Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 21)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συγκρατημενα αισιοδοξοι ειναι οι γιατροι που παρακολουθουν τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Ο Τηλεμαχος Χυτηρης, δηλωσε οτι ο κ.Παπανδρεου, περασε ηρεμη νυχτα, τονισε οτι η κατασταση της υγειας του ειναι ελεγχομενη.
  • Νευρικοτητα επικρατει και σημερα στη διατραπεζικη αγορα, ενω στο Χρηματιστηριο, παρατηρειται σημαντικη πτωση των τιμων που ξεπερνα το 3,5%.
  • Αναβληθηκε για την 1η Δεκεμβριου, η δικη των 25 ατομων που συνεληφθησαν εξω απο το Πολυτεχνειο.
  • Κακοκαιρια, με βροχες, χιονια και κρυο πληττει σχεδον ολη τη χωρα. Χιονιζει στην Παρνηθα ενω χιονια αναμενονται το βραδυ και στην Αθηνα.
  • Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιησαν το πρωι εξω απο το υπουργειο Παιδειας οι καθηγητες των δημοσιων σχολειων.
  • Σε ναυαγιο οδηγουνται οι συνομιλιες για το Βοσνιακο που διεξαγονται στο Οχαιο των Ηνωμενων Πολιτειων.
  • Η πριγκιπισσα Νταιανα παραδεχθηκε οτι ειχε διαπραξει μοιχεια με αξιωματικο του βρετανικου ιππικου οταν βρισκοταν σε διασταση με τον Καρολο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, δηλωσε αργα το μεσημερι, ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ο κ.Χυτηρης ειπε οτι τον Πρωθυπουργο αναπληρωνει οταν κωλυεται να παρισταται καπου, ο πρωτος τη ταξη υπουργος. Στη συγκεκριμενα περιπτωση, πρωτος τη ταξη υπουργος ειναι ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος. Ο κ.Χυτηρης δηλωσε οτι η υγεια του Πρωθυπουργου εξελισσεται ικανοποιητικα. Τονισε οτι δεν υπαρχει ανησυχια για την πορεια της οικονομιας. Διευκρινισε ομως οτι ορισμενες κινησεις που γινονται για να εκμεταλλευθουν το θεμα της ασθενειας του Πρωθυπουργου θα αποτυχουν.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ενημερωθηκε και σημερα για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, απο τον υπουργο Υγειας, Δημητρη Κρεμαστινο και τους θεραποντες γιατρους. Ο κ. Εβερτ, ενημερωθηκε το μεσημερι απο τον Διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδας, Λουκα Παπαδημο, για τις κινησεις της κεντρικης τραπεζας μετα τις επιπτωσεις που εχει στην οικονομια η ασθενεια του Πρωθυπουργου. Ο κ. Εβερτ, συνεστησε ψυχραιμια και προειδοποιησε οτι οι βεβιασμενες κινησεις θα κανουν ζημιες σε εκεινους οι οποιοι απειρωνται να τις κανουν. Τελος, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας δηλωσε οτι δινουμε προς τα εξω την εικονα οτι ο ελληνικος λαος σε δυσκολες στιγμες ειναι ενωμενος.

Εκδοθηκε το μεσημερι το νεο ιατρικο ανακοινωθεν για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου. Συμφωνα με το ανακοινωθεν που ανεγνωσε ο αντιπροεδρος του Ωνασειου και καθηγητης κ.Σκαλκεας, η εξελιξη της υγειας του κ.Παπανδρεου εμφανιζεται ικανοποιητικη, ενα 24ωρο μετα την εισαγωγη του στο νοσοκομειο. Στο ιατρικο ανακοινωθεν προστιθεται οτι για βελτιωση της αναπνευστικης λειτουργιας εφαρμοστηκε μηχανικη υποστηριξη.Τελος, η καρδιακη και νεφρικη λειτουργια δεν παρουσιαζουν επιβαρυνση.

Απο το πρωι επισκεπτονται το Ωνασειο,υπουργοι και στελεχη του ΠΑΣΟΚ, αρκετοι απο τους οποιους δεν προβαινουν σε δηλωσεις, ενω αλλοι εκφραζουν συγκρατημενη αισιοδοξια. Το πρωι, προσηλθε και ο βουλευτης Επικρατειας της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Πυλαρινος, ο οποιος δηλωσε οτι προσηλθε γιατι δεν πρεπει να ζουμε σε μια κοινωνια ζουγκλας. Επισης, το Καρδιοχειρουργικο Κεντρο επισκεφθηκε και ο συγγραφεας, Μιχαλης Ραπτης, γνωστος ως ``Παμπλο``, ο οποιος αποχωρωντας ειπε οτι τον Πρωθυπουργο τον βοηθα η συμπαρασταση και η αγαπη των πολιτων.

Με αφορμη την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, νευρικοτητα επικρατει και σημερα στη διατραπεζικη αγορα ενω στο Χρηματιστηριο παρατηρειται σημαντικη πτωση των τιμων που ξεπερναει το 3,5%. Στη διατραπεζικη αγορα τα επιτοκια εφθασαν το 22% και μετα τη δραστικη παρεμβαση της Εθνικης Τραπεζας, με μεγαλη προσφορα χρηματος,τα επιτοκια ομαλοποιηθηκαν και κινηθηκαν στο 16%.

Αναβληθηκε για την 1η Δεκεμβριου η δικη των 25 ατομων οι οποιοι συνεληφθησαν εξω απο το Πολυτεχνειο. Οι κατηγορουμενοι μεχρι την ημερομηνια διεξαγωγης της δικης, αφεθηκαν ελευθεροι. Παραλληλα, αυριο το πρωι, αναμενεται να αρχισει η δικη των 137 κατηγορουμενων, οι οποιοι συνεληφθησαν κατα την εκκαθαριση του Σαββατου στο Πολυτεχνειο. Το πρωι, ο πρυτανης του Πολυτεχνειου, Νικος Μαρκατος, δηλωσε στο ΑΠΕ, οτι εχει εμπιστοσυνη στη δικαιοσυνη και τονισε οτι οι δικαστες θα αντιληφθουν πως μεταξυ των κατηγορουμενων οι 15 ειναι ενοχοι και οι 500 αθωοι.Ο κ.Μαρκατος, παρισταται στο δικαστηριο, ως πολιτικη αγωγη και οπως ανεφερε νομικοι του Πολυτεχνειου θα απαιτησουν αποζημιωση για τις καταστροφες που θα ανερχεται σε ενα εκατομμυριο απο τον καθενα ενοχο.

Επειγουσα προκαταρκτικη εξεταση διενεργειται στις φυλακες Κορυδαλλου απο τον εισαγγελεα Πειραια προκειμενου να διερευνηθουν οι συνθηκες δολοφονιας του 27χρονου κρατουμενου Δημητρη Καραμουτη, κατα τη διαρκεια της εξεγερσης των κρατουμενων. Παραλληλα, στις φυλακες συνεχιζονται οι εντατικες εργασιες για την αποκατασταση των ζημιων ενω συμφωνα με τις πρωτες καταμετρησεις δεν εχει διαπιστωθει καποια αποδραση. Στον Κορυδαλλο, οι κατοικοι του δημου θα πραγματοποιησουν αποψε συγκεντρωση διαμαρτυριας με αιτημα την απομακρυνση των φυλακων απο την περιοχη.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε το μεσημερι με τον διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημο και εξετασαν το νομισματοπιστωτικο συστημα.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, συνανταται σημερα στη Σοφια, με τον Πρωθυπουργο της Βουλγαριας Ζαν Βιντενοφ. Χθες, ο κ.Στεφανοπουλος, μετα τη συναντηση με το Βουλγαρο ομολογο του καλεσε τη Σοφια να αναλαβει με την Αθηνα απο κοινου πρωτοβουλιες για τη διακινηση του εμποριου, στα Βαλκανια και την κεντρικη Ευρωπη απο το Δουναβη προς το Αιγαιο και τη Μεσογειο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ναυαγιο οδηγουνται οι συνομιλιες για την ειρηνευση στο Βοσνιακο, που διεξαγονται στο Οχαιο των Ηνωμενων Πολιτειων. Ο Γερμανος Καγκελαριος, Χελμουτ Κολ, τονισε οτι η αποτυχια των συνομιλιων σηματοδοτει το τελος της ειρηνευτικης διαδικασιας για τον τερματισμο του εμφυλιου πολεμου στη Βοσνια. Ο κ.Κολ προσθεσε οτι αν αποτυχει αυτη η διασκεψη δε βλεπει σχεδον καμια πιθανοτητα να υπαρξει αλλη. Νωριτερα, ο Βοσνιος υπουργος Εξωτερικων Μωχαμεντ Σατσιρμπει, δηλωσε οτι δυο ανωτατοι αμερικανοι αξιωματουχοι τον πληροφορησαν οτι οι ειρηνευτικες συνομιλιες κατεληξαν σε ναυαγιο.Παντως,ο Προεδρος της Βοσνιας, Αλιγια Ιζετμπεγκοβιτς, εκτιμησε οτι υπαρχει κριση στις συνομιλιες αλλα οχι οτι εχει σημειωθει αποτυχια. Σημειωνεται οτι η διαφωνια στις συνομιλιες εντοπιζεται στο εδαφικο.

Η πριγκιπισσα Νταιανα, εν διαστασει συζυγος του διαδοχου του βρετανικου θρονου πριγκηπα Καρολου, παραδεχτηκε οτι ειχε διαπραξει μοιχεια με αξιωματικο του βρετανικου ιππικου οταν ουσιαστικα ειχε χωρισει με τον συζυγο της, αλλα επεμεινε οτι δεν θελει να παρει διαζυγιο. Σε μια εκ βαθεων συνεντευξη της στην τηλεοραση του ΒΒΨ η λαιδη Ντι παραδεχτηκε οτι ηταν ερωτευμενη με τον πρωην αξιωματικο του ιππικου Τζειμς Χιουιτ, τονιζοντας ομως οτι το βιβλιο του, που κυκλοφορησε το 1994, την συνετριψε, διοτι του ειχε εμπιστοσυνη. Παραλληλα, η 34χρονη πριγκιπισα της Ουαλλιας ειπε πως γνωριζε οτι ο ανδρας της ειχε σχεσεις με την Καμιλα Παρκερ Μποουλς, αλλα οπως επεσημανε, δεν ηταν σε θεση να κανει τιποτα.

Το κυβερνων Σοσιαλιστικο κομμα της Ισπανιας ανακοινωσε οτι οι περισσοτερες χωρες-μελη του ΝΑΤΟ εχουν συμφωνησει και τασσονται υπερ της αναδειξης του ισπανου υπουργου Εξωτερικων, Χαβιε Σολανα στο αξιωμα του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ, ανακοινωσε σημερα το κυβερνων Σοσιαλιστικο Κομμα της Ισπανιας. Υπερ της υποψηφιοτητας του Σολανα, εχουν ταχθει ηδη αρκετες ευρωπαικες χωρες, καθως και αμερικανοι αξιωματουχοι.

Ο πρωην αξιωματικος των Ες Ες, Εριχ Πριμπκε μεταφερθηκε σημερα με τη συνοδεια αστυνομικων απο την Αργεντινη στην Ιταλια, οπου θα δικαστει ως υπευθυνος για τη σφαγη 335 ατομων στη διαρκεια του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου, εξω απο τη Ρωμη. Την εκδοση του 82χρονου πλεον Πριμπκε αποφασισε η κυβερνηση της Αργεντινης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κακοκαιρια με βροχες, χιονια, θυελλωδεις ανεμους και τσουχτερο κρυο πληττει απο σημερα τις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Ηδη, ο νομος Φθιωτιδας, βρισκεται κυκλωμενος απο τα χιονια ενω προβληματα δημιουργηθηκαν στην εθνικη οδο Λαμιας-Αμφισσας, στην περιοχη του Μπραλου και Λαμιας-Δομοκου. Χιονια πεφτουν και στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας, στο υψος της Υλικης και στην περιοχη των Θερμοπυλων. Τελος, με αλυσιδες διεξαγεται η συγκοινωνια απο τη Λαμια προς το Καρπενησι και τις Ραχες Τυμφρηστου. Η κακοκαιρια πληττει και την Αττικη οπου επεσαν χιονια στα γυρω ορεινα ενω δεν αποκλειεται να χιονισει το βραδυ στο κεντρο της Αθηνας. Συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια, η κακοκαιρια θα συνεχιστει και αυριο, με μικροτερη ομως ενταση, ενω βελτιωση αναμενεται απο την Πεμπτη.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το υπουργειο Παιδειας, πραγματοποιησαν το πρωι οι καθηγητες των δημοσιων σχολειων, με αιτημα την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων. Σημερα ολοκληρωνεται η 48ωρη απεργια των καθηγητων, οι οποιοι παραλληλα εχουν εξαγγειλει νεα 48ωρη για τις 11 και 12 Δεκεμβριου. Επισης, οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι συνεχιζουν για δευτερη εβδομαδα τις κινητοποιησεις τους που πραγματοποιουνται καθε Πεμπτη, με κυλιομενες 24ωρες απεργιες ανα γεωγραφικο διαμερισμα. Μεθαυριο θα απεργησουν οι δασκαλοι της Μακεδονιας και της Θρακης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 21 November 1995 - 16:46:52