Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το 2013 θα είναι η χρονιά της μεγάλης ανατροπής
  • [02] Τετραήμερο πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό στο δημοτικό σχολείο

    [01] Αλ. Τσίπρας: Το 2013 θα είναι η χρονιά της μεγάλης ανατροπής

    Επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο αριστερό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και συλλογικό κόμμα, που σύντομα θα κληθεί από τον κυρίαρχο λαό να βγάλει τη χώρα από το καταστροφικό αδιέξοδο του μνημονίου, να δρομολογήσει την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό τόνισε μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά. Στο τέλος του Μαρτίου ένα μόνο δίλημμα θα υπάρχει: ή θα καταρρεύσουν ο λαός και ο τόπος ή θα φύγει η συγκυβέρνηση της κατάρρευσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε λόγο για «δοσοεξαρτημένη συγκυβέρνηση Σαμαρά», είπε ότι ο Πρωθυπουργός εξαντλεί τον τσαμπουκά του εντός και υπογράφει άνευ όρων εκτός, και χαρακτήρισε πολιτικούς Ηρακλείς τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, που αλληλοσυγχαίρονται για την επιτυχία που μόνο εκείνοι βλέπουν.

    Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «ο λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι ο Άγιος Βασίλης της ανάπτυξης, όπως θέλει να εμφανίζεται, αλλά ο Ηρώδης της μέσης ελληνικής οικογένειας, που επιβάλλει φορολογική ποινή στα παιδιά».

    «Λέμε ναι στις δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη, λέμε όχι στο πλιάτσικο, όχι στους αετονύχηδες της διαφθοράς που βρίσκουν ευκαιρία, σαν άλλοι μαυραγορίτες της σύγχρονης εποχής να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο, πάνω στα συντρίμμια της χώρας και του λαού», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπογράμμισε ότι κάθε μέρα που περνάει, «είμαστε πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου». «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά, υλοποιώντας την εντολή του λαού, να μετασχηματίσουμε τις δομές και τις διαδικασίες μας, ώστε να ανταποκριθούμε στην ιστορική ευθύνη. Την ευθύνη να σταματήσουμε τη μνημονιακή καταστροφή και να ανοίξουμε νέους δρόμους δημιουργίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και αποτελούμενης από τους Νίκο Χουντή, Ευρωβουλευτή, Γιάννη Δραγασάκη, αντιπρόεδρο της Βουλής, Κώστα Ήσυχο, υπεύθυνο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Κώστα Αθανασίου, διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα επισκεφτούν την Βραζιλία και την Αργεντινή [15/12- 20/12 (Σαο Πάολο, Μπραζίλια), 20- 27/12 Μπουένος Άιρες], κατόπιν πρόσκλησης του κυβερνώντος κόμματος (Κόμμα Εργαζομένων-PT) και της Γερουσίας αντίστοιχα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 14:08

    Είδηση: 27743

    [02] Τετραήμερο πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό στο δημοτικό σχολείο

    Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ αλλά και η διεθνής κοινότητα από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ, όπου ένας ένοπλος 20χρονος σκότωσε 27 άτομα, εκ των οποίων 20 παιδιά. Ο δράστης, Άνταμ Λάνζα, φέρεται να σκότωσε τη μητέρα του στο σπίτι τους, και στη συνέχεια πήγε στο σχολείο όπου εργαζόταν εκείνη και πυροβόλησε κατά μαθητών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 20 παιδιά. Τη βαθιά του θλίψη προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος Ομπάμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το νόμο περί οπλοκατοχής. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της βίας των όπλων πραγματοποιήθηκε έξω από το Λευκό Οίκο, το βράδυ της Παρασκευής. Τον αποτροπιασμό της για το μακελειό στις ΗΠΑ εξέφρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

    Ουσιαστικές ενέργειες ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα

    «Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών. Μου ράγισε η καρδιά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξαιρετικά συγκινημένος, ζητώντας να γίνουν «ουσιαστικές ενέργειες» για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών.

    «Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες, όπως αυτή στο σχολείο του Νιουτάουν», σημείωσε: «Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, υπήρχαν εκπαιδευτικοί, άνδρες και γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

    «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων», τόνισε ο πρόεδρος που είναι πατέρας δυο θυγατέρων 14 και 10 χρόνων και του οποίου η ετεροθαλής αδελφή είναι εκπαιδευτικός.

    «Αυτές οι γειτονιές είναι οι γειτονιές μας, αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά μας», υπενθύμισε ο πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».

    Σώοι τρεις μαθητές και δύο δασκάλες καθώς και μία βιβλιοθηκάριος ελληνικής καταγωγής.

    Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το Λευκό Οίκο, για να απαιτήσουν πιο αυστηρούς νόμους στην κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας κατά της οπλοκατοχής και της χρήσης των όπλων και έψαλλαν ύμνους υπό το φως εκατοντάδων κεριών.

    Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα

    Αδιανόητο και αποτρόπαιο χαρακτήρισε το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Νιούταουν.

    «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα», αναφέρεται στο μήνυμα. Το «σοκ» και τη «φρίκη» της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ. Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σε ανακοίνωσή της.

    «Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ», αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι «νέες ζωές, φορείς ελπίδας, καταστράφηκαν».

    «Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας», πρόσθεσε.

    Σε ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο: «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα».

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χ. Κλίντον. Στο μήνυμά του, ο ΥΠΕΞ εκφράζει τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον αμερικανικό αυτές τις δύσκολες ώρες και θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος.

    Η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ζήσει παρόμοιες μαζικές εκτελέσεις με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή των 77 νέων ανθρώπων στη Νορβηγία, το περασμένο έτος.

    Εν τούτοις οι περισσότεροι σχολιαστές στην Ευρώπη, έσπευσαν να σημειώσουν ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη συχνότητα των μαζικών κρουσμάτων βίας. «Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    ΗΠΑ: Οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία από το 1996

    Οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.

    Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου, ένας 43χρονος άνδρας, πρώην φοιτητής νοσηλευτικής, εισέβαλε στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Oikos University στην Καλιφόρνια και άνοιξε πυρ σε μια αίθουσα σκοτώνοντας επτά ανθρώπους.

    Στις 16 Απριλίου του 2007, ένας 23χρονος φοιτητής, ο Seung-Hui Cho, άνοιξε πυρ αδιακρίτως στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογικών Επιστημών στη Βιρτζίνια αφήνοντας νεκρούς 32 ανθρώπους. Ο δράστης, που διαγνώστηκε ως ψυχικά ασθενής, αυτοκτόνησε.

    Ανάλογο περιστατικό συνέβη και στις 2 Οκτωβρίου του 2006, όταν ο 32χρονος Charles Carl Roberts, διανομέας γάλακτος, σκότωσε πέντε κορίτσια ηλικίας 7-13 ετών και έπειτα έστρεψε το όπλο εναντίον σε σχολείο των Άμις στην Πενσυλβάνια.

    Μια ακόμα φορά, που η αμερικανική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από ένοπλη επίθεση σε σχολείο, ήταν στις 21 Μαρτίου του 2005 όταν ο 17χρονος Jeffrey Weise σκόρπισε το θάνατο σε Λύκειο στην πολιτεία της Μινεσότα, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει.

    Ένα επίσης αιματηρό περιστατικό συνέβη στις 20 Απριλίου του 1999 όταν δύο έφηβοι, ο 18χρονος Eric Harris και ο 17χρονος Dylan Klebold, μπήκαν στο Λύκειο Columbine στο Κολοράντο και με πυροβόλα όπλα και αυτοσχέδιες βόμβες σκότωσαν 12 μαθητές και ένα καθηγητή, και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν.

    CNN: Comforting survivors: 'Hug them' and 'cry with them'

    Σχετική είδηση: ΗΠΑ - Κονέκτικατ: 27 νεκροί εκ των οποίων 20 παιδιά από μακελειό σε σχολείο

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Reuters, Associated Press, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 13:39

    Είδηση: 27736


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 December 2012 - 17:51:59 UTC