Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα από το βράδυ της Τετάρτης
  • [02] Mείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2013

    [01] Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα από το βράδυ της Τετάρτης

    Στις 21:00 (τοπική ώρα) τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία, στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς, ανακοινώθηκε επίσημα από την Αίγυπτο. Το Ισραήλ τόνισε ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις αν επαναληφθεί η ρίψη ρουκετών.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον επαίνεσε για τη συμφωνία εκεχειρίας και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα αναζητήσει κονδύλια για ανάπτυξη κοινού πυραυλικού συστήματος.

    Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος πρωτοστάτησε στη διαμεσολάβηση.

    Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 140 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 34- έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων. Σε πέντε ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί.

    Δώδεκα ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη της εκεχειρίας

    Δώδεκα ρουκέτες εβλήθησαν κατά του Ισραήλ απόψε μέσα στην πρώτη ώρα που ακολούθησε την έναρξη της εκεχειρίας ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Μία ώρα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε μία ρουκέτα πάνω από την πόλη Ασκελόν, διαπίστωσε επίσης ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 130 ρουκέτες εβλήθησαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ. Περίπου 1.300 έχουν εξαπολυθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

    Λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για 10 ρουκέτες τύπου «Γκραντ» που έπεσαν στη Μπιρσίμπα στις 20.15, ώρα Ελλάδος και για δύο άλλες στην Ασντόντ, κοντά στη Γάζα.

    Σκληρότερη στρατιωτική επιχείρηση υπόσχεται ο Μ. Νετανιάχου εάν αποτύχει η εκεχειρία

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου υπαινίχθηκε σήμερα πως εάν δεν καρποφορήσει η εκεχειρία που συνομολογήθηκε β€” χάρις στην διαμεσολάβηση της Αιγύπτου β€” με τους Ισλαμιστές μαχητές στη Γάζα, το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας «ακόμη πιο σκληρής στρατιωτικής δράσης» κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

    «Γνωρίζω καλώς πως υπάρχουν πολίτες που αναμένουν μία ακόμη σκληρότερη στρατιωτική δράση, και ίσως να χρειασθεί να το πράξουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στους δημοσιογράφους την ώρα που ετίθετο εν ισχύ η εκεχειρία, που φιλοδοξεί να θέσει τέλος στην στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας επί μία εβδομάδα.

    Οι δρόμοι της παλαιστινιακής πόλης ήσαν έρημοι κατά τα πρώτα λεπτά της εκεχειρίας και πάνω από τα κτήρια υπερίπταντο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφηβ€”όπως και κατά την έναρξη των εχθροπραξιών προ μίας εβδομάδος.

    Κατόπιν, στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασαν εκδηλώσεις ενθουσιασμού για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Πυρά στον αέρα, πυροτεχνήματα και θαυμαστικές επικλήσεις στον Αλλάχ , αλλά και συνθήματα πως η αντίσταση «θριάμβευσε», ακούγονταν σε όλο το μήκος και πλάτος του παλαιστινιακού θυλάκου, όπως διαπιστώνουν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Αποτυχία και τακτική ήττα του Ισραήλ χαρακτηρίζει ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

    Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ απέτυχε στην «περιπέτεια» που αποτόλμησε με τις επιθέσεις κατά της Γάζας και εν τέλει αποδέχθηκε τους παλαιστινιακούς όρους, συνομολογώντας στην εκεχειρία.

    «Απέτυχε, ευλογημένος να είναι ο Θεός», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο Μεσάαλ, έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «απέτυχε στην περιπέτειά του».

    «Είναι μία τακτική ήττα, ένα ακόμη βήμα στο δρόμο και για άλλες ήττες», θριαμβολόγησε ο ίδιος.

    «Ήταν μία ποταπή, δόλια επίθεση κατά του λαού μας στη Γάζα, που έχρηζε απάντησης και αυτοάμυνας», υπογράμμισε ο Μεσάαλ , ευχαριστώντας παράλληλα και την Αίγυπτο για τη διαμεσολάβησή της για την επίτευξη της εκεχειρίας, που κατ' αυτόν σέβεται τα παλαιστινιακά αιτήματα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν το Ισραήλ σεβασθεί την εκεχειρία το ίδιο θα πράξουν και οι Παλαιστίνιοι, και προειδοποίησε για άμεση απάντηση εάν το εβραϊκό κράτος δεν τηρήσει τα υπεσχημένα.

    Ο ηγέτης της Χαμάς υποστήριξε πως τα μισά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ είχαν κατασκευασθεί στη Γάζα, ενώ τα υπόλοιπα χορηγήθηκαν στους Παλαιστινίους από το Ιράν.

    Στο σημείο αυτό, ο Μεσάαλ άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Τεχεράνη για τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση της Γάζας, παρά τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα της Συρίας.

    BBC: Hamas and Israel agree Gaza ceasefire at Cairo talks

    Σχετική είδηση: Δίχως τέλος η τραγωδία στη Γάζα - Επίθεση κατά λεωφορείου στο Τελ Αβίβ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM, Reuters

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 23:42

    Είδηση: 25996

    [02] Mείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2013

    Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4500 ένσημα θα συνταξιοδοτείται στα 67 και όχι στα 62, ενώ άνδρας με αντίστοιχο αριθμό ενσήμων θα φεύγει επίσης στα 67, αντί για τα 65. Στα 62 και όχι στα 59 θα συνταξιοδοτούνται και όσοι συμπληρώνουν 12.000 ένσημα.

    Των αυξήσεων γλιτώνουν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου.

    «Οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα φεύγουν διότι φοβούνται ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα γίνουν ακόμη χειρότερες», δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάσης Καποτάς.

    Οι μειώσεις στις συντάξεις κατά 5-20% θα ισχύσουν από 1/1/2013 και θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εισπράττουν το εξωιδρυματικό επίδομα. Η περικοπή του εφάπαξ θα ισχύσει και για όσους δεν πήραν στα χέρια τους την απόφαση καταβολής έως τη 12η Νοεμβρίου.

    Τα νέα όρια ηλικίας στο ΙΚΑ -Ημέρες ασφάλισης -Όριο ηλικίας

    4500 ένσημα -γυναίκες -67 (από 62)

    4500 ένσημα-άνδρες- 67-(από 65)

    12.000 ένσημα -62 (από 59)

    Η μείωση των συντάξεων θα κυμαίνεται από 5% έως 20% ανάλογα με το άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013. Γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν αποδοχές από συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ καθώς και όσοι εισπράττουν το εξωιδρυματικό επίδομα.

    Η περικοπή του εφάπαξ θα ισχύσει για ασφαλισμένους έως 31/12/1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από 01/08/2010 και μετά εφόσον δεν έχει εκδοθεί η απόφαση χορήγησης του εφάπαξ μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου δηλαδή μέχρι 12/11/2012.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 23:10

    Είδηση: 25990


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 November 2012 - 21:55:13 UTC