Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Επιθεση κατα του πρωθυπουργου εξαπελυσε σημερα ο Θεοδωρος Παγκαλος, λιγες μολις ωρες πριν την συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ.Η αυριανη συνεδριαση θεωρειται σημαντικη καθως υστερα απο τις προσφατες διεργασιες στους κολπους του κυβερνωντος κομματος, αναμενεται απο την πλευρα των λεγομενων εκσυγχρονιστων να τεθουν ολα τα θεματα της πολιτικης συγκυριας και ειδικοτερα εκεινα που αφορουν την ασκηση της κυβερνητικης πολιτικης και την εικονα του κινηματος.Σημερα, ο κ.Παγκαλος σε συνεντευξη του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, υποστηριζει οτι τελειωσε ο ιστορικος ρολος του Ανδρεα Παπανδρεου, στον οποιο, οπως λεει, η ιστορια θα αποδωσει ευθυνες για τον τροπο που χειριστηκε το θεμα των Σκοπιων. Παραλληλα υποστηριζει τη συγχωνευση ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμου, επαναλαμβανει την προταση του για εκτακτο συνεδριο του κομματος και εκτιμα οτι ο κ.Σημιτης και η κ.Βασω Παπανδρεου εχουν το προβαδισμα στην κουρσα διαδοχης του ΠΑΣΟΚ.Σε δηλωσεις του απο την Κρητη, ο υπουργος Εθνικης Αμυνης Γερασιμος Αρσενης εξεφρασε την ελπιδα οτι το κλιμα θα βελτιωθει αυριο και ολα θα πανε καλυτερα, ενω για τις προτασεις της ομαδας των τεσσαρων παρεπεμψε και στην αυριανη συνεδριαση.

Ως ψυχικη διασταση κορυφης που πρεπει να γεφυρωθει,χαρακτηρισε σημερα ο κ.Σωτηρης Κουβελας τα εσωκομματικα προβληματα στο χωρο της Νεας Δημοκρατιας και ειδικα τις διαφωνιες αναμεσα στους κυριους Εβερτ και Μητσοτακη. Σημερα εχουμε προεδρο τον κ.Εβερτ. Ωφειλουμε ολοι να τον βοηθησουμε να ξαναγινει η Νεα Δημοκρατια κυβερνηση. Ομως ηταν μεγα λαθος να ξεχασουμε οτι χθες ενας αλλος ηγετης ειχε οδηγησει μετα απο σκληρους αγωνες την παραταξη στη νικη, τονισε ο κ.Κουβελας για να συμπληρωσει πως τους μπαρουτοκαπνισμενους στρατιωτες τους τιμουμε και τους αξιοποιουμε παντοτε.Στο μεταξυ, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ολοκληρωσε σημερα την περιοδεια του στην Αιτωλοακαρνανια, επισκεπτομενος τη Ναυπακτο και επαναλαμβανοντας σε δηλωσεις του οτι ηρθε η ωρα του κομματος του, το οποιο θα κυβερνησει οχι μια αλλα δυο τετραετιες.

Ανοιχτο αφησε ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, το ενδεχομενο μετεκλογικης συνεργασιας του κομματος του κατα τη διαρκεια συνεντευξης που εδωσε στη Νεα Υορκη. Ο κ.Σαμαρας δηλωσε οτι σε περιπτωση συμπραξης της Πολιτικης Ανοιξης μετα τις εκλογες, οτι ειναι να κανει θα το κανει δημοσια και με κριτηρια την πραγματικη μεταρρυθμιση θεσμων και την αλλαγη νοοτροπιας. Αναφερομενος στην καταγγελια του πρωην Πρωθυπουργου Κωνσταντινου Μητσοτακη οτι προκαλεσε την πτωση της κυβερνησης του για να υποστηριξει τα οικονομικα συμφεροντα καποιων, ειπε οτι οταν λειπουν τα πολιτικα επιχειρηματα, τοτε ανθρωποι οπως ο κ.Μητσοτακης, καταφευγουν στη λασπη. Παραλληλα,ο κ.Σαμαρας κατηγορησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συμπραξη τοσο στα εθνικα θεματα οσο και στον οικονομικο τομεα.

Δεκαπεντε μεγαλες κατηγοριες φοροαπαλλαγων προτιθεται να καταργησει ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, συμφωνα με συνεντευξη του, που δημοσιευει το ΕΘΝΟΣ της Κυριακης. Οπως σημειωνει η εφημεριδα, στοχος του υπουργειου Οικονομικων ειναι η αυξηση των εσοδων του κρατους κατα τουλαχιστον 30 δισεκατομμυρια δραχμες. Μεταξυ των φοροαπαλλαγων που προκειται να καταργηθουν ειναι η εκπτωση απο την ιδιωτικη ασφαλιση ζωης, η εκπτωση απο δικηγορικα εξοδα, η απαλλαγη που εχουν απο τελη κυκλοφοριας ΙΧ και μοτοσυκλετες κατω των 785 κυβικων, οι παροχες σε ειδος εργαζομενων σε δημοσιες υπηρεσιες και η μειωση του αφορολογητου που ισχυει για ιδιοκατοικηση κυριας και δευτερευουσας κατοικιας.Ο υπουργος Οικονομικων, απεκλεισε παντως τη φορολογηση των τοκων των τιτλων του δημοσιου.

Η εισοδηματικη, φορολογικη και κοινωνικη πολιτικη θα συζητηθουν αυριο στη συνεδριαση της ολομελειας της ΓΣΕΕ, που συνερχεται με κυριο θεμα ημερησιας διαταξης της καταγγελια της διετους Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας.Το μεγαλυτερο προβλημα παντως φαινεται να ειναι το υψος των αυξησεων που θα διεκδικησει η συνομοσπονδια, καθως οι θεσεις των παραταξεων απεχουν σημαντικα.Δεν αποκλειται ομως να υπαρξει συγκλιση στην διεκδικηση αυξησεων της ταξεως του 11 με 12 τοις εκατο, σε συνδυασμο με τα θεσμικα αιτηματα. Ευρεια συζητηση αναμενεται να γινει και για την τροπολογια που προωθει ο υπουργος Εργασιας και στοχευει στο παγωμα των δικαστικων διαδικασιων για την απανασυνδεση των συνταξεων με τις αυξησεις στους μισθους των εν ενεργεια υπαλληλων.

Υπο καταληψη παραμενουν το Πανεπιστημιο Πειραια, η Ιατρικη Σχολη καθως και τμηματα του Πολυτεχνειου απο φοιτητες που διαμαρτυρονται για την καταργηση της δωρεαν διαθεσης των Πανεπιστημιακων συγγραμματων. Την Τριτη, οι εκδηλωσεις των φοιτητων κορυφωνονται με το πανεκπαιδευτικο συλλαλητηριο που θα γινει στην Αθηνα. Την Τεταρτη αρχιζουν γενικες συνελευσεις των σχολων ωστε να αποφασιστει αν θα γινουν νεες καταληψεις.

Αρχισε το πρωι στην Κυπρο αντικατοχικη πορεια φοιτητων και μαθητων απο τα Λυμπια προς τη Λευκωσια, στο πλαισιο των εκδηλωσεων για την καταδικη της επετειου της ανακηρυξης του ψευδοκρατους. Η πορεια θα καταληξει στο οδοφραγμα του Ληδρα -Παλας, οπου αποψε θα δοθει αντικατοχικη συναυλια.Αυριο, αναμενεται οι τουρκικες κατοχικες αρχες να προσαγουν ενωπιον ψευδοδικαστηριου τον εθνοφρουρο Γιωργο Καροτσακη, απο το Δαλι, τον οποιο κρατουν παρανομα για δεκατη ημερα.

Ενας στρατιωτης τραυματιστηκε στο δεξι ωμο και στο δεξιο θωρακα, στη Σαμο, στην προσπαθεια του να αφοπλισει συναδελφο του που ειχε αρχισει να πυροβολει στον αερα μεσα στο θαλαμο του στρατοπεδου Κωνσταντινου Ποθου, στο Καρλοβασι.Ο τραυματιας Κωνσταντινος Συμεωνιδης του Χρηστου, 20 ετων, απο το Βολο, νοσηλευεται εκτος κινδυνου στο νομαρχιακο νοσοκομειο του νησιου, ενω ο δραστης του επεισοδιου ειναι ο Αδαμ Σαρβανιδης του Δημητριου, απο τον Καυκασο, 19 ετων, κατοικος Καλλιθεας Αττικης, συνεληφθη και ανακρινεται παρουσια εισαγγελεα. Συμφωνα με τις υπαρχουσες εκτιμησεις, ο Σαρβανιδης αρχισε να πυροβολει στον αερα θελοντας ενδεχομενως με αυτον τον τροπο να παρει απαλλαγη απο το στρατο.

Αστυνομικος, που υπηρετει στο αστυνομικο τμημα Παλαιου Φαληρου, και δυο πολιτες συνεληφθησαν στην Αρτα, για κλοπη και χρηση ναρκωτικων. Προκειται για τον αστυφυλακα Δημητριο Κωστα, 30 χρονων και τους Δημητριο Κουτιανη, 25 χρονων, απο τη Λαμια και Ιωαννη Ζηση, 50 χρονων, απο τη Λειβαδια, οι οποιοι προερχομενοι απο την Αθηνα προς Αρτα, εκλεψαν μεσα στο φερυ μποτ του Ριου, τσαντα του Στεφανου Σκοπουλη, με 70.000 δραχμες και εγγραφα. Επισης, καθοδον προς Αρτα, εκαναν χρηση κοκαινης και χασις και σε ελεγχο που τους εγινε απο αστυνομικους, βρεθηκαν εκτος απο τα κλεμμενα και μικροποσοτητες ναρκωτικων που ισχυριστηκαν οτι τα αγορασαν απο αγνωστο στην Αθηνα.

Απονεμονται στις 9.30 το βραδυ, στην εταιρια Μακεδονικων Σπουδων τα βραβεια του Ελληνικου και Διεθνους διαγωνιστικου τμηματος του 36-ου Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης. Πολλα απο τα βραβεια του ελληνικου διαγωνιστικου τμηματος συνοδευονται απο χρηματικα επαθλα που προσφερουν κρατικοι και ιδιωτικοι φορεις.

Το σκεπτικισμο του για τις επικειμενες εξελιξεις στην Ευρωπη, εξεφρασε το μεσημερι ο υπουργος Εθνικης Αμυνης, Γερασιμος Αρσενης, μιλωντας στη Διημεριδα για τη Διακυβερνητικη του '96 που οργανωνει η νεολαια ΠΑΣΟΚ στα Χανια.Ο κ.Αρσενης χαρακτηρισε τη Συνθηκη του Μααστριχτ θριαμβο των συντηρητικων και μεγαλη ηττα των προοδευτικων και τονισε οτι η Ελλαδα θα πρεπει να διεκδικησει την εμπρακτη εφαρμογη της ευρωπαικης αλληλεγγυης, η οποια να επεκτεινεται και στην υπερασπιση των κοινων ευρωπαικων συνορων. Τις σημερινες εργασιες της Διημεριδας παρακολουθησαν ο υφυπουργος Εθνικης Οικονομιας,Γιωργος Ανωμεριτης και ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης, που σε χαιρετισμο του, συμμεριστηκε τις αποψεις του κ.Αρσενη κανοντας λογο και για συντηρητικοποιηση των λαων.

Ολοκληρωσε σημερα ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος την επισκεψη του στο Ηρακλειο Κρητης και το μεσημερι, μετεβη στα Χανια οπου εγκαινιασε το Συνεδριακο Κεντρο της Ορθοδοξης Ακαδημιας, στο Κολυμπαρι. Για σημερα ειναι προγραμματισμενη και συναντηση του οικουμενικου πατριαρχη με τον επιτιμο προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινο Μητσοτακη.

Στο τελικο σταδιο επεξεργασιας βρισκεται το νομοσχεδιο περι ευθυνης υπουργων, με το οποιο τροποποιειται και αντικαθισταται το ισχυον νομικο πλαισιο. Η κυβερνητικη επιτροπη θεσμων μελετα το νομοθετημα, για να διαμορφωσει την οριστικη διατυπωση του.

Δωδεκα Κουρδοι λαθρομεταναστες, εντοπιστηκαν το πρωι στη νησο Στρογγυλη. Επισης, αλλοι 16 λαθρομεταναστες, 12 Ιρακινοι και 4 υπηκοοι Ρουαντας,εντοπιστηκαν χθες και σημερα στη νησο Αγαθονησι Πατμου. Ολοι κρατουνται και θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα για τα περαιτερω.

Αγνωστη παραμενει η αιτια της πυρκαγιας που ξεσπασε τα ξημερωματα στα Εξαρχεια, καταστρεφοντας τρια αυτοκινητα. Συμφωνα με την αστυνομια οι δραστες ηταν αναρχικοι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απομακρυνεται ο κινδυνος πολεμικης συγκρουσης στην περιοχη της Ανατολικης Σλαβονιας, μετα την υπογραφη της συμφωνιας που επετευχθει μεταξυ Σερβων και διεθνων μεσολαβητων στην Κροατια, για την μεταβιβαση των κυριοτητας εδαφων της περιοχης στο καθεστως του Ζαγκρεμπ.Η απο 14 σημεια συμφωνια, που αποτελουσε εδω και πολυ καιρο σημειο τριβης των δυο πλευρων, προβλεπει την διοικηση της περιοχης των Κροατων με μια μεταβατικη περιοδο 12 μηνων, και την δυνατοτητα παρατασης της για ενα ακομα χρονο.

Τουλαχιστον 43 νεκροι,πολλοι αγνοουμενοι,και καταπλακωμενα κτιρια, ειναι ο απολογισμος τριων μεγαλων κατολισθησεων που εγιναν το τελευταιο 24ωρο στις πλαγιες των Ιμαλαιων,στο Νεπαλ.Παραλληλα εκφραζονται φοβοι, οτι οι νεκροι μπορει να ξεπερασουν τους 50.Οι κατολισθησεις, οφειλονται στην υποχωρηση του εδαφους, λογω των καταρρακτωδων βροχοπτωσεων.

Βομβαρδισμενη μοιαζει η επαρχια Σανγκογκ στη βορεια Κινα, απο τους θυελλωδεις ανεμους που εχουν σαρωσει τα παντα στην περιοχη, με αποτελεσμα να χασουν την ζωη τους 31 ατομα,320 να τραυματιστουν, και να αγνοουνται ακομη 121.Εννεα πολεις,σαραντα χωρια, και μεγαλο μερος του δικτυου ηλεκτροδοτησης,εχουν υποστει σοβαρες ζημιες απο την καταστροφη.Παραλληλα,αγνοουνται 19 μελη αλιευτικων σκαφων,που ειχαν αποπλευσει απο τα λιμανια της χωρας.

Χρονικο περιθωριο δυο ετων, εδωσαν οι ηγετες της Βρετανικης Κοινοπολιτειας στη Νιγηρια, για να προχωρησει σε δημοκρατικες μεταρρυθμισεις, προειδοποιωντας οτι εαν δεν γινουν τα καταλληλα βηματα θα αποπεμφθει οριστικως απο την Κοινοπολιτεια. Η Ευρωπαικη Ενωση ανακαλεσε τους πρεσβευτες των χωρων μελων της απο τη Νιγηρια, μετα τον απαγχονισμο των εννεα υπερασπιστων των ανθρωπινων δικαιωματων, ενω επικειται και η ληψη επιπλεον αυστηρων διεθνων κυρωσεων.

Σε επταημερη αποστολη στο διαστημα αναχωρησε απο το ακρωτηριο Καναβεραλ το διαστημικο λεωφοριο Ατλαντις.Το Ατλαντις θα συνδεθει την Τεταρτη με τον ρωσικο διαστημικο σταθμο Μιρ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την εθνικη ομαδα μπασκετ της Βοσνιας αντιμετωπιζει αποψε στις 8.30 στο Βερολινο, η εθνικη μας ομαδα των ανδρων για την προκριματικη φαση του Ευρωπαικου Πρωταθληματος. Το παιχνιδι θα μεταδοθει τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ. Στη συνεχεια το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα θα μεταβει στη Μπρατισλαβα οπου στο πλαισιο της ιδιας διοργανωσης θα αντιμετωπισει τη Σλοβακια.

Σε αγωνες της 11ης ημερας για το ποδοσφαιρικο πρωταθλημα της Β` Εθνικης κατηγοριας, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Γιαννινα-Προοδευτικη 0-2 Δοξα Δραμας-Κολινδρος 2-1 Δοξα Βυρωνα-Λεβαδειακος 2-2 Τρικαλα-Ρεθυμνο 3-0 Καλαμαρια-Βεροια 3-1

Παναργειακος-Καρδιτσα 2-1 Ιαλυσος-Ναουσα 1-0 Πανελευσινιακος-Καβαλα 1-1 Ο αγωνας Πιερικου - Καστοριας πραγματοποιειται αυριο. Ετσι τωρα προηγειται η Καβαλα με 25 βαθμους, εναντι 21 της Καλαμαριας, 17 της Ελευσινας και του Λεβαδειακου, 16 της Καστοριας (10αγ.), της Βεροιας, της Δοξας Βυρωνα και του Ρεθυμνου, 15 των Ιωαννινων και της Δοξας Δραμας.

Σε αγωνες της τριτης ημερας για το ποδοσφαιρικο πρωταθλημα της Γ` Εθνικης κατηγοριας, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα:

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Αστερας-Μαρκο 2-0 Χανια-Αιολικος 1-1 Καλλιθεα-Αγιος Νικολαος 3-0 Πυργος-Χαιδαρι 2-1 Ενωση Ροδου Διαγορας-Βαρβασιακος 4-1 Ατρομητος-Κορινθος 2-0 Πανναυπλιακος-Παναιγιαλειος 1-1 Παναιτωλικος-Χαραυγιακος 2-1 Χαλκιδα-Φωστηρας 1-0

Ετσι τωρα προηγειται ο Πυργος με 9 βαθμους, εναντι 7 του Ατρομητου και των Χανιων, 6 της Ενωσης Ροδου Διαγορα, 5 του Αιγιου, του Αιολικου και του Παναιτωλικου.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Γιαννιτσα-Τυρναβος 5-1 Λαμια-Αγροτικος Αστερας 0-1 Ολυμπιακος Βολου-Ορεστης Ορ. 2-0 Ποντιοι Βεροιας-Νιγριτα 3-1 Πανσερραικος-Αμπελοκηποι 3-1 Εορδαικος-Νικη Βολου 1-0 Απολλων Λαρισας-Αλμωπος Αριδαιας 2-1 Βελισσαριος-Απολλων Κρυας Βρυσης 2-1 Ο αγωνας Φωκικου-Κοζανης διεξαγεται την Τεταρτη Ετσι τωρα προηγειται ο Πανσερραικος με 9 βαθμους, εναντι 7 των Γιαννιτσων και του Αγροτικου Αστερα, 6 της Νιγριτας, του Βελισσαριου, του Ολυμπιακου Βολου, των Ποντιων Βεροιας και του Απολλωνα Λαρισας.

Με δεκαοκτω ποδοσφαιριστες βρισκεται απο το μεσημερι στο Ηρακλειο, η εθνικη μας ομαδα των ανδρων, που την Τεταρτη θ` αντιμετωπισει την αντιστοιχη των Νησων Φεροε για τον 8-ο Ομιλο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος.Στην αποστολη μετεχουν οι Ατματσιδης,Τσαρτας,Κασαπης Ουζουνιδης, Αποστολακης, Δωνης, Αλεξανδρης, Νταμπιζας, Καραταιδης, Μιχοπουλος, Τσαλουχιδης, Ζαγορακης, Μαχλας, Κωνσταντινιδης, Μικες, Γεωργατος, Νικολαιδης και Σακελλαριδης. Οι διεθνεις μας θα προπονηθουν το βραδυ στο γηπεδο του ΟΦΗ, ενω αυριο και μεθαυριο θα γυμναστουν δυο ακομη φορες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες βροχες στα δυτικα και νοτιαδες σε ολα τα πελαγη, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 3 με 16 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 19 και στα νησια 10 με 18 βαθμους Κελσιου.Συννεφια, νοτιαδες και θερμοκρασια 9 με 19 και 4 με 16 βαθμους αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Sunday, 12 November 1995 - 16:41:23