Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορρίπτει ο Παπακωνσταντίνου τα σενάρια αναδιάρθρωσης
  • [02] Ιαπωνία: Διαρροή ραδιενεργού νερού προς τη θάλασσα
  • [03] Θρησκευτική βία συγκλονίζει το Αφγανιστάν
  • [04] Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [05] «Άνοιξε» η υπηρεσία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [06] Ύστατο χειροκρότημα για τον Ιάκωβο Καμπανέλη
  • [07] Κ. Σκανδαλίδης: Όλες οι αποζημιώσεις εντός του 2011
  • [08] Δημόσια νοσοκομεία: Επανασχεδιάζεται το ΕΣΥ
  • [09] Κονβόι αντικαθεστωτικών βομβάρδισαν οι νατοϊκές δυνάμεις
  • [10] Αυξήσεις 8-12% στα ακτοπλοϊκά ναύλα
  • [11] Ημερίδα για την αξιοποίηση του νερού της Ψυτάλλειας

    [01] Απορρίπτει ο Παπακωνσταντίνου τα σενάρια αναδιάρθρωσης

    Σαββατο, 02 04 2011 11:22

    Σαφή απάντηση στα ξενόφερτα σενάρια που επιμένουν να διαβλέπουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έδωσε με συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε απολύτως το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι ο μόνος που απορρίπτει την ιδέα αυτή. Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2011, αλλά σημείωσε ότι η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από το στόχο. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη δημοσιονομική απόκλιση, πρόσθεσε, θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα στο τέλος του μήνα. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα Φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για νέα σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων αξιολογήσεων. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, μέτρα για την υστέρηση εσόδων και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Οι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα προβούν σε αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, αλλά θα ασχοληθούν με τα νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για εφέτος, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα, οι τεχνοκράτες της τρόικας θα συζητήσουν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο η μείωση να είναι μικρότερη, χάρη στην ταχεία αύξηση των εξαγωγών.

    Εν τω μεταξύ, στα 4,6 δις ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τρίτους στο τέλος Ιανουαρίου, από τα οποία τα 4 δις να αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ειδικότερα το 1,47 δις μόνο τα νοσοκομεία. Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 1/4 των φορέων εξακολουθεί να μη δίνει στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Το ΚΚΕ επέκρινε την κυβερνητική πολιτική: «Όπως οι άγριες θυσίες που μέχρι τώρα επέβαλαν στο λαό, αποδείχθηκε ότι στόχο είχαν την ενίσχυση του κεφαλαίου, έτσι θα αποδειχθούν και τα επόμενα κύματα αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αποφασίσει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, ανεξάρτητα ποιος την εφαρμόζει, τροφοδοτεί την κρίση και το χρέος. Ο λαός μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία που τον οδηγούν, μόνο με λαϊκή οργάνωση, ισχυρό ΚΚΕ και αντεπίθεση», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

    Κριτική Economist σε ΕΕ και Γερμανία

    Το νέο σενάριο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπογράφει αυτή τη φορά το βρετανικό περιοδικό Economist. Σε άρθρο με τίτλο: «Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το» και υπότιτλο: «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να αναδιαρθρώσουν τώρα τα χρέη τους», αναφέρεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου υστέρησε σε σχέση με όλους σχεδόν τους στόχους που είχε θέσει.

    Υποστηρίζει ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν ήδη χρεοκοπήσει, ταυτόχρονα όμως επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στη σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν η Ανγκέλα Μέρκελ και οι Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με το περιοδικό και για τις τρεις οικονομίες, η προοπτική γίνεται πιο δύσκολη, εν μέρει εξ αιτίας των λαθών που έγιναν από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

    Λάθος, όπως εξηγεί ο Economist, είναι η επιμονή της ΕΕ να μειώσουν πολύ οι τρεις χώρες τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι με την ύφεση να αυξάνονται περισσότερο τα χρέη των χωρών και να φαίνεται ακόμη λιγότερο πιθανό ότι μπορεί να αποπληρωθούν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μένουν υψηλές και το αποτέλεσμα είναι ένα καθοδικό σπιράλ.

    Δεύτερο λάθος είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στις 7 Απριλίου, που θα ενισχύσει το ευρώ και θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των τριών χωρών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

    Άλλο λάθος που σημειώνεται είναι η επιδίωξη πολιτικών της ΕΕ, εννοώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, να απαιτήσουν από την Ιρλανδία να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις της, κάτι που θα μπλόκαρε τον καλύτερο δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

    Το πιο ολέθριο λάθος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η επιμονή της ΕΕ ότι κάθε χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από το 2013 μπορεί τότε να χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και αυτό να γίνει εις βάρος των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, γεγονός που κρατά υψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με το περιοδικό η ελπίδα βρίσκεται στο ΔΝΤ, ορισμένοι οικονομολόγοι του οποίου ιδιωτικά παραδέχονται ότι η αναδιάρθρωση είναι τελικά αναπόφευκτη. Είναι καιρός, σημειώνει, να το πει και δημόσια η ηγεσία του ΔΝΤ, αρνούμενη να δώσει άλλα δάνεια χωρίς μία συμφωνία για το χρέος, αναγκάζοντας και τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν το σωστό.

    Δημοσίευμα του Spiegel υποστηρίζει, ότι το ΔΝΤ πιέζει για να επισπευσθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Το ΔΝΤ φέρεται να έχει αμφιβολίες για την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας και σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel (Σπίγκελ) "πιέζει για να επισπευσθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους". Προδημοσίευση ρεπορτάζ του Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα αναφέρει ότι "τη θέση αυτή υποστήριξαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στις επαφές των προηγούμενων ημερών με υπηρεσιακούς παράγοντες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων".

    Σύμφωνα με το Spiegel, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιχειρηματολογούν ότι "είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ" και "πιθανοί τρόποι είναι ένα 'κούρεμα' του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων". Το περιοδικό προσθέτει ότι και στις τρεις εναλλακτικές λύσεις συνέπεια θα είναι ότι "οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους".

    Το δημοσίευμα του Spiegel υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του αυτές, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

    ΔΝΤ: Διαψεύδει ότι πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσε σήμερα ένα άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

    "Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Σε άρθρο του το Spiegel αναφέρει, χωρίς να κατονομάζει την πηγή του, ότι ο ΔΝΤ φέρεται να έχει αμφιβολίες για την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας και "πιέζει για να επισπευσθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 65710

    [02] Ιαπωνία: Διαρροή ραδιενεργού νερού προς τη θάλασσα

    Σαββατο, 02 04 2011 12:41

    Νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια διαρρέει ανεξέλεγκτο προς τη θάλασσα από μια ρωγμή 20 εκατοστών που εντοπίστηκε στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Αξιωματούχοι της Tepco δήλωσαν πως η ρωγμή που εντοπίστηκε στο τσιμεντένιο αυλάκι κάτω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα ίσως να είναι η αιτία της πρόσφατης μόλυνσης της θάλασσας ανοικτά των βορειο-ανατολικών ακτών. Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στη ρωγμή σε μια προσπάθεια να σφραγίσει τη διαρροή. Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Στο μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιούκιο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν δεν έκυψε την απαισιοδοξία του για την πυρηνική κρίση. Οσον αφορά στη χώρα μας, πάντως, η Ελληνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις ιχνών ραδιενέργειας είναι πολύ κάτω του επιτρεπτού ορίου και απολύτως αβλαβείς.

    Η κρίση παραμένει πολύ σοβαρή, παραδέχεται ο Αμάνο

    «Αν θέλω να φθάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πω ότι αυτό θα αργήσει ακόμα αρκετά», τόνισε ο Γιούκιο Αμάνο.

    Τρείς εβδομάδες μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

    Η διαρροή της ραδιενέργειας είναι πλέον σταθερή καθώς οι μετρήσεις του ποσοστού του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό γύρω από την περιοχή του εργοστασίου υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια κατά 10.000 φορές.

    Η διαχειρίστρια εταιρεία ομολογεί την αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση στους 4 από τους 6 αντιδραστήρες όπου δεν λειτουργεί το σύστημα ψύξης και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι από τους πυρήνες μπορεί να βρίσκονται ήδη σε φάση τήξης, ενώ αποδεικνύεται ανεπαρκής η ακτίνα εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων αφού καταμετρώνται υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στο έδαφος και τα φυτά της περιοχής.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει ήδη στείλει εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία οι οποίοι ελέγχουν τα επίπεδα ραδιενέργειας και ανακοίνωσε πως θα στείλει άλλους δύο προκειμένου να λάβει πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αντιδραστήρες.

    Σήμερα αναμένεται στη χώρα και ο Τζεφ Ίμελτ, ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού General Electric, που σχεδίασε τους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό.

    Οι μηχανικοί της General Electric έχουν ήδη ανταποκριθεί με συμβουλευτική παρουσία στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, μέσω της Hitachi, που είναι στρατηγικός εταίρος της εταιρείας στον εν λόγω τομέα.

    Και η επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, που κατασκεύασε τους αντιδραστήρες, βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία, από όπου την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει προσωπικό που θα βοηθήσει

    Πρώτη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις πληγείσες από το σεισμό και το τσουνάμι περιοχές

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν Καν έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.

    Συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και με άστεγους και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει. Επίσης δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη θαλάσσια βιομηχανία της περιοχής που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από το τσουνάμι.

    Στις 12 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και το πυρηνικό εργοστάσιο και είχε ενημερωθεί για τις ζημιές που έχει υποστεί.

    Εν τω μεταξύ, εδώ και τρεις ημέρες περισσότερα από 100 ιαπωνικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, 65 πλοία και 24.000 μέλη του στρατού «χτενίζουν» τις βορειο-ανατολικές ακτογραμμές στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν πτώματα και αγνοούμενους.

    Λόγω του κινδύνου της ραδιενέργειας οι έρευνες δεν περιλαμβάνουν τη ζώνη ασφαλείας των 20 χλμ γύρω από τη Φουκουσίμα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πτώματα.

    Μέχρις στιγμής τα επιβεβαιωμένα θύματα φτάνουν στους 11.500 ενώ άλλοι 16.500 δεν έχουν ταυτοποιηθεί ή είναι αγνοούμενοι.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC Είδηση: 65711

    [03] Θρησκευτική βία συγκλονίζει το Αφγανιστάν

    Σαββατο, 02 04 2011 10:41

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το κύμα βίας στο πολύπαθο Αφγανιστάν, μόλις 24 ώρες μετά την αιματηρή επίθεση διαδηλωτών εναντίον εργαζομένων στα γραφεία του ΟΗΕ στην μέχρι πρότινος ειρηνική πόλη Μαζαρ-ι-Σαρίφ, με αφορμή το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου από Αμερικανό πάστορα. Σήμερα Σάββατο θέατρο της βίας έγινε η Κανταχάρ, όπου "τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 73 τραυματίστηκαν, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία στη διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν επεισόδια", αναφέρουν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωσή τους. Άλλοι 32 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες ή πέτρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε εντονότατα τη χθεσινή επίθεση εναντίον του ΟΗΕ. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ και των γραφείων του. Εξάλλου, ένοπλοι επιτέθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον στρατοπέδου της Isaf, των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις στρατιώτες και οι δράστες να σκοτωθούν.

    Το «φυτίλι» άναψε ο Αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς στις 20 Μαρτίου καίγοντας αντίτυπο του Κορανίου στις ΗΠΑ, παρά τις υποσχέσεις του για το αντίθετο.

    Σήμερα επίκεντρο των θρησκευτικών διαμαρτυριών έγινε η Κανταχάρ, όπου σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείο, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στα νότια προάστια της πόλης και προσπάθησε να φτάσει στο κέντρο.

    Πυροβολισμοί ακούστηκαν, ενώ η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών, ειδικά των δημοσιογράφων.

    Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την οποιαδήποτε ανάμιξη στο χθεσινό λιντσάρισμα των επτά ξένων εργαζόμενων στα γραφεία του ΟΗΕ, αρκούμενοι στο χαρακτηρισμό της επίθεσης ως μια «πράξη υπεύθυνων Μουσουλμάνων».

    Όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές το μίσος εναντίον της Δύσης τροφοδοτείται εδώ και καιρό από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά απωλειών άμαχου πληθυσμού με ευθύνη των ξένων δυνάμεων, που εδρεύουν στη χώρα.

    Σημειωτέον, ότι δύο από τα πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Τα θύματα είναι τέσσερεις άνδρες από το Νεπάλ, ένας Νορβηγός οδηγός, ένας Σουηδός δικηγόρος κι άλλος ένας Δυτικός, που δεν έχει προς το παρόν ταυτοποιηθεί.

    Κι άλλες διαδηλώσεις αναμένονται σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να επικρατήσει ηρεμία και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία και να λύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους.

    Ο ΟΗΕ δήλωσε πως προχωρά σε επανεκτίμηση της παρουσίας του στη χώρα, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησής του.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 65709

    [04] Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στην Ακτή Ελεφαντοστού

    Σαββατο, 02 04 2011 17:46

    Τριακόσιοι τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στο Ντουεκουέ, στα δυτικά της Ακτής Ελεφαντοστού, "οι περισσότεροι" από τις δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η Αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci). "Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη σκοτώθηκαν στο Ντουεκουέ 330 άνθρωποι", "στη διάρκεια μαχών" μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά και αυτών που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπαγκμπό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκιγιόμ Ν' Γκεφά, αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Onuci, επικαλούμενος "προκαταρκτικές αναφορές".

    "Από τους 330 νεκρούς, οι περισσότεροι εκτελέστηκαν από 'ντόζος' (παραδοσιακούς κυνηγούς) των FRCI" (Δημοκρατικές δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού που υποστηρίζουν τον Ουαταρά), επεσήμανε.

    "Τουλάχιστον 800 άνθρωποι" σκοτώθηκαν στο Ντουεκουέ την Τρίτη 29 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία πήραν τον έλεγχο της πόλης οι FRCI, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

    Οι αριθμοί της Onuci θα "αναθεωρηθούν προς τα πάνω", διότι "η ομάδα που βρίσκεται επί τόπου συνεχίζει την έρευνα", υπογράμμισε ο Ν'Γκεφά. Εξάλλου σύμφωνα με την Onuci περισσότεροι απο 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους μισθοφόρους του Γκμπαγκμπό στο Ντουεκουέ.

    "Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους μισθοφόρους του Γκμπαγκμπό προτού καταλάβουν την πόλη" οι δυνάμεις του Ουαταρά, επεσήμανε ο Ν' Γκεφά. "Προτού καταλάβουν την πόλη" την Τρίτη οι δυνάμεις του Ουαταρά, "οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι (του Γκμπαγκμπό) επιτέθηκαν στους κατοίκους του Βορρά, τους Ντιουλά (μεγάλη εθνοτική ομάδα του βορρά της χώρας που στην πλειονότητά της είναι μουσουλμάνοι) και τους κατοίκους της δυτικής Αφρικής", πρόσθεσε.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 65716

    [05] «Άνοιξε» η υπηρεσία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Σαββατο, 02 04 2011 19:22

    Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα 1η Απριλίου στο σύστημα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικονομικού έτους 2011.Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Οι πρώτες προθεσμίες υποβολής αρχίζουν να λήγουν από τις 18/4/2011. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης.

    Για το οικονομικό έτος 2011 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες καινοτομίες:

    Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.

    Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

    Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

    Ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υποχρέου και της συζύγου (αν υπάρχουν).

    Εμφάνιση αναλυτικού πίνακα κατανομής στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του φόρου που έχει υπολογιστεί.

    Δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και των οδηγιών για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φ.Π. Οικονομικού Έτους 2011, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή.

    Είδηση: 65720

    [06] Ύστατο χειροκρότημα για τον Ιάκωβο Καμπανέλη

    Σαββατο, 02 04 2011 13:48

    Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου στον Ιάκωβο Καμπανέλη, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου και της ποίησης. Η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κλίμα έντονης συγκίνησης στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο και ακολούθησε η ταφή του απ το Β' νεκροταφείο της Αθήνας.

    Επικήδειους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ο οποίος μίλησε «για την προσωπικότητα που σφράγισε την ελληνική δραματουργία», απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον δημοκράτη, τον ποιητή και τον άνθρωπο, καθώς και ο συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, που χαρακτήρισε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη «χαρτογράφο των παθών του λόγου,», ο οποίος «δημιούργησε σχολή και όχι στερεότυπα σχολής».

    Επικήδειο εκφώνησε επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες των Ναξιωτών προς τον εκλιπόντα Ιάκωβο Καμπανέλλη τόσο για το έργο του όσο και για τη μεγάλη αγάπη που είχε για τη γενέτειρά του Νάξο.

    Ανακοινώθηκε επίσης ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με τα συλλυπητήρια των μελών του, καθώς και με τη γνωστοποίηση ότι η σημαία στο δημαρχείο της Νάξου θα ήταν μεσίστια επί τρεις μέρες και πως αντί για στεφάνι τα χρήματα θα προσφέρονταν στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος.

    Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, όπως ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο Μανώλης Γλέζος κ.α.

    Επίσης, παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του πνεύματος, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Παναγιώτης Τέτσης, η Κική Δημουλά, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Πλάτων Μαυρομούστακος, καθώς και πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Καζάκος, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η Άννα Βαγενά η Άννα Φόνσου, η Κοραλία Καράντη, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου κ.α.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65712

    [07] Κ. Σκανδαλίδης: Όλες οι αποζημιώσεις εντός του 2011

    Σαββατο, 02 04 2011 19:09

    Όλες οι εκκρεμότητες αποζημιώσεων και πληρωμών θα τακτοποιηθούν εντός του 2011, δήλωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι θα αποζημιωθούν 30000 αγρότες για τις βροχοπτώσεις, ενώ ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή. "Μην περιμένετε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουν όσα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε το Σάββατο από την Λάρισα, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή. Ενώ, μέχρι τότε, όπως ανέφερε, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πληρωμές προς τους δικαιούχους από διάφορα προγράμματα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ξεκίνησε από σήμερα, διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου αύριο να παραστεί στον επίσημο εορτασμό της 101ης επετείου του Κιλελέρ, μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ, με θέμα τις "προοπτικές ανάπτυξης του γεωργικού τομέα στη χώρα μας".

    Αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις, ενόψει της αυριανής ομιλίας του, ωστόσο ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει τον τρόπο αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τις βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας ότι θα αποζημιωθούν 30.000 παραγωγοί από το πακέτο των 25 εκ. ευρώ. Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν συνδέεται η επιστροφή του ΦΠΑ με την φετινή δήλωση ΟΣΔΕ , ενώ τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια η εξισωτική αποζημίωση να καταβληθεί πριν το Πάσχα αρκεί οι Περιφέρειες να στείλουν εγκαίρως τις αιτήσεις. Ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, όπου έχει τακτοποιηθεί μόλις το 30% των αιτήσεων.

    Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε, ότι χθες υπεγράφη μεταξύ το Υπουργείου του και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια ανανέωσης γεωτρήσεων, μέσω της οποίας προβλέπεται μέχρι τα 100 χιλ. κυβικά νερού η ανανέωση να γίνεται μόνο με τεχνικό δελτίο.

    Ακόμη, ο υπουργός επεσήμανε ότι μέσα στο 2011 θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητας αποζημιώσεων και πληρωμών.

    Αναφερόμενος στο μέλλον της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής που βρίσκεται στην Λάρισα, ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας θα μετατραπεί σε εκπαιδευτική βαθμίδα.

    Ο υπουργός, υπογράμμισε επίσης ότι για την προώθηση των αγροτικών ζητημάτων είναι αναγκαία η στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίες , τόνισε, με το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς πραγματικά εκσυγχρονίζονται.

    Στις τοποθετήσεις τους, οι άλλοι ομιλητές της ημερίδας, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που έχει η ελληνική γεωργία αλλά και στα χρονίζοντα προβλήματα της παραγωγής. Το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθεί πρότυπο οινοποιείο στα Βούναινα Λάρισας και ακολούθως θα παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής, στην Ελάτεια Λάρισας.

    Αύριο ο κ. Σκανδαλίδης θα μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης των 101 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ, και εν συνεχεία θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στην Λάρισα με θέμα: "Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας". Είδηση: 65718

    [08] Δημόσια νοσοκομεία: Επανασχεδιάζεται το ΕΣΥ

    Σαββατο, 02 04 2011 16:03

    Υγεια

    Το δρόμο για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων άνοιξε το Υπουργείο Υγείας με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, αλλά και την άμεση εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών. Ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς άρχισε χθες και θα έχει τρίμηνη διάρκεια. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την έναρξη του σχετικού κοινωνικού διαλόγου, τα χαρακτηριστικά τους θα είναι η κοινή διοίκηση, η συγχώνευση μονάδων εντός του ίδιου νοσοκομείου και νοσοκομειακών μονάδων σε κοντινή απόσταση, καθώς και η μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι όπου κι αν βρίσκονται θα απολαμβάνουν ένα πλήρες πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν συγχωνεύσεις και τροποποιήσεις στις κλινικές 137 νοσοκομείων. Δύο ή περισσότερα νοσοκομεία θα έχουν κοινό διοικητή ή κοινή διοίκηση, θα γίνουν συγχωνεύσεις μονάδων με το ίδιο αντικείμενο, συνεργασίες γειτονικές νοσοκομείων, αλλά και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 65715

    [09] Κονβόι αντικαθεστωτικών βομβάρδισαν οι νατοϊκές δυνάμεις

    Σαββατο, 02 04 2011 14:59

    Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι απώλειες αμάχων αλλά και τουλάχιστον 10 ανταρτών τις τελευταίες ημέρες από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων, στη Λιβύη, κοντά στην πόλη Μπρέγκα, που έγινε θέατρο σφορδρών μαχών. Στο ένα περιστατικό, σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, μεταξύ αυτών τρία κορίτσια από 12 ως 16 ετών, ενώ στο άλλο, τουλάχιστον 10 αντάρτες, όταν το κομβόι τους που κατευθυνόταν στην πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών. Πάντως, οι εξεγερμένοι κέρδισαν έδαφος σήμερα και, όπως λένε ελέγχουν την Μπρέγκα μία πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους. Το καθεστώς Καντάφι απέρριψε την πρόταση τους για εκεχειρία και κατέστησε σαφές ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως «έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας».

    Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες σχετικά με το τί ακριβώς συνέβη και η αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την πόλη, έγινε αργά χθες το βράδυ στόχος των συμμαχικών δυνάμεων, που έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης και άντρες να προσεύχονται.

    «Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, πέρασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τους βομβάρδισαν».

    Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ίδιοι οι αντάρτες έριξαν τα αντιαεροπορικά πυρά θέλοντας πιθανόν να γιορτάσουν την είσοδο τους στην Μπρέγκα.

    Η πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα είναι εδώ και αρκετές ημέρες επίκεντρο άγριων συγκρούσεων μεταξύ των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και των εξεγερμένων, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν προς την Αντζαμπίγια στα ανατολικά.

    Οι συγκρούσεις μοιάζουν να έχουν σταματήσει από σήμερα το πρωί, όπου το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την περιοχή.

    Οι δυνάμεις των συμμάχων βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους τη νύχτα της Παρασκευής στις πόλεις Κχόμς και Αρουτζεμπάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος του καθεστώτος Καντάφι, στη λιβυκή κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις των δυτικών, χτύπησαν εκτός από στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις.

    Η πόλη Κχομς βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης , ενώ η Αρουτζεμπάν 190 χιλιόμετρα νότιο-δυτικά της Λιβυκής πρωτεύουσας.

    Οι επιθέσεις κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι, από τη συμμαχία των κρατών, την Κυριακή κλείνουν ένα κύκλο δύο εβδομάδων από την ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, NET, Reuters, BBC Είδηση: 65714

    [10] Αυξήσεις 8-12% στα ακτοπλοϊκά ναύλα

    Σαββατο, 02 04 2011 14:51

    Νέες αυξημένες τιμές ισχύουν πλέον στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα σε όσους σκέφτονταν να ταξιδέψουν στα νησιά για τις διακοπές του Πάσχα. Ακόμη πιο ακριβά είναι τα ναύλα για όσους επιλέγουν τα ταχύπλοα. Η «Super Star Ferries» και η «Blue Star Ferries» που εκτελούν δρομολόγια για Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ανακοίνωσαν την εφαρμογή αύξησης 8% στο ναύλο των επιβατών. Εξαιρούνται οι επιβάτες της καμπίνας και τα οχήματα, ενώ οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα ανακαλέσουν την αύξηση εάν μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ. Εκπρόσωποι άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι αν το κράτος προβεί σε αυτές τις κινήσεις θα κρατήσουν σταθερά τα ναύλα προκειμένου να υπάρξει τόνωση της επιβατικής κίνησης, ενόψει των εορτών του Πάσχα και του Καλοκαιριού. Ωστόσο πληροφορίες από ακτοπλοϊκούς κύκλους αναφέρουν ότι ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κρυφές αυξήσεις ενώ άλλες αναμένεται να τις ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα.

    Σημειώνεται ότι κάθε επιβάρυνση που συμπεριλαμβάνεται στα εισιτήρια των επιβατών έχει ξεχωριστά το καθένα ΦΠΑ 13%. Επίσης, οι επιβαρύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια των οχημάτων έχουν ξεχωριστά και αυτά το καθένα ΦΠΑ 23%.

    Το ποσοστό της αύξησης μεταφράζεται κατά μέσο όρο από 2 ως 5 ευρώ ανά άτομο στην οικονομική θέση.

    Το εισιτήριο για την Πάρο ανέρχεται πλέον στα 32,5 ευρώ από 31, για τη Ρόδο κοστίζει 59,50 αντί για 55 ευρώ, ενώ για μια απλή μετάβαση στη Σαντορίνη, πάντα στην οικονομική θέση, ο επιβάτης θα καταβάλλει στο εξής 37,5 ευρώ αντί για 34,5.

    Για παράδειγμα, το ταξίδι μετ' επιστροφής με συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά προς τη Σαντορίνη θα κοστίζει για μια τετραμελή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά και ΙΧ 405 ευρώ από 387, ενώ για τη Ρόδο 570 ευρώ αντί για 543 ευρώ.

    Οι τιμές διαφέρουν, όχι μόνο ανάλογα με την εταιρεία και τον τύπο του πλοίου αλλά ακόμη και με την ημέρα, καθώς από Παρασκευή ως Κυριακή τα εισιτήρια είναι ακριβότερα.

    «Με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΝΔ οι εφοπλιστές προχωρούν σε νέες αυξήσεις «φωτιά» των ήδη πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 10%, την ώρα που δίνουν αυξήσεις κάτω από 1% στους ναυτεργάτες ενώ μόνο για το 2011 θα εισπράξουν κρατική επιδότηση 126 εκατομμύριων ευρώ. Οι ναυτεργάτες, οι κάτοικοι των νησιών και συνολικά τα λαϊκά στρώματα αποδεικνύεται ότι έχουν κοινό εχθρό, τους εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας καθώς και τα κόμμα που την υπηρετούν», σχολίασε το ΚΚΕ.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 65713

    [11] Ημερίδα για την αξιοποίηση του νερού της Ψυτάλλειας

    Σαββατο, 02 04 2011 19:00

    Ζωή στους αποψιλωμένους ορεινούς όγκους της Δυτικής Αττικής και στο πράσινο του παραλιακού μετώπου, θα δώσει το νερό της Ψυτάλλειας. Τα έργα για την αξιοποίηση των παραγόμενων υδάτων θα επιταχυνθούν μέσω του Ειδικού Συντονιστικού Οργάνου Πειραιά, που επανασυγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων. Το πρωί του Σαββάτου έγινε ειδική εκδήλωση στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και όπως τονίστηκε, κάθε μέρα από τις εγκαταστάσεις τής Ψυτάλλειας παράγονται 750 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, το οποίο όμως καταλήγει στη θάλασσα.

    Ημερίδα με στόχο την αξιοποίηση του παραγόμενου νερού στην Ψυτάλλεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί νερό και να ωφεληθούν οικονομικά όχι μόνο οι δήμοι της Β Πειραιώς και της Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

    Το νερό που θα προέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό θα πηγαίνει στους δήμους που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για πότισμα του πράσινου, των γηπέδων, των νεκροταφείων, των δενδροστοιχιών και των πλατειών.

    Επίσης το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, τις βιομηχανίες της περιοχής, τον ΟΛΠ και τους φορείς , για την άρδευση του όρους Αιγάλεω , μία έκταση 73.000 στρεμμάτων που στο μεγαλύτερο τμήμα του στερείται βλάστησης καθώς και από τα δίκτυα πυρόσβεσης. Η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή του δικτύου στις περιοχές που είναι πεπαλαιωμένο και με αυτό να τροφοδοτήσει με το επαναχρησιμοποιούμενο καθαρό νερό από τα λύματα της Ψυτάλλειας τους δήμους για τις περισσότερες χρήσεις πλην των κηπευτικών.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό έργο που μπορεί γίνει, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους τους πολίτες της Αττικής.

    «Η αξιοποίηση του παραγόμενου νερού της Ψυτάλλειας που σήμερα καταλήγει στη Θάλασσα υπολογίζεται περίπου σε 750 χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ημέρα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «από τη χρησιμοποίησή του μπορεί να εξοικονομηθούν περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ.»

    Τόνισε ότι το έργο όταν θα πραγματοποιηθεί θα δικαιώσει ένα αίτημα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον την οικονομία την ανάπτυξη και εν τέλει της αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

    Ο κ. Διαμαντίδης στην ομιλία του ανέφερε επίσης ότι σε μια επέκταση του προβλεπόμενου αρχικού σχεδίου για τη χρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού στη Ψυτάλλεια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η παραλιακή ζώνη μέχρι τη περιοχή του Ελλληνικού με στόχο τη σταθερή υδροδότηση με νερά χρήσης τόσο των παράκτιων εγκαταστάσεων όσο και του υπό σχεδιασμού χώρου του Ελληνικού.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, υπογράμμισε ο υπουργός, εκτιμάται περίπου στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 10 θα δαπανηθούν για υποδομές απολύμανσης των νερών της Ψυτάλλειας, 10 εκατομμύρια για αντλήσεις και δεσμεύσεις χώρων και 20 εκατομμύρια για τα νέα δίκτυα της νέας περιοχής εφαρμογής.

    Αναφορικά με την ανεύρεση των αναγκαίων πόρων ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι προτείνεται η συνδυασμένη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το περιβάλλον η παροχή εγγυήσεων και λήψης δανείων η αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων καθηγητή κ.Ανδρέα Ανδρεαδάκης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ.Νίκος Μπάρδης και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών -Πειραιά κ. Γ.Γουρδομιχάλης. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους Δημάρχους των περιοχών που αφορά το έργο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 65717


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 April 2011 - 17:58:40 UTC