Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας: Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί άμεσα από το μνημόνιο
  • [02] Ετοιμότητα για τη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα
  • [03] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

    [01] Τσίπρας: Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί άμεσα από το μνημόνιο

    Οπως ανέφερε ο Αλεξης Τσίπρας δεν είναι δυνατόν μια οικονομία σε ελευθερη πτώση και να ισοσκελίσει τον προυπολογισμό της και να έχει ανάπτυξη και να πληρώσει 110 δισεκατομμύρια σε τόκους μέχρι το 2020. Πρόκειται για μια εξίσωση δίχως λύση, υπογράμμισε και σημείωσε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση και στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».

    Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική προς την τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουλίου.

    Θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι πως ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα πρέπει να ισχύσει και για τη χώρα μας και ότι η εξαίρεσή από την απόφαση του Συμβουλίου υπονομεύει την ισοτιμία της στην Ευρωζώνη.

    Επιπλέον, παραπέμποντας στην έκθεση του ΔΝΤ της 9ης Μαρτίου 2012 που, όπως είπε, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε απορρίψει πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σήμερα οι ίδιες δυνάμεις με την προσθήκη του κ. Κουβέλη διατυμπανίζουν την τότε άρνησή τους ως νέο δήθεν εθνικό στόχο».

    Επ' αυτού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί υπεκφυγή και όχι λύση για το πρόβλημα, στο βαθμό που συνεχίζει να βασίζεται σε προγράμματα σκληρής λιτότητας.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμα και εάν επιχειρηθούν, σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στο μνημόνιο ότι επιτείνει την ύφεση και εντείνει τη δανειακή επιβάρυνση της χώρας.

    O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας την αντικατάσταση του μνημονίου με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

    Ειδικότερα, η προσαρμογή που προτείνει θα προέλθει από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων που προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε δίκαιη κατεύθυνση. Αναφερθείς ενδεικτικά σε μέσα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών, μίλησε για άμεσο πάγωμα μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών.

    Στα ενδεικτικά μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων περιλαμβάνονται η αλλαγή φορολογικών συντελεστών, η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι υπήρχαν και ίσως ακόμα να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης «που ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την ελληνική πλευρά» και σημείωσε ότι «η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί και πρέπει να δοθεί στο επίπεδο της Ευρωζώνης».

    Επ' αυτού είπε ότι οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην ΕΚΤ του πραγματικού της ρόλου, την πολιτική ρύθμιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, την εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση των εθνικών τραπεζών στο επίπεδο της Ευρωζώνης, την έκδοση ευρωομολόγων από την ΕΚΤ χωρίς συνοδευτικούς όρους περιοριστικής μακροοικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού ταμείου ανάπτυξης και αλληλεγγύης.

    Αναφερθείς στις ελάχιστες προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, «πάγωμα» των άμεσων μέτρων λιτότητας για το επόμενο διάστημα, διεκδίκηση μορατόριουμ αποπληρωμής προς την τρόικα έως ότου η οικονομία αποκτήσει θετικό πρόσημο και διεκδίκηση άμεσα προγράμματος επενδύσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο

    Σχετικές ειδήσεις

    Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας έχει παραιτηθεί από την υπευθυνότητα

    ΔΗΜΑΡ: «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα»

    ΚΚΕ: Σχολιασμός της ομιλίας Τσίπρα στο συνέδριο του Economist

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 23:28

    Είδηση: 16314

    [02] Ετοιμότητα για τη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα

    Στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένεται να μπει τις επόμενες ημέρες η ελληνική οικονομία. Το διαπραγματευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης, τέθηκε επί τάπητος στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα.

    Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, διευκρινίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας- που καταφθάνουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο- «θα είναι πολύ δύσκολη».

    Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι 4ετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, τότε θα τίθεται στην τρόικα το κάθε ζήτημα προς αναδιαπραγμάτευση.

    Τα κυβερνητικά στελέχη επέμειναν ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

    «Εάν με μία άλλη «συνταγή» πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε την «συνταγή», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».

    Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επιμείνουν :

    στην εξειδίκευση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

    στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

    στη μείωση κατά 12% των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια

    στην ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων

    στην αναδιάταξη των δημοσίων υπηρεσιών

    Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά φαίνεται να προχωρά αμέσως σε γενναίο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων και στη συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων οργανισμών χωρίς αντικείμενο προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

    Ζητούμενο παραμένουν:

    η επιμήκυνση της αποπληρωμής του νέου δανείου

    η μεταφορά για τον Σεπτέμβριο των μέτρων 11,5 δισ. που απαιτεί η τρόικα για την επόμενη διετία

    η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23 στο 13% και

    η διαγραφή από το δημόσιο χρέος των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ιταλία και Ισπανία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης του δανείου, που είχαν παρακρατηθεί από τους δανειστές και από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «λογικά», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

    Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενόψει και και της προετοιμασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να ορκισθεί την προσεχή Πέμπτη, θα συναντηθεί την Τρίτη το απόγευμα με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

    Την Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τους Υπουργούς της κυβέρνησης από την Πέμπτη ως το Σάββατο.

    Αντιδράσεις

    «Η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα του ελληνικού λαού», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η περίφημη "διαπραγμάτευση" της κυβέρνησης παραπέμπεται για... μετά την εφαρμογή των ακραίων μέτρων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σε συνέπεια με την επιστολή Σαμαρά και σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης».

    Στην αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με την τρόικα θα πρέπει να ενταχθεί η εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζοντας κρίσιμο θέμα τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους και δανειστές.

    «Η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων μέσα στην ΕΕ που θα έφερνε ανακούφιση στο λαό ήταν και παραμένει τέχνασμα»,τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι το μόνο που θα γίνει θα είναι η στήριξη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων από την ΕΕ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συνάντηση των τριών στην Κηφισιά για προγραμματικές-τρόικα

    Εστιάστε στις μεταρρυθμίσεις δηλώνει ο Άσμουσεν της ΕΚΤ

    ΣΥΡΙΖΑ: Στο ίδιο έργο θεατές, με την τρόικα - νέοι εκβιασμοί

    Τσίπρας: Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί άμεσα από το μνημόνιο

    ΔΗΜΑΡ: Συνάντηση με την τρόικα, με προγραμματικό πλαίσιο

    ΚΚΕ: Τέχνασμα η επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων

    ΛΑΟΣ: Η τρόικα δεν κατάλαβε τις αλλαγές στην Ελλάδα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 23:26

    Είδηση: 16311

    [03] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

    Συνεχίζονται οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στα πελάγη μέχρι και 7 μποφόρ και σταδιακά από τα βράδυ τις Τρίτης θα υποχωρήσουν. Στην εξέλιξη του καιρού, στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου την Τετάρτη θα είναι φανερά εξασθενημένοι, με αποτέλεσμα να ζεστάνει η ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα. Με αρκετή ζέστη, ήλιο και λίγη μεσημεριανή συννεφιά θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και το τέλος της βδομάδας.

    Πιο αναλυτικά την Τρίτη θα επικρατεί ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και στην ορεινή Ήπειρο και Μακεδονία.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16..35 στα βόρεια, από 20..33 στα κεντρικά και θα φτάσει μέχρι 37 στη δυτική Ελλάδα. Στη νησιωτική χώρα θα είναι πιο δροσερά, με εξαίρεση περιοχές της νότιας Κρήτης και τη Σάμο με 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν το απόγευμα σε βορειοδυτικούς 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο ενισχυμένοι στα 6-7 μποφόρ με σταδιακή υποχώρηση το βράδυ.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με τους ανέμους πιο εξασθενημένους, στο Σαρωνικό μέχρι 5 και στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22..32 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Λιακάδα προβλέπεται και στη Θεσσαλονίκη, με ανέμους που θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23..33 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    Την Τετάρτη ο ήλιος θα κυριαρχεί σε όλη τη χώρα και το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι πιο εξασθενημένοι και θα πνέουν μέχρι 6 μποφόρ τοπικά στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει την ανοδική της πορεία, με τις μέγιστες τιμές το μεσημέρι να φτάνουν τους 36-37 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Την Πέμπτη οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές, με λιακάδα στις περισσότερες περιοχές και τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι βοριάδες στα πελάγη θα πνέουν μέχρι 5 και τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέβει στους 38 και τοπικά σε κάποιες περιοχές 39 βαθμούς Κελσίου.

    Πρόγνωση: Χριστίνα Ρήγου Μαθηματικός - Μετεωρολόγος

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 23:28

    Είδηση: 16301


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 July 2012 - 20:49:31 UTC