Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Λιβύης
  • [02] Επιστολές Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες
  • [03] Στη Σύνοδο ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς
  • [04] Διαδήλωση συνδικάτων στη Σύνοδο Κορυφής
  • [05] Παρέλαση και μικροεντάσεις
  • [06] Έξοδος με καλό καιρό
  • [07] Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης
  • [08] ΟΤΕ: Συνάντηση Διοίκησης με το προεδρείο των εργαζομένων
  • [09] Ιαπωνία: Οι καταστροφές θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές ίσως 34,6 δισ.ευρώ
  • [10] Ξεκίνησε από χθες η πληρωμή των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου Λέσβου
  • [11] Αθώοι μαθητές για τις καταλήψεις
  • [12] Σύσκεψη σωματείων ενόψει απεργίας εκπαιδευτικών
  • [13] Υπ. Αγρ. Αν: Συνεχείς έλεγχοι σε εισαγωγές προϊόντων από Ιαπωνία
  • [14] Ημερίδες για Πάρκινσον - ρευματικές παθήσεις
  • [15] Color - το νέο και «πολύχρωμο» κοινωνικό δίκτυο
  • [16] Στον αμερικανό Τζον Μίλνορ το ύψιστο βραβείο μαθηματικών «Άμπελ»
  • [17] Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε σπέρμα ποντικιού στο εργαστήριο
  • [18] Στα 42.375.00 ευρώ το χρέος στο Δήμο Κοζάνης
  • [19] Δεσμεύσεις ΟΕΚ για οικόπεδο "Βαμβακουργίας"
  • [20] Συμμετέχει και η Κέρκυρα στην Ώρα της γης
  • [21] Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Γιάννης Μαγκριώτης
  • [22] Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2011 από την Οικονομική Επιτροπή
  • [23] Πληρωμές για επιχειρήσεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
  • [24] Κλοπή 1200 μέτρων καλωδίων στον Ποτό της Θάσου
  • [25] Το δικό του χώρο απέκτησε το Δίκτυο Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών ΑΜΘ
  • [26] Αυλαία του έργο «Ο Γλάρος» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

    [01] Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Λιβύης

    Πεμπτη, 24 03 2011 11:42

    Κλιμακώνουν καθημερινά την πίεση στο καθεστώς Καντάφι οι δυνάμεις της συμμαχίας. Όπως έγινε γνωστό, γαλλικό μαχητικό κατέρριψε λιβυκό αεροσκάφος. Η έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης προχωρά με βομβαρδισμούς από το πρωί στις παρυφές της Τρίπολης στα ανατολικά, στην περιοχή Ταζούρα. Οι αεροπορικές επιδρομές, όμως, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις επιδρομές των τεθωρακισμένων του συνταγματάρχη Καντάφι εναντίον των πόλεων στα ανατολικά ή να εκτοπίσουν τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους. Το συμμαχικό σφυροκόπημα εναντίον επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων σε προάστιο της Λιβύης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, άφησε πίσω του 18 νεκρούς, μεταξύ αυτών και άμαχοι. Την πληροφορία διέψευσε ο Αμερικανός επικεφαλής της αποστολής. Την ίδια ώρα, η στρατιωτική επέμβαση εξακολουθεί να διχάζει τη Δύση. Οι τριήμερες διαπραγματεύσεις των χωρών του ΝΑΤΟ απέτυχαν να καταλήξουν σε διαμόρφωση κοινής προσέγγισης ως προς την ανάληψη της διοίκησης των επιχειρήσεων από τα χέρια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ συναίνεσης, μετά τις διαφωνίες ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι από τη μία πλευρά, και το Βερολίνο από την άλλη.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Έκτη ημέρα βομβαρδισμών

    Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πολεμικό αεροπλάνο των λιβυκών δυνάμεων στην περιοχή της Μιζουράτα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες το λιβυκό αεροσκάφος τύπου G-2 Galeb γιουγκοσλαβικής κατασκευής κτυπήθηκε, δεν έχουν διευκρινιστεί έως τώρα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, υπάρχει η πιθανότητα το λιβυκό αεροσκάφος να κτυπήθηκε την ώρα που προσγειώνονταν, όμως άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κτυπήθηκε όταν ήταν ήδη στο έδαφος.

    Εάν το λιβυκό αεροπλάνο κτυπήθηκε στο έδαφος, θα πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση αφ' ότου ξεκίνησε η επίθεση της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη.

    Νέες αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σημειώνονται και σε Ταζούρα - Σέμπχα.

    Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή Ταζούρα, στις παρυφές της Τρίπολης στα ανατολικά συνόδευσαν το πρώτο φως της έκτης ημέρας των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης. Οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στο προάστιο της Τρίπολης, είχαν στόχο στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην Ταζούρα, ωστόσο σύμφωνα με το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, έπληξαν πρώτα κατοικημένη συνοικία και, λίγο αργότερα, τις προσπάθειες των διασωστών για την ανασύρση νεκρών και τραυματιών από τα ερείπια των σπιτιών.

    Μάλιστα, αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα χαράματα της Πέμπτης δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα 18 ανθρώπων -στρατιωτών αλλά και πολιτών- που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της συμμαχικής επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους.

    Ο Αμερικανός υποναύαρχος Τζεραρντ Χιουμπερ επικεφαλής των επιχειρήσεων απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας πως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. «Αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες. Επιλέγουμε στόχους και σχεδιάζουμε τη δράση μας έχοντας αυτό ο βασική προτεραιότητα» είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 175 εξορμήσεις, οι 113 από αμερικανικά αεροσκάφη. Και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το πρωί έριξε από υποβρύχιο πυραύλους τόμαχωκ εναντίον στόχων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας.

    Οι δυνάμεις του Καντάφι, ωστόσο, εξακολουθούν να πιέζουν τα προπύργια των ανταρτών.

    Την Τετάρτη, το κύριο νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα καθώς και κατοικημένες περιοχές στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, δέχθηκαν πυρά από τα κυβερνητικά στρατεύματα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι για να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πόλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι σκοπευτές βάλλουν εναντίον αμάχων. "Έχουμε ανθρωπιστική κρίση στο λιμάνι. Εκεί βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 αιγύπτιοι εργάτες, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους όπως και αφρικανοί εργάτες που περιμένουν ένα πλοίο για να τους μεταφέρει μακριά. Ωστόσο κανένα πλοίο δεν έφθασε", ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" μετέδωσε ότι τεθωρακισμένα έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είσοδο της πόλης Ατζνταμπίγια.

    Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται και στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

    Η Τυνησία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι και των πέντε μελών της οικογένειας μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή στην Τύνιδα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρούν στη Λιβύη δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού "βοήθησε ν' αποτραπεί η σφαγή" στη Βεγγάζη.

    Παπανδρέου: Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός

    Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η βία κατά του λαού της Λιβύης από το καθεστώς της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί ως υποστήριξη στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ερμηνείας του. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και λύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις στη Λιβύη.

    Διχογνωμίες στη Δύση

    Διαφωνίες επικρατούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Οι τριήμερες διαβουλεύσεις για την ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ ναυάγησαν. Αλλά και στους κόλπους της ΕΕ, η εξεύρεση κοινού τόπου παραμένει το ζητούμενο.

    Διχασμένοι σχετικά με την παρέμβαση και τον ακριβή ρόλο που θα ανατεθεί στο ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των 27 καλούνται να διευκρινίσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, το ρόλο που θα δώσουν στην ΕΕ στην υπόθεση της Λιβύης.

    Η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης, που προωθήθηκε από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και ψηφίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας παρά την αποχή της Γερμανίας, αποτελεί σίγουρα μια διπλωματική νίκη για το Παρίσι και το Λονδίνο. Αλλά είναι επίσης και μια μεγάλη αποτυχία για την ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική.

    Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική «παραπαίει εντελώς», υπογραμμίζει υψηλόβαθμος διπλωμάτης, για τον οποίο «η ΕΕ έχει σχεδόν πιάσει πάτο με την Λιβύη».

    Αποδυναμωμένη εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της, η ΕΕ ετοιμάζεται να διαδραματίσει έναν ανθρωπιστικό ρόλο, σε δεύτερο στάδιο στη Λιβύη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη διασφάλιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων με στρατιωτικά μέσα.

    Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της αναφέρεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει επιταχύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πρέπει κατά συνέπεια να αυξήσουν το πακέτο δανείων προς την περιοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από 5 δισ. σε σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει επίσης ένα σχέδιο εταιρικής σχέσης για την ενθάρρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή, και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών. Μπορεί ακόμη να αδράξει την ευκαιρία να ξεκινήσει ένα πραγματικό «Σχέδιο Μάρσαλ» στον αραβικό κόσμο, όπως προτάθηκε πρόσφατα στη Ρώμη, από τον δικαστή Ζιλ Μεριτ, Γενικό Γραμματέα της ΜΚΟ «Friends of Europe».

    Εξάλλου, για την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο την αξιολόγηση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ποιες χώρες θα κληθούν, ωστόσο αναμένεται να συμμετάσχουν οι εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες, η Αφρικανική Ένωση, και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

    Τουρκία: Εγκρίθηκε η συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης

    Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κυβερνητική απόφαση να λάβει μέρος η χώρα στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αποκλεισμό της Λιβύης, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

    Η Τουρκία, μουσουλμανικό έθνος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, συμφώνησε να αποστείλει τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο υποστήριξης για τη ΝΑΤΟϊκή ναυτική επιχείρηση.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Σχετική είδηση: Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Συναίνεση στη συνάντηση Βενιζέλου - Αβραμόπουλου

    Είδηση: 64597

    [02] Επιστολές Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες

    Πεμπτη, 24 03 2011 15:53

    Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπκωνσταντίνου σχεδιάζει να στείλει επιστολές προς τις τράπεζες, ζητώντας από τις διοικήσεις να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν την στήριξη που έλαβαν από το Δημόσιο τα τελευταία δύο χρόνια. Mε νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, προωθείται νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ύψους 30 δις ευρώ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου, που ήδη αναρτήθηκε προς διαβούλευση, διευκρινίζεται ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διατηρήσει την ενιαία εταιρική του μορφή, παρά την εσωτερική απόσχιση του κλάδου των δανείων.

    Ακόμη, παραμένει στην αρμοδιότητα του Δημοσίου η παροχή από το κράτος δανείων προς τους ΟΤΑ, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, στο εξής θα είναι αρμόδιος για την διαχείριση των διαθεσίμων του Δημοσίου και θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

    Προβλέπεται, σύσταση επιτροπής που θα αξιολογεί τα επιχειρησιακά σχέδια και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ, η μισθολογική πολιτική των οποίων θα εγκρίνεται από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας με στόχο την προστασία και καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: ο»ΏΚυβέρνηση: Δυσαρέσκεια για τις τράπεζες

    Είδηση: 64643

    [03] Στη Σύνοδο ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς

    Πεμπτη, 24 03 2011 18:09

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πήρε μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου. Σε δήλωσή του εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, πράγμα που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα.

    Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ τόνισε «μίλησα με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το νέο Σχέδιο της Ευρώπης και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και στην Ιαπωνία. Για την Ελλάδα τόνισα ότι η εφαρμοζόμενη Οικονομική Πολιτική δεν βγαίνει, καθώς πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της. Τόνισα ότι δεν διαφωνούμε με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της Οικονομίας, αλλά με το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. Γιατί παγιδεύει την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και γιατί οδηγεί σε όλο και σκληρότερα, όλο και πιο αναποτελεσματικά, μέτρα».

    Ακόμη, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι για τις επικείμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξα τη σημασία της νέας οικονομικής στρατηγικής για τη μείωση του ελλείμματος των κρατών μελών, για τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού χρέους, για τη συγκρότηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης και για την ανταγωνιστικότητα.

    Αναφερόμενος στην κρίση στη Βόρειο Αφρική, τόνισα ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, πρέπει να στηριχθούν. Με κοινές πολιτικές, όπως μια κοινή πολιτική της Ευρώπης για τους μετανάστες. Γιατί οι δικές μας χώρες κινδυνεύουν περισσότερο. Κι απ' αυτές, ως ορμητήριο, μπορεί η Ευρώπη να ασκήσει πολιτικές σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Νότου, είναι πολύτιμες για την Ευρώπη, για γεωπολιτικούς λόγους. Δεν είμαστε οι αδύνατοι κρίκοι της Ευρώπης.

    «Με αφορμή τα γεγονότα της Ιαπωνίας, θύμισα ότι γύρω από την Ελλάδα υπάρχουν αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας, που πρέπει να ελεγχθούν. Το ίδιο ισχύει και για το νέο αντιδραστήρα που εγκαθιστά η Άγκυρα στο Ακουγιού, σε σεισμογενή περιοχή, κοντά στα παράλια του Αιγαίου. Όμως, η συζήτηση μέσα στην Ευρώπη για την Ευρώπη, δεν τελειώνει εδώ. Τώρα μόλις αρχίζει. Και ο καλύτερος τρόπος να συμμετέχει η Ελλάδα είναι να ενστερνίζεται μεν στόχους αυτονόητους, όπως η οικονομική σταθεροποίηση και η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά να τολμά να λέει και την άποψή της για αμφιλεγόμενα μέτρα. Άλλωστε, αυτό κάνουν πια, όλο και περισσότεροι...», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ν.Δ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64652

    [04] Διαδήλωση συνδικάτων στη Σύνοδο Κορυφής

    Πεμπτη, 24 03 2011 14:58

    Κινητοποίηση στις Βρυξέλλες έξω από τη Σύνοδο Κορυφής, οργανώνουν τα συνδικάτα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι οι διαδηλωτές που προέρχονται όχι μόνο από το Βέλγιο, αλλά από όλη την Ευρώπη, θα ξεπεράσουν τις 10.000. Θα υπάρξουν πέντε διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, ενώ η αστυνομία, φοβούμενη το ενδεχόμενο ταραχών, έχει λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Σουμάν όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, ενώ ήδη χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει αντλίες νερού και δακρυγόνα.

    Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς: «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας (Σύμφωνο για το Ευρώ) θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να μπουν σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας».

    H ETUC έχει αναρτήσει έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πανό με συνθήματα όπως, «Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους», «Όχι στα αυστηρά μέτρα λιτότητας», «Όχι στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», «Ναι στο Σύμφωνο Αλληλεγγύης», «Ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών».

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 64639

    [05] Παρέλαση και μικροεντάσεις

    Πεμπτη, 24 03 2011 14:08

    Την τιμητική τους είχαν σήμερα οι μαθητές 37 σχολείων που συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Παιδιά και έφηβοι από δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, φοιτητές των Τ.Ε.Φ.Α.Α, καθώς και μέλη συλλόγων, ενώσεων, πρόσκοποι και αθλητές των special olympics παρέλασαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώπιον της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και άλλων επισήμων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώ οι δρόμοι έχουν δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων σημειώθηκαν όμως μικροεντάσεις από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και ομάδα καλλιτεχνών οι οποίοι θέλησαν να πλησιάσουν στην πλατεία προκειμένου να διαδηλώσουν και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της:

    «Συγχαρητήρια στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές τους. Σήμερα καμαρώσαμε την μαθητική νεολαία, καμαρώσαμε τα παιδιά μας, για τα οποία όλοι ενωμένοι έχουμε να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα. Οι Έλληνες ενωμένοι, αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, που αφήνουν τον κόσμο άφωνο. Αυτό αποτυπώνεται στο 1821, που καταφέραμε να ρίξουμε μία άτρωτη αυτοκρατορία. Σήμερα, έχουμε να υπερβούμε μία κρίση που φαίνεται ανυπέρβλητη. Θα τα καταφέρουμε, όπως πάντα. Είναι στο χέρι μας», τόνισε.

    Μικροένταση ατο περιθώριο της παρέλασης

    Νωρίτερα, είχε επικρατήσει ένταση όταν εκπαιδευτικοί που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συγχωνεύσεις των σχολείων και καλλιτέχνες οι οποίοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν ένα δρώμενο διαμαρτυρίας με θέμα την ανεργία.

    Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας η συγκέντρωση διαλύθηκε, ενώ έγιναν οκτώ προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64637

    [06] Έξοδος με καλό καιρό

    Πεμπτη, 24 03 2011 14:25

    Με καλό καιρό θα ταξιδέψουν όσοι επιλέξουν να πραγματοποιήσουν εκδρομή το τριήμερο, αφού σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και την Δευτέρα θα πλησιάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου. Δεν θα λείψουν και οι κινητοποιήσεις στα διόδια.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ηλιοφάνεια με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στα ηπειρωτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Αντίστοιχα και οι παρελάσεις της Παρασκευής θα γίνουν κάτω από καλές καιρικές συνθήκες, με λιακάδα και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα η τροχαία εφαρμόζει από σήμερα Πέμπτη έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς, με στόχο να διευκολύνει τους εκδρομείς.

    Kινητοποιήσεις στα διόδια

    Εκτός από τους εκδρομείς, στις εθνικές οδούς και στους σταθμούς διοδίων, θα βρεθούν και οι πολίτες που συμμετέχουν στις κινήσεις κατά των διοδίων, που έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις την Κυριακή 27/3/11 με άνοιγμα των διοδίων. Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, είναι: Μαλγάρων ώρα 16:00, Πολυμύλου (Εγνατία Οδός) ώρα 15:00, Λεπτοκαρυάς ώρα 15:00, Μακρυχωρίου ώρα 16:00, Πυργετού ώρα 16:00, Πελασγίας ώρα 16:00, Μώλου ώρα 16:00, Τραγάνας ώρα 16:00, Θήβας ώρα 16:00, Αφιδνών ώρα 16:00, Μεταμόρφωσης (Αττική Οδός) ώρα 16:00, Ελευσίνας (Αττική Οδός) ώρα 16:00, Ισθμού ώρα 16:00, Ρίου ώρα 12:00, Νεστάνης ώρα 16:00.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 64638

    [07] Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης

    Πεμπτη, 24 03 2011 16:57

    Την υστέρηση στα κρατικά έσοδα αναγνώρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99.5" εξηγώντας ότι «η υστέρηση των 860 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 370 εκατ. ευρώ από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και τους φόρους κατανάλωσης στον καπνό, τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης και μια σειρά από άλλους τέτοιους φόρους».

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών. «Θα ρίξουμε το βάρος αλλού. Το ζήτημα των φοροαπαλλαγών είναι ένα από αυτά. Δεν σημαίνει η εξέταση των φοροαπαλλαγών -και θέλω να το τονίσω- ότι θα καταργήσουμε όλες τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν. Πρέπει, όμως, να εξεταστούν, διότι είναι αδικία να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές ένας άνθρωπος με πολύ υψηλά εισοδήματα και ένας άνθρωπος με χαμηλότερα».

    Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό διευκρίνισε ότι έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή που θα προχωρήσει σε προτάσεις για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και θα παραδώσει το πόρισμά της για τις 980 φοροαπαλλαγές το Μάιο.

    Παράταση για τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις

    Εν τω μεταξύ, μια ακόμα παράταση των προθεσμιών για την υποβολή ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά τα συνεχή προβλήματα που παρουσιάζει το TAXISNET. Αναλυτικά οι νέες προθεσμίες στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: http://www.gsis.gr/cmdocs/8160.pdf

    Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

    Σε διαβούλευση από σήμερα τέθηκε το νομοσχέδιο για Ταμείο Παρακαταθηκών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το προσχέδιο νόμου προβλέπει διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (με το τραπεζικό τμήμα να είναι διαθέσιμο"σε πιθανές αναδιαρθρώσεις του ελληνικού πιστωτικού συστήματος), την παροχή δυνατότητας στον ΟΔΔΗΧ να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (για την καλύτερη διαχείριση του χρέους), τη θέσπιση υποχρέωσης για τις ΔΕΚΟ να αξιοποιούν τα ακίνητά τους (αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ), την αυστηροποίηση των κανόνων για προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (για την αξιοποίηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου) και την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες.

    Το προσχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=869 μέχρι τις 29 Μαρτίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ FM Είδηση: 64646

    [08] ΟΤΕ: Συνάντηση Διοίκησης με το προεδρείο των εργαζομένων

    Πεμπτη, 24 03 2011 19:33

    Χωρίς να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και του προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η συνάντηση, που κράτησε πάνω από 3 ώρες και κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί συνέχεια των επαφών που είχαν αρχίσει πριν από πολύ καιρό και διακόπηκαν ύστερα από διαφωνίες των δύο πλευρών για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και τις περικοπές που ανακοίνωσε η διοίκηση. Σε προσωρινό αδιέξοδο πάντως οδηγήθηκαν πάλι οι συνομιλίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μάλλον ουδέτερο κλίμα.

    "Ούτε κρύο ούτε ζέστη" και "Μια από τα ίδια" ήταν οι πρώτες χαρακτηριστικές φράσεις κορυφαίου στελέχους της ΟΜΕ-ΟΤΕ που κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση. Στο μόνο σημείο που φαίνεται να υπήρξε σύμπνοια στις απόψεις των δύο πλευρών ήταν η κατηγορηματική αντίθεσή τους πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία βάζει φρένο στον ΟΤΕ για την ανάπτυξη του VDSL.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος και ότι έχει μεν την καλή θέληση αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ επιβάλουν μια πολιτική μείωσης των δαπανών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αναδιοργάνωση του ΟΤΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ διατύπωσαν τις δικές τους απόψεις σε ότι αφορά τις απολύσεις στην Cosmote, τις περικοπές δαπανών σε παροχές και υπηρεσίες των εργαζομένων του ΟΤΕ, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους και υπογράμμισαν στον κ. Τσαμάζ ότι θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων του Οργανισμού. "Πρώτα σώζεις την παρτίδα και μετά την κερδίζεις", τόνισε χαρακτηριστικά μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    Ο ίδιος συνδικαλιστής αποκάλυψε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ και του Υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της Ντόιτσε Τέλεκομ. Είδηση: 64657

    [09] Ιαπωνία: Οι καταστροφές θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές ίσως 34,6 δισ.ευρώ

    Πεμπτη, 24 03 2011 19:31

    Η επίπτωση της Ιαπωνικής κρίσης που προήλθε από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην παγκόσμια οικονομία θα έχει καθαρά προσωρινό χαρακτήρα σύμφωνα με γενικότερες εκτιμήσεις, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

    Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η Ιαπωνία μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών και θα προβεί σε νέες προβλέψεις για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας στις 11 Απριλίου στα πλαίσια της επισκόπησης για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το συνολικό κόστος του καταστρεπτικού σεισμού εκτιμάται μεταξύ 122-235 δισ. δολάρια ήτοι 4,6% του ΑΕΠ και είναι κατά πολύ υψηλότερο από το κόστος του σεισμού του Κόμπε (Ιανουάριος 1995) το οποίο είχε αγγίξει τα 100 δισ.ευρώ.

    Το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς το μέγεθος της καταστροφής ενδεχομένως να ξεπεράσει κι εκείνο του τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ το 2005. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό, το τσουνάμι και τις πυρκαγιές θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες περί τα 12-34,6 δισ.ευρώ. Το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων αποδίδεται στη δυσκολία αποτύπωσης του μεγέθους της καταστροφής. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται το ΑΕΠ να μειωθεί κατά -1% έως -2% στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανακτηθεί τα επόμενα τρίμηνα και έτη λόγω των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο (Σέντια) από το τσουνάμι δε συγκαταλέγεται στις οικονομικά ισχυρές περιοχές της χώρας. Η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας είναι περίπου στο 1,6% ενώ συνολικά οι περιοχές που έχουν πληγεί αποτελούν το 6% του πληθυσμού και επηρεάζουν το 5% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

    Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα είναι ο τρόπος χρηματοδοτήσεως της ανοικοδόμησης. Σε μεγάλο ποσοστό θα είναι προσφυγή σε εσωτερικό δανεισμό και μέσω επιστροφής των κεφαλαίων που επενδύονται στο εξωτερικό. Το τελευταίο σημαίνει ότι θα αυξηθεί η μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές, καθώς οι Ιάπωνες θεσμικοί επενδυτές θα προβούν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό. Αυτό αποτέλεσε την κύρια αιτία ανόδου των γιεν την περασμένη εβδομάδα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και ανάγκασε την ομάδα του G7 να παρέμβει συντονισμένα και δυναμικά στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει αυτή την ανατιμητική πορεία. Η παρέμβαση εξασφάλισε την επιστροφή της ισοτιμίας δολαρίου-γιέν στα 82 γιέν/δολάρια, όπως πριν από την φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία. Η ιστορία δείχνει ότι οι παρεμβάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς η ενίσχυση ενός νομίσματος πρέπει να υποστηρίζεται κύρια από τα θεμελιώδη στοιχεία μιας οικονομίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαφορές πληθωρισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας σηματοδοτούν περαιτέρω ανατίμηση του Γιέν.

    AΠΕ Είδηση: 64656

    [10] Ξεκίνησε από χθες η πληρωμή των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου Λέσβου

    Πεμπτη, 24 03 2011 11:51

    Ξεκίνησε από χθες η πληρωμή των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου Λέσβου. Η μισθοδοσία τους εξασφαλίστηκε από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ και αποδίδει στο Δήμο. Χθες πληρώθηκαν οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου ενώ σήμερα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

    Ωστόσο επειδή υπάρχει ανησυχία στους εργαζόμενους για την επόμενη μισθοδοσία και επειδή η ΚΑΠ του Μαρτίου δεν έχει αποδοθεί ακόμα χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου σε όλο το νησί την Τρίτη ημέρα που θα βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης. Επιπροσθέτως αποφασίστηκε αντιπροσωπεία του Δήμου να επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Είδηση: 64600

    [11] Αθώοι μαθητές για τις καταλήψεις

    Πεμπτη, 24 03 2011 18:20

    Αθώους έκρινε το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων τους πέντε κατηγορουμένους για κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος όπου φοιτούσαν την περίοδο 2008-1009. Η απόφαση εκδόθηκε αργά το μεσημέρι, ενώ από νωρίς το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου βρίσκονταν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σε ένδειξη συμπαράστασης. Σημαντικές για την αθώωση των μαθητών ήταν οι καταθέσεις των διευθυντών του σχολείου, αλλά και των καθηγητών εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

    Είδηση: 64651

    [12] Σύσκεψη σωματείων ενόψει απεργίας εκπαιδευτικών

    Πεμπτη, 24 03 2011 11:59

    Με επιστολή του, με το χαρακτηριστικό τίτλο, ενωμένοι γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, απέναντι στο «νέο σχολείο», το εργατικό κέντρο Ζακύνθου, καλεί τα δ.σ. των σωματείων, να κάνουν δική τους υπόθεση των απεργία των εκπαιδευτικών στις 30 Μαρτίου, συμμετέχοντας στη σύσκεψη-προετοιμασία της απεργίας, σε συντονισμό με την τοπική επιτροπή παιδείας του ΠΑΜΕ, την Κυριακή 27 του μηνός στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του εργατικού κέντρου.

    Είδηση: 64609

    [13] Υπ. Αγρ. Αν: Συνεχείς έλεγχοι σε εισαγωγές προϊόντων από Ιαπωνία

    Πεμπτη, 24 03 2011 19:26

    Σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Δ/νση Υγείας και Καταναλωτή) όσο και με το υπουργείο Υγείας (ΕΦΕΤ) και τις τελωνειακές Αρχές βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), προκειμένου να αποκλειστεί κάθε περίπτωση ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων, προέλευσης Ιαπωνίας, στην ελληνική αγορά.

    Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, με εντολή του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν κάθε φορτίο, προέλευσης Ιαπωνίας, προς εισαγωγή.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έχει παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στα μέτρα, που θα ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο, να περιληφθούν οι καθολικοί έλεγχοι των φορτίων, προέλευσης Ιαπωνίας, σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διασφαλίζονται οι Έλληνες καταναλωτές και από εισαγωγές προϊόντων, προέλευσης Ιαπωνίας, που πραγματοποιούνται, μέσω άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

    Περαιτέρω, το ΥΠΑΑΤ επιθυμεί να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και μέχρι σήμερα οι διενεργούμενοι έλεγχοι, δεν εντόπισαν εισαγωγές τέτοιων προϊόντων.

    ΑΠE Είδηση: 64655

    [14] Ημερίδες για Πάρκινσον - ρευματικές παθήσεις

    Πεμπτη, 24 03 2011 19:01

    Υγεια

    Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση οργανώνει την 2η Εκπαιδευτική ημερίδα για τα Άτομα με νόσο Πάρκινσον, στο CARAVEL την Κυριακή 3 Απριλίου 2011. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νόσου Πάρκινσον που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου και είναι στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας με θέμα την άγνωστη νόσο Πάρκινσον, με την υποστήριξη της European Parkinson Disease Association. Την ίδια μέρα, εκδήλωση ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις γίνεται στο Γαλάτσι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Η φετινή εκδήλωση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αφορά στα, άγνωστα σε πολλούς, μη κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον και στις σύγχρονες θεραπείες.

    Ειδικά για το πρώτο θέμα, ζητήθηκε από εθελοντές νευρολόγους να βρεθούν στην εκδήλωση και να «δωρίσουν τον χρόνο τους», συζητώντας με μικρές ομάδες ασθενών - φροντιστών. Στην συζήτηση των ομάδων θα συμβάλλει και η δημοσιογράφος υγείας Εύα Ντελιδάκη. Με τον τρόπο αυτό, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και με τον συντονισμό του ιατρού, κάθε συμμετέχων θα έχει τον χρόνο να ανακαλύψει μια άγνωστη πτυχή της νόσου, που τον δυσκολεύει σημαντικά στην καθημερινότητα του.

    Η διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι τρεις ώρες και, για κρατήσεις θέσεων, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-222 4466, κατά τις πρωινές ώρες, ή στο email

    document.write( '' );

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    Ενημέρωση για τις ρευματικές παθήσεις

    Εξάλλου, την ίδια μέρα το απόγευμα, στο Δημαρχείο Γαλατσίου, μπορεί όποιος θέλει, ελεύθερα, να παρακολουθήσει τη συζήτηση που θα γίνει με ειδικούς επιστήμονες, στο πλαίσιο της ημερίδας ενημέρωσης του κοινού, με τίτλο «Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μέγιστο Κοινωνικό Πρόβλημα», ώστε να ενημερωθεί και να λύσει τις απορίες του για την τόσο συνήθη αυτή κατηγορία νοσημάτων.

    Πηγές: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Είδηση: 64654

    [15] Color - το νέο και «πολύχρωμο» κοινωνικό δίκτυο

    Πεμπτη, 24 03 2011 18:03

    Ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, ο Μπιλ Ενγκουγιέν, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Apple, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, με την ονομασία Color (Χρώμα), με στόχο να «ρίξει το γάντι» στο Facebook και, ταυτόχρονα, να επεκτείνει την ιδέα του Twitter σε νέους χώρους, ιδίως στην αυτόματη ανταλλαγή φωτογραφιών και βίντεο. Η ιδιαιτερότητα του, υπό δημιουργία, δικτύου είναι ότι θα πηγαίνει πέρα από τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία.

    Το Color, προς το παρόν, είναι μια δωρεάν εφαρμογή για»έξυπνα» κινητά τηλέφωνα iPhone και Android, η οποία επιτρέπει στους χρήστες, που βρίσκονται σε κοντινή περιοχή, να βγάζουν και να ανταλλάσσουν φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, ταυτόχρονα, σε πολλαπλά κινητά τηλέφωνα και σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, ο ένας θα μπορεί να βλέπει άμεσα τις φωτογραφίες ή τα βίντεο του άλλου, για παράδειγμα σε μια εκδήλωση (π.χ. συναυλία), εκμεταλλευόμενος την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία, που μπορεί να έχει κάποιος άλλος συνδεδεμένος χρήστης.

    Καθώς η ανταλλαγή βίντεο και φωτογραφιών αποτελεί μια από τις δημοφιλείς δραστηριότητες στο Facebook, οι δημιουργοί της νέας κοινωνικής «κοινότητας» του Color ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό είδος ενός συνεχώς εν κινήσει και μετά-υπολογιστικού κοινωνικού δικτύου, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο τους ανθρώπους από τη σχέση τους με τον προσωπικό τους υπολογιστή.

    «Αυτή η μετάβαση σε ένα μετα-PC κόσμο πρόκειται να αποτελέσει μια τεράστια θεμελιώδη μεταστροφή, καθώς μοιραζόμαστε όλο και περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Ενγκογιέν, ο οποίος έχει ήδη αντλήσει περίπου 41 εκατ. δολάρια από επενδυτικές εταιρίες της Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, για να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο εγχείρημά του.

    Αντίθετα με το Facebook, που δημιουργεί ένα κολοσσιαίο δίκτυο απομακρυσμένων μεταξύ τους φίλων και συγγενών, στόχος του Color είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα μεταδίδει ξανά το χαμένο αίσθημα μιας μικρής επαρχιακής πόλης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να πλησιάσουν αυτούς που γεωγραφικά βρίσκονται πιο κοντά τους και να μοιραστούν μαζί τους ψηφιακό υλικό.

    Το Color είναι μια δωρεάν υπηρεσία που δεν απαιτεί ονόματα χρήστη και κωδικούς, ούτε συλλέγει προσωπικά δεδομένα, όμως ο Ενγκογιέν ελπίζει να «γεννήσει» έσοδα μέσω διαφημίσεων και άλλων υπηρεσιών μάρκετινγκ που θα πουλάει σε εταιρίες. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι, με συσκευές όπως το iPhone, μπορεί κανείς να κάνει πράγματα σε ένα κοινωνικό δίκτυο, που δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει με ένα υπολογιστή», δήλωσε ο επενδυτής Μάικ Κρούπκα της Bain Capital Ventures, που στηρίζει χρηματοδοτικά την ανάπτυξη του Color.

    Το Color είναι η όγδοη επιχείρηση που δημιουργεί ο Ενγκογιέν, καθώς έχει δημιουργήσει (και στην πορεία πουλήσει με μεγάλο κέρδος) αρκετές καινοτομικές εταιρίες, όπως τις Lala, Seven, Onebox, κ.α.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64649

    [16] Στον αμερικανό Τζον Μίλνορ το ύψιστο βραβείο μαθηματικών «Άμπελ»

    Πεμπτη, 24 03 2011 17:05

    Ο αμερικανός μαθηματικός Τζον Μίλνορ βραβεύεται για το 2011 με το Βραβείο Άμπελ, το αποκαλούμενο και «Νόμπελ Μαθηματικών», όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με την οποία ο 80χρονος σήμερα επιστήμων βραβεύεται για «τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του στην τοπολογία, στη γεωμετρία και στην άλγεβρα», σε ένα μεγάλο μέρος της επιστήμης των μαθηματικών, που θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστο επίτευγμα. Ο Μίλνορ έγινε διάσημος όταν ανακάλυψε ότι υπάρχουν σφαίρες σε επτά διαστάσεις, πολύ διαφορετικές από αυτές στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι.

    Το βραβείο Άμπελ, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και γρήγορα απέκτησε «στάτους» ισοδύναμο με Νόμπελ μεταξύ των μαθηματικών, συνοδεύεται από το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων περίπου. Η τελετή απονομής θα γίνει στο Όσλο στις 24 Μαϊου και το βραβείο θα απονείμει ο νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ. Το βραβείο Άμπελ πήρε το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού του 19ου αιώνα Νιλς Χένρικ Άμπελ, ο οποίος ανακάλυψε τη θεωρία ομάδων, μαζί με τον Τσέχο μαθηματικό Φράντιζεκ Βολφ.

    Ο Μίλνορ, ειδικός στην τοπολογία και τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων, αλλά επίσης στη θεωρία παιγνίων, στη θεωρία ομάδων και στη θεωρία των αριθμών, διδάσκει στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών του πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.

    Έχει πίσω του μια μακρά καριέρα, που ξεκίνησε το 1950, όταν, φοιτητής ακόμα στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον, επειδή κατάφερε να λύσει ένα άλυτο μέχρι τότε πρόβλημα σχετικά με την καμπυλότητα των κόμβων. Το 1956 αναγνωρίστηκε διεθνώς, όταν απέδειξε την ύπαρξη «εξωτικών» σφαιρών με επτά διαστάσεις και παράξενες τοπολογικές ιδιότητες.

    Ο Μίλνορ, επίσης, έχει γίνει διάσημος για τα «μυθικά» βιβλία του, τα οποία με απλό και καθαρό τρόπο εξηγούν τα μαθηματικά. Κάθε φορά που γράφει ένα νέο βιβλίο, σε γίνεται κλασικό μεταξύ των συναδέλφων του. Η Νορβηγική Ακαδημία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «όλα τα έργα του Μίλνορ διακρίνονται για τη σπουδαία έρευνά τους, τις θεμελιώδεις ενοράσεις, τη ζωηρή φαντασία, τα στοιχεία έκπληξης και την υπέρτατη ομορφιά τους».

    Ο Μίλνορ, πριν κερδίσει το βραβείο Άμπελ, είχε ήδη βραβευτεί με όλα τα άλλα σημαντικά βραβεία μαθηματικών (Φιλντς 1962, Βολφ 1989 κ.α.). Παρόλα αυτά, όπως είπε, ξαφνιάστηκε όταν τον ειδοποίησαν ότι είχε πάρει και το βραβείο Άμπελ. «Πάντα», δήλωσε, «αιφνιδιάζεται κάποιος, όταν τον παίρνουν τηλέφωνο στις έξι ώρα το πρωί».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64647

    [17] Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε σπέρμα ποντικιού στο εργαστήριο

    Πεμπτη, 24 03 2011 16:35

    Υγεια

    Οι άνδρες, των οποίων το σπέρμα είναι αδύναμο για τεκνοποίηση, μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα έχουν στη διάθεσή τους νέα «όπλα», καθώς Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο σπέρμα ενός θηλαστικού, συγκεκριμένα ποντικιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς κάτι τέτοιο μέχρι τώρα εθεωρείτο αδύνατο. Οι βιολόγοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σπέρμα έξω από το σώμα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, χωρίς όμως επιτυχία.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον ουρολόγο και βιολόγο Τακεχίκο Ογκάβα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", ανέπτυξαν το σπέρμα σε μια καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας τμήματα ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών, και, στη συνέχεια, απέδειξαν ότι το εργαστηριακό σπέρμα μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών ζώων. Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου δύο μήνες.

    «Θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε ο Ογκάβα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι μοριακοί μηχανισμοί για τη δημιουργία του ανθρώπινου σπέρματος και τελικά θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.

    Όμως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο ανδρολόγος Άλαν Πέϊσι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και είπαν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους, δήλωσαν πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να δημιουργηθεί κάποια μέρα ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο, ως διαδικασία ρουτίνας.

    Αν μελλοντικά αποδειχτεί ότι μια τέτοια τεχνική είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις πρακτικές των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε τους καρκινοπαθείς νέους - που είναι πολύ μικροί για να παράγουν σπέρμα, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν στείροι λόγω της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας- να διατηρούν τη γονιμότητά τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64644

    [18] Στα 42.375.00 ευρώ το χρέος στο Δήμο Κοζάνης

    Πεμπτη, 24 03 2011 18:40

    Στα 42.375.00 ευρώ ανέρχεται το χρέος στο Δήμο Κοζάνης έτσι όπως παρουσιάστηκαν με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, η οποία συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς τα στοιχεία θα δοθούν σε ορκωτό ελεγκτή ο οποίος και θα τα παρουσιάσει σε μια έκθεση και στην συνέχεια το θέμα των οφειλών θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, όπου και θα παρουσιαστούν όλες οι λεπτομέρειες. «Το κομμάτι της απογραφής υστερεί, καθώς υπήρχαν αδυναμίες από τους Δήμους που συνενώθηκαν καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία σε πολλά πεδία και δεν μπορούμε να μιλούμε για ολοκληρωμένη απογραφή», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Νούλα Τουμπουλίδου επισημαίνοντας ακόμη ότι «εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους μήνες, θα αποσαφηνιστεί και η κατάσταση, καθώς στα ποσά των χρεών τα 7.5 εκατ., προέρχονται από έργα χρηματοδοτούμενα όπου αναμένονται οι αποπληρωμές τους, καθώς και οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.Οι οικονομικές υποχρεώσεις ανά Δημοτική Ενότητα έχουν ως εξής:Δημοτική Ενότητα Κοζάνης 26 εκατ. 706 χιλιάδες ευρώ,Δημοτική ενότητα Αιανής 1 εκ. 853 χιλ. ευρώ,Δημοτική Ενότητα Ελίμειας 3 εκατ. 50 χιλιάδες ευρώ ,Δημοτική Ενότητα Ελλησπόντου 10 εκατ. 94 χιλιάδες ευρώ,Δημοτική Ενότητα Δημητρίου Υψηλάντη 670.240 ευρώ

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 64653

    [19] Δεσμεύσεις ΟΕΚ για οικόπεδο "Βαμβακουργίας"

    Πεμπτη, 24 03 2011 18:15

    Τη δέσμευση ότι ο ΟΕΚ στηρίζει και θα συνεργαστεί για την υλοποίηση της πρότασης του Δήμου Βόλου που αφορά την αναζήτηση τριπλής χρηματοδότησης με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.», ανέλαβε η Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Γ. Κωτίδου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με την Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ροδ. Ζήση, τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Θ. Παπαδημόπουλο, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική παρέμβαση από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλη. Η πρόταση συζητήθηκε αναλυτικά και συμφωνήθηκε απ' όλες τις πλευρές ότι αποτελεί τη μόνη λύση που δίνει ορατή προοπτική για την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης εργατικών κατοικιών στην έκταση της «Βαμβακουργίας», η οποία ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού. Oπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, η τριπλή χρηματοδότηση -από τον ΟΕΚ για την ανέγερση των κατοικιών, από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας) για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και από εθνικούς πόρους (Δημόσιες Επενδύσεις) για την κατεδάφιση του κτιρίου και την απομάκρυνση των μπάζων - αποτελεί τη μόνη οδό που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου και την αναβάθμιση της πολύπαθης περιοχής του πρώην εργοστασίου Βαμβακουργίας. Η κ. Κωτίδου δήλωσε ότι ο ΟΕΚ στηρίζει συνολικά την πρόταση του Δήμου Βόλου και αναλαμβάνει να προωθήσει τον σχεδιασμό αξιοποίησης της έκτασης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης και των εργαζομένων - δικαιούχων του Οργανισμού. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο ΟΕΚ θα εντάξει στο πρόγραμμά του τη σταδιακή οικοδόμηση των κατοικιών, θα παραχωρήσει για χρήση στο Δήμο Βόλου τα οικοδομικά τετράγωνα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι, με στόχο να διερευνηθεί η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ και, τέλος, θα ασκήσει από την πλευρά του πιέσεις με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατεδάφιση του κτιρίου και την απομάκρυνση των μπάζων.

    Είδηση: 64650

    [20] Συμμετέχει και η Κέρκυρα στην Ώρα της γης

    Πεμπτη, 24 03 2011 18:01

    Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, αναμένεται να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους, για μια ώρα, από τις 20.30μ.μ. έως τις 21.30μ.μ, συμμετέχοντας στο συμβολικό κάλεσμα της «Ώρας της Γης» για τις κλιματικές αλλαγές.

    Η « Ώρα της Γης» είναι μόνο η αρχή για τη λήψη μέτρων σε ατομικό ή πολιτικό επίπεδο, για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας, τη στροφή σε βιώσιμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

    Ο Δήμος Κέρκυρας αρωγός τέτοιων προσπαθειών, συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού να δηλώσουν παρόντες σ΄ αυτή την προσπάθεια δίνοντας «ραντεβού» με την «Ώρα της Γης» το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20.30. Είδηση: 64648

    [21] Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Γιάννης Μαγκριώτης

    Πεμπτη, 24 03 2011 16:49

    Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης θα επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011, στην Περιφέρεια, όπου στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με φορείς της περιοχής, για θέματα αρμοδιότητας του Υφυπουργού.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 64645

    [22] Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2011 από την Οικονομική Επιτροπή

    Πεμπτη, 24 03 2011 15:58

    Με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, πέρασε σήμερα από την Επιτροπή ο προϋπολογισμός του 2011 του Δήμου Βόλου που θα έλθει προς συζήτηση στην συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής κι αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Νατάσσα Οικονόμου, ο προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, δε γίνεται καμία αναπροσαρμογή τελών και υπάρχει αναλογία μεταξύ των πρώην Δήμων με σημαντική περιστολή δαπανών και περικοπές σημαντικών ποσών σε πολλά σκέλη. Παράλληλα γίνεται εξορθολογισμός και οικονομίες κλίμακας σε προμήθειες κλπ., σημαντική μείωση 15-50% των υπερωριών, ενώ υπάρχουν και αυξημένα κονδύλια 50%, ενόψει νέων αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων και μισθοδοσίας. Επίσης ανέφερε ότι υπολογίστηκαν 13 εκ. για προνοιακά επιδόματα.

    Στην τοποθέτησή του ο Γ. Μουλάς επισήμανε ότι η παράταξή του έχει διαφορετική φιλοσοφία και δεν τον ψηφίζει και ότι θα την αναπτύξει σο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Μ. Πατσιαντάς τον καταψήφισε επισημαίνοντας ότι διαφωνεί πολιτικά και δεν αμφισβητεί το λογιστικό στέλος. Τον χαρακτήρισε δε προϋπολογισμό «άγριας λιτότητας» που επιβάλλεται λόγω και των γνωστών μέτρων του μνημονίου.

    Ο Κ. Νίκου της Λαϊκής Συσπείρωσης τον καταψήφισε γιατί όπως τόνισε μέσα από αυτόν θα υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με αφορμή και το μνημόνιο. Άσκησε δε κριτική στη δημοτική αρχή ότι δεν διεκδικεί πόρους για να λάβει την απάντηση από την κας Οικονόμου, ότι «όταν έχεις κόσμο απλήρωτο και μειωμένες χρηματοδοτήσεις, κάνεις μια προσπάθεια να λειτουργήσει ο Δήμος και να εξυγιανθεί και δεν αναπτύσσεις φιλολογικές απόψεις».

    Ειδικότερα ο φετινός προϋπολογισμός ύψους 117.744.545,43 είναι περικομμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι ενώ κόβονται δαπάνες για αιρετούς, υπερωρίες, αναλώσιμα, δημόσιες σχέσεις κι αδέσποτα. Τα ανταποδοτικά τέλη παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

    Ο προϋπολογισμός για το 2011 είναι ύψους ευρώ και περικομμένος κατά 40% σε σχέση με το 2010. Είδηση: 64642

    [23] Πληρωμές για επιχειρήσεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

    Πεμπτη, 24 03 2011 13:35

    Πληρωμές για δεκαπέντε επιχειρήσεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ύψους 1.383.378 ευρώ υπογράφηκαν χθες από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Θύμιο Σώκο. Οι οκτώ, αφορούν την καταβολή της πρώτης δόσης της επιχορήγησης ποσοστού 50% και οι επτά την καταβολή τελευταίας δόσης κατόπιν ολοκλήρωσης. Οι επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες δώδεκα (12) στο νομό Καβάλας, δύο (2) στο νομό Δράμας και μία (1) στο νομό Έβρου.

    Είδηση: 64631

    [24] Κλοπή 1200 μέτρων καλωδίων στον Ποτό της Θάσου

    Πεμπτη, 24 03 2011 13:34

    Χίλια διακόσια (1200) μέτρα καλωδίου, συνολικής αξίας δεκαεπτά χιλιάδων (17.000) ευρώ, αφαίρεσαν άγνωστοι από υπό κατασκευή στύλους ηλεκτροφωτισμού στον Ποτό της Θάσου, το χρονικό διάστημα από 20-12-2010 έως 23-03-2011. Οι δράστες, αφού ανασήκωσαν τα καπάκια των φρεατίων των στύλων που δεν λειτουργούν ακόμη, έκοψαν το καλώδιο και αφού το τράβηξαν το αφαίρεσαν. Ο υπεύθυνος του έργου κατήγγειλε χθες την κλοπή στον Αστυνομικό Σταθμό Λιμεναρίων, ο οποίος ενεργεί και τη σχετική προανάκριση.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 64630

    [25] Το δικό του χώρο απέκτησε το Δίκτυο Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών ΑΜΘ

    Πεμπτη, 24 03 2011 13:32

    Ξεκίνησε και λειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος του Δικτύου Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο 8ο χλμ Ξάνθης- Σταυρούπολης, που απαρτίζεται από αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς όλης της περιφέρειας, με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιοχής. Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, τις καθημερινές 12 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί.

    Είδηση: 64629

    [26] Αυλαία του έργο «Ο Γλάρος» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

    Πεμπτη, 24 03 2011 13:31

    Μετά την επιτυχία της παράστασης «Είμαι Γλάρος», που βασίστηκε στα βραβευμένα διηγήματα μαθητών της περιοχής, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας αποφάσισε να πραγματοποιήσει άλλη μια παράσταση προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να την παρακολουθήσουν. Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο (26 Μαρτίου) στις 8 το βράδυ. Την ίδια ώρα την Κυριακή (27 Μαρτίου), στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, θα πέσει η αυλαία του έργου «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 64628 Είδηση: -.html Είδηση: -.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 March 2011 - 17:54:30 UTC