Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βενιζέλος: Δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας
  • [02] Κουβέλης: Τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και να υπάρξει ανάπτυξη
  • [03] «Γολγοθάς» για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ και καρκινοπαθείς

    [01] Βενιζέλος: Δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας

    Δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης αλλά της οικονομίας και της κοινωνίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση των αρχηγών, επισημαίνοντας ότι κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να ειδικευτεί το πακέτο των μέτρων και μετά τις οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ρήτρα που προβλέπεται σε προηγούμενη σύμβαση που αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων θα πρέπει να εκταμιευτεί άμεσα η δόση των 31 δις. ευρώ και να ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους, χωρίς να θιγούν από αυτήν τα κρατικά δάνεια και οι ευρωπαίοι φορολογημένοι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι το πακέτο μέτρων δεν έχει κλείσει, καθώς η τρόικα προβάλει ενστάσεις, για κάποια μέτρα αλλά και γιατί εμμένουμε στις αντιπροτάσεις μας. Είμαστε στην πιο λεπτή και τελική φάση, σημείωσε και απατώντας σε σενάρια των τελευταίων ημερών χαρακτήρισε τη σχέση του με τον κ. Σαμαρά εξαιρετική.

    Η δήλωση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου

    «Όπως θυμάστε, από την αρχή επέμενα στην ανάγκη να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς, να επικαλεστούμε όλα μας τα επιχειρήματα και ιδίως την ρητή πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον έχουμε βαθύτερη από την προβλεφθείσα ύφεση.

    Γιατί στόχος μας δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα παίρνοντας πρόσθετα μέτρα, στόχος μας είναι να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος, βιώσιμη χώρα και να βγούμε από την περιδίνηση της κρίσης σε ένα ξέφωτο, για να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία ως ισοδύναμη και αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη.

    Τώρα αποφασίσαμε, εφόσον αποδεχτήκαμε την λογική του Πρωθυπουργού για να έχουμε μια ενιαία γραμμή, να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε μέτρα 11,5 δις.

    Θεωρώ αυτονόητο ότι μετά την οριστική απόφασή μας σε σχέση με τα μέτρα και τη συμφωνία μας με την Τρόικα, θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα που είναι απολύτως αναγκαίο για να πετύχουμε το στόχο μας. Θεωρώ δηλαδή αυτονόητο ότι θα δοθεί η παράταση, η οποία προβλέπεται ρητά, επαναλαμβάνω.

    Είναι αυτονόητο ότι θα εκταμιευτεί στο σύνολό της, το ταχύτερο, η δόση για να πέσει χρήμα στην αγορά και να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας. Kαι μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Ντράγκι την εβδομάδα αυτή για τη νέα λογική που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους, χωρίς να θιγούν τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να θιγεί κανείς φορολογούμενος πολίτης άλλης χώρας. Μόνο όφελος έχουν οι άλλες χώρες από την εξυπηρέτηση του δανείου που κάνουμε.

    Ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν τα λεφτά τους οι άλλες χώρες: να συνεχιστεί αυτή η ανόητη και αδιέξοδη συζήτηση, περί του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι βλαπτικό και υπονομευτικό για την Ευρωζώνη και βλαπτικό για τα ελλείμματα και τα χρέη όλων των χωρών. Άρα δεν ξέρω ποια λογική κρύβεται πίσω από την συνεχιζόμενη αυτή συζήτηση, η οποία βεβαίως χαμηλώνει τώρα τους τόνους της.

    Άρα αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δις να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη και ισορροπία. Γιατί υπάρχουν όρια αντοχής. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια αντοχής, των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, που σηκώνουν το βάρος.

    Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων. Μέτρα κοινωνικής προστασίας, μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης, στήριξης δηλαδή της οικονομίας και της απασχόλησης και βεβαίως το πακέτο των εταίρων μας, στο οποίο αναφέρθηκα για να μπορέσει να λειτουργήσει η λογική της σύμβασης, η λογική του προγράμματος.

    Δεν έχουμε κλείσει. Γιατί η Τρόικα δεν έχει αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου και εμείς έχουμε κάνει αντιπροτάσεις. Γιατί υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση. Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούμε να είμαστε οριζόντιοι -όπως λέμε- στις περικοπές των συντάξεων. Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα και δικαιοσύνη.

    Υπάρχουν ορισμένα απαράβατα όρια τα οποία τα αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος συνομιλητής. Άρα είμαστε σε αυτή την λεπτή φάση, την τελική αναμφίβολα φάση. Θα γίνουν οι συναντήσεις με την Τρόικα, θα τους δει τη Δευτέρα, αύριο δηλαδή το πρωί ο Πρωθυπουργός και το μεσημέρι εγώ.

    Θα γίνει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι, μιλήσαμε για την επιχειρηματολογία που πρέπει να αναπτυχθεί και θα ξανασυναντηθούμε εδώ, την Τετάρτη το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμαστεί η επιχειρηματολογία μας ενόψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής αυτής.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα στήριξης της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της Κυβέρνησης. Υπάρχει όμως ένα θέμα σχέσης με την κοινωνία, υπάρχει ένα θέμα νομιμοποίησης. Χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες, πρέπει να πείθουμε τον πολίτη ότι αυτά που κάνουμε και που λέμε, έχουν μια λογική και μια προοπτική.

    Και να σας πω και κάτι τέτοια μέρα που συζητάμε, που είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Έκθεση; Αυτά που είπαμε ως ΠΑΣΟΚ και που είπα προσωπικά εγώ πέρσι, τα είπα και φέτος. Άλλοι είναι αυτοί που άλλαξαν άποψη από πέρσι μέχρι φέτος και είναι καλοδεχούμενοι αυτοί που άλλαξαν την άποψή τους, γιατί χρειάζονται πολλές δυνάμεις για να σηκώσουμε το βάρος αυτό.

    Αλλά δεν αρκούν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε την κοινωνία, χρειαζόμαστε μια εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Άρα θα παρακαλούσα να έχετε υπόψη σας ότι όταν απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρχει κι ένα στοιχείο σεβασμού για τη φθορά που έχουμε υποστεί, για το κόστος, για την αγωνία, για την προσπάθεια. Γιατί εδώ χρειάζεται και συνέπεια και αντοχή.

    Λοιπόν, μην με ρωτάτε εμένα για ποιος στηρίζει την Κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα και η χώρα είναι μέσα στην Ευρώπη και θα επωφεληθεί από τους νέους συσχετισμούς της Ευρώπης, επειδή τη φτάσαμε εδώ κάποιοι άνθρωποι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά ποια είναι;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική. Διότι έχουμε όλοι μας και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης και εγώ, πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι φυσικά δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης. Υπάρχει όμως θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας. Και αυτό το μήνυμα, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και στους εταίρους μας και στην Τρόικα φυσικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η Τρόικα θα αλλάξει άποψη;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω εξηγήσει κατ' επανάληψη και από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να κλιμακωθεί η διαπραγματευτική μας στρατηγική. Δεν θέλω να επανέρχομαι. Είχα την ευκαιρία να χειριστώ τα ζητήματα ...

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνεί όμως ο κ. Σαμαράς.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι δεν διαφωνεί.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει άλλη άποψη.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νομίζω ότι τελικά συγκλίνουμε εκ των πραγμάτων και εξ αποτελέσματος. Σημασία έχει να καταλήξουμε στον σκοπό μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι η χώρα να περάσει σε άλλη φάση. Γιατί δεν γίνεται να ταλαιπωρείται η χώρα συνεχώς με την απειλή δημοσιονομικών μέτρων, δεν μπορεί να μιλάμε συνεχώς μέσα στο στενό ορίζοντα του Μνημονίου.

    Χρειάζεται εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά, χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αισιοδοξία και προοπτική. Εμφανίσαμε σήμερα στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, επτά νέους καινοτόμους επιχειρηματίες. Είναι η Ελλάδα που χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα της προοπτικής, της ανανέωσης και της ελπίδας.

    Ευχαριστώ».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 22:51

    Είδηση: 21092

    [02] Κουβέλης: Τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και να υπάρξει ανάπτυξη

    Η συζήτηση για τα μέτρα δεν έχει ολοκληρωθεί και θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι δίκαια και να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης. Η Ευρώπη και η τρόικα θα πρέπει να καταλάβει ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο και επισήμανε ότι η στάση του κόμματός του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Η δήλωση του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη

    «Συζητήσαμε και πάλι για τα μέτρα, για την κατανομή των μέτρων. Δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υπάρξει καμία συγκεκριμένη απόφαση. Ένα είναι βέβαιο, ότι τα μέτρα διεκδικώ να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να μην ματώσουν άλλο τα χαμηλά εισοδήματα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι αυτού του τόπου. Και βεβαίως όλα αυτά να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που θα υπερβαίνει, όχι μόνον την ανάγκη των 11,5 δις ευρώ, αλλά θα υπερβαίνει αυτό το πακέτο και θα εντάσσεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης. Η ύφεση είναι βαθιά. Τα όποια μέτρα, αν δεν συνοδευθούν από άμεσα μέτρα ανάπτυξης, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

    Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Γι' αυτό και υποστηρίζω και κατέγραψα με κάθε σαφήνεια, για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο.

    Δημοσιογράφος: Θα ξανασυναντηθείτε;

    Φ. Κουβέλης: Θα συναντηθούμε την προσεχή Τετάρτη στις 7:30 το βράδυ.

    Δημοσιογράφος: Τι σας είπαν για την τρόικα κ. Πρόεδρε;

    Φ. Κουβέλης: Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι τα όποια μέτρα και οι όποιες αξιώσεις προβάλλει έχουν ως αποδέκτη μια κοινωνία η οποία είναι τεμαχισμένη».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 22:49

    Είδηση: 21091

    [03] «Γολγοθάς» για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ και καρκινοπαθείς

    Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας το χρονοδριάγραμμα εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τις κλινικές. Ωστόσο η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Οργανισμού συνεχίζεται, καθώς οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μη δέχονται συνταγές του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι συμβεβλημένοι γιατροί κάνουν νέα πενθήμερη επίσχεση εργασίας.

    Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης τραγικές είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα στην Βόρεια Ελλάδα, καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να διανύσουν χιλιόμετρα, ακόμα και να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, για να βρουν τα βασικά φάρμακα για τη θεραπεία τους.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Σ/Κ στη ΝΕΤ», ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης έκανε λόγο για εκβιασμό των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών προς την Ελλάδα, που δεν δίνουν πίστωση στην αγορά φαρμάκων και ζητούν να πληρωθούν μετρητοίς.

    Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την Δευτέρα τις τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς. Οι φαρμακοποιοί πάντως δεν δέχονται αύξηση του χρόνου πίστωσης που ισχύει σήμερα, δηλαδή πληρωμή των συνταγών μέσα σε 45 ημέρες από το τέλος κάθε μήνα.

    «Αν αυξήσει το 45μερο θα πρέπει το υπουργείο να τακτοποιήσει τις επιταγές μας που κοκκινίζουν», τόνισε στην εκπομπή «Σ/Κ στη ΝΕΤ» ο ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Σεραφείμ Ζήκας.

    Την ίδια ώρα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, περιμένουν το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για αποπληρωμή των οφειλών, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 23:00

    Είδηση: 21080


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 September 2012 - 20:49:41 UTC