Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

==========

Για τριτη συνεχη χρονια το Ψοσμος ΦΜ - Ηελλενιψ Πθβλιψ Ραδιο, διοργανωνει την εκπομπη "Ο Γυρος του Κοσμου." Μια εκπομπη που την παραμονη της Πρωτοχρονιας γεφυρωνει την αποσταση που χωριζει Ελληνες στα πεντε σημεια του οριζοντα. Την Κυριακη 31 Δεκεμβριου μεταξυ 11πμ και 1μμ Ελληνες απο ολο τον κοσμο θα βγουνε Ζωντανα στον αερα για να δωσουν τις ευχες τους και να πουν τα νεα τους στους χιλιαδες Ελληνες ακροατες του δικτυου του Ψοσμος ΦΜ. Οσοι απο εσας ενδιαφερεστε μπορειτε να συμμετασχεται στον "Γυρο του Κοσμου" στελνοντας το τηλεφωνο σας στην ηλεκτρονικη διευθυνση: ψοσμοσμφ@ιχ.νετψομ.ψομ (Παρακαλουμε να χρησιμοποιησετε αυτη την ηλεκτρονικη διευθηνση μονο για να ανταποκριθειτε σ'αυτη την προσκληση. Το ψοσμοσμφ δεν ειναι τυπογραφικο λαθος).

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων που κυριαρχουν στην Ελλινικη και εξωτερικη επικαιροτητα:

Σταθερη η πορεια της υγειας του πρωθυπουργου.Διαπιστωθηκε η ταυτοτητα του μικροβιου που προκαλεσε τη λοιμωξη.

Θα κανω το καθηκον μου δηλωσε ο Γιωργος Παπανδρεου μετα τη συναντηση του με τον προεδρο της Δημοκρατιας.

Συσκεψη των πολιτικων αρχηγων θα ζητησει ο Νικος Κωνσταντοπουλος απο τον Κωσταντινο Στεφανοπουλο.

Εκκληση του ΣΕΒ να ψηφισθει ο προυπολογισμος και το προγραμμα συγκλισης,ωστε να συνεχισθει η σταθεροποιηση της οικονομιας.

Αλλοι 16 καταληψιες του Πολυτεχνειου καταδικασθηκαν σε ποινες φυλακισης απο 31 μεχρι 40 μηνες.

Ικανοποιημενη η Δυση απο την υπογραφη,στο Παρισι,της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον,για τη Βοσνια.

Στο χαος εξακολουθει να βρισκεται η Γαλλια,λογω των συνεχιζομενων απεργιακων κινητοποιησεων.

Η ανεργια και η αντιμετωπιση της,το κυριο θεμα συζητησης της Συνοδου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης στη Μαδριτη.

Στις φυλακες Κορυδαλλου και παλι ο Αντωνης Αραβαντινος,επειδη παραβιασε τον ενα απο τους τρεις ορους αποφυλακισης του.

Την επιβολη υψηλου ασφαλιστρου στους κακους οδηγους εξεταζουν οι ασφαλιστικες εταιριες.

Νεα κοντρα κυβερνησης - Νεας Δημοκρατιας για την Τελωνειακη Συνδεση Τουρκιας-Κοινοτητας.

Κηδευθηκε δημοσια δαπανη ο Μποστ.

Μικρη ανοδος 0,23% στο Χρηματιστηριο.

Υποχωρουν οι βροχες,εξασθενουν οι ανεμοι,ανεβαινει η θερμοκρασια.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθερη χαρακτηριζεται η πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, στο ιατρικο ανακοινωθεν και επισημαινεται οτι ο ασθενης συνεχιζει να αναπνεει χωρις τη βοηθεια του αναπνευστηρα, ειναι απυρετος και υποβαλλεται σε αντιμικροβιακη αγωγη. Στο μεταξυ απο τις εργαστηριακες εξετασεις διαπιστωθηκε τελικα η ταυτοτητα του μικροβιου που προκαλεσε τη νεα λοιμωξη στον πρωθυπουργο. Προκειται για την ψευδομοναδα, μικροβιο που προυπηρχε στον οργανισμο του κ. Παπανδρεου και για αγνωστους λογους εγινε λοιμογονο, προκαλωντας τον πυρετο. Οπως ελεγαν θεραποντες γιατροι, ο κ. Παπανδρεου φαινεται οτι εχει ξεπερασει πληρως την λοιμωξη, η οποια προκληθηκε απο μικροβιο στο αιμα. Παντως,δεν κρυβουν την ανησυχια τους, επειδη, οπως λενε, οσο βρισκεται στη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας ελοχευουν ενδονοσοκομειακες λοιμωξεις. Ο κ. Παπανδρεου ξυπνησε γυρω στις 8 το πρωι, οποτε και τον επισκεφθηκαν οι θεραποντες γιατροι του, οι οποιοι σε κατ'ιδιαν συζητησεις τους με τους δημοσιογραφους, ειπαν οτι τον βρηκαν ευδιαθετο. Αναφορικα με τα τα νεφρα, η λειτουργια τους εξακολουθει να υποστηριζεται με περιοδικη αιμοκαθαρση, ενω η καρδιακη λειτουργια δεν παρουσιαζει καμια μεταβολη.

Το μεσημερι ο προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας Κωσταντινος Στεφανοπουλος, δεχθηκε,υστερα απο πρωτοβουλια του,τον υπουργο παιδειας Γιωργο Παπανδρεου,με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν την πολιτικη κατασταση της χωρας. Εξερχομενος του Προεδρικου Μεγαρου ο υπουργος Παιδειας δηλωσε οτι εγινε συζητηση για τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις,ενω σε ερωτηση για πιθανες πρωτοβουλιες του,απαντησε οτι κανει το καθηκον του.

Ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος καλεσε την κυβερνητικη πλειοψηφια να αντιμετωπισει αμεσως το προβλημα,στα πλαισια των συνταγματικων προβλεψεων,τονιζοντας οτι η χωρα πρεπει γρηγορα να αποκτησει πρωθυπουργο, αφου, οπως ειπε, ειναι φανερο πλεον οτι ο πρωθυπουργος αδυνατει να ασκησει τα καθηκοντα του. Ο κ.Κωνσταντοπουλος θα γινει δεκτος αυριο απο τον προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, απο τον οποιο θα ζητησει να διερευνησει το ενδεχομενο συγκλησης των πολιτικων αρχηγων για να αντιμετωπισθει το πολιτικο προβλημα, απο την ασθενεια του πρωθυπουργου. Παραδεχθηκε ωστοσο οτι υπαρχει συνταγματικο προβλημα, σχετικα με τις διαδικασιες αντικαταστασης του πρωθυπουργου.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Νικος Αθανασακης τονισε οτι δεν μπορει να δοθει τωρα απαντηση για το μεχρι ποτε θα αναπληρωνεται ο πρωθυπουργος, ενω σχολιαζοντας τη δηλωση του κ.Κωνσταντοπουλου οτι ο πρωθυπουργος δεν μπορει να ασκει τα καθηκοντα του τονισε οτι το θεμα αυτο ειναι ιατρικου περιεχομενου και ο ιδιος δεν θελει να επεισελθει. Για τη συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων ειπε οτι δεν προβλεπεται απο πουθενα τετοια διαδικασια.

Εκκληση προς τις πολιτικες δυναμεις του τοπου,ωστε η ασθενεια του πρωθυπουργου να μην επηρεασει την ψηφιση του προυπολογισμου και το προγραμμα συγκλισης,προκειμενου να συνεχισθει η σταθεροποιηση της ελληνικης οικονομιας,απηυθυνε ο προεδρος του ΣΕΒ,Ιασων Στρατος,μετα τη συναντηση του με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας,Μιλτιαδη Εβερτ. Ο κ.Στρατος διατυπωσε ενστασεις για τα μεγεθη του προυπολογισμου λεγοντας οτι οι δαπανες ειναι μεγαλυτερες απο τον πληθωρισμο, οι προβλεψεις για τα εσοδα υπεραισιοδοξες και οτι δεν υπαρχουν οι απαραιτητες διαρθρωτικες αλλαγες που θα εδιναν ωθηση στην ελληνικη οικονομια.Το προεδρειο του ΣΕΒ συναντηθηκε και με τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνη Σαμαρα.

Ιδιαιτερα επικριτικο για τον προυπολογισμο ειναι και το Ινστιτουτο Οικονομικων και Βιομηχανικων Ερευνων (ΙΟΒΕ), που επικρινει την κυβερνηση οτι εμφανιζεται απροθυμη η ανημπορη να πραγματοποιησει το μεγαλο και αποφασιστικο βημα που θα εβγαζε οριστικα την οικονομια απο τον κυκλο των χαμενων ευκαιριων. Το ΙΟΒΕ εκτιμα οτι η κατασταση της οικονομιας παραμενει ευθραυστη,παρα τις βελτιωσεις ορισμενων δεικτων,οι οποιες δεν θα εχουν αντικρυσμα το 1996.Τελος επισημαινει πως αν η Ελλαδα δεν κατορθωσει να ενταχθει στο μηχανισμο του ενιαιου νομισματικου χωρου, οι αρνητικες συνεπειες για τη χωρα μας θα ειναι σοβαροτατες και θα επεκτεινονται πολυ περα απο τις αμιγως οικονομικες.

Δεκαεπτα νεαροι που ειχαν καταλαβει το Πολυτεχνειο και οι οποιοι αποτελουν την τεταρτη απο τις συνολικα εξι ομαδες των κατηγορουμενων, δικαστηκαν σημερα στο Αυτοφωρο Τριμελες Πλημελειοδικειο της Αθηνας. Απο τους 17 κατηγορουμενους, παροντες ηταν οι οι εννεα. Οι υπολοιποι δικαστηκαν ερημην. Το δικαστηριο εκρινε ενοχους τους 16 και κηρυξε αθωο το Γιωργο Κουκουσουλα. Οι επτα απο τους εννεα παροντες, καταδικαστηκαν σε φυλακιση 31 μηνων ο καθενας προς 1.500 δραχμες την ημερα. Για τεσσερις απο τους επτα, το δικαστηριο διεταξε να μην εχει ανασταλτικο αποτελεσμα η εφεση τους. Προκειται για τους Βασιλη Μεγα, Σταυρο Πετρουλια, Πετρο Αμιλητο και Γιωργο Σταθακη, οι οποιοι οδηγηθηκαν στις φυλακες. Οι τρεις υπολοιποι απο τους επτα, για τους οποιους εχει ανασταλτικο αποτελεσμα η εφεση τους, ασκησαν το ενδικο αυτο μεσο και αφεθησαν ελευθεροι. Οι αποντες καταδικαστηκαν σε φυλακιση 40 μηνων ο καθενας.Η εφεση τους εχει ανασταλτικο αποτελεσμα.

Για προσπαθεια επηρεασμου της δικης των νεαρων που ειχαν συλληφθει στο Πολυτεχνειο, απο βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας και κορυφαια στελεχη της Δικαιοσυνης, εκανε λογο σημερα, στη Θεσσαλονικη, ο Γενικος Γραμματεας Νεας Γενιας Παναγιωτης Τσιλιγκαριδης. Ο κ. Τσιλιγκαριδης τονισε οτι ο ιδιος δεν ειναι αρμοδιος για θεματα Δικαιοσυνης και γι' αυτο δεν μιλησε πριν απο τη δικη αλλα υπηρξε, οπως ειπε, σαφης τοποθετηση και προσπαθεια επηρεασμου της δικης απο το πολιτικο προσωπικο του συντηρητικου χωρου. Δεν θα επρεπε, επισης, ειπε, να υπαρξει και η τοποθετηση του Προεδρου του Αρειου Παγου διοτι ηταν πολιτικη τοποθετηση, δεν ηταν ζητημα της Δικαιοσυνης, υπηρχαν συγκεκριμενοι δικαστες που δικαζουν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Την ικανοποιηση της εξεφρασε η διεθνης κοινοτητα για την υπογραφη στο Παρισι της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον.Παρουσια πολλων ηγετων και ξενων προσωπικοτητων, οι ηγετες της Σερβιας, της Κροατιας και της Βοσνιας υπεγραψαν την συμφωνια, ωστοσο, δεν επετευχθηκε η αναγγελθεισα, απο την αμερικανικη διπλωματια, αμοιβαια αναγνωριση μεταξυ Βοσνιας και Νεας Γιουγκοσλαβιας.Ως ενα πικρο αλλα ωφελιμο φαρμακο, χαρακτηρισε την υπογραφη ο προεδρος της Βοσνιας, Αλια Ιζετμπεκοβιτς, ενω ο Μπιλ Κλιντον απηυθηνε εκκληση στους λαους της Βαλκανικης να αδραξουν αυτην την ευκαιρια για ειρηνη. Ο υπουργος των εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, υπογραμμισε την ιστορικη σημασια της συμφωνιας για τη Βοσνια, ενω την ικανοποιηση της ελληνικης κυβερνησης εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Νικος Αθανασακης.Απο την πλευρα του, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, δηλωσε οτι ειναι πλεον καιρος να αντιληφθουν ολοι οτι ηλθε η ωρα μιας νεας δικαιης ταξης πραγματων και στα ανθρωπινα δικαιωματα.Την ωρα ομως που υπογραφοταν η συμφωνια, στο Σαραγεβο ο βοσνιακος στρατος ανοιξε πυρ εναντιον γαλλικου ελικοπτερου του ΟΗΕ, πληττοντας το με τεσσερις σφαιρες.Ταυτοχρονα, τεσσερις οβιδες εκτοξευθηκαν απο τις σερβικες συνοικιες της πολης προς το κεντρο, χωρις να αναφερθουν θυματα.

Παρ'οτι ομως η υπογραφη της συμφωνιας εγινε με ιδιαιτερη λαμπροτητα στο Μεγαρο των Ηλυσιων Πεδιων, το Παρισι και η υπολοιπη χωρα βυθιζεται για 21η μερα στο χαος, καθως συνεχιζονται με αμειωτη ενταση οι απεργιακες κινητοποιησεις των συνδικατων. Η πρωτευουσα και αλλες μεγαλουπολεις εχουν ουσιαστικα παραλυσει, καθως οι συγκοινωνιες ειναι ανυπαρκτες. Η Γενικη Συνομοσπονδια Εργασιας, το μεγαλυτερο απο τα συνδικατα που συμμετεχουν στις απεργιες στο δημοσιο τομεα, ζητησε απο τον πρωθυπουργο Αλεν Ζιπε να διεξαγαγει τις διαπραγματευσεις με τα συνδικατα, νωριτερα απο την προγραμματισμενη ημερομηνια της 21ης Δεκεμβριου και οι συνομιλιες να καλυψουν ευρυτερο φασμα θεματων.

Την παραιτηση της ανακοινωσε στη Βοννη, η υπουργος Δικαιοσυνης Σαμπινε Λοιτχοισερ-Σναρενμπεργκερ, εξαιτιας της ψηφισης απο την πλειοψηφια των βουλευτων του κομματος των Ελευθερων Δημοκρατων στο οποιο ανηκει, νομοσχεδιου το οποιο επιτρεπει στην αστυνομια να παρακολουθει ιδιωτικες τηλεφωνικες συνδιαλεξεις.

Μετα το δριμυ ψυχος που πληττει τη Ρωσια και εχει σκοτωσει μεχρι τωρα 46 ατομα, επιδημια γριππης σαρωνει τη Μοσχα με αποτελεσμα 52.000 ατομα να ειναι αρρωστα, τα μισα απο τα οποια παιδια. Συμφωνα με τις υγειονομικες υπηρεσιες, ο συνολικος αριθμος των κρουσματων απο τα τελη Νοεμβριου που ξεσπασε η επιδημια, πλησιαζει το μισο εκατομμυριο.

Τραγικο αεροπορικο δυστυχημα σημειωθηκε χθες βραδυ στο αεροδρομιο της Βερονα, στην Ιταλια, με αποτελεσμα να σκοτωθουν 49 επιβαινοντες. Το δυστυχημα συνεβη οταν αεροσκαφος των ρουμανικων αερογραμμων, τυπου Αντονοφ 24, με προορισμο το Βουκουρεστι, συνετριβη απο αγνωστα μεχρι στιγμης αιτια, λιγα λεπτα μετα την απογειωση του απο το αεροδρομιο. Οι 34 απο τους νεκρους ειναι ιταλοι υπηκοοι, οι υπολοιποι ειναι Ρουμανοι και ενας πολιτης της πρωην Γιουγκοσλαβιας.

Εξεγερση αριστερων κρατουμενων σημειωθηκε στις φυλακες Ουμρανιγιε της Κωνσταντινουπολης, οι οποιοι ζητουν καλυτερες συνθηκες διαβιωσης, με αποτελεσμα να τραυματισθουν πανω απο 60 ατομα.Αναμεσα στους τραυματιες ειναι δεκα αστυνομικοι, τρεις στρατιωτες και ενας φυλακας. Συμφωνα με τον διευθυντη της φυλακης, οι δυναμεις ασφαλειας εχουν θεσει υπο ελεγχο την κατασταση στις φυλακες, αλλα 74 κρατουμενοι εξακολουθουν να βρισκονται κλεισμενοι σε ενα κτιριο.Η βια ομως κυριαρχει και σε αλλες περιοχες της πολης, ενοψει μαλιστα των εκλογων της 24ης Δεκεμβριου.Επιθεση με αυτοσχεδιες βομβες δεχθηκαν τα γραφεια του Ρεπουμπλικανικου Λαικου Κομματος και του ισλαμικου Κομματος της Ευημεριας, χωρις ομως να αναφερθουν θυματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιζουν αυριο στη Μαδριτη οι διημερες εργασιες της Συνοδου Κορυφης των αρχηγων κρατων και κυβερνησεων της Ευρωπαικης Ενωσης.Την Ελλαδα οπως ειναι γνωστο θα εκπροσωπησει ο αναπληρων τον πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος,συνοδευομενος απο τους υπουργους Εξωτερικων, Καρολο Παπουλια και Εθνικης Οικονομιας,Γιαννο Παπαντωνιου.Ενα απο τα βασικα ζητηματα που θα απασχολησουν τη Συνοδο ειναι η αντιμετωπιση της ανεργιας,η οποια στην Ευρωπη,συμφωνα με τα επισημα στοιχεια, φθανει στο 11,2% του εργατικου πληθυσμου,γεγονος που αντιστοιχει σε 17 εκατ.ανεργους.

Στις φυλακες Κορυδαλλου, οδηγηθηκε σημερα λιγο μετα τη συλληψη του απο αστυνομικους,ο Αντωνης Αραβαντινος επειδη παραβιασε εναν απο τους τρεις περιοριστικους ορους της αποφυλακισης τους,που ηταν η μη προσεγγιση και εισοδο του σε οποιοδηποτε σωφρονιστικο καταστημα της χωρας. Ορο που ο κ. Αραβαντινος δεν τηρησε κατα τη διαρκεια εξεγερσης των κρατουμενων στις φυλακες Κορυδαλλου, εισηλθε στο χωρο των φυλακων και συγκεκριμενα μεχρι τα γραφεια του διοικητηριου.

Αποθηκη επικινδυνων τοξικων και χημικων αποβλητων, που προερχονται απ'ολη τη χωρα, ειναι το λιμανι του Πειραια, αφου απο τους προβλητες του διακινειται το 95% των αποβλητων, που με τα πλοια μεταφερονται σε σταθμους επεξεργασιας του εξωτερικου. Αυτο τονισε ο Νομαρχης Πειραια Χρηστος Φωτιου, ο οποιος μαζι με ομαδα ειδικων επιστημονων της Νομαρχιας ερευνησαν σε βαθος το συστημα της καθ'ολα νομιμης διακινησης των επικινδυνων τοξικων.Ο κ.Φωτιου τονισε οτι μεχρι τωρα το προβλημα αντιμετωπιζοταν αποσπασματικα και κατα περιπτωση.Αυτη λοιπον η διαδικασια συνεχισε θα αλλαξει και αν σε πεντε χρονια δεν λυθει το προβλημα η Νομαρχια Πειραια θα απαγορευσει τη διακινηση των τοξικων αποβλητων απο το λιμανι του Πειραια. Συμφωνα με επισημα στοιχεια της Νομαρχιας Πειραια τα τελευταια πεντε χρονια διακινηθηκαν απο το λιμανι 655.359 κιλα τοξικων και επικινδυνων αποβλητων και αγνωστες ποσοτητες παραμενουν αποθηκευμενες στις ειδικες δεξαμενες του ΟΛΠ, οι υπηρεσιες του οποιου, ομως, συμφωνα με τον κ. Φωτιου δεν αναφερουν την υπαρξη και την ακριβη θεση τους.

Το ενδεχομενο να επιβαλουν υψηλο επασφαλιστρο στους κακους οδηγους, οι οποιοι προκαλουν συνεχως ατυχηματα, εξεταζουν οι ασφαλιστικες εταιριες. Αυτο επεσημανε σημερα ο Προεδρος της Επιτροπης Ατυχηματων της Ενωσης Ασφαλιστικων Εταιριων Ελλαδας Γιωργος Σκουρτης στη διαρκεια ειδικης εκδηλωσης που εγινε στα γραφεια της Ενωση. Ο κ. Σκουρτης τονισε οτι στις δυτικες χωρες οι ασφαλισμενοι που διαπιστωνεται οτι οδηγουν υπο την επηρεια μεθης επιβαρυνονται με υψηλα ασφαλιστρα, ενω παραλληλα τιμωρουνται απο τους κωδικες οδικης κυκλοφοριας με βαριες ποινες. Στο πλαισιο αυτο, προσθεσε η Ενωση συμφωνει με την προθεση του υπουργου Μεταφορων, Ευαγγελου Βενιζελου να τροποποιηθει επι το αυστηροτερον, ο Κωδικας Οδικης Κυκλοφοριας για τις περιπτωσεις των κακων οδηγων.

Οι αυξησεις του 2,5 συν 2,5% δεν καλυπτουν τις απωλειες του εισοδηματος των δημοσιων υπαλληλων απο τη δεκαετη λιτοτητα, τονισε ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ,Γιαννης Κουτσουκος,μετα τη συναντηση του με τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνη Σαμαρα.Ο κ.Κουτσουκος χαρακτηρισε αδικο το φορολογικο συστημα και τονισε οτι οι δαπανες του προυπολογισμου για την υγεια και την παιδεια δεν ανταποκρινονται στις πραγματικες αναγκες.

Νεα επιθεση κατα της κυβερνησης για το θεμα της Τελωνειακης Συνδεσης Τουρκιας - Κοινοτητας εξαπελυσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,υποστηριζοντας πως η αδιαφορια της κυβερνησης στο θεμα αυτο ηταν εγκληματικη.Ο κ.Εβερτ επεκρινε επισης και ορισμενα μεσα ενημερωσης,γιατι οπως υποστηριξε,υποβαθμισαν την ειδηση.

Απαιτουμε την ελαχιστη υπευθυνοτητα απο τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης,απαντησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος και διερωτηθηκε αν θα πρεπει να αποδωσει στον κ.Εβερτ πληρη συγχυση,ακρατο λαικισμο η ακρατη υποκρισια.Ο κ.Αθανασακης παρεπεμψε σε σχετικες δηλωσεις,στο παρελθον,του κ.Εβερτ και προσθεσε οτι αν νομιζουν οτι μπορουν να εκμεταλλευονται καθε θεμα η να αλλαζουν θεσεις,ας το κανουν αλλα πρεπει να ξερουν οτι κρινονται απο το λαο.

Ψηφιστηκε κατα πλειοψηφια, σημερα στη Βουλη, η τροπολογια με την οποια μεταβιβαζεται στους εργαζομενους το 49% των μετοχων των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Η τροπολογια συναντησε την αντιδραση των κομματων της αντιπολιτευσης, ωστοσο, ο υπουργος Βιομηχανιας Αναστασιος Πεπονης αντετεινε οτι η συμφωνια οδηγει στην καλυτερη δυνατη λυση για το μελλον των Ναυπηγειων και τονισε οτι απαιτειται η συμβολη των εργαζομενων.

Συζητηση προ ημερησιας διαταξεως στη Βουλη με θεμα την αποφυγη της στρατιωτικης εμπλοκης της Ελλαδας στη Βοσνια ζητει η γενικη γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Σε επιστολη της προς τον Προεδρο της Βουλης η κυρια Παπαρηγα αντιτιθεται στην προθεση της Ελλαδος να συμμετασχει στην ειρηνευτικη νατοικη δυναμη στη Βοσνια αναφεροντας οτι ειναι δυνατον να εμπλεξει την χωρα μας σε πολυ σοβαρες περιπετειες.Η κυρια Παπαρηγα επισημαινει οτι η Ελλαδα θα πρεπει ν' αποφυγει μ'οποιονδηποτε τροπο η λογο τη στρατιωτικη της εμπλοκη στις χωρες της Πρωην Γιουγκοσλαβιας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στο Α'Νεκροταφειο κηδευθηκε σημερα ο Μεντης Χρυσανθος Μποσταντζογλου, γνωστος σε ολους ως Μποστ.Στο τελευταιο του ταξιδι τον συνοδευσαν οι Χαριλαος Φλωρακης, Λεωνιδας Κυρκος, Γρηγορης Φαρακος,Μικης Θεοδωρακης, Γρηγορης Γιανναρος, Γιαννης Μπανιας, Νικος Κωνσταντοπουλος, γιατι δεν ελειψε ποτε απο τους μεγαλους αγωνες της εποχης μας, οπως ειπε ο υπουργος πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος.

Ο σωσιας και οι δαιμονες του παθους, αλλοκοτες ιστοριες, τιτλοφορειται το νεο βιβλιο του Μιμη Ανδρουλακη που παρουσιασαν σημερα ο συγγραφεας , ο Νικος Κουνδουρος και ο Μικης Θεοδωρακης στο καταμεστο απο πολιτικους και καλλιτεχνες, θεατρο Τζενη Καρεζη. Προκειται για ιστοριες ερωτα, θανατου, πολιτικης, ιδεων, λεει ο συγγραφεας, ο οποιος ισχυριζεται οτι δεν διεκδικει τον τιτλο του λογοτεχνη.Μεσα στο βιβλιο υπαρχουν και τρεις αλλοκοτες ιστοριες αφιερωμενες εξαιρετικα στον Μικη Θεοδωρακη, στον Νικο Ζαχαριαδη και στον Ανδρεα Παπανδρεου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ελαφρως υψηλοτερα επιπεδα κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων της σημερινης συνεδριασης του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να παρουσιασει μικρη ανοδο 0,23%, κλεινοντας στις 899,22 μοναδες. Αυξημενη ηταν η αξια των συναλλαγων και ανηλθε στα 8,9 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,24%, Ληζινγκ πτωση 0,94%, Ασφαλειες ανοδος 0,75%, Επενδυσεις πτωση 0,72%, Βιομηχανιες ανοδος 0,29%, Κατασκευες πτωση 0,14%, Συμμετοχων ανοδος 0,06%, Διαφορες ανοδος 1,55%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε ανοδο 0,94%.

Σταθερο παρεμεινε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες τραπεζες προς 243,386 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Υποχωρουν οι βροχες,ενω σταδιακα ανεβαινει η θερμοκρασια. Σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπονται αραιες νεφωσεις ενω το πρωι η ορατοτητα κατα τοπους θα ειναι περιορισμενη.Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 2 με 12 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 5 με 15 και στο Αιγαιο 8 με 16.Λιγες νεφωσεις,ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 8 με 14 και

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Friday, 15 December 1995 - 09:46:07