Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραγασάκης: «Προτού παραιτηθούν να δουν πώς θα αποτρέψουν νέα μέτρα»
  • [02] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής
  • [03] Μ. Βαρβιτσιώτης: Πολύ θετική συμφωνία - Ανάσα στην Ελλάδα
  • [04] Γ. Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς των ομολόγων

    [01] Δραγασάκης: «Προτού παραιτηθούν να δουν πώς θα αποτρέψουν νέα μέτρα»

    Την εκτίμησή του ότι νέα σκληρά μέτρα περιμένουν τον ελληνικό λαό σε λίγους μήνες στην περίπτωση που ξεπεραστεί η πρόβλεψη για ύφεση 4,5% το 2013 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα», όπου βρέθηκε με αφορμή και την αποκλειστική προδημοσίευση αποσπασμάτων από το νέο του βιβλίο «Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Και με ποιες δυνάμεις;», στο www.ert.gr. Ο Δραγασάκης αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και στα μείζονα ζητήματα της κρίσης, από τη γένεσή της μέχρι και τη μετατροπή της σε κοινωνική καταστροφή, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως και στις διεξόδους από αυτήν.

    Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις χαρακτήρισε μη λύση τη συμφωνία των Βρυξελλών, κάτι που όπως είπε θα φανεί σύντομα και τόνισε πως το μνημόνιο πρέπει να αντικαταστήσει ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας. Περιέγραψε ως αυταπάτες τα περί ανάκτησης της αξιοπιστίας, τονίζοντας ότι υπάρχει απώλεια της αξιοπιστίας στο εσωτερικό της χώρας και επέκρινε το έργο της κυβέρνησης ως αναποτελεσματικό λέγοντας πως στην ουσία δεν έχει πρόταση για διέξοδο από την κρίση.

    «Προσπερνάμε ελέφαντες και διυλίζουμε τον κώνωπα» είπε και πρόσθεσε ότι «τη στιγμή που ο λαός δυστυχεί η ολιγαρχία των πλουσίων ζει και βασιλεύει». Σημείωσε πως οι «θυσίες να γίνονται για την ανάρρωση όχι για τον θάνατο» και τόνισε πως «δεν γίνεται να είναι να είμαστε για πάντα διασωληνωμένοι».

    Τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος, γιατί αλλιώς γίνεται αντικείμενο εκβιασμού και πρότεινε μεταξύ άλλων επενδύσεις με δημόσιο χρήμα, διότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε μια οικονομία κατάρρευσης γίνονται «μόνο από κερδοσκοπικά κεφάλαια που προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν μισοτιμής», ενώ απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις αντέταξε τη δημιουργία κοινοπραξιών ακόμα και με φορείς του εξωτερικού.

    «Η κρίση είναι στην ουσία σύγκρουση αντιτιθέμενων ιδεών και συμφερόντων. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει κι η άλλη λύση αλλιώς τροφοδοτούμε αντιδημοκρατικά αδιέξοδα» επισήμανε και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη ωριμάζουν ρήξεις: ανοίγονται δύο δρόμοι ο ένας είναι ο δρόμος του καπιταλισμού που οδηγεί στην κοινωνική καταστροφή και ο άλλος είναι το λεγόμενο new deal που εκπροσωπούν οι λαοί. Με αυτόν συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε.

    Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή, με αφορμή μάλιστα και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου.

    «Αυτό θυμίζει το «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει» τόνισε. «Ο Αλαβάνος δηλώνει ό,τι δηλώνει από τη στιγμή που έχει ο ίδιος αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος δηλώνει ότι θα έπρεπε να τον πάρουμε πίσω (σ.σ. εννοώντας τον κ. Λαφαζάνη), άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη δραχμή. Παρακολουθείστε το συλλογισμό. Πρόκειται για τέχνασμα του Σαμαρά με το οποίο θέλει να πάει στις εκλογές: Από εδώ η Ευρώπη και από εκεί η Ελλάδα της χρεοκοπημένης δραχμής» είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για διέξοδο από την κρίση και πρόσθεσε: «Πρέπει να σπάσει η νοοτροπία ότι ψηφίζουμε μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια και περιμένουμε από ένα κόμμα να μας βγάλει από την κρίση πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τα κοινά πράγματα που μας αφορούν γιατί βρισκόμαστε στην αρχή».

    Κλείνοντας σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν οδηγούν παρά μόνο σε απώλεια πόρων, και εκτίμησε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει την πρόβλεψη του 4,5% για το 2013, κάτι που θα φέρει νέα μέτρα ακόμα και πριν τον ερχόμενο Απρίλιο λόγω αποκλίσεων από τους στόχους.

    «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν αυτοί οι τρεις κύριοι (Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης) προτού παραιτηθούν είναι να δουν πώς μπορούν να αποτρέψουν την απόκλιση ώστε να μην υπάρξουν και νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετική είδηση: Γ. Δραγασάκης: «Χρειάζεται ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 16:18

    Είδηση: 26418

    [02] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής

    Σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός, για την αποτίμηση της απόφασης του Eurogroup και τη χάραξη της στρατηγικής και των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. Τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών. Στις δηλώσεις τους, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη την απόφαση και έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να δοθεί ρευστότητα στην αγορά και να προωθηθούν αναπτυξιακά μέτρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εγχείρημα της επαναγοράς των ομολόγων, λέγοντας πως τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά προσπαθούμε. Γνωστοποίησε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα βγάλει σχετική ανακοίνωση. Στις 13:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό και στις 15:00 ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Έχει αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι μόνο η ανάσχεση της ύφεσης και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να πείσουν τους Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική. Σημείωσε, δε, ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή, ώστε να στραφεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση».

    Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Εurogroup ο Φώτης Κουβέλης και επισήμανε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να βρουν τη συγκεκριμένη προέκταση σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ώστε να υπάρξει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Ανέφερε ακόμη ότι δεν έγινε συζήτηση για το ζήτημα του ανασχηματισμού.

    Σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση θα περάσει «στο επόμενο και ουσιαστικότερο στάδιο, που είναι οι θυσίες των Ελλήνων να πιάσουν τόπο». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού δήλωσε ότι «δεν είναι της παρούσης» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τις «κακιούλες», σημειώνοντας πως «και η καταστροφολαγνία έχει τα όριά της».

    Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του περιέγραψε τους επόμενους κυβερνητικούς στόχους, που συνοψίζονται στο τρίπτυχο ανάπτυξη, επενδύσεις, και θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 15:10

    Είδηση: 26417

    [03] Μ. Βαρβιτσιώτης: Πολύ θετική συμφωνία - Ανάσα στην Ελλάδα

    Τον ζητούμενο από όλους χρόνο δίνει στη χώρα η συμφωνία του Eurogroup, σημειώνει στη NET FM ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τι θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Νομίζω ότι είναι μια πολύ θετική συμφωνία, που δίνει στην Ελλάδα τον ζητούμενο από όλους χρόνο και την ζητούμενη ανάσα για να προχωρήσει στο να κάνει από μόνη της, αυτά, τα οποία πρέπει να κάνει, για να έρθει πιο κοντά στο τελικό ζητούμενο, δηλαδή να έρθει σε μια περίοδο ανάπτυξης, φεύγοντας από την περίοδο ύφεσης.»

    Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Δίνει ένα τέλος σε όλη τη συζήτηση της αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ... Και συζητάμε και για μια ανάληψη υποχρέωσης, να ξαναδούμε τη βιωσιμότητα του χρέους σε ένα μελλοντικό χρόνο...»

    Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Τελικά, δεν κατάλαβα τι θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μέχρι προχθές ήμασταν εγκαλούμενοι, γιατί δεν παίρναμε τη δόση. Πήραμε τη δόση, πήραμε κούρεμα, χρόνο, πάλι είμαστε εγκαλούμενοι. Γιατί;»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 16:30

    Είδηση: 26437

    [04] Γ. Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς των ομολόγων

    Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου για την συμφωνία του Eurogroup, για την οποία δήλωσε ότι μας δίνει την ευκαιρία να μείνουμε στο ευρώ και να φύγουμε από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης. Ο κ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στη διαδικασία είναι εθελοντική, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θέμα αξιοπιστίας να πετύχει.

    Ο Υπουργός Οικονομικών και ο παριστάμενος νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ανέφεραν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων (με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες) και θα μείνει «ανοικτή» για περίπου επτά ημέρες. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF (που θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων), και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

    «Όσοι πιστοί προσέλθετε», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα σημάνει νέα κεφάλαια για τα πιστωτικά ιδρύματα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα, «αυτή τη στιγμή η ονομαστική απομείωση (κούρεμα) του χρέους είναι εκτός τραπεζιού».

    Για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από ην στιγμή που η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα, οι εταίροι μας θα προχωρήσουν σε νέα μείωση

    Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, το πρώτο μέρος της δόσης θα καταβληθεί στη χώρα μας μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και επισήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που όπως είπε, καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια.

    Ο κ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή.

    Το νέο φορολογικό πλαίσιο, αποτελεί μια από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

    Την Πέμπτη εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το σχέδιο για την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, οι οποίες έχουν φτάσει τα 9,3 δισ ευρώ.

    Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, προανήγγειλε τροποποίηση των κριτηρίων για την ρύθμιση ληξηπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου το πρόγραμμα των δόσεων να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 19:37

    Είδηση: 26447


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 November 2012 - 18:00:16 UTC