών Κέρκυρας και Ρωσίας με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου

    Σαββατο, 19 03 2011 21:04

    Με την παρουσία περισσότερων από 40 εκπρόσωπους 10 μεγάλων κτηματομεσιτικών εταιριών και γραφείων της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κέρκυρας προκειμένου να φέρει σε επαφή τους Ρώσους με τους συναδέλφους τους της Κέρκυρας.

    Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ Νίκος Σπίγγος, ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα μας Τέθηκαν νομικά θέματα και ζητήματα υποδομών, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες συνεργασίες κτηματομεσιτών για δυνατότητες συνεργασιών στον τομέα της πώλησης ακινήτων στην Κέρκυρα σε ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κέρκυρας Γ. Χονδρογιάννης υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να έρθουν σε επαφή Κερκυραίοι και ξένοι επιχειρηματίες θα συνεχιστούν ενώ προανήγγειλε και νέα συνάντηση Κερκυραίων και Ρώσων στελεχών γραφείων real estate.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ Είδηση: 63784

    [05] Ψηφίστηκε ο κανονισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου

    Σαββατο, 19 03 2011 20:49

    Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον κανονισμό λειτουργίας του που βασίστηκε στο κείμενο που δόθηκε κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στόχος των εισηγητών ήταν να αποκτήσει το όργανο έναν κανονισμό που θα προάγει την αποτελεσματικότητα, την πολιτική λειτουργία του συμβουλίου, θα διασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και τη συνοχή της περιφέρειας. Την εισήγηση καταψήφισαν οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Αντωνία Λαχανιώτη, εκφράζοντας συνολικότερη διαφωνία για τις διατάξεις του «Καλλικράτη» τις οποίες υπηρετεί ο κανονισμός. Βασικά στοιχεία του νέου κανονισμού, είναι η δυνατότητα οργάνωσης διήμερων συνεδριάσεων που θα διαρκούν το περισσότερο 8 ώρες η κάθε μία. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα στην αντιπολίτευση να θέτει προς συζήτηση θέματα είτε εντός ημερησίας διάταξης είτε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ώρα της συνεδρίασης. Στη συζήτηση αναδείχθηκε από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους και το ζήτημα της συνοχής της Περιφέρειας για το οποίο θα πρέπει να προγραμματίζονται συνεδριάσεις σε όλα τα νησιά του Ιονίου.

    ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ Είδηση: 63782 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 March 2011 - 21:52:53 UTC