Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν οι αλλαγές στο Νόμο Πλαίσο
  • [02] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τα μέτρα-Συνάντηση αρχηγών την Τετάρτη

    [01] Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν οι αλλαγές στο Νόμο Πλαίσο

    Εσωτερικές κόντρες Βενιζέλου με Ανδρέα Λοβέρδο και Άννα Διαμαντοπούλου φέρνουν οι αλλαγές στο νόμο για τα Πανεπιστήμια. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε σε φορτισμένο κλίμα δύο φορές, ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε σκληρή κριτική στις αλλαγές απειλώντας ακόμη και να καταψηφίσει το νόμο, ενώ ένταση επικράτησε και με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χωρο της παιδείας, άναψαν φωτιές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.Ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος άδειασε την Άννα Διαμαντοπούλου παίρνοντας αποστάσεις απόν την πρώην Υπουργό.

    «Ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για ύβρη προς τη δημοκρατία επειδή ζητούμε να συζητήσουμε ξανά για τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης, που έχει κυρώσει με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων», τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Όποιος προσεγγίζει τα θέματα από μια προσωπική οπτική γωνία ή από μία αποσπασματική οπτική γωνία, δεν τα προσεγγίζει με αίσθημα ιστορικής ευθύνης και με την πολιτική προοπτική που απαιτείται», τόνισε στην ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

    Άμεση ήταν η απάντηση της Α. Διαμαντοπούλου που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ειρωνεία και αδυναμία των επιχειρημάτων.

    Λίγο νωρίτερα, ο Α. Λοβέρδος που δεν παρέστη στην συνεδρίαση της ΚΟ είχε αποστείλει στις θυρίδες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιστολή στην οποία χαρακτηρίζει τις αλλαγές στην παιδεία -αντιμεταρρύθμιση και ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο- διαφορετικά θα το καταψηφίσει.

    Στους επικριτές των προωθούμενων αλλαγών στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστέθηκε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

    «Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης, σε δήλωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του. «Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα», προσθέτει ο πρώην υπουργός.

    Με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια.

    Διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της και προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου.

    Τέλος θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

    Αναταράξεις στην συνεδρίαση προκάλεσαν και τα μέτρα των 11,5 δις.

    Ο Μ.Χρυσοχοίδης άσκησε κριτική στο τρόπο που χειρίζεται το θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος των δυο ανδρών.

    Χρυσοχοΐδης «Παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια με τα μέτρα».

    Βενιζέλος «Η τρόικα ζητάει 6 δις από λειτουργικές δαπάνες. Ζητάει και 1,2 δις από μισθούς , όταν η απόδοση των προηγούμενων μέτρων ήταν 1,5. Ζητάει 2,9 από συντάξεις, όταν ήδη έχουμε κόψει 3,5. Θέλεις να τα ψηφίσουμε αυτά? Θα αποφασίσει δημοκρατικά η ΚΟ».

    Ο Ν. Σηφουνάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν αντέχει άλλα μέτρα η κοινωνία: «Έχουμε λάβει δυσμενή μέτρα. Ο λαός δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Τραβάει το κάρο», ενώ ο κ. Κωνσταντινόπουλος άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών: «Ο Στουρνάρας δεν μπορεί να το παίζει τροχονόμος. Ο λαός δεν έχει τις ίδιες αντοχές για νέα μέτρα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 21:35

    Είδηση: 18457

    [02] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τα μέτρα-Συνάντηση αρχηγών την Τετάρτη

    Το πρωί ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με την τρόικα και το μεσημέρι προήδρευσε σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας επισήμανε ότι γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο 11,5 να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο επισημαίνοντας ότι ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σιμος Κεδικογλου δήλωσε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον Αύγουστο.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, με δεδομένο ότι η επόμενη δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν το Σεπτέμβριο και στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δις, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.Την πλήρη διαφωνία του με την λήψη νέων μέτρων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τα στελέχη της Τρόικας.

    Ενόψει πάντως της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, πηγές της Ιπποκράτους εκτιμούν πως δεν πρέπει να λεχθεί τίποτα περισσότερο, διότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

    Το πρωί ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στρατηγικό πλαίσιο 10 σημείων για την έξοδο από την κρίση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρξει ισχυρή πολιτική δέσμευση για την εκτέλεση του προϋπολογισμοί του 2012.

    Εν τω μεταξύ την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε άτυπη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Στο non paper αναφέρεται ότι αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δισ, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:

    α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.

    β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, πριν καν επιδιώχθει μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της ευρωζώνης θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες.

    «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» αππαντησε ο Σίμος Κεδίκογλου.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να κρυφτούν ο ένας πίσω από τον άλλο και όλοι μαζί προσπαθούν να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό. Έχουν ήδη συμφωνήσει στα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και απλώς σκηνοθετούν την παρουσίασή τους, ανέφερε οι ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η τρόικα εσωτερικού σε συνεργασία με την τρόικα εξωτερικού επιμένουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο εγκαταλείπουν και απορρίπτουν ακόμη και οι τελευταίοι μνημονιακοί θύλακες», επισημαίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    «Τα πλαίσια της συγκυβέρνησης και οι επιταγές της τρόικα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της χώρας», τονίζει η Χρυσή Αυγή.

    Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν δεν είναι προσωρινά και αφορούν και την μετά κρίση περίοδο.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συνάντηση Σαμαρά-τρόικας στο Μαξίμου

    Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τις αποκρατικοποιήσεις

    Συνάντηση των τριών αρχηγών την Τετάρτη ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος

    Σ. Κεδίκογλου: Μέσα στον Αύγουστο οι ανακοινώσεις των μέτρων

    Ε. Βενιζέλος: Σχέδιο 10 σημείων για την Οικονομία

    Συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας- Επιμένει για περικοπές σε δύο φάσεις

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 21:41

    Είδηση: 18452


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 July 2012 - 20:49:28 UTC