Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 04)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Καθοριστικη αναμενεται να ειναι η συναντηση του Στεφανου Τζουμακα με αντιπροσωπεια κτηνιατρων που εχουν εξαγγειλει απεργια απο την Παρασκευη.
  • Οριο μπαινει στην τιμη του αρνιου και θα πωλειται μεχρι 2.000 δραχμες το κιλο.
  • Μετρα για την συγκρατηση των τιμων των καυσιμων και την παταξη της αισχροκερδειας, ανακοινωθηκαν το πρωι.
  • Με το νομοθετικο εργο του υπουργειου Δικαιοσυνης ασχολειται το υπουργικο συμβουλιο. Νωριτερα, συνεδριασε η κυβερνητικη επιτροπη για τις αδειες των καζινο.
  • Το μισθολογιο των αξιωματικων εξεταστηκε στη συναντηση του Πρωθυπουργου με τους κυριους Αρσενη και Παπαδοπουλο.
  • Αρχισε απο σημερα η εφαρμογη του πασχαλινου ωραριου των εμπορικων καταστηματων.
  • Συνεχιζονται οι ερευνες στο Ντουμπροβνικ για τα αιτια της πτωσης του αμερικανικου αεροσκαφους οπου εχασαν τη ζωη τους ο υπουργος Εμποριου και αλλα 32 ατομα.
  • Σε κατασταση επιφυλακης, τεθηκαν οι ισραηλινες δυναμεις μετα τη συλληψη τριων κομμαντος αυτοκτονιας της Χαμας.
  • Αγνωστος πυροβολησε εναντιον του διαμερισματος του Μπορις Γιελτσιν, χωρις ευτυχως να υπαρξουν θυματα.
  • Εφθασε τα ξημερωματα στην Αθηνα απο το Αμστερνταμ η αποστολη του Παναθηναικου μετα τη μεγαλη νικη επι του Αγιαξ για τα ημιτελικα του τσαμπιονς λιγκ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καθοριστικη αναμενεται να ειναι η συναντηση του υπουργου Γεωργιας, Στεφανου Τζουμακα, με αντιπροσωπεια κτηνιατρων του δημοσιου, οι οποιοι εχουν εξαγγειλει απεργια απο την ερχομενη Παρασκευη και ολη τη Μεγαλη Εβδομαδα.Κατα τη συναντηση θα επιδιωχθει να εξευρεθει λυση ωστε να μην προκληθει και νεα αναστατωση στο καταναλωτικο κοινο,μετα την υποθεση των τρελων αγελαδων και των μολυσμενων πουλερικων. Ο υφυπουργος Εμποριου Μιχαλης Χρυσοχοιδης, ανακοινωσε το μεσημερι οτι μπαινει οριο στην τιμη του αρνιου το οποιο θα πωλειται μεχρι 2.000 δραχμες το κιλο. Αν στους ελεγχους της αγορανομιας διαπιστωθει οτι πωλειται το αρνι πανω απο αυτη την τιμη, τοτε θα επιβαλονται προστιμα και αλλες κυρωσεις που προβλεπει ο νομος. Ο κ.Χρυσοχοιδης επεσημανε οτι η τιμη στη χονδρικη αγορα φθανει εως τις 1.600 δραχμες το κιλο και δεν δικαιολογειται οποιαδηποτε αλλη αυξηση ανω των 2.000 δραχμων. Γινονται, προσθεσε εισαγωγες κυριως απο τη Βουλγαρια, προκειμενου να αντιμετωπιστει η ζητηση τις ημερες του Πασχα.

Παραλληλα, ο υφυπουργος Εμποριου ανακοινωσε μετρα για την συγκρατηση των τιμων των καυσιμων και την παταξη της αισχορκερδειας, Ο κ.Χρυσοχοιδης ειπε οτι θα ανακοινωνονται ανωτατες και κατωτατες λιανικες τιμες και οπου χρειαστει θα μπει πλαφον.

Συνεδριαζει απο τις 12:30 το υπουργικο συμβουλιο υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη το οποιο ασχολειται με την πορεια του νομοθετικου εργου του υπουργειου Δικαιοσυνης. Εξεταζονται τρια θεσμικου χαρακτηρα νομοσχεδια που αφορουν τον εκσυγχρονισμο του συστηματος, την προστασια του πολιτη απο την πληροφορικη και το ηλεκτρονικο φακελωμα καθως και την αλλαγη του νομου περι ευθυνης υπουργων. Νωριτερα, συνεδριασε η κυβερνητικη επιτροπη η οποια ασχοληθηκε με τις αδειες των καζινο. Το πρωι, ο κ.Σημιτης συναντηθηκε με τους υπουργους Εθνικης Αμυνας κ.Αρσενη και Οικονομικων κ.Παπαδοπουλο και συζητησαν το θεμα του νεου μισθολογιου των Αξιωματικων.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο εγινε το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων της Βουλγαριας, Γκεοργκι Πιρινσκι. Συζητησαν θεματα που αφορουν τις διμερεις σχεσεις, καθως και την κατασταση στη Βαλκανικη. Στη συνεχεια ο κ.Πιρινσκι συναντηθηκε με τον ομολογο του Θεοδωρο Παγκαλο ενω το απογευμα θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Συνεδριαζει το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, το οποιο αναμενεται να ασχοληθει με την εισηγηση προς τις συνεδριασεις του Εθνικου Συμβουλιου και της Κεντρικης Επιτροπης που θα πραγματοποιηθει το ερχομενο Σαββατοκυριακο.

Αρχισε απο σημερα η εφαρμογη του πασχαλινου ωραριου των καταστηματων το οποιο θα ισχυσει εως το Μεγαλο Σαββατο. Σημερα και αυριο τα εμπορικα θα ειναι ανοικτα απο τις 8.30 το πρωι ως τις 8.30 το βραδυ και το Σαββατο ως τις 5 το απογευμα.

Ανοιχτος ειναι απο το πρωι ο δρομος, που οδηγει απο την πολη του Κιλκις προς τα ελληνοσκοπιανα συνορα - μεσω Δοιρανης - και τον Προμαχωνα Σερρων, μετα την αποχωρηση των κτηνοτροφων, οι οποιοι ειχαν εγκαταστησει χθες σε κομβικα σημεια αγροτικα αυτοκινητα και τρακτερ. Η συντονιστικη επιτροπη των κτηνοτροφων αποφασισε την αναστολη της κινητοποιησης και -οπως δηλωσαν εκπροσωποι της- ο αγωνας προκειται να ενταθει με αποκλεισμους και αλλων δρομων στη Βορεια Ελλαδα, αν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα του κλαδου των κτηνοτροφων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται οι ερευνες ωστε να διαπιστωθουν τα αιτια της πτωσης του αμερικανικου αεροσκαφους, το οποιο κατεπεσε χθες στην Κροατια κοντα στο Ντουμπροβνικ, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους ο υπουργος Εμποριου των Ηνωμενων Πολιτειων, Ρον Μπραουν και αλλα 32 ατομα. Οι κροατικες αρχες εχου αποκλεισει καθε προσβαση στην περιοχη του δυστυχηματος. Ο Μπραουν, επροκειτο να πραγματοποιησει περιοδεια στη Βαλκανικη. Στην Κροατια αναμενονται εμπειρογνωμονες της αμερικανικης εταιριας Μποινγκ, η οποια ειχε κατασκευασει το αεροσκαφος, οι οποιοι θα εξετασουν τα συντριμια του για να διαπιστωθουν τα αιτια της πτωσης του. Φορο τιμης στον αμερικανο υπουργο Εμποριου απετισε ο Προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, ενω ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, διεκοψε την επισκεψη του στην Αιγυπτο και επιστρεφει στην Ουασιγκτον.

Χιλιαδες ισραηλινοι στρατιωτες, αστυνομικοι και εθελοντες φυλακες, τεθηκαν σημερα σε κατασταση υψιστης επιφυλακης μετα τη συλληψη απο την παλαιστινιακη αστυνομια τριων κομμαντος αυτοκτονιας της Χαμας που μετεφεραν εκρηκτικες υλες στη Λωριδα της Γαζας. Η ενισχυση των μετρων ασφαλειας κριθηκε αναγκαια απο τις ισραηλινες αρχες, καθως αυτες τις ημερες γιορταζεται το εβραικο Πασχα και εκφραζονται φοβοι για νεες επιθεσεις αυτοκτονιας, των φανατικων ισλαμιστων.

Αγνωστος ενοπλος πυροβολησε αργα χθες το βραδυ αρκετες φορες εναντιον του διαμερισματος του ρωσου προεδρου Μπορις Γελτσιν στη Μοσχα,διχως ευτυχως να υπαρξουν θυματα. Συμφωνα με το πρακτορειο Ιντερφαξ ο δραστης πυροβολησε τουλαχιστον τρεις φορες και στη συνεχεια κατορθωσε να διαφυγει,εγκαταλειποντας το οπλο του. Στο ιδιο κτιριακο συγκροτημα διαμενουν αρκετοι ρωσοι ανωτατοι αξιωματουχοι οπως ο πρωθυπουργος Βικτωρ Τσερνομυρντιν και ο υπουργος Αμυνας Παβελ Γκρατσωφ.

Σφοδρες συγκρουσεις μαινονταν ολοκληρη τη νυχτα στη νοτια Τσετσενια εκμηδενιζοντας τις ελπιδες για την επιτυχια της μονομερους καταπαυσης του πυρος που επεβαλε ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν. Οι τσετσενοι ανταρτες εχουν απορριψει την εκκληση του προεδρου Γελτσιν για καταπαυση του πυρος και συμφωνα με τις εκτιμησεις ξενων δημοσιογραφων οι μαχες στην Τσετσενια εχουν κλιμακωθει.

Πανω απο 36 ανταρτες εχασαν τη ζωη τους σε συγκρουσεις με τα κυβερνητικα στρατευματα της Σρι Λανκα, τα οποια εκτελουσαν εκκαθαριστικη επιχειρηση στη βορεια χερσονησο της Τζαφνα. Οπως ανακοινωσε σημερα στρατιωτικος εκπροσωπος στο Κολομπο, στις συγκρουσεις σκοτωθηκαν πεντε στρατιωτες και δυο αξιωματικοι των κυβερνητικων δυναμεων.

Διακηρυξη υπερ της διαφυλαξης της ενοτητας του κρατους της Βοσνιας-Ερζεγοβινης υπεγραψαν χθες στο Σεραγεβο, περιπου εικοσι βοσνιακα κομματα και πολιτικες οργανωσεις, στην πλειονοτητα τους μουσουλμανικες. Στη διακυρηξη, που συνταχθηκε κατοπιν πρωτοβουλιας του Προεδρου της Βοσνιας, Αλια Ιζετμπεγκοβιτς, επιβεβαιωνεται η αποφασιστικοτητα των συνυπογραφοντων να υπερασπισθουν το κρατος της Βοσνιας- Ερζεγοβινης υπο τον χαρακτηρα της " δημοκρατικης και πολυεθνικης κοινοτητας, βασισμενης στην ισοτητα των εθνων".

Δεκα ατομα βρηκαν το θανατο χθες βραδυ σε πυρκαια που εκδηλωθηκε σε ξενοδοχειο της πρωτευουσας της Γεωργιας, Τιφλιδα, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Την ωρα της εκδηλωσης της πυρκαιας, στο ξενοδοχειο υπηρχαν 40 ενοικοι. Δεκαπεντε απο αυτους τραυματιστηκαν ενω τρεις βρισκονται σε κρισιμη κατασταση. Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστα τα αιτια που προκαλεσαν τη φωτια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταπονημενοι αλλα και ενθουσιασμενοι για την μεγαλη νικη τους επι του πρωταθλητη κοσμου και Ευρωπης,Αγιαξ,εφτασαν τα ξημερωματα στην Αθηνα απο το Αμστερνταμ οι ποδοσφαιριστες του Παναθηναικου. Την αποστολη της πρωταθλητριας Ελλαδας, που σημειωσε μια απο τις μεγαλυτερες επιτυχιες στην ιστορια του ελληνικου ποδοσφαιρου και βρισκεται πια με ``μισο ποδι`` στον τελικο του Τσαμπιονς Λιγκ, υποδεχθηκαν χιλιαδες φιλαθλοι των ``πρασινων`` που κατεκλυσαν το Δυτικο Αερολιμενα αφου προηγουμενως ειχαν πανηγυρισει εξαλλα στην πλατεια Ομονοιας και στους κεντρικους δρομους της πρωτευουσας. Η νικη του Παναθηναικου εντυπωσιασε και ολο το φιλαθλο κοσμο.Το πρακτορειο Ροιτερ αναφερει συγκεκριμενα οτι ο Παναθηναικος αφησε ``αφωνους`` τους πρωτωθλητες κοσμου και Ευρωπης.Ο Αγιαξ γνωρισε την πρωτη ηττα του σε μια Ευρωπαικη διοργανωση απο τις 16 Μαρτιου του 1994, οταν ειχε χασει απο την Παρμα στα προημιτελικα του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, απηυθυνε συγχαρητηρια στους παιχτες, τον προπονητη και τον Προεδρο της ΠΑΕ Παναθηναικος για τη χθεσινη επιτυχια της ομαδας.

Ο προεδρος της Διεθνους Ολυμπιακης Επιτροπης Χουαν-Αντονιο Σαμαρανκ φτανει σημερα στην Αθηνα προκειμενου να παραστει στις εκδηλωσεις για την συμπληρωση των 100 χρονων απο την αναβιωση των συγχρονων Ολυμπιακων Αγωνων. Ο ηγετης του παγκοσμιου Ολυμπιακου κινηματος θα μεταβει αυριο στην Ολυμπια οπου θα προεδρευσει της συνοδου της εκτελεστικης επιτροπης της ΔΟΕ και το απογευμα της ιδιας μερας θα παραστει στην επισημη εορταστικη εκδηλωση για τα 100 χρονια των Ολυμπιακων Αγωνων, που θα γινει στην Παλαια Βουλη.Το πρωι του Σαββατου, ο Χουαν-Αντονιο Σαμαρανκ θα συναντηθει με τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο.

Στο βολει,διεξαγεται αποψε στο ουδετερο γηποτε της Χαλκιδας ο καθοριστικος αγωνας αναμεσα στον κατοχο του τιτλου Παναθηναικο και τον Αρη, το αποτελεσμα του οποιου θα κρινει τον φετινο πρωταθλητη.Οι δυο ομαδες ειναι ισοπαλες 2-2 στις νικες και ετσι οποιος κερδισει αποψε θα παρει τον τιτλο. Αν αυτος ειναι ο Παναθηναικος, τοτε θα αναδειχθει για 11-η φορα στην ιστορια του πρωταθλητης Ελλαδος, ενω αν επικρατησει ο Αρης, τοτε θα ειναι η μονη ομαδα που θα καταφερει να ``σπασει`` το διδυμο Παναθηναικου- Ολυμπιακου, οι οποιοι μονοπωλουν τους τιτλους στα 27 πρωταθληματα που εχουν γινει μεχρι σημερα στο βολει των ανδρων. Ο αγωνας θα αρχισει στις 8 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την ΕΤ3.

Διεξαγονται αποψε οι πρωτες συναντησεις για τα ημιτελικα του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης.Στο Ροτερνταμ της Ολλανδιας η Φεγενορντ υποδεχεται στις 8.15 την Αυστριακη Ραπιντ Βιεννης και στην Κορουνια της Ισπανιας η τοπικη Ντεπορτιβο ``φιλοξενει`` την Κυπελλουχο Γαλλιας Παρι Σεν Ζερμεν. Το παιχνιδι αυτο θα αρχισει στις 10.00 το βραδυ και θα μεταδοθει μαγνητοσκοπημενο μιση ωρα μετα τα μεσανυκτα απο τον ΣΚΑ`Ι`.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με τοπικες βροχες και λιγες καταιγιδες, επικρατουν σημερα στο Ιονιο, την ηπειρωτικη Ελλαδα και το βορειο Αιγαιο. Στην υπολοιπη χωρα υπαρχουν λιγες νεφωσεις με πιθανοτητα για λιγες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 13 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 18 και στα νησια του Αιγαιου τους 21 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται αστατος καιρος κατα περιοδους νεφελωδης με βροχες και τοπικες καταιγιδες κυριως στα δυτικα, κεντρικα και βορεια. Θα υπαρχουν ομως και διαστηματα με ηλιο που θα ειναι μεγαλυτερα στα νοτια. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 4 April 1996 - 12:40:08