Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χατζηδάκης-ΝΕΤ: Παρατηρητήριο για το παραεμπόριο εντός της άλλης εβδομάδας

    [01] Χατζηδάκης-ΝΕΤ: Παρατηρητήριο για το παραεμπόριο εντός της άλλης εβδομάδας

    «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να βγούμε από την κρίση», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνέντευξη του στην εκπομπή ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα των μέτρων έχει ορίζοντα τετραετίας και πως το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και θιγούν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, κάτι που δεν θέλει ούτε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γι' αυτό και σε δηλώσεις του χθες μίλησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής και των συντάξεων μαϊμού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «εάν δεν πάρουμε τα μέτρα, η χώρα θα βγει από το ευρώ και θα πάμε δεκαετίες πίσω», συμπληρώνοντας «εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε τις επόμενες εκλογές, εάν πάρουμε τα μέτρα θα έχουμε πολιτικό κόστος».

    Ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια «οχυρωματικά μέτρα, ώστε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η ρευστότητα από όπου θα βρεθούν τα χρήματα για να δωθούν στον ιδιωτικό τομέα, και σιγά σιγά θα μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης».

    «Όσο πιο αποφασιστικοί είμαστε, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η προσπάθεια. Ενδεχομένως η τελευταία δόση των μέτρων να μη χριεαστεί να επιβληθεί. Προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε να διαλέξουμε από το κακό και το χειρότερο», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

    Ερωτηθείς για τα μεγάλα έργα, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μεγάλης σημασίας, επισημαίνοντας ότι από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων θα δημιουργηθούν30.000 θέσεις ενώ για τα περιφερειακά έργα σε αυτούς 60.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ. Ανακοίνωσε δε ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να βρεθεί μία συμφωνία -πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους και στη συνέχεια να βρεθεί μία συμφωνία με τις τράπεζες για να δούμε πως θα καταστούν βιώσιμα αυτά τα έργα.

    Αναφερόμενος στις ειδικές οικονομικές ζώνες, δήλωσε πως είναι ένα από τα αναπτυξιακά αντίβαρα που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος και όχι η τρόικα. Διευκρίνισε ότι αυτές οι ζώνες μπρορεί να μην είναι μόνο μια γεωγραφική περιοχή αλλά να καλύπτει κάποιο θεματικό κλάδο, ή να αφορά ειδική φορολογική μεταχείριση και διοικητικά ζητήματα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν αφορά σε καμία περίπτωση εργασιακά θέματα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε ακόμη για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ανέφερε ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου εξελίσσονται οχτώ προσπάθειες αποκρατικοποίησης» και πρόσθεσε ότι «αυτές τις ημέρες γίνεται διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων που θα πρέπει σύμφωνα με την ΕΕ να επιστρέψει στο κράτος». Όπως είπε, η προσπάθεια θα ξεκινήσει από την εταιρία συντήρησης του τροχαίου υλικού, ενώ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αναλωθούμε μονοσήμαντα στην προσπάθεια περιορισμού δαπανών αλλά να εστιάσουμε και στις διαρθρωτικές αλλαγές».

    Για τις εξαγωγές ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο το υπουργείο θα μπορεί να παρουσιάσει όλα τα βήματα του εθνικού σχεδίου για το θέμα.

    Για το παραεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι εντός της άλλης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η σύσταση ενός Εθνικού παρατηρητηρίου, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα, επισημαίνοντας ότι έχει προβλεφθεί όντως από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυξήσεων των εσόδων. Σημείωσε ότι έχουν υποβάλλει σημείωμα στο υπουργείο Οικονομικών ότι η αύξηση των εισιτηρίων δεν θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων γιατί φτάνουν στα όρια τους και οι πολίτες και πως προτείνουν ως ισοδύναμο μέτρο τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών και την πάταξη της εισητηροδιαφυγής για την οποία όπως είπε, θα ξεκινήσουν έλεγχοι πολύ σύντομα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 14:16

    Είδηση: 21101


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 September 2012 - 8:49:40 UTC