Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 23)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε τροχια σταθερης βελτιωσης η υγεια του πρωθυπουργου.Αυριο αποσυνδεεται το μηχανημα υποστηριξης της αναπνευστικης λειτουργιας.
  • Δεν υπαρχει θεμα ορισμου μεταβατικου πρωθυπουργου,δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Προωρες εκλογες με πρωτοβουλια της κυβερνησης διαβλεπει η Νεα Δημοκρατια και κανει λογο για κενο εξουσιας.
  • Εικονα πληρους ομαλοποιησης εμφανιζει η αγορα.Νεα ανοδος κατα 1,62% στο Χρηματιστηριο.Ικανοποιημενη η κυβερνηση απο την εκθεση της Κομισιον.
  • Αντισυνταγματικες κρινει ο εισαγγελεας του Αρειου Παγου τις διαταξεις του νομου,βασει του οποιου απολυθηκαν οι συμβασιουχοι της ΔΕΗ.
  • Πανεργατικο συλλαλητηριο και πορεια προς τη βουλη,με πρωτοβουλια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,για τερματισμο της λιτοτητας.
  • Στον εισαγγελεα Σαμου οδηγηθηκε ο 65χρονος αγροτης που πυροβολησε και τραυματισε τρεις αστυνομικους.
  • Δυσφορια στην Αθηνα για την υποστηριξη που υποσχεθηκαν Γερμανια, Γαλλια,Ιταλια και Ισπανια,στην Αγκυρα για την Τελωνειακη Συνδεση της με την Κοινοτητα.
  • Δυο νεκροι και τρεις τραυματιες ο απολογισμος των θυματων τροχαιου δυστυχηματος στο Μεταξουργειο.
  • Ικανοποιηση στο Βελιγραδι για την αρση των κυρωσεων που ειχε επιβαλει το Συμβουλιο Ασφαλειας.
  • Πρωτη επισημη εμφανιση του Κιρο Γκλιγκοροφ αποψε με τον Αμερικανο υπουργο Εξωτερικων.
  • Στη μαχη των ευρωπαικων κυπελων μπασκετ ο Ολυμπιακος με την τουρκικη Ουλκερ και ο Ηρακλης με τη Λεβερκουζεν.
  • Καλοκαιρια αλλα ηλιο με δοντια στη βορεια Ελλαδα προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζεται η σταθερη βελτιωση της υγειας του πρωθυπουργου,οπως προκυπτει απο το πρωτο ιατρικο ανακοινωθεν της ημερας,που διαβασε ο αντιπροεδρος του Ωνασειου κ. Σκαλκεας.Συμφωνα με αυτο η γενικη κατασταση του πρωθυπουργου παρουσιασε και κατα το τελευταιο 24ωρο Βελτιωση.Η προσπαθεια αποσυδεσης του απο τον αναπνευστηρα συνεχιζεται ομαλα χωρις προβληματα.Απαντωντας στις ερωτησεις των δημοσιογραφων ο κ. Σκαλκεας τονισε οτι η ολικη αποσυνδεση πιθανον να γινει αυριο και οτι το επομενο βημα θα ειναι το σταδιο αναρρωσης.Συμφωνα με τον κ. Σκαλκεα το μικροβιο δεν εντοπισθηκε τελικα αλλα απο την κλινικη και εργαστηριακη εικονα προκυπτει οτι η φλεγμονη υποχωρει κανονικα και ολα δειχνουν οτι υπαρχει βελτιωση.Ο κ. Σκαλκεας ειπε ακομη οτι δεν βλεπει λογους να υπαρξουν περιπλοκες,σταματησε η πρακτικη της τεχνικης υπνωσης,ο πρωθυπουργος ειναι σε πληρη διαυγεια,δεν παιρνει καρδιοτονωτικα χαπια και δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα με την βαλβιδα που του ειχε τοποθετηθει το 1988.Τελος ο κ. Σκαλκεας δεν θελησε να σχολιασει δηλωσεις συναδελφων του,ωστοσο χαρακτηρισε αντιδεολογικο το φαινομενο να μιλουν ορισμενοι που δεν εχουν εξετασει τον πρωθυπουργο και κατα συνεπεια δεν εχουν ιδιαν γνωση της καταστασης.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε και σημερα οτι δεν υπαρχει θεμα ορισμου μεταβατικου πρωθυπουργου και προσθεσε οτι ολα τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ειναι ενωμενα στο πλευρο του Ανδρεα Παπανδρεου.Τονισε επισης οτι δεν τιθεται επι του παροντος θεμα εκπροσωπησης της χωρας στη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης,αλλα διευκρινησε οτι σε καθε περιπτωση θα σεβαστουμε τους θεσμους και πανω απ'ολα το Συνταγμα.

Ολα τα πιθανα σεναρια που εξαρτωνται απο την πορεια της υγειας του πρωθυπουργου συζητησαν τα μελη του Πολιτικου Συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας και τονισαν οτι πρεπει να επιλυθει το συντομοτερο δυνατον το προβλημα του κενου εξουσιας που εχει δημιουργηθει. Ο κ.Βασιλης Μαγγινας τονισε οτι το κομμα του ανησυχει για τη ρευστοτητα που επικρατει στον κυβερνητικο χωρο και εκτιμησε οτι θα υπαρξουν προωρες εκλογες με πρωτοβουλια της κυβερνησης.

Στην αγορα τωρα παρατηρουνται τασεις πληρους εξομαλυνσης,γεγονος που βοηθησε και η ιδιαιτερα θετικη εκθεση της Κομισιον,που διαπιστωνει βελτιωση ολων των μεγεθων της ελληνικης οικονομιας.Στο χρηματιστηριο συνεχισθηκαν και σημερα οι ανοδικες τασεις με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων των μετοχων να σημειωσει ανοδο 1,62% και να κλεισει στις 880,3 μοναδες,ανακτωντας ετσι μερος του χαμενου εδαφους των προηγουμενων ημερων.

Την ικανοποιηση του για το περιεχομενο της εκθεσης της Ευρωπαικης επιτροπης,για την πορεια και τις προοπτικες της ελληνικης οικονομιας, εξεφρασε ο υπουργος εθνικης οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, που χαρακτηρισε την εκθεση ως την καλυτερη απο το 1981. Ο κ. Παπαντωνιου τονισε οτι η πορεια αυτη θα συνεχισθει με ακομη ταχυτερους ρυθμους το 1996 και υποσχεθηκε οτι θα υπαρξουν εκπληξεις στην εισοδηματικη πολιτικη.Την ικανοποιηση της κυβερνησης εξεφρασε επισης και ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης,που τονισε οτι απο την εκθεση αποδεικνυεται πως αναγνωριζονται διεθνως τα θετικα αποτελεσματα της ελληνικης οικονομιας,η οποια απεκτησε κυρος και το οποιο η κυβερνηση σκοπευει να ενισχυσει περαιτερω.

Στο μεταξυ,σε εξελιξη βρισκεται απο το απογευμα το Πανεργατικο συλλαλητηριο που διοργανωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ,με βασικο αιτημα τον τερματισμο της λιτοτητας και μετρα για την αντιμετωπιση της ανεργιας.Στο συλλαλητηριο παιρνουν μερος και οι συνταξιουχοι που ζητουν εκτος απο τις αυξησεις των αποδοχων τους,την επανασυνδεση της κατωτατης συνταξης ειτε με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη,ειτε με το 80% των αποδοχων των εν ενεργεια υπαλληλων.Οι διαδηλωτες συγκεντρωθηκαν στην πλατεια Κανιγγος και μετα τις ομιλιες των συνδικαλιστων σχηματισθηκε πορεια προς τη βουλη,οπου επιδοθηκε ψηφισμα με τα αιτηματα των εργατων,υπαλληλων και συνταξιουχων.

Να ακυρωθουν οι απολυσεις των συμβασιουχων της ΔΕΗ,προτεινε ο εισαγγελεας του Αρειου Παγου Αθανασιος Σιουλας,κρινοντας οτι οι διαταξεις του επιμαχου νομου ειναι αντισυνταγματικες.Στο Ανωτατο δικαστηριο συζητηθηκαν οι αιτησεις αναιρεσης που εχει υποβαλει η διοικηση της ΔΕΗ,εναντιον των αποφασεων των δικαστηριων που εχουν δικαιωσει τους απολυθεντες.Αν τελικα γινει δεκτη η προταση αυτη τοτε θα πρεπει να επαναπροσληφθουν περιπου πεντε χιλιαδες απολυμενοι συμβασιουχοι.Παντως ο εισηγητης της υποθεσης προτεινε να γινουν εν μερει δεκτες οι αιτησεις της ΔΕΗ,αλλα προτεινε να ακυρωθουν οι απολυσεις οσων ειχαν συμπληρωσει διετη υπηρεσια και δεν ειχαν νταχθει στο τακτικο προσωπικο. Το δικαστηριο επιφυλαχθηκε να εκδοσει την αποφαση του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ιδιαιτερη ικανοποιηση εγινε δεκτη απο τους πολιτικους και οικονομικους κυκλους της Σερβιας, η αρση των κυρωσεων κατα της Νεας Γιουγκοσλαβιας απο το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ, λιγες μολις μερες μετα την μονογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας στο Ντειτον του Οχαιο. Ο ρωσος υπουργος εξωτερικων, Αντρει Κοζιρεφ, δηλωσε οτι η χωρα του ειναι ετοιμη να επαναλαβει τις εμπορικες της σχεσεις με τη Νεα Γιουγκοσλαβια, τωρα που ηρθη πλεον το εμπαργκο.Σημερα αλλωστε, αναχωρησε για το Ζαγκρεμπ αποστολη του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη, προκειμενου να μελετησει προγραμμα σχετικα με την διεξαγωγη εκλογων στη Βοσνια-Ερζεγοβινη οπως προβλεπει η συμφωνια του Ντειτον.

Την ικανοποιηση της για τη χθεσινη δηλωση του ισραηλινου πρωθυπουργου, Σιμον Περες, οτι θελει ειρηνη με τη Δαμασκο, εξεφρασε η Συρια τονιζοντας ομως οτι τα λογια θα πρεπει να συνοδευονται απο εργα.Οι δυο χωρες εχουν σειρα επαφων απο το 1991, αλλα εξακολουθει να υπαρχει αδιεξοδο σε οτι αφορα το αιτημα της Συριας για την καθολικη αποχωρηση των ισραηλινων στρατευματων απο τα υψιπεδα του Γκολαν και την επιστροφη της περιοχης στην Συρια.

Με τον προεδρο των Σκοπιων Κιρο Γκλιγκοροφ συναντανται αποψε ο αμερικανος υπουργος Αμυνας Ουιλιαμ Περι,που βρισεκται στη γειτονικη χωρα. Προκειται για την πρωτη δημοσια εμφανιση του προεδρου Γκλιγκοροφ υστερα απο την αναρρωση του απο τον σοβαρο τραυματισμο του κατα την εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου στις 3 Οκτωβριου στα Σκοπια.

Την διαβεβαιωση οτι θα συνεχισει την πολιτικη του απερχομενου προεδρου της Πολωνιας, Λεχ Βαλεσα, στους τομεις της εξωτερικης πολιτικης και της ασφαλειας, εδωσε ο νεος προεδρος της χωρας Αλεξαντερ Κβασνιεφσκι.Σε συνεντευξη του στη γαλλικη Λιμπερασιον, ο Κβασνιεφσκι χαρακτηρισε βιαστικες τις παραιτησεις των υπουργων Εξωτερικων, Αμυνης και Εσωτερικων, εφοσον η πολιτικη των υπουργειων αυτων δεν προκειται να αλλαξει.Σημειωνεται οτι οι τρεις αυτοι υπουργοι ειχαν διοριστει απο τον Βαλεσα.

Σε ποινες φυλακισης και καταναγκαστικης εργασιας, καταδικασε το Ανωτατο Δικαστηριο του Καιρου 20 μελη της οργανωσης Αδελφοι Μουσουλμανοι, με την κατηγορια της συστασης παρανομης οργανωσης. Παραλληλα, το δικαστηριο αποφασισε το κλεισιμο των κεντρικων γραφειων της οργανωσης, την κατασχεση ολων των περιουσιακων στοιχειων και εγγραφων της, καθως και την απαγορευση εκδοσης της εβδομαδιαιας εφημεριδας, Αλ Νταουα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκεντρωση στα προπυλαια και πορεια στο υπουργειο Παιδειας, εκαναν το μεσημερι φοιτητες πανεπιστημαικων σχολων της Αθηνας, ζητωντας αυξηση των δαπανων για την Παιδεια, συνεχιση της δωρεαν διανομη συγγραμματων και διαφωνοντας με το ενδεχομενο να ιδρυθουν ιδιωτικα πανεπιστημια. Εκπροσωποι των φοιτητων συναντηθηκαν με το γενικο γραμματεα του υπουργειου Γιαννη Παναρετο στον οποιο εξεθεσαν τα αιτηματα τους.Συμφωνα με τους φοιτητες ο κ.Παναρετος δεν δεσμευτηκε για την επιλυση των προβληματων.Οι φοιτητες προγραμματιζουν νεα συγκεντρωση και πορεια, ενω συνεχιζονται οι καταληψεις στα τμηματα Χημικων, Μεταλλειολογων, Ηλεκτρολογων του Μετσοβειου, στη Νομικη, ΑΣΟΕΕ, Ιατρικη, Οδοντιατρικη, Νοσηλευτικη Αθηνων, τμηματα του Πανεπιστημιου Πατρων και του Πολυτεχνειου Ξανθης. Πανεκεπαιδευτικο συλλαλητηριο πραγματοποιησαν και οι φοιτητες της Πολυτεχνικης σχολης Ξανθης.Η γενικη συνελευση των φοιτητων του Πολυτεχνειου Ξανθης αποφασισε να συνεχισει την καταληψη των κτιριων της σχολης μεχρι την Τεταρτη, οποτε θα συγκληθει νεα γενικη συνελευση.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιησαν και οι δασκαλοι και νηπιαγωγοι της Θεσσαλονικης οι οποιοι απηργησαν σημερα μαζι με τους συναδελφους τους της Κεντρικης Μακεδονιας και της Θρακης, στο πλαισιο των κυλιομενων κινητοποιησεων του κλαδου.Οι απεργοι πραγματοποιησαν συγκεντρωση σε κεντρικο θεατρο και ο προεδρος του Συλλογου Δασκαλων και Νηπιαγωγων Θεσσαλονικης, Νικος Φασφαλης,δηλωσε οτι το ποσοστο συμμετοχης στην απεργια, εφτασε το 85%.

Τη δυσφορια της εξεφρασε η ελληνικη κυβερνηση για τη συναντηση του υπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας με τους ομολογους του της Γερμανιας, της Βρετανιας,της Γαλλιας,της Ιταλιας και της Ισπανιας,οι οποιοι του εξεφρασαν την υποστηριξη τους για την Τελωνειακη Συνδεση της Τουρκιας με την Κοινοτητα. Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων δηλωσε οτι οι σχεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης με τριτες χωρες θα πρεπει να κινουνται στο πλαισιο της κοινης εξωτερικης πολιτικης και αμυνας και προσθεσε οτι γυρω απο τις ελληνικες θεσεις συσπειρωνεται μια ιδιαιτερα σημαντικη ομαδα κρατων-μελων της Ευρωπαικης Ενωσης.Στο μεταξυ,οπως διευκρινησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος η πρωθυπουργος της Τουρκιας εχει προσκληθει απο την ισπανικη προεδρια,αλλα δεν θα παρει μερος ουτε στη Συνοδο Κορυφης αλλα ουτε και στο γευμα.

Στον Εισαγγελεα οδηγηθηκε ο 65χρονος γεωργος Ευαγγελος Γαλανης, που χθες πυροβολησε και τραυματισε τεσσερις αστυνομικους οι οποιοι επιχειρησαν να τον αφοπλισουν μεσα στην αγροικια του, στο Κοκκαρι Σαμου.Ο δραστης κατεφυγε στην αγροικια του οπλισμενος με κυνηγετικη καραμπινα, προκειμενου ν' αποφυγει την συλληψη του, αφου λιγες ωρες νωριτερα ειχε πυροβολησει τον 24χρονο συμπατριωτη του Στελιο Χατζηνικολαου, επειδη νομιζε οτι θα του εκλεβε τα προβατα.Κρισιμη ειναι η κατασταση της υγειας του υπαστυνομου Νικολαου Χατζημανωλη και του διοικητη του αστυνομικου τμηματος Σαμου, Βασιλειου Γατσα, που τραυματιστηκαν στο προσωπο και κινδυνευουν να χασουν την οραση τους.Οι δυο τους νοσηλευονται στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο.

Απο τη Δευτερα 27 του μηνος μπορουν να υποβαλλουν τις αιτησεις τους οι ενδιαφερομενοι να συμμετασχουν στον διαγωνισμο,που θα πραγματοποιηθει το Μαρτιο για την πληρωση 5.562 θεσεων σε νοσοκομεια, Κεντρα Υγειας και αλλους χωρους στον τομεα της υγειας.Η προθεσμια υποβολης αιτησεων, που γινεται στις κατα τοπους Νομαρχιες ληγει στις 18 Δεκεμβριου.

Την ανασυνταξη της κοινωνιας με τη συρρικνωση των εξουσιων του κρατους και τη διευρυνση των ελευθεριων του πολιτη προτεινε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης,μιλωντας στο Ελληνογαλλικο Επιμελητηριο. Ο κ.Σαμαρας υπογραμμισε οτι τα περισσοτερα κομματα αποφευγουν τις σαφεις προτασεις για το απαιτητικο αυριο και εκανε ιδιαιτερη αναφορα στην πορεια της οικονομιας επιμενοντας στην προταση του για επιθετικη διολισθηση της δραχμης. ωστε να βελτιωθει η ανταγωνιστικοτητα της εγχωριας παραγωγης.Για τα εθνικα θεματα υποστηριξε οτι η Ελλαδα εχασε τα παντα στο προβλημα των Σκοπιων,ενω για το Κυπριακο ταχθηκε υπερ της Πανεθνικης Διασκεψης.

Την αναγκη αλλγων στο πολιτικο συστημα,τους συσχετισμους και τις επιλογες,υπογραμμισε ο Νικος Κωνσταντοπουλος,σε ομιλια του στη Ναυτιλιακη λεσχη Περαια.Ο προεδρος του Συνασπισμου εκανε επισης λογο για κυβερνητικη αποτυχια στην αντιμετωπιση της πολιτικης και κοινωνικης κρισης και επανελαβε την προταση του κομματος του για τον εκδημοκρατισμο του πολιτικου συστηματος.

Αρχισαν το πρωι στη Ροδο οι εργασιες του ετησιου τακτικου συνεδριου της Κεντρικης Ενωσης Δημων και Κοινοτητων Ελλαδας, με τη συμμετοχη 2.000 περιπου συνεδρων. Εξεταζεται η αναβαθμιση του κυρους και του ρολου του θεσμου της τοπικης αυτοδιοικησης καθως επισης και τα αμεσα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι οργανισμοι τοπικης αυτοδιοικησης. Στο συνεδριο παραβρισκεται ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος καθως και εκπροσωποι του πολιτικου και οικονομικου κοσμου. Ο Προεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος, τονισε οτι το συνεδριο αυτο ειναι ενας νεος σταθμος στην ιστορια του θεσμου, γιατι συνδεεται με την εναρξη της διοικητικης μεταρρυθμισης που σημειωνεται στη χωρα μας.

Δυο νεοι ανθρωποι εχασαν τη ζωη τους το πρωι σε τροχαιο δυστυχημα. Προκειται για τον 23χρονο Νικο Μαντα και την 22χρονη Αλεξια Παναγιωτοπουλου, οι οποιοι σκοτωθηκαν στην περιοχη Μεταξουργειου, οταν ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο που οδηγουσε ο Ανδρεας Μωρος,21 ετων, μπηκε στο αντιθετο ρευμα και συγκρουσθηκε διαδοχικα με τη βεσπα στην οποια επεβαιναν τα θυματα, με ενα ΙΧ αυτοκινητο που οδηγουσε ο 39χρονος Μιχαλης Τσακαλοφας και μ'ενα μοτοποδηλατο.Ελαφρα τραυματισμενοι ειναι ο οδηγος του μοτοποδηλατου Γιαννης Θεοκτιστος, ο Μιχαλης Τσακαλοφας και ο Ανδρεας Μωρος.

Η Βουλη συνδεθηκε και επισημα σημερα με το Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων και ολες τις Τραπεζες Δεδομενων που αυτο διαθετει. Σε τελετη που εγινε το πρωι στο εντευκτηριο των βουλευτων, παρουσια και του γενικου διευθυντη του ΑΠΕ, Ανδρεα Χριστοδουλιδη, ο προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, ανακοινωσε οτι η συνδεση καλυπτει τις αναγκες των μελων του Κοινοβουλιου και των υπηρεσιων του σε οτι αφορα την ενημερωση της Βουλης και την αμεσοτερη και εγκυροτερη πληροφορηση των βουλευτων, των κομματων, των δημοσιογραφων που εργαζονται στο Κοινοβουλιο. Στη Βουλη εγκατασταθηκαν οχτω ηλεκτρονικοι υπολογιστες μεσω των οποιων οι ενδιαφερομενοι μπορουν να αντλησουν ενα ευρυ φασμα πληροφοριων του Αθηναικου Πρακτορειου Ειδησεων, πληροφοριες που σχετιζονται με τη γενικη ειδησεογραφια, καθως και με τη δυνατοτητα προσβασης στις Τραπεζες Δεδομενων του ΑΠΕ οπου φιλοξενουνται, μεταξυ αλλων, βιογραφιες Ελληνων πολιτικων, αποτελεσματα εκλογων και ειδησεις του ΑΠΕ απο το 1989 μεχρι σημερα.

Στοχος εμπρηστων εγινε το πρωι γραφειο της Ολυμπιακης Αεροποριας, στη Ζυριχη.Αγνωστοι εσπασαν την πορτα της εισοδου του γραφειου και ερριξαν εμπρηστικο μηχανισμο, προκαλωντας ζημιες περιπου 13 εκατ. δραχμων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Σχεδιο συμφωνιας μεταξυ Καλλιτεχνικης Διευθυνσης και Οργανισμου Πολιτιστικης Πρωτεουσας, Θεσσαλονικη 1997, θα ανακοινωθει την ερχομενη εβδομαδα, ενω ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος, δηλωσε οτι ο Οργανισμος Πολιτιστικης Πρωτευουσας θα χρηματοδοτηθει με το ποσο των 60 δις δραχμων.

Τις προτασεις του για την περιφερειακη πολιτικη στον Πολιτισμο, θα ανακοινωσει αυριο στο Συνεδριο της Ροδου για την Τοπικη Αυτοδιοικηση ο υφυπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος.Σε συνεντευξη που εδωσε σημερα καθορισε τις αρμοδιοτητες του οι οποιες αφορουν, τον προεδρο της Γνωμοδοτικης Επιτροπης για τα Εικαστικα. Την δημιουργια δυο εθνικων δικτυων για τις Εικαστικες Τεχνες και τους Δημοτικους Κινηματογραφους.Την παρουσιαση ιερων κειμηλιων του Αγιου Ορους σε εκθεση στην Πολιτιστικη Πρωτευουσα Θεσσαλονικη '97, και τελος, την αναθεση της μελετης για το Μουσειο Ακροπολεως απο το Ιδρυμα Μελινα Μερκουρη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ακομη ελληνικες ομαδες αγωνιζονται αποψε στο πλαισιο του ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ.Ο Ολυμπιακος αντιμετωπιζει στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας την Τουρκικη Ουλκερ, ενω ο Ηρακλης δοκιμαζεται στη Γερμανια, οπου θα παιξει με τη Λεβερκουζεν. Το παιχνιδι του Ολυμπιακου θ'αρχισει στις 10 παρα τεταρτο, ενω το ματς του Ηρακλη αρχιζει στις 9 και τεταρτο.

Το θεατρο του παραλογου συνεχιζεται στα διοικητικα πραγματα της ΑΕΚ. Χθες αποχωρησε ο Δημητρης Μελισσανιδης, που ειχε επιστρεφει πριν απο λιγες ημερες, ενω ο μεγαλομετοχος και προεδρος της ΠΑΕ, Μιχαλης Τροχανας, επανεφερε στο Δ.Σ τους κυριους Γιδοπουλο και Καρρα. Αυτος ακριβως ηταν και ο λογος που οδηγησε τον κ. Μελισσανιδη σε παραιτηση.

Ο Βουλγαρος διεθνης μεσοαμυντικος ποδοσφαιριστης, Εμιλ Κρεμενλιεφ ειναι απο χθες και μεχρι το καλοκαιρι του 1997, ποδοσφαιριστης του Ολυμπιακου. Η μεταγραφη ολοκληρωθηκε αργα χθες το βραδυ,μετα απο πολυωρες διαπραγματευσεις που ειχαν οι "ερυθρολευκοι" με τη διοικηση της Λεφσκι Σοφιας.Ο Κρεμενλιεφ αναμενεται στην Ελλαδα τη Δευτερα για μονιμη εγκατασταση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονες ανοδικες τασεις επικρατησαν και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα οι τιμες των μετοχων να αποκομισουν σημαντικα κερδη. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 880,33 μοναδες, ενισχυμενος κατα 1,62%, ενω η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 10,6 δισεκατομμυρια δραχμες. Χρηματιστηριακοι παραγοντες αποδιδουν το αγοραστικο ενδιαφερον των επενδυτων, τοσο στη βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου, οσο και στη θετικη εκθεση της Κομισιον για την πορεια της ελληνικης οικονομιας. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,71%, Ληζιγκ πτωση 0,35%, Ασφαλειες πτωση 0,61%, Επενδυσεις ανοδος 2,30%, Βιομηχανιες ανοδος 1,84%, Κατασκευων ανοδος 4,77%, Συμμετοχων ανοδος 2,72%, Διαφορες ανοδος 0,85%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με κερδη 3,52%.

Ενισχυμενο εκλεισε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες προς 236,901 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα,η θερμοκρασια θα ανεβει,αλλα στα βορεια το κρυο θα ειναι τσουχτερο.Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει -8 με 12 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα -3 με 15 και στα νησια του Αιγαιου 3 με 13.Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 2 με 14 και -4 με 10 αντιστοιχα θα εχουν Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Friday, 24 November 1995 - 14:17:40