Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα εργασιακά
  • [02] Συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας την Πέμπτη εν μέσω αυστηρών μηνυμάτων

    [01] Μάχη για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα εργασιακά

    Σκληρή αναμένεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015.

    Διαπραγματευτικά χαρτιά, αποτελούν η αύξηση της ανεργίας και ο φόβος για βαθύτερη ύφεση.

    «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι ορισμένα μέτρα δεν έχει νόημα να προχωρήσουν. Το οικονομικό όφελος από την απόλυση 15.000 ανθρώπων νομίζω είναι μηδαμινό», δήλωσε στον Real Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

    Μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή της προηγούμενης αρχής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων και διακοπής συμβάσεων.

    Για το τακτικό προσωπικό οι συνταξιοδοτήσεις υπολογίζονται για το χρονικό διάστημα 2011-2015, σε 111.239, ενώ αναμένεται μείωση των συμβασιούχων κατά 65.907, την ώρα που θα γίνουν μόνο 27.619 προσλήψεις.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, ο αριθμός των συμβασιούχων, έχει ήδη περιοριστεί στις 50.000. Οι περισσότεροι εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για να επαληθευτούν τα νούμερα της μελέτης θα πρέπει ο αριθμός τους να μηδενιστεί, με κίνδυνο να καταστούν μη λειτουργικές, βασικές υπηρεσίες των δήμων.

    Η αντιπροσωπία της τρόικας θα επισκεφτεί το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης την Πέμπτη.

    Δεύτερο σκληρό πεδίο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα αποτελέσει το εργασιακό.

    Το πρωί της Παρασκευής που θα πάνε στο υπουργείο Εργασίας, θα ζητήσουν απαντήσεις για τις μνημονικές υποχρεώσεις του δευτέρου τρίμηνου

    Η ατζέντα των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στο:

    Αν άρχισε ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού

    Αν θεσπίστηκε η Κάρτα Εργασίας για το περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και αν προχώρησε η διασύνδεση ΣΕΠΕ ΟΑΕΔ και ΙΚΑ.

    Αν άρχισε η ταυτόχρονη καταβολή μισθών και εισφορών για τη πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

    Αν προχώρησε η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων

    Μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το καυτό θέμα της μετενέργειας που έχει συμπεριληφθεί στα σημεία της προγραμματικής σύγκλισης των τριων κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση.

    Η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς στο Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέτει ως προτεραιότητες την Αποκατάσταση μισθών και της διαδικασίας κατάρτισης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης την Επαναφορά - και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων την επαναφορά των όρων και της διάρκειας της μετενέργειας και τη δημιουργία εθνικού φορέα για την άσκηση προνομιακών και κοινωνικών πολιτικών.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 23:47

    Είδηση: 16537

    [02] Συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας την Πέμπτη εν μέσω αυστηρών μηνυμάτων

    Πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα μάχη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η Κριστίν Λαγκάρντ βάζει πάγο με δεικτικό τρόπο, στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αλλαγή του Μνημονίου.

    «Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ ή να επαναδιαπραγματευθώ. Είμαστε σε διάθεση να βρούμε τα πραγματικά δεδομένα. Είμαι σίγουρη πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει σε διάφορες κατευθύνσεις. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την τήρηση του προγράμματος», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Τα 36 μέλη των τεχνικών κλιμακίων ξεκίνησαν την εξέταση της πορείας υλοποίησης των επιμέρους τομέων της οικονομίας όπως ύφεση και ανεργία αλλά και η πορεία των εσόδων και των δαπανών.

    Σημεία αιχμής στις συζητήσεις, που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού, τα εργασιακά, η μείωση του Δημόσιου Τομέα και οι αποκρατικοποιήσεις.

    Ειδικά στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, αυξημένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα Κρατικά λαχεία, τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, του αεροδρόμιου του Ελληνικού, ενώ έχει προχωρήσει η προετοιμασία για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Εγνατία Οδό, την ΕΥΔΑΠ και για τα περιφερειακά λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες.

    Διαρκή και άμεση ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου επιδιώκει και η Κομισιόν και ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ετοιμάζεται να ορίσει το δικό της τοποτηρητή στην Αθήνα.

    Από την πλευρά του Βερολίνου, ο νέος γερμανός πρέσβης, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

    Οι πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνδυασμό με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    «Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ ξέχασαν γρήγορα τα περί διαπραγμάτευσης για μία διαφορετική πορεία, στον αντίποδα της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων της ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν είναι καλοδεχούμενη η τρόικα. Δεν είναι οι τρεις μάγοι με τα δώρα. Αντίθετα είναι αυτοί που φέρνουν φτώχεια, δυστυχία κι εξαθλίωση. Τους θεωρούμε ανεπιθύμητους όπως κι ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός και δεν θέλουμε καμία συνάντηση μαζί τους», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

    Την αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν την εφορία, ειδικά οι χαμηλόμισθοι, επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα μετά από συνάντηση με την Πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων εργαζομένων του ΙΚΑ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ κατά τις προγραμματικές δηλώσεις θα ζητήσει φοροαπαλλαγές των λαϊκών στρωμάτων και φορολόγηση μονοπωλίων και των υψηλών εισοδημάτων.

    Η τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 23:47

    Είδηση: 16526


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 July 2012 - 20:49:38 UTC