Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 13-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν. Σαμαράς: Θα τα καταφέρουμε - Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων

    [01] Αν. Σαμαράς: Θα τα καταφέρουμε - Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων

    Μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας έστειλε το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός από το λιμάνι του Πειραιά, όπου γιόρτασε τα Αγια Θεοφάνεια και παρακολούθησε την τελετή καθαγιασμού των υδάτων. "Η δύναμη του ελληνικού λαού, η επιχειρηματικότητα του Ελληνα και, πάνω απ' όλα, η αισιοδοξία και η ενότητα που υπάρχει σήμερα, ήταν πάντοτε τα εφόδια που μας έδωσαν προκοπή και ευημερία, και θα μας δώσουν και πάλι" τόνισε ο κ.Σαμαράς.

    Ο καθαγιασμός των υδάτων γιορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με χιλιάδες πιστούς να παρακολουθούν τις τελετές σε κάθε γωνιά της χώρας, παρά το κρύο και την βροχή. Επίκεντρο και του φετινού εορτασμού ήταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, όπου με την δέουσα λαμπρότητα εψάλη η επίσημη δοξολογία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Η τελετή στον Πειραιά

    Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο Αγιασμός των Υδάτων με τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού, ανάμεσα στα δύο ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού "Καλυψώ" και "Ευρώπη". Το σταυρό ανέσυραν από τη θάλασσα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος.

    Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Σαμαράς, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα καταφέρουμε με τη δύναμη του Θεού.

    Συγκεκριμένα είπε:

    «Σήμερα από το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, δίνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι θα τα καταφέρουμε. Η δύναμη του ελληνικού λαού, η επιχειρηματικότητα, η αισιοδοξία και η ενότητα που υπάρχει σήμερα είναι τα εφόδια που μας έδωσαν προκοπή και ευημερία. Και θα μας δώσουν πάλι. Σήμερα η ευχή που μας δώσανε και η δύναμη που πήραμε από την τελετή του αγιασμού των υδάτων, μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη ότι θα καταφέρουμε με τη δύναμη του Θεού.»

    Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων της Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Ο Δήμαρχος σε δήλωσή του επεσήμανε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους άστεγους και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Επίσης τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζουμε μόνον οικονομική κρίση, αλλά μια γενικότερη κρίση του πολιτικού μας συστήματος.

    Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την τελετή, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι "στις σημερινές κρίσιμες και δύσκολες εποχές οι πολίτες σηκώνουν το βαρυ φορτίο της κρίσης" και τόνισε "την ανάγκη οι πολιτικοί να αγωνίζονται για την διαφάνεια και εναντίον της διαφθοράς".

    Στον Αγιασμό παραβρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούρτσης, ο δήμαρχος Πειραιάς Βασίλης Μιχαλολιάκος, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Στην τελετή παρέστησαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Η Ορθοδοξία, ο Φωτισμός, ο Αγιασμός των Υδάτων δίνουν την ελπίδα και η ελπίδα αυτή όσο κι αν θέλουν κάποιοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, δεν θα σβήσει ποτέ, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, από τη Χαλκίδα, όπου παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

    Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού έκανε ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής, Μάξιμος. Ο μοναδικός που αψήφησε το τσουχτερό κρύο και τη βροχή και έπεσε στα παγωμένα νερά του κολυμβητηρίου για να πιάσει το σταυρό ήταν ο Γιώργος Νεράντζης, από τη Χειμάρρα.

    Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της για την ημέρα των Θεοφανείων επισημαίνει μεταξύ άλλων πως "τα φετινά Θεοφάνεια, αυτή η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, ας φωτίσουν τον λαό μας, που συνεχίζει να αντιστέκεται και να μάχεται για τη διαφύλαξη της εθνικής και θρησκευτικής του ταυτότητας".

    Λόγω των εκδηλώσεων η Τροχαία είχε σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλη την πόλη, ενώ υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

    Θεσσαλονίκη: Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων

    Με κρύο, παρά την ηλιοφάνεια, πραγματοποιήθηκε το πρωί, παρουσία πλήθος κόσμου η τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη 'Ανθιμου.

    Τον αγιασμό παρακολούθησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

    Περισσότεροι από 20 κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Το σταυρό έπιασε για δεύτερη χρονιά ο 28χρονος υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας, Γιώργος Υψηλάντης. Δεν έλειψαν πάντως και τα απρόοπτα. Μεταξύ των κολυμβητών ήταν και εννιάχρονος, ο οποίος υπέστη υποθερμία και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ.Καράογλου με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε: "Προσεύχομαι να έχουμε όλοι μας τη Θεία Φώτιση που είναι απαραίτητη έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο και το συντομότερο δυνατό, με το μικρότερο κοινωνικό κόστος, να αφήσουμε πίσω μας αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό".

    Από την πλευρά του ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας, είπε: "Εύχομαι η σημερινή μέρα να φωτίσει όλους μας, ώστε ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να λύσουμε τα προβλήματα και να μπορέσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα και τη Μακεδονία μας από το αδιέξοδο".

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013 19:44

    Είδηση: 28877


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 January 2013 - 17:51:43 UTC