Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Κυβέρνηση συνεργασίας και παραμονή στο ευρώ
  • [02] Τσίπρας: Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου
  • [03] Έρκυνα : Το θηλυκό ποτάμι της Λιβαδειάς
  • [04] Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας
  • [05] Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα
  • [06] Πιερία: Στη γη των Μουσών και των Θεών του Μυθικού Ολύμπου

    [01] Ευ. Βενιζέλος: Κυβέρνηση συνεργασίας και παραμονή στο ευρώ

    Δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός λαός μας είπε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και τη χώρα στο ευρώ, να βελτιωθεί η κατάσταση.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου, ήταν: «Ο ελληνικός λαός μας είπε στις εκλογές ότι θέλει Κυβέρνηση συνεργασίας. Θέλει τη χώρα στο ευρώ, θέλει εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ελληνικός λαός μας είπε την περασμένη Κυριακή ότι θέλει να αποκτήσει και πάλι προοπτική, να δει την κατάστασή του να βελτιώνεται. Από τις συζητήσεις που είχα χτες και σήμερα με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά, προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής γύρω από την πρόταση να σχηματιστεί μια οικουμενική Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα διετίας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με όριο και με όρο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και με στόχο την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της χώρας. ¶ρα τη βελτίωση της κατάστασης για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια με όσο γίνεται πιο πρακτικούς και άμεσους όρους. Αυτό είναι τώρα εφικτό, χάρις στο σκληρό αγώνα που έχουμε κάνει και χάρις στα όσα πετύχαμε. Αυτό είναι τώρα εφικτό, γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί πήραμε τη νέα δανειακή σύμβαση, 240 δισ. ευρώ συνολικά, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους, γιατί τώρα υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά για επενδύσεις, για απασχόληση, για ανάπτυξη. Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπα στον κ. Τσίπρα πριν από λίγο, στο σχήμα αυτό, είναι προϋπόθεση που τίθεται. Προϋπόθεση που απορρέει από τη δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η εκλογική άνοδος ενός Κόμματος, είπα στον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη. Αυξημένη ευθύνη, για τη μετατροπή των λόγων, σε έργα. Αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών. ¶λλωστε αν επαναληφθούν οι εκλογές τι θα αλλάξει από την άποψη αυτή; Τίποτε. Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους. Θα ενημερώσω αύριο το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του κ. Παπούλια, όλοι να σκεφτούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: www.ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 21:31

    Είδηση: 11836

    [02] Τσίπρας: Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου

    ¶καρπη απέβη η συνάντηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου με τον, Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε «κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου», επισημαίνοντας πως την άρνηση σε μια τέτοια κυβέρνηση την έχει δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης για την εφαρμογή του μνημονίου με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λέγοντας ότι είναι συνεπείς στην υπογραφή τους για εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, χωρίς να μπορέσουν να καταλάβουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Τους κάλεσε χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια και να απαντήσουν ξεκάθαρα αν θα εφαρμόσουν τα μέτρα του μνημονίου, ενώ αναφερόμενος στον Φώτη Κουβέλη, εξέφρασε την ελπίδα να είναι ειλικρινής έως το τέλος και να μην στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το μνημόνιο το έχει καταγγείλει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και καμία κυβέρνηση οικουμενική ειδικού σκοπού δεν δικαιούται να το εφαρμόσει.

    Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

    «Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε και στη σημερινή δεύτερη συνάντησή μας, στην πρόταση που είχε καταθέσει από το βράδυ των εκλογών για κυβέρνηση και με τη δική μας συμμετοχή, που στην ουσία όμως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου.

    Θέλω να επισημάνω ότι την άρνηση σε αυτή την πρόταση, σε αυτό το σχέδιο δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχει δώσει από το βράδυ της Κυριακής ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του.

    Και ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς είναι απολύτως συνεπείς στην προεκλογική τους υπογραφή στην εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου.

    Και οι δύο, όμως, είναι σα να μη κατάλαβαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Ιδιαίτερα δε ο κος Σαμαράς γίνεται κουραστικός προσπαθώντας να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναμασά τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε εναντίον του ο κος Παπανδρέου, όσο ακόμα δεν είχε διαβεί το Ρουβίκωνα.

    Όσο ακόμα δεν είχε στείλει και αυτός επιστολή υποταγής στην κα Μέρκελ και στη κα Λαγκάρντ.

    Ο ελληνικός λαός όμως έχει και μνήμη και κρίση.

    Το μόνο που θα ήθελα να του υπενθυμίσω, στην τοποθέτησή του περί αντιευρωπαϊκής αριστεράς, είναι ότι δικοί μας συνομιλητές και ομοϊδεάτες στην Ευρώπη στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

    Οι δικοί του ομοϊδεάτες είναι η κα Μέρκελ και ο κος Σαρκοζί.

    Ας αφήσει λοιπόν αυτή την καραμέλα περί δραχμής γιατί είναι μια καραμέλα που την έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πριν απ' αυτόν και έχει ήδη λιώσει.

    Αυτό όμως που έχει νόημα να αξιολογήσουμε τώρα, είναι ότι μετά τη χθεσινή μετατόπιση του Φ. Κουβέλη και την ευθυγράμμισή του με την πρόταση Βενιζέλου, είχαμε σήμερα και την ευθυγράμμιση του κου Σαμαρά με την πρόταση Βενιζέλου.

    Έχουμε έτσι μπροστά μας τώρα, μια κοινή γραμμή τριών κομμάτων που ζητά κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου με αριστερό άλλοθι.

    Στην τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη δεν θα ήθελα να απαντήσω.

    Θα πω μόνο ότι ελπίζω να μείνει μέχρι τέλους σταθερός και ειλικρινής στην θέση του ότι δε θα συμμετάσχει, αλλά και δε θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση.

    Εμείς κοιτάμε το λαό στα μάτια. Με καθαρό βλέμμα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

    Δεν μιλάμε με δύο γλώσσες. Σεβόμαστε την ξεκάθαρη εντολή που έδωσε ο λαός μας στις 6 Μαΐου.

    Ούτε παίζουμε ούτε συμμετέχουμε σε παιχνίδια πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού.

    Το μνημόνιο το έχει ήδη καταγγείλει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του.

    Δεν δικαιούται να το εφαρμόσει καμία κυβέρνηση, ούτε οικουμενική, ούτε ειδικού σκοπού.

    Και καλούμε με πλήρες αίσθημα ευθύνης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μιλήσουν επί της ουσίας και να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις.

    Και η ουσία είναι τα μέτρα λιτότητας, που υφίσταται για δυο χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός.

    Και τους ρωτάμε. Αυτή η κυβέρνηση που μας προτείνουν να συμμετέχουμε:

    • Θα επιμείνει, τις επόμενες μέρες, στην άρση της μετενέργειας και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων; Ναι ή όχι.

    • Θα επιμείνει στις περικοπές μισθών και συντάξεων; Ναι ή όχι;

    • Θα επιμείνει, τον Ιούνιο, στην εφαρμογή των 77 νέων μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Παπαδήμος; Ναι ή όχι;

    • Θα επιμείνει στην απόφαση να ευθυγραμμιστούν τον Ιούλιο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με τους μισθούς συγκρίσιμων κατά τα λεγόμενά τους χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία; Ναι ή όχι;

    • Θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις; Στην άμεση ιδιωτικοποίηση του 33% της ΔΕΗ; Ναι ή όχι;

    • Θα επιμείνει σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα; Ναι ή όχι;

    Ας μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα κι ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια, τα παιχνίδια με τις λέξεις: Απαγκίστρωση - Χαλάρωση. Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια πριν η φτώχεια, η ύφεση, η ανεργία, τα χαράτσια, τα λουκέτα και οι απολύσεις, καταστρέψουν τελειωτικά το λαό και τον τόπο».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 21:23

    Είδηση: 11834

    [03] Έρκυνα : Το θηλυκό ποτάμι της Λιβαδειάς

    Η Λιβαδειά είναι η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ. και βόρεια εκτείνεται ο Παρνασσός και νότια ο Ελικώνας στους πρόποδες του οποίου είναι κτισμένη η παλιά πόλη της Λιβαδειάς.

    Γνωστή στην αρχαιότητα για το μαντείο του Τροφωνίου, η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας του ποταμού που διασχίζει ακόμα και σήμερα την πόλη και ερείπιά της ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές .

    Ο σημαντικότερος όμως αρχαιολογικός χώρος είναι το ιερό μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο εντοπίστηκε και ανασκάφηκε στην αριστερή όχθη της Έρκυνας, στο όρος του Αϊ-Λια.

    Η Έρκυνα η όμορφη νύμφη και πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου, έδωσε το όνομά της στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς.

    Σύμφωνα με τον μύθο η καλύτερη φίλη της Έρκυνας ήταν η Περσεφόνη η κόρη της θεάς Δήμητρας (πριν την απαγωγή της από τον Πλούτωνα). Μια μέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν μαζί με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Στο άλσος που πήγαν να παίξουν ανακάλυψαν μία σπηλιά. Η χήνα ξέφυγε από τα χέρια της Έρκυνας και μπήκε μέσα στη σπηλιά. Τα κορίτσια την ακολούθησαν και σε μια στιγμή ακούστηκε ένας θόρυβος και μία λάμψη εξαφάνισε το σκοτάδι στο σημείο όπου είχε κρυφτεί η χήνα.

    Η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα και από τα βάθη της γης ήρθε ένα βουητό κι από παντού άρχισαν να αναβλύζουν νερά. Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε την φίλη της μαζί με την χήνα και τα νερά να γίνονται ένας ορμητικός ποταμός.

    Το πανέμορφο ποτάμι της Λιβαδειάς η Έρκυνα διέσχιζε πλέον την πόλη και στα νερά του έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το ιερό μαντείο του Τροφωνίου που βρισκόταν κοντά.

    Σήμερα ο Δήμος της πόλης έχει δημιουργήσει κατά μήκος του ποταμού μια ζώνη αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής και προσδίδει στην πόλη μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά .

    Επισκεφθείτε την γραφική τοποθεσία Κρύα με όμορφα δέντρα και τρεχούμενα νερά , το πέτρινο θέατρο της Κρύας αλλά και τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα, από τις οποίες υδρεύεται σήμερα η πόλη. Δείτε επίσης τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου, το βυζαντινό κάστρο, που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 17:31

    Είδηση: 8080

    [04] Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας

    Ο νομός Γρεβενών κατατάσσεται πλέον στους πιο ανεπτυγμένους τουριστικά νομούς της χώρας μας. Με ένα πολύ καλό πραγματικά, χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα, με πολύτιμα φυσικά μνημεία, με υπέροχα πέτρινα γεφύρια και φυσικά με τον μοναδικό εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, μας καλωσορίζει σε έναν πανέμορφο φυσικό κόσμο.

    Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι από τα ομορφότερα της χώρας, αφού εδώ θα κάνετε σκι μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και ρόμπολα.

    Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, τα Γρεβενά, στην καρδιά της Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, κάποτε όμως στα υπέροχα αυτά δάση βάδιζαν όντα που δεν υπάρχουν πια, όπως το μαμούθ που βρέθηκε στην περιοχή και ενέπνευσε το σήμα του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας «χιονοδρόμος στους χαυλιόδοντες του μαμούθ».

    Αυτό το μεγαλείο της φύσης της Πίνδου παρότρυνε στις αρχές του 1975 μία ομάδα ανθρώπων να δημιουργήσουν τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο για να υλοποιήσουν μια ουτοπία τότε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Τα κατάφεραν και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγευτικό!

    Η θέα είναι καταπληκτική ειδικά όταν ανεβαίνει κανείς με τους αναβατήρες, καθώς αντικρίζει σαν σε πίνακα τα βουνά Αστράκα και Γκαμήλα, τις λίμνες Φλέγγα και Σμόλικα και την κοιλάδα των Γρεβενών.

    Τα τελευταία χρόνια και χάρη στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων.

    Διαθέτει 8 αναβατήρες (2 εναέριους και 6 συρόμενους) και 16 πίστες (6 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες και 2 πολύ εύκολες). Στη Βασιλίτσα θα βρείτε τη μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα μήκους 3.860μ.

    Κάθε Σάββατο βράδυ στις φωτιζόμενες πίστες του «Ελίμεια 1 και 2» μπορείτε να κάνετε νυχτερινό σκι όταν το επιτρέπει ο καιρός. Μία ανεπανάληπτη εμπειρία!

    Σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του snowboard η ειδικά φτιαγμένη πίστα που είναι κατασκευασμένη μόνιμα πάνω στο χώμα και στρώνεται με χιόνι. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για εκτός πίστας διαδρομή ξεκινώντας από την κορυφή του αναβατήρα, με φυσικές ράμπες που απογειώνουν τα snowboards σε εντυπωσιακά άλματα.

    Η τελευταία μόδα για τους φανατικούς του χιονιού στη Βασιλίτσα είναι το snow rafting όπου μεγάλες παρέες ή ανά δύο κατεβαίνουν τις πλαγιές της Βασιλίτσας με φουσκωτές βάρκες για rafting σε hot dog, μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα εμπειρία.

    Η πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμά σας, ενώ η κατάβαση του Βενέτικου ποταμού είτε με διθέσια φουσκωτά σκάφη είτε με rafting θα συμπληρώσει τη λίστα των τολμηρών σας εμπειριών.

    Στις κατάφυτες πλαγιές της γύρω περιοχής, αμφιθεατρικά χτισμένα βρίσκονται τα χωριά των Γρεβενών. Παλιοί οικισμοί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ξαναζωντανεύουν. Τα χωριά του νομού, χαμένα στα δάση, στα κρύα νερά και στα τραγούδια, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους. Αναβρυτά , Αετιά, Φιλιππαίοι, Σαμαρίνα, Αβδέλα, Πολυνέρι Σμίξη.

    Στο ταξίδι σας στο νομό Γρεβενών αξίζει να επισκεφθείτε πολλά από τα παραδοσιακά πέτρινα μονότοξα ή πολύτοξα γεφύρια του νομού που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας . Χτίστηκαν από ντόπιους λαϊκούς αυτοδίδακτους τεχνίτες με γνώσεις στατικής, από ένστικτο και από πολυετή εμπειρία κατά κύριο λόγο και είναι άξια θαυμασμού τόσο για την τεχνική τους, όσο και για την αισθητική τους. Δείτε λοιπόν το Γεφύρι στο Μύλο Σπηλαίου όπως επίσης και το γεφύρι της Πορτίτσας στο χωριό Σπήλαιο μέσα στο φαράγγι στον ποταμό Βενέτικο σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

    Το γεφύρι της Λιάτισσας, το γεφύρι Δοτσικού, το γεφύρι του Αζίζ-Αγά στο χωριό Τρίκωμο, της Κρανιάς, του Ζιάκα, του Κηπουρειού, όλα υψηλής λαϊκής έμπνευσης, μνημεία της τέχνης των λαϊκών μαστόρων της εποχής.

    Και μετά την περιήγησή σας στο νομό, την ώρα του φαγητού μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Κατσικάκι στη σούβλα, ανεβατό τυρί, ή καταπληκτικό μπάτζο σαγανάκι, συνοδεία με πολύ καλό Τρικωμιώτικο κρασί ή τσίπουρο. Στα ορεινά χωριά της Πίνδου Σπήλαιο, Αλατόπετρα, Πολυνέρι, Σμίξη, Φιλιππαίοι, Δοτσικό θα βρείτε φοβερές τηγανιές από χοιρινό, πικάντικα λουκάνικα, παϊδάκια, σαγανάκι με φέτα καυτερή, ενώ στο Μοναχίτι θα δοκιμάσετε κολοκυθόπιτες και πρασοκεφτέδες με ντόπιο καλό κρασί.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 2217

    [05] Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα

    Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα, δίνουν και φέτος σε όλους μας μια μοναδική αίσθηση μαγείας, με το φως τους, τη μουσική τους και με την πολύ όμορφη διακόσμηση, που έχει μετατρέψει κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως την πλατεία Συντάγματος, τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Κοτζιά, κεντρικές λεωφόρους της πόλης, και κομβικά σημεία, σε τόπους παραμυθιού.

    Ο Δήμος Αθηναίων στολίζει την πόλη, οργανώνει πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επιστρατεύει φαντασία και πρωτοτυπία και αναζωπυρώνει τα αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Μας ενώνει στην πιο φωτεινή γιορτή του χρόνου, και μαγεύει μικρούς και μεγάλους ξαναδίνοντας στους ενήλικες το βλέμμα της παιδικής αθωότητας.

    Αυτές τις γιορτές το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, και γίνεται «η ψυχή της πόλης».

    Με εκδηλώσεις και δρώμενα σε τρεις κεντρικές πλατείες, 17 γειτονιές και 11 πολιτιστικά κέντρα, με δέκα θεματικά φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες, η Αθήνα γιορτάΖΕΙ.

    Στις πλατείες Συντάγματος και Κοτζιά μικροί και μεγάλοι ζουν στους όμορφους και χαρούμενους ρυθμούς των γιορτών.

    Πάντα τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γινόμαστε όλοι παιδιά και θέλουμε να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων αλλά και να ονειρευτούμε πως βρισκόμαστε στην πόλη του Αη-Βασίλη, γλιστρώντας στον πάγο. Φέτος στην πόλη της Αθήνας υπάρχουν πολλά παγοδρόμια όπου μπορείτε να εντυπωσιάσετε με τις χορευτικές σας φιγούρες! Ανακαλύψτε τα και απολαύστε τις ξεχωριστές στιγμές που μπορούν να σας προσφέρουν.

    Την παραμονή Πρωτοχρονιάς κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες θα γιορτάσουν τον ερχομό του νέου χρόνου στην πλατεία Κοτζιά, μέσα σε ένα μουσικό καταιγισμό - έκπληξη.

    Η πλατεία Κοτζιά που είναι πλέον σε όλους γνωστή με αυτό το όνομα θα λάμψει απόψε το βράδυ παραμονή Πρωτοχρονιάς, για να υποδεχθεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

    Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η πλατεία Κοτζιά το 1977 μετονομάστηκε σε πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το παλιό της όνομα.

    Η πρώτη ονομασία της ήταν πλατεία Λουδοβίκου, προς τιμήν του φιλέλληνα βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα και λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε το όνομα του δημάρχου της Αθήνας και πολιτικού Κώστα Κοτζιά.

    Αν κάνετε μία βόλτα την ημέρα στην πλατεία θα συναντήσετε μερικά πολύ ωραία κτίρια, όπως το παλιό δημαρχείο, το κτίριο της εθνικής Τράπεζας, το κτίριο Μελά, έργο του Τσίλερ που σήμερα φιλοξενεί κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

    Η πλατεία Κοτζιά δεν έχει την ζωή και την ένταση των άλλων πλατειών. Εδώ, δεν θα βρείτε πολλά μαγαζιά, ούτε καφέ, λειτουργεί περισσότερο ως ένα πέρασμα και λιγότερο ως τόπος συνάντησης. Οι διαβάτες τη διασχίζουν βιαστικά ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που καμιά φορά ξεκουράζονται στα σκαλοπάτια του κτιρίου Μελά.

    Περνώντας θα δείτε και τα αρχαία ευρήματα που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της πλατείας προς την οδό Αιόλου, κάντε μία στάση να τα θαυμάσετε από κοντά.

    Δυστυχώς το 1939, κατεδαφίστηκε ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Τσίλερ, το θαυμάσιο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο είχε φιλοξενήσει λαμπρές παραστάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών θιάσων αλλά και πολλούς χορούς. Το 1922 δόθηκε ως κατάλυμα στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και από κει και πέρα άρχισαν οι περιπέτειές μέχρι το γκρέμισμά του το 1939.

    Αυτά για την ιστορία της Πλατείας Κοτζιά που θα υποδεχθεί και φέτος το νέο χρόνο με πλήθος κόσμου και πολύ μουσική.

    Αρκετά χρόνια πριν οι παλιοί Αθηναίοι περίμεναν τον ¶η Βασίλη από το βράδυ της παραμονής με ολάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους και επειδή σύμφωνα με την παράδοση, θα ήταν κουρασμένος και πεινασμένος από το μακρινό ταξίδι έστρωναν ένα μεγάλο τραπέζι με τα καλύτερα φαγητά και γλυκίσματα για να τον φιλοξενήσουν. Γύρω από το τραπέζι αυτό μαζευόταν το βράδυ της παραμονής όλη η οικογένεια.

    Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του στο δρόμο ένα παλιοπάπουτσο.

    Τα παιδιά κρεμούν ακόμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κάλτσες στο τζάκι περιμένοντας τον ¶γιο Βασίλη να τα γεμίσει δώρα!

    Καλή Χρονιά! Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 11:13

    Είδηση: 1666

    [06] Πιερία: Στη γη των Μουσών και των Θεών του Μυθικού Ολύμπου

    Απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και απίστευτο κάλλος, με ένα χιονοδρομικό για τους λάτρεις του χιονιού, με όμορφους οικισμούς, αλλά και με άριστη τουριστική οργάνωση και καταλύματα, η Πιερία και τα Πιέρια Όρη κερδίζουν συνεχώς φίλους.

    Όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος και οι αρχαιολογικοί χώροι που περιβάλλουν την περιοχή, άλλο τόσο όμορφη και γοητευτική είναι και η σημερινή Πιερία.

    Δίπλα στον Όλυμπο απλώνονται τα μυθικά Πιέρια Όρη. Η ιδιαίτερη ομορφιά και αρμονία του φυσικού τοπίου εντυπωσίασε τους αρχαίους Έλληνες που τοποθέτησαν εδώ τις Πιερίδες Μούσες.

    Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν ποτέ να υμνούν τον Όλυμπο γνωστό σε όλο τον κόσμο ως η κατοικία των 12 θεών.

    Με την κορυφή του τον Μύτικα να φτάνει τα 2.918 μέτρα δεσπόζει επιβλητικός πάνω από τις αμμουδερές ακτές της Πιερίας.

    Έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938 και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ το Λιτόχωρο που απλώνεται στους πρόποδές του, είναι η τελευταία κωμόπολη που θα συναντήσετε πριν το αντάμωμά σας με το βουνό.

    Ορμητήριο των ορειβατών και των εκδρομέων αφού οι περισσότερες διαδρομές και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ξεκινούν από εδώ διαθέτει ξενοδοχεία και ταβέρνες με μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές τοπικές γεύσεις. Αυτό ήταν και το ορμητήριο του Λιτοχωρίτη, Χρήστου Κάκαλου, και των δύο Ελβετών Frederic Boissonas και Daniel Baud- Bovy που κατέκτησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1913 την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον θρόνο του Δία.

    Το φαράγγι του Ενιπέα γοητεύει τους πεζοπόρους προσφέροντας μια μοναδική πεζοπορία ανάμεσα σε εντυπωσιακούς βράχους, κρυστάλλινες πηγές και υπέροχη βλάστηση.

    Χτισμένη δίπλα στον ποταμό Ενιπέα στην πιο βαθιά χαράδρα του Ολύμπου βρίσκεται η Μονή του Αγίου Διονυσίου. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα σε ένα φυσικό πλάτωμα της πλαγιάς του Ολύμπου. Μέχρι το 1878 αποτελούσε άβατο για τις γυναίκες, μετά την επανάσταση του Ολύμπου όμως που τα γυναικόπαιδα έβρισκαν καταφύγιο εκεί, καταργήθηκε και το άβατο. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. To 1987 επανήλθε το καθεστώς του άβατου στο μισό μοναστήρι.

    Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που απλώνονται στον Όλυμπο και τα Πιέρια είναι εύκολα προσπελάσιμοι έχουν εξαιρετική κουζίνα και όμορφα καταλύματα.

    Στην καρδιά των Πιερίων βρίσκεται το Ελατοχώρι, αγαπημένος προορισμός των χιονοδρόμων αφού διαθέτει ένα όμορφο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Χιονισμένα έλατα και εκπληκτική θέα ανταμείβουν τους χιονοδρόμους που φθάνουν στην κορυφή του.

    Τα μονοπάτια, οι διαδρομές 4χ4 , οι καλές ξενοδοχειακές μονάδες, το χιονοδρομικό κέντρο, κάνουν το Ελατοχώρι να κερδίζει συνεχώς φίλους. Ιδανικό τόσο για φυσιολατρικές βόλτες όσο και για αρχαιολογικές εκδρομές μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριό σας για επισκέψεις στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής.

    Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι από τα πιο όμορφα χωριά, ανακατασκευάστηκε με πολλή φροντίδα διατηρώντας τα παραδοσιακά του στοιχεία. Η θέα από ψηλά, στον κάμπο και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου θα σας εντυπωσιάσει, ενώ στην πλατεία του χωριού κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια θα απολαύσετε τον καφέ σας και την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου.

    Στους πρόποδες του Ολύμπου το περίφημο Δίον «η πόλις του Διός», αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Εδώ μπορείτε να περπατήσετε στον αρχαιολογικό χώρο και να επισκεφθείτε το μουσείο καθώς πολυετείς ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα.

    Η Πιερία κρύβει μία απίθανη εναλλαγή ακτών, με αισθητές διαφορές μεταξύ τους. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους : αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, ιστιοπλοΐα και καταδύσεις με τη βοήθεια έμπειρων δυτών.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 15:02

    Είδηση: 6691


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 May 2012 - 20:49:29 UTC