Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις στη Βουλή για τη «λίστα Λαγκάρντ»-Πολιτικές αντιδράσεις
  • [02] Σε νέα φάση η διαπραγμάτευση με την τρόικα-Συνεχείς επαφές μέχρι το Εurogroup

    [01] Καταθέσεις στη Βουλή για τη «λίστα Λαγκάρντ»-Πολιτικές αντιδράσεις

    «Λίστα σε εμένα δεν έχει παραδοθεί. Τέλη του 2010 αρχές του 2011 μου παραδόθηκαν, ατύπως, δέκα ονόματα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για έρευνα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, λέει ότι μου έδωσε είκοσι. Μου ζήτησε να ερευνήσω το φορολογικό τους προφίλ. Κανένα πολιτικό πρόσωπο, ή επώνυμος οικονομικός παράγων της τελευταίας εικοσαετίας, δεν ήταν στα ονόματα αυτά, στη λίστα αυτών των ονομάτων. Εγώ δεν πήρα καμία λίστα στα χέρια μου και δεν παρέδωσα τίποτα στον κ. Διώτη», τόνισε στην επιτροπή ο Γιάννης Καπελέρης,.

    Ωστόσο απαντώντας στη βροχή ερωτημάτων που δέχτηκε ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι στο περιθώριο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών έγινε αναφορά στην λίστα Λαγκάρντ και έπεσε στο τραπέζι η σύσταση επιτροπής για το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης.

    Αμέσως, μετά στην επιτροπή κατέθεσε o Ιωάννης Διώτης που αναφέρθηκε στο πως ήρθε στην κατοχή του το περιβόητο στικ με την λίστα Λαγκάρντ.

    «Μου έδωσε (ο Παπακωνσταντίνου) ένα αρχείο τον Ιούνιο του 2011, όταν ήταν να φύγει από το υπουργείο. Δεν θυμάμαι να μου μίλησε για τον κ. Καπελέρη και τα ονόματα. Άτυπα μου παρέδωσε ένα στικ. Χωρίς κανένα διαβιβαστικό έγγραφο και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου. Νομίζω ότι μου είπε ότι το στικ προέρχεται από συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν μου είπε ότι είναι από την Λαγκάρντ. Το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο και του είπα ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο. Ατύπως το παρέλαβα ατύπως το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο».

    Σε ερώτηση δε του κ. Παυλόπουλου αν θα προχωρούσε σε έραυνα αν του το ζητούσε ο κ. Βανιζέλος, ο κ. Διώτης απάντησε ναι θα το έκανα, όμως εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την πορεία του πολυσυζητημένου στικ.

    «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι κάποιος ήθελε να συγκαλύψει. Το θεωρώ αδιανόητο. Μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί ή παραλείψεις. Αδράνησαν», τόνισε.

    Τέλος αρνητικά απάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ερωτώμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η ακρόαση του Σπύρου Κλαδά και του νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανού Στασινόπουλου.

    Στο πολιτικό πεδίο, η λίστα Λαγκάρντ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και σκληρή κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι επί δύο χρόνια δυο υπουργοί οικονομικών είχαν στα συρτάρια τους λίστα φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία χωρίς να θεωρήσουν σκόπιμο να ενημερώσουν τη Βουλή, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα.

    Στην Κουμουνδούρου μιλούν για τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ.Βενιζέλου και για ερωτήματα τα οποία χρήζουν παρέμβασης του αρμόδιου εισαγγελέα. Όπως λένε, οι δικαιολογίες του κ. Βενιζέλου για τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκε η λίστα στερούνται σοβαρότητας και είναι πολιτικά απαράδεκτες αλλά είναι ταυτόχρονα και ενδεικτικές μιας πολιτικής που βάζει στο στόχαστρό της τα ασθενέστερα στρώματα για να κάνει πλάτες στους ισχυρούς. Είναι η στιγμή επισημαίνεται της επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν στη νομική διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών. Στέκονται δε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ.Βενιζέλος, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που είχε στα χέρια του την περιβόητη λίστα την κράταγε στο συρτάρι του επί δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και άρα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν.

    Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα είχε θέσει ήδη από τις 15/11/2011 ο βουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά η προγραμματισμένη για τις 21/11/2011 συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου.

    Πολιτική χυδαιότητα χαρακτηρίζουν από την Ιπποκράτους τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τονίζουν ότι οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε αμέσως στον πρωθυπουργό τα στοιχεία τα οποία του είχε δώσει ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, απαντώντας έτσι σε όσους ισχυρίζονται οτι η λίστα χάθηκε. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο υλικό, παρότι είναι προϊόν υποκλοπής, μπορεί να αποτελέσει πηγή πληροφοριών για τις διωκτικές αρχές. Η Ιπποκράτους επισημαίνει ακόμη ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, και δεν πρέπει να διαταραχθούν, οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία ώστε να φορολογηθούν όλοι οι Ελληνες που έχουν καταθέσεις στη συγκεκριμένη χώρα.

    Το ζήτημα προκάλεσε και εσωτερικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς σχετικά με την περιβόητη λίστα, ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα. «Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. Το ποτήρι ξεχείλισε», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν σχολίασε την αποχώρηση του πρώην Υπουργου, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως η ΚΟ του κόμματος.

    Την ανάγκη γνωστοποίησης της λίστας επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι κάθε στοιχείο που αφορά σε παράνομες πράξεις και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαφθορά δεν είναι δυνατόν να παραμένουν χωρίς αξιολόγηση.

    Δεν υφίσταται λίστα του ΣΔΟΕ με πολιτικά πρόσωπα, δήλωσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος και χαρακτήρισε την υπόθεση στημένη. Πρόσθεσε ότι σε επαφή που είχε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει στο ΣΔΟΕ λίστα με το όνομά του. Σε ότι αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει να κρύβει τους απατεώνες.

    Η Χρυσή Αυγή καταθέτει μήνυση κατά Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία για την απόκρυψη των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ».

    Το ΚΚΕ επισημαίνει οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν για τη μεγάλη ληστεία που έγινε και γίνεται σε βάρος τους. Έχουν συμφέρον να βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση - ληστεία τους είτε νόμιμη, είτε παράνομη.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Βενιζέλος στο Μέγκα: Να κατατεθεί στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ

    Καπελέρης: Δεν ξέρω για λίστα αλλά για μια κατάσταση 10 μη πολιτικών προσώπων

    Αποχωρεί από ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Ραγκούσης: «Το ποτήρι ξεχείλισε»- ΠΑΣΟΚ: Ουδέν σχόλιον

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 21:39

    Είδηση: 22935

    [02] Σε νέα φάση η διαπραγμάτευση με την τρόικα-Συνεχείς επαφές μέχρι το Εurogroup

    Ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την εξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι το κενό μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο αλλά θα καλυφτεί μέσω ενός συμβιβασμού. O υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

    Στόχος της κυβέρνησης επισήμανε ο Υπουργός είναι να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ το συντομότερο δυνατό και τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά την διαπραγμάτευση ανεξάρτητα των πληροφοριών που υπάρχουν από την Ευρώπη για συνολική λύση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. ταυτόχρονα

    Το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα 2,5 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει απο τις συζητήσεις των δύο πλευρών, το κενό αφορά σε μέτρα του 2013, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο στο μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.«Η σημερινή διαπραγμάτευση πήγε κάπως καλύτερα, αλλά η διαφορά παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά το 2013» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι περικοπές των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

    «Την Πέμπτη θα έχουμε νέα συνάντηση. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό», ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα». Ερωτηθείς, πάντως, για το πότε θα καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά «βλέποντας και κάνοντας».

    Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ. Επισήμανε δε, ότι ειδικά για το διαθρωτικό σκέλος, κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

    Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ,ethnos.gr, in,gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 21:56

    Είδηση: 22932


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 October 2012 - 20:49:30 UTC