Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 03)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με ελεγχους και εισαγωγες κρεατων και λαχανικων,θα αντιμετωπισει η κυβερνηση τα κρουσματα κερδοσκοπιας στην αγορα.Με κλεισιμο των καταστηματων τους απειλουν οι κρεοπωλες,σε απεργια διαρκειας κατερχονται οι αστυκτηνιατροι,κλεινουν τους μεθοριακους σταθμους οι κτηνοτροφοι της βορειου Ελλαδος.
  • Δεν ειναι αποδεδειγμενη η σχεση τρελλων αγελαδων και ασθενειας Κροιτσφελντ-Τζεηκομπ.
  • Αυστηρη κριτικη της Νεας Δημοκρατιας στην κυβερνηση,που κανει λογο για χαος και εβδομαδα παθων του καταναλωτη.
  • Παροδικη χαρακτηριζει ο Γιαννος Παπαντωνιου την ανοδο του πληθωρισμου το Μαρτιο και αισιοδοξει οτι απο τον Απριλιο θα επανελθει στην πτωτικη του πορεια.
  • Η εξωτερικη πολιτικη πρεπει να κινειται στο πνευμα αποφυγης του πολεμου,απαντα ο Θεοδωρος Παγκαλος στις δηλωσεις του Γερασιμου Αρσενη περι ισχυρης αποτρεπτικης δυναμης.
  • Μεχρι το τελος του 1997 θα εχει επανασυνδεθει σταδιακα η κατωτατη συνταξη με τα 20 ημερομισθια,διαβεβαιωνει ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος.
  • Μετα τις γιορτες του Πασχα,θα συζητηθει στη βουλη το νομοσχεδιο για τον εκσυγχρονισμο του σωφρονιστικου συστηματος.
  • Οριστικοποιηθηκε η εισηγηση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ προς το Εθνικο Συμβουλιο και την Κεντρικη Επιτροπη,το Σαββατοκυριακο
  • Επικρισεις κατα του Μιλτιαδη Εβερτ και αιχμες για νοθεια στις εσωκομματικες εκλογες,αφησαν οι κυριοι Χατζηγακης και Λαμπροπουλος.
  • Εκατον εξηντα πεντε τακτικα και εκτακτα δρομολογια θα εκτελεσθουν τις μερες του Πασχα προς τα νησια για την εξυπηρετηση του κοινου.
  • Αλλοι δυο δραπετες των φυλακων Κερκυρας συνεληφθησαν στο νησι.
  • Καταστροφικη χαρακτηρισε ο Γιασερ Αραφατ την κατασταση των Παλαιστινιων στη Δυτικη Οχθη.
  • Ενεγραφη επισημα ο Μπορις Γιελτσιν στην Κεντρικη Εκλογικη Επιτροπη για τις Προεδρικες Εκλογες της 16ης Ιουνιου.
  • Δεκα παιδια εχασαν τη ζωη τους στη βορεια Ινδια σε συγκρουση αμαξοστοιχιας με σχολικο λεωφορειο.
  • Αγωνας,σταθμος,του Παναθηναικου,που αντιμετωπιζει αποψε στην Ολλανδια τον πρωταθλητη κοσμου Αγιαξ.
  • Μικρη πτωση 0,19% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα ανοικτα του Ντουμπροβνικ, στην Αδριατικη θαλασσα κατεπεσε και συνετριβη το αεροσκαφος που μετεφερε τον αμερικανο υπουργο Εμποριου, Ρον Μπραουν.Το αεροσκαφος ειχε απογειωθει με κακες καιρικες συνθηκες απο την Τουζλα με κατευθυνση το Ντουμπροβνικ και εκτος απο τον υπουργο μετεφερε και ομαδα αμερικανων επιχειρηματιων.

Με εντατικοποιηση των ελεγχων και εισαγωγες αμνοεριφιων,σχεδιαζει η κυβερνηση να αντιμετωπισει τα κρουσματα κερδοσκοπιας στην αγορα και να προστατευθει το καταναλωτικο κοινο.Τα μετρα που θα ληφθουν συζητηθηκαν σε κυβερνητικη συσκεψη,υπο τον υπουργο εθνικης οικονομιας και τη συμμετοχη των υπουργων και υφυπουργων αναπτυξης και γεωργιας. Οπως δηλωσε ο κ.Παπαντωνιου η κυβερνηση θα παρει ολα τα αναγκαια μετρα για να ομαλοποιηθει η κατασταση στην αγορα και δεν απεκλεισε το ενδεχομενο εισαγωγης αμνοεριφιων και νωπων οπωροκηπευτικων προκειμενου να συγκρατηθουν οι τιμες σε λογικα επιπεδα.

Στην αγορα τωρα επικρατει κλιμα ασταθειας και ανησυχιας,που ενταθηκε με τα κρουσματα της ασθενειας τρελλων αγελαδων και τις φημες για ακαταλληλα κοτοπουλα.Οι κρεοπωλες απειλουν να κλεισουν τα μαγαζια τους και σε συναντηση που εχουν αποψε,αναμενεται να παρουν οριστικες αποφασεις.Οι αστυκτηνιατροι απο την πλευρα τους απειλουν με απεργια διαρκειας απο την Παρασκευη και ολη τη Μεγαλη Εβδομαδα και το μεσημερι συναντηθηκαν με τον υπουργο Γεωργιας Στεφανο Τζουμακα ο οποιος δεσμευθηκε οτι θα ελθει σε επαφη με τον υπουργο Οικονομικων για την ικανοποιηση των οικονομικων αιτηματων τους. Οι κτηνοτροφοι της Βορειου Ελλαδος απεκλεισαν το μεθοριακο σταθμο Δοιρανης, στο Κιλκις, και αυριο αναμενεται να κλεισουν τους σταθμους στον Προμαχωνα Σερρων και στους Κηπους Εβρου,προκειμενου να εμποδισουν την εισαγωγη αμνοεριφιων.Αναφορικα τωρα με τα ακαταλληλα κοτοπουλα που βρεθηκαν στην εταιρια Βοκτας,οι υγειονομικες υπηρεσιες διαβεβαιωνουν οτι δεν υπαρχει κινδυνος για τη δημοσια υγεια,καθως εντοπισθηκαν και καταστραφηκαν και συνιστουν ψυχραιμια.

Παντως, η κινηση στην αγορα σημερα κινηθηκε σε φυσιολογικα επιπεδα, με πτωτικες,μαλιστα,τιμες στα οπωροκηπευτικα. Στις βασικες αγορες της πρωτευουσας τα μικρα ντοπια αρνια επωλουντο μεχρι 2.150 δρχ το κιλο,ενω τα αρνια με μεγαλυτερο βαρος απο 1.500 μεχρι 1.700 δρχ το κιλο.Στα οπωροκηπευτικα η τιμη της τοματας κυμανθηκε απο 250 μεχρι 300 δρχ, τα αγγουρια 50-150 δρχ το ενα, τα λεμονια 180-200 δρχ το κιλο,τα μαρουλια 200-260 δρχ το ενα και οι πιπεριες απο 900 μεχρι 1000 δρχ το κιλο.

Η Νεα Δημοκρατια σε ανακοινωση επικρινει εντονα την κυβερνησης και προσωπικα τη Βασω Παπανδρεου, κανοντας λογο για χαος που επικρατει στην αγορα και προσθετοντας οτι η νοθεια, η αισχροκερδεια και η ελλειψη ελεγχου οδηγουν σε απογνωση τους καταναλωτες. Ο προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε οτι βρισκομαστε στην εβδομαδα των παθων του καταναλωτη και επεκρινε την κυβερνηση για ελλειψη συντονισμου, καθως, οπως ειπε, τα αρμοδια οργανα συνεδριαζουν χωρις να λαμβανουν να εξαγγελουν μετρα για την επιλυση των προβληματων.

Το Ινστιτουτο Καταναλωτων καλει αυριο το κοινο σε πανελληνιο γενικο μποικοταζ της αγορας,προκειμενου να εκφρασει την αγωνια του για το διατροφικο εφιαλτη,να απαιτησει την προωθηση Ενιαιου Φορεα Ελεγχου Τροφιμων και να διαμαρτυρηθει για τα κρουσματα κερδοσκοπιας.

Δεν ειναι αποδεδειγμενη η σχεση αναμεσα στην αρρωστια των τρελλων αγελαδων και μια μορφη της ασθενειας Κροιτσφελντ-Τζεηκομπ που επληξε ανθρωπους στη Βρετανια, επιβεβαιωσαν σημερα οι ειδικοι της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγειας που συνεδριασαν χθες και σημερα στη Γενευη.Μετρα για την αντιμετωπιση της κρισης των ``τρελων αγελαδων`` υιοθετησαν σημερα οι υπουργοι Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης. Στο τελικο κειμενο παντως αναφερεται οτι το εμπαργκο στις εξαγωγες βοδινου κρεατος θα εξεταστει και παλι σε εξι εβδομαδες. Η συμφωνια προβλεπει τη σφαγη ολων των ηλικιας ανω των 30 μηνων, αγελαδων και την απαγορευση της καταναλωσης εντοσθιων απο τις νεωτερες των 30 μηνων, οταν σφαγουν. Η Βρετανια ειναι ετοιμη να προχωρησει στην σφαγη 15.000 αγελαδων την εβδομαδα για μια περιοδο 5-6 χρονων και να καταστρεψει το κρεας τους. Οι βρετανοι κτηνοτροφοι θα αποζημιωθουν σε ποσοστο 70% απο την Ευρωπαικη Ενωση, κοστος που σε ετησια βαση θα φθασει τα 400 εκατομμυρια δολαρια. Στο μεταξυ ενας 42χρονος Βρετανος επιχειρηματιας φερεται ως το τελευταιο στη σειρα θυμα της ασθενειας Κροισφελντ-Γιακομπ. Ο Κεν Σαρπ ειχε προσβληθει απο την ασθενεια εδω και ενα χρονο και πεθανε το Σαββατοκυριακο.

Παροδικο,χαρακτηρισε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,το φαινομενο της ανοδου των τιμων το Μαρτιο και απεδωσε την εξελιξη σε συρροη αρνητικων συγκυριων,οπως η απροσδοκητη ανοδος των τιμων του πετρελαιου,η αυξηση στις τιμες των οπωροκηπευτικων,λογω της κακοκαιριας,η ανατιμηση του ελαιολαδου και η αναστατωση στην αγορα του κρεατος,λογω της ασθενειας των τρελλων αγελαδων.Ο κ.Παπαντωνιου προεβλεψε οτι τον Απριλιο η αγορα θα ομαλοποιηθει και ο τιμαριμος θα επανελθει στην πτωτικη του πορεια.Προεβλεψε επισης οτι τους επομενους μηνες ο πληθωρισμος θα ανακτησει το χαμενο εδαφος του προηγουμενου διαστηματος. Παντως ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος εκτιμησε οτι ο πληθωρισμος στο τελος του ετους,θα κυμανθει στο 7,4%. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ,εξεφρασε την ανησυχια του για την πορεια του πληθωρισμου και δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να φτασει τον Απριλιο στο 9,5%.

Απαντηση στις δηλωσεις του Γερασιμου Αρσενη, οτι ο τουρκικος επεκτατισμος δεν αντιμετωπιζεται με χλιαρες αντιδρασεις, αλλα με ισχυρη αποτρεπτικη δυναμη, εδωσε ο υπουργος Εξωτερικων.Ο κ.Παγκαλος τονισε οτι πρεπει να ειμαστε φειδωλοι πριν χυθει το αιμα της ελληνικης νεολαιας,επισημαινοντας χαρακτηριστικα οτι οι πολιτικοι επανεκλεγονται,οι δημοσιογραφοι επαναπροσλαμβανονται,το κυρος αποκαθισταται,οι ιδεες αναθεωρουνται αλλα οι νεκροι δεν ανασταινονται.Ο κ.Παγκαλος προσθεσε ακομη οτι η εξωτερικη πολιτικη πρεπει να κινειται στο πνευμα της αποφυγης του πολεμου και να δημιουργει συνθηκες ειρηνικου ξεπερασματος των κρισεων.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος αρνηθηκε οτι υπαρχουν διαφορετικες αποψεις,στους κολπους της κυβερνησης σχετικα με τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και χαρακτηρισε εκ του πονηρου τα οσα περι διαφοροποιησεων λεγονται και γραφονται.Ο κ.Ρεππας διατυπωσε την αποψη οτι μπορει να αλλαξει το κλιμα εντασης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, υπο την προυποθεση οτι η Αγκυρα θα υπογραψει το κειμενο της Ευρωπαικης Ενωσης για την Τελωνειακη Συνδεση της,θα συνδραμει στις πρωτοβουλιες για βιωσιμη λυση του Κυπριακου,θα δηλωσει οτι δεν τρεφει εδαφικες βλεψεις σε βαρος της Ελλαδας και θα ανακαλεσει τη θεση περι ψασθς βελι σε περιπτωση που η Ελλαδα επεκτεινει τα χωρικα της υδατα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρωτη του συνεδριαση πραγματοποιησε σημερα στη Δυτικη Οχθη το παλαιστινιακο κοινοβουλιο παρουσια του Γιασερ Αραφατ, ο οποιος χαρακτηρισε καταστροφικη την κατασταση στην οποια εχει οδηγησει το Ισραηλ τους Παλαιστινιους.Ο παλαιστινιος ηγετης αναφερεται στον αποκλεισμο που εχει επιβαλει το Ισραηλ στα παλαιστινιακα εδαφη απο τις 25 Φεβρουαριου μετα το κυμα των βομβιστικων επιθεσεων.Απο την πλευρα του, ο ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περες, επανερχομενος στην προταση του για διεξαγωγη δημοψηφισματος πριν απο την τελικη εγκριση της ειρηνευτικης συμφωνιας με τους Παλαιστινιους, δηλωσε οτι η προταση αυτη δεν αποτελει παρα μια απο τις δυνατες επιλογες.

Η Κεντρικη Εκλογικη Επιτροπη της Ρωσιας, ενεγραψε επισημα σημερα τον Μπορις Γιελτσιν ως υποψηφιο για τις προεδρικες εκλογες που θα διεξαχθουν στις 16 Ιουνιου.Ηδη συγκεντρωσε ενα εκατομμυριο υπογραφες που απαιτουνται για την υποστηριξη της υποψηφιοτητας του.Στην Τσετσενια οι ρωσικες δυναμεις εξαπελυσαν νεες αεροπορικες επιθεσεις εναντιον χωριου, μετα την αρνηση των αυτονομιστων ανταρτων να δεχθουν την ειρηνευτικη πρωτοβουλια του Μπορις Γιελτσιν.

Δεκα παιδια εχασαν τη ζωη τους στη βορεια Ινδια κατα την διαρκεια συγκρουσης αμαξοστοιχιας με σχολικο λεωφορειο.Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, το δυστυχημα σημειωθηκε σε αφυλακτη διαβαση την ωρα που τα παιδια πηγαιναν σχολειο και κατω απο συνθηκες που δεν εχουν ακομα διευκρινισθει.

Σεισμικη δονηση 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε το απογευμα στην περιοχη της Ναπολης, στην νοτια Ιταλια.Ο σεισμος προκαλεσε μικροπανικο στους κατοικους ενω δεν εχουν αναφερθει θυματα.

Την προθεση της βρετανικης κυβερνησης να θεσει υπο εγκριση του βρετανικου λαου με δημοψηφισμα τη συμμετοχη της χωρας στο ενιαιο ευρωπαικο νομισμα, ανακοινωσε σημερα ο βρετανος υπουργος εξωτερικων Μαλκολμ Ριφκιντ.Η προταση αυτη θα περιλαμβανεται στο προγραμμα του συντηρητικου κομματος για τις προσεχεις εκλογες, που προβλεπεται να γινουν τον Μαιο του 1997.

Τουλαχιστον 5000 νοτιοκορεατες φοιτητες που ζητουν την παραιτηση του προεδρου Κιμ Γιουνγκ-Σαμ, πραγματοποιησαν σημερα πορεια στη Σεουλ διαμαρτυρομενοι για τον θανατο φοιτητη την περασμενη εβδομαδα σε αντικυβερνητικη πορεια.Ο ατυχος φοιτητης πεθανε την περασμενη Παρασκευη στη διαρκεια συμπλοκων μεταξυ της αστυνομιας και φοιτητων. Παροτι βρεθηκαν τραυματα απο χτυπηματα στο σωμα του, η νεκροψια εδειξε οτι πεθανε απο καρδιακη προσβολη.

Κυμα αντιδρασεων απο τις φτωχογειτονιες του Λος Αντζελες ως τον Λευκο Οικο και το Στειτ Ντιπαρτμεντ, εχει πυροδοτησει ο χθεσινος ξυλοδαρμος δυο μεξικανων λαθρομεταναστων απο αστυνομικους στο Λος Αντζελες.Το περιστατικο συνεβη χθες σε αυτοκινητοδρομο του Λος Αντζελες, κατα την διαρκεια καταδιωξης φορτηγου που μετεφερε 19 λαθρομεταναστες.Την ολη επιχειρηση της αστυνομιας κατεγραφε τηλεοπτικο συνεργειο απο ελικοπτερο.Ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον εξεφρασε την ανησυχια του για το επεισοδιο, ενω η κυβερνηση του Μεξικου διαμαρτυρηθηκε εντονα με διπλωματικη νοτα προς το Στειτ Ντιπαρτμεντ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα προχωρησει αμεσα η σταδιακη επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων με τα 20 ημερομισθια, δηλωσε ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Ευαγγελος Γιαννοπουλος. Το δευτερο εξαμηνο του 1996, συμφωνα με την εισηγηση του υπουργειου Εργασιας, οι συνταξεις θα εξισωθουν με τα 18 ημερομισθια απο τα 16,8 που βρισκονται σημερα. Το κοστος του μετρου δεν θα βαρυνει τον Προυπολογισμο και θα καλυφθει με πορους του ΙΚΑ. Το πρωτο εξαμηνο του 1997 οι συνταξεις θα φθασουν στα 19 ημερομισθια και τον Ιουλιο του 1997 στα 20. Ο κ. Γιαννοπουλος αναφερθκε και στο ωραριο των καταστηματων και υπογραμμισε οτι ειναι θεση αδιαπραγματευτη πως η Κυριακη ειναι αργια. Ολα τα αλλα ζητηματα, θα τεθουν σε διαλογο με τις οργανωσεις των εργαζομενων και εργοδοτων. Τελος,δηλωσε οτι το Νομοσχεδιο για την ανεργια ειναι ετοιμο και εντος των ημερων θα τεθει υποψη του πρωθυπουργου.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Διοικηση της Επιχειρησης υπεγραψαν σημερα την κλαδικη συμβαση εργασιας για το 1996. Συμφωνησαν σε αυξηση 8,5% που θα καταβληθει σε δυο ισοποσες δοσεις, την 1.3.1996 και την 1.9.1996 αντιστοιχα. Για το κρισιμο ζητημα του ασφαλιστικου στη ΔΕΗ, συμφωνηθηκε η συγκροτηση επιτροπης που θα αποφανθει για τη διαφορα εργαζομενων-επιχειρησης. Η αναλογιστικη μελετη υπολογιζει την οφειλη της ΔΕΗ, για τις ασφαλιστικες εισφορες της περιοδου απο το 1968 μεχρι σημερα, στο ποσον του 1,3 τρις. δρχ.

Με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη συναντηθηκε το πρωι ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Βενιζελος,ο οποιος τον ενημερωσε για τα τρια νομοσχεδια,θεσμικου χαρακτηρα που προωθει το υπουργειο του και αφορουν τον εκσυγχρονισμο του σωφρονιστικου συστηματος,την αλλαγη του νομου περι ευθυνης υπουργων και την προστασια του ατομου. Τα νομοσχεδια θα συζητηθουν στην αυριανη συνεδριαση του Υπουργικου Συμβουλιου και αυτο που αφορα τον εκσυγχρονισμο του σωφρονιστικου συστηματος,θα συζητηθει στη βουλη,αμεσως μετα τις εορτες του Πασχα.

Εκκληση προς το επιβατικο κοινο να προμηθευτει εγκαιρα εισιτηρια, ενοψει της αυξημενης κινησης, τις ημερες του Πασχα, απευθυνει το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, το οποιο ανακοινωσε οτι τις ημερες αυτες θα εκτελεσθουν 165 τακτικα και εκτακτα δρομολογια, προς τα νησια για την εξυπηρετηση του κοινου. Παραλληλα, θα ενταθουν οι ελεγχοι για τους υπεραριθμους επιβατες.

Με την οριστικοποιηση της εισηγησης προς το Εθνικο Συμβουλιο και τη Συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης,που θα πραγματοποιηθουν το Σαββατοκυριακο,ασχοληθηκε στη συνεδριαση του το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ.Η συνεδριαση εγινε με διευρυμενη συνθεση και συμμετειχαν σε αυτη,οσα στελεχη ειχαν χρηματισει στο παρελθον μελη του Εκτελεστικου Γραφειου.

Με επικρισεις κατα του προεδρου του κομματος συνοδευθηκε η συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας,που ασχοληθηκε με τις εσωκομματικες και φοιτητικες εκλογες.Ο εκπροσωπος του κομματος, Βασιλης Μαγγινας, χαρακτηρισε επιτυχημενη τη διεξαγωγη των εσωκομματικων εκλογων και διαπιστωσε πως η αθροα και μαζικη συμμετοχη απεδειξαν το δυναμισμο και την ετοιμοτητα του κομματικου μηχανισμου.Παντως, ο κ.Σωτηρης Χατζηγακης επεκρινε τον κ.Εβερτ και τον κεντρικο μηχανισμο για τον τροπο διεξαγωγης των εκλογων στην περιφερεια του τα Τρικαλα,ενω αιχμες για νοθεια,αφησε και ο βουλευτης Μεσσηνιας κ.Λαμπροπουλος επισημαινοντας οτι στο νομο του βρεθηκαν 45 ψηφοδελτια περισσοτερα απ'οσους ειχαν ψηφισει.Την Παρασκευη θα συνελθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος,με αντικειμενο τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις και τα εθνικα μας θεματα.

Και μια ειδηση για τους ρομαντικους και τους ξενυχτηδες.Οσοι μπορειτε να ξαγρυπνησετε αποψε θα θαυμασετε την ολικη εκληψη της σεληνης,πισω απο τη σκια της γης.Το φαινομενο θα αρχισει να γινεται ορατο λιγο μετα τις 12 το βραδυ και διαρκεσει μεχρι τις 3 τα ξημερωματα.

Τραγωδια χθες το βραδυ στο φαραγγι του Θερισου Χανιων. Ενα 10χρονο κοριτσακι βρηκε τραγικο θανατο οταν επεσε απο γκρεμο υψους 70 μετρων. Οπως ανακοινωσε η αστυνομια προκειται για την Αλεξανδρα Γεωργιου Καλαιτζακη.Η μικρη ειχε παει εκδρομη στην περιοχη μαζι με τους γονεις της και καποια στιγμη διεφυγε της προσοχης τους και κατευθυνθηκε προς το φαραγγι που υπαρχει στην περιοχη. Η μικρη προφανως εχασε τον προσανατολισμο της ακολουθωντας ενα μονοπατι με αποτελεσμα να βρεθει στο κενο.

Υπεκυψε το μεσημερι ο Αντιστρατηγος εν αποστρατεια, Δημητρης Παραλικας,81 ετων, ο οποιος αυτοπυροβοληθηκε το πρωι στο διαμερισμα του στο Νεο Κοσμο και μεταφερθηκε στο νοσοκομειο ΝΙΜΙΤΣ.Οι συγγενεις του αυτοχειρα, υποστηριζουν οτι ο ηλικιωμενος αντιστρατηγος, προεβη στην ενεργεια αυτη, μετα την κοινοποιηση εξωσης απο την πολυκατοικια, η οποια κριθηκε ακαταλληλη απο τις ρωγμες που υπεστη απο τις εργασιες για τα εργα του ΜΕΤΡΟ.

Δυο ακομη δραπετες των φυλακων της Κερκυρας συνεληφθησαν σημερα το πρωι απο τις διωκτικες αρχες. Προκειται για τον Ελληνα ισοβιτη Αποστολο Γεωργιτσαρο και το Γιουγκοσλαβο βαρυποινιτη Χορβαντα Ερολ, που εχει καταδικαστει για εμπορια ηρωινης. Και οι δυο συνεληφθησαν στο κεντρο της πολης, κοντα στο σταθμο των υπεραστικων λεωφορειων. Εκτιμαται απο τις αστυνομικες αρχες οτι η παρουσια τους εκει, σχετιζοταν με προσπαθεια διαφυγης τους απο το νησι. Ασυλληπτοι παραμενουν ακομα εννεα δραπετες, μεταξυ των οποιων οι Ελληνες ισοβιτες Αναστασιου και Μπατζακακης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετρα προκειμενου να μην επαναληφθουν και παλι τα δυστυχηματα των προηγουμενων χρονων εξαιτιας των βεγγαλικων, εχουν ηδη παρθει απο το υπουργειο Δημοσιας Ταξεως.Συμφωνα με τα μετρα διακοπτεται η χορηγηση αδειων εισαγωγης, αγορας, εμποριας και μεταφορας φωτοβολιδων και βεγγαλικων με εξαιρεση εκεινη για τις αναγκες των Ενοπλων Δυναμεων, της Ελληνικης Αστυνομιας, του Λιμενικου Σωματος των Τελωνειακων Υπηρεσιων και των πλωτων μεσων.Παρα τα μετρα ομως, η αστυνομια βρηκε σημερα στην αποθηκη παιχνιδιων του 24χρονου Ανδρεα Παναγοπουλου, 25 χιλιαδες κροτιδες.Ο Παναγοπουλος οδηγηθηκε στον Εισαγγελεα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Δημοσια δαπανη θα γινει αυριο στο νεκροταφειο της Αναστασεως, η κηδεια του γνωστου καραγκιοζοπαιχτη Γεωργιου Χαριτου η Χαριδημου, που πεθανε τα ξημερωματα σε κλινικη της Αθηνας μετα απο χρονια παλης με την επαρατη νοσο.Ο Χαριδημος γεννηθηκε το 1924 στην Κηφισια και ο πατερας του ηταν και αυτο γνωστος καραγκιοζοπαικτης.Ο Χαριδημος ιδρυσε την Σχολη Πειραια και διετελεσε πολλες φορες προεδρος του Σωματειου Θεατρου Σκιων.Τα συλλυπητηρια του εστειλε ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος.

Η οικογενεια, φιλοι, πολιτικοι και πνευματικοι του συνοδοιποροι αποχαιρετισαν σημερα τον Ακαδημαικο Γεωργιο Βλαχο στο Α' Νεκροταφειο του οποιου η σορος μεταφερθηκε στη συνεχεια για να ταφει στην γενετειρα του Τριπολη. Το υστατο χαιρε στον Γεωργιο Βλαχο απηυθυναν στο Α' Νεκροταφειο ο προεδρος της Ακαδημιας Αθηνων Γιαγκος Πεσμαζογλου, ο καθηγητης Γεωργιος Μουτσοπουλος, ο πρυτανης της Παντειου Αιμιλιος Μεταξοπουλος και εκπροσωπος της Ενωσης Τριπολιτων Αττικης.

Οι μαθητες σηκωσαν το φερετρο του αγαπημενου τους δασκαλου Νικου Τζογια που η προσωπικοτητα του σφραγισε το θεατρικο μας βιο. Στο Α' Νεκροταφειο οπου κηδευτηκε ο μεγαλος μας ηθοποιος συγκεντρωθηκαν οι συναδελφοι του απο το Εθνικο Θεατρο του οποιου διετελεσε και προεδρος του Διοικητικου Συμβουλιου.

Το υπουργειο Πολιτισμου προτεινε να δοθει το μουσικο βραβειο της ΟΥΝΕΣΚΟ για το 1996, στον Μικη Θεοδωρακη. Η υποψηφιοτητα του μεγαλου συνθετη προταθηκε μετα απο αποφαση του υπουργου Πολιτισμου κ.Σταυρου Μπενου, την οποια κατεθεσε ο πρεσβευτης μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Βασιλης Βασιλικος.

Υποψηφιος για το βραβειο Μπενουα 1996, ειναι ο Γιωργος Κουρουπος, προεδρος της Εθνικης Λυρικης Σκηνης και διευθυντης της Ορχηστρας των Χρωματων. Ο κ.Κουρουπος επιλεχθηκε ως υποψηφιος της κατηγοριας Μουσικη για μπαλετο του βραβειου ΜΠΕΝΟΥΑ 96 για τη μουσικη του στην παρασταση ΟΔΥΣΣΕΙΑ, σε χορογραφια Τζων Νιουμεερ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον πρωταθλητη κοσμου και Ευρωπης, Αγιαξ,νικησε αποψε στο Αμστερνταμ, ο Παναθηναικος για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ με σκορ 0-1. Οι πρασινοι, με την συμπαρασταση 5.000 οπαδων τους, στοχευουν ς` ενα θετικο αποτελεσμα, που θα τους δωσει το δικαιωμα να ελπιζουν σε προκριση στον τελικο του Τσαμπιονς Λιγκ. Την ιδια ωρα θα αρχισει και ο αλλος ημιτελικος, αναμεσα στην Γιουβεντους και τη Ναντ.

Στους αγωνες της 26-ης και τελευταιας ημερας για την κανονικη περιοδο του πρωταθληματος μπασκετ της Α1 εθνικης κατηγοριας των ανδρων, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα : Λαρισα - Αμπελοκηποι 86-71 Ολυμπιακος - Ηρακλειο 86-58 Παπαγου - ΠΑΟΚ 85-79 Αρης - Ηρακλης 83-65 Περιστερι - Απολλων Πατρων 89-61 Παναθηναικος - Σπορτιγκ 86-62 Πανιωνιος - ΑΕΚ 76-68 Η τελικη βαθμολογια διαμορφωθηκε ως εξης: Ολυμπιακος 50, Παναθηναικος 47, Πανιωνιος 43, Αρης 43 , ΠΑΟΚ 40, Περιστερι 40 , Σπορτιγκ 40, Απολλων Πατρων 38 , Ηρακλης 38 , ΑΕΚ 35 , Παπαγου 35 , Λαρισα 34, Ηρακλειο 34 , Αμπελοκηποι 29. Ετσι υποβιβαζονται στην Α2 Αμπελοκηποι και Ηρακλειο. Στην επομενη φαση των πλει οφ , στην οποια δεν μετεχουν οι 4 πρωτες ομαδες θα γινουν το Σαββατο οι εξης συναντησεις : ΠΑΟΚ - Λαρισα , Περιστερι - Παπαγου , Σπορτιγκ - ΑΕΚ και Πατρα - Ηρακλης. Στην επομενη φαση προκρινονται οι ομαδες που θα σημειωσουν δυο νικες.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υπο χωρηση 0,39% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 991,43 μοναδες. Εντονη ζητηση εκδηλωθηκε για μετοχες των τεχνικων εταιριων οι οποιες συμμετεχουν στην κοινοπραξια ``ΚΑΖΙΝΟ ΑΘΗΝΩΝ`` και οι τιμες τους εκλεισαν στο ανωτερο οριο διακυμανσης του 8%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης και εφθασε στα 7,6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,98%, Ασφαλειες πτωση 1,82%, Ληζινγκ πτωση 0,93%, Επενδυσεις ανοδος 0,02%, Κατασκευες ανοδος 2,58%, Βιομηχανιες πτωση 0,61%, Διαφορες ανοδος 0,29%, Συμμετοχων ανοδος 0,80%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας σημειωσε οριακη ανοδο κατα 0,07%.

Τη διασπορα των μετοχων του ΟΤΕ ενεκρινε και τυπικα το Διοικητικο Συμβουλιο του Χρηματιστηριου Αθηνων. Καθε ιδιωτης επενδυτης αναμενεται να παρει 70 με 80 μετοχες, ενω οι θεσμικοι επενδυτες 16.000 μετοχες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα με νεφωσεις, τοπικες βροχες και καταιγιδες κυριως στα δυτικα, αλλα και διαστηματα ηλιοφανειας,στα νοτια. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι μετριοι και στα ανατολικα νοτιοι μετριοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 5 με 15 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο 8 με 18 και στο Αιγαιο 11 με 21.Αστατο καιρο,με συννεφια και πιθανοτητα βροχης, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 10 με 18 και 7 με 13 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 3 April 1996 - 21:12:08