Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόταση επαναφοράς της θανατικής ποινής
  • [02] Μέρκελ: Πρέπει όλοι να ζυγίζουμε τα λόγια μας
  • [03] Η ανθρωπότητα λέει αντίο στον Αρμστρονγκ και του κλείνει πονηρά το μάτι

    [01] Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόταση επαναφοράς της θανατικής ποινής

    Ακόμα και αν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, με βάση τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει είναι αδύνατο να επανέλθει η θανατική ποινή στη χώρα μας, η οποία καταργήθηκε νομοθετικά το 1994 και συνταγματικά το 2001. Γνωστοί εκπρόσωποι του νομικού κόσμου εξήγησαν στη ΝΕΤ γιατί η πρόταση που εκφράστηκε από τη Χρυσή Αυγή για θανατική ποινή σε λαθρομετανάστες, είναι απολύτως αβάσιμη και ρατσιστική.

    Απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις

    Γνωστοί συνταγματολόγοι και νομικοί μιλώντας στη ΝΕΤ ξεκαθαρίζουν ότι με βάση τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, αλλά και το ελληνικό σύνταγμα στην Ελλάδα δεν μπορεί να ισχύσει η θανατική ποινή.

    Ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος σημειώνει: «Η επιβολή της θανατικής ποινής απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρας. Επαναφορά σημαίνει έξοδο από την Ε.Ε.»

    Οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα απαγορεύουν την επαναφορά της θανατικής ποινής.

    «Μια τέτοια πρόταση ικανοποιεί τα πιο εκδικητικά μας αισθήματα», τονίζει ο Β. Καρύδης, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

    Ο τελευταίος Έλληνας που εκτελέστηκε ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης στις 25 Αυγούστου 1972, στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου από 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα κι ενώ ως τότε ήταν κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού.

    Ο 27χρονος Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, καθώς κρίθηκε από το κακουργιοδικείο της Αθήνας ένοχος με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη, 24 ετών, την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών, την κόρη του Παναγιώτα Λυμπέρη, 2½ ετών και τον γιο του Γιώργο Λυμπέρη, ενός έτους.

    «Και κει που ισχύει, δεν έχει αποτελέσματα», επισημαίνει ο ΓΓ του συλλόγου Κοινωνιολόγων Άκης Κατσούλας.

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 136 χώρες.

    Σχετική είδηση: Μιχαλολιάκος: «Να επανέλθει η θανατική ποινή για ορισμένα αδικήματα»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Γ. Φασούλας

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 22:43

    Είδηση: 20018

    [02] Μέρκελ: Πρέπει όλοι να ζυγίζουμε τα λόγια μας

    «Όλοι θα έπρεπε να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις δηλώσεις μελών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά, η κα Μέρκελ απάντησε: «Πιστεύω ότι βάζει τα δυνατά του». Πάντως, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης θερινής συνέντευξής της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «χάθηκε πολλή αξιοπιστία τα τελευταία δυόμισι χρόνια» και για αυτό, είπε, «κάθε μέρα μετράει για να ενισχυθούν οι προσπάθειες και να εφαρμοστούν πραγματικά τα υπεσχημένα».

    «Μετά τα λόγια, πράξεις»

    «Είπα ότι τα λόγια πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Αλλά τα λόγια επιδρούν διαφορετικά μπροστά σε αυτές τις τεράστιες αλλαγές και για αυτό η παράκλησή μου είναι όλοι να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους», τόνισε η καγκελάριος, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις σχετικώς με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι με τις δηλώσεις που γίνονται, καθίσταται αδύνατη η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα καθώς και η προσπάθειά της να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, ανταποκρινόμενη έτσι και σε αυτό που είχε πει στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις «τοξικές» δηλώσεις που βλάπτουν τις ελληνικές προσπάθειες.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ αποφασιστική φάση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ. «Έχουμε ευθύνη ο ένας για τον άλλο στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά είναι μια πολιτική ενότητα, η οποία φρόντισε για πολλές δεκαετίες για την ειρήνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

    Κάλεσε δε όλους να περιμένουν την έκθεση της τρόικας. «Όταν μιλάμε για την Ελλάδα, αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επί τόπου παρακολουθούν την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων», είπε και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα αποκατάστασης της αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη.

    «Είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και άλλοι, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Αλλά όταν λέμε και εμείς ότι ζητάμε αξιοπιστία, τότε και οι Έλληνες δικαιούνται να περιμένουν ότι και εμείς θα κρίνουμε στην βάση αυτής της έκθεσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει με τεχνογνωσία και συμβουλές, «διότι διακυβεύονται πολλά, όταν μιλάμε για την Ελλάδα».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Έχουμε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και τώρα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή αυτού του πακέτου και για αυτό μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα αυτό το πακέτο να εφαρμοστεί. Θα δω την έκθεση και θα κρίνω μετά».

    Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας σχετικώς με το εάν η ίδια ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που υποφέρουν, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την ίδια, «πρόκειται πάντα για τους ανθρώπους, τους ανθρώπους στην Γερμανία και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει βεβαίως να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, ξέρω τι περνάνε πολλοί στην Ελλάδα, το άδικο είναι ότι πολλοί που έχουν λεφτά έχουν φύγει και έχουν επενδύσει αλλού και πρέπει σε πολλά σημεία να την πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό, για αυτό λέω ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό νόμισμα, μόνο εάν ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως Ευρωπαίοι, η οποία χάθηκε διότι στο παρελθόν κατ' επανάληψη δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις».

    ARD: Merkel weist CSU in die Schranken

    Σχετικές ειδήσεις: Βεστερβέλε: «Φρένο» στην κακόβουλη συμπεριφορά σε βάρος χωρών της ευρωζώνης Spiegel: Νέα συνθήκη για περισσότερη Ευρώπη θέλει η Μέρκελ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ, ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 23:28

    Είδηση: 20013

    [03] Η ανθρωπότητα λέει αντίο στον Αρμστρονγκ και του κλείνει πονηρά το μάτι

    Λεπτά μετά την είδησή του θανάτου του, η New York Times ανεβάζει στο Twitter το πρωτοσέλιδο εκείνης της ημέρας.

    Ακολουθεί βροχή αναρτήσεων από επιστήμονες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, απλούς Αμερικανούς πολίτες, που λένε για αυτόν...

    «Ήταν το σύμβολο της εξερεύνησης του διαστήματος, ένας υπέροχος Αμερικανός, ο ταπεινός ήρωας των ονείρων μας, ο εμπνευσμένος πρωτοπόρος»

    Σε ευχαριστούμε Νιλ Άρμστρονγκ, αναπαύσου εν ειρήνη, το tweet της NASA.

    Ο Νιλ Αρμστρονγκ, ήταν ένας ήρωας όλων των εποχών. Σε ευχαριστούμε Νιλ, γιατί μας έδειξες τη δύναμη ενός μικρού βήματος, δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα.

    Ο Νιλ Αρμοστρονγκ, παίρνει τη θέση του στο Πάνθεον των ηρώων. Η σελήνη θα χάσει τον πρώτο γιο της από τη Γη, ανεβάζει στο λογαριασμό του στο tweeter o Μιτ Ρόμνει.

    Για τον Αμερικανό αστροναύτη Μαρκ Κέλλυ, ο Νιλ Αρμστρονγκ ήταν το σύμβολο της εξερεύνησης του διαστήματος και ένας σπουδαίος Αμερικανός.

    Συγκινεί το μήνυμα του συνταξιδιώτη του αλλά και η ανακοίνωση της οικογένειας

    Το μήνυμα του Μπαζ Ολτριν, συνταξιδιώτη του στην αποστολή Apollo 11 συγκλονίζει:

    Λυπάμαι πολύ που μαθαίνω σήμερα για τον θάνατο του Νιλ Άρμστρονγκ. Με τον Νιλ εκπαιδευτήκαμε μαζί, ήμασταν όμως και καλοί φίλοι και πάντα θα μας συνδέει η αποστολή Apollo 11. Όποτε κοιτάω το φεγγάρι, θυμάμαι εκείνην τη στιγμή, τέσσερις δεκατίες πριν, όταν συνειδητοποίησα ότι παρότι βρισκόμασταν τόσο μακριά από τη Γη, για την ακρίβεια πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλον, δεν ήμασταν μόνοι.

    Εικονικά, όλος ο κόσμος, είχε κάνει εκείνο το ταξίδι με μας. Ο φίλος μου ο Νιλ έκανε εκείνο το μικρό βήμα αλλά το τεράστιο άλμα της ανθρωπότητας, στιγμή ορόσημο για την ιστορία του ανθρώπου.

    Ήλπιζα ότι το 2019 θα γιορτάζαμε μαζί με τον Νιλ και τον Μάικλ Κόλλινς τα πενήντα χρόνια από εκείνη την ημέρα.

    Αίσθηση και από την ανακοίνωση της οικογένειας

    Ο Νιλ Αρμστρονγκ ήταν ένας Αμερικανός ήρωας, ο οποίος πάντα πίστευε ότι έκανε απλά τη δουλειά του. Υπηρέτησε με υπερηφάνεια το έθνος του, ως πιλότος πολεμικού ναυτικού, πιλότος δοκιμών, και αστροναύτης.

    Για κεινους που θέλουν να τιμήσουν τον Νιλ, τους προτείνουμε κάτι απλό.

    « Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε ψηλά το βράδυ, σε έναν καθαρό ουρανό και δείτε το φεγγάρι να σας χαμογελά, σκεφτείτε τον Νιλ Αρμστρονγκ και κλείστε του πονηρά το μάτι»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Aννίτα Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 22:43

    Είδηση: 20000


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 August 2012 - 20:50:32 UTC