Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για την καταβολή τριών δόσεων σε μία
  • [02] Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα

    [01] Αισιοδοξία για την καταβολή τριών δόσεων σε μία

    Το θρίλερ με το χρόνο εκταμίευσης της δόσης συνεχίζεται με τον Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να διαβεβαιώνει ότι η οριστική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

    Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτόγνωρα αποτελέσματα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τις θυσίες και τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες και προέβλεψε ότι πλησιάζουν στο τέλος τους.

    Σε μία πολιτική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, προσπαθούν να καταλήξουν Βερολίνο και Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί να δηλώνει ότι στόχος είναι να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου.

    Το ενδεχόμενο εφάπαξ εκταμίευσης προς την Ελλάδα και των τριών δόσεων άφησε ανοιχτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φάνηκε να συνδέει όμως την αποδέσμευσή τους με την ισχυροποίηση του μηχανισμού ελέγχου.

    «Είναι αλήθεια ότι έχουμε τρεις δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί. Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την γερμανική πλευρά, αλλά αποτελεί τμήμα της διαπραγμάτευσης και βεβαίως θέμα της συζήτησης που είχα σήμερα το πρωί με τον συνάδελφό μου, Πιερ Μοσκοβισί. Αυτό καθιστά τον μηχανισμό ελέγχου όλο και πιο σημαντικό» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

    Εκτός από το πότε θα εκταμιεύει η δόση ένα ακόμα ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το ύψος που θα καταβληθεί: Τα 31,5 δισ. ευρώ ή 44 δισ. που είναι και οι 3 δόσεις που προβλέπονται έως το τέλος του έτους;

    Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δοθούν και τα 44 δισ. ευρώ. Κάτι το οποίο Βερολίνο και Αθήνα δεν το διαψεύδουν.

    «Το προσπαθούμε δεν το έχουμε δέσει ακόμη. Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, και τίποτα δεν είναι δεδομένο», τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

    Παρά το γεγονός ότι η εκταμίευση της δόσης καθυστερεί, ένας σκόπελος για την αποπληρωμή των 5 δισ. ευρώ που λήγει την Παρασκευή ξεπεράστηκε μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων από τις οποίες το Δημόσιο άντλησε το ποσό που χρειαζόταν.

    Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τον Γιάννη Στουρνάρα να ξεκαθαρίζει ότι η πορεία δαπανών και εσόδων τίθενται υπό αυστηρό μηνιαίο έλεγχο καθώς σε κάθε απόκλιση θα έρχονται νέα μέτρα.

    Στο προσχέδιο της Έκθεσης της Κομισιόν γίνεται λόγος για νέες περικοπές στις δαπάνες αν χαθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Αν μάλιστα υπάρξουν επιπλέον έσοδα από φόρους ή ιδιωτικοποιήσεις το 30% θα κατευθύνεται στην πληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο 70% θα χρησιμοποιείται την επόμενη χρονιά για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 23:10

    Είδηση: 25390

    [02] Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα

    Περισσότερο αισιόδοξος και πιο σίγουρος για την επόμενη ημέρα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε αναλυτικά στη ανακοίνωση του Eurogroup τονίζοντας πως ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού και τόνισε πως μετά από τις ελάχιστες λεπτομέρειες τεχνικού χαρακτήρα θα προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση του δανείου, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο ρεαλιστικός χρόνος της εκταμίευσης υπολογίζεται στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς "εξακολουθώ να παλεύω και για τα περισσότερα χρήματα". Όσον αφορά τον μηχανισμό ελέγχου δαπανών, και τις αναφορές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών για εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού έναντι πιο αυστηρών ελέγχων δαπανών, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως η πρωτοβουλία για το μηχανισμό ελέγχου δαπανών είναι ελληνική πρωτοβουλία και ο λογαριασμός είναι ανοικτός στην τράπεζα της Ελλάδος. «Θα δούμε τρόπους να ενισχύσουμε το λογαριασμό της τράπεζας της Ελλάδος υπό τον έλεγχο του κράτους» σημείωναν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

    Όσον αφορά στη συνάντηση για τα ταμεία συνοχής, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως είναι αφύσικο για μία χώρα όπως η Ελλάδα με τέτοια ύφεση να είναι η χώρα που θα τιμωρηθεί με τη μέγιστη των ποινών και μετά τις επαφές που είχε ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν πως η χώρα μας θα εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα απ' όσα προέβλεπε η διαδικασία με τα ταμεία συνοχής.

    Ο κ. Σαμαράς, στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπέϊ, εξήγησε στους συνομιλητές τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα ήταν αφύσικο χώρα που έχει περάσει τη μεγαλύτερη λιτότητα και ύφεση να τιμωρηθεί στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2014-2020, με τη μέγιστη των ποινών στο θέμα των διαρθρωτικών πόρων και να επικρατήσει τελικά ένα σκηνικό με μείωση των κοινοτικών εισροών κατά 40%.

    Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντίληψη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επικρατήσει η λογική, σύμφωνα με την οποία, η χώρα που περνάει τα πάνδεινα σήμερα να μην έχει τη δυνατότητα των πολυσήμαντων επενδύσεων και επενδυτικών πρωτοβουλιών που παρέχουν τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τους ομολόγους από τη Σλοβενία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.

    Οι συναντήσεις με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες διεξήχθησαν ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Νοεμβρίου και το οποίο θα εξετάσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων με τις περισσότερες χώρες που δεν συνεισφέρουν καθαρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό και οι οποίες επωφελούνται τελικά από τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Η δήλωση του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

    «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα.

    Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες. Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω...

    Τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για Ανάπτυξη. Συναντήθηκα εδώ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες από άλλες χώρες που παίρνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ταμεία Συνοχής. Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Α. Βαγιάνος

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 23:09

    Είδηση: 25388


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 November 2012 - 21:49:30 UTC