Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τιτλοι των κυριωτερων ειδησεων:

  • Εσωκομματικες κοντρες στο ΠΑΣΟΚ για το θεμα της διαδοχης.Να παγωσουν οι διαδικασιες επιχειρουν οι λεγομενοι προεδρικοι. Αμεση λυση ζητουν κομματικα στελεχη και βουλευτες.
  • Ολοκληρωνεται τα μεσανυκτα η συζητηση επι της προτασης μομφης. Αυριο συνεδριαζει εκ νεου το Εκτελεστικο Γραφειο.
  • Αμεταβλητη η υγεια του πρωθυπουργου.Υπεβληθη σε αξονικη τομογραφια δεν αποκλειεται νεα παρακεντηση,συνεχιζεται το προγραμμα φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας.
  • Εν πλω προς το κροατικο λιμανι Πλοτσε βρισκεται η ελληνικη στρατιωτικη αποστολη,που θα ενταχθει στη νατοικη δυναμη της Βοσνιας.
  • Σωοι οι πεντε Ελληνες και οκτω αλλοδαποι ναυτικοι του πλοιου ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ,που βυθιστηκε ανοικτα της Τυνησιας.
  • Τρεις νεκροι και τεσσερις τραυματιες σε τραγικο τροχαιο δυστυχημα στην Κομοτηνη.
  • Αρχιζουν αυριο στη Νεα Υορκη οι συνομιλιες Αθηνων-Σκοπιων για το θεμα της ονομασιας του γειτονικου κρατους.
  • Τουλαχιστον 130 ομηρους κρατουν Τσετσενοι ανταρτες που ζητουν την αποχωρηση των ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια.
  • Καθοριστικη για το μελλον της κυβερνησης του Λαμπερτο Ντινι,η αποψινη ψηφοφορια στην Κατω Βουλη της Ιταλιας.
  • Κηδευεται αυριο ο Φρανσουα Μιτεραν.Θα παραστουν ο προεδρος της Δημοκρατιας και ο Ακης Τσοχατζοπουλος.
  • Τη Μπαρτσελονα αντιμετωπιζει αποψε ο Παναθηναικος για το ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ.
  • Συγκεγχυμενη η κατασταση στον Ολυμπιακο για το θεμα του προπονητη.
  • Νεα ανοδο 0,61% σημειωσε ο γενικος δεικτης στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ολομελεια της βουλης με 168 ψηφους κατα 118 υπερ και 10 παρων απερριψε τις πρωτες πρωινες ωρες την προταση δυσπιστιας που ειχε καταθεσει κατα της κυβερνησης η Νεα Δημοκρατια.Υπερ της προτασης ψηφισαν οι βουλευτες της αξιωματικης αντιπολιτευσης και της Πολιτικης Ανοιξης.Την καταψηφισαν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ,ενω οι βουλευτες του ΚΚΕ και ο ανεξαρτητος βουλευτης Μιχαλης Παπακωνσταντινου δηλωσαν παρων.Στην ψηφοφορια πηραν μερος 296 βουλευτες.Απουσιαζαν ο κ. Ντουτσος απο το ΠΑΣΟΚ,οι κυριοι Σαψαλης και Σερετης της Νεας Δημοκρατιας και φυσικα ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης και ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης επιβεβαιωσε τις πληροφοριες που εφεραν τον πρωθυπουργο να εχει εκφρασει την επιθυμια να δει τον προεδρο της Δημοκρατιας.Ο κ. Σκανδαλιδης απεδωσε την πληροφορια σε ενημερωση που του εκανε η συζυγος του πρωθυπουργου Δημητρα Παπανδρεου.

Στο μεταξυ σε εσωκομματικη αντιπαραθεση εξελισσεται στο ΠΑΣΟΚ το θεμα της διαδοχης του Ανδρεα Παπανδρεου,καθως οπως προκυπτει απο δηλωσεις των λεγομενων προεδρικων,γινεται προσπαθεια να παγωσουν οι διαδικασιες αντικαταστασης, μεχρις οτου ο πρωθυπουργος ειναι σε θεση να παρει ο ιδιος τις αποφασεις. Ενδεικτικες του κλιματος αυτου ειναι και οι δηλωσεις του Καρολου Παπουλια και του Γιαννη Ποττακη. Ο μεν πρωτος τονισε οτι η ημερομηνια της 20ης Ιανουαριου μπορει να ανατραπει απο την πραγματικοτητα, που ειναι η βελτιωση της υγειας του κ.Παπανδρεου ενω ο δευτερος υποστηριξε οτι δεν υπαρχει χρονικο οριο αναπληρωσης του πρωθυπουργου. Απο την αλλη πλευρα η πλειοψηφια των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ,οπως προκυπτει και απο τις αιτησεις πανω απο 90 βουλευτων για συγκληση της κοινοβουλευτικης ομαδας, επιθυμουν να δοθει αμεσα λυση,με αφετηρια την 20η Ιανουαριου και χρονικο οριζοντα μεχρι το τελος του μηνος. Την ιδια ωρα πληθαινουν οι φωνες που ζητουν την αντικατασταση του πρωθυπουργου, ασχετως αν δεχθει η οχι κατι τετοιο ο ιδιος. Χαρακτηριστικες,προς την κατευθυνση αυτη ειναι και οι δηλωσεις της Βασως Παπανδρεου και του Στεφανου Τζουμακα, ενω ο Ευαγγελος Βενιζελος προειδοποιησε για τον κινδυνο διασπασης του ΠΑΣΟΚ. Αισθηση προκαλεσε,ωστοσο,και η δηλωση του Γιωργου Παπανδρεου,ο οποιος σε μια προσπαθεια συγκερασμου των διαφορετικων αποψεων,τονισε οτι ο πρωθυπουργος θα σεβαστει την επιθυμια της πλειοψηφιας. Αυριο συνεδριαζει εκ νεου το Εκτελεστικο Γραφειο,το οποιο μεταξυ αλλων θα ασχοληθει και με την προετοιμασια της Συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης. Τα μεσανυκτα ολοκληρωνεται στη βουλη η τριημερη συζητηση επι της προτασης μομφης κατα της κυβερνησης που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια.

Και να περασουμε στην Βουλη οπου στις 12 τα μεσανυχτα ωρα Ελλαδας ολοκληρωθηκε η τριημερη συζητηση απι της προτασης μομφης κατα της κυβερνησης που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια. Στην τοποθετηση του ο υπουργος Υγειας,Δημητρης Κρεμαστινος, κατεστησε σαφες οτι το ελαχιστο του χρονοδιαγραμματος για την αναρρωση του πρωθυπουργου, ειναι τουλαχιστον δυο μηνες,χωρις αυτο να ειναι βεβαιο και εφοσον δεν παρουσιαστει επιπλοκη.Παραλληλα εξεφρασε τη βεβαιοτητα του οτι ο πρωθυπουργος θα πραξει το καθηκον του λαμβανοντας υποψη την κατασταση της υγειας του και υπηρετωντας το συμφερον της χωρας και του ΠΑΣΟΚ. Απο την πλευρα του ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, εμφανισθηκε βεβαιος οτι θα εχει εκλεγει νεος πρωθυπουργος, εντος των οριων που εχει προδιαγραψει το Εκτελεστικο Γραφειο και υποστηριξε οτι δεν κινδυνευει η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,Μιλτιαδης Εβερτ,εκανε λογο για κενο εξουσιας,τη στιγμη που βρισκονται σε εξελιξη σοβαρα εθνικα μας θεματα, οπως οι διαπραγματευσεις για το Σκοπιανο,για το Κυπριακο,η Διακυβερνητικη που αρχιζει το Μαρτιο,καθως και η πορεια της οικονομιας. Ο κ.Εβερτ μιλησε για ελλειμμα πολιτικης πρωτοβουλιας και τονισε οτι τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ φανηκαν πολυ μικρα για ν'αντιμετωπισουν την κατασταση και υποστηριξε οτι το προβλημα θα πρεπει να λυσει ο ιδιος ο λαος.

Ο αναπληρων τον πρωθυπουργο Ακης Τσοχατζοπουλος τονισε οτι η υποβολη της προτασης μομφης εγινε για εσωτερικη καταναλωση και εσωκομματικες σκοπιμοτητες και προσθεσε οτι η κυβερνηση λειτουργει κανονικα και παραγει σημαντικο εργο σε ολους τους τομεις. Ο κ. Τσοχατζοπουλος παραδεχθηκε οτι υπαρχουν διαφορετικες αποψεις στο ΠΑΣΟΚ,οι οποιες ομως εγγυωνται την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ. Προσθεσε οτι παρα το γεγονος οτι το συνταγμα δεν προσδιοριζει τον ακριβη χρονο αναπληρωσης του πρωθυπουργου,το ΠΑΣΟΚ, αναγνωριζοντας οτι υπαρχει πολιτικο προβλημα,αποφασισε να δρομολογησει οριστικη λυση με αφετηρια τη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης

Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας επετεθη τοσο στη Νεα Δημοκρατια οσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη σημερινη κριση και τονισε οτι η προταση μομφης διεκδικει παγκοσμιο ρεκορ υποκρισιας,αφου δεν εχει στοχο να ριξει την κυβερνηση,αλλα να στηριξει το εργο της με αλλο πρωθυπουργο.Ο κ.Σαμαρας καλεσε τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβισουν τη χωρα απο την κριση και να δωσουν οριστικη λυση, συμφωνα με το συνταγμα και το συμφερον του τοπου.

Την αμεση αντικατασταση του πρωθυπουργου ζητησε στην ομιλια της η γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα. Και καλεσε την κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ να λυσουν το προβλημα γιατι οπως ειπε η ευθυνη τους ειναι τεραστια. Επισης καλεσε την κυβερνηση να δεσμευθει για την ημερομηνια αντικαταστασης του πρωθυπουργου.

Στο Ωνασειο τωρα η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου παραμενει αμεταβλητη και συμφωνα με το ιατρικο δελτιο η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα,ενω εξεταζεται η προελευση της ελαφρας παροδικης πυρετικης κινησης που εμφανισθηκε. Παραλληλα συνεχιζεται το προγραμμα κινησιοθεραπειας και φυσικοθεραπειας.Το προγραμμα αυτο,οπως δηλωσε ο Αμερικανος φυσιατρος Τζον Μπακ προχωρει κανονικα,ο ασθενης μιλαει πολυ καλα και καθημερινα περπατα καλυτερα. Ο κ.Μπακ εκρινε οτι δεν ειναι στις προτεραιοτητες η μεταφορα του ασθενους στις Ηνωμενες Πολιτειες,αν και υποστηριξε οτι κατι τετοιο θα βοηθουσε στην ταχυτερη αναρρωση του.Παραλληλα επιβεβαιωσε οτι στα σχεδια των γιατρων ειναι μια νεα παρακεντηση για να αφαιρεθει το υγρο απο τους πνευμονες,το οποιο δεν απορροφαται με τις αιμοκαθαρσεις.Το πρωι ο κ.Παπανδρεου υπεβληθη σε νεα αξονικη τομογραφια στο θωρακα για να εντοπισθουν με ακριβεια τα σημεια που εχει επανασυγκεντρωθει το υγρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακωνεται η ενταση στο Νταγκεσταν της Ρωσιας, καθως οι ενοπλοι τσετσενοι ανταρτες που κρατουν 130 ομηρους, στην προσπαθεια τους να φθασουν στην Τσετσενια συνελαβαν και αλλους.Οι ανταρτες φευγοντας απο την πολη Κιζλιαρ ελευθερωσαν γυρω στους 2.000 ομηρους που κρατουσαν στο νοσοκομειο της πολης, αφου πρωτα ομως σκοτωσαν εικοσι απο αυτους, μεταξυ των οποιων επτα αστυνομικους και 13 τοπικους αξιωματουχους. Αναμεσα στους 130 που κρατουν εως οτου φθασουν στην Τσετσενια, περιλαμβανονται πολλα γυναικοπαιδα καθως και 10 εθελοντες.Η γαλλικη κυβερνηση καταδικασε τη συλληψη των ομηρων και καλεσε ολες τις πλευρες να δειξουν αυτοσυγκρατηση.

Την πρωτη του επισημη επισκεψη στο Ισραηλ πραγματοποιησε σημερα ο βασιλιας της Ιορδανιας Χουσειν. Ο κ. Χουσειν οδηγησε ο ιδιος το ελικοπτερο στο αεροδρομιο του Τελ Αβιβ, οπου τον υποδεχθηκε με στρατιωτικες τιμες ο ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περες. Την επισκεψη αυτη επεκριναν παλαιστινιοι αξιωματουχοι, τονιζοντας οτι ο ιορδανος μοναρχης θα επρεπε πρωτα να εχει επισκεφθει εδαφη τα οποια βρισκονται υπο παλαιστινιακη διοικηση.

Στη Ρωσια, ο υπερεθνικιστης Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι ορισθηκε σημερα απο το Δημοκρατικο Φιλελευθερο Κομμα του, υποψηφιος για τις προεδρικες εκλογες που προκειται να διεξαχθουν στις 16 Ιουνιου. Συμφωνα με το πρακτορειο Ιντερφαξ,οι περισσοτεροι απο τους 99 συνεδρους του ακροδεξιου κομματος, δεν μπηκαν καν στον κοπο να πανε πισω απο το παραβαν για να ψηφισουν.

Το μελλον της κυβερνησης του Λαμπερτο Ντινι κρινεται αποψε απο τους ιταλους βουλευτες. Η Κατω Βουλη βρισκεται ενωπιον της επιλογης η να καταψηφισει την κυβερνηση Ντινι και να ανοιξει τον δρομο για προωρες εκλογες, η να του δωσει την εμπιστοσυνη της για την εφαρμογη θεσμικων μεταρρυθμισεων τα προσεχη δυο χρονια.Την ιδια ωρα, σφυγμομετρηση που ειδε το φως της δημοσιοτητας αναφερει οτι η μεγαλη μεγαλη πλειοψηφια των Ιταλων θελει προωρες εκλογες και μαλιστα γρηγορα, προκειμενου να ξεπεραστει η αβεβαιοτητα.

Μεσα σε κλιμα πενθους κηδευεται αυριο στην πολη Ζαρνακ, της νοτιοδυτικης Γαλλιας, ο πρωην προεδρος Φρανσουα Μιτεραν.Στο Παρισι, δεκαδες χιλιαδες ανθρωποι αναμενεται να λαβουν μερος στη συγκεντρωση που θα πραγματοποιηθει το βραδυ στην πλατεια της Βαστιλης.Στη τελετη που θα γινει,οπου θα παρευρεθουν πολλοι ξενοι ηγετες, την χωρα μας θα εκπροσωπησουν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, καθως και ο αναπληρων τον πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος, ω εντη ΝΔ θα εκπροσωπησει ο επιτιμος προεδρος, Κωνσταντινος Μητσοτακης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σωοι ειναι οι 13 ναυτικοι, μεταξυ των οποιων και 5 Ελληνες του κυπριακου φορτηγου πλοιου, Καπεταν Μιχαλης, που βυθιστηκε σημερα το πρωι ενω επλεε ανοικτα της Τουρκιας, λογω εισροης υδατων στο μηχανοστασιο και τα αμπαρια του.Το πλοιο ειχε αποπλευσει απο την Αναμπα της Αλγεριας, με προορισμο το λιμανι του Πειραια.Οι ναυτικοι παρεληφθησαν απο το διερχομενο βουλγαρικο πλοιο, ντΡοινα.

Πρωτοφανης καραμπολα σημειωθηκε το πρωι στη λεωφορο Κηφισιας, οταν συγκρουσθηκαν 10 αυτοκινητα μαζι με μια μοτοσικλετα, για αγνωστους μεχρι στιγμης λογους, με αποτελεσμα να τραυματισθουν ελαφρα τρια ατομα.Η καραμπολα σημειωθηκε στις 12 το μεσημερι, στο υψος του νοσοκομειου Υγεια και για δυο ωρες επικρατησε κυκλοφοριακο κομφουζιο.

Πολυνεκρο τροχαιο σημειωθηκε χθες, λιγο μετα τα μεσανυκτα, κατα την διαρκεια καραμπολας τριων αυτοκινητων στο 6ο χλμ της επαρχιακη οδου Κομοτηνης- Ξυλαγας.νηΝεκροι ανασυρθηκαν ο Γρηγορης Σαββιδης, 32 χρονων, ο Στεφανος Πετριδης, 32 χρονων και η Πασχαλινα Θεοχαρη, 22 χρονων φοιτητρια στο Δημοκριτειο Πανεπιστημιο Θρακης.Ελαφρα τραυματισμενοι μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο Κομοτηνης, οι Γεωργιτζικης, Ζωγραφος καθως και οι φοιτητριες Ελενη Μπαλου, και Φωτεινη Μπουρναρη.

Δεν πασχουν απο ανθρακα,μια επικινδυνη ασθενεια τεσσερις στρατιωτες, που νοσηλευονται στο 403 Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομειο Κοζανης. Το στρατιωτικο νοσοκομειο σε συνεργασια με το νοσοκειομο Κοζανης διαπιστωσε οτι οι στρατιωτες πασχουν απο πυοδερματιτιδα, στρεπτοκοκκο η σταφυλοκοκκο. Τα αιτια της μικροβιολογικης λοιμωξης ειναι αγνωστα.

Ακαρπες απεβησαν οι ερευνες των αστυνομικων της Πατρας για τον εντοπισμο και τη συλληψη των αδελφων Παληοκωστα, οι οποιοι φερονται ως απαγωγεις του βιομηχανου Χαιτογλου. Μετα απο πληροφοριες αστυνομικοι τα ξημερωματα χτενισαν την περιοχη του Γλαυκου , στα ορεινα της Πατρας χωρις ομως αποτελεσματα. Παντως οπως εγινε γνωστο απο αστυνομικες πηγες, οι ερευνες συνεχιζονται.

Αναχωρησε το μεσημερι απο το λιμανι της Θεσσαλονικης το επιβατικο οχηματαγωγο σκαφος, Φαιδρα, το οποιο μεταφερει την ελληνικη ειρηνευτικη αποστολη στη Βοσνια.Η αποστολη αποτελειται απο 180 αξιωματικους, μονιμους υπαξιωματικους και εθελοντες πενταετους υποχρεωσης.Μαζι τους εχουν και 130 οχηματα μεταφορας υλικων, προσωπικου καθως και ασθενοφορα.Προορισμος του πλοιου ειναι το Πλοτσε της Κροατιας,απ' οπου η ελληνικη αποστολη θα αναχωρησει για το Βισοβο της Βοσνιας, προκμεεινου να συναντησει τους 70 Ελληνες αξιωματικους και υπαξιωματικους του μηχανικου, που βρισκονται ηδη εκει.

Αρχιζουν μεθαυριο Παρακευη τελικα, και οχι αυριο, στη Νεα Υορκη υπο την αιγιδα του Σαιρους Βανς, οι διαβουλευσεις Ελλαδας-Σκοπιων για το ζητημα της ονομασιας. Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, διεψευσε πληροφοριες οτι κατα τις συνομιλιες αυτες θα τεθει προς συζητηση το ονομα Νεα Μακεδονια. Προσθεσε δε, οτι η Ελλαδα πηγαινει στις διαπραγματευσεις με τις γνωστες θεσεις της.ην Τ χωρα θα εκπροσωπισει ο μονιμος αντιποσωπος στα Ηνωμενα Εθνη, πρεσβης Χριστος Ζαχαρακης.

Νεα εμπλοκη παρουσιασθηκε το πρωι στη δικη του Στυλιανου Σχοινακη, ο οποιος κατηγορειται για τον φονο ενος 29-χρονου και ενος αστυνομικου,το 1994, σε καφετερια του Ρεθυμνου. Η δικη αρχισε την προηγουμενη Δευτερα,στα Χανια, αλλα διακοπηκε υστερα απο ενταση που προκληθηκε με αποτελεσμα να τραυματιστει ο συνηγορος, Φωτης Κουβελης. Σημερα στο δικαστηριο οι συνηγοροι υπερασπισης ζητησαν πενθημερη αναβολη, ωστε να ενημερωθουν καλυτερα επι της δικογραφιας. Το αιτημα τους δεν εγινε δεκτο με αποτελεσμα οι δυο συνηγοροι να παραιτηθουν. Το δικαστηριο μετα απο συσκεψη ορισε αυταπαγγελτα συνηγορο υπερασπισης τον δικηγορο Δημητρη Ποντικακη και διεκοψε για αυριο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τα σχεδια των Ιταλων αρχιτεκτονων, Πασαρελι και Νικολετι για την δημιουργια του Μουσειου της Ακροπολης, αγοραστηκαν σημερα απο το Ιδρυμα Μελινα Μερκουρη.Στη συνεχεια το Υπουργειο Πολιτισμου τα δωρισε στο ελληνικο κρατος.

Η ομορφια της Μυτιληνης ηταν η προκληση το φωτογραφικο συναισθημα της κυριας Λιζας Εβερτ που συνελαβε με το φακο της τα φυσικα και ανθρωπινα στοιχεια του νησιου και τα αποκαλυπτει στο λευκωμα της Λεσβος η Αιολικη. Η κυρια Εβερτ υπεγραφε το πρωι αντιτυπα του λευκωματος στους προσκεκλημενους της εκδηλωσης για την παρουσιαση του εργου της. Αναμεσα τους και ο συζυγος της, προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ,ο οποιος δηλωσε χαριτολογωντας αισθανομαι σημερα σα μιστερ Θατσερ. Επισης ειπε οτι νιωθει χαρα γιατι η γυναικα του ειναι δημιουργικη. Δεν ασχολειται με αλλα θεματα.

Οπερα για παιδια ανεβαζει την ερχομενη Κυριακη, για πρωτη φορα, η Εθνικη Λυρικη Σκηνη. Προκειται για το εργο, Βαστιανος και Βαστιανη, το οποιο συνεθεσε ο Μοτσαρτ σε ηλικια 12 ετων. Η παρασταση περιλαμβανει προζα και τραγουδι και εχει ολα τα στοιχεια για να παρασυρει τα παιδια στο μυθο, ομορφα κοστουμια, μαγους και ταχυδακτυλουργικα τρικ. Οι παραστασεις θα δινονται καθε Κυριακη μεσημερι μεχρι τις 12 Μαιου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ομαδα μπασκετ της Μπαρτσελονα υποδεχτηκε αποψε στο κλειστο των ολυμπιακων εγκαταστασεων ο Παναθηναικος, και εχασε με 74-95. Στοχος των πρασινων,που ειχαν στη συνθεση τους το Ντομινικ Γουιλκινς, ηταν η υπερκαλυψη της διαφορας των 6 ποντων, που ειχαν χασει στο πρωτο ματς στην Ισπανια. Αυριο παιζει ο Ολυμπιακος με την Τσεσεκα Μοσχας. Ο ΠΑΟΚ κερδισε στην Λουμπιανα την Ολυμπια με 86-66.

Διεθνες φιλικο παιχνιδι με την πρωταθλητρια Βελγιου,Αντερλεχτ, εδωσε αποψε στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας ο Παναθηναικος, και κερδισε με 5 - 0.

Συνεχιζεται η ενταση στο χωρο του μπασκετ μετα τις δηλωσεις που φερεται οτι εκανε ο Στηβ Γιατζογλου συμφωνα με τις οποιες ειχε δωροδοκησει οταν ηταν προπονητης του Ολυμπιακου επι Κοσκωτα,το διαιτητη Τακη Σταυρου.Ο ιδιος ο κ.Γιατζογλου,θεωρει οτι η επιμαχη κασετα που εκουσθηκε σε εκπομπη της ΕΤ3 με τη φωνη του ειναι κατασκευασμενη αλλα ο δημοσιογραφος Κυριακος Θωμαιδης δηλωνει οτι η κασετα ειναι γνησια και οτι τα οσα ακουγονται σ'αυτην τα ειπε ο κ. Γιατζογλου παρουσια τριων δημοσιογραφων, πριν τρια χρονια, οταν ηταν προπονητης στον Αρη.Στο χορο μπηκε και ο Ολυμπιακος που ανακοινωσε οτι θα καταθεσει μηνυσεις εναντιον της ΕΤ3 και κατα παντος υπευθυνου, κανοντας λογο για υστεροβουλο παιχνιδι, ενω λαδι στη φωτια ερριξε ο νομικος συμβουλος του Παναθηναικου, Τακης Μπαλτακος, λεγοντας οτι ετσι εξηγειται το οτι ο Παναθηναικος δεν παιρνει πρωταθλημα.

Συγκεχυμενη παραμενει η κατασταση στον Ολυμπιακο και ο προπονητης της ομαδας, Σταυρος Διαμαντοπουλος βρισκεται σε κατασταση αναμονης καθως ο συλλογος περιμενει απαντησεις απο ξενους και ελληνες προπονητες στους οποιους εχει κανει προτασεις. Συμφωνα με πληροφοριες ο Ολυμπιακος εχει κανει προτασεις τοσο στον Κενι Νταλγκλις, οσο και στον Ολλανδο Ααντ Ντε Μος, που απολυθηκε χθες απο τη Βερντερ Βρεμης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδικη τροχια για τριτη συνεχη ημερα κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων και ο γενικος δεικτης τιμων, στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, εκλεισε στις 925,14 μοναδες, ενισχυμενος σε ποσοστο 0,61%. Εντονο αγοραστικο ενδιαφερον εκδηλωθηκε για μετοχες των κατασκευων, οι οποιες σημειωσαν υψηλα κερδη. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 6,1 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,64%, Ληζινγκ ανοδος 0,87%, Ασφαλειες πτωση 0,12%, Επενδυσεις ανοδος 2,05%, Βιομηχανιες ανοδος 0,09%, Κατασκευαστικες ανοδος 2,20%, Συμμετοχων ανοδος 0,68%, Διαφορες ανοδος 0,60%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας παρουσιασε οριακη υποχωρηση 0,05%.

Σημαντικη πτωση σημειωσε το δολλαριο εναντι της δραχμης και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 238,48 δραχμες.

Συναλλαγμα               ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ        ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ        174.544      174.020     175.068

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια,ενω τις πρωινες ωρες η ορατοτητα θα ειναι τοπικα περιορισμενη.Οι ανεμοι θα συνεχισουν να πνεουν απο ανατολικες διευθυνσεις μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια που θα σημειωσει μικρη ανοδο θα κυμανθει στα βορεια -1 με 11 βαθμους,στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα 4 με 17 και στα νησια 7 με 16 βαθμους.Λιγες νεφωσεις, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 7 με 14 και 3 με 10
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Thursday, 11 January 1996 - 13:04:35