Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση στις φυλακες της Πατρας απο εξεγερση κρατουμενων,που κρατουν ομηρους και εχουν αναψει φωτιες.
  • Μετρα για τους συνταξιουχους και τους ανεργους υποσχεθηκε ο πρωθυπουργος στη ΓΣΕΕ.Θετικες οι εξαγγελιες αλλα θα κριθουν στην πραξη δηλωσε ο προεδρος της Συνομοσπονδιας.
  • Συνεχιση της σταθεροποιητικης πολιτικης για την προσεχη τριετια προανηγγειλε ο Αλεκος Παπαδοπουλος.Συσκεψη του Οικονομικου Επιτελειου υπο τον πρωθυπουργο.
  • Με τον Ανδρεα Παπανδρεου επικοινωνησε τηλεφωνικως ο πρωθυπουργος και τον ενημερωσε για τα τρεχοντα θεματα.
  • Αυστηρη κριτικη της Ντορας Μπακογιαννη στην αντιπολιτευτικη τακτικη της Νεας Δημοκρατιας και στους χαρακτηρισμους περι εθνικης ηττας.
  • Σεισμικη δονηση 4,5 Ριχτερ με επικεντρο το Μπραλλο,δεν αναφερθηκαν ζημιες.
  • Στη βουλη η συμβαση για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου.Με σταδιακη αυξηση του αντιτιμου των διοδιων θα εξασφαλισθουν προσθετοι ποροι για τα μεγαλα εργα.
  • Στην Ασφαλεια ανακρινονται τρεις αθιγγανοι κατηγορουμενοι για δολοφονια και βιασμους γυναικων.
  • Δεν προβλεπεται να βγει συντομα απο το νοσοκομειο ο Ανδρεας Παπανδρεου,λογω των τοπικων λοιμωξεων και μικρου πυρετου που του παρουσιασθηκαν.
  • Στην Αθηνα αυριο ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα για συνομιλιες με την πολιτικη ηγεσια.Θα συζητηθουν και οι ελληνοτουρκικες σχεσεις.
  • Νεα τροπη στο σιριαλ Παναγοπουλου-Δοξιαδη.Υπηρχε και δευτερος υποψηφιος δολοφονος,οπως κατατεθηκε στην Ασφαλεια.
  • Σε κατ'αρχην συμφωνια για σχηματισμο κυβερνησης,με εκ περιτροπης πρωθυπουργια κατεληξαν Τσιλερ και Γιλμαζ.
  • Η ισλαμικη οργανωση ΧΑΜΑΣ ανελαβε την ευθυνη για την επιθεση τη Δευτερα στην Ιερουσαλημ οπου δυο ατομα εχασαν τη ζωη τους.
  • Στις 10 Ιουνιου αρχιζουν οι πολυκομματικες διαπραγματευσεις για το μελλον της βορειας Ιρλανδιας.
  • Ισοπαλοι 1-1 αναδειχθηκαν στη Ριζουπολη Απολλων και ΠΑΟΚ για το κυπελλο Ελλαδος.
  • Εντονες ανοδικες τασεις στο Χρηματιστηριο.Αυξημενος κατα 1,96% ο γενικος δεικτης.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκρυθμη ειναι η κατασταση στις φυλακες Αγιου Στεφανου της Πατρας, μετα την εξεγερση που σημειωθηκε απο εκατο περιπου φυλακισμενους,οι οποιοι κρατουν ως ομηρους σωφρονιστικους υπαλληλους και συμφωνα με πληροφοριες και το διευθυντη των φυλακων.Οι εξεγερθεντες εχουν αναψει φωτιες στο κεντρικο κτιριο των φυλακων,ενω συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες καταφεραν να αποδρασουν περιπου πεντε κρατουμενοι.Στη φυλακη βρισκονται ο εισαγγελεας Πρωτοδικων και ο αστυνομικος διευθυντης Αχαιας που συζητουν με τους κρατουμενους. Μεσα στη φυλακη βρισκονται τρεις διμοιριες των ΜΑΤ, ενω προωθουνται πυροσβεστες για την κατασβεση της φωτιας. Ενταση επικρατησε το απογευμα και στις φυλακες Λαρισας,καθως κρατουμενοι μιας πτερυγας επιχειρησαν να δημιουργησουν επεισοδια, αλλα η αντιδραση των σωφρονιστικων υπαλληλων υπηρξε αμεση.Για προληπτικους λογους η εξωτερικη φρουρα ενισχυθηκε με 40 αστυνομικους που βρισκονται σε κατασταση ετοιμοτητας.

Την εναρξη κοινωνικου διαλογου,με τις συνδικαλιστικες οργανωσεις, για ολα τα θεματα που αφορουν τους εργαζομενους,υποσχεθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργος,στη συναντηση που ειχε το μεσημερι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ.Στοχος,οπως ειπε ο πρωθυπουργος,ειναι να δημιουργηθει ενα πλαισιο πολιτικης αποδεκτο απ'ολους.Ο κ.Σημιτης εξηγγειλε τη συγκροτηση επιτροπης απο εκπροσωπους της κυβερνησης,της ΓΣΕΕ και των συνταξιουχων,η οποια μεχρι τελος Ιουνιου θα υποβαλλει συγκεκριμενες προτασεις για την αυξηση των χαμηλων συνταξεων.Παραλληλα, επιταχυνονται οι διαδικασιες για την καταθεση του νομοσχεδιου που αφορα την αντιμετωπιση της ανεργιας.Ο πρωθυπουργος διαβεβαιωσε επισης απο 1ης Ιουλιου αυξανεται κατα 10% το επιδομα ανεργιας και ακομη κατα 10% απο 1ης Ιουλιου 1997.Ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας χαρακτηρισε θετικες τις θεσεις του πρωθυπουργου,οι οποιες,οπως διευκρινησε θα κριθουν απο τα αποτελεσματα τους.Απο την πλευρα του ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος εμφανισθηκε αισιοδοξος οτι εντος του ετους η ανεργια θα μειωθει κατα 2%.Η Πολιτικη Ανοιξη επεκρινε την κυβερνηση οτι αδυνατεια νασκησει κοινωνικη πολιτικη, γιατι,οπως τονιζει, βρισκεται σταθερα υπολογη στη λογικη των αριθμων.

Σε επτα χρονια θα ειναι ετοιμη η γεφυρα ζευξης Ριου-Αντιρριου, που θα αλλαξει ριζικα τις συνθηκες οδικης επικοινωνιας της Δυτικης Ελλαδας.Η συμβαση κατασκευης του εργου,προυπολογισμου 210 δις,δρχ, κατατεθηκε για κυρωση στη Βουλη. Συμφωνα με τη συμβαση η κοινοπραξια που κατασκευασει το εργο θα εχει την εκμεταλλευση για 35 χρονια.

Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε το μεσημερι με τον Ελληνα υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο και το απογευμα προηδρευσε συνεδριασης της Οικονομικης Επιτροπης,με τη συμμετοχη και του διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος Λουκα Παπαδημου.Στη συσκεψη εξετασθηκε η πορεια της οικονομιας,θεμα το οποιο θα απασχολησει και το Υπουργικο Συμβουλιο την Παρασκευη.Ο υπουργος οικονομικων προανηγγειλε οτι θα συνεχισθει για τρια ακομη χρονια η σφικτη εισοδηματικη πολιτικη.Αυριο ο κ.Σημιτης θα δωσει στο Ζαππειο Μεγαρο συνεντευξη εφ'ολης της υλης,στη διαρκεια της οποιας αναμενεται να κανει απολογισμο των πρωτων ημερων της κυβερνησης του.

Η Ελλαδα δεν μπορει να συμφωνησει στην Τελωνειακη Συνδεση της Τουρκιας αν η Αγκυρα δεν αρει τις αξιωσεις της στο Αιγαιο,η δεν αποδεχθει την επιλυση των προβληματων στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης,επανελαβε ο υπουργος Εξωτερικων,Θεοδωρος Παγκαλος.Στην Αγκυρα Τανσου Τσιλερ,εμφανισθηκε ικανοποιημενη,υποστηριζοντας οτι η Ελλαδα δεν βρηκε τη συμπαρασταση των Ευρωπαιων εταιρων της. Η πρωθυπουργος της Τουρκιας θριαμβολογει χωρις κανενα ερεισμα,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, εκφραζοντας παραλληλα την ελπιδα πως οταν η κυρια Τσιλερ παψει να διακατεχεται απο το αγχος της εξουσιας θα αποφασισε να ακολουθησει το Διεθνες Δικαιο, εφοσον θεωρει πως υπαρχουν προβληματα προς επιλυση. Ο κ.Ρεππας ενεταξε στην προσκληση που απηυθυνε ο Θεοδωρος Παγκαλος προς τους αρχηγους των κομματων,τη χθεσινη ενημερωση του κ.Μητσοτακη για τα θεματα της εξωτερικης πολιτικης.Ο κ.Μητσοτακης δεν ειναι εκπροσωπος κομματος διευκρινησε ο κ.Ρεππας αλλα ζητησε να εχει αυτη την ενημερωση και η κυβερνηση δεν ειχε λογο να την αρνηθει.Σε ερωτηση εαν ο πρωθυπουργος προτιθεται να ενημερωσει τον προεδρο της Δημοκρατιας για τα αποτελεσματα του ταξιδιου του στις ευρωπαικες πρωτευουσες τονισε οτι ο κ.Στεφανοπουλος ενημερωνεται για ολα τα τρεχοντα θεματα.Τονισε επισης οτι ο κ.Σημιτης επικοινωνησε σημερα τηλεφωνικα με τον Ανδρεα Παπανδρεου,στον οποιο μετεφερε μηνυματα Ευρωπαιων ηγετων και τον ενημερωσε για τα τρεχοντα θεματα.

Με την πορεια των εθνικων θεματων και τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις,ασχοληθηκε το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, ενω με τα ιδια θεματα θα ασχοληθει αυριο και το συμβουλιο σχεδιασμου της Πολιτικης Ανοιξης.Ο κ.Βασιλης Μαγγινας δηλωσε οτι η μεχρι τωρα πορεια της κυβερνησης σφραγιζεται απο αποτυχιες,τονισε οτι η Νεα Δημοκρατια ειναι δυναμη ευθυνης,αξιοπιστιας και προοπτικης,πρεβλεψε οξυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων και εξηγγειλε νεες πρωτοβουλιες του κομματος για υποστηριξη των εθνικων θεματων. Στη συνεδριαση η κυρια Ντορα Μπακογιαννη τονισε οτι οι υψηλοι τονοι στην κριτικη της κυβερνησης δεν ενισχυουν την αξιοπιστια του κομματος,το οποιο θα πρεπει να αποφευγει εκφρασεις,οπως οδυνηρη ηττα και αλλα.Τονισε επισης οτι η Νεα Δημοκρατια θα πρεπει να προβληματισθει απο τα αποτελεσματα των εκλογων στους δικηγορικους συλλογους και αλλες συνδικαλιστικες οργανωσεις.Ο κ.Εβερτ απαντησε πως στο παρελθον εχουν χρησιμοποιηθει βαρυτατες εκφρασεις και πως το κομμα δεν προκειται να παραμεινει απαθες σε σφαλματα της κυβερνησης στην εξωτερικη πολιτικη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σε κατ'αρχην συμφωνια για το σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου στην Τουρκια, κατεληξαν σημερα οι δυο ηγετες της τουρκικης δεξιας Τανσου Τσιλερ και Μεσουτ Γιλμαζ.Οπως δηλωσαν μετα την συναντηση τους, υπηρξε συμφωνια σε ολα τα θεματα,ενω η πρωθυπουργια θα ειναι εκ περιτροπης.Οι δυο ηγετες θα συναντηθουν και παλι την Παρασκευη, προκειμενου να αποφασισουν ποιος θα ηγηθει πρωτος του συνασπισμου. Σε προηγουμενες προσπαθειες εσταθει αδυνατο για τους δυο αρχηγους να συμφωνησουν σε αυτο το θεμα.

Η ισλαμικη οργανωση ΧΑΜΑΣ ανελαβε σημερα την ευθυνη για την επιθεση της περασμενης Δευτερας, οπου ενας Παλαιστινιος αμερικανικης καταγωγης εριξε το αυτοκινητο του πανω σε πληθος Ισραηλινων στην Ιερουσαλημ, σκοτωνοντας δυο ατομα και τραυματιζοντας αλλα 22.Η ΧΑΜΑΣ τονισε την ανακοινωση της, οτι με την πραξη αυτη εκδικηθηκε τον θανατο του Φατχι Σκακι,γενικου γραμματεα της Τζιχαντ, που δολοφονηθηκε τον περασμενο Οκτωβριο απο ισραηλινους πρακτορες.

Στις 10 Ιουνιου θα αρχισουν οι πολυκομματικες διαπραγματευσεις για το πολιτικο μελλον της Βορειας Ιρλανδιας και την εγκαθιδρυση μιας διαρκους ειρηνης στην περιοχη.Την δηλωση αυτη εκαναν απο κοινου οι πρωθυπουργοι της Βρετανιας και της Ιρλανδιας, Τζον Μειτζορ και Τζον Μπρουτον μετα την συναντηση τους στην βρετανικη πρωθυπουργικη κατοικια, στην Νταουνινγκ Στριτ του Λονδινου.

Μεγαλη πυρκαγια ξεσπασε σε αποθηκη του λιμανιου Ροτερνταμ, στην Ολλανδια, με αποτελεσμα να τραυματισθουν 26 ατομα.Στην αποθηκη φυλασσονταν μεγαλες ποσοτητες χημικων προιοντων και ο δημος μαζι με την αστυνομια, συνεστησαν μια επιτροπη κρισης για την αντιμετωπιση των χημικων αεριων που εκπεμπονται στην περιοχη.

Υπερβολικες χαρακτηρισε ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν, τις αντιδρασεις των Ηνωμενων Πολιτειων οσον αφορα την καταρριψη απο την Κουβα δυο αμερικανικων αεροσκαφων.Νομιζω, τονισε ο Γιελτσιν, οτι το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ, ορθως επραξε καταγγελοντας την πραξη αυτη, αφηνοντας τις Ηνωμενες Πολιτειες να καταλαβουν οτι δεν μπορει να κηρυξει πολεμο για ενα τετοιο περιστατικο.

ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμικη δονηση μεγεθους 4,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στις 3.17 το μεσημερι,σε αποσταση 120 χιλιομετρων βορειοδυτικα της Αθηνας.Το επικεντρο του σεισμου εντοπιζεται στην περιοχη του Μπραλου. Η δονηση εγινε αισθητη στη Φθιωτιδα,τη Φωκιδα,την Ευβοια και την Αθηνα,αλλα δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Διημερη επισημη επισκεψη στην Αθηνα πραγματοποιει απο αυριο ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα,ο οποιος θα εχει επαφες με την πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια της χωρας αναφορικα με τις σχεσεις της Ελλαδος με τη Συμμαχια και φυσικα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Αυριο το μεσημερι, ο κ. Σολανα θα εχει συνομιλιες με τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο και το βραδυ στις 8 θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Ανησυχητικα ειναι τα αποτελεσματα ερευνας, συμφωνα με τα οποια τουλαχιστον δυο εκατ.Ελληνες ειναι υπερτασικοι ασθενεις και μονο ενα εκατομμυριο γνωριζουν την παθηση τους.Οπως προκυπτει απο νεοτερα στοιχεια της Ελληνικης Αντιυπερτασικη Εταιρια, που δοθηκαν σημερα στη δημοσιοτητα ενοψει του 5ου Πανελληνιου Συνεδριυου Αρτηριακης Υπερτασης που αρχιζει αυριο σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας, μονο το 25% των υπερτασικων ασθενων στη χωρα μας, εχει καταφερει να ρυθμιζει σωστα την πιεση του.Το στοιχειο που εντυπωσιαζει ιδιαιτερα ειναι οτι πριν απο 10 χρονια, οπως ειπαν οι γιατροι, ηταν σπανιο να πασχει απο υπερταση ενας τριανταρης, αντιθετως σημερα ενας στους 10 ανδρες μεταξυ 30-40 χρονων ειναι υπερτασικος.

Εμπλοκη παρουσιαστηκε στο ενδεχομενο εξοδου του Ανδρεα Παπανδρεου, απο το Ωνασειο λογω μικροπροβληματων που παρουσιαστηκαν και εντοπιζονται σε τοπικες λοιμωξεις και δεκατα. Οι γιατροι αποδιδουν τις επιπλοκες αυτες στη μεταβατικη περιοδο εως οτου λειτουργησει αποτελεσματικα ο μονιμος καθετηρας που βρισκεται στο χερι, απ'οπου θα γινεται η αιμοκαθαρση. Ωστοσο, δηλωνουν οτι αυτες οι παρενεργειες δεν ειναι ανησυχητικες.

Πανισχυρα βουλγαρικα κυκλωματα κρυβονται πισω απο τις κλοπες πολυτελων αυτοκινητων στην περιοχη της Θεσσαλονικης,αλλα και την υπολοιπη Ελλαδα,συμφωνα με στοιχεια της ασφαλειας θεσσαλονικης.Η αστυνομια συνελαβε τρεις βουλγαρους,που ανηκουν σε κυκλωμα,με εδρα τη Σοφια.Οι συλληφθεντες εκλεβαν απο την Ελλαδα πολυτελη αυτοκινητα τα οποια προωθουσαν στη βουλγαρικη αγορα η σε αλλες ανατολικες χωρες.

Με τη σταδιακη αυξηση του αντιτιμου στα διοδια η κυβερνηση θα επιχειρησει να εξασφαλισει προσθετους πορους για την ολοκληρωση των μεγαλων οδικων εργων της Εγνατιας Οδου και του αυτοκινητοδρομου Πατρων - Θεσσαλονικης - Ευζωνων.Την πληροφορια αυτη επιβεβαιωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης,διαψευδοντας ομως δημοσιευματα, συμφωνα με τα οποια το αντιτιμο των διοδιων θα πενταπλασιασθει. Αποψε κατατιθεται στη βουλη η συμβαση για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου. Το εργο ειναι προυπολογισμου 210 δις δρχ,θα ολοκληρωθει σε επτα χρονια και η κατασκευαστρια Κοινοπραξια ΓΕΦΥΡΑ θα εχει την εκμεταλλευση για 35 χρονια.

Θερμος προβλεπεται για το χωρο της Υγειας ο ερχομενος μηνας,μετα την αποφαση γιατρων,φαρμακοποιων και εργαζομενων στα νοσοκομεια, να κλιμακωσουν τις απεργιακες κινητοποιησεις τους, με στοχο την ικανοποιηση κυριως οικονομικων και θεσμικων αιτηματων.Αυριο για δευτερη μερα συνεχιζεται η απεργια των γιατρων του ΙΚΑ,ενω οι φαρμακοποιοι της Αττικης κλεινουν τα φαρμακεια τους,διαμαρτυρομενοι για την ενιαια λιστα φαρμακων,αλλα και τη μειωση του ποσοστου κερδους τους.Οι εργαζομενοι στα Δημοσια νοσοκομεια εξηγγειλαν πενταωρη παναθηναικη σταση εργασιας για τις 6 Μαρτιου.

Με εκπροσωπους των αγροτων και των κτηνοτροφων συναντηθηκε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.Ο κ.Εβερτ δηλωσε οτι οι αγροτες βρισκονται σε κατασταση εκτακτης αναγκης και οι κτηνοτροφοι σε απογνωση και ανακοινωσε οτι το κομμα του θα καταθεσει στη Βουλη, Σχεδιο Νομου για δραστικη μειωση του αγροτικου κοστους.

Στην ασφαλεια κρατειται και ανακρινεται,μετα τη συλληψη του τα ξημερωματα σε καταυλισμο των τσιγγαννων στα Ανω Λιοσια Αττικης, ο Ανδρεας Καραχαλιος που φερεται ως δραστης της δολοφονιας του παγοπωλη, Νικου Τσολακη, πριν δεκα μερες στη Χαλκιδα, καθως και για τον βιασμο δυο γυναικων στη περιοχη Αττικης.Μαζι με τον με τον Καραχαλιο συνεληφθηκα ως συνενοχοι και δυο ανηλικα αδελφια.Στον εισαγγελεα Πρωτοδικων, κατεθετε επι μιαμιση ωρα ο αρχηγος της ΕΛΑΣ, Μανωλης Χουρδακης, σχετικα με την βαναυση επεμβαση των ΕΚΑΜ, την περασμενη Τριτη,στον καταυλισμο των τσιγγανων στον Ασπροπυργο.

Νεα τροπη λαμβανει η διενεξη του ζευγους Παναγοπουλου-Δοξιαδη μετα απο καταθεση του Κωστα Λαδα,ο οποιος φερεται οτι ειχε προσληφθει απο την κυρια Παναγοπουλου για να δολοφονησει εναντι αμοιβης το συζυγο της.Ο Λαδας,κατεθεσε στην Αστυνομια οτι πραγματι υπηρχε σχεδιο δολοφονιας του Αποστολου Δοξιαδη, αλλα επειδη δεν ηθελε να εμπλακει στην υποθεση ειχε γνωστοποιησει το γεγονος στο σκηνοθετη απο τον περασμενο Μαρτιο.Στο μεταξυ,με τη χθεσινη της καταθεση στην Αστυνομια Θεσσαλονικης,η Αννα - Μαρια Κορομβοκη,Γραμματεας της ηθοποιου Βασιας Παναγοπουλου,ισχυριζεται οτι οι κασετες ,που περιεχουν την τηλεφωνικη επικοινωνια της ιδιας με την Παναγοπουλου ειναι γνησιες.

Συντομα θα προωθηθει το Προεδρικο Διαταγμα για τη στηριξη της εγχωριας παραγωγης στις προμηθειες των μεγαλων επιχειρησεων και οργανισμων του δημοσιου.Τη διαβεβαιωση αυτη εδωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας σε εκπροσωπους της ΓΣΕΕ,του ΣΕΒ της ΟΜΕ/ΟΤΕ και του Τεχνικου Επιμελητηριου της Ελλαδος.Οι εκπροσωποι παρουσιασαν στον κ. Παπαντωνιου τις προτασεις τους για την ενισχυση της εγχωριας παραγωγης στους τομεις της ενεργειας,των μεταφορων,των τηλεπικοινωνιων και των υδατων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Δυο δις.δραχμες διατεθηκαν απο κοινοτικα κονδυλια για αναπλαση του χωρου των αρχαιων Φιλιππων, συντηρηση και προστασια των υπαιθριων αρχαιοτητων της Θασου, αναπαλαιωσεις νεοκλασικων κτιριων και αναδειξη μνημειων στο Δοξατο Δραμας, την Ελευθερουπολη Παγγαιου, την Κομοτηνη καθως και τη λαικη αγορα.

Τριημερο μουσικο οδοιπορικο στην Αιγυπτο με τη Δομνα Σαμιου και το συγκροτημα της, οργανωνει το Ιδρυμα Ελληνικου Πολιτισμου. Η γνωστη ερμηνευτρια θα παρουσιασει παραδοσιακα τραγουδια και σκοπους στην Αλεξανδρεια, 2 και 3 Μαρτιου, και στο Καιρο στις 4 Μαρτιου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευκολη νικη με 100-66 επι της αντιστοιχης της Γεωργιας σημειωσε η εθνικη ομαδα μπασκετ των ανδρων στον 5-ο αγωνα της για τον πρωτο προκριματικο ομιλο του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που εγινε στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων της Αθηνας.

Η ΑΕΚ εξασφαλισε ουσιαστικα την προκριση της στον τελικο του κυπελλου Ελλαδας, αφου στον ημιτελικο νικησε στη Φιλαδελφεια 5-0 τον Αθηναικο.Τρια γκολ πετυχε ο Μπατιστα και απο ενα οι Κοπιτσης-Κωστης. Στη Ριζουπολη Απολλων και ΠΑΟΚ αναδειχθηκαν ισοπαλη 1-1

Ο Απολλων, στον πρωτο ημιτελικο του Κυπελλου Ελλαδας,που εγινε στο γηπεδο Ριζουπολης, αναδειχθηκε ισοπαλος 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Ο δικεφαλος του βορρα προηγηθηκε στο 12 με τον Αλεξιου, ενω ο Απολλων ισοφαρισε στο 60' με τον Νικολαιδη. Ο επαναληπτικος αγωνας θα γινει 13 Μαρτιου, στο γηπεδο της Τουμπας.

Ο πρωτος αγωνας του Παναθηναικου με την Λεγκια Βαρσοβιας, για την προημιτελικη φαση του τσαμπιονς λιγκ,στις 6 Μαρτιου,ειναι πολυ πιθανο να μη γινει στη Βαρσοβια,γιατι ο αγωνιστικος χωρος του γηπεδου της Λεγκια ειναι σκεπασμενος με παγο ενος περιπου μετρου.Η διοικηση της πολωνικης ομαδας ενημερωσε την ΟΥΕΦΑ και ζητα την αλλαγη της εδρας προτεινοντας να διεξαχθει ο αγωνας σε αλλη πολη της Πολωνιας και συγκεκριμενα το Κατοβιτσε η το Βερολινο της Γερμανιας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονες ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να κλεισει σε αποσταση αναπνοης απο το φραγμα των Χιλιων μοναδων και να διαμορφωθει στις 999,52 ενισχυμενος σε ποσοστο 1,96%.Η ανοδος συνοδευθηκε και απο σημαντικη αυξηση του ογκου των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε στα 10,4 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 2,58%, Ληζινγκ ανοδος 1,31%, Ασφαλειες πτωση 1,61%, Επενδυσεις ανοδος 1,38%, Βιομηχανιες ανοδος 1,76%, Κατασκευες ανοδος 2,45%, Συμμετοχων ανοδος 0,30%, Διαφορες ανοδος 0,03%. Ο δεικτης Παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,61%. Συνολικα διακινηθηκαν 242 μετοχες εκ των οποιων 152 εκλεισαν με ανοδο , 63 υποχωρησαν και 27 παρεμειναν σταθερες. Σταθερο παρεμεινε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 242,71 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι βροχες,τα χιονια στα ορεινα,οι θυελλωδεις ανεμοι και οι χαμηλες θερμοκρασιες θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες,καταιγιδες,κατα τοπους ισχυρες,κυριως στα νοτια και χιονια στα ορεινα.Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα πολυ θυελλωδεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια μειον 2 με 7 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα μηδεν με 11 και στα νησια 6 με 12. Βροχη,με χιονια στα γυρω ορεινα,ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 3 με 9 και μηδεν με 6
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 28 February 1996 - 22:16:33