Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ικανοποιηση στην κυβερνηση για τη διευκρινηση των Αμερικανων, σχετικα με την πατροτητα της προτασης για προσφυγη στη Χαγη.
  • Για καταφωρη παραβιαση των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας απο την Τουρκια,θα κανει λογο το κοινο ψηφισμα του Ευρωκοινοβουλιου.
  • Δεν απασχολει,τωρα την κυβερνηση,θεμα αυξηση της θητειας δηλωνει ο κ.Ρεππας. Συζητηθηκε στην κυβερνητικη επιτροπη επιβεβαιωνει εκπροσωπος του υπουργειου Αμυνης.
  • Αυριο η συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ για την τοποθετηση νεου αρχηγου ΓΕΕΘΑ. Συναντηση το βραδυ του πρωθυπουργου με το Γερασιμο Αρσενη.
  • Παρανομα τα διοικητικα συμβουλια των θυγατρικων εταιριων της Ολυμπιακης δηλωνει ο Χαρης Καστανιδης.
  • Καρτα ελεγχου καυσαεριων και θορυβου στα δικυκλα καθιερωνει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Πολιτικη μομφη και ανακληση της ιδιοτητας τους απ τα καθοδηγητικα οργανα προτεινει η Επιτροπη Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ για τους Χρηστο Κηπουρο και Δημητρη Βουνατσο.
  • Στο σταδιο αναρρωσης βρισκεται ο Ανδρεας Παπανδρεου,η υγεια του οποιου εξελισσεται ομαλα.
  • Σε προωρες εκλογες οδευει η Ιταλια.Απετυχε ο Αντονιο Μακανικο να σχηματισει κυβερνηση.Πολιτικο αδιεξοδο και στην Τουρκια.
  • Τουλαχιστον 44 νεκροι και πανω απο δυομισι χιλιαδες αστεγοι στη Βραζιλια απο καταρρακτωδεις βροχες.
  • Αλλοι δυο νεοι νεκροι απο ναρκωτικα.Συνεληφθησαν δυο αλλοδαποι με εναμισι κιλο ηρωινης.
  • Αποκλεισθηκε ο Παναθηναικος απο το κυπελλο.Περασαν ΑΕΚ,ΠΑΟΚ, Αθηναικος και Απολλωνας.
  • Τη γερμανικη Λεβερκουζεν αντιμετωπιζει αποψε η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου.
  • Μικρη ανοδος 0,31% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ικανοποιημενη ειναι η ελληνικη κυβερνηση απο τη διευκρινιστικη δηλωση του Λευκου Οικου,αναφορικα με την αποστροφη Κλιντον για την πατροτητα της προτασης περι παραπομπης στη Χαγη,της ελληνοτουρκικης διαφορας για την Ιμια.Η προταση ειναι αμερικανικη και ο προεδρος Κλιντον ειχε στο νου του παλαιοτερη ελληνικη προταση για προσφυγη στη Χαγη σχετικα με την υφαλοκρηπιδα,διευκρινησε ο Λευκος Οικος, ξεδιαλυνοντας ετσι το θεμα,που αποτελεσε αλλο ενα σημειο τριβης και αντιπαραθεσης μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης.Η Ελλαδα δεν εχει κανενα λογο να προσφυγει στο διεθνες δικαστηριο,επανελαβε και σημερα ο Θεοδωρος Παγκαλος,μετα τη συναντηση του με το προεδρειο του συμβουλιου αποδημου ελληνισμου και προσθεσε πως αν καποιος θελει να προσφυγει εκει,τοτε θα πρεπει να σεβασθει τους διεθνεις κανονες και δικαιο και η Ελλαδα θα παρουσιασει τις θεσεις της.Αναφερομενος στο ενδεχομενο να παραπεμφθει τελικα η υποθεση στη Χαγη,ο κ.Παγκαλος ειπε οτι αυτο δεν αποτελει δυσμενη εξελιξη.Χαρακτηρισε επισης ως ιδιαιτερα θετικο στη προωθηση των ελληνικων θεσεων το γεγονος οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες,ευρωπαικες κυβερνησεις,οργανισμοι και οργανωσεις εχουν συμπεριλαβει την εννοια του Διεθνους Δικαιου και των διεθνων συμβασεων,αναφορικα με την κυριαρχια στο Αιγαιο,κατι που προσπαθουσαν μεχρι τωρα ολες οι ελληνικες κυβερνησεις.Για τις δηλωσεις του υπουργου Παιδειας τονισε οτι ο κ.Γιωργος Παπανδρεου ειπε τα ιδια πραγματα με διαφορετικη φρασεολογια.Ο κ.Παγκαλος ο οποιος το πρωι ειχε ημιωρη συναντηση με τον πρωθυπουργο θε γινει αυριο δεκτος απο τον προεδρο της Δημοκρατιας,τον οποιο θα ενημερωσει για τις προσπαθειες που καταβαλλει η ελληνικη διπλωματια για προωθηση των ελληνικων θεσεων.

Στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκαν και οι δηλωσεις του κυβερνητικου εκπροσωπου,ενω χαρακτηρισε ανακριβη το φερομενο ως διαλογο του υπουργου Εξωτερικων,στη βουλη,που φερεται να υποστηριξε πως ο ιδιος δεν γνωριζε οτι η υποστολη της τουρκικης σημαιας στην Ιμια εγινε απο το ελληνικο Πολεμικο Ναυτικο.Ο κ.Ρεππας συνεστησε στη Νεα Δημοκρατια να ειναι περισσοτερο προσεκτικη και να μην επιδιωκει για μικροκομματικα κερδη να καταφευγει σε δηλωσεις που υπονομευουν τις προσπαθειες να δοθει η πιο συμφερουσα λυση για τη χωρα μας.

Στο Στρασβουργο,αναμενεται να εγκριθει αυριο κοινο ψηφισμα για την κριση στο Αιγαιο.Στο ψηφισμα,με παρεμβαση των χριστιανοδημοκρατων αντικατασταθηκε ο ορος οτι το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο καταδικαζει με τη φραση ανησυχει βαθεια,κανοντας ομως λογο,για καταφωρη παραβιαση των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας απο την Τουρκια.Η διαφοροποιηση αυτη επεβληθη με το αιτιολογικο οτι μια καθετη καταδικη,κοβει οριστικα τις γεφυρες με την Αγκυρα,ενω οι Χριστιανοδημοκρατες απειλησαν παραλληλα οτι θα καταθεσουν τροπολογια, καλωντας Ελλαδα και Τουρκια σε διαπραγματευσεις.Το μεσημερι ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ ειχε διαδοχικες συναντησεις με τον προεδρο του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος Βιλφριντ Μαρτενς και με τον προεδρο του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου κ.Χενς,στους οποιους εξεθεσε τις ελληνικες θεσεις και την επιχειρηματολογια για την κριση στην Ιμια.

Στην Αθηνα το προεδρειο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου ειχε διαδοχικες συναντησεις με τον πρωθυπουργο,τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης και την ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων.Οπως δηλωσε ο προεδρος του Συμβουλιου,Αντριου Αθενς,η ομογενεια βρισκεται παντοτε επι των επαλξεων για να βοηθησει στην προασπιση των εθνικων μας συμφεροντων και εξεφρασε την εκτιμηση οτι η Ουασιγκτον θα κανει το καθηκον της και θα βοηθησει στο να βρει η Ελλαδα το δικιο της.

Συγκεγχυμενες παραμενουν οι πληροφοριες γυρω απο τις προθεσεις της κυβερνησης για αυξηση της στρατιωτικης θητειας,οπως ζητουν τα επιτελεια,με αφορμη την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση και επικαλουμενα αυξημενες αναγκες φρουρησης των συνορων.Η κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει αυτη την ωρα τετοιο θεμα,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,ενω συμφωνα με τον εκπροσωπο του υπουργειου Εθνικης Αμυνης το θεμα συζητηθηκε στη χθεσινη κυβερνητικη επιτροπη,χωρις ομως να ληφθουν αποφασεις.Συμφωνα με πληροφοριες το σεναριο που κυκλοφορει προβλεπει αυξηση της θητειας κατα δυο μηνες,καθως και αυξηση του χρονου που υπηρετουν οι στρατευσιμοι στις παραμεθοριες περιοχες. Θα πρεπει να διευκρινιστει ωστοσο,οτι η αυξηση της θητειας,δεν θα εχει αναδρομικη ισχυ,δηλαδη δεν περιλαμβανει οσους ηδη υπηρετουν,αλλα θα ισχυσει για τις προσεχεις ΕΣΣΟ.Στο μεταξυ με αποφαση του αρχηγου της ελληνικης αστυνομιας μετατιθενται 122 αστυφυλακες σε ακριτικα νησια, προκειμενου να ισχυροποιηθει η ασφαλεια και η αμυνα τους.

Με αντικειμενο την τοποθετηση νεου αρχηγου ΓΕΕΘΑ,στη θεση του ναυαρχου Λυμπερη,συνερχεται αυριο το απογευμα το ΚΥΣΕΑ,ενω την Παρασκευη θα γινουν οι κρισεις των ανωτατων αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων.Συμφωνα με πληροφοριες αλλαγες θα γινουν και στα επιτελεια. Ενοψει της αυριανης συνεδριασης ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συνανταται στις 8 το βραδυ με τον υπουργο Αμυνης Γερασιμο Αρσενη. Το μεσημερι ο κ.Σημιτης συναντηθηκε με τον Ακη Τσοχατζοπουλο και οπως δηλωσε ο ιδιος συζητησε θεματα που αφορουν το υπουργειο Εσωτερικων χωρις να δωσει περαιτερω διευκρινησεις.

Χωρις να προκληθουν ιδιαιτερα προβληματα συνεχιζεται η τουρκικη αεροναυτικη ασκηση,στο βορειο Αιγαιο,η οποια παρακολουθειται διακριτικα απο πλοια του Πολεμικου μας Ναυτικου.Η δραστηριοτητα των τουρκικων αεροσκαφων ηταν σημερα υποτονικη,αλλα σημειωθηκαν δυο παραβιασεις του εθνικου εναεριου χωρου μεταξυ Σαμου και Κω.Σε εξελιξη ομως βρισκεται και η αποβατικη ελληνικη ασκηση στο κεντρικο Αιγαιο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρα προβληματα δημιουργουνται για τις δυνατοτητες εφαρμογης του στρατιωτικου σκελους της συμφωνιας του Ντειτον στην πρωην Γιουγκοσλαβια, καθως διεκοπηκαν οριστικα οι επαφες αναμεσα στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτικη ηγεσια των Σερβων της Βοσνιας.Η ρηξη επηλθε μετα την μεταφορα στη Χαγη δυο σερβων αξιωματικων για τους οποιους υπαρχουν υποψιες οτι διεπραξαν εγκληματα πολεμου.Την διακοπη με το ΝΑΤΟ αποφασισε ο σερβος στρατιωτικος διοικητης, Ρατκο Μλαντις, που παρα το γεγονος οτι κατηγορειται και αυτος για εγκληματα πολεμου απο το διεθνες δικαστηριο της Χαγης, ελεγχει ακομα πληρως τον σερβοβοσνιακο στρατο.

Κορυφωνεται στην Τουρκια η πολιτικη κριση καθως ακαρπες απεβηκαν οι συνομιλιες μεταξυ του εντολοδοχου πρωθυπουργου, Μεσουτ Γιλμαζ και του ισλαμιστη ηγετη, Νετζμετιν Ερμπακαν για σχηματισμο κυβερνησης.Οι δυο ηγετες διεφωνησαν σε αρκετα θεματα και προκειται να ξανασυναντηθουν αυριο για μια τελικη διαπραγματευση.

Η προσφυγη στις καλπες φαινεται ως πιθανοτερη λυση στην Ιταλια, αφου ο εντολοδοχος πρωθυπουργος, Αντονιο Μακανικο, εγκατελειψε την προσπαθεια σχηματισμου κυβερνησης επειτα απο την αποτυχια των συνομιλιων μεταξυ των πολιτικων συμμαχιων της χωρας για την επιτευξη διακομματικης συμφωνιας.Ο Μακανικο κατεθεσε ηδη στον προεδρο της δημοκρατιας, Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο, την εντολη και προς στιγμην ειναι ασαφες τι μελλει γενεσθαι.

Αγνωστος οπλοφορος δολοφονησε σημερα στη Μαδριτη τον πρωην προεδρο του Συνταγματικου Δικαστηριου της Ισπανιας.Ο 63χρονος δικαστης πυροβοληθηκε τρεις φορες στο κεφαλι μεσα στο γραφειο του, λιγη ωρα μετα την ολοκληρωση του μαθηματος του στη Νομικη Σχολη του πανεπιστημιου.Λιγο αργοτερα, εξερραγη ενα παγιδευμενο αυτοκινητο σε μια συνοικια της Μαδριτης, χωρις ομως να υπαρξουν θυματα.Η ολη επιθεση φερει τα διακριτικα της οργανωσης των βασκων αυτονομιστων ΕΤΑ.

Μια μολις μερα μετα την ενταση μεταξυ Κινας και Ταιβαν,απεσοβηθη αλλη μια κριση, αυτη τη φορα μεταξυ Νοτιας Κορεας και Ιαπωνιας.Η Νοτια Κορεα αποφασισε να μην πραγματοποιησει τα προγραμματισμενα για αυριο, αεροναυτικα γυμνασια γυρω απο τις αμφισβητουμενες και απο τις δυο χωρες, βραχονησιδες Τοκντο στην Ιαπωνικη Θαλασσα.Την περασμενη εβδομαδα, το Τοκιο ειχε διαμαρτυρηθει στη Σεουλ επειδη αυτη κατασκευασε μια προβλητα στις βραχονησιδες.

Καταρρακτωδεις βροχες πληττουν τις τελευταιες ημερες το κρατιδιο του Ριο στη Βραζιλια, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους 44 ατομα, ενω στο Σαο Παολο εντεκα.Απο τις βροχες, που ειναι οι ισχυροτερες των 25 τελευταιων ετων, εχουν τραυματισθει 40 ατομα ενω πανω απο 2.500 εχουν μεινει αστεγα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την υπαρξη προβληματος νομιμοτητας των Διοικητικων Συμβουλιων στις θυγατρικες εταιριες της Ολυμπιακης Αεροποριας,αποκαλυψε ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης. Το προβλημα ειναι εντονο στο διοικητικο συμβουλιο της Ολυμπικ Κετερινγκ και μικροτερο στους αλλους οργανισμους, ειπε ο υπουργος και προσθεσε οτι θα αναζητηθουν ευθυνες και θα επιβληθουν κυρωσεις στους υπευθυνους, οσο ψηλα και αν βρισκονται.Αυριο θα ξεκινησουν οι διαδικασιες για τη ρυθμιση των νομικων εκκρεμοτητων και τη νομιμη συνθεση των διοικητικων συμβουλιων των θυγατρικων της Ολυμπιακης Αεροποριας, αλλα και για τον καταλογισμο των σχετικων ευθυνων.

Τη θεσπιση καρτας τεχνικου ελεγχου δικυκλων για ολα τα δικυκλα, με κυριο στοχο τον ελεγχο του θορυβου, αλλα και των καυσαεριων, ανακοινωσαν ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης και ο υφυπουργος Μεταφορων, Γιωργος Δασκαλακης. Με την καρτα τεχνικου ελεγχου θα εφοδιαστουν ολα τα καινουργια, αλλα και τα μεταχειρισμενα δικυκλα και οι ιδιοκτητες τους θα πρεπει να την ανανεωσουν καθε δυο χρονια. Συμφωνα με στοιχεια που παρουσιασαν οι κυριοι Λαλιωτης και Δασκαλακης, το εξηντα τοις εκατο της Αθηνας και του Πειραια, ζει με απαραδεκτα υψηλες σταθμες κυκλοφοριακου θορυβου. Σοβαρα προβληματα με το θορυβο αντιμετωπιζουν επισης οι κατοικοι της Θεσσαλονικης, της Πατρας και του Ηρακλειου, καθως και σχεδον ολων των τουριστικων περιοχων, οπως Ροδος, Κερκυρα, Κρητη, Χαλκιδικη.

Σε ιδιαιτερα καλο κλιμα πραγματοποιηθηκε η σημερινη πρωτη συναντηση του υπουργου Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Ευαγγελου Γιαννοπουλου με την ηγεσια της ΓΣΕΕ. Ο κ.Γιαννοπουλος ταχθηκε κατα καθε παρεμβασης του υπουργου Εθνικης Οικονομιας στις διαπραγματευσεις για τις Συλλογικες Συμβασεις. Ο ιδιωτικος τομεας, ειπε, πρεπει να μεινει πραγματικα ελευθερος κατα τις διαπραγματευσεις, ωστε ΣΕΒ και ΓΣΕΕ να τα βρουν πραγματικα, οπως και το ευχομαι. Ο Προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας, εξεφρασε την ικανοποιηση του για αυτη τη θεση, και σημειωσε οτι το μηνυμα ειναι πραγματικα ελευθερες διαπραγματευσεις.

Εντονες διαφωνιες για τον τροπο με τον οποιο προωθειται απο την Πολιτεια η καθιερωση ενιαιας λιστας φαρμακων, εξεφρασαν σημερα και οι φαρμακοποιοι της Αττικης. Σε συνεντευξη τυπου, ζητησαν απο την να υπαρξουν διαφανεις διαδικασιες στον καθορισμο ενιαιας λιστας φαρμακων που θα ισχυει για ολα τα ασφαλιστικα ταμεια και κατηγορησαν την κυβερνηση οτι προχωρει στη ληψη προχειρων και αναποτελεσματικων μετρων στο χωρο του φαρμακου. Εκτιμησαν δε, οτι τα μετρα αυτα, θα επιδεινωσουν την ηδη υποβαθμισμενη περιθαλψη. Τελος, οι εξεφρασαν την εντονη αντιθεση τους στην προθεση της Πολιτειας να μειωσει το ποσοστο κερδους τους απο τις συνταγες. Προχειρη λυση, που θα οδηγησει σε υποβαθμιση της φαρμακευτικης περιθαλψης, θεωρει η Πολιτικη Ανοιξη τα μετρα που ανακοινωθηκαν για το χωρο του φαρμακου.

Την επιβολη της ποινης της πολιτικης μομφης αποφασισε να προτεινει στην Κεντρικη Επιτροπη, η Επιτροπη Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ για τους βουλευτες και μελη της Κεντρικης Επιτροπης Δημητρη Βουνατσο και Χρηστο Κηπουρο, οι οποιοι ψηφισαν παρων, κατα την ψηφοφορια για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στην κυβερνηση. Επισης αποφασισε να εισηγηθει την ανακληση τους απο ολα τα καθοδηγητικα τους καθηκοντα που απορρεουν απο την ιδιοτητα τους ως μελων της Κεντρικης Επιτροπης. Η αποφαση ενεργοποιειται απο σημερα. Οι δυο βουλευτες αρνηθηκαν να προσελθουν στη συνεδριαση της Επιτροπης Δεοντολογιας, περιορισθεντες να αποστειλουν σχετικες επιστολες με τις οποιες αντεκρουαν τις εις βαρος τους κατηγοριες.

Υπο το βαρος των προσφατων εσωκομματικων εξελιξεων αρχιζουν μεθαυριο οι εργασιες του δευτερου συνεδριου της νεολαιας ΠΑΣΟΚ,με τη συμμετοχη 840 συνεδρων απ'ολη τη χωρα.Στο συνεδριο θα τεθουν προς συζητηση και ψηφιση τα σχεδια για το νεο καταστατικο,τη διακηρυξη και τις πολιτικες θεσεις της οργανωσης.Παραλληλα θα γινει αναδειξη νεας ηγεσιας,με την εκλογη κεντρικου συμβουλιου,το οποιο στη συνεχεια θα εκλεξει την εννεαμελη εκτελεστικη γραμματεια και το γραμματεα.Ο απερχομενος γραμματεας της οργανωσης,Διονυσης Καλογεροπουλος,εκανε λογο για ενα νεο ξεκινημα προς την κατευθυνση αναθεωρησης της σχεσης της νεολαιας με την πολιτικη και της διευρυνσης της νεολαιας του ΠΑΣΟΚ στην ελληνικη κοινωνια.

Ομαλα εξελισσεται η κατασταση της υγειας του κ.Ανδρεα Παπανδρεου, οπως αναφερει το ιατρικο δελτιο, στο οποιο επισημαινεται οτι ο πρωην πρωθυπουργος ακολουθησε επιτυχως και σημερα το προγραμμα αναπνευστικης φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας. Οπως ελεγαν το πρωι οι θεραποντες ιατροι,ο κ.Παπανδρεου εξακολουθει χωρις προβληματα να διανυει μια περιοδο αναρρωσης, η οποια εαν συνεχιστει εως το τελος της εβδομαδος, οι γιατροι θα επιχειρησουν με μικρη επεμβαση να κλεισουν οριστικα την τραχειοστομια.

Κλειστος παραμενει για τεταρτη συνεχη μερα ο δρομος Θεσσαλονικης - Καβαλας, στη διασταυρωση του Σταυρου, απο τους κατοικους χωριων του Στρυμωνικου κολπου, οι οποιοι διαμαρτυρονται για την επικειμενη εγκατασταση και λειτουργια εργοστασιου χρυσου στην περιοχη της Ολυμπιαδας. Σημερα, παντως, λειτουργησαν κανονικα τα σχολεια της περιοχης.Η κυκλοφορια στην περιοχη διεξαγεται απο παρακαμπτηριο μεσω Ρεντινας και Ασπροβαλτας.

Στο αρχειο τεθηκε τελικα η υποθεση του γνωστου χειρουργου, διευθυντη της Β' Χειρουργικης Κλινικης του Αντικαρκινικου Νοσοκομειου Πειραια, Μεταξα, Αντωνη Κριτσελη, ο οποιος ειχε κατηγορηθει απο συναδελφους του οτι χρησιμοποιουσε τους ασθενεις του ως πειραματοζωα. Την υποθεση εκλεισε οριστικα η εισαγγελεας Πρωτοδικων Πειραια,καθως μετα απο αλλεπαλληλες ερευνες, δεν βρεθηκε κανενα επιβαρυντικο στοιχειο για το γιατρο.

Δυο νεοι εχασαν τη μαχη με τον λευκο θανατο.Νεκροι βρεθηκαν το πρωι σε νεοανεγειρομενη οικοδομη, στον Βοτανικο δυο ανδρες, αγνωστων στοιχειων γυρω στα τριαντα.Διπλα τους υπηρχαν δυο χρησιμοποιημενες συριγγες με υπολειμματα ηρωινης.

Πανελλαδικη προειδοποιητικη σταση εργασιας απο τις 12 εως τις 3 το μεσημερι εχουν εξαγγειλει για αυριο οι εργαζομενοι στα δημοσια νοσοκομεια. Κατα τη διαρκεια της στασης εργασιας θα εξυπηρετηθουν μονο εκτακτα περιστατικα. Οι γιατροι ζητουν αυξηση των μισθων τους και την επιλυση θεσμικων αιτηματων.

Δεν κυκλοφορησαν σημερα οι εφημεριδες Μακεδονια και Θεσσαλονικη του Δημοσιογραφικου Οργανισμου Βορειου Ελλαδος ΑΕ λογω της εικοσιτετραωρης απεργιας των εργαζομενων. Οι τελευταιοι ζητουν την καταβολη μισθων που η εργοδοσια τους οφειλει απο τις αρχες του χρονου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την αποδοκιμασια του για την αποφαση του τουρκικου υπουργειου Πολιτισμου να επιτρεψει τη διοργανωση, καμηλομαχιων, μεσα στο αρχαιο Σταδιο της Εφεσου στη Μικρα Ασια, εξεφρασε ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος.Ο κ.Μπενος εστειλε επιστολη προς τους συναδελφους του υπουργους Πολιτισμου της Ευρωπαικης Ενωσης, προς τον προεδρο της ΟΥΝΕΣΚΟ Φεντερικο Μαγιορ, και προς τις διεθνεις οργανωσεις για την προστασια της πολιτιστικης κληρονομιας.

Τη συσταση της Επιτροπης για την εκπονηση νομου για την πολιτιστικη κληρονομια, ανακοινωσε σημερα ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος.Η Επιτροπη πρεπει να εχει ολοκληρωσει τις εργασιες της μεσα σε ενα μηνα και θα συνεδριαζει σε ολομελεια δυο φορες την εβδομαδα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ,ο ΠΑΟΚ, ο Αθηναικος και ο Απολλωνας, ηταν οι νικητες των αναμετρησεων της προημιτελικης φασης του κυπελλου Ελλαδας και πηραν το εισιτηριο για τα ημιτελικα. Στους επαναληπτικους αγωνες για την προημιτελικη φαση του κυπελλου Ελλαδας,που εγιναν σημερα,σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Παναθηναικος-ΑΕΚ 2-2 Αθηναικος-Αρης 2-0 Ξανθη-Απολλων 2-1 Τρικαλα-ΠΑΟΚ 1-3 Η κληρωση της επομενης φασης θα γινει την προσεχη Δευτερα στα γραφεια της ΕΠΟ, ενω ημιτελικοι θα διεξαχθουν 28 Φεβρουαριου και 13 Μαρτιου.

Τη Γερμανικη Λεβερκουζεν αντιμετωπιζει αποψε στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου,στο πλαισιο της τελευταιας αγωνιστικης της προημιτελικης φασης του ευρωπαικου πρωταθληματος.Η ομαδα του Πειραια χρειαζεται βεβαια τη νικη αλλα για να καταλαβει τη δευτερη προνομιουχο θεση στον ομιλο της θα πρεπει η ρωσικη ΤΣΣΚΑ να κερδισει αυριο την Αντιμπ στη Γαλλια,η να γινει το θαυμα και να νικησει ο Ηρακλης στην Ιταλια τη Μπενετον Τρεβιζο. Αν χασει η ΤΣΣΚΑ τοτε ο Ολυμπιακος, θα καταταχθει τριτος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη ανοδο 0,31% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, ενω η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 6,5 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,61%, Ληζινγκ ανοδος 0,22%, Ασφαλειες πτωση 0,06%, Επενδυσεις ανοδος 0,29%, Βιομηχανιες ανοδος 0,06%, Κατασκευαστικες ανοδος 0,11%, Συμμετοχων ανοδος 0,05%, Διαφορες ανοδος 0,96%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με σημαντικη ανοδο 1,31%. Απο τις 240 μετοχες που σημειωσαν πραξη, οι 122 εκλεισαν με ανοδο, 77 υποχωρησαν και 41 παρεμειναν αμεταβλητες.

Μικρη υποχωρηση παρουσιασε το δολλαριο εναντι της δραχμης και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 246,20 δραχμες.

Συναλλαγμα               ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ        183.334    182.784     183.884

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μετα απο ενα συντομο διαλειμμα ο καιρος χαλαει απο αυριο και στη δυτικη,κεντρικη και βορεια Ελλαδα,προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες,καταιγιδες και χιονοπτωσεις στα ορεινα.Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις και τοπικες ομιχλες το πρωι.Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 12 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 17 και στο Αιγαιο 10 με 18.Νεφωσεις με ασθενη βροχη προς το βραδυ,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 8 με 16 και 4 με 10 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 15 February 1996 - 13:59:32