Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 13-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πάταξη της φοροδιαφυγής το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης
  • [02] Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [03] Με μια ματιά

    [01] Η πάταξη της φοροδιαφυγής το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης

    Η φοροδιαφυγή είναι ο μεγάλος αντίπαλος στη «μάχη» που δίνει η κυβέρνηση για έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο θέμα αυτό δεν σκοπεύει μάλιστα να κάνει καμία «έκπτωση».

    Σημαντικά «όπλα» σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσουν:

    το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

    μείωση των συναλλαγών με μετρητά από τα 1.500 ευρώ που είναι σημέρα να υποχωρήσει στα 500 ευρώ

    ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με στοιχεία συναλλαγών από λογαριασμούς τηλεφώνων, ηλεκτρικού, νερού, δόσεις δανείων, πιστωτικών καρτών, αγορές μετοχών και ομολόγων

    προσωρινή διατήρηση του μέτρου των αποδείξεων.

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κλήσεις υπόπτων για φοροδιαφυγή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 25.500 φορολογούμενοι που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 ύψους 7 δισ. ευρώ και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν.

    Οι σχετικές προειδοποιητικές επιστολές ήδη έχουν πάρει το δρόμο προς τους παραλήπτες με περίπου 1.000 ήδη να έχουν ανταποκριθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής οπότε και δηλώνουν τα εισοδήματα που απέκρυψαν. Σε κάποιες άλλες ζητούν περισσότερες διευκρινήσεις.

    Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων. Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση αναμένεται να ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

    Αλλαγές θα έχουμε και στη φορολογία ακινήτων, όπου το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δύο σημαντικές εξελίξεις:

    1. Ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και για τα εκτός σχεδίου κτίσματα που έχουν στην κατοχή τους Αυτό γίνεται για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους.

    Πάντως διευκρινίζεται ότι τα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια θα εξετασθούν με διαφορετικά κριτήρια, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.

    2. Μέχρι και στο τελευταίο τετραγωνικό μέτρο της Ελλάδας θα εφαρμοστούν αντικειμενικές αξίες

    Όσον αφορά το ΦΑΠ του 2011 κ 2012 σύμφωνα με πληροφορίες οι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν 1 συνολικό εκκαθαριστικό (υπάρχει σενάριο για πληρωμή του σε 10 ισόποσες δόσεις) Θυμίζουμε ότι ο ΦΑΠ αφορά ακίνητα με αντικειμενική άξια άνω των 200.000 ευρώ και προσδοκάται να εισπραχθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    ΣΔΟΕ: Υπό έλεγχο 25.500 καταθέτες του εξωτερικού

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 23:20

    Είδηση: 28757

    [02] Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Στο κόκκινο ανέβηκε η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι που συμφώνησαν για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να διερευνήσει την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ και τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά παιχνίδια.

    Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου, στοχοποιεί και τον Ε.Βενιζέλο κάνοντας λόγο για ποινικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κουκούλωμα της υπόθεσης.

    «Η προσπάθεια της μνημονιακής συγκυβέρνησης να περιορίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης Λαγκάρντ στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου εξυπηρετεί το στόχο μιας ελεγχόμενης εκτόνωσης, χωρίς όμως να μπορεί να συγκαλύψει τη διαχρονική ομερτά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη της διαφθοράς και διαιώνιση της διαπλοκής μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Υπάρχει μια καραμπινάτη παραβίαση καθήκοντος από τον κ. Βενιζέλο, γιατί όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, κράτησε την λίστα στο συρτάρι του σημείωσε, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα των ευθυνών, για όλους όσοι πρέπει να πληρώσουν.

    Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της Ιπποκράτους που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική τύφλωση και προσπάθεια αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού

    «Οι μάσκες επιτέλους έπεσαν. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης και της χώρας και μάλιστα τώρα που διανοίγονται θετικές προοπτικές για την ανάκαμψή της. Στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας. Δεν θα τα καταφέρουν», τονίζει η Ιπποκράτους.

    Πολιτικό τυχοδιωκτισμό καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, τόνισε ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου έχει έντονο το στοιχείο του παραλογισμού.

    Η ΔΗΜΑΡ με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θέτει στο τραπέζι του διαλόγου την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε ότι όποιος παρανόμησε να οδηγηθεί στην φυλακή.

    Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη με βάση τα στοιχεία και όχι με φλυαρίες, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκουδης, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παρά πολύ προσεκτικός, αφού για την ώρα, υπάρχουν μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου σαφείς ενδείξεις ενοχής.

    Πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση, δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ και τόνισε πως το ζήτημα των χειρισμών των κυρίων Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα τεθεί και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε, δε ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου διέγραψε ονόματα συγγενών του από τη λίστα και αυτό είναι - όπως είπε - ποινικό αδίκημα.

    Τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς, τόνισε, ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμιά συγκάλυψη» και πρόσθεσε πως η υπό σύσταση προανακριτική επιτροπή «οφείλει να διερευνήσει τις ευθύνες όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συμπεριλαμβανομένων των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου».

    Να ελεγχτούν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ζητά Χρυσή Αυγή.

    «Πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκαρντ», αναφέρει το ΚΚΕ.

    «Μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι η μόνη παρέμβαση που έγινε ήταν για τον κ. Παπακωνσταντίνου και τα ξαδέλφιά του. Η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει - χωρίς φόβο και πάθος- να ψάξει ευρύτερα και βαθύτερα», τονίζει ο Κώστας Αιβαλιώτης απο το ΛΑΌΣ

    «Οι ευθύνες είναι τεράστιες των πολιτικών, δεν μπορούν να μείνουν μόνο σ΄αυτούς. Είναι χρέος, έστω και καθυστερημένα, να αποδοθούν και σε όσους -έχοντας "πλάτες" ή όχι- παρανόμησαν φοροδιαφεύγοντας», υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Λίστα «Λαγκάρντ»: Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση

    Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης για την «λίστα Λαγκάρντ» ο ΣΥΡΙΖΑ

    Αν. Έλληνες για «λίστα Λαγκαρντ»: Διερεύνηση ευθυνών για όλους

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 23:08

    Είδηση: 28755

    [03] Με μια ματιά

    -Παρατείνεται μέχρι αύριο η απογραφή των συνταξιούχων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Σε όσους δεν απογραφούν θα διακοπεί η σύνταξη.

    -Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει στη 1.00 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών του στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

    -Ευρεία σύσκεψη με στελέχη και επιστήμονες των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση από την εκτεταμένη χρήση σε τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση.

    -Την έντονη αντίδραση των εφοριακών προκάλεσε η αντικατάσταση 63 διευθυντών, υποδιευθυντών και εποπτών εφοριών και του ΣΔΟΕ, με απόφαση του Γιώργου Μαυραγαννη. Οι εφοριακοί καταλογίζουν στον υφυπουργό Οικονομικών μετακινήσεις με κομματικά και «Μαυρογιαλούρεια» κριτήρια.

    -Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας νοσηλεύεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο οποίος μεταφέρθηκε χθες από τα Χανιά, με κάταγμα στο ισχίο.

    -Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ο Παναγιώτης Αργυρός, ένας από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης, ο Αργυρού, έπεσε από το επάνω κρεβάτι της «κουκέτας» μέσα στο κελί του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και στον ώμο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 28713


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 January 2013 - 21:56:35 UTC