Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στον Τσίπρα απο το βήμα της Βουλής
  • [02] «Νέα σεισάχθεια» και πάγωμα τραπεζικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ζητά ο Τσίπρας
  • [03] Κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις διαβεβαιώνει στη ΝΕΤ ο Ρ. Σπυρόπουλος
  • [04] Γ. Μανιάτης για προγραμματικές, επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ & έρευνες πετρελαίου

    [01] Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στον Τσίπρα απο το βήμα της Βουλής

    Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απο το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας» και είναι ανεπίτρεπτη στάση να δηλώνει επίσημα από το βήμα της Βουλής ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης καταστρατηγώντας την ψήφο των Ελλήνων.

    Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη στάση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατώτερη των περιστάσεων ενώ έκανε λόγο για καταστράγηση της ψήφου του ελληνικού λαού. Οι πολίτες, εξήγησε, επέλεξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν μπορεί κανείς να διαλέγει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης και να καιροφυλακτεί πότε θα αποτύχει η κυβέρνηση και η χώρα. Ο κ.Τσίπρας, συμπλήρωσε, απαίτησε να σχηματίσουμε κυβέρνηση και ταυτόχρονα είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να εφαρμόσει την πολιτική της.

    Όπως είπε, δεν νοείται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις να είναι μια συζήτηση «κλασικού χαρακτήρα», η χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, άλλο λαικισμό, άλλη απλούστευση. Την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις όποτε θέλεις για λόγους κομματικής τακτικής, η εθνική ευθύνη σε κυνηγάει από μόνη της, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος ενώ εξήγησε ότι με τη Νέα Δημοκρατία συνεργάζεται το ΠΑΣΟΚ λόγω εθνικού καθήκοντος και ξεκαθάρισε ότι δεν ταυτίζονται αξιακά. Το μέγεθος της κρίσης επιβάλλει τη λύση διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, υπογράμμισε.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η συζήτηση στη Βουλή αφορά την εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες εθνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, και δεν επιτρέπεται να είναι μία κλασικού χαρακτήρα συζήτηση προς επιβεβαίωση των ρόλων κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.

    «Δεν μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες, και μετά από 3,5 μήνες προεκλογικής περιόδου και αναστολής της κανονικής λειτουργίας του κράτους, να εμφανιζόμαστε εδώ και να επιδιώκουμε απλώς και μόνο την αναπαραγωγή στο Κοινοβούλιο των προεκλογικών απλουστεύσεων» δήλωσε ο κ. Βενιζέλοντας προσθέτοντας σε υψηλούς τόνισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, λαϊκισμό και απλούστευση».

    Υπογράμμισε ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αποτελεί ευκαιρία διαμόρφωσης της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης, και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι «την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις μόνο εάν θέλεις και όποτε θέλεις για λόγους κομματικής τακτικής, η ευθύνη σε κυνηγά από μόνη της και δεν μπορεί κανείς να διαλέγει τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης, που όχι απλώσεις ασκεί κριτική, αλλά καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας, που θα είναι ένα ακόμη δράμα για τον πιο αδύναμο Έλληνα πολίτη».

    «Ακόμη χειρότερο να δηλώνει επίσημα από αυτό το βήμα ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης και ότι αμφισβητεί τη συνέχεια της χώρας -γιατί αυτό είναι υπονόμευση θεσμική, οικονομική, αναπτυξιακή, μία ανεπίτρεπτη στάση κατώτερη των περιστάσεων και δεν έδωσε καμία τέτοια εντολή ο λαός σε καμία αντιπολίτευση για καταστρατήγηση της ψήφου των Ελλήνων».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 19:41

    Είδηση: 16776

    [02] «Νέα σεισάχθεια» και πάγωμα τραπεζικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ζητά ο Τσίπρας

    «Νέα σεισάχθεια» με τη διαγραφή, μερική ή ολική, ή και το πάγωμα κατά περίσταση, των τραπεζικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απο το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της χώρας που έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε αυστηρή κριτική για τις ιδιωτικοποιήσεις κάνοντας λόγο για επίθεση στη δημόσια περιουσία και για αγγελτήριο πωλήσεων, για "γενικό πωλητήριο" της χώρας. «Το 2009 κάποιοι μας είπαν "λεφτά υπάρχουν", τώρα είπατε "υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση". Ο λαός συγχωρεί τα λάθη, δεν θα συγχωρεύσει όμως την κοροΐδια» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλοντας προεκλογική παραπλάνηση του λαού και επίθεση στη δημόσια περιουσία. Προειδοποίησε δε οτι "θα λογοδοτήσουν όσοι παίξουν με την δημόσια περιουσία".

    Σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για απόκρυψη προθέσεων και παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Τόνισε οτι η ανάγκη απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο έχει αντικατασταθεί με την επιτάχυνση της εφαρμογής του. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά οτι "η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μας τελείωσε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Οποιος πίστεψε σ΄αυτήν την πάτησε". Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε οτι η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα χαλαρώσει το Μνημόνιο, όπως διακινούν τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, αντίθετα, θα αυξήσει το δανεισμό της χώρας για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμμάτων της - άρα θα παρατείνει τη λιτότητα και θα ανατροφοδοτήσει την ύφεση.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με άξονες: Α) Τη ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Β) Τέσσερα πρώτα βήματα για να αρχίσει να βγαίνει η χώρα από το βάλτο του Μνημονίου:

    1. Τη διασφάλιση για τη χώρα μας του κεκτημένου της 29ης Ιουνίου για την απευθείας ευρωπαϊκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή, χωρίς την εγγραφή του σχετικού ποσού των, περίπου, €50 δις στο δημόσιο χρέος.

    2. Το πάγωμα όλων των μέτρων λιτότητας.

    3. Μορατόριουμ αποπληρωμής των δανείων προς την τρόικα, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

    4. Την ενεργοποίηση των προγραμμάτων επενδύσεων μέσω της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, αλλά και κοινοπρακτικών επενδυτικών σχημάτων μέσω διακρατικών συμφωνιών.

    Γ) Τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς καθημερινής διαβίωσης του πολίτη. Με την καθολική εγγύηση της δωρεάν πρόσβασης σε δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Με εγγυημένη δέσμη μέτρων επαρκούς υγειονομικής φροντίδας για όλους. Για να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ποιότητας, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική του κατάσταση. Με την καθολική εγγύηση της δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια και ποιοτική παιδεία.

    Επίσης ανέπτυξε τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τρείς προτάσεις νόμου που θα έρθουν άμεσα:

    - Για την άρση της μετενέργειας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο του 2011.

    - Για τη «νέα σεισάχθεια», με τη διαγραφή, μερική ή ολική, ή και το πάγωμα κατά περίσταση, των τραπεζικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών.

    - Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 19:26

    Είδηση: 16765

    [03] Κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις διαβεβαιώνει στη ΝΕΤ ο Ρ. Σπυρόπουλος

    Δύσκολη η μάχη αλλά θα την κερδίσουμε

    Ο κόσμος θα πάρει σίγουρα συντάξεις, σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας με έμφαση πως « ότι επιχορηγείται το ΙΚΑ σε ετήσια βάση είναι καθορισμένο από την αρχή του χρόνου».

    Δίνουμε μάχη και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε, συμπλήρωσε, παρατηρώντας ότι το 2012 είναι μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για το ΙΚΑ.

    Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του ΙΚΑ, το 2010, το 2011 και το 2012 παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει μία υποχώρηση, ωστόσο αυτή δεν ανατρέπει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού.

    Το 2010 με ανεργία 15% ο Ιούνιος είχε έσοδα 1,3 δισ, το 2011 τα έσοδα ήταν 1,173 δισ. ενώ τον φετινό Ιούνιο, αγγίζουν το 1.06 δισ €.

    Ο κ. Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην Αθήνα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις 12 μηνών στις απονομές συντάξεων και σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε στο άμεσο διάστημα, να επισπευθούν οι χρόνοι απονομής κατά 30%.

    Ο ΟΓΑ δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ξεκαθαρίζει και ο Π. Πέτρουλας

    Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΓΑ Π. Πέτρουλας μετέχοντας στη συζήτηση, επεσήμανε ότι ο οργανισμός δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

    Όπως έχει προγραμματιστεί εκτελούμε τον προυπολογισμό μας κανονικά και δεν υπάρχει καμία υπέρβαση ούτε προβλέπεται να υπάρξει κάποιο έλλειμμα είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο Θ. Καποτάς Πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ, ευχόμενος οι δυσοίωνες προβλέψεις που υπάρχουν για τα ταμεία να διαψευστούν και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της διοίκησης του ΙΚΑ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 14:51

    Είδηση: 16757

    [04] Γ. Μανιάτης για προγραμματικές, επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ & έρευνες πετρελαίου

    Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση: Προτρέπουμε, υποστηρίζουμε, ελέγχουμε

    Προσδιορίζοντας τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση ο νέος γραμματέας της ΚΟ μίλησε για το τρίπτυχο προτροπής, υποστήριξης και ελέγχου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, ορθά ο κ. Βενιζέλος ανέθεσε την ευθύνη παρακολούθησης συγκεκριμένων υπουργείων καθώς όπως είπε «το γεγονός ότι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες»

    Όσον αφορά στις προσπάθειες ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την βαθιά πεποίθηση ότι ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ, αλλά ανήκει στον ευρύτερο χώρο του «άρχισε ξανά να μας ακούει και να μας ξανακοιτάει με προσμονή και προσδοκία»

    Και το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα που έχει καταγραφεί, κατά τον ίδιο, είναι η χθεσινή μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην Εθνική Συνδιάσκεψη.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές αναφορές Βενιζέλου περί θράσους δεν θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα.

    Ωστόσο όπως είπε «αισθάνομαι ενοχλημένος από την προβολή που θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους ορισμένοι άνθρωποι». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές καθώς η χώρα είναι σε πόλεμο».

    Μπορούμε να χτίσουμε νέο παραγωγικό μοντέλο που να βασίζεται στον ορυκτό πλούτο

    Mε δεδομένη την εμπειρία του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού σε θέματα ορυκτού πλούτου μίλησε για τεράστια άλματα που έχουν γίνει από τον Αύγουστο του 2011, στηριζόμενοι πάντα, όπως είπε, στη βοήθεια στελεχών της δημόσιας διοικησης.

    Αναφερόμενος στο διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε πρόσφατα για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού και Κατακόλου μίλησε για πολλές καλές εκπλήξεις και εκτίμησε ότι «αν προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς, θα έχει μπει πριν από το τέλος της χρονιάς το πρώτο γεωτρύπανο».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα 40 δισ. ορυκτού πλούτου, μη αξιοποιημένου που έχει στη διάθεση της η χώρα μας.

    Και όπως παρατήρησε:

    Στις αρχές του 2011, δόθηκε εντολή σε μία επιτροπή καλών στελεχών του ΙΓΜΕ και του Υπουργείου να προσδιορίσουν σχετικές περιοχές. Ηδη, όπως συμπλήρωσε, προσδιορίστηκαν οι 120 και από αυτές επιλέχθηκαν οι πρώτες πενήντα.

    Ο Γιάννης Μανιάτης, εκτίμησε ότι ότι υπάρχει δυνατότητα για 3-4 διαγωνισμούς μέσα στο 2012 που θα αφορούν σε μεγάλα ορυχεία της χώρας και εμφανίσθηκε απόλυτα βέβαιος ότι η Ελλάδα, μπορεί να φτιάξει τώρα ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να βασίζεται στον ορυκτό πλούτο, με σεβασμό στο περιβάλλον και με πολλά δημόσια έσοδα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Aννίτα Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 12:19

    Είδηση: 16747


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 July 2012 - 16:49:30 UTC