Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεσσαλονίκη: Η νύμφη του Θερμαϊκού

    [01] Θεσσαλονίκη: Η νύμφη του Θερμαϊκού

    Θεσσαλονίκη, η νύμφη του Θερμαϊκού, η βασίλισσα του βορρά, πάντα λαμπερή γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της με πολλές εκδηλώσεις. Ένας αιώνας σύγχρονης ιστορίας και η πόλη γιορτάζει το παρελθόν της, αναδεικνύει το παρόν της και οραματίζεται το μέλλον της.

    Μια πόλη ζωντανή, με έντονη πολιτιστική ζωή, όπου εκδηλώσεις, εκθέσεις, και φεστιβάλ διαδέχονται το ένα το άλλο.

    Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.χ. από τον Κάσσανδρο προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτίστηκε δε σε μία εποχή πολύ σημαντική για την ελληνική ιστορία, τη στιγμή που ο ελληνισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολή.

    Έκτοτε λόγω της καίριας θέσης της και του λιμανιού της υπήρξε κομβικό σημείο ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών και συνάντησης πολιτισμών. Εκεί ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος το 322 μ.Χ. είχε κατασκευάσει ένα τεχνητό τετράγωνο λιμάνι για τον στόλο του, ίχνη του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα σε θεμέλια οικοδομών.

    Πόλη κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, πόλη βυζαντινή και βαλκανική, πόλη της Ευρώπης. Κατοικημένη από τους νεολιθικούς χρόνους, η πόλη που αναπτύχθηκε στις όχθες του Θερμαϊκού Κόλπου και πήρε το όνομα της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν πάντα το πέρασμα από τη Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

    Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας. «Συμβασιλεύουσα» στα χρόνια του Βυζαντίου, καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Βυζαντινής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως μαρτυρεί η αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

    Η Θεσσαλονίκη μια πόλη της θάλασσας και του ήλιου, όμορφη ακόμα και όταν καλύπτεται από την πυκνή ομίχλη του χειμώνα, μοναδική με τα αρώματα και τις γεύσεις αναλλοίωτα στον αέρα, ακόμα και όταν φυσάει ο Βαρδάρης, χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια και την ανησυχία των νέων, των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και προσφέρει τις ομορφιές της απλόχερα στους επισκέπτες της.

    Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον Λευκό Πύργο και ο θαλάσσιος ορίζοντάς της κλείνεται από τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου. Τριγυρίστε στην πόλη, περπατήστε κατά μήκος της παραλίας, κάτω από τον Λευκό Πύργο και δίπλα από τα αρχαία τείχη της πόλης για να καταλήξετε στα Κάστρα, στο Τσινάρι και την Άνω Πόλη -που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1979- και να απολαύσετε μία θέα μοναδική.

    Περιηγηθείτε στις αγορές τροφίμων Μοδιάνο, Καπάνη και Βλάλη, αλλά και στους δρόμους του πολύβουου εμπορικού κέντρου όπου μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας. Απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία Αριστοτέλους με θέα τη θάλασσα, επισκεφθείτε τα Λαδάδικα, τα τσιπουράδικα στην πλατεία Άθωνος και το Μπιτ Μπαζάρ όπου ακόμα και σήμερα θα βρείτε αρκετά από τα παλαιοπωλεία της πόλης.

    Θαυμάστε λοιπόν την εικόνα της πόλης από τα Κάστρα, απολαύστε μία βόλτα στην παραλία από το λιμάνι στον Λευκό Πύργο. Χαθείτε στα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης προσπαθώντας να ανακαλύψετε την Εκκλησία του Οσίου Δαυίδ, πιείτε τσιπουράκι με μεζέ στην πλατεία Αγάθωνος, αφεθείτε στους ήχους και τις μυρωδιές στην γραφική αγορά Μοδιάνο, περπατήστε δίπλα στα αρχαία της Ναυαρίνου, της πιο ζωντανής πλατείας της πόλης,

    Γευθείτε το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης που θα το βρείτε σε κάθε της γωνιά, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας, και στη συνέχεια ξεφύγετε από τους ρυθμούς της πόλης κάνοντας μία βόλτα στο δάσος του Σέιχ Σου, όσο για το βράδυ διασκεδάστε μέχρι πρωίας στα πολλά clubs και εστιατόρια της πόλης.

    Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και απέχει από αυτήν 560 χλμ. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη αφού μπορείτε να φθάσετε άνετα οδικώς και σιδηροδρομικώς, ενώ ο διεθνής αερολιμένας «Μακεδονία» είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις.

    Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης τα «Δημήτρια» άνοιξε τις πύλες του το Σεπτέμβρη, και ακολουθεί το 53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 2 με 11 Νοεμβρίου. Φεστιβάλ, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ωραία μαγαζιά και καλό φαγητό σας περιμένουν εδώ, ενώ μια βόλτα στην παραλία και στον Λευκό Πύργο επιβάλλεται, όπως επίσης και να πάρετε έναν καφέ ή ένα απεριτίφ στα καφέ της πλατείας Αριστοτέλους. Και μην ξεχνάτε η Θεσσαλονίκη έχει και μία από τις καλύτερες και πιο πρωτοποριακές αγορές της χώρας.

    Φέτος η γιορτή των κινηματογραφιστών, το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γίνεται 2 με 11 Νοεμβρίου. Από το 1992 το φεστιβάλ ξεκίνησε μία διεθνή πορεία φιλοδοξώντας να γίνει τόπος συνάντησης των νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Πέρα από το πρόγραμμά του πραγματοποιούνται παράλληλα και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την 7η Τέχνη. Κατά την διάρκειά του απλώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης μια γιορταστική ατμόσφαιρα που δίνει την δυνατότητα στους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και στους σινεφίλ θεατές να απολαύσουν την τέχνη του κινηματογράφου. Σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 25 μεγαλύτερων φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

    Φέτος το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει η ταινία «Holy Motors» του Γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ που προκάλεσε αίσθηση στο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αφηγείται τη σουρρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους του Παρισιού με πρωταγωνιστή τον Ντενί Λαβάν αλλά και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε εμφανίσεις έκπληξη.

    Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί με την ταινία «Στη Χώρα των άλλων» του Κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου στην οποία η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 14 ελληνικές ταινίες οι οποίες κάνουν την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη, τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού θα διεκδικήσουν οι ταινίες «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη, ενώ σε ειδικές προβολές θα προβληθούν και οι ταινίες «Το πλοίο για την Παλαιστίνη» η νέα ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «The capsule» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη και «Χιγκίτα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: «Φωνή της Ελλάδας»

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 13:50

    Είδηση: 24995


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 November 2012 - 16:49:38 UTC