Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Εξετάζουμε πανόραμα εναλλακτικών μέτρων
  • [02] Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εργασιακή εφεδρεία

    [01] Α. Σαμαράς: Εξετάζουμε πανόραμα εναλλακτικών μέτρων

    «Εξετάσαμε ένα πανόραμα εναλλακτικών μέτρων και το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τη δουλειά του» τόνισε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη σύσκεψη, ενώ νωρίτερα ότι αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα και οι λιγότερο οδυνηροί τρόποι για την κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός όρισε ως «αντίπαλο» την ανεργία και είπε ότι στην κυβέρνηση ψάχνουν τα πάντα, δεν θα επιστρέψουν όμως σε λύσεις που είχαν αποτύχει στο παρελθόν.

    Πρώτος εξήλθε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, σημείωσε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας παραμένει στα 5 δισ. ευρώ.

    Η εξεύρεση των 4 δισ. που υπολείπονται από τον λογαριασμό των 11,5 δις ευρώ, εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

    Με κόκκινες γραμμές τις απολύσεις στο δημόσιο και τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, όλα είναι ανοιχτά για συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.

    Ο προσανατολισμός δείχνει κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, των δώρων στο δημόσιο αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.

    Ερωτηματικό υπάρχει ακόμη για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για 1 ή 2 χρόνια καθώς και το ακριβές ποσοστό περικοπής στις κύριες συντάξεις.

    Οι πληροφορίες να κάνουν λόγο για κλιμακωτό ποσοστό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης χωρίς πάντως να αποκλείεται ο πήχης από τα 1400 ευρώ να πέσει στα 700 ή και στα 600 με πολύ μικρή μείωση.

    Κατά τη σύσκεψη ο Γιάννης Στουρνάρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Γιάννη Βρούτση, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Εργασίας έχει τέτοια άποψη για την οικονομία και έχει βοηθήσει τόσο στις περικοπές.

    Στο πεδίο των μισθολογικών περικοπών, στο τραπέζι βρίσκονται δραστικές μειώσεις έως και 35% στις αποδοχές όσων απασχολούνται στις ΔΕΚΟ, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση για εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν στο στενό δημόσιο τομέα.

    Τα ειδικά μισθολόγια, φαίνεται ότι γλιτώνουν τις περικοπές μόνο για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2013 το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ασπίδα προστασίας μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι ένστολοι.

    Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι συγχωνεύσεις σε υγεία, παιδεία και δικαιοσύνη. Η αρχή θα γίνει με περιορισμό του αριθμού νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ και ειρηνοδικείων

    Το Σαββατοκύριακο όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στους επικεφαλής της τρόικας λίστα με τα μέτρα , για να τα εξετάσουν. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα απορριφθούν από την τρόικα.

    Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σαμαράς: Δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν

    Α.Σαμαράς: Έλεγχος σε ΔΕΚΟ - Τιμωρία «εγκεφάλων» στις «μαϊμού συντάξεις»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 23:15

    Είδηση: 18979

    [02] Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εργασιακή εφεδρεία

    Αβεβαιότητα και αγωνία προκαλεί σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους η επαναφορά της εφεδρείας στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες πιθανότητες να υπαχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας, εάν εφαρμοστεί, έχουν οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα:

    1.κυρίως όσοι υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του δημοσίου,

    2.όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα

    3.και οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών που έχει ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου που επιτεύχθηκε με το πρώτο κύμα εφεδρείας όπως εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν σημαντική καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων που αποχώρησαν με εφεδρεία δεν ξεπέρασε τις 7 χιλιάδες. Αντίθετα λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε περισσότεροι από 20 χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι κυρίως σε οργανικές θέσεις Υπουργείων που βγήκαν στην σύνταξη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει και αλλαγές στο καθεστώς της εφεδρείας με ανοιχτά όλα τα σενάρια .Ακόμα και το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε εφεδρεία και εκείνοι που απέχουν περισσότερα από 5 χρόνια από τη σύνταξη .

    Η πρόταση που είχε καταθέσει στο παρελθόν η ΝΔ προέβλεπε την υπαγωγή σε πρώτη φάση 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 έως 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση.

    Τον προσεχή Οκτώβρη πάντως θα συζητηθούν απο την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δύο αιτήσεις ακύρωσης που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ κατά της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και κατά της εφεδρείας σε όσους εργάζονται με το καθεστώς του αορίστου χρόνου.

    Σε πολιτικό επίπεδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στη ΝΕΤ , άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα της εργασιακής εφεδρείας δεν έκλεισε για την κυβέρνηση παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν ανοιχτά στη συνάντηση του Μαξίμου οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί

    Ο Σίμος Κεδίκογλου, διασαφήνισε ότι η εφεδρεία είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να συζητηθούν, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο κράτος, που να μη χρειάζεται περισσότερα από τα έσοδά του. Όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από όλα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Αντώνη Σαμαρά.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης φέρεται να είπε απευθυνόμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην κοινή προγραμματική συμφωνία.

    Επιφυλάξεις για το θέμα της εφεδρείας διατύπωσε μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

    Επικαλούμενος τις ελλείψεις προσωπικού στο χαρτοφυλάκιο του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε πως δεν περισσεύει κανείς από τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

    «Αντεργατικό και αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

    Ο κ. Σαμαράς οφείλει, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών, να θέσει ένα τέλος στην παρωδία που έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

    Δεν έχουμε ανάγκη από εφεδρεία και απολύσεις, αλλά από αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα, επισημαίνει η Χρυσή Αυγή.

    Το στόχο του μεγάλου κεφαλαίου, να εξαφανίσει τη σταθερή εργασία, υλοποιεί η συγκυβέρνηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Εάν και εφόσον συμφωνηθεί το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η εφεδρεία σε τρεις ταχύτητες:

    - Για όσους είναι πάνω από τα 50 θα υπάρξει καθεστώς εφεδρείας με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη

    - Για όσους είναι από τα 40-50 δύο τριετίες και

    - Για όσους είναι από τα 30-40 μια τριετία.

    Το σχέδιο της εφεδρείας εάν υλοποιηθεί θα προχωρήσει με ευθύνη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον Αντώνη Μανητάκη ωστόσο να έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στο μέτρο και να προτείνει τις μετατάξεις προσωπικού.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Κεδίκογλου στη ΝΕΤ: Η εφεδρεία ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να συζητηθεί

    Διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία

    Κατηγορηματικά αντίθετος με την εφεδρεία ο Φ. Κουβέλης

    Βενιζέλος: Αρνητική η εμπειρία της εφεδρείας-Δεν θα γίνουν απολύσεις

    Πιθανό νέο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο- Αποκλείονται οι απολύσεις

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 23:13

    Είδηση: 18974


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 August 2012 - 20:49:46 UTC