Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιαπωνία: Παροπλισμός των προβληματικών αντιδραστήρων
  • [02] Δεν αποκλείει την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών με όπλα ο Ομπάμα
  • [03] Επιστολές Παπακωνσταντίνου προς τις τράπεζες ενόψει νέας ενίσχυσης
  • [04] Ημέρα απεργιών στην Υγεία και την Παιδεία
  • [05] Από την Υλίκη η υδροδότηση της Αθήνας
  • [06] Σύσκεψη για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου
  • [07] Εγκρίθηκε η διάταξη για αναστολή των πλειστηριασμών
  • [08] Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά
  • [09] Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου για τα οικονομικά
  • [10] Στενή οικονομική παρακολούθηση για Φορείς και Οργανισμούς του Δημοσίου
  • [11] Υπουργικό και διυπουργική για Οικονομία και Ανάπτυξη
  • [12] Δεν καταργείται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • [13] Άρχισε η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων
  • [14] Απεργία και συγκέντρωση εκπαιδευτικών
  • [15] Θα γίνουν τα έργα στο αεροδρόμιο της Χίου
  • [16] Συναντήσεις στελεχών Οικολογικού Άνεμου
  • [17] Δήλωση Ν.Σηφουνάκη για την απώλεια του Ι. Καμπανέλλη
  • [18] Ο Μητροπολίτης Ελασσόνος Βασίλειος, επικεφαλής στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας
  • [19] Συνάντηση με τον Δημ. Ρέππα ζητά ο Κ. Αγοραστός
  • [20] Συμπαράσταση στους απολυμένους των Αιολικών Νέων
  • [21] Ερώτηση Σπ. Γαληνού στη Βουλή
  • [22] Ελεγχοι για τις καταγγελίες για την κατάσταση στην Κάρλα
  • [23] Ληστεία σε σπίτι με λεία 2.500 ευρώ

    [01] Ιαπωνία: Παροπλισμός των προβληματικών αντιδραστήρων

    Τεταρτη, 30 03 2011 07:50

    Το σχέδιό της για παροπλισμό των τεσσάρων αντιδραστήρων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό ανακοίνωσε η εταιρία διαχείρισης, αφού σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το σεισμό δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου βρέθηκαν στο μεταξύ στη θάλασσα κοντά στον πυρηνικό σταθμό, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για διαρροή στη θάλασσα μολυσματικών στοιχείων. Ύψιστη επαγρύπνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τους ειδικούς, μετά την ανίχνευση πλουτωνίου στο έδαφος εντός αλλά και εκτός των εγκαταστάσεων του σταθμού. Εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας έδωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Στη χώρα μεταβαίνει αύριο ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ Γαλλία και ΗΠΑ στέλνουν εμπειρογνώμονες και ειδικά ρομπότ για έλεγχο της ραδιενέργειας. Σε επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης. Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco.

    Υποβαθμίζουν τη σημασία της μέτρησης

    Σχεδόν τρεις εβδομάδες ύστερα από τις αγωνιώδεις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η εταιρία διαχείρισης ανακοίνωσε ότι θα παροπλίσει τους αντιδραστήρες 1-4 και θα δώσει το λόγο στους κατοίκους της περιοχής για το τι θα γίνει με τους αντιδραστήρες 5 και 6, των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με ασφάλεια.

    Στα σενάρια που εξετάζονται, πάντως, είναι και το να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1 ως 4 με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια.

    Στο θαλασσινό νερό κοντά στον ημί-κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταίιτσι, και ειδικότερα στο ύψος που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της χώρας.

    Ωστόσο, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.

    "Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημι-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) οκτώ ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής ", ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

    Η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αξιωματούχος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, TEPCO), που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το νερό της θάλασσας γύρω από το σταθμό.

    Την ίδια ώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.

    Σχετική επιστολή απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δύο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς. Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

    Ύστερα από μελέτη των μηχανισμών και των κενών που οδήγησαν στην καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ζήτησε να ελεγχθούν αμέσως όλοι οι εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι κίνδυνοι επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής όπως αυτή στη Φουκουσίμα.

    Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που σήμερα δε λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή, αυτές δεν θα μπορεί κανείς να τις εκμεταλλευτεί, εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν, ανακοίνωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου μέρος της οποίας μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση.

    Την Τρίτη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν παραδέχθηκε η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι "απρόβλεπτη" και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται "σε ύψιστη ετοιμότητα" για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα.

    Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco ο Μασατάκα Σιμίζου εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης. Η εφημερίδα "Νικέι" και το πρακτορείο Κιόντο διευκρινίζουν πως παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Ο επικεφαλής της εταιρείας Tepco Μασατάκα Σιμίζου, ηλικίας 66 ετών, ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco υποτίθεται ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του. Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

    Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

    Οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ

    Οι Αμερικανοί συγκέντρωσαν

    Ποσό σχεδόν 150 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσαν οι Αμερικανοί για να βοηθήσουν τους Ιάπωνες που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι συγκέντρωσε 120,5 εκατ. δολάρια, 10 εκατ. δολάρια εστάλησαν από τις πρώτες ημέρες στον ιαπωνικό Ερυθρό Σταυρό και 50 εκατ. θα μεταφερθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Η πρόεδρος του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού Μπόνι Μακ Έλβιν-Χάντερ υπενθύμισε ότι ο Ιάπωνας ομόλογός της είχε βοηθήσει τις ΗΠΑ την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου και του κυκλώνα Κατρίνα. "Τώρα είναι σειρά μας και καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας βοηθήσουμε", τόνισε απευθυνόμενη στους Ιάπωνες.

    Άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Save the Children, συγκέντρωσαν 24,5 εκατ. δολάρια εκ των οποίων 13,9 εκατ. στις ΗΠΑ.

    Η χριστιανική ΜΚΟ World Vision ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 6,5 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ και έστειλε είδη πρώτης ανάγκης όπως ζεστά ρούχα και κλίνες σε τουλάχιστον 10.000 Ιάπωνες.

    Πηγές: Reuters, , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού η Ιαπωνία

    BBC: Japan nuclear: Fukushima seawater radioactivity 'rises'

    Είδηση: 65121

    [02] Δεν αποκλείει την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών με όπλα ο Ομπάμα

    Τεταρτη, 30 03 2011 08:46

    Δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν αποκλείει ο Μπαράκ Ομπάμα το ενδεχόμενο να ενισχύσουν οι ΗΠΑ με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC. Την ίδια ώρα, ειδικούς απεσταλμένους στέλνουν στη Βεγγάζη ΗΠΑ και Γαλλία για επαφές με τους αντικαθεστωτικούς. Νέες εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης μετά από αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων, ενώ, συνεχίζονται και οι επιθέσεις στη Μισράτα. Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν στοιχεία αξιοσημείωτης παρουσίας της Αλ Κάιντα ή άλλων οργανώσεων στις τάξεις των αντιπάλων του Καντάφι.

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

    Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν σήμερα το πρωί τον πετρελαϊκό σταθμό του Ρας Λανούφ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Πηγές της εξέγερσης δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι δυνάμεις τους μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή ανάμεσα στο Μπιν Τζαουάντ και το Ρας Λανούφ.

    Δεκάδες πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν στα πλαίσια των αεροπορικών επιδρομών κατά του Καντάφι μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο, αναφέροντας 115 αεροπορικές εξόδους από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Τα μεσάνυχτα, δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην Τρίπολη, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

    Προηγήθηκε σειρά δυνατών εκρήξεων στην πρωτεύουσα, για τις οποίες το κρατικό κανάλι της Λιβύης ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των "επιτιθέμενων αποικιοκρατών σταυροφόρων".

    Την ίδια ώρα, ο Ναύαρχος των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, κατέθεσε σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πως οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαπιστώσει πολύ μικρή ανάμιξη της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Χεζμπολά ανάμεσα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη

    Ομπάμα: Έχει εξασθενήσει σημαντικά το καθεστώς Καντάφι

    Στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον ηγέτη της Λιβύης, έτσι ώστε αυτός τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση έχουν εξασθενήσει σημαντικά, το καθεστώς του Καντάφι: «Αυτή τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης».

    Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι. "Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης, προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.

    "Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στο λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πιο ειρηνική και πιο σταθερή Λιβύη", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε στη συνέντευξή του, ότι η ακολουθούμενη πολιτική στο ζήτημα της Λιβύης δεν θα πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σαν " Δόγμα Ομπάμα", καθώς η πολιτική κάθε χώρας στην περιοχή είναι διαφορετική.

    Το γεγονός ότι ασκείται στρατιωτική πίεση στη Λιβύη, όπως επεσήμανε, "δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο, προσπαθώντας με τη χρήση στρατιωτικών μέσων να επιβάλουμε ή να εγκαθιδρύσουμε συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα ".

    Ο εξοπλισμός των Λίβυων αντικαθεστωτικών θα ήταν μία "ακραία" κίνηση που θα απειλούσε να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Μασάρι.

    Το θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης ετέθη την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στο Λονδίνο.

    Η Γαλλία δήλωσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντικαθεστωτικούς, παραδεχόμενη, ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εξελίξεις σε διπλωματικό πεδίο

    Τους απεσταλμένους από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αναμένει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στο προπύργιό του την Βεγγάζη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο διπλωμάτης Αντουάν Σιβάν ανέλαβε τα καθήκοντα του απεσταλμένου στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

    «Δεν είναι πρεσβευτής, γιατί δεν έχουμε αναγνωρίσει επισήμως ένα κράτος μέσω του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου» σημείωσε ο κ. Ζιπέ.

    Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Γάλλος απεσταλμένος βρίσκεται στην Βεγγάζη.

    Οι εξεγερμένοι αναμένουν επίσης τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κρις Στίβενς.

    Εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι προσπαθούν να προμηθευτούν όπλα από "φιλικά κράτη", αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Γαλλία ή οι ΗΠΑ έχουν προτείνει κάτι τέτοιο.

    «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν προσπαθούμε να οπλιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι», σημείωσε.

    Η Βρετανία και το Κατάρ, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, την Τετάρτη, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.

    Στο μεταξύ, έναν συνεργάτη του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα όρισε ο Μουαμάρ Καντάφι ως εκπρόσωπο της Λιβύης στον ΟΗΕ, μετά την αποστασία του Μοχάμεντ Σαλγάμ, ο οποίος κατήγγειλε τον συνταγματάρχη Καντάφι για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα του.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Διπλωματική και στρατιωτική πίεση στη Λιβύη

    BBC: Obama not ruling out Libya arms

    Είδηση: 65166

    [03] Επιστολές Παπακωνσταντίνου προς τις τράπεζες ενόψει νέας ενίσχυσης

    Τεταρτη, 30 03 2011 09:31

    Αποδείξεις από τις τράπεζες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ζήτησε με σχετικές επιστολές του προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών ζητά αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους αυτή η ρευστότητα χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Στις ίδιες επιστολές, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τις διοικήσεις των τραπεζών ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή -και το οποίο συζητείται σήμερα στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου- προτείνεται η επέκταση της ενίσχυσης της ρευστότητας με τη μορφή των εγγυήσεων, κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση των ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα ζήτησε από τις τράπεζες κοινωνική δικαιοσύνη τονίζοντας ότι δεν γίνεται να εγγράφουν κέρδη, ενώ επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις με υψηλά επιτόκια.

    Η εν λόγω ενίσχυση θα παρέχεται, εφόσον κάθε τράπεζα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να λάβει έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η εν λόγω κίνηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.

    Σημειώνεται, ότι το ισχύον πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες ενίσχυσης: την παροχή ομολόγων του Δημοσίου έναντι προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, και την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που ζητούνται είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65205

    [04] Ημέρα απεργιών στην Υγεία και την Παιδεία

    Τεταρτη, 30 03 2011 10:35

    Επί ποδός κινητοποιήσεων οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, και για δεύτερη ημέρα απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους. Στο δρόμο κατεβαίνουν επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, πραγματοποιώντας εικοσιτετράωρη απεργία και συλλαλητήριο αυτήν την ώρα στα Προπύλαια. Διεκδικούν ανάκληση των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων και ζητούν να μη γίνουν περικοπές στους μισθούς και στις δαπάνες προς την Παιδεία. Mαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να κλείσει η Πανεπιστημίου στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη. Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποιησε και το ΠΑΜΕ. Κλειστή είναι η οδός Αιόλου. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους δηλώνοντας ότι μόλις αρχίσει η εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ απέναντί τους, θα άρουν το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης συνταγών με πίστωση. Όπως ανακοινώθηκε αρχίζει σήμερα η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Δημοσίου στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΑΔ, όπου καταθέτουν τις αιτήσεις για την είσπραξη των χρημάτων που έχουν καταβάλει για αγορά φαρμάκων.

    Χθες, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξήγησε ότι έως τον Απρίλιο οι φαρμακοποιοί θα αποπληρωθούν για το 2010, ενώ για το 2011 θα εξοφλούνται παράλληλα όλες οι υποχρεώσεις προς αυτούς.

    Ο κ. Λοβέρδος στις συνεντεύξεις του, τόνισε ότι είναι λάθος να κρατούν σε ομηρία τούς ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίζουν αυτή τη τακτική.

    Ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο θέμα των περικοπών στο θέμα της Υγείας, και δήλωσε άγνοια για το ζήτημα που έχει προκύψει με την κατάργηση της πορτοκαλάδας προς τους αιμοδότες για λόγους οικονομίας. «Δεν ξέρω ποιος πήρε αυτή την απόφαση, είναι αστείο και τραγικό μαζί, δεν θα κάνουμε από εκεί την οικονομία», είπε.

    Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, είπε ότι καλεί τους πάντες σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο από τις αρχές Απριλίου, διάλογος ο οποίος θα στηριχθεί σε ουσιαστικές προτάσεις με βάση και τον υγειονομικό χάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή από τις αρχές του καλοκαιριού.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ FM

    Σχετικές ειδήσεις: Ταλαιπωρία ασφαλισμένων από τις απεργίες στην Υγεία

    Είδηση: 65251

    [05] Από την Υλίκη η υδροδότηση της Αθήνας

    Τεταρτη, 30 03 2011 10:37

    Σε μια εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το κανάλι του Μόρνου, που έσπασε την Τρίτη, στην περιοχή Σαράντη της Βοιωτίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια, και χωράφια του οικισμού. Η ζημιά θα διορθωθεί προσωρινά με την τοποθέτηση μεγάλου μεταλλικού αγωγού. Πάντως, η υδροδότηση της Αθήνας συνεχίζεται κανονικά από το νερό της Υλίκης. Οι κάτοικοι της περιοχής Σαράντη, που επλήγησαν, όπως λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, θα αποζημιωθούν.

    Ζημιές στο αποχετευτικό και οδικό δίκτυο

    Εντός ολίγων ημερών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες προσωρινής αποκατάστασης των ζημιών στο κανάλι μεταφοράς νερού από τον Μόρνο. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.

    Εικοσιπέντε σπίτια έχουν πλημμυρίσει στον παραθαλάσσιο οικισμό Σαράντη Βοιωτίας, ενώ ζημιές έχουν υποστεί το αποχετευτικό αλλά και οδικό δίκτυο της περιοχής, μετά το ρήγμα που υπέστη μεγάλο τμήμα καναλιού του Μόρνου.

    Η υδροδότηση της Αθηνάς διεξάγεται πλέον από την Υλίκη και τον Μαραθώνα.

    Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ και, όπως ανακοινώθηκε, έχουν αρχίσει οι εργασίες για προσωρινή αποκατάσταση της υδροδότησης με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν λίγες ημέρες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Παραλία Σαράντι: «Πνίγηκε» από τα νερά σπασμένου αγωγού του Μόρνου

    Είδηση: 65259

    [06] Σύσκεψη για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

    Τεταρτη, 30 03 2011 09:05

    Συνάντηση θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 5 ο Πρωθυπουργός με την ομάδα εργασίας της οποίας προΐσταται ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Renzo Piano, στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου. Αντικείμενο της, η παρουσίαση του προγράμματος εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και η δημιουργία ενός φυσικού και ποιοτικού πάρκου με λειτουργίες πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65186

    [07] Εγκρίθηκε η διάταξη για αναστολή των πλειστηριασμών

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:12

    Κύρωσε η Βουλή - με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ - την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρατείνεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011 η αναστολή πλειστηριασμών για τους οφειλέτες ποσών έως 200.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, επισήμανε ότι με την ρύθμιση δεν λύνεται οριστικά το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον τραπεζικό δανεισμό τους αυτό όμως που κάνει είναι να παρατείνει την δυνατότητα των οφειλετών να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. «Δίνεται η δυνατότητα ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις να πάρουν μια ανάσα για την ανασυγκρότησή τους γιατί σήμερα δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, να κρατήσουμε ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και να προστατέψουμε θέσεις εργασίας» τόνισε.

    Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου τόνισε ότι ταυτόχρονα προστατεύεται με αναστολή πλειστηριασμών έως τις 30 Ιουνίου η κύρια και μοναδική κατοικία.

    Αναφέρθηκε επίσης στο νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και προκειμένου να άρει - όπως είπε - τη σύγχυση που επικρατεί, τόνισε πως ο νόμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει διαρκή ισχύ και (καθώς δεν είναι μια εφάπαξ ρύθμιση) δεν έχει ημερομηνία λήξης. Προβλέπει δε δύο κύρια στάδια: κατά το πρώτο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και κατά το δεύτερο την δικαστική διαδικασία.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Λέγκας παρότι υπερψήφισε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο διατύπωσε επιφυλάξεις επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να επιλύσει το πρόβλημα των τραπεζών.

    Ο Άγγ. Τζέκης εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Παν. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν με το αιτιολογικό ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί περισσότερο τις τράπεζες και λιγότερο τους δανειολήπτες.

    «Είναι τραγικό να μην υποστηρίζεις ένα μέτρο που δίνει έστω και μια μικρή ανάσα στην δύσκολη αυτή περίοδο», αιτιολόγησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ την θετική ψήφο του κόμματος ο Θ. Πλεύρης.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65281

    [08] Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:43

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων στο Πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα αυτό αφορά τα νησιά των Ψαρών, Οινουσσών, Αγίου Ευστρατίου, Φούρνων Κορσεών και Θύμαινας.

    Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 5.159.752 ευρώ και προέρχεται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Η υποβολή των προτάσεων είναι δυνατή από τις 11 Απριλίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 65306

    [09] Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου για τα οικονομικά

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:17

    Με μοναδικό θέμα συζήτησης, την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011 και υπό τη σκιά των τεράστιων οικονομικών ανοιγμάτων που φθάνουν τα 48,8 εκατομμύρια ευρώ, συνεδριάζει σήμερα, στις 5 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Στο μεταξύ, όπως είπε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, κ. Ντίνα Φώτου, στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί υπόψη του σώματος, ανακοίνωση του Συλλόγου που αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Παιδιού, για τα οποία, ο δήμαρχος Βόλου έχει κάνει γνωστό ότι θα υπαχθούν στο Ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και δεν θα συσταθεί ειδική Διεύθυνση, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι.

    Είδηση: 65286

    [10] Στενή οικονομική παρακολούθηση για Φορείς και Οργανισμούς του Δημοσίου

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:00

    Μηνιαία υποχρέωση έκθεσης των οικονομικών τους πεπραγμένων προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλαμβάνουν στο εξής όλοι οι δημόσιοι Φορείς και Οργανισμοί (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου). Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μάλιστα σημαντικές κυρώσεις τόσο για τους επικεφαλής τους όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς, στην περίπτωση που δεν αποστέλλονται έγκαιρα τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία. Ήδη 400 φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση κινδυνεύουν, έχουν προθεσμία ενός μηνός προκειμένου να ανταποκριθούν, ειδάλλως κινδυνεύουν με απώλεια του 50% της κρατικής χρηματοδότησης.

    Τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντός του πρώτου 12ημέρου κάθε μήνα.

    Μετά την παρέλευση 15νθημέρου θα αναρτάται στο διαδίκτυο λίστα με τους ασυνεπείς θα ζητείται από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Διευθυντή του φορέα να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις εντός ορισμένης προθεσμίας.

    Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον Πρόεδρο η Γενικό Διευθυντή κατά περίπτωση ίσο με το 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους, για κάθε επιπλέον μέρα καθυστέρησης.

    Μετά την παρέλευση ενός μήνα από την αρχική προθεσμία το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι την υποβολή των στοιχείων.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ FM Είδηση: 65274

    [11] Υπουργικό και διυπουργική για Οικονομία και Ανάπτυξη

    Τεταρτη, 30 03 2011 08:53

    Πλούσια η σημερινή ατζέντα του κυβερνητικού επιτελείου, ενόψει και της επίσκεψης της τρόικας στις 4 Απριλίου. Στις 10:30 πραγματοποιείται στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου σύσκεψη για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης με συμμετέχοντες τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππα, Π. Γερουλάνο, Χ. Παμπούκη και Κ. Σκανδαλίδη. Στις 14:00 ακολουθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το όποιο θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τις αποκρατικοποιήσεις, το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και το νέο πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.

    Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

    Να σημειωθεί επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναλυτική ενημέρωση για τις εγγυήσεις που έχει λάβει κάθε τράπεζα, και τον τρόπο με τον οποίο αυτό αντανακλάται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας.

    Στο τραπέζι θα «πέσει» επίσης το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των ζώων, καθώς και οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, NET FM

    Σχετική είδηση: Επιστολές Παπακωνσταντίνου προς τις τράπεζες ενόψει νέας ενίσχυσης

    Είδηση: 65175

    [12] Δεν καταργείται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:42

    Διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το δημοσίευμα της εφημερίας Ελευθεροτυπία της 28ης/3/2011 που σε πρωτοσέλιδο τίτλο και σε εσωτερικό άρθρο της 5ης σελίδας, εμφάνισε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ένα υπό κατάργηση ΑΕΙ στο πλαίσιο σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

    Στην ανακοίνωση - απάντηση τονίζεται ότι ουδέποτε έχει τεθεί από το Υπουργείο το συγκεκριμένο θέμα, ούτε και έχει υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση.

    «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, καμία σκέψη δεν έχει διατυπωθεί σχετικά με τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Ανώτατων Ιδρυμάτων», τονίζει σχετικά το Υπουργείο Παιδείας. «Η σαφής και διατυπωμένη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αφορά στο Νόμο Πλαίσιο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και προσθέτει ότι Όλες οι προτάσεις και οι συνεισφορές στη διαβούλευση είναι γνωστές. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία και η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να επηρεάζεται, να διακόπτεται ή να εξαρτάται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και παραπλανητικά κείμενα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Είδηση: 65305

    [13] Άρχισε η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:36

    Από χθες άρχισε να καταβάλλεται στου δικαιούχους της Λέσβου από τα ΕΛΤΑ, την ALPHA Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η πρώτη δόση Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 των προνοιακών επιδομάτων ποσού 1.543.609,95 Ευρώ.

    Το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί στους δικαιούχους σε 5 διμηνιαίες δόσεις.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 65303

    [14] Απεργία και συγκέντρωση εκπαιδευτικών

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:33

    Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές και στη Λάρισα, στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης που εξήγγειλαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων αλλά και στο νέο μισθολόγιο. Στη Λάρισα στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχυδρομείου , όπου η συμμετοχή των απεργών ήταν μικρή. Στο μεταξύ δυνάμεις του ΠΑΜΕ διοργάνωσαν ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Νομαρχίας.

    Είδηση: 65304

    [15] Θα γίνουν τα έργα στο αεροδρόμιο της Χίου

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:32

    Αποδοχή της πρότασης για διαχωρισμό της αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Χίου, από την απαραίτητη επέκταση του διαδρόμου, επιβεβαιώνει η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστή Μουσουρούλη.

    Σύμφωνα με την απάντηση, το υφιστάμενο κτίριο πρόκειται να επεκταθεί κατά 600 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να εξυπηρετεί κατά την τυπική ώρα αιχμής 250 επιβάτες, να αναδιαρρυθμιστούν οι χώροι, ώστε να βελτιωθεί η παρεχόμενη εξυπηρέτηση, να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και να προβλεφθεί η δημιουργία ιατρείου. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2011, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 3 εκ. Ευρώ, ενώ το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί το 2012, εφόσον εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις. Επιπλέον, στην απάντηση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δέχεται να προχωρήσει και σε αναδιάταξη των υφιστάμενων χώρων εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, με αξιοποίηση της έκτασης του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων, εφόσον εξασφαλιστούν νέοι χώροι για την εξυπηρέτησή τους. Ο Κωστής Μουσουρούλης, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα εξασφάλισης νέων χώρων στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, ώστε να συμπεριληφθεί στα υπό μελέτη έργα και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, απέστειλε χθες, σχετική επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Γαννιάρη, τον Δήμαρχο κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη και το Λιμενάρχη κ. Γιώργο Σκανδάλη. Είδηση: 65302

    [16] Συναντήσεις στελεχών Οικολογικού Άνεμου

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:31

    Δύο σημαντικές συναντήσεις είχε χθες ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο. Κλιμάκιο από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Γιαννίρη και τον υπ. αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Μιχάλη Μπάκα συναντήθηκε αρχικά με τον Διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη Αντώνη Κατσάνη για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το ενεργειακό ζήτημα στα νησιά μας. Στη συνάντηση αναφέρθηκε η πρόοδος της μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από τη Μυτιλήνη που προβλέπεται για το 2015.

    Στη συνέχεια επισκεφτήκαν τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε ηπρόταση του Οικολογικού Άνεμου για τον περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και συνεκτιμήθηκε η ανάγκη για την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Συστήματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που υπάρχει από το 2005, συνυπολογίζοντας την σημερινή πραγματικότητα. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura των νησιών μας και η άμεση διερεύνηση από την αυτοδιοίκηση αναζήτησης πόρων χρηματοδότησης τους, είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 65300

    [17] Δήλωση Ν.Σηφουνάκη για την απώλεια του Ι. Καμπανέλλη

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:29

    Με αφορμή τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο δημιουργό, αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο αγωνιστή και οραματιστή της Δημοκρατίας.

    Δίπλα στο πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του στα γράμματα και στον Πολιτισμό, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν και σύμβολο ενός λαού που αγωνίστηκε για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του, καθώς βρέθηκε κρατούμενος των ΕΣ -ΕΣ στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν». Επίσης στη δήλωση του ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει την άριστη συνεργασία που είχε μαζί του ως Υπουργός Αιγαίου για την μετατροπή του πρώην κολαστηρίου της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης και προσκυνήματος καθώς και τη προσφορά του στην ΕΡΤ.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 65298

    [18] Ο Μητροπολίτης Ελασσόνος Βασίλειος, επικεφαλής στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:28

    Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάρισας κ. Βασίλειος αναλαμβάνει πρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και μετά την παραίτηση απο τη θέση του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου

    Είδηση: 65299

    [19] Συνάντηση με τον Δημ. Ρέππα ζητά ο Κ. Αγοραστός

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:26

    Ευρετήριο Άρθρου

    Συνάντηση με τον Δημ. Ρέππα ζητά ο Κ. Αγοραστός

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Στόχος της συνάντησης, όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός, είναι «να υπάρξει επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας της Θεσσαλίας σχετικά με την κατάσταση στα έργα του Αχελώου, τις παρεμβάσεις που προτείνει το Υπουργείο Υποδομών στην τεχνική έκθεση που απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 και φυσικά το χρονοδιάγραμμα που θέτει».

    Είδηση: 65297

    [20] Συμπαράσταση στους απολυμένους των Αιολικών Νέων

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:26

    Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο η ΕΣΗΕΠΗΝ και άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις συμπαραστέκονται με ανακοινώσεις τους, στους απολυμένους πρώην εργαζομένους των «Αιολικών Νέων» και ζητούν την παύση της δίωξης που ασκήθηκε σ' αυτούς, την παύση της δίωξης προς το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου καθώς και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Είδηση: 65296

    [21] Ερώτηση Σπ. Γαληνού στη Βουλή

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:24

    Νέα ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, σχετικά με το γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Λέσβου στην προκήρυξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις θέσεις δασολόγων.

    Η ερώτηση αυτή κατατέθηκε μετά την απάντηση του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παραπέμποντας στο ΥΠΕΚΑ. Με την ερώτηση του ο κ Γαληνός ζητά να μάθει πως γίνεται ο αρμόδιος καθ' ύλην υπουργός ο οποίος είναι και ο μόνος που υπογράφει μία προκήρυξη να δηλώνει αναρμόδιος κατά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς και εάν θα μπορούσε να απαντήσει στα ερωτήματα της αρχικής ερώτησης τα οποία αφορούν το περιεχόμενο μίας προκήρυξης που έχει την υπογραφή του και τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 65294

    [22] Ελεγχοι για τις καταγγελίες για την κατάσταση στην Κάρλα

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:24

    Την άμεση αντίδραση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένας Καραλαριώτου προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία λύματα απο το βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας καταλήγουν στη λίμνη Κάρλα, μέσω του Πηνειού. Ετσι ήδη απο τη Δευτέρα μικτό κλιμάκιο υπαλλήλων των Διευθύνσεων Υγιεινής, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού και πήρε δείγματα τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Είδηση: 65295

    [23] Ληστεία σε σπίτι με λεία 2.500 ευρώ

    Τεταρτη, 30 03 2011 11:23

    Αντιμέτωποι με οπλισμένους με μαχαίρια ληστές βρέθηκαν δυο γυναίκες, μέσα στο σπίτι τους. Οι δυο άγνωστοι δράστες φορώντας κουκούλες εισήλθαν στο σπίτι από ανασφάλιστη πόρτα και απειλώντας μια μία εβδομηντάχρονη γυναίκα και η κόρη της, απέσπασαν 2.500 ευρώ

    Είδηση: 65293


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 March 2011 - 9:55:54 UTC