Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κατσέλη: Φοβάμαι ότι η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο
  • [02] Γ. Βλάχος: Κρίνεται συγχρόνως και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση
  • [03] Θ. Μαργαρίτης: Να επεκταθεί το πόθεν έσχες
  • [04] Τριάντα οκτώ χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  • [05] Σαμαράς στην Κ.Ο: «Ο λαός έδωσε εντολή ν' αλλάξουμε τις πολιτικές ύφεσης»
  • [06] Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ στη ΝΕΤ
  • [07] Βορίδης-Σκουρλέτης για νέα μέτρα, περικοπές και επαναδιαπραγμάτευση
  • [08] Τζαβάρας στη ΝΕΤ για τα φλέγοντα θέματα του Πολιτισμού

    [01] Λ. Κατσέλη: Φοβάμαι ότι η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο

    Φόβους για επιδείνωση της κρίσης και της ύφεσης, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, και εκτίμησε πως το φθινόπωρο θα οδηγηθούμε σε μεγάλους κλυδωνισμούς. Υποστήριξε, δε, πως δεν θα υπάρχει ευρωζώνη εντός ολίγου, αν δεν παρέμβει άμεσα η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας, στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, να αγοράσουν ομόλογα χωρών που δοκιμάζονται και να κρατήσουν το κόστος δανεισμού σε λογικά επίπεδα.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Ρήσεις και αντιρρήσεις» με τον Γιώργο Γιουκάκη και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Φοβάμαι ότι η κρίση είναι μπροστά μας, μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση, δεν γνωρίζω αν πρώτα θα προηγηθεί η κρίση της ευρωζώνης ή η κρίση της Ελλάδας.

    Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα την ΗΠΑ, ακόμα και τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ιαπωνίας και τα λοιπά να παρέμβουν αμέσως στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων να αγοράσουν ομόλογα των χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, οι οποίες δοκιμάζονται και να κρατήσουν το κόστος δανεισμού σε λογικά επίπεδα δεν θα υπάρχει ευρωζώνη εντός ολίγου».

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Φοβάμαι ότι η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και δυστυχώς το Φθινόπωρο θα οδηγηθούμε σε μεγάλους κλυδωνισμούς. Μπορεί να μας προλάβουν τα γεγονότα στην ευρωζώνη, εκτός αν μέσα στην κρίση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αναγκαστεί η Γερμανία, η Γαλλία και η Αμερική να παρέμβουν και να υπάρξει ανατροπή αυτής της πορείας».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 13:54

    Είδηση: 17951

    [02] Γ. Βλάχος: Κρίνεται συγχρόνως και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση

    Για συνεχιζόμενη διγλωσσία εκ μέρους πολλών χωρών της ΕΕ, η οποία δεν βοηθάει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, που είναι η προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, μίλησε στη ΝΕΤ FM ο Γιώργος Βλάχος. Ο βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχε η κυβέρνηση Παπαδήμου και η κυβέρνηση Παπανδρέου, διαφορετικά, όπως είπε, δεν γίνεται τίποτα. Παράλληλα, έκανε λόγο για παρεμβάσεις υπό μορφή απειλών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει ανεύθυνα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας βγει να το πει. Ερωτηθείς αν έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνήσει σε κάτι, σημείωσε χαρακτηριστικά «Άλλο διαφωνώ και άλλο να απειλεί τους επενδυτές μην τολμήσουν κι έρθουν» και πρόσθεσε ότι σ' αυτή τη φάση κρίνεται συγχρόνως και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: «Αυτή η συνεχιζόμενη διγλωσσία από πολλές χώρες της Ε.Ε. δε βοηθάει αυτό που είναι προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, που είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα».

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: «Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχε η κυβέρνηση Παπαδήμου και η κυβέρνηση Παπανδρέου. Εάν αυτό δε γίνει κατανοητό, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Εάν νομίζουν ότι είμαστε μια συνέχεια και θα κάνουμε μια από τα ίδια και θα εφαρμόσουμε πολιτικές, που στην πράξη μας οδήγησαν στο 7% ύφεση και σε ανεξέλεγκτη ανεργία, καταλαβαίνετε ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι βοήθεια».

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και ο καθένας από εμάς να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τον αφορά. Να αποφασίσουμε ποια γραμμή πρέπει να τραβήξει η χώρα. Δεν είμαστε στην προ μνημονίων εποχή. Είμαστε σε ένα διαφορετικό σκηνικό, σε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα τη σημερινή πρέπει να διαχειριστούμε. Και μπορεί οι ρίζες της, που φτάσαμε εδώ, να είναι σε προηγούμενες δεκαετίες, όμως δεν κρίνεται η τύχη της χώρας των προηγούμενων δεκαετιών. Ό,τι έγινε, έγινε εκεί. Αξία έχει ιστορική να μην επαναληφθεί και να καταλογιστούν ευθύνες πολιτικά».

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: «Υπάρχουν παρεμβάσεις από κόμματα υπό μορφή απειλών. Απειλούν επενδυτές, απειλούν τους πάντες. Ο κόσμος έκανε μια επιλογή και η επιλογή πρέπει να γίνει σεβαστή».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αναφέρεστε στο ΣΥΡΙΖΑ».

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: «Ναι, αλλά δε μπορεί να συνεχίζεται αυτό. Δεν ψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να κυβερνήσει ανευθύνως, ας βγει να το πει».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν ψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έχει το δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι εγώ διαφωνώ σε αυτό»;

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: «Άλλο διαφωνώ και άλλο να απειλεί τους επενδυτές μην τολμήσουν κι έρθουν. Δεν θεωρώ ότι βοηθούν τη χώρα, την ίδια ώρα που στο τέλος- τέλος δεν εκφράζει μια διαφορετική συνταγή. Καταγραφή προβλημάτων είναι εύκολο να κάνουμε. Καταγγελία των πάντων μπορούμε να κάνουμε όλοι. Το θέμα είναι πώς θα βγούμε από αυτή τη σημερινή κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει. Αυτό είναι το ζητούμενο, και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν όλα τα κόμματα, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχουν περιθώρια αυτή την ώρα να κάνουμε αυτή τη στείρα αντιπολίτευση του παρελθόντος, ή μια αντιπολίτευση να ακολουθήσει την πολιτική του ώριμου φρούτου, περιμένοντας πότε αυτή η κυβέρνηση θα κουράσει και να έρθει η σειρά της. Είναι η φάση που κρίνεται συγχρόνως και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 13:51

    Είδηση: 17949

    [03] Θ. Μαργαρίτης: Να επεκταθεί το πόθεν έσχες

    Την ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα, που πέρασαν από κρατικές και υψηλόβαθμες θέσεις, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Θόδωρος Μαργαρίτης και τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του πόθεν έσχες. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν έχει αποκλείσει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου διαλόγου μέσα στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι θα είναι θετικό να έχουν όλα τα κόμματα την αντίστοιχη στάση. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στο ότι πρέπει να αναζητούν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν, ενώ αναφορικά με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών, εκτίμησε ότι υπάρχουν τρόποι να υπάρξουν μετατάξεις.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Η πρότασή μας είναι να επεκταθεί το πόθεν έσχες, η ιστορία Τσοχατζόπουλου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πρέπει να υπάρξει μια διερεύνηση όλων των πολιτικών προσώπων, όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και άλλων που πέρασαν από κρατικές θέσεις και από υψηλόβαθμες θέσεις ακόμα και στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η κατάσταση του πολιτικού συστήματος».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν αποκλείετε το ενδεχόμενο ως ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσετε μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής»;

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Εμείς δεν έχουμε αποκλείσει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου διαλόγου μέσα στη Βουλή και θα είναι θετικό όλα τα κόμματα να έχουν την αντίστοιχη στάση. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει στη χώρα μας μια κατάσταση εσωτερικού εμφυλίου πολέμου στο πολιτικό επίπεδο, η οποία επιφέρει και τεράστιες ζημιές στην οικονομία της χώρας, δημιουργώντας την αίσθηση μιας πολιτικής αστάθειας. Θα πρέπει να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να αναζητούν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν».

    ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ- ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Υπάρχουν τρόποι να υπάρξουν μετατάξεις. Άκουγα χθες τον κ. Δένδια να λέει ότι θα μπορούσαν οι αστυνομικοί να βρεθούν στους δρόμους και τις διοικητικές υπηρεσίες στα αστυνομικά τμήματα να τις καλύψουν μετατασσόμενοι υπάλληλοι. Μου φάνηκε λογικό. Προτιμώ να βλέπω έναν αστυνομικό στην περιπολία, παρά να κάθεται και να φτιάχνει ταυτότητες».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 13:49

    Είδηση: 17947

    [04] Τριάντα οκτώ χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    «Τιμάμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, τιμάμε με πολύ σεβασμό εκείνους που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν για τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, για την επέτειο της συμπλήρωσης 38 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ύψιστο πατριωτικό καθήκον», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο μήνυμά του προτάσσει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία από το μίσος, τον φασισμό αλλά και τις δοκιμασίες που βιώνει η ελληνική κοινωνία από την κρίση. Εφέτος ο κ. Παπούλιας ακύρωσε την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω της βαθειάς κρίσης, κάνοντας λόγο για ανάγκη «περισυλλογής».

    «Ανάγκη για μια απάντηση οριστική και δίκαιη»

    Το ερώτημα «πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί η πορεία της μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται με αυτό τον τραυματικό τρόπο, πώς θα βγούμε από το τέλμα», θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του για την 38η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τονίζει ότι απαντήσεις υπάρχουν «αρκεί να αναζητηθούν, και ακόμη περισσότερο υπάρχει ανάγκη να δοθεί μία απάντηση συλλογική, οριστική και δίκαιη».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως όλοι έχουν χρέος απέναντι «σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας». «Ό,τι και να πούμε είναι λίγο, ό,τι και να κάνουμε για να εκφράσουμε το σεβασμό μας δεν αρκεί. Πολύ περισσότερο σήμερα που η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την ιδεολογία του μίσους και του φασισμού. Παρ' όλες τις αδυναμίες που έχει δείξει ιστορικά η δημοκρατία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Παπούλιας και εξαίρει τη στάση ζωής των αντιστασιακών, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά, ειδικά για την νέα γενιά που πληρώνει μία κρίση, στη δημιουργία της οποίας δεν είχε καμία συμμετοχή.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην ακρωτηριασμένη Κύπρο, που 38 χρόνια μετά την καταδικαστέα τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη» και υπογραμμίζει: «Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα και την προσπάθεια. Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της για να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη».

    Φόρος τιμής στους βασανισθέντες

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 τίμησε τη Δευτέρα την επέτειο στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

    «Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα , να τιμήσουμε το λαό μας που καθολικά αντιστάθηκε στη χούντα» είπε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Νίκος Τριανταφύλλου.

    Απευθυνόμενος στους νέους είπε: «Ήρθαμε εδώ για να προβάλλουμε και να τιμήσουμε τους αγώνες μας. Να παραδειγματίσουμε τους νέους, να συμπαρασταθούμε στους αγώνες τους, να τους ενισχύσουμε την πεποίθηση πως ο τροχός της ιστορίας γυρίζει με αγώνες και θυσίες. Να τους δείξουμε πως η κάθε εποχή έχει τις δικές της απαιτήσεις , να τους πείσουμε πως χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ».

    «Σήμερα 38 χρόνια από την πτώση της χούντας γίνεται ξεκάθαρο πως οι προσδοκίες και τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα» υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου , ενώ αναφερόμενος στη μη πραγματοποίηση φέτος από την Προεδρία της Δημοκρατίας της εκδήλωσης για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων: «...Το γεγονός ότι κάποιοι αντιστασιακοί της νέας γενιάς εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στο κίνημα για προσωπική τους ανέλιξη και πολιτική καριέρα ή και πλουτισμό δεν είναι ικανό να δημιουργήσει ενοχές στους χιλιάδες αγωνιστές...».

    Μηνύματα για την επέτειο

    «Η ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    »Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να αγωνιστούμε δίπλα στο λαό για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο, σε κάθε χώρο δουλειάς και φοίτησης, σε κάθε γειτονιά, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στα κοινωνικά αγαθά.

    »Τριάντα οκτώ χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τα μνημόνια μεταφράζονται σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους, στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας.

    »Ο δρόμος της λιτότητας και του αυταρχισμού εμφανίζεται ως μονόδρομος για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της νεοναζιστικής ακροδεξιάς και οι συνεχιζόμενες φασιστικές επιθέσεις σε συμπολίτες μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

    »Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Με αφορμή την επέτειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Είναι ιστορική ειρωνεία το γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος της πατρίδας μας, η περίοδος της Μεταπολίτευσης, από την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα, καταγράφεται στη συνείδηση της ελληνικής ιστορίας με την μορφή της βαθειάς κρίσης που ζούμε από το 2008.

    »Η κρίση μας κάνει να νοσταλγούμε προγενέστερες φάσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, με τη σκέψη ότι έπρεπε τότε να λειτουργήσουμε ως Έθνος προληπτικά, και όχι φυσικά άλλες μαύρες περιόδους της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

    »Τα τελευταία 38 χρόνια είναι, από κάθε άποψη -δημοκρατίας και θεσμών, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας και προόδου- τα πιο σταθερά και γόνιμα που έχει ζήσει η πατρίδα μας. Είναι τα χρόνια στα οποία γεφυρώθηκαν μεγάλοι εθνικοί διχασμοί και συγκροτήθηκε μία ισχυρή μεσαία τάξη.

    »Είναι όμως, ταυτόχρονα, και τα χρόνια της αδικαιολόγητης εθνικής αμεριμνησίας ως προς την ανάγκη να οικοδομήσουμε σε στέρεα βάση όλες τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    »Ο πιο ουσιαστικός τρόπος που έχουμε προκειμένου να τιμήσουμε τόσο τον αγώνα κατά της δικτατορίας όσο και τις ίδιες τις μεταπολιτευτικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, είναι να ξεπεράσουμε ουσιαστικά και με ασφάλεια την κρίση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται συναίνεση, συστράτευση και εθνική στρατηγική. Όχι δημαγωγίες, συνωμοσιολογία και λαϊκισμοί».

    Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η φετινή επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και η κοινωνία».

    »Τα 38 χρόνια Δημοκρατίας μας διδάσκουν ότι προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της χώρας είναι η ενότητα του λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Δημοκρατία για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται περιφρούρηση από όλους μας, τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες».

    »Η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν αντιμετωπίζεται παρά με πιο ισχυρή και δυνατή δημοκρατία, με πολιτική ομαλότητα, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στεκόμαστε απέναντι στις φωνές του μίσους, της βίας που είναι πάντα φασιστική, τιμώντας όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα».

    Η επάνοδος της Δημοκρατίας συνδέεται με την εθνική προδοσία στην Κύπρο, επισημαίνει η Χρυσή Αυγή.

    Το ΚΚΕ τονίζει: «Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν οι απεργοί χαλυβουργοί από την κυβέρνηση, τους κρατικούς μηχανισμούς και τα αστικά Μέσα, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και πρωταρχικά οι άνεργοι.

    »Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 15:52

    Είδηση: 17948

    [05] Σαμαράς στην Κ.Ο: «Ο λαός έδωσε εντολή ν' αλλάξουμε τις πολιτικές ύφεσης»

    Τελείωσε μια ιστορική περιόδος δισταγμών, εμμονών και αγκυλώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην προγραμματική σύγκλιση με τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μπήκαν σε πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε ότι «ο ελληνικό λαός έδωσε εντολή να μείνουμε στο ευρώ και να αλλάξουμε τις πολιτικές της ύφεσης».

    Επισήμανε ότι «ο λαός έδειξε πολιτική ωριμότητα και πως οφείλει το πολιτικό σύστημα να δείξει ωριμότητα. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό». Στόχος μας, επανέλαβε, είναι να φρενάρουμε την ύφεση, για την οποία προέβλεψε ότι μπορεί φέτος να ξεπεράσει το 7%, με ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

    «Ήρθε η ώρα να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να κάνουμε όλοι μαζί αυτά που δεν έγιναν τόσα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας, αφού πρώτα πιάσουμε τους στόχους του οικονομικού προγράμματος.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι στη χώρα «υπάρχει Κράτος», όπως είπε χαρακτηριστικά, φέροντας το παράδειγμα της Χαλυβουργίας.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ακόμη για μείωση της ανεργίας από 24% στο 10% σε τέσσερα χρόνια, με επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 και περιέγραψε εν συντομία τις πολιτικές για τη λαθρομετανάστευση, την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και την ανακήρυξη της ΑΟΖ, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, τους κάλεσε να μεταφέρουν στους πολίτες το μήνυμα ότι διορθώνονται τα σφάλματα δεκαετιών σε ένα περιβάλλον δύσκολο και ότι απαιτείται ενότητα καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».

    Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά, ότι με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ διάλεξε την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας για να διακηρύξει τις προθέσεις μιας δεξιάς και αυταρχικής κυβέρνησης, που θέτει τους πολίτες στο περιθώριο και απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη».

    Κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε την εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση σε κουρελόχαρτο που πέταξε στον κάλαθο των δανειστών.

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτήρισαν την ομιλία Σαμαρά έκθεση ιδεών, γεμάτη εξαγγελίες και ευχολόγια, με την οποία επί της ουσίας, επιβεβαίωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν υφίσταται και ότι η κυβέρνηση παραμένει δέσμια στις επιταγές της τρόικα, χωρίς να είναι καν σε θέση να εγγυηθεί την παραμονή μας στο ευρώ. Προσθέτουν δε πως πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. Σαμαράς ότι οι εκλογές τελείωσαν και ότι τώρα πρέπει να κυβερνήσει.

    Σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει πως αντιγράφοντας την ατζέντα της Χρυσής Αυγής για λαθρομετανάστες, ΑΟΖ, ορυκτό πλούτο και κουκουλοφόρους, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ αυτό που βιώνει η χώρα στην πράξη είναι μια κυβέρνηση υποταγής στους διεθνείς τοκογλύφους που δεν μπορεί να περιφρουρήσει την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική ειρήνη.

    Σχετική είδηση:

    Σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στον Αντώνη Σαμαρά

    Ανεξάρτητοι Έλληνες:Έκθεση ιδεών η ομιλία Σαμαρά

    Χρυσή Αυγή: Ο Αντώνης Σαμαράς μας αντιγράφει

    Συνεδριάζει στις 12 η ΚΟ της ΝΔ- Την Πέμπτη η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ, ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου, Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 18:04

    Είδηση: 17946

    [06] Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ στη ΝΕΤ

    Για τις περικοπές στους μισθούς καθώς και για τις συγχωνεύσεις οργανισμών μίλησαν στην εκπομπή Ενημέρωση στη ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβάλας, και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής.

    Αναφερόμενος στις περικοπές, ο Οδυσσέας Ντριβάλας υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και διερωτήθηκε γιατί έγιναν εκλογές. Μίλησε για προχειρότητα στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων, ενώ αναφερόμενος στις περικοπές, κατηγόρησε τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετά.

    Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μακρής χαρακτήρισε λάθος τους πανηγυρισμούς για το PSI, καθώς, όπως επισήμανε, εμείς οι ίδιοι χάσαμε τα λεφτά μας. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, ενώ έκανε λόγο για ανισότητες αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών δεν φορολογούνται.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 13:21

    Είδηση: 17936

    [07] Βορίδης-Σκουρλέτης για νέα μέτρα, περικοπές και επαναδιαπραγμάτευση

    Τις απόψεις τους για τα νέα μέτρα, το ενδεχόμενο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης κατέθεσαν στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ ο Μάκης Βορίδης βουλευτής της ΝΔ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

    Ο κ. Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περαίωση, τόνισε ότι τίθενται δύο ζητήματα, ένα ηθικό (εγώ πλήρωσα, ο άλλος γιατί όχι;) και ένα πρακτικής ωφέλειας (ένας τρόπος για να ελεχθούν οι πολύ μικρές εταιρείες). Για το χαράτσι της ΔΕΗ, ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί μέσα από νόμο που θα θεσπιστεί, και πως θα υπάρξει αντικατάσταση με έναν ενιαίο φόρο. Για την επαναδιαπραγμάτευση, επισήμανε ότι έχουν ξεκινήσει οι βασικότερες κινήσεις ώστε να προχωρήσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση.

    Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η περαίωση είναι η επιβράβευση όσων μπορούν να φοροδιαφεύγουν και η τιμωρία όσων πλήρωσαν. Πρόκειται για ομολογία αποτυχίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε τόσες δεκαετίες αφού βλέπουμε ότι δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ανέφερε ότι η τρόικα έρχεται στην Αθήνα ενθαρρυμένη, και πως η διαπραγμάτευση έχει οριστεί για τη δευτέρα παρουσία, καθώς η χώρα -όπως είπε- είναι σε τροχιά πτώχευσης ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ. Σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα, όμως αντί να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς έστειλε επιστολή μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου ανέφερε ότι θα συνεχίσει την καταστρεπτική πολιτική.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 12:37

    Είδηση: 17927

    [08] Τζαβάρας στη ΝΕΤ για τα φλέγοντα θέματα του Πολιτισμού

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς του Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός και αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τη συντήρηση των μουσείων και πως γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο ώστε να είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες, ενώ με τις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων μπορούν όλο και περισσότερα μουσεία να λειτουργούν συνέχεια. Ωστόσο, ανέφερε ότι σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μία ημέρα την εβδομάδα κλείνουν.

    Ερωτηθείς για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ακρόπολης, σημείωσε ότι είχε προκύψει θέμα με τις συνθήκες υγιεινής για τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι σε περιπτώσεις θερμικής καταπόνησης λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Επίσης, είπε ότι αύριο θα μπουν κλιματιστικά σε κάποια φυλάκια, μετά από συνενόηση με τους εργαζομένους.

    Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η χώρα έχει 19.000 αναξιοποίητους αρχαιολογικούς χώρους και 246 οργανωμένους, ενώ επισήμανε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείο θα πρέπει να επιλύσει την αναλγησία των υπηρεσιών και να πάψει να ταλαιπωρείται ο πολίτης.

    Σχετικά με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στο κλείσιμο κάποιων οργανισμών, με πρώτο το Ταμείο Διαχειρίσης, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την ανάληψη έργων για αναστυλώσεις και ανασκαφές. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτό θα ενταχθούν στο προσωπικό του υπουργείου, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το επόμενο προς κλείσιμο θα είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων, το οποίο είναι υπεύθυνο για την είσπραξη και διαχείριση πόρων από τα εισιτήρια, την πώληση εκμαγίων. Αν το αξιοποιήσουμε αυτό το Ταμείο, είπε ο κ. Τζαβάρας, θα υπάρξουν έσοδα.

    Ερωτηθείς για την επιστροφή των Μαρμάρων ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μία θετική εξέλιξη στην υπόθεση, καθώς υπήρξε συμφωνία για τα διαμελισμένα μάρμαρα και αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες ώστε να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση και να επιστρέψουν από τη Βρετανία τα κομμάτια που έχουν και να επικολληθούν σε αυτά που βρίσκονται στην Ακρόπολη.

    Τέλος για το θέμα ασφάλειας των μουσείων, τόνισε ότι όσο προχωράει η κρίση, κρούσματα ληστείας, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και στο Μουσείο της Ολυμπίας θα έχουμε πιο συχνά. Πρόσθεσε ακόμη, ότι έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια ώστε να υπάρξει συνεργασία και να γίνουν κάποιος συντονισμένες προσπάθειες για την φύλαξη των χώρων αυτών.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 12:13

    Είδηση: 17922


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 July 2012 - 16:49:31 UTC