Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμμένος στην ΚΟ των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»: Ο λαός είπε όχι στην ξένη κατοχή
  • [02] Επίθεση Τσίπρα κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Τον εφιάλτη τον ζούμε εδώ και δύο χρόνια
  • [03] Μ. Χαρακόπουλος: «Ορθώς επισημαίνουμε όψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ»
  • [04] Ν. Βούτσης: Δεν θα πρότεινα τον Γ. Αρσένη, αλλά δεν θα έλεγα και όχι
  • [05] Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής - Αύριο η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο
  • [06] Το Καρναβάλι του Ρεθύμνου

    [01] Καμμένος στην ΚΟ των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»: Ο λαός είπε όχι στην ξένη κατοχή

    «Η λαϊκή εντολή είναι το πιο σημαντικό για την προάσπιση της δημοκρατίας και το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι: θα κρατήσουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και λαϊκή εντολή της πατρίδας μας, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που έγινε στη Χαλκίδα. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε οτι «μέσα στις επόμενες ημέρες πάρα πολλά κινήματα πολιτών θα έρθουν μαζί μας σε αυτην την εκλογική αναμέτρηση. Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών ήταν απόλυτα σαφές: ο ελληνικός λαός είπε όχι στην ξένη κατοχή, όχι στο μνημόνιο, όχι στις λύσεις Παπαδήμου. παρά τους αποκλεισμούς από τα περισσότερα ΜΜΕ, καταφέραμε και σπάσαμε το κατεστημένο και πήραμε 10% των ψήφων του ελληνικού λαού. Φάγαμε λάσπη, έφτασαν στο σημείο να κάνουν πλαστογραφίες, προσωπικές επιθέσεις σε όλους, χτυπήματα κάτω από τη μέση, απειλές, εκβιασμούς, προσφορές, διορισμούς. Τώρα πια έχουμε μπροστά μας ένα μήνα για τις εκλογές».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 18:41

    Είδηση: 12363

    [02] Επίθεση Τσίπρα κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Τον εφιάλτη τον ζούμε εδώ και δύο χρόνια

    «Ήταν αναμενόμενο το σύστημα εξουσίας να αιφνιδιαστεί και να αντεπιτεθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του, τονίζοντας οτι «πάντοτε επιχειρούσε να απαξιώσει τη λαική βούληση». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε οτι «δε συγχωρούν το λαό για την επιλογή που έκανε» και πρόσθεσε:

    «Είμαι πεπεισμένος ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ θα είμαστε πολαπλάσια περισσότεροι, θα έχουμε διπλασιαστεί δεν θα χωράμε σε αυτά τα έδρανα. Η αλήθεια είναι ότι στις κάλπες εκ νέου μας οδηγεί η επιμονή των Σαμαρά και Βενιζέλου στην εφαρμογή του μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς πρωταγωνιστεί στις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής εφευρίσκοντας ανύπαρκτους κινδύνους. Ο κ. Σαμαράς έχει ψηφίσει συνυπογράψει και εγγυηθεί προσωπικά και πολιτικά το μνημόνιο και για αυτό αντιμέτωπος μ ετην οργή και την ορμή του λαού αλλά και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συμπύξει μέτωπο φιλομνομηναικών δυνάμεων με την πιο συνεπή εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού Μπακογιάννη και τον μόνιμο υποστηρικτή του μνημονίου τον κ. Καρατζαφέρη.

    Τώρα φιλοδοξεί να συμπύξει το μέτωπο της εγγύησης των δανειστών και της διαπλοκής. Το προσωπικό του προσκλητήριο σε τέτοια πρόσωπα αποτελεί πρόσθετη εγγύηση στους δανειστές για εφαρμογή του μνημονίου.

    Η συμμετοχή της ελλάδας στην ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την αντίσταση στην κοινωνική λεηλασία, κινδυνεύει από τις χρεωκοπημένες πολιτικές του μνημονίου και από την εθελόδουλη συμπεριφορά των εκφραστών του χθες που καταρρέει.

    Δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική αλλαγής της ευρώπης οι γιεσμεν της κλονιζόμενης Μέρκελ και του απερχόμενου Σαρκοζί.

    Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανίκανους και ανεύθυνους, μίλησε για εφιαλτη αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην υπευθυνότηα και τις ικανότητες του κ. Σαμαρά. Τις έχει καταλάβει απο την περίοδο του ως ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Τον εφιάλτη τον ζούμε εδώ και δύο χρόνια.

    Αφήστε την στρεψοδικία και πείτε μας ποιο είναι το δικό σας σχέδιο. Εμείς πορευθήκαμε με ειλικρίνει και σταθερότητα στις θέσεις μας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

    Σχετική είδηση: Α. Τσίπρας στο CNN: Η λιτότητα μας οδηγεί στην κόλαση

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 16:23

    Είδηση: 12331

    [03] Μ. Χαρακόπουλος: «Ορθώς επισημαίνουμε όψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ»

    Την άποψη ότι ορθώς η ΝΔ επισημαίνει όψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διότι, όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που «τορπίλισε» κάθε πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση και αξιοποίηση καταθέσεων, έχουν δημιουργήσει πανικό σε πολλούς καταθέτες, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες σπεύδουν να σηκώσουν χρήματα. «Είναι θετικό, όμως, ότι γίνεται αντιληπτό ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογράμμισε τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη και την ευρωζώνη, σε περίπτωση που υλοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Νομίζω ότι ορθώς η ΝΔ επισημαίνει όψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα, διότι μπορεί η χώρα να οδηγείται και πάλι σε εκλογές, διότι είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που τορπίλισε κάθε πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι θετικό όμως ότι γίνεται αντιληπτό ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, τι σκοπεύουν να κάνουν με τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών. Βλέπω δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των καταθέσεων από ένα ύψος και πάνω, για αξιοποίηση των καταθέσεων και βλέπω ότι οι απόψεις αυτές έχουν δημιουργήσει πανικό σε πολλούς καταθέτες οι οποίοι σπεύδουν να σηκώσουν χρήματα τις τελευταίες δυο μέρες, σχεδόν 1 δις. είχαν μείωση των καταθέσεων οι τράπεζες, όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή, θα πάμε σε εκλογές και δεν θα βλέπουμε εσάς να τσακώνεστε με το ΠΑΣΟΚ»;

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί από τους πολίτες. Θα υπενθυμίζουμε, βεβαίως, τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, αλλά το ζητούμενο είναι το αύριο. Και το στοίχημα το μεγάλο είναι πώς η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και δεν θα γίνει μια χώρα παρίας της Ευρώπης. Με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο ορατός κίνδυνος με αυτά που λέει, αν υλοποιηθούν, αν είχε τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει, η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρώπης, εκτός ευρωζώνης με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τη χώρα»...

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 15:15

    Είδηση: 12325

    [04] Ν. Βούτσης: Δεν θα πρότεινα τον Γ. Αρσένη, αλλά δεν θα έλεγα και όχι

    Κάθε ενδεχόμενο συνδιαλλαγής και συμφωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της Λ. Κατσέλη ενόψει των εκλογών, απέκλεισε κατηγορηματικά μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στην πρόταση του Α. Τσίπρα για τον Γ. Αρσένη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η επιλογή που υπήρχε ήταν να προταθεί ένα πρόσωπο ευρύτερης εμβέλειας, που να γνωρίζει και από οικονομικά, γι' αυτό και, όπως εξήγησε, υπήρχε διστακτικότητα για τεχνοκράτες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν θα πρότεινε ο ίδιος τον Γ. Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, αλλά δεν θα ήταν και αντίθετος σε αυτό, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι αποδέχτηκε τον Λ. Παπαδήμο επειδή ως πρωθυπουργός τους τελευταίους επτά μήνες έχει γνώση των αντικειμένων. Εκτίμησε, δε, ότι δεν θα φτάσουμε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε άλλη στρατηγική αν εκτιμούσε ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα έκανε θα ήταν στον αέρα το αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΣΕΝΗ

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Υπήρχαν και κάποιες άλλες σκέψεις και έγιναν και κάποιες βολιδοσκοπήσεις, δε μπορώ να αναφερθώ δημοσίως. Υπήρχε μια επιλογή να προταθεί ένα πρόσωπο που να είναι ευρύτερης εμβέλειας και να ξέρει και από οικονομικά, εάν πράγματι, και δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητήσουμε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αυτό το μήνα μπορεί να κριθούν κάποια πράγματα πάρα πολύ σοβαρά. Γι' αυτό ήμασταν και πολύ κουμπωμένοι για τεχνοκράτες και τέτοια. Ήταν μια επιλογή κατεύθυνσης και ύστερα κούμπωσε το πρόσωπο. Δεν πρόκειται περί συνδιαλλαγής και δεν έχει και καμία σχέση με την Κοινωνική Συμφωνία, με την Κατσέλη, θα το δείτε».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι σημαίνει αυτό ''θα το δούμε''»;

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ότι δεν έχει προκύψει κάποια συμφωνία, να έχει γίνει κάποια συζήτηση που να είναι επί χείρας μια συμφωνία ενόψει των εκλογών. Είναι εντελώς στο επίπεδο που είναι προς όλους».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν πέρασε από το μυαλό σας ο συμβολισμός του κυρίου Αρσένη με το παρελθόν του στο Υπουργείο Παιδείας»;

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Όλοι όσοι έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν ταυτιστεί σε συγκεκριμένες περιόδους με συγκεκριμένα έργα που, τουλάχιστον στο χώρο μας, είχαν βρει την αντίσταση, και στο δρόμο και στη Βουλή. Αυτό είναι σαφές. Από κει και πέρα, το μόνο που θα μπορούσε να ήταν καθοριστικό, αντιλαμβάνεστε πως θα ήταν αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλου τύπου πινελιά, που για το Γεράσιμο Αρσένη δεν υπήρξε ποτέ».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εσάς άμα σας ρώταγε ο κύριος Τσίπρας, δεν ξέρω αν σας ρώτησε, θα του λέγατε ναι για τον Γεράσιμο Αρσένη»;

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Δε θα το πρότεινα εγώ ο ίδιος, αλλά δε θα έλεγα και όχι».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Γιατί αποδεχτήκατε τον κύριο Παπαδήμο; Δεν είναι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, αλλά είπατε ''αν είναι, ας είναι ο κύριος Παπαδήμος''».

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Για τη γνώση των αντικειμένων, έτσι όπως είναι τώρα επτά μήνες Πρωθυπουργός. Μπροστά υπάρχουν σύνοδοι. Δεν είναι κάτι στο οποίο θα στυλώναμε τα πόδια».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αν πάρετε τα πρακτικά της Βουλής και δείτε τι έχετε πει για τον κύριο Παπαδήμο, είναι σχήμα οξύμωρο να τον προτείνετε τώρα».

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Για την πολιτική του, βεβαίως, και για τις τράπεζες και για τους τραπεζίτες έχουμε άποψη, είναι απολύτως σαφές. Από την άλλη πλευρά, είναι ένας μήνας κρίσιμος. Όποια πρόταση θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ευρύτερη συναίνεση πάνω σε άτομο που να ξέρει τι του γίνεται πάνω στα θέματα, θα ήτανε μια καλή πρόταση».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μας μπερδέψατε με μια δήλωση που έκανε ο κύριος Γλέζος. Ότι το χρήμα δεν έχει πατρίδα».

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Σωστό είναι. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Και δεν έχει σημασία αν θα είμαστε στη δραχμή ή στο ευρώ».

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Σημασία έχει πολύ, διότι θεωρούμε ότι είναι πλεονέκτημα για τη χώρα το ότι βρισκόμαστε εκεί πέρα μέσα, και εννοούμε και διαπραγματευτικό πλεονέκτημα».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) έχουν ένα plan B. Εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχετε ένα αντίστοιχο plan B, αν αύριο γίνετε πρώτο κόμμα, με την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, με την Ελλάδα χωρίς ευρώ»;

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Δε θα φτάσουμε εκεί, σας το λέω ευθέως. Αν είχαμε την εκτίμηση ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα γίνει από την πλευρά μας δεν θα υπάρξει ένας άλλος συσχετισμός, όπως λέμε και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για να εφαρμοστεί ένα άλλο σχέδιο, και ότι ήταν στον αέρα το θέμα του να μείνουμε ή όχι στο ευρώ, θα είχαμε και άλλη στρατηγική. Θα λέγαμε περισσότερο αυτό που λέει ο Αλαβάνος, για να είμαι ευθύς».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 15:17

    Είδηση: 12324

    [05] Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής - Αύριο η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν προσήλθε για να ορκιστεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες θέλησε με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

    Με απόφαση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, οι βουλευτές του κόμματος δεν εγέρθησαν, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο σε ένδειξη σεβασμού, κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας των τριών μουσουλμάνων βουλευτών.

    Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά, όπως παραδοσιακά πράττει, αρνήθηκε να δώσει θρησκευτικό όρκο με την εξαίρεση της βουλευτού Λιάννας Κανέλλη ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ μόνο 5 εκ των 52 βουλευτών έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

    Την ίδια στάση κράτησε και η πλειοψηφία των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς με μόνον έξι να υψώνουν το χέρι τους κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού όρκου.

    Στα ορεινά έδρανα στη δεξιά πτέρυγα της Βουλής, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    Πρώτοι στην αίθουσα, αρκετά πριν την έναρξη της ορκωμοσίας, μπήκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, ύστερα από έναν αρχικό δισταγμό για τις θέσεις στις οποίες θα κάθονταν, εγκαταστάθηκαν στα ορεινά έδρανα της δεξιάς πτέρυγας της Βουλής.

    Κατά την είσοδό τους, ο γγ του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, χαιρέτησε δια χειραψίας τον υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Φραγκούλη Φράγκο.

    Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, παρέμειναν μάλλον απομονωμένοι, καθώς εκτός από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που χαιρέτισε τυπικά την κοινοβουλευτική τους ομάδα, επαφή με τον κο Μιχαλολιάκο επεδίωξε μονάχα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος υπήρξε εξάλλου διαχυτικότατος με τον Μανώλη Γλέζο, τσιμπώντας του και το μάγουλο!

    Φιλικός και διαχυτικός ο Γ. Παπανδρέου

    Φιλικός και διαχυτικός, κατά την είσοδό του, υπήρξε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να χαιρετίσει κατ' αρχήν τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά κατέλαβαν μπροστινές θέσεις στην ορκωμοσία, ύστερα από την μεγάλη εκλογική άνοδο της παράταξής τους.

    Χειραψία με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευσε κατά την είσοδο και αποχώρησή του από την αίθουσα, ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δήμας.

    Κατά την ευλογία των βουλευτών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποκλίθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος σταμάτησε ωστόσο πριν απ' τα έδρανα του ΚΚΕ, ανταλλάσσοντας μειδίαμα...κατανόησης με την Αλέκα Παπαρήγα.

    Μετά την δέηση και την ευλογία, ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας έσπευσε να ανακοινώσει την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου, ξεχνώντας την ορκωμοσία των βουλευτών, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Ν. Τσιμπίδας

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 13:38

    Είδηση: 12311

    [06] Το Καρναβάλι του Ρεθύμνου

    Το Ρέθυμνο είναι από τους πιο όμορφους νομούς της Ελλάδας. Με τον Ψηλορείτη, την καταγάλανη θάλασσα, με ίχνη 3.500 χρόνων πολιτισμού, με μαγικά βενετσιάνικα μνημεία, με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησιές και μοναστήρια, και με την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη της χώρας, το Ρέθυμνο είναι ένας νομός με τοπία ξεχωριστής ομορφιάς.

    Ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο, βρέχεται στα βόρεια από το Κρητικό και στα νότια από το Λιβυκό πέλαγος.

    Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα του νομού, που διατηρεί έντονο μεσαιωνικό-αναγεννησιακό χρώμα, στο παλιό αλλά εξαιρετικά διατηρημένο ιστορικό κέντρο της, που βρίσκεται κάτω από τα τείχη του βενετσιάνικου κάστρου.

    Το Ρέθυμνο είναι γνωστό ως πόλη των γραμμάτων αφού από εδώ ξεκίνησε η Κρητική Αναγέννηση στην οποία συνέβαλαν πολύ οι Ρεθυμνιώτες διανοούμενοι της Ενετοκρατίας τον 16ο αι.

    Από τα σημαντικότερα βενετσιάνικα μνημεία της παλιάς πόλης, είναι η Porta Guora, η κρήνη Rimondi, η εκκλησία της Santa Maria,που σήμερα λειτουργεί ως ωδείο, η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου και η Loggia.

    Η παραλιακή ζώνη του Ρεθύμνου με την όμορφη αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα, το βενετσιάνικο λιμάνι της, με τα γραφικά στενά του και οι φιλόξενοι κάτοικοι προσφέρουν απλόχερα την ξακουστή Κρητική φιλοξενία τους, αφού μην ξεχνάμε η Κρήτη είναι η πατρίδα του Ξένιου Δία του θεού της Φιλοξενίας των Αρχαίων Ελλήνων.

    Από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης αλλά και ένα από τα ωραιότερα της χώρας είναι και το Καρναβάλι του Ρεθύμνου.

    Απόκριες με αναγεννησιακό χρώμα και βενετσιάνικο άρωμα που προσέδωσαν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι φινέτσα και ρομαντισμό μιας άλλης εποχής.

    Η πόλη μεταμορφώνεται, οι νέοι ξεχύνονται στους δρόμους με διάθεση για πειράγματα. Γέλια χοροί, μουσική και η καρδιά της Κρήτης αυτές τις μέρες της Αποκριάς χτυπά στο Ρέθυμνο.

    Στο όμορφο Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, χρονολογούνται ήδη από το 1914 τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων.

    Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθεμνιώτες να υποδέχονται «την Αυτού Εξοχότητα τον Βασιλέα Καρνάβαλο».

    Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι δεν είναι απλά μία ακόμη γιορτή. Είναι ένα όμορφο κομμάτι της ζωής της πόλης. Είναι το χθες και το σήμερα που κάνουν καντάδα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, είναι ο θησαυρός που τον ψάχνουν σε όλες τις γωνιές του Ρεθύμνου, είναι οι ώρες που περνούν κατασκευάζοντας άρματα και στολές, είναι η παρέα που ενώνει τους κατοίκους του Ρεθύμνου. Θα δείτε παρέες ολόκληρες να κοντοστέκονται στα καφενεία, για να πιούν μια τσικουδιά, να δοκιμάσουν κρητικούς μεζέδες και να σκαρφιστούν μαντινάδες εκείνη τη στιγμή.

    Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, είναι το καρναβάλι της Κρήτης.

    Η «Οδύσσεια των Ελλήνων» είναι το θέμα του φετινού καρναβαλιού, που έχει σαν στόχο να υπενθυμίσει σε όλους τους Έλληνες την επιβεβαιωμένη μέσα στην ιστορία και το χρόνο αντοχή τους στις κατά καιρούς Οδύσσειες και την επιτυχημένη έκβαση του αγώνα που δίνουν για να φτάσουν στη δική τους Ιθάκη.

    Το καρναβάλι του Ρεθύμνου έχει ήδη παραδοθεί στο περιπετειώδες ταξίδι της χαράς και του κεφιού, από την ημέρα που άνοιξε το Τριώδιο.

    Πολλά πάρτι, αποκριάτικοι χοροί αλλά και το παιδικό Κυνήγι του Θησαυρού δίνουν το στίγμα του φετινού καρναβαλιού.

    Για τους μεγαλύτερους ένα ατέλειωτο πανηγύρι εξελίσσεται στα γραφικά σοκάκια και τις πλατείες της βενετσιάνικης πολιτείας. Στις πολυάριθμες εκδηλώσεις συγκαταλέγονται το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, οι Χοροί των Ομάδων του καρναβαλιού, η φαντασμαγορική Νυχτερινή Παρέλαση των αρμάτων μέσα στους δρόμους της πόλης.

    Δεν θα πρέπει να χάσετε επίσης την Καντάδα, ένα δρώμενο 4 ωρών με αναγεννησιακές επιρροές, όπου παρέες καρναβαλιστών και μουσικά σχήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής περιδιαβαίνουν την Παλιά Πόλη πλημμυρίζοντας με νοσταλγικές μελωδίες κάθε γωνιά.

    Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κορυφώνεται με την Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στην τελετή λήξης στην παραλία του Ρεθύμνου, ενώ το γλέντι και το ξεφάντωμα στην πόλη συνεχίζεται μέχρι πρωίας.

    Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται το καθιερωμένο πέταγμα χαρταετού, αλλά και παρουσίαση δρώμενων και παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Μικρασιατών, ενώ αναβίωση εθίμων γίνεται σε διάφορα χωριά του Ρεθύμνου. Στο Ρέθυμνο και στα χωριά του, ευωδιάζει η ξακουστή κρητική κουζίνα και ακούγεται η κρητική λύρα.

    Όπου και να πάτε οι φιλόξενοι κάτοικοι θα σας κεράσουν τσικουδιά και θα σας ανοίξουν την πόρτα τους και την καρδιά τους.

    Ξεχυθείτε στη Ρεθεμνιώτικη ύπαιθρο και αναζητήστε γεύσεις αυθεντικές, βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες με γνήσια, τοπικά προϊόντα. Άγρια χόρτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, λαχανικά, αρωματικά βότανα, σιτάρι, λάδι και κρασί βάζουν τη σφραγίδα τους στην κρητική γαστρονομία κάνοντάς την ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Αναζητήστε το κρητικό ελαιόλαδο, δοκιμάστε το σκέτο με ψωμί κι ελιές, κι εκτός από την γαστρονομική εμπειρία να ξέρετε ότι θα μυηθείτε στο αιώνιο μυστικό μακροζωίας των κρητικών.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:22

    Είδηση: 4034


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 May 2012 - 0:59:23 UTC