Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Νεος διαγωνισμος για προσληψεις στο Δημοσιο, θα διεξαχθει τον ερχομενο Μαρτιο. Θα προσληφθουν περιπου 3.000 ατομα.
  • Ο νεος διαγωνισμος δεν θα αφορα τα αστικα κεντρα της Αθηνας και της Θεσσαλονικης.
  • Ποινικη διωξη ασκησε το μεσημερι ο εισαγγελεας εναντιον των οκτω ακροδεξιων που συνεληφθησαν τα ξημερωματα εξω απο το Πολυτεχνειο
  • Σε συναγερμο φοιτητες και αστυνομια για την αντιμετωπιση ενδεχομενων επεισοδιων κατα τη διαρκεια της αυριανης πορειας.
  • Ενταση επικρατει και σημερα στις φυλακες Κορυδαλλου αφου αρκετοι κρατουμενοι αρνουνται να μπουν στα κελια τους.
  • Ο Γενικος Γραμματεας του υπουργειου Δικαιοσυνης εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι η κατασταση θα ομαλοποιηθει.
  • Ενταση στις σχεσεις του Στεφανου Τζουμακα με τους οικοδομους, οι οποιοι πραγματοποιουν νεα 24ωρη απεργια.
  • Για διαταραξη συνεδριασης του ειδικου δικαστηριου κληθηκε να απολογηθει ο Δημητρης Τσοβολας.
  • Αρχισε σημερα ο απεργιακος κυκλος των δασκαλων και των νηπιαγωγων.
  • Αισιοδοξια επικρατει στις Ηνωμενες Πολιτειες για την εκβαση των διαπραγματευσεων για το Βοσνιακο.
  • Η ιταλικη αστυνομια ανακαλυψε το πρωι εκατο κιλα ΤΝΤ που επροκειτο να χρησιμοποιηθουν για βομβιστικη επιθεση στη Ρωμη.
  • Σε κλιμα εμφυλιου πολεμου ανοιξαν το πρωι οι καλπες στην Αλγερια.
  • Ενα ντερμπι μεταξυ ΑΕΚ και Ηρακλη εβγαλε η κληρωση για το κυπελλο Ελλαδας.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταδιακα επιστρεφουν στα κελια τους οι κρατουμενοι των φυλακων Κορυδαλλου μετα την εξεγερση τους. Οι λιγοι κρατουμενοι πειστηκαν τελικα απο τον γενικο γραμματεα του υπουργειου Δικαιοσυνης, Γιωργο Παυλεα, οτι η κυβερνηση κανει δεκτα ολα τους τα αιτηματα. Ο κ.Παυλεας δηλωσε οτι η εξεγερση ουσιαστικα εληξε. Αντιθετοι ομως φαινεται οτι ειναι οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι, οι οποιοι σε γενικη συνελευση που πραγματοποιησαν το πρωι εθεσαν ορισμενους ορους και προυποθεσεις, προκειμενου να εισελθουν στις πτερυγες και να αρχισουν τους ελεγχους των κρατουμενων. Στο μεταξυ,ηρεμια επικρατει μεσα στις φυλακες ενω συνεργεια των κρατουμενων προβαινουν στον καθαρισμο των κελιων καθως και στην απογραφη των ζημιων.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, εξεφρασε την ικανοποιηση του για τη ληξη της εξεγερσης στις φυλακες Κορυδαλλου, η οποια οπως ειπε εγινε με τον καλυτερο δυνατο τροπο. Ο κ.Χυτηρης, τονισε οτι η κυβερνηση εκρινε οτι ο υπουργος Δικαιοσυνης, Γιαννης Ποττακης δεν επρεπε να ηταν στις φυλακες αλλα στο υπουργειο του.

Νεος διαγωνισμος για προσληψεις στο δημοσιο θα διεξαχθει τον ερχομενο Μαρτιο.Οπως ανακοινωσε ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος,με το νεο διαγωνισμο θα καλυφθουν οι αναγκες στις Νομαρχιες και την Τοπικη Αυτοδιοικηση. Δεν ανεφερε συγκεκριμενο αριθμο προσληψεων, διευκρινισε ομως οτι θα ειναι τουλαχιστον στο ιδιο υψος με το διαγωνισμο του περασμενου Απριλιου, δηλαδη γυρω στις 3.000. Ο κ.Τσοχατζοπουλος τονισε οτι ο νεος διαγωνισμος δεν αφορα τα αστικα κεντρα της Αθηνα και της Θεσσαλονικης.

Ποινικη διωξη για διαταραξη κοινης ειρηνης ασκησε το μεσημερι ο Εισαγγελεας, εναντιον των οκτω ακροδεξιων μελων της οργανωσης ``Χρυση Αυγη``, οι οποιοι συνεληφθησαν τα ξημερωματα εξω απο το Πολυτεχνειο. Μεταξυ των συλληφθεντων που παραπεμφθηκαν στο αυτοφωρο ειναι και δυο αξιωματικοι εν ενεργεια. Προκειται για τους Γιωργο Ζερβα, 23 ετων,μονιμο Κελευστη του Πολεμικου Ναυτικου, και Χρυσοβαλαντη Δερβενγκλη 18 ετων, Δοκιμο της ΑΣΔΕΝ.

Στο μεταξυ,ο χωρος του Πολυτεχνειου θυμιζε το πρωι βομβαρδισμενο τοπιο μετα τα εκτροπα που σημειωθηκαν καθ`ολη τη διαρκεια της νυχτας απο εξωφοιτητικα ατομα. Ομαδα αναρχικων κατελαβε τη νυχτα και για τρεις περιπου ωρες το Πολυτεχνειο, ενω προκαλεσαν ζημιες σε καταστηματα με πετρες και βομβες μολοτοφ.Παραλληλα, στην περιοχη εμφανιστηκε και η ομαδα ακροδεξιων, οι οποιοι πετουσαν πετρες προς τους αναρχικους.

Σε υποτονικο κλιμα συνεχιζονται στο Πολυτεχνειο οι εκδηλωσεις για τον εορτασμο της επετειου της εξεγερσης της 17ης Νοεμβρη. Οπως δηλωσε ο Πρυτανης του Πολυτεχνειου, Νικος Μαρκατος, σημερα θα γινει νεα συσκεψη απο το διοικητικο συμβουλιο της ΕΦΕΕ και τη συγκλητο του Πολυτεχνειου προκειμενου να ληφθουν μετρα για την αντιμετωπιση ενδεχομενων επεισοδιων κατα τη διαρκεια των εκδηλωσεων. Οι εκδηλωσεις θα κορυφωθουν αυριο, με την καθιερωμενη πορεια προς την αμερικανικη πρεσβεια. Επισης, για την προληψη επεισοδιων, η αστυνομια εχει τεθει σε συναγερμο, ενω κατα τη διαρκεια της πορειας θα κινητοποιηθουν περιπου 3.000 ανδρες.Οπως δηλωσε στο ΑΠΕ,ο Αττικαρχης, Νικος Χατζακης, στα μετρα θα λαβει μερος ολη σχεδον η αστυνομικη δυναμη της Αττικης, προκειμενου να μη δημιουργηθουν επεισοδια κατα τη διαρκεια της πορειας.Το πρωι κατεθεσε στεφανι στο Πολυτεχνειο ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος εξηρε τη σημασια της εξεγερσης και καταδικασε τα επεισοδια. Στεφανι επισης κατεθεσε, ο Δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος.

Αρχισε το μεσημερι στο αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο, της Θεσσαλονικης η δικη των τεσσαρων αναρχικων, οι οποιοι συνεληφθησαν την περασμενη Τριτη στα επεισοδια κατα την καταληψη της Θεολογικης Σχολης. Στη σχολη αυτη, παραμενουν για τριτη μερα περιπου 20 νεαρα ατομα, ενω χθες το βραδυ δημιουργησαν νεα επεισοδια καθως επιχειρησαν να κανουν πορεια με αιτημα την αποφυλακιση των τεσσαρων ομοιδεατων τους.

Νεα 24ωρη πανελλαδικη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι οικοδομοι, οι οποιοι εχουν συγκεντρωθει απο το πρωι, εξω απο το υπουργειο Εργασιας οπου συναντηθηκαν με τον υπουργο, Στεφανο Τζουμακα. Ο υπουργος Εργασιας με γραπτη του δηλωση, χαρακτηριζει υποκριτικη τη διαμαρτυρια των οικοδομων που υποκινουνται, οπως σημειωνει, απο παραταξιακες σκοπιμοτητες. Απο την πλευρα του, ο προεδρος του συνδικατου οικοδομων,Κυριακος Κερασουνλης, χαρακτηρισε ψευτη τον κ.Τζουμακα και ειπε οτι η σταση του ειναι προκλητικη και απαραδεκτη.

Τη συσταση διακομματικης επιτροπης για να μελετησει την κατασταση της ελληνικης γεωργιας προτεινουν 45 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ με επιστολη τους προς τον πρωθυπουργο, την οποια κοινοποιουν και στον Προεδρο της Βουλης. Στην επιστολη τους, οι βουλευτες, αναφερουν οτι ``επικρατει αναβρασμος στον αγροτικο πληθυσμο της χωρας, εξαιτιας των μεγαλων προβληματων που αντιμετωπιζει, στο συνολο του, ο τομεας της αγροτικης οικονομιας`` και σημειωνουν οτι πρεπει να διαμορφωθουν στο Κοινοβουλιο κοινες αντιληψεις για τις αιτιες της κρισης που πληττει την αγροτικη οικονομια και-ενδεχομενως- κοινες προτασεις για την αντιμετωπιση της.

Η Ελλαδα πιστευει οτι η θεση της ειναι και νομικα κατοχυρωμενη, δηλωσε το μεσημερι ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωστας Μπικας, αναφερομενος στην απορριψη εκ μερους της γερμανικης κυβερνησης του αιτηματος για την επιστροφη του κατοχικου δανειου και τις πολεμικες επανορθωσεις. Ο κ.Μπικας προσθεσε οτι η Ελλαδα εχει επεξεργαστει ολα τα πιθανα σεναρια, ενω αφησε εμμεσως πλην σαφως ανοιχτο το θεμα η κυβερνηση να προσφυγει στο Ευρωπαικο Δικαστηριο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιοδοξια επικρατει σημερα στις Ηνωμενες Πολιτειες για την εκβαση των διαπραγματευσεων για το Βοσνιακο που πραγματοποιουνται στο Οχαιο. Συμφωνα με αμερικανους αξιωματουχους, το ενδεχομενο επιτευξης συμφωνιας ειναι πλεον ορατο. Μαλιστα ο αμερικανος υπουργος Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, αποφασισε να διακοψει την επισκεψη του στην Ιαπωνια και να επιστρεψει για το λογο αυτο στις Ηνωμενες Πολιτειες.

Ανοιξαν το πρωι σε κλιμα εμφυλιου πολεμου, οι καλπες στην Αλγερια και 16 εκατομμυρια ψηφοφοροι καλουνται να εκλεξουν μεταξυ τεσσαρων υποψηφιων το νεο προεδρο της χωρας,που συμφωνα με ολες τις ενδειξεις δεν θα ειναι αλλος απο το σημερινο,υποστηριζομενο απο το στρατο προεδρο Λιαμιν Ζερουαλ. Περιπου 300.000 ανδρες των δυναμεων ασφαλειας βρισκονται σε κατασταση επιφυλακης για να αποτρεψουν ενδεχομενες επιθεσεις των φανατικων μουσουλμανων που απειλουν με βομβιστικες επιθεσεις.

Το συνεδριο του Σοσιαλδημοκρατικου κομματος της Γερμανιας εξελεξε πριν απο λιγο ως προεδρο του τον Οσκαρ Λαφοντεν, με 321 ψηφους εναντι 190 που συγκεντρωσε ο αντιπαλος του και απερχομενος προεδρος Ρουντολφ Σαρπινγκ. Σημειωνεται οτι ο 52χρονος Λαφοντεν αποφασισε κυριολεκτικα την τελευταια στιγμη να ειναι υποψηφιος του κομματος.

Η ιταλικη αστυνομια ανακαλυψε σημερα το πρωι 100 κιλα ΤΝΤ που ηταν κρυμμενα σε εξοχικη τοποθεσια εξω απο τη Ρωμη και πιστευεται οτι επροκειτο να χρησιμοποιηθουν για βομβιστικη επιθεση στην πρωτευουσα, ανακοινωθηκε απο αστυνομικη πηγη.Κυβερνητικοι αξιωματουχοι εχουν επισημανει οτι η μαφια ειναι πιθανο να πραγματοποιησει μεγαλη επιθεση ωστε να δημιουργησει κλιμα τρομοκρατιας στη δικη του πρωην Πρωθυπουργου Τζουλιο Αντρεοττι και να ασκησει πιεση στους μαρτυρες.

Ενταλμα συλληψης κατα του πρωην Προεδρου Ρο Ταε Βου, εξεδωσαν σημερα οι εισαγγελικες αρχες της Νοτιας Κορεας. Ο πρωην νοτιοκορεατης Προεδρος, κατηγορειται για οικονομικη διαφθορα και οτι 30 επιχειρησεις μεταξυ των οποιων και οι γιγαντιαιοι ομιλοι ΝΤΑΕΒΟΥ και ΝΤΟΝΓΚ-ΑΧ δωροδοκησαν τον Ρο Ταε Βου με 307 εκατομμυρια δολαρια.

Η τρομερη ξηρασια που πληττει τον αφρικανικο Νοτο οφειλεται στο γεγονος οτι οι γυναικες αφηνουν ακαλυπτα τα κεφαλια τους, βεβαιωνει ενα μελος της Βουλης της Σουαζιλανδης. ``Οσο οι γυναικες συνεχιζουν να αγνοουν την παραδοση, η ξηρασια δεν θα μας εγκαταλειψει ποτε", επεσημανε ο βουλευτης, μιλωντας σε συγκεντρωση για το οξυτατο προβλημα ξηρασιας. Τη γνωμη παντως του βουλευτη δεν συμμεριζονται οπως φαινεται οι ιδιες οι γυναικες, καθως πολλες απο αυτες που πηραν μερος στην συγκεντρωση χαρακτηρισαν τις αποψεις του απαρχαιωμενες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για διαταραξη συνεδριασης δικαστηριου και ειδικοτερα για τη συνεδριαση του Ειδικου Δικαστηριου οπου εκδικαζοταν η υποθεση Κοσκωτα, κληθηκε να απολογηθει ο Δημητρης Τσοβολας. Η κληση εχει ημερομηνια εκδοσης 7 Νοεμβριου 1995.Ο κ.Τσοβολας δηλωσε οτι καλειται προφανως μετα απο ασκηση ποινικης διωξης εναντιον του, τεσσερα χρονια μετα το Ειδικο Δικαστηριο και 25 μερες μετα την αποχωρηση του απο το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρισε κροκοδειλια δακρυα τις δηλωσεις ηγετικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ για επιστροφη του στο κομμα.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ο οποιος πραγματοποιει τριημερη περιοδεια στη Θρακη, δηλωσε το μεσημερι στα Ριζια του νομου Εβρου, οτι σε λιγα χρονια η Θρακη θα γινει κεντρο οικονομικων δραστηριοτητων, οχι μονο της Ελλαδας αλλα των Βαλκανιων. Η κοινωνικη προσφορα, προσθεσε, του στρατου θα γινει περισσοτερο αισθητη στην περιοχη. Ο κ.Αρσενης επισκεφθηκε στρατιωτικες μοναδες και συνοριακα φυλακια, ενω μιλησε σε αξιωματικους της 16ης Μεραρχιας.

Αρχισε σημερα ο απεργιακος κυκλος των δασκαλων και των νηπιαγωγων. Ο κλαδος ξεκινησε 24ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες ανα γεωγραφικο διαμερισμα. Σημερα απεργουν οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι στην Κρητη και τα νησια του Αιγαιου. Την ερχομενη Δευτερα, πραγματοποιουν 24ωρη απεργια οι καθηγητες.

Σε καθειρξη 20 ετων καταδικαστηκαν απο το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων οι Νικολαος Καρυτινος, 35 ετων και Χρηστος Κυριακοπουλος 43 ετων, κατοικοι Πατρας για την κατοχη ενος κιλου κοκαινης. Και οι δυο ειχαν συλληφθει απο την ασφαλεια Πατρας στο αεροδρομιο του Ελληνικου προερχομενοι απο τη Βραζιλια, το 1993.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια μεγαλη αναμετρηση ``εβγαλε`` η κληρωτιδα στην δευτερη φαση του Κυπελλου Ελλαδος στο ποδοσφαιρο, αφου μετα απο την κληρωση που εγινε στα γραφεια της ΕΠΟ η ΑΕΚ θα αντιμετωπισει τον Ηρακλη και ετσι μια απο τις δυο ομαδες θα αποκλειστει απο τους ``16`` της διοργανωσης.

Στους ``32`` του Κυπελλου Ελλαδος θα συναντηθουν μεταξυ τους αλλες τεσσερις ομαδες της Α' Εθνικης κατηγοριας, αφου ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει την Παναχαικη και ο Απολλων Αθηνων τον Πανηλειακο.

Ακομη, ο Ολυμπιακος κληρωθηκε με τη Νιγριτα, ο ΟΦΗ με τη Νικη Βολου, ο Αθηναικος με τους Ποντιους Βεροιας, ο Ιωνικος με τον Πανελευσινιακο, η Ξανθη με τον Αγροτικο Αστερα, ο ΠΑΟΚ με τον Φωκικο, η Λαρισα με την Δοξα Βυρωνα και ο Αρης με τα Γιαννιτσα. - Στην δευτερη φαση του Κυπελλου Ελλαδος θα διεξαχθει και μια συναντηση αναμεσα στις δυο ομαδες που προηγουνται στην Β' Εθνικη κατηγορια, την Καβαλα και τον Απολλωνα Καλαμαριας, ενω τα υπολοιπα ζευγαρια ειναι: Ιαλυσος - Αγ.Νικολαος, Πυργος - Βεροια, Χανια - Τρικαλα και Παναιτωλικος - Βαρβασιακος

Οι αγωνες του γυρου των ``32`` θα διεξαχθουν στις 29 Νοεμβριου και στις 20 Δεκεμβριου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωμενος ειναι ο καιρος σε ολη τη χωρα. Ειδικοτερα, σημερα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος με λιγες μονο βροχες στα νησια του Αιγαιου. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 18 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 22 και στα νησια τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη δυτικη και βορεια Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που βαθμιαια θα αυξηθουν και θα βρεξει στα βορειοδυτικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω η θερμοκρασια δε θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Thursday, 16 November 1995 - 18:21:55