Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλειστικό ΝΕΤ: Στα 2,6 δισ η μαύρη τρύπα στα έσοδα το 2012
  • [02] Εννέα διαθρωτικές αλλαγές και τομές για την έξοδο από την κρίση
  • [03] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου
  • [04] Σίκινος: Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προφορική Ιστορία

    [01] Αποκλειστικό ΝΕΤ: Στα 2,6 δισ η μαύρη τρύπα στα έσοδα το 2012

    Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από την πορεία των εσόδων που παρέδωσε το Γενικό Λογιστήριο στην Τρόικα είναι. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ και του οικονομικού συντάκτη Μανώλη Σταυρουλάκη, η μαύρη τρύπα στα έσοδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εκτοξεύεται στο αστρονομικό ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο του έτους. Και αυτό γιατί εκτός στόχου βρίσκονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού το 2012 θα έπρεπε να μαζευτούν 51,4 δισ. ευρώ αλλά με τη νεότερη εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν θα ξεπεράσουν τα 48,78, δισ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Μανώλης Σταυρουλάκης

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 23:25

    Είδηση: 16735

    [02] Εννέα διαθρωτικές αλλαγές και τομές για την έξοδο από την κρίση

    Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ακόμα και πέρα των προβλεπόμενων, σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών όπως τα λιμάνια, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, στο ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων, στο κλείσιμο ή στη συγχώνευση ανενεργών δημόσιων οργανισμών μέχρι το τέλος του έτους, σε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως η νομοθετική ρύθμιση για επαναπατρισμό των καταθέσεων τραπεζών που έφυγαν στο εξωτερικό, σε άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης και της γραφειοκρατίας και σε επίσπευση συμψηφισμού των οφειλών από και προς το δημόσιο.

    Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά σε εκείνες που «δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις» αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που όπως είπε θα περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ.

    Πάντως ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «τα δίκτυα διατηρούνται σε δημόσιο έλεγχο», ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία για τα οποία θα υπάρξει παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και όχι ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογικούς κατοίκους το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις.

    Με νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, όσοι δεν έχουν δηλώσει έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Χωρίς κανένα πρόβλημα θα είναι δυνατό να επιστρέψουν καταθέσεις από δηλωθέντα εισοδήματα «χωρίς κανένα πρόβλημα».

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και άμεσα μέτρα ανακούφισης φορολογούμενων και ανέργων, τονίζοντας ότι θα αυξηθούν οι δόσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς που περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Ανακοίνωσε ακόμη την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο καθώς και την επέκτασή του και στους αυτοαπασχολούμενους.

    Παράλληλα έκανε λόγο για κινήσεις που θα αφορούν στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ όσον αφορά τους δανειολήπτες ανέφερε ότι η μηνιαία δόση του δανείου στις τράπεζες δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι στόχος είναι να συγκρατηθεί και να ανακοπεί η ύφεση με ένα ευρύ πλέγμα αποκρατικοποιήσεων, με διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές και μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς.

    Ο κ.Σαμαράς μίλησε ακόμη για αλλαγή του νόμου για την ευθύνη των υπουργών, καθώς και για τροποποίηση αυτών που ισχύουν για τη βουλευτική ασυλία, κάτι που σημείωσε ότι για να γίνει, χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης, είπε ότι θα υπάρξει περιορισμός της χρηματοδότησης των κομμάτων και περικοπές των προνομίων των βουλευτών, όπως τα βουλευτικά αυτοκίνητα και η διπλή σύνταξη για νέους βουλευτές και θα περιοριστούν οι σύμβουλοι των υπουργών.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει και επέκρινε ατυχέστατες, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που παραγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας κινδυνολογώντας για επιστροφή στη δραχμή.

    Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια, αλλά και να δώσει όλες τις μάχες που χρειάζονται για να αναστρέψει την ύφεση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα τα καταφέρει και ότι μπορεί να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, αφού όπως είπε, έχει ως όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα του ελληνικού λαού.

    Όσον αφορά το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης, είπε: «Εμείς πρώτοι θέλουμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το τέλμα. Αυτό είναι το αντικείμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης». Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους. Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας: Θέλουμε την καταπολέμηση της ύφεσης.

    Το λέμε «επαναδιαπραγμάτευση», για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ζητάμε «τροποποιήσεις» του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του».

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με νομικές προσαρμογές και επιχειρησιακό και σωφρονιστικό πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία. «Αυτή η προγραμματική σύγκλιση τα λέει όλα και αποτελεί μία νέα σελίδα για την πολιτική της χώρας. Η εποχή της ανοχής του εγκλήματος και της ατιμωρησίας των παράνομων θα περάσει ανεπιστρεπτί», είπε ο κ. Σαμαράς.

    Τέλος στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στην ανάγκη συστηματικής προετοιμασίας για ανακήρυξη της ΑΟΖ για την επίσπευση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου. Αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργό προώθηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του ευρωπαϊκού νότου αλλά και την ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας. Ειδικά για τον Ευρωπαϊκό Νότο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για την κρίση του χρέους αλλά και πρωτοβουλίες της Ενωμένης Ευρώπης προς τα έξω για την λαθρομετανάστευση.

    Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων

    Σχετικές ειδήσεις:

    Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του μνημονίου

    Δριμεία κριτική των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε Α. Σαμαρά

    Οι Οικολόγοι-Πράσινοι για τις πογραμματικές δηλώσεις

    ΛΑΟΣ: «Επανάληψη δηλώσεων αποτυχημένων κυβερνήσεων»

    Ανάγνωση των προγραμματικών και ψήφος εμπιστοσύνης την Κυριακή

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 21:42

    Είδηση: 16718

    [03] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

    Το Σάββατο ηλιοφάνεια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με παροδικές νεφώσεις το μεσημέρι στα ορεινά της χώρας. Σύντομες βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε ορεινές κυρίως περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πιθανόν στα βορειότερα τμήματα στη Θεσσαλία.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-36 στα δυτικά και βόρεια και θα φτάσει τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι βορειοδυτικοί και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν μέχρι 6 και τοπικά 7 μποφόρ κρατώντας τη θερμοκρασία πιο χαμηλή σε αυτές τις περιοχές.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και ανέμους μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-38 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη Θεσσαλονίκη αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, το μεσημέρι όμως αναμένονται σύντομες βροχές και καταιγίδες στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-35 βαθμούς και το νότιο ρεύμα μέχρι 4 μποφόρ.

    ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    Την Κυριακή τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ο ήλιος και η ζέστη. Το μεσημέρι αναμένεται μια μικρή αστάθεια στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς στην ηπειρωτική χώρα, με το δείκτη δυσφορίας σιγά σιγά να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ και μόνο στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ.

    Η νέα βδομάδα θα ξεκινήσει με παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Ο ήλιος θα κυριαρχεί και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι 39 ίσως και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μια μικρή ενίσχυση των ανέμων αναμένεται στις Κυκλάδες, όπου το βορειοδυτικό ρεύμα θα πνέει στα 7 μποφόρ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 23:26

    Είδηση: 16699

    [04] Σίκινος: Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προφορική Ιστορία

    Ένας μικρός παράδεισος στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Η Σίκινος, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, παραμένει ένας από τους τελευταίους ανεξερεύνητους προορισμούς των Κυκλάδων. Απόκρημνα, σμιλεμένα από τον αέρα και τη θάλασσα βράχια, μικρές όμορφες παραλίες, μονοπάτια που χάνονται στη μυστηριακή ενδοχώρα του νησιού, αποκαλύπτοντας βυζαντινά ξωκλήσια και αρχαίους ναούς. Καλωσυνάτοι κάτοικοι ανοίγουν το σπίτι τους και την καρδιά τους στους επισκέπτες του νησιού.

    Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται στο νησί οι Γιορτές Σικίνου που φέτος γίνονται από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου. Αυτή τη χρονιά είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται σε ένα μικρό νησί όπως η Σίκινος η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προφορική Ιστορία. Στη συνάντηση «Grand Treasures - Grundtvig» συμμετέχουν επιστήμονες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από την Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από τη Media dell' Arte - Σχέδιο Νησολόγιο, την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λετονία και την Εσθονία. Το θέμα της συνάντησης είναι η διαφύλαξη και η πανευρωπαϊκή προβολή της ιστορίας και της ταυτότητας των μικρών τόπων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις 6 Ιουλίου γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης «Grand Treasures: Οι ιστορίες των ανθρώπων μέσα στην Ιστορία της Ανθρωπότητας». Είναι μία κοινή έκθεση από τις 6 συμμετέχουσες χώρες στην οποία θα παρουσιαστεί μέρος του υλικού για την προφορική ιστορία που συλλέγει η κάθε χώρα με την καθοδήγηση της Media dell' Arte. Η έκθεση εγκαινιάζεται στη Σίκινο και μέχρι το τέλος του 2013 θα περιοδεύσει στις υπόλοιπες πέντε συμμετέχουσες χώρες.

    Στις 8 Ιουλίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στην κουζίνα της Σικίνου ενώ στις 10 Ιουλίου το ντουέτο String Theory παρουσιάζει το Cheap -low quality, high fun project, με τους: Σταυρούλα Παυλίκου: τραγούδι, Μαρία Πλουμή: λαούτο και Γιώργο Πατεράκη: πιάνο. Στις 11 Ιουλίου τα παιδιά της Σικίνου θα γνωρίσουν περισσότερα για τον έναστρο ουρανό στη «βραδιά Αστρονομίας», ενώ οι μεγάλοι θα δουν τον κόσμο μέσα από την παιδική φωτογραφία στις «Γιορτές Φωτογραφίας», που διοργανώνονται στο νησί από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου.

    Η Χώρα της Σικίνου, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός λόφου, λάμπει κατάλευκη στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Πέτρινα σπίτια, χαμηλά πεζούλια με ανθισμένα παρτέρια, «φιδωτά» πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένα σκαλοπάτια. Εδώ όλα είναι αυθεντικά. Όχι μόνο τα κτίρια αλλά και οι άνθρωποι. Ζεστοί και φιλόξενοι. Στα λιγοστά ταβερνάκια της Χώρας θα απολαύσουμε τα παραδοσιακά Σικινιώτικα φαγητά, φαβοκεφτέδες, ντόπιο γεμιστό κατσίκι, αμπελοφάσουλα, ψάρια και θαλασσινά, φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά και θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας γεμάτα με κόκκινο Σικινιώτικο κρασί.

    Στην καρδιά του Κάστρου, τη μία από τις δύο συνοικίες της Χώρας, στην εκκλησία της Παντάνασσας, θα προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, που λέγεται ότι έφτασε μόνη της από την Κρήτη. Στο Χωριό, την άλλη συνοικία, θα επισκεφτούμε το παλιό ελαιοτριβείο όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο και θα ταξιδέψουμε στις παλιές μέρες της Σικίνου. Στην κορυφή του λόφου θα ανεβούμε για να επισκεφθούμε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, και να αγναντέψουμε από ψηλά το Αιγαίο.

    Αλς + πρόνοια θα πει «φροντίδα για τη θάλασσα» και αυτό το όνομα έχει το μοναδικό λιμάνι του νησιού, η Αλλοπρόνοια. Ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός ο πρώτος που αντικρίζει κανείς από το πλοίο μπαίνοντας στο λιμάνι της Σικίνου. Τα καλοκαίρια η όμορφη παραλία δίπλα στο λιμάνι γεμίζει κόσμο. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Από εδώ ξεκινά και ο μοναδικός δρόμος του νησιού που θα σας οδηγήσει στη Χώρα και τις δύο συνοικίες της το Χωριό και το Κάστρο. Το Χωριό είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, ανηφόρες, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Το Κάστρο, που βρίσκεται πάνω στην απόκρημνη πλαγιά του νησιού, είναι χτισμένο τον 15ο αιώνα.

    Η Σίκινος, όπως και τα άλλα κυκλαδονήσια, κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το αρχαίο παρελθόν του νησιού θα το συναντήσουμε στην Επισκοπή, σε απόσταση 4χλμ. από τη Χώρα. Είναι ένας πολύ όμορφος απογευματινός περίπατος που θα μας χαρίσει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα με θέα τη Φολέγανδρο. Εκεί σε ένα υποβλητικό βραχώδες τοπίο ορθώνεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένη στο σημείο όπου βρισκόταν ο αρχαίος Ελληνικός ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Οι μάστορες της εποχής χρησιμοποίησαν το αρχαίο οικοδομικό υλικό, δημιουργώντας ένα μοναδικό πέρασμα από τον αρχαίο κόσμο στον χριστιανισμό. Στην περιοχή αυτή βρισκόταν η αρχαία Σίκινος, αποικία των Ιώνων.

    Ένα άλλο αξιοθέατο της Σικίνου είναι το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1690, και το οποίο μοιάζει με οχυρωμένο κάστρο. Είναι το μοναστήρι που πρόσφερε καταφύγιο στους κατοίκους, όταν αναζητούσαν τρόπο να ξεφύγουν από τις επιδρομές των πειρατών. Ο ναός της Παντάνασσας βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου, όπως επίσης και το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 15:11

    Είδηση: 16137


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 July 2012 - 20:49:32 UTC