Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου
  • [02] «Γιανίτσαροι και Μπούλες»: Το αυθεντικό ελληνικό καρναβάλι

    [01] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

    Η νέα βδομάδα συνδυάζει συνθήκες για όλα τα γούστα. Τις πρώτες μέρες θα κάνει σχετικά ζέστη σε περιοχές της δυτικής και νότιας χώρας αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο. Από την Τετάρτη όμως η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και βροχές τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα απασχολήσουν ορεινές κυρίως περιοχές όλης τη χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο καιρός το επόμενο σαββατοκύριακο θα αρχίσει να ζεσταίνει και πάλι, με τη θερμοκρασία όμως σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, ιδιαίτερα το πρωί στα δυτικά και νότια. Το μεσημέρι τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πίνδου και της βόρειας Ελλάδας, ενώ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου προβλέπεται στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11..26 βαθμούς στα βόρεια, από 15..26 στα κεντρικά και θα φτάσει τοπικά τους 27-28 στα δυτικά και τους 30 στην Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί και στο Ιόνιο θα πνέουν από 5-7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν σε ήπιες εντάσεις 2-4 μποφόρ και στα νοτιότερα τμήματα 5-6 μποφόρ.

    ΑΘΗΝΑ

    Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά περιόδους μέσα στη μέρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15...26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και θα πνέουν σε ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές, με πιθανότητα το απόγευμα να ψιχαλίσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14...24 βαθμούς Κελσίου, με νοτιοανατολικούς ανέμους να πνέουν στην πόλη στα 3-4 μποφόρ.

    ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙΡΟΥ

    Την Τρίτη σποραδικές βροχές θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά, με πιο ανοιχτό καιρό στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Έντονη θα είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στη Μακεδονία και στα βορειότερα; τμήματα της Ηπείρου μετά το μεσημέρι. Το νοτιοδυτικό ρεύμα θα φέρει σκόνη από την Αφρική και θα ανεβάσει τα ποσοστά υγρασίας στη δυτική χώρα. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα δυτικά στους 24 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 27-28 βαθμούς Κελσίου.

    Την Τετάρτη το πρωί η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, με το θερμόμετρο να πέφτει στους 8-10 βαθμούς σε ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας. Το μεσημέρι στα δυτικά, οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τους 22 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τους 25-26 βαθμούς Κελσίου. Βροχές αναμένονται αρχικά στα δυτικά και αργότερα στα κεντρικά και βόρεια, ενώ το μεσημέρι πιθανόν να έχουμε τοπικές μπόρες στα ορεινά της Κρήτης. Στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί και στο Κρητικό πέλαγος δυτικοί μέχρι 7 μποφόρ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Μαΐου 2012 23:14

    Είδηση: 12592

    [02] «Γιανίτσαροι και Μπούλες»: Το αυθεντικό ελληνικό καρναβάλι

    Στη Νάουσα, την περίοδο της Αποκριάς κυριαρχούν το κέφι, οι αστεϊσμοί , τα πειράγματα αλλά κυρίως οι μεταμφιέσεις.

    Είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, χτισμένη στις παρυφές του Βερμίου που χάρη στα άφθονα νερά της έχει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

    Πόλη με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν, παραδοσιακές γειτονιές, πλακόστρωτους πεζόδρομους και τον ποταμό Αράπιτσα να κυλά τα ορμητικά νερά του, προσφέροντας δροσιά, ηρεμία, και όμορφους τόπους αναψυχής.

    Η Αποκριά χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, και τα σατιρικά καρναβάλια τους.

    Ιδιαίτερο και βασικότερο στοιχείο της Ναουσαίϊκης αποκριάς είναι το έθιμο του Γιανίτσαρου και της Μπούλας.

    Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο διάβα του χρόνου ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.

    Το έθιμο έχει την καταγωγή του στην αρχαιότητα, στη λατρεία του Διόνυσου. Την πρώτη μαρτυρία όμως για το δρώμενο έχουμε το 1706, αντί μνημόσυνου για το παιδομάζωμα της προηγούμενης χρονιάς.

    Οι Ναουσαίοι αρνήθηκαν το παιδομάζωμα και σκότωσαν τον απεσταλμένο του σουλτάνου. Αναγκάστηκαν πολλοί Ναουσαίοι να βγουν κλέφτες στο βουνό, με αποτέλεσμα όμως την εξολόθρευσή τους από τους Τούρκους. Ήταν τότε μέρες Αποκριάς.

    Τον επόμενο χρόνο, το 1706, αντί μνημόσυνου, οι νέοι της Νάουσας ντύθηκαν την αρματολίτικη στολή και φορώντας τον «πρόσωπο» για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι, και με τα ασημικά ραμμένα στο στήθος να τους προστατεύουν δημιουργώντας έναν τέλειο θώρακα, γύριζαν στην πόλη αναπαριστώντας το ιστορικό αυτό γεγονός.

    Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

    Το έθιμο χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, η μουσική, οι χοροί, τα όργανα, εντάσσονται σε μία ιεροτελεστία που κρατά αυστηρά τους ίδιους κανόνες εδώ και αιώνες.

    Παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άνδρες, ανύπαντροι τα παλαιότερα χρόνια.

    Ο Γιανίτσαρος είναι ο πρωταγωνιστής. Περήφανος φουστανελοφόρος, με τα πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα, τη μακριά πάλα(σπαθί) και τον κέρινο «πρόσωπο».

    Η Μπούλα, είναι κι αυτή άνδρας που υποδύεται τη γυναίκα χωρίς όμως να τη γελοιοποιεί, με φαρδιά φουστάνια και κέρινο «πρόσωπο» στολισμένο με τούλια και λουλούδια. Παιδιά προπορεύονται του μπουλουκιού, ενώ στο τέλος της πομπής ακολουθεί η μουσική, ο ζουρνάς και το νταούλι.

    Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς όπου νωρίς το πρωί με τελετουργικό τρόπο αρχίζει το ντύσιμο. Από μακριά ακούγεται ο λυπητερός ήχος του ζουρνά και ο βαρύς χτύπος του νταουλιού που πλησιάζει στα σπίτια για να ξεκινήσει το μάζεμα πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.

    Όταν ο Γιανίτσαρος είναι έτοιμος, θα τιναχτεί τρεις φορές στο παράθυρο του σπιτιού του και στη συνέχεια πηδά τρεις φορές στα δυό του πόδια. Είναι ο αποχαιρετισμός. Στην εξώπορτα θα κάνει τρεις φορές το σταυρό του και θα χαιρετίσει όλους όσοι ήρθαν να τον πάρουν. Πιασμένοι δυό-δυό θα πάνε να δουν τον επόμενο.

    Η Μπούλα θα φιλήσει το χέρι όλων των ανθρώπων του σπιτιού και στη συνέχεια όλου του μπουλουκιού.

    Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η τελετή αποχαιρετισμού στο σπίτι και το καλωσόρισμα των μελών του μπουλουκιού.

    Χωρίς να χορεύουν, φθάνουν κοντά στο μεσημέρι στο Δημαρχείο, όπου θα γίνει το προσκύνημα, θα πάρει δηλαδή ο αρχηγός την άδεια από τον Δήμαρχο να τελεστεί το έθιμο, να γυρίσουν χορεύοντας τους δρόμους της πόλης. Εκτός από τη Μπούλα που υποκλίνεται οι Γιανίτσαροι θα γείρουν πίσω το κορμί τους και θα τινάξουν αγέρωχα το στήθος τους. Μόλις δοθεί η άδεια θα βγάλουν τις πάλες από τα θηκάρια και θα αρχίσουν οι καθορισμένες από την παράδοση πατινάδες από μαχαλά σε μαχαλά, σε καθορισμένο δρομολόγιο.

    Στις πλατείες θα χορέψουν κυκλικούς χορούς, ενώ το απόγευμα θα φθάσουν στην πλατεία Αλωνίων όπου θα βγάλουν τον «πρόσωπο» και θα ενωθούν μαζί με τον κόσμο για να χορέψουν.

    Το έθιμο επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς, και συνεχίζεται την καθαρή Δευτέρα χωρίς τους «πρόσωπους» ακολουθώντας όμως το ίδιο δρομολόγιο. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας όλα τα μπουλούκια συναντιούνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο Ναουσαίϊκο κρασί.

    Ένα εξαιρετικό αποκριάτικο έθιμο που αξίζει να το ζήσετε!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:21

    Είδηση: 4374


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 May 2012 - 20:49:34 UTC