Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικός σάλος για τη λίστα Λαγκάρντ-Προκαταρκτική μετά τις γιορτές
  • [02] Εκτός του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  • [03] Ξάνθη: Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ομολογία του 27χρονου

    [01] Πολιτικός σάλος για τη λίστα Λαγκάρντ-Προκαταρκτική μετά τις γιορτές

    Στα χέρια των εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής βρίσκεται το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίοι εξετάζουν τα στοιχεία του φακέλου. Ο φάκελος διαβιβάστηκε το απόγευμα στη Βουλή από την εισαγγελία του Άρειου Πάγου. Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει δύο νέους λογαριασμούς τεσσάρων προσώπων που έχουν συγγενική σχέση με τον πρώην υπουργό. Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ετέθη εκτός ΠΑΣΟΚ, δηλώνει άγνοια για τα στοιχεία και λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους λογαριασμούς.

    Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, μόλις ανοίξει η Βουλή θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για την διερεύνηση της υπόθεσης, πρόταση την οποία έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

    Για το ζήτημα είχαν επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και συμφώνησαν από κοινού να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα στοιχεία θα κατατεθούν στη νομοθετική υπηρεσία και από εκεί τα κόμματα, θα λάβουν γνώση και είναι πλέον στην ευχέρειά, οποιουδήποτε κόμματος διαθέτει, την απαραίτητη δύναμη των 30 βουλευτών, να κινήσει την διαδικασία, της προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό βεβαίως, προϋποθέτει, μυστική ψηφοφορία με κάλπες, για κάθε ένα, από τα τυχόν, εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    Αντίγραφο της λίστας, θα λάβει και η επιτροπή πόθεν έσχες, η οποία έχει λάβει απόφαση, να εξετάσει, κατά πόσον περιλαμβάνεται στα στοιχεία αυτά, πολιτικό ή πολιτικά πρόσωπα.

    Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται τρία συν ένα νέο όνομα και δύο λογαριασμοί που «δείχνουν» προς τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Η αντιπαραβολή παλαιάς και νέας αποκάλυψε δύο λογαριασμούς όπου στον ένα είναι συνδικαιούχος αξαδέρφη του πρώην υπουργού ενώ στον δεύτερο δικαιούχος είναι ο σύζυγος έταιρης εξαδέλφης του.

    Στον πρώτο λογαριασμό που είχε ποσό ύψους 1.222.335 δολάρια, ως δικαιούχος εμφανίζεται ο Συμεών Σικιαρίδης και συνδικαιούχος η σύζυγός του Ελένη Παπακωνσταντίνου Σικιαρίδη εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 2005 και ήταν ενεργός έως τον Φεβρουάριο του 2007.

    Στον δεύτερο λογαριασμό δικαιούχος ήταν ο Ανδρέας Ροσσώνης σύζυγος της δικηγόρου Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφης επίσης του πρώην υπουργού και αδελφής της Ελένης. Ο δεύτερος αυτός λογαριασμός φαίνεται να άνοιξε και να έκλεισε την ίδια ημέρα.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με γραπτή ανακοίνωση, αρνείται κατηγορηματικά πως έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιονδήποτε λογαριασμό της λίστας ενώ υποστηρίζει πως δεν γνώριζε έως σήμερα ότι υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα συγγενικών του προσώπων

    «Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση . Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στο ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος. Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως-ονομαστικά και άμεσα-και να γίνει πλήρης διερεύνηση.», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός κόμματος τον πρώην υπουργό, επισημαίνοντας ότι ζητά να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην απόδοση όλων των ευθυνών., ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ στο πρόσωπό του εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επισημαίνει δε ότι, αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί με την αφαίρεση συγγενικών του προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές Αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή του.

    Η πρωτότυπη λίστα με την αναφορά του οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή και τα στοιχεία εξετάζονται από τα κόμματα.

    Στο διαβιβαστικό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Νίκος Παντελής αναφέρει πως σύμφωνα με του Γάλλους η όποια αλλοίωση δεν έγινε από αυτούς: «Οι αρμόδιοι του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών έδωσαν διαβεβαιώσεις πως ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν.»

    Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν κρατήσει αντίγραφο της νέας λίστας και αφού ξαναδούν και τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρώσει θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες τι θα πράξουν με το σκέλος της δικογραφίας που αφορά μη πολιτικά πρόσωπα.

    Υπενθυμίζεται ότι ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων έχουν κληθεί και έχουν δώσει εξηγήσεις οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ-Εμπλέκουν συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 23:11

    Είδηση: 28503

    [02] Εκτός του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά τις αποκαλύψεις ότι στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ προκύπτουν σαφείς ενδείξεις αλλοίωσης όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρωην υπουργού. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως προκύπτει τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου να κινηθούν οι διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κάτι τέτοιο θα σημάνει τη σύσταση Εξεταστικής ή και Προανακριτικής Επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη του Κινήματος. Πέραν αυτών το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις «πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου» και απαιτεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη.

    H ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

    «Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

    Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών. Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

    Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

    Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την ΄΄πηγή ΄΄που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη ΄΄λίστα΄΄ τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αιχμηρή απάντηση Παπακωνσταντίνου για τη διαγραφή του

    Παπακωνσταντίνου: Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 23:12

    Είδηση: 28484

    [03] Ξάνθη: Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ομολογία του 27χρονου

    Για έγκλημα πρωτοφανούς βιαιότητας έκανε λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης Γιώργος Γκοδοσίδης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 34χρονης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, έξω από το σπίτι των γονιών της, σε κεντρική συνοικία της πόλης.

    Ο κ. Γκοδοσίδης ανέφερε ότι ο δράστης διατηρεί κατάστημα μαναβικής στην οδό 40 Εκκλησιών, κοντά στο σπίτι του θύματος, και στο παρελθόν είχε προφυλακιστεί για πέντε μήνες, με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού. Στην ακροαματική διαδικασία, ωστόσο, είχε κριθεί αθώος από το δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος.

    Ο 27χρονος προσήχθη, το βράδυ, στο τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης και ύστερα από ολονύκτια εξέταση ομολόγησε το έγκλημα, το οποίο ο αστυνομικός διευθυντής χαρακτήρισε «τερατούργημα», που όμοιό του ο ίδιος δεν έχει συναντήσει ποτέ πριν.

    Σε βάρος του δράστη, το όνομα του οποίου ο κ. Γκοδοσίδης δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα παρά μόνο αν δοθεί εισαγγελική εντολή, όπως είπε, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού, της ληστείας και του εμπρησμού.

    Ο 27χρονος υποστήριξε κατά την απολογία του ότι επιτέθηκε στη νεαρή κοπέλα για λόγους σεξουαλικού πάθους και στη συνέχεια τη χτύπησε, την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά για να καλύψει τα ίχνη του.

    Ο δράστης, ο οποίος δεν γνώριζε προσωπικά το θύμα, παρά μόνο εξ αποστάσεως, προσέγγισε την 34χρονη, την οποία είχε εντοπίσει νωρίτερα να κατευθύνεται προς το σπίτι της μαζί με μία φίλη της, την ακινητοποίησε στην πυλωτή της πολυκατοικίας και την κακοποίησε σεξουαλικά. Στη συνέχεια τη χτύπησε στο κεφάλι με τα χέρια, την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά, αφού πρώτα αφαίρεσε από την τσάντα της διάφορα έγγραφα και το κινητό της τηλέφωνο. Έπειτα τράπηκε σε φυγή.

    Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του δράστη καθώς, όπως είπε ο κ. Γκοδοσίδης, ήταν ο νούμερο ένα ύποπτος λόγω του παρελθόντος του, ενώ σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του βρέθηκε το κινητό του θύματος, που έφερε ίχνη από αίμα, δείγμα του οποίου στάλθηκε για έλεγχο ταυτοποίησης DNA.

    Ο δράστης, κατά δήλωσή του, είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν από το έγκλημα, ενώ όπως είπε ο αστυνομικός διευθυντής σήμερα δείχνει ήρεμος και ψύχραιμος και δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του.

    Ο 27χρονος μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης καθώς εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο και προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Ένας εξ αυτών κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και χτύπησε με δύναμη το δράστη, ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

    Με σύμφωνη γνώμη ανακριτική και εισαγγελέα ο 27χρονος, κρίθηκε προφυλακιστέος.

    Ο μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένων πολιτών και ή εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε, με συνθήματα που φώναζαν εναντίον του κατηγορούμενου έξω από το δικαστικό μέγαρο, καθυστέρησε για αρκετή ώρα την μεταγωγή του από το δικαστικό μέγαρο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.

    Τελικά, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν με μια γρήγορη και αιφνιδιαστική επιχείρηση να τον απομακρύνουν από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συγκεντρωθέντες να εξαγριωθούν, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, με κατάληξη έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

    Φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν από τους αστυνομικούς να παραδώσουν τον κατηγορούμενο στον κόσμο. Μάλιστα, ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης, Γιώργος Γκοδοσίδης, χρειάστηκε αρκετές φορές να βγει στο προαύλιο του αστυνομικού μεγάρου προκειμένου να τους ηρεμήσει και να τους συμβουλεύσει να διαλυθούν.

    Να σημειωθεί, ότι κανένας δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του δράστη.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Εξιχνιάσθηκε το άγριο έγκλημα στην Ξάνθη - Ο συλληφθείς ομολόγησε το έγκλημα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 23:13

    Είδηση: 28470


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 December 2012 - 21:51:27 UTC