Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση και αισιοδοξία εξέφρασε η κυβέρνηση
  • [02] Στο στόχαστρο των αγορών η Πορτογαλία
  • [03] Παπακωνσταντίνου: «Αφήσαμε πίσω τα χειρότερα»
  • [04] Λιβύη: Διπλωματικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις
  • [05] Ιαπωνία: Ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα 3
  • [06] Νέες ταραχές στην Ιορδανία
  • [07] Στην Αθήνα συνεδρίαση της Ομάδας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών της Ε.Ε
  • [08] Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου
  • [09] Εξέγερση μεταναστών στη Λαμπεντούζα
  • [10] Λιβύη: Το ΝΑΤΟ ανέλαβε το συντονισμό

    [01] Ικανοποίηση και αισιοδοξία εξέφρασε η κυβέρνηση

    Παρασκευη, 25 03 2011 16:23

    Αισιοδοξία για την επιτυχία της προσπάθειας εξόδου από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου δίνεται νέα ώθηση και νέα προοπτική. Οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου και δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη.Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον συνεχάρη για τα θετικά για τη χώρα μας αποτελέσματα της Συνόδου.

    Την ικανοποίησή του για τις τελικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των διήμερων εργασιών. δηλώνοντας βέβαιος πως «ο ελληνικός λαός δίνει και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».

    Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου δίνουν νέα προοπτική στη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας πάντως πως η επιτυχία εξαρτάται από δικό μας αγώνα, από τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ και τη μείωση του επιτοκίου, τόνισε ότι η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή διεκδίκηση και την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος και δίνοντας το στίγμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν μας χαρίστηκε, γιατί τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί".

    «Η απόφαση της 11ης Μαρτίου δίνει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και επιβεβαιώθηκε και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι μετά και από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη Λιβύη δικαιώθηκε απόλυτα η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε ώστε να αξιοποιηθεί σωστά η δημόσια περιουσία», ενώ όπως δήλωσε πριν τις τελικές αποφάσεις θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    «Δεν βλέπω γιατί πρέπει εκ των προτέρων να θεωρήσουμε ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι θα έχουν και αίσιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό.

    «Το Σύμφωνο για το Ευρώ δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα. 'Ηδη έχουμε εφαρμόσει τις περισσότερες από τις προβλεπόμενες αλλαγές» είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά «Ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές όχι σε νέα μέτρα. Ναι περάσαμε δύσκολα αλλά βγαίνουμε από τη στενωπό».

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε μία συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση και πάνω από όλα έλαβε μία σαφή απόφαση για τη στήριξη της ευρωζώνης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ωριμάζει στους κόλπους της ΕΕ η ιδέα για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο λεγόμενος "tobin tax" και σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στη ΝΔ και συγκεκριμένα για την θέση που εκφράζει ότι το «μνημόνιο δεν βγαίνει», επισημαίνοντας ότι αυτοί οι οποίοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πάψουν να μιλούν με ελαφρότητα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον βγαίνουμε από τη στενωπό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι επιδίωξη των δράσεων που έχουν αναληφθεί είναι η προστασία των αμάχων και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, λόγω των γεγονότων στην Ιαπωνία, τόνισε ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδα διότι είμαστε άκρως σεισμογενής περιοχή.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπ. Ομπάμα - Γ. Παπανδρέου για την ελληνική οικονομία

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σήμερα εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Το τηλεφωνικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Έλληνα Pρωθυπουργό επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής αντήλλαξε μαζί του απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της και την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής θεωρώντας ότι θα είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

    Η συζήτηση στη συνέχεια περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου διαβουλεύτηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις αποφάσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.

    Αντιδράσεις

    Υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ωστόσο ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα μας «δεν βγαίνει» και εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

    «Μίλησα με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το νέο Σχέδιο της Ευρώπης και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και στην Ιαπωνία. Για την Ελλάδα τόνισα ότι η εφαρμοζόμενη Οικονομική Πολιτική δεν βγαίνει, καθώς πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της. Τόνισα ότι δεν διαφωνούμε με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της Οικονομίας, αλλά με το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. Γιατί παγιδεύει την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και γιατί οδηγεί σε όλο και σκληρότερα, όλο και πιο αναποτελεσματικά, μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, από τις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Επίθεση στον Πρωθυπουργό, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του και ειδικά την επίθεση που εξαπέλυσε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    «Είναι πρωτοφανής ύβρις για το Δημοκρατικό Πολίτευμα και απρέπεια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σήμερα εκείνο το αλήστου μνήμης: «η Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί». Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να επικρίνει την πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί την Οικονομία σε αδιέξοδο και την Κοινωνία σε μαρασμό. Πολύ περισσότερο που η κριτική μας αποδεικνύεται απολύτως σωστή», τόνισε ο κ. Μιχελάκης επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΝΔ ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει.

    «Οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο κορυφής το ΚΚΕ τονίζοντας ότι: «Ο λαός πρέπει τώρα να απαλλαγεί από τις αυταπάτες, τις φοβίες, τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του οπορτουνισμού. Το χρέος δεν το δημιούργησε αυτός και πρέπει να το θεωρήσει όλο παράνομο. Οι θυσίες που του επιβάλλουν είναι εντελώς ανώφελες για τον ίδιο».

    «Όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο δανειστής επιβάλλει τους όρους του.Μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο.Χρειάζεται μια γενναία πολιτική στην οποία όμως απ' ότι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε η κυβέρνηση δεν την διαθέτει. Ο Πρωθυπουργός ο οποίος από το Σύνταγμα φέρει αποκλειστικά μόνος την ευθύνη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η χώρα να αποκτήσει την ποιο αποφασιστική, έγκυρη και αποτελεσματική κυβέρνηση», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    «Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Με μόνο μέλημα να σωθούν οι τράπεζες και με όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, δεν υπάρχει λύση. Τη λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί, με το δικό τους ντόμινο αντιστάσεων σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    «Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι κατώτερες των οικονομικών και πολιτικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ προωθείται με συντηρητική σφραγίδα. Το «Σύμφωνο για το ευρώ» θα οδηγήσει στη συμπίεση των μισθών, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην απομείωση του κοινωνικού κράτους και δεν αποτελεί την απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση αντί να επαίρεται για τη διασφάλιση της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής, οφείλει να κατανοήσει ότι εφεξής η Ελλάδα και όλες οι οικονομικά αδύναμες χώρες της Ε.Ε θα υπόκεινται σε συνεχή επιτήρηση και ασφυκτικούς περιορισμούς», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM Είδηση: 64670

    [02] Στο στόχαστρο των αγορών η Πορτογαλία

    Παρασκευη, 25 03 2011 17:48

    Τα «δόντια» τους δείχνουν ήδη οι αγορές στην Πορτογαλία που καλείται πλέον να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Η πολιτική αστάθεια μετά την παραίτηση Σόκρατες, οδηγεί τις όποιες αποφάσεις μετά από τις εκλογές. Την ίδια ώρα και ενώ η Ευρώπη ζητά να μάθει πως θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, η Πορτογαλία, αρνείται να υποβάλει αίτημα στήριξης από τους εταίρους και το ΔΝΤ.

    Υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Standard and Poor's

    Νέα επίθεση από τις αγορές δέχτηκε η Πορτογαλία λίγο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, λόγω της καταψήφισης στη Βουλή του πακέτου μέτρων για την μείωση του ελλείμματος με σκοπό η χώρα να μην προσφύγει στη διεθνή βοήθεια. Τα νέα μέτρα απέβλεπαν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 3% από το 2012 και στο 2% το 2013.

    Στη Νέα Υόρκη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δύο βαθμίδες, από 1Α- σε ΒΒΒ, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική.

    Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την «αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα» στην Πορτογαλία που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της».

    «Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν υπό τη μία μορφή ή την άλλη, δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για το δημόσιο πορτογαλικό έλλειμμα», τόνισε ο Εϊλεν Τσανγκ, αναλυτής του S&P.

    Σόκρατες: «Δεν έχουμε ανάγκη διεθνές σχέδιο διάσωσης»

    Το ζήτημα της Πορτογαλίας συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν σε περίπτωση που ζητηθεί η βοήθεια του μηχανισμού στήριξης με το ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας όμως όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, την οικονομικά της χώρας υπό αυστηρή επιτήρηση.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη η Πορτογαλία να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του προβλεπόμενου ελλείμματος ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό τροποποιήθηκαν από την αντιπολίτευση, καθώς η κρίση στη χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει, τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε «εγγυήσεις» και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλία.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού «δεν έχει υπάρξει [τέτοιο] αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας».

    «Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία, αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

    Την ίδια ώρα πάντως ο παραιτηθείς Πορτογάλος Πρωθυπουργός δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δημοσιονομική της κατάσταση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

    «Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και θα διατηρήσω αυτήν τη θέση για να υπερασπιστώ τη χώρα μου. Επειδή γνωρίζω τί σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα και δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου», δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    «Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας «παιδιάστικη» την ιδέα της υποβολής ενός αιτήματος στο Ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης για να βοηθήσει τη χώρα του.

    Δεσμεύσεις για μέτρα ζητά από την Πορτογαλία η Μέρκελ

    Σκληρή στάση απέναντι στην Πορτογαλία κράτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος που ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας, όχι μόνο να δεσμευτεί για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματός της, αλλά και να δηλώσει σαφώς με ποιά μέτρα σκοπεύει να το κάνει αυτό.

    «Δεν αρκεί να πει: συμφωνούμε με τους στόχους (της μείωσης των ελλειμμάτων) που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά θα πρέπει επίσης να δηλώσει δημοσίως, σαφώς, ποιά μέτρα προτείνει για να επιτύχει αυτούς τους στόχους», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι αυτό ισχύει τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

    Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν -Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Πορτογαλίας, η χώρα να επικυρώσει τα σχέδια που καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και να βρει από τις αγορές τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζεται.

    Στο ζήτημα της Πορτογαλίας, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η χώρα της Ιβηρικής, δίνει τη δική της μάχη με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τη χώρα, αν και εφόσον ζητηθεί. Όπως είπε, οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ, θα σταθεί στο πλευρό και των κρατών μελών και της ευρωζώνης και θα κάνει αυτό που πρέπει, θα καθησυχάσει τις αγορές.

    Μέτρα προανήγγειλε η Ισπανία

    Σήμερα πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, προλαβαίνοντας τις αγορές αλλά και τους αναλυτές που θεωρούν την χώρα του τον επόμενο στόχο, δήλωσε ότι θα πάρει νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας του.

    «Η Ισπανία θα υιοθετήσει νέα μέτρα για να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην οικονομική κρίση και να ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομίας της», δήλωσε ο κ. Θαπατέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι δεν φοβάται μια μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία από τη γειτονική της Πορτογαλία.

    Ο κ. Θαπατέρο προσέθεσε ότι επιθυμεί να επιβάλει ένα σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διευκρίνισε ότι η Ισπανία θα υιοθετήσει κίνητρα για τους εργαζομένους που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους για να αρχίσουν να καταβάλουν φόρους και τις συνεισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 64671

    [03] Παπακωνσταντίνου: «Αφήσαμε πίσω τα χειρότερα»

    Παρασκευη, 25 03 2011 15:12

    «Έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξης του στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos», στην οποία αναλύει τα βήματα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, όπως την έκδοση ομολογιακών τίτλων, τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα αποφυγής μιας αναδιάρθρωσης, τις φορολογικές εισπράξεις, τις προβλέψεις για ανάκαμψη και τους φόβους για κοινωνική αστάθεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι «οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο».

    «Κρίσιμη χρονιά το 2013»

    Στο ερώτημα για το «εάν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους» ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε: «Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε εξίσου πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012».

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει «με γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας τριών και έξι μηνών». Με τα παρόντα επιτόκια, πρόσθεσε, είναι αδύνατο να εκδώσουμε ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Αναμένεται να δούμε τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τρεις μήνες είναι μια αιωνιότητα για τις αγορές.

    Σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ανέφερε ότι αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να του επιτραπεί να αγοράζει κρατικούς τίτλους στην πρωτογενή αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι, σε περίπτωση ανάγκης, θα υπάρχει αγοραστής για τους τίτλους της Ελλάδας. «Είναι όμως προφανές ότι το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία», επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου,

    Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό για την έκδοση τίτλων το 2012, εξήγησε ότι προγραμματίζονται 25 με 27 δισ. ευρώ τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας και 13 έως 15 δισ. ευρώ γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

    Σχετικά με τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης και εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε: «Όχι, (δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο). Η στρατηγική μας θεμελιώνεται σε τρία σημεία: στο να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ».

    Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός εξηγεί ότι το σχέδιο είναι διάρκειας πέντε ετών και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών.

    Σε ότι αφορά στα ακίνητα, οι κεφαλαιακές υπεραξίες θα ξεκινήσουν να εισρέουν το 2012 και 2013. Οι ορθές πωλήσεις ενός μέρους των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα επιτρέψουν να αποφευχθούν οι περικοπές των μισθών και οι αυξήσεις των φόρων. Το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει «τον δύσκολο δρόμο» που έχει αναλάβει η Ελλάδα που είναι ένας πραγματικός «μαραθώνιος» αναπτύσσει όμως τις θετικές φάσεις που σταδιακά επιτυγχάνονται. «Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα».

    Αναγνωρίζει ότι το 2013 θα είναι «μια κρίσιμη χρονιά» γιατί φθάνουμε στο τέλος του προγράμματος διεθνούς στήριξης. Στηρίζει όμως τις ελπίδες του στο ότι «θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υπολογίζει στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τώρα πράξη τις αλλαγές που άλλα κράτη έχουν πραγματοποιήσει εδώ και δεκαετίες».

    Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ο υπουργός εξήγησε ότι «τις ελληνικές τράπεζες κατέστησαν περισσότερο ευάλωτες τα προβλήματα του κρατικού φορολογικού συστήματος». Περισσότερη δικαιοσύνη και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ζητούν και οι επιχειρηματίες που «βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση», αναγνωρίζει ο υπουργός.

    Στο ερώτημα για το εάν φοβάται την αύξηση της κοινωνικής αστάθειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος, πράγμα που πολλά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης δεν το έχουν καταλάβει ακόμη».

    «Οι Έλληνες πέρασαν ένα πολύ δύσκολο 2010. Το 2011 θα είναι το ίδιο δύσκολο. Υπάρχουν απεργίες, διαδηλώσεις. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα των προσαρμογών που ελήφθησαν», αναφέρει και προσθέτει: «Προκειμένου να μη στραφεί ο λαός εναντίον της κυβέρνησης πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδρομής να έχουμε κάτι θετικό να παρουσιάσουμε, κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης. Θετικά σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Εδώ και τέσσερις μήνες, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν από 30 έως 40%».

    «Οι δύσκολες επιλογές πρέπει επίσης να λαμβάνονται με ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Ο κόσμος μας το ζητάει αυτό. Δεν φοβάμαι για κοινωνική έκρηξη. Θα υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές αντιδράσεις, για παράδειγμα ενέργειες για τη μη πληρωμή των διοδίων ή άλλες. Οι ενέργειες αυτές είναι αδιέξοδες», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει: «Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι μαζικές και αντιπροσωπευτικές της άποψης που έχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος στην Ελλάδα. Πολλά ΜΜΕ δεν το έχουν καταλάβει ακόμη».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64669

    [04] Λιβύη: Διπλωματικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις

    Παρασκευη, 25 03 2011 18:33

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο, η διαδικασία απομάκρυνσης του καθεστώτος Καντάφι και ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λονδίνο από την ομάδα πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, δήλωσε: «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική».

    Επιβεβαιώνονταςγτη δήλωση του Βρετανού υπουργούγΕξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ότι «το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη εντός λίγων ημερών», ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα». Επίσης από την πλευρά του το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασιστεί αν θα υπάρξει εμπλοκή και χερσαίων δυνάμεων στις επιχειρήσεις.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι: «Εναπόκειται στον λιβυκό λαό να καθορίσει το μέλλον του». Επίσης ο Ζαν Πινγκ πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης που είναι αρμόδια για την κρίση στη Λιβύη: «Η Αφρικανική Ένωση προωθεί μια αποφασιστικής σημασίας πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των λιβυκών πλευρών για την έναρξη μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξαλειφθεί η αιτία που προκάλεσε τη σύγκρουση, η οποία θα πρέπει να τερματιστεί με την εκλογή δημοκρατικών θεσμών».

    Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μιλώντας στη ΝΕΤ και απαντώντας αν η υποχώρηση της Τουρκίας προκειμένου να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ, σημαίνει αναβάθμιση της Άγκυρας και ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, δήλωσε ότι: «η Τουρκία συνηθίζει να φέρνει τις αντιρρήσεις της όπου νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει κάτι σε ένα άλλο μέτωπο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πάρει τίποτα απ' αυτή την απόφαση του ΝΑΤΟ και ας λέει ό,τι θέλει».

    Στο στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζεται η επιβολή της απαγόρευσης των πτήσεων και τα χτυπήματα σε επίγειες δυνάμεις του Καντάφι, τόσο από μαχητικά αεροσκάφη, όσο και με πυραύλους τόμαχοκ. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που όμως δεν κατονομάζεται, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής για 90 ημέρες της απαγόρευσης πτήσεων, τόνισε σε δηλώσεις του πως: «Πολλές από τις υποθέσεις στον σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει, εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσότερο ή λιγότερο».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Είδηση: 64672

    [05] Ιαπωνία: Ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα 3

    Παρασκευη, 25 03 2011 12:29

    Εντείνεται η ανησυχία στην Ιαπωνία για τη ραδιενέργεια που διαρρέει στην ατμόσφαιρα, μετά την πληροφορία, ότι έχει πάθει ζημιά το κέλυφος του αντιδραστήρα 3, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Tepco είναι πιθανόν το κέλυφος μέσα στο οποίο υπάρχουν οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου μέσα στον αντιδραστήρα να έχει υποστεί ζημιές. Η πληροφορία αυτή, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους. Από την άλλη, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν μια ρωγμή στον αντιδραστήρα 3. Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

    Τουλάχιστον ένα μήνα θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις ψύξης των αντιδραστήρων

    Οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Tepco. Ωστόσο οι επιχειρήσεις αυτές διακόπηκαν μερικώς μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων σε κτίριο που στεγάζει μια τουρμπίνα, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3.

    Οι ρίψεις νερού συνεχίστηκαν σήμερα στους αντιδραστήρες 1,2 και 4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα 3.

    Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων 1 και 3 αλλά το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί.

    Ένας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία ανήλθε στους 400 βαθμούς σε έναν από τους αντιδραστήρες.Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, «οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα»- όπως τους αποκαλούν- εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

    Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι «δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από πέντε που έχει οριστεί σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης».

    Παράλληλα στο Τόκιο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα λαχανικά.

    Οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία ανακοίνωσαν μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων.

    Δραματικός απολογισμός

    Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι στην Ιαπωνία ξεπέρασε τους 10.000 ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

    Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 9.811 νεκρούς και περίπου 17.500 αγνοούμενους, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό τους.

    Όπως μετέδωσε το Kyodo επικαλούμενο στελέχη της Ιαπωνικής κυβέρνησης, οι ζημιές από τις καταστροφές, όπως εκτιμούν οι αρχές μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια (211 εκατ. ευρώ).

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επαναλαμβάνονται οι εργασίες στον αντιδραστήρα 3

    Είδηση: 64666

    [06] Νέες ταραχές στην Ιορδανία

    Παρασκευη, 25 03 2011 19:03

    Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στην Ιορδανία, μεταξύ των αντικαθεστωτικών και της κυβερνητικής πλευράς. Την Παρασκευή πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα της χώρας Αμάν.

    Ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού. Εκτός των δυνάμεων καταστολής, νωρίτερα είχε γίνει έφοδος 200 υποστηρικτών της κυβέρνησης εναντίον των αντικαθεστωτικών, με απολογισμό 57 τραυματίες. Οι αντιπολιτευόμενοι που ζητούν μεταρρυθμίσεις, έχουν την επωνυμία «Νεολαίοι της 24ης Μαρτίου» και πρόκειται για μετωπικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν και οι ισλαμιστές.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 64673

    [07] Στην Αθήνα συνεδρίαση της Ομάδας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών της Ε.Ε

    Παρασκευη, 25 03 2011 13:51

    Τριήμερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στην Αθήνα, της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις εργασίες της συνεδρίασης, στις οποίες θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές και από τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ, θα προεδρεύδει ο αρχηγός της Ομάδας Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς και την Τρίτη θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, θα λάβουν επίσης μέρος στη συνεδρίαση οι υπουργοί: Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

    Θα παρευρεθούν, εξάλλου, και θα μιλήσουν το απόγευμα της Δευτέρας, οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

    Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει, με κοινοβουλευτική ομάδα οκτώ Ευρωβουλευτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης, στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που συγκροτείται από συνολικά 185 ευρωβουλευτές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64667

    [08] Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

    Παρασκευη, 25 03 2011 14:54

    Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό η έξοδος των εκδρομέων του τριημέρου της 25ης Μαρτίου. Αυξημένη είναι η κίνηση στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα η ουρά των Ι.Χ. στα διόδια της Ελευσίνας στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου έφτασε τα τρία χιλιόμετρα, ενώ στο ένα χιλιόμετρο η ανάσχεση των οχημάτων στην Αττική Οδό, στην έξοδο για την Αθηνών-Κορίνθου. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Είδηση: 64668

    [09] Εξέγερση μεταναστών στη Λαμπεντούζα

    Παρασκευη, 25 03 2011 19:29

    Ηλεκτρισμένο ήταν το κλίμα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που αποτελεί τόπο συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Περίπου 5.500 μετανάστες, κυρίως βορειοαφρικανοί, διαμαρτύρονταν ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η ανακοίνωση των αρχών ότι δεν επαρκούν τα αποθέματα του πόσιμου νερού, ιδίως μετά την άφιξη άλλων 494 βορειοαφρικανών.

    Ομάδες μεταναστών επιχείρησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των τροφίμων και του νερού, που μοιράζονται, σταδιακά, από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Για το θέμα της μετανάστευσης πραγματοποιούνται επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων Ιταλίας και Τυνησίας, με ένα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι να υπάρξει συνεργασίας στις ναυτικές περιπολίες, αλλά και η χορήγηση δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Τυνησία. Το βέβαιο είναι ότι στη Λαμπεντούζα αναμένεται νέα φουρνιά μεταναστών από τη Λιβύη. Ένα επιπλέον μέτρο, είναι η δημιουργία νέου κέντρου σε άλλη περιοχή, με τους Ιταλούς περιφερειάρχες να δηλώνουν ότι μπορούν να δεχτούν περίπου 50.000 άτομα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 64674

    [10] Λιβύη: Το ΝΑΤΟ ανέλαβε το συντονισμό

    Παρασκευη, 25 03 2011 11:38

    Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν. Πρόσθεσε ότι η εντολή της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν «ξεπερνά» την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο. Ο Ρασμούσεν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες-μέλη συμφώνησαν μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας. Από το πρωί, συμμαχικά αεροσκάφη σφυροκοπούν στόχους, στην Τρίπολη, στη Μιζουράτα, αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Λιβύης.

    Διεθνής διάσκεψη την Τρίτη στο Λονδίνο

    Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα» εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλωσόρισε την απόφαση του NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

    «Αυτό επιδεικνύει ξανά την ενότητα και την ταχύτητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε το ανακοινωθέν του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

    «Στέλνει άλλο ένα μήνυμα στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να αγνοεί την ενωμένη, παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καταδίκη των βάρβαρων πράξεών του».

    Επίσης, η Βρετανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την ερχόμενη Τρίτη, διεθνή διάσκεψη, για να εξεταστεί η «πρόοδος» της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι πολίτες της Λιβύης πρέπει να αποφασίσουν την μοίρα του Καντάφι.

    «Το μέλλον της Λιβύης, οι πολιτικές επιλογές της Λιβύης, περιλαμβανομένου του τι θα αποφασίσουν να κάνουν όσον αφορά τον Μουάμαρ Καντάφι και τους μπράβους του είναι πρόβλημα των Λίβυων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα», είπε ο Σαρκοζί και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική δράση της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη «απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους».

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να διαθέσουν 12 αεροσκάφη στην διεθνή συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64665 Είδηση: -.html Είδηση: -.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 March 2011 - 17:52:28 UTC