Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ν. Δένδιας στη ΝΕΤ για τα επεισόδια στο ΥΠΕΘΑ
  • [02] Πρωτοφανή επεισόδια με «εισβολή» διαδηλωτών στο Πεντάγωνο
  • [03] Απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Πρωθυπουργός
  • [04] Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων
  • [05] Συνέχεια αντιπαράθεσης για τη «λίστα» με δηλώσεις, καταθέσεις και αποφάσεις

    [01] Ο Ν. Δένδιας στη ΝΕΤ για τα επεισόδια στο ΥΠΕΘΑ

    Η αστυνομία αιφνιδιάστηκε και αστόχησε στα επεισόδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ. Όπως τόνισε οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν για ειρηνική διαμαρτυρία και κανένας δεν περίμενε να συμβεί αυτό το απίστευτο γεγονός, τόνισε και εξήγησε ότι η καθυστερημένη παρέμβαση των οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα έπρεπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το χώρο. Ο κ. Δένδιας, τόνισε ότι ειδοποιήθηκε την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια και αμέσως έδωσε εντολή, στις αστυνομικές δυνάμεις να πάρουν την άδεια για να επέμβουν. Ο Υπουργός καταδίκασε για ακόμα μια φορά την πολιτική των άκρων και χαρακτήρισε ιερό για τον ελληνικό λαό τον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έκανε δε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ώστε να διατηρηθεί κοινωνική συνοχή και να μην μετατραπεί η κοινωνία σε ζούγκλα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 23080

    [02] Πρωτοφανή επεισόδια με «εισβολή» διαδηλωτών στο Πεντάγωνο

    Πρωτοφανή επεισόδια είχαμε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όταν απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισέβαλλαν στο Πεντάγωνο.

    Μετά την έφοδο έγιναν δεκάδες προσαγωγές, ενώ ένταση επικράτησε και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Αίσθηση, ωστόσο προκάλεσαν τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο, γεγονός για το οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διέταξε έρευνα και έθεσε σε διαθεσιμότητα ανώτερο αξιωματικό.

    Ένταση, επεισόδια και προσαγωγές έγιναν στο Υπουργείο Άμυνας, μεταξύ εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και δυνάμεων των ΜΑΤ. Όλα άρχισαν όταν οι απεργοί των ναυπηγείων κατάφεραν, σπάζοντας τα ρολά, να εισβάλουν στον περίβολο του Υπουργείου, διαμαρτυρόμενοι για την εκ περιτροπής εργασία που τους έχει επιβληθεί, και ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών.

    Τα ΜΑΤ, που έφθασαν με καθυστέρηση, έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να καταστείλουν τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι σκηνές που βλέπετε στους δέκτες σας.

    Τις πρώτες απόπειρες να κατευνασθούν τα πνεύματα ανέλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος παίρνοντας μία ντουντούκα στο χέρι επιχείρησε να συνομιλήσει με τους εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι «καταλαβαίνει τη κατάσταση». Εισέπραξε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.

    Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μάλιστα ο κ.Κουρουπλής είχε φραστικό επεισόδιο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταρακο.

    Δεκαπέντε από τους προσαχθέντες θα οδηγηθούν την Παρασκευή στην εισαγγελία

    Μετά τα επεισόδια στο Πεντάγωνο, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ 106 άτομα.

    Αργά το βράδυ της Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι οι κρατούμενοι που θα οδηγηθούν στην εισαγγελία το πρωί της Παρασκευής, είναι 15, 7 διαδηλωτές και 8 συνδικαλιστές. Οι 15 κατηγορούνται ότι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και προκάλεσαν φθορές σε δημόσια περιουσία, ενώ οι υπόλοιποι 91 κατηγορούνται για διατάραξη της κοινής ησυχίας.

    Μετά τους τελευταίους προσαχθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα παραμένουν μπροστά από τη ΓΑΔΑ λίγοι διαδηλωτές.

    Ανακοίνωση Τύπου - ΓΑΔΑ

    Ανακοινώνεται ότι σε βάρος των εκατόν έξι (106) προσαχθέντων σήμερα (04-10-2012), από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχηματίσθηκαν δικογραφίες ως κατωτέρω:

    Α. Για τους δώδεκα (12) εξ΄ αυτών, καθώς και για δύο (2) άτομα που αναζητούνται, για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Οι ανωτέρω συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο (05-10-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Β. Για του υπόλοιπους ενενήντα τέσσερις (94) για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης. Οι ανωτέρω, κατόπιν προφορικής εντολής του κ. Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι.

    ΥΕΘΑ- Επεισόδια -Προσαγωγές-Δηλώσεις Ν. Δένδια

    Στη 1.00 η ώρα οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το Πεντάγωνο και συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές συναδέλφων τους. Η ένταση δεν έλειψε ούτε από εκεί καθώς οι συγκεντρωμένοι πέταξαν κροτίδες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

    Τη βαθειά του λύπη για τα επεισόδια εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, σημειώνονται ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο τι έγινε με τη φύλαξη του Πενταγώνου, αφού είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    «Είμαι βαθιά λυπημένος γιατί τα άκρα στην ελληνική κοινωνία δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σε περίοδο βαθιάς κρίσης βρίσκονται τα άκρα να δείξουν ότι δεν σέβονται τίποτα και βρίσκονται βουλευτές που ενισχύουν αυτά τα άκρα στην κατάλυση κάθε θεσμού, κάθε ιερού», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. «Η κοινωνία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση, είναι υποχρέωσή μας να απομακρύνουμε τα άκρα και οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία γιατί το εναλλακτικό σενάριο είναι η καταστροφή», επισήμανε ο υπ. Δημόσιας Τάξης.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας διέταξε την παύση από τα καθήκοντά του, τού επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ έρευνες για την απόδοση ευθυνών διενεργεί και το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων

    «Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση ακραίων και βίαιων πρακτικών δεν βοηθά ούτε τους εργαζόμενους ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ παράλληλα δεν οδηγεί στην εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    «Τα σημερινά επεισόδια στο υπουργείο εθνικής άμυνας αποτελούν κορυφαίο γεγονός που δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, γιατί δείχνει και το βαθμό κρίσης της ελληνικής κοινωνίας», τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    «Η κατάληψη του πεντάγωνου από τους αγανακτισμένους εργαζόμενους χωρίς εργασία των ναυπηγιών Σκαραμαγκά δεν παραποιεί τιμή για κανέναν», επισημαίνει ο ΛΑΟΣ.

    «Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα την αστυνομική βία κάνοντας λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα».

    Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, έτσι ώστε να αρθεί ο περιορισμός που επιβάλει η ευρωπαϊκή επιτροπή να εκτελούν τα ναυπηγία μόνο παραγγελίες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και να έχουν την δυνατότητα για στρατιωτικές ή εμπορικές παραγγελίες από τρίτες χώρες.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ο Ν. Δένδιας στη ΝΕΤ για τα επεισόδια στο ΥΠΕΘΑ

    Ένταση στο ΥΠΕΘΑ-Εισέβαλαν εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Εκτονώθηκε η ένταση στο ΥΠΕΘΑ-Δύο τραυματίες, 110 προσαγωγές

    Στη ΓΑΔΑ οι προσαχθέντες από τα επεισόδια του ΥΕΘΑ- Συγκέντρωση και αντιδράσεις

    Στην εισαγγελία οι 10 από τους 106 εργαζόμενους των Ναυπ. Σκαραμαγκά

    Δένδιας για τα επεισόδια στο ΥΠΕΘΑ: Τα άκρα δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο

    Το ΥΠΕΘΑ για τη συνάντηση με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Καταδίκασε την αστυνομική βία στο ΥΠΕΘΑ η ΓΣΕΕ

    ΠΑΣΟΚ για τα επεισόδια στο Πεντάγωνο

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος, Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 23:53

    Είδηση: 23074

    [03] Απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Πρωθυπουργός

    Μήνυμα προς την Ευρώπη ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ αποσταθεροποιητική και για την Ένωση, καθώς «μόλις έφευγε ένα κράτος - μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο «αδύναμο κρίκο». έστειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον εορτασμό της 125ης επετείου, της International Herald Tribune στο Παρίσι.

    Αυτό θα είναι πλήρης καταστροφή τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη χάσει το 35 % του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία και προσθέτοντας ότι εάν η Ελλάδα έβγαινε από το Ευρώ τώρα, οι πολίτες θα έχαναν ακόμη 70 % από τα σημερινά επίπεδα σε λίγους μήνες.

    Ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσει ώστε να γίνει η οικονομία της χώρας ανταγωνιστική, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία «τιμωρία» που επιβάλλεται έξωθεν, αλλά μία βασική αρετή που θα αποκαθιστά την υπερηφάνεια στην κοινωνία συνολικά.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά.

    «Σε κάθε περίπτωση το αποψινό μου μήνυμα είναι η πίστη στη χώρα μου και στην Ευρώπη. Άλλωστε, η ανταγωνιστικότητα δεν σχετίζεται με την αισιοδοξία, αλλά με τη βελτιστοποίηση: για να κερδίσεις το παιχνίδι πρέπει πάντοτε να βελτιστοποιείς αυτά που έχεις. Πρέπει πάντοτε να πιστεύεις στον εαυτό σου και να εμπνέει αυτούς που είναι γύρω σου ώστε να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για τον Κοινό σκοπό!Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε σήμερα στην Ελλάδα», επισήμανε καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός.

    Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της International Herald Tribune

    «Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι

    Με αυτή τη μοναδική ευκαιρία του εορτασμού της 125ης επετείου μιας ιστορικής εφημερίδα, της International Herald Tribune, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις. Σκέψεις που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μου, αλλά που αφορούν επίσης τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη συνολικά.

    Άλλωστε, η Tribune ήταν πάντοτε ένα μοναδικό βήμα ευρωπαϊκού και διατλαντικού προβληματισμού και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την επέτειό της από το να ασχοληθούμε με μείζονες προκλήσεις, κοινές για όλους μας - αν και για μερικούς από εμάς είναι πραγματικά δραματικές.

    Όπως γνωρίζετε όλοι, προέρχομαι από μία χώρα που δεν έδωσε προσοχή στη διάσταση της ανταγωνιστικότητας από τότε που εντάχθηκε στην Ευρώπη. Και τώρα πληρώνει το τίμημα...

    Ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Πολλοί σε όλη την ΕΕ είχαν πέσει θύματα της αυταπάτης ότι η ποσοτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με αναδιανεμητικές πολιτικές αρκούσε για να εγγυηθεί την ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον.

    Έτσι, για πολλά χρόνια, το ζητούμενο της διαμόρφωσης πολιτικής συνοψιζόταν σε δύο προτάσεις:

    - πώς θα μεγιστοποιηθούν οι ονομαστικοί ετήσιοι δείκτες ανάπτυξης,

    - και πώς θα γίνει η αναδιανομή στις κοινωνίες μέσω του φορολογικού συστήματος και των κρατικών ενισχύσεων.

    Η ανταγωνιστικότητα ξεχάστηκε κάτω από διάφορα στρώματα γραφειοκρατίας, προσκόμματα για την είσοδο στις αγορές, αντικίνητρα για καινοτομία, όλων των ειδών στρεβλώσεις της αγοράς, κυρίαρχα ολιγοπώλια σε διάφορα κέντρα, καθώς και καταχρήσεις της ισχύος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Την ίδια στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες άλλες περιοχές του κόσμου έκαναν την αποφασιστική στροφή προς την ανταγωνιστικότητα.

    Σκεφτείτε: πόσο χρόνο χρειάζεται ένα νέο προϊόν ή μία καινοτόμος ιδέα για να υλοποιηθεί και να δοκιμαστεί στην αγορά σε άλλες περιοχές του κόσμου σε σύγκριση με την Ευρώπη.

    Ο υπόλοιπος κόσμος κερδίζει έδαφος σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ενώ η Ευρώπη γενικά χάνει έδαφος.

    Υπάρχουν ασφαλώς εξαιρέσεις, αλλά η Ελλάδα, καθώς και οι περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης, δεν συγκαταλέγονται σε αυτές.

    Εδώ και δεκαετίες προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε υψηλά ονομαστικά επίπεδα ανάπτυξης, κυρίως μέσω της κατανάλωσης και των πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος. Αλλά, όταν υπολείπεσαι σε όρους ανταγωνιστικότητας, αυτό μπορεί μόνο να παράγει υψηλά ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορείς να αναδιανείμεις είναι δανεικά - και αυτό εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα επί σχεδόν 30 χρόνια.

    Εμείς τώρα προσπαθούμε να θεραπεύσουμε όλα αυτά τα σφάλματα. Περιορίζουμε τις κρατικές δαπάνες, καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, παρακάμπτουμε τη γραφειοκρατική αδράνεια, επισπεύδουμε τις επενδύσεις, προχωρούμε σε μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που επιβάλλει μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή, ενώ παρέχει κίνητρα σε επενδυτές. Επίσης προχωρούμε με ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποιώντας αδρανή περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας και να δρομολογήσουμε την οικονομία μας σε μια τροχιά διατηρήσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Με μια κουβέντα, αλλάζουμε την Ελλάδα στο εσωτερικό και την παρουσιάζουμε εκ νέου στο εξωτερικό. Υπάρχει, ωστόσο, μια παγίδα σε όλα αυτά:

    Οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές που μπορείς να σβήσεις, να τους αλλάξεις τα ελαττωματικά ανταλλακτικά και να τις επανασυναρμολογήσεις. Οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά ή γυμνοί αριθμοί.

    Οι πολιτικοί είναι ίσως αναλώσιμοι. Η δημοκρατία όμως δεν είναι.

    Οι στρεβλώσεις της αγοράς και η κρατική γραφειοκρατία θα πρέπει να καταπολεμηθούν. Η κοινωνική συνοχή όμως πρέπει να διατηρηθεί.

    Το κοινωνικό κόστος είναι αναπόφευκτο σε περιόδους προσαρμογής. Αλλά η κοινωνική αναταραχή και η κατάρρευση της έννομης τάξης πρέπει να αποφευχθούν.

    Διότι, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει η ιστορία, εάν καταρρεύσει η δημοκρατία και οι κοινωνίες διολισθήσουν στο χάος, κανένα σχέδιο προσαρμογής δεν μπορεί να προχωρήσει.

    Αντιμετωπίζουμε λοιπόν - όπως συχνά αναφέρουν οι οικονομολόγοι - ένα πρόβλημα «βελτιστοποίησης υπό περιορισμούς»: πώς θα μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα του σχεδίου προσαρμογής, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Σας παραθέτω έναν κατάλογο αυτών που θα πρέπει κανείς να κάνει ευθύς εξαρχής όπως δείχνει η εμπειρία μας:

    β€’ Πρώτον, να πει στον κόσμο την αλήθεια, τη γυμνή αλήθεια χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικά τεχνάσματα. Αυτό θα δώσει στην Κυβέρνηση ηθικό πλεονέκτημα.

    β€’ Δεύτερον, να προσπαθήσει να οικοδομήσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Με άλλα λόγια, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με ένα ανανεωμένο πνεύμα ενότητας.

    β€’ Τρίτον, να δείξει ευθύς εξαρχής κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Με άλλα λόγια, να αντιμετωπίσει τα δεινά με ελπίδα.

    β€’ Τέταρτο, την ώρα που επιβάλλει σκληρά μέτρα, να προσπαθήσει συγχρόνως να επιλύσει κάποια άλλα προβλήματα της κοινωνίας, π.χ. να καταπολεμήσει το έγκλημα, να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και την αίσθηση της δικαιοσύνης.

    β€’ Πέμπτον, να μη διορθώσει σφάλματα του παρελθόντος διαπράττοντας τα ακριβώς αντίθετα σφάλματα. Το αντίθετο ενός λάθους είναι μερικές φορές ακόμα χειρότερο.

    Στο παρελθόν υποθέταμε εσφαλμένα ότι «η ζήτηση θα δημιουργήσει από μόνη της προσφορά». Θα ήταν εξίσου εσφαλμένο να υποθέσουμε τώρα ότι θα συμβεί το αντίθετο: ότι μία αυξημένη «προσφορά θα δημιουργήσει αυτόματα την αντίστοιχη ζήτηση». Η αλήθεια είναι ότι ο οικονομικός αυτοματισμός δεν λειτουργεί σε περιβάλλον κρίσης, όπως δεν λειτούργησε ποτέ στο παρελθόν σε ένα περιβάλλον γεμάτο από στρεβλώσεις.

    β€’ Έκτον, σε δύσκολους καιρούς να κυβερνά δια του παραδείγματος. Αν ζητάς από τον κόσμο να δεχτεί περικοπές, τότε η Κυβέρνηση καθώς και κάθε μέλος του Κοινοβουλίου θα πρέπει να επιβάλλουν περικοπές στους εαυτούς τους. Αν ζητάς από τον κόσμο να εργαστεί σκληρότερα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζεται νυχθημερόν...

    β€’ Έβδομο, να σιγουρευτεί ότι κάνει τη σωστή διασύνδεση ανάμεσα σε λέξεις - κλειδιά - που προσδιορίζουν το πρόβλημα: δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, αποκατάσταση της υπερηφάνειας και εδραίωση της ελευθερίας και της ευημερίας.

    Εάν θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι άνθρωποι, εάν θέλεις να εγκαταλείψουν κακές συνήθεις του παρελθόντος, τότε πρέπει να τους εμπνεύσεις ώστε να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους.

    Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία «τιμωρία» που επιβάλλεται έξωθεν. Είναι μία βασική αρετή που αποκαθιστά την υπερηφάνεια στην κοινωνία συνολικά. Κανείς δεν έχει υπερηφάνεια, όταν εξαρτάται από τους δανειστές του για να βγάλει το μήνα.

    Και η ανταγωνιστικότητα δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια λέξη. Δεν πρόκειται απλώς για ένα τεχνικό όρο που μετρά την αποδοτική παραγωγή αγαθών. Είναι επίσης ένα πολιτικό προαπαιτούμενο για να επιτύχει μία δημοκρατία και για να ευημερήσει μια κοινωνία. Σχετίζεται με την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.

    Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης προσδιορίζει ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε.

    Θα προσέξατε ότι καθώς μιλώ για την ανταγωνιστικότητα μετέφερα την προσοχή μου από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Δεν το έκανα εκ παραδρομής. Πιστεύω βαθύτατα ότι η ανταγωνιστικότητα είναι επίσης μία κρίσιμη προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

    Ο ανταγωνισμός απαιτεί ένα κοινό πλαίσιο αποδεκτό από όλους. Χωρίς αυτό, ο ανταγωνισμός θα εξελιχθεί σε αχαλίνωτη επιθετικότητα, έναν πόλεμο του καθενός εναντίον του καθενός, bellum omnium contra omnes, όπως το περιγράφει ο Τόμας Χομπς στον Λεβιάθαν.

    Ωστόσο, ο ανταγωνισμός απαιτεί ακόμη ένα δυναμικό πνεύμα συνεχούς πρόκλησης για την επικράτηση, μία αέναη τόλμη για αγώνα, μία διαδικασία πειραματισμού, που καταλήγει σε νίκη ή ήττα. Αλλιώς, καταλήγει να είναι το αντίθετό του: απάθεια και μοιρολατρία.

    Πιστεύω ότι η ανταγωνιστικότητα διαπερνάει ιδεολογίες και πολιτικά στερεότυπα.

    Είναι ειρηνική, δεδομένου ότι βασίζεται στη συνύπαρξη ατόμων εντός ενός κοινού πλαισίου. Και είναι επίσης επιθετική, αφού ο καθένας προσπαθεί να ξεπεράσει όλους του υπόλοιπους.

    Είναι συντηρητική, αφού πρέπει πάντοτε να διατηρείται το κοινό πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται ο ανταγωνισμός. και είναι επίσης προοδευτική, αφού κινείται συνεχώς προς νέες μορφές, νέες ιδέες και νέα ρεύματα.

    Χαρακτηρίζεται έντονα από τάξη, αφού πρέπει να υπακούει σε αυστηρούς κανόνες. Είναι όμως και πολύ χαοτική, αφού πάντοτε ανατρέπει επαναστατικά τα πάντα.

    Ο ανταγωνισμός δεν είναι συνώνυμος με το νόμου της ζούγκλας, όπου επιζούν μόνο οι ισχυρότεροι. Απαιτεί δημοκρατικούς κανόνες, κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας, ευκαιρίες για τον καθένα να κερδίσει και δεύτερες ευκαιρίες για αυτούς που χάνουν. Ο ανταγωνισμός δεν είναι «το βραβείο των νικητών», είναι το παιχνίδι που επιτρέπει στον καθένα να φιλοδοξεί να νικήσει.

    Ο ανταγωνισμός εξισορροπεί ατομικά κίνητρα με κοινωνικές ευαισθησίες για την προστασία της συνοχής του συνόλου, εμποδίζοντας τους ισχυρούς από το να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους και επιτρέποντας στους χθεσινούς «ηττημένους» να γίνουν οι αυριανοί «νικητές».

    Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες μερικοί από εμάς αγνόησαν την ανταγωνιστικότητα.

    Η κρίση χρέους μας είναι σε μεγάλο βαθμό μία κρίση ανταγωνιστικότητας. Μπορείς να καταλήξεις με ένα μεγάλο χρέος ακολουθώντας διάφορες διαδρομές. Υπάρχει όμως μόνο μία κύρια λεωφόρος να βγεις από αυτήν: η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας! Και υπάρχει μόνο ένας ασφαλής δρόμος για να αποφύγεις μία κρίση χρέους στο μέλλον. Να βρίσκεσαι πάντοτε στην αιχμή της ανταγωνιστικότητας.

    Τώρα σε αυτό το σημείο θα ρωτήσουν μερικοί: αφού ο κύριος στόχος είναι η ανταγωνιστικότητα, γιατί να μην εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη, να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, να προχωρήσει σε υποτίμηση και να κερδίσει ακαριαία σε ανταγωνιστικότητα;

    Η απάντησή μου είναι ευθεία και απροσχημάτιστη: αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ΕΥΡΩ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή!

    Οι Έλληνες έχουν ήδη απολέσει το 35 % του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία. Εάν έβγαιναν από το Ευρώ τώρα, θα έχαναν ακόμη 70 % από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών! Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο.

    Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ αποσταθεροποιητική και για την Ένωση. Μόλις έφευγε ένα κράτος - μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο «αδύναμο κρίκο». Κανείς δε γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς...

    Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σκληρή δουλειά και να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα με μια πρόχειρη λύση, όπως τη διάλυση της Ένωσης ή την αποβολή κάποιων μελών της.

    Πρώτα από όλα, δεν θα ήταν πρόχειρη λύση. Δεν θα ήταν για κανέναν μια εύκολή διέξοδος. Θα άφηνε την Ευρώπη λιγότερο ενωμένη και με λιγότερες ελπίδες. Πολλά από τα μέλη της θα έμεναν απελπισμένα και αβοήθητα...

    Τα μεγάλα πολιτικά σχέδια καθοδηγούνται από όνειρα. Ποτέ δεν κάνεις κάτι μεγάλο χωρίς έμπνευση. Αν σκοτώσεις ένα όνειρο, δεν καταλήγεις πιο ρεαλιστής, μερικές φορές καταλήγεις με περισσότερη δυστυχία και ένα αδιέξοδο.

    Αν αφαιρέσεις κάποια κομμάτια από ένα παζλ - ή, μάλλον, ένα πολιτικό ψηφιδωτό - καταστρέφεις τη συνολική εικόνα.

    Πιστέψτε εμάς που το μάθαμε με το δύσκολο τρόπο: δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος - πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα! Όχι μόνο για να ανακάμψουν οι οικονομίες μας, όχι μόνο για να επιζήσουν οι κοινωνίες μας, αλλά και να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την Ένωσή μας και να επικρατήσουμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

    Η Ελλάδα έχει αναστρέψει ήδη την πορεία της. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, ισχυρότεροι, σοφότεροι, περισσότερο ενωμένοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και - πάνω από όλα - πιο ανταγωνιστικοί.

    Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες.

    Μερικοί μπορεί να το θεωρήσουν αυτό «λίγο αισιόδοξο». Δεν πειράζει. Εξάλλου, για να είσαι ανταγωνιστικός, πρέπει να είσαι αισιόδοξος. Για να επιτύχεις σε κάτι πρέπει να πιστεύεις σε αυτό.

    Σε κάθε περίπτωση το αποψινό μου μήνυμα είναι η πίστη στη χώρα μου και στην Ευρώπη. Άλλωστε, η ανταγωνιστικότητα δεν σχετίζεται με την αισιοδοξία, αλλά με τη βελτιστοποίηση: για να κερδίσεις το παιχνίδι πρέπει πάντοτε να βελτιστοποιείς αυτά που έχεις. Πρέπει πάντοτε να πιστεύεις στον εαυτό σου και να εμπνέει αυτούς που είναι γύρω σου ώστε να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για τον Κοινό σκοπό!

    Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε σήμερα στην Ελλάδα...

    Και πάλι σας ευχαριστώ και ευχαριστώ την Herald Tribune!»

    Απίστευτη συρροή μεταναστών στη χώρα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο συνέδριο της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν», στο Παρίσι, η διευθύντρια της εφημερίδας, Alison Smale, έθεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.

    Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι υπάρχει απίστευτη συρροή μεταναστών στη χώρα αφού σε σύνολο 11 εκατ. κατοίκων οι λαθρομετανάστες υπολογίζονται στο ενάμισι εκατομμύριο. «Στην Ελλάδα, όμως, είναι σαν όμηροι, αφού στην ουσία αλλού θέλουν να πάνε», ανέφερε.

    «Κάθε πρωί έχω να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα, πράγμα που δεν έχουν άλλοι ηγέτες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εάν προσθέσεις στην οικονομική κρίση την αστάθεια, δημιουργείς ένα θανατηφόρο μίγμα, γι' αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτό το θέμα».

    Στο ερώτημα της κ. Smale εάν είναι σίγουρος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα μπορέσει να ανταποκριθεί, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μια από τις σκέψεις των εξτρεμιστών είναι ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Αστυνομία.

    «Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», τόνισε.

    «Στην Ευρώπη υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και επάνω σε αυτήν θα πρέπει να κτίσουμε.

    Εμείς θα σεβασθούμε αυτά που έχουμε υπογράψει, αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να σεβασθεί την αρχή της αλληλεγγύης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος - Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 23:18

    Είδηση: 23067

    [04] Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων

    Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε ο Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών, σε αναζήτηση συμβιβασμού για τα μέτρα άνω των 2,5 δισ. ευρώ που απορρίπτουν οι δανειστές. Νέα ραντεβού ορίστηκε για την Παρακευή στις 11 το πρωί.

    «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου.

    Στόχος είναι να κλείσει η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα (στο συγκεκριμένο πλαίσιο τίθενται και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ). Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζητούν ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων).

    Στο «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

    Το πακέτο των μέτρων έχει φτάσει στα 14,5 δισ. και δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για παράταση, ούτε για εκταμίευση της δόσης, ούτε για αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει συνολικό πλαίσιο και τότε μόνο μπορούν να έρθουν τα μέτρα στη Βουλή.

    Αυστηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά την επιθεώρηση του στόλου στο Φαληρικό Όρμο. Ο κ.Παπούλιας σημείωσε οτι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις, γιατί όπως τόνισε, υπάρχει μιά κόκκινη γραμμή και αυτη είναι η ασφάλεια του έθνους.

    «Οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους και μπορούν σε αυτή τη φάση να δυσκολέψουν και να μπλοκάρουν τα νέα άγρια μέτρα. Το τίμημα αν περάσουν τα μέτρα αυτά θα είναι πολύ βαρύ. Πρέπει να τα μπλοκάρουμε πάση θυσία και με οποιοδήποτε τρόπο», σχολίασε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σε εξέλιξη συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών

    Βενιζέλος: Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση στην πολιτική σταθερότητα της χώρας

    Κ. Παπούλιας: Κόκκινη γραμμή η ασφάλεια του έθνους

    Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας. Η νέα συνάντηση ορίστηκε επισήμως για αύριο, στις 11 το πρωί και η κυβέρνηση επιζητεί να έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου.

    Στόχος είναι να κλείσει η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα (στο συγκεκριμένο πλαίσιο τίθενται και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ). Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζητούν ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων).

    Στο «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 21:33

    Είδηση: 23034

    [05] Συνέχεια αντιπαράθεσης για τη «λίστα» με δηλώσεις, καταθέσεις και αποφάσεις

    Πολιτικές αντιπαραθέσεις συνεχίζει να προκαλεί η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ ενώ σε εξέλιξη είναι και η διερεύνηση της υπόθεσης απο τους οικονομικούς εισαγγελείς.

    Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για πολιτικη ομερτά και καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Βενιζέλου τον οποίο κατηγόρησε πως έκρυψε τη λίστα στα συρτάρια του και διερωτήθηκε ποιοί επιχειρηματίες από αυτούς που μάζευαν προεκλογικά τους υπαλλήλους τους και του έλεγαν να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι εφοπλιστές και ποιοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι σε αυτή τη λίστα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του τόνισε ότι «επίθεση στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει επίθεση στην σταθερότητα της χώρας» και συμπλήρωσε πως «θα αποτύχουν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν με την κυβερνητική σταθερότητα». Σχετικά με τους χειρισμούς του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν χειρίστηκε κανένα θέμα με ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο και επανέλαβε ότι το υλικό πρέπει να πάει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, άσκησε σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι απέκρυψε τη λίστα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πήρε το στικ στο σπίτι του».

    Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου, για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία, σχετικά την απόκρυψη των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ».

    «Οι λίστες δείχνουν το εξής πράγμα: Υπάρχουν οι φοροφυγάδες, υπάρχουν οι φαρισαίοι και όλοι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν στο λαό την αντίληψη ότι η κρίση προήλθε μόνο από την κλοπή. Κλοπή υπάρχει. Η νόμιμη κλοπή του μόχθου των εργαζομένων είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση», σημείωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης κατέθεσε σήμερα στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας.

    Στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη κατέθεσαν σήμερα, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Μπίκας.

    Ο κ.Καπελέρης σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε αυτά που είπε και στη Βουλή, ότι δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν του έδωσε καμία λίστα. Του έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα και όχι 20 όπως λέει σήμερα για να κάνει έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Οπως είπε ,διαπίστωσε ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξε μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσε στον υπουργό τα αποτελέσματα. Δεν είδε την πλήρη λίστα και δεν θυμάται τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν.

    Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων κατέθεσε επίσης και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η επίμαχη λίστα δεν πέρασε ποτέ από την ΕΥΠ, καθώς παραδόθηκε απευθείας από το γαλλικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την Άνοιξη του 2010.

    Οι καταθέσεις δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τη τύχη της περιβόητης λίστας και το υπό διερεύνηση αδίκημα είναι αυτό της υπεξαγωγής εγγράφου. Οι καταθέσεις θα συνεχιστούν και την Παρασκευή.

    Το μεσημέρι η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να ζητήσει να σταλεί στο κοινοβούλιο η λίστα Λαγκάρντ ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επέστρεψε στα καθήκοντα του προέδρου καθώς, όπως τόνισε, αισθάνεται πλήρως δικαιωμένος από τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι κατέπεσε μια αστήρικτη καταγγελία.

    Σχετικές ειδήσεις: Πολιτικές αναταράξεις για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Βενιζέλος: Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση στην πολιτική σταθερότητα της χώρας

    Διάσκεψη Προέδρων Βουλής: Να έρθει η λίστα στο Κοινοβούλιο

    Τσίπρας: Πράσινη και γαλάζια ομερτά- Να δοθούν αμέσως τα στοιχεία της λίστας

    Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής και πάλι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 21:53

    Είδηση: 23029


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 October 2012 - 20:49:55 UTC