Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση για το πακέτο μέτρων
  • [02] Πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης
  • [03] Στο ΣΔΟΕ η «λίστα Λαγκάρντ»-Αντιδράσεις κομμάτων

    [01] Συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση για το πακέτο μέτρων

    Με την Τρόικα να επιμένει στο μοντέλο των σκληρών περικοπών και την κυβέρνηση να επιμένει ότι τα μέτρα που προτείνει για τη μείωση των δαπανών θα αποδώσουν, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

    Για την ώρα, τρόικα και κυβέρνηση δεν έχουν βρει κοινά σημεία για τα δύο δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται τις προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές για την Υγεία, Άμυνα, Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιμένουν σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άλλα και απολύσεις στο δημόσιο.

    Ένα νέο μεγάλο «αγκάθι» φέρεται να προέκυψε στις διαπραγματεύσεις από πλευράς του ΔΝΤ, που επιμένει στην λήψη των σκληρών μέτρων, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 5% και δεν θα είναι μόνον 3,8%, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

    Η σημαντική αυτή απόκλιση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης το επόμενο έτος, είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ βασίζεται και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη, του δημοσίου χρέους. Εάν το ΔΝΤ δεν πεισθεί ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, οπότε το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να αποφασίσει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

    Με αυτές τις συνθήκες και τις μέρες να περνούν η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η διαφορά εκτιμήσεων για το πακέτο των μέτρων οδηγεί πλέον στην πολιτική διαπραγμάτευση αφού δεν υπάρχει συμφωνία ε λογιστικό επίπεδο. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη ξεκινήσει γύρο επαφών με τους βασικούς συνομιλητές Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπαρόζο και Λαγκάρντ καθώς και ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Λύση για την κρίση σε Ελλάδα και Ισπανία εντός των επόμενων εβδομάδων, και πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, επιδιώκουν η Γαλλία και η Φινλανδία, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

    «Για Ισπανία και Ελλάδα, συμφωνήσαμε αμφότεροι ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις (για την κρίση χρέους) εντός των επόμενων εβδομάδων» δήλωσε ο κ. Ολάντ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γίρκι Κατάινεν, στο Παρίσι.

    Η διεθνής εικόνα της χώρας βρέθηκε και στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή των Βαγγέλη Μειμαράκη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Πάνου Παναγιωτόπουλου και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Το μεσημέρι, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το μενού να περιλαμβάνει το θέμα των απολύσεων, ο υπουργός Οικονομίας το αρνήθηκε.

    Το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Ππρωθυπουργό, δηλώνοντας αμέσως μετά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται.

    Στην αντιπολίτευση σηκώνουν τους τόνους και με επερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό μιλά για τρικομματική συμφωνία - κοροϊδία που έδωσε τη θέση της στην καταστροφική συνταγή του μνημονίου.

    Για δήθεν αντάρτικο του πρωθυπουργού, που θυμίζει εκείνο του κ. Βενιζέλου, πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες ότι είναι έτοιμος, ως ο μόνος υπερασπιστής του ευρώ στην Ελλάδα, να τα τινάξει όλα στον αέρα, κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    «Καμία κυβέρνηση, ούτε δεξιά, ούτε η λεγόμενη αριστερή μπορούν να ωφελήσουν το λαό κάνοντας διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η διαπραγμάτευση μαζί τους σημαίνει μόνο το πώς θα πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση», σημειώνει το ΚΚΕ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση αναζητά η κυβέρνηση

    Το αγκάθι της μεγαλύτερης ύφεσης επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Διάβημα Δαμανάκη προς Μπαρόζο: Η τρόικα θα διαλύσει οικονομία και κοινωνία

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 22:58

    Είδηση: 22852

    [02] Πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης

    Σε ζητήματα αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας, επικεντρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Κατά τη συνάντηση η τρόικα έθεσε στη διαπραγμάτευση ένα νέο αίτημα. Τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας το θέμα τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα των δανειστών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει, ότι μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία, όπως θα ήταν ο θεσμός της ασφάλισης ανεργίας, ούτε μηχανισμοί επανόδου των απολυμένων στην αγορά εργασίας.

    Αναφέρει επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης. Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα σημεία, που αποτελούν άλλωστε δεσμεύσεις του 2ου μνημονίου.

    Υπουργείο Εργασίας και τρόικα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα νομοθετήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

    Η τρόικα αποδέχθηκε επίσης το σχεδιασμό του υπουργείου, για την αναβάθμιση και τη θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο νέος νόμος θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΣΕΠΕ από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. (ILO). Πρόσφατα και για το θέμα αυτό, ο κ. Βρούτσης είχε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια όπου αποφασίστηκαν τρόποι συνεργασίας των Επιθεωρητών Εργασίας με την Οικονομική Αστυνομία.

    Η τρόικα αντιμετώπισε θετικά και την σχεδιαζόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%, που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιδράσει θετικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

    Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η κατάργηση των εισφορών των εργοδοτών 1,1% υπέρ των οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, εκκρεμεί όμως το υπόλοιπο 3,9% που θα πρέπει να προέλθει από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η τρόικα ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ποσοτικοποιημένη πρόταση και πρόβλεψη δημοσιονομικού ισοδύναμου, ώστε να αναπληρωθεί η αναμενόμενη απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους όπως η αξιοποίηση αδρανών πόρων, και η διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης, μέσω της επέκτασης του εργόσημου, εκεί όπου εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.

    Στους σχεδιασμούς του κ. Βρούτση, για την αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, περιλαμβάνεται η συγκρότηση ενός ενιαίου εισπρακτικού φορέα που θα βασίζεται στο μηχανισμό του ΙΚΑ και θα περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα Ταμεία (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, και ΟΑΕΕ) με τη μακροχρόνια πρόβλεψη οι οφειλές να καταλήγουν στις οικονομικές εφορίες.

    Τέλος, κατά τη σημερινή συνάντηση εξετάσθηκαν και οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση πρόκειται να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα που αφορά 80.000 νέους ανέργους σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός τομέας και η καινοτομία.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Οι συζητήσεις και οι αντιρρήσεις στη συνάντηση Βρούτση-τρόικας

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 22:57

    Είδηση: 22840

    [03] Στο ΣΔΟΕ η «λίστα Λαγκάρντ»-Αντιδράσεις κομμάτων

    Στο ΣΔΟΕ, και τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη έφτασε μέσω του Μέγαρου Μαξίμου η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα 2000 Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελος με ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, τον οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο οποίο υπήρχε η γνωστή λίστα. Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο φάκελος δεν ανοίχθηκε και απεστάλη ως είχε στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω ενω στη συνέχεια διαβιβάστηκε και στον οικονομικό εισαγγελέα.

    Ο κ. Βενιζέλος, με γραπτή του δήλωση έκανε γνωστό πως, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δεν μπορούσε να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

    Το «φλασάκι» με τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναφορικά με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης είχε δώσει «άτυπα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου «χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τονίζουν πηγές της Ιπποκράτους. Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.

    Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι «μόλις ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε».

    «Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι "χάθηκε" υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

    Ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας, έθεσε μιλώντας στο Βήμα εφ εμ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος».

    Παράλληλα με αφορμή δημοσιεύματα ο διοικητής της ΕΥΠ διαψεύδει ότι έχει στα χέρια του τη λίστα με τα ονόματα των καταθετών.

    Πάντως ο πρώτος μάρτυρας για τη χαμένη «λίστα Λαγκάρντ» εξετάστηκε την Τρίτη από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη. Πρόκειται για στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που εκλήθη να καταθέσει μετά την παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για την υπόθεση.

    Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. «Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Τα γεγονότα προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να δηλώνουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να απολογηθεί στην δικαιοσύνη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης επισημαίνει πως όταν άλλες χώρες έχουν εισπράξει μεγάλα ποσά από παρόμοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα ακόμη αναζητούμε την λίστα.

    «Να έρθουν στο φως όλα τα ονόματα και να πάνε φυλακή όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και όσοι παράγοντες τους καλύπτουν» τονίζει σε ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή.

    «Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δις που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους, στην Ελβετία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από το λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια», τονίζει το ΚΚΕ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Στο ΣΔΟΕ από το Μαξίμου η λίστα με τους καταθέτες στην Ελβετία

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 22:58

    Είδηση: 22833


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 October 2012 - 20:49:58 UTC