Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 07)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αναχωρησε το μεσημερι για πολυημερη επισημη επισκεψη στην Ουασιγκτον ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Τη Μεγαλη Τριτη το απογευμα θα συναντηθει με τον Αμερικανο Προεδρο Μπιλ Κλιντον,ενω παραλληλα θα εχει συναντησεις με Αμερικανους αξιωματουχους, το ΓΓ του ΟΗΕ και τον Αρχιεπισκοπο Ιακωβο. Βασικοτεροι στοχοι της επισκεψης αυτης ειναι η προωθηση των εθνικων μας θεσεων, η συσφιξη των ελληνοαμερικανικων σχεσεων και η στενοτερη επαφη με την Ομογενεια. Τον πρωθυπουργο συνοδευουν οι υπουργοι Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος, Εθνικης Οικνομιας Γιαννος Παπαντωνιου και Τυπου Δημητρης Ρεππας.

Αρχισε το πρωι η συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ για να εξετασει και να εγκρινει το κειμενο των θεσεων για το Συνεδριο το οποιο στη συνεχεια θα συζητηθει στις κομματικες οργανωσεις.Σε δηλωσεις τους στελεχη του κινηματος αναφερθηκαν, προσερχομενα στη συνεδριαση,στα γνωστα διλημματα για τη μορφη της ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ μετα το συνεδριο και το ενδεχομενο προωρων εκλογων αλλα και στις χθεσινες δηλωσεις Παγκαλου ``περι κροκοδειλων``. Σημειωνεται οτι ο κ.Παγκαλος ειχε ζητησει τη στηριξη του κομματος στο χειρισμο των εθνικων θεματων τονιζοντας οτι εχει την αισθηση πως σχοινοβατει πανω απο κροκοδειλους.Εξεφρασε μαλιστα την ελπιδα αυτοι να μην ειναι πρασινοι.

Το πρωι ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος χαρακτηρισε ανακριβες οτι καποιοι θελουν την απομακρυνση του κ.Παγκαλου,αποδιδοντας το χθεσινο επιμυθιο του υπουργου Εξωτερικων ως "διαθεση για χιουμορ"."Οι κροκοδειλοι ανησυχουν εκεινους που τρωγονται. Εκεινους που δεν τρωγονται δεν τους ανησυχουν",υποστηριξε ο Γιαννης Χαραλαμπους ενω ο Βασιλης Κεδικογλου με τη σειρα του εξηγησε οτι "οπως υπαρχουν στη φυση κροκοδειλοι, ετσι υπαρχουν και στο ΠΑΣΟΚ γιατι ειναι κομματι της φυσης".Τις ανησυχιες του για την εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδας ειδικα σε ο,τι αφορα τα ελληνοτουρκικα, δεν εκρυψε ο Δημητρης Βουνατσος ο οποιος τονισε οτι εαν υπαρξει διαλογος με την Τουρκια για οτιδηποτε εκτος της υφαλοκρηπιδας, "αυτο θα σημαινει αλλαγη πολιτικης για την οποια υπευθυνος ειναι ο πρωθυπουργος".

Χθες βραδυ ολοκληρωθηκαν οι εργασιες του Εθνικου Συμβουλιου του ΠΑΣΟΚ στη διαρκεια των οποιων εγινε παρουσιαση του κειμενου των θεσεων για το τεταρτο συνεδριο.Μιλωντας στις εργασιες του Συμβουλιου ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι στο προσεχες συνεδριο του ΠΑΣΟΚ ο μονος και σαρωτικος νικητης θα ειναι η ενοτητα και η ανανεωση του κομματος.Ο κ. Σημιτης αναφερομενος στα εθνικα θεματα ειπε οτι η Ελλαδα δεν διεκδικει και δεν παραχωρει τιποτα ενω επανελαβε οτι ο χωρος της Αριστερας αποτελει το ζωτικο χωρο του ΠΑΣΟΚ.Η Νεα Δημοκρατια,αναφερομενη στην ομιλια του πρωθυπουργου, με ανακοινωση της σημειωσε οτι καλο ειναι ο κ. Σημιτης να αφησει το μονολογο και να ερθει στη Βουλη για διαλογο τον οποιο, οπως τονιζει, αποφευγει συστηματικα.

Ιδιαιτερα ενοχλημενος φερεται ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ απο τη σταση του βουλευτη του κομματος Σωτηρη Κουβελα στη διαρκεια της προσφατης συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του κομματος. Χθες ο κ. Κουβελας τονισε οτι ο προεδρος της ΝΔ οφειλει να μεταχειριζεται εκεινους που δεν ειναι προσωπικοι του φιλοι, οπως τιμουσαν τον ιδιο οι προηγουμενοι αρχηγοι της παραταξης.Εξαλλου απεδωσε σε παρεξηγηση το θεμα που δημιουργηθηκε στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του κομματος. Σημειωνεται οτι στο κειμενο της ομιλιας που διενειμε ο κ. Κουβελας ασκουσε σκληρη κριτικη στον κ. Εβερτ μιλωντας μεταξυ αλλων για μεθοδους της ΕΚΟΦ. Το θεμα συζητηθηκε χθες το πρωι σε συσκεψη στη Ρηγιλλης οπου συμφωνηθηκε οτι δεν υπαρχει λογος πειθαρχικων κυρωσεων μετα την καταδικαστικη αποφαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

Σε αυξηση της κινησης προσβλεπουν οι καταστηματαρχες την επομενη εβδομαδα ενοψει των εορτων του Πασχα. Παραλληλα οι κρεοπωλες διαμαρτυρονται για τον καθορισμο απο την κυβερνηση ανωτατου οριου 2.000 δρχ. στην τιμη του αρνιου. Για το θεμα αυτο,αυριο εκπροσωποι τους αναμενεται να συναντηθουν με τον υφυπουργο Αναπτυξης Μιχαλη Χρυσοχοιδη.Στο μεταξυ απο τις 8.30 το πρωι εως τις 8.30 το βραδυ θα ειναι ανοιχτα απο τη Μεγαλη Δευτερα εως τη Μεγαλη Πεμπτη τα εμπορικα καταστηματα, τα σουπερ-μαρκετ και τα πολυκαταστηματα. Τα κρεοπωλεια θα ανοιγουν στις 7 το πρωι και τη Μ. Δευτερα θα κλεισουν στις 2 το μεσημερι ενω τη Μεγαλη Τριτη και Τεταρτη θα κλεισουν στις 4 το απογευμα. Τη μεγαλη Παρασκευη εμπορικα, σουπερ-μαρκετ και κρεοπωλεια θα ανοιξουν μετα τις 12 και θα κλεισουν στις 7 τα εμπορικα, στις 8 τα πολυκαταστηματα και κρεοπωλεια και στις 9 τα σουπερ μαρκετ. Το Μεγαλο Σαββατο ολα τα καταστηματα θα λειτουργησουν απο τις 8.30 το πρωι μεχρι τις 3 μετα το μεσημερι ενω τα κρεοπωλεια θα ειναι ανοιχτα απο τις 7 το πρωι.

Με μια λαμπρη τελετη ολοκληρωθηκαν χθες στο Καλλιμαρμαρο Παναθηναικο Σταδιο οι εορταστικες εκδηλωσεις για τα 100 χρονια απο την αναβιωση των Ολυμπιακων Αγωνων, παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου. Χθες εγινε και η τελετη παραδοσης της Ολυμπιακης Φλογας στους διοργανωτες των φετινων Ολυμπιακων Αγωνων στην Ατλαντα.

Ανεσταλη και στην Ελλαδα με αποφαση του υπουργειου Υγειας η κυκλοφορια του τεστ της αμερικανικης εταιριας ΑΜΠΟΤ για την ανιχνευση του ιου του ΑΙΔΣ.Το υπουργειο Υγειας διαβεβαιωνει την κοινη γνωμη οτι οι πιθανοτητες να μην εντοπιστει καποιος φορεας που θα υποβληθει στο συγκεκριμενο τεστ ειναι μονο μια στο εκατομμυριο.

Αιματηρη συμπλοκη σημειωθηκε χθες βραδυ στη Νικαια οπου ενα ατομο εχασε τη ζωη του και ενα τραυματισθηκε.Νεκρος ειναι ο 25χρονος Αποστολος Κεραμιδας ο οποιος μαζι με το συνομηλικο του Κωνσταντινο Καλφα εισεβαλαν οπλισμενοι με καραμπινα στο σουπερ-μαρκετ Βεροπουλος. Εγιναν ομως αντιληπτοι απο αστυνομικους και αντηλαγησαν πυροβολισμοι με αποτελεσμα ο Κεραμιδας να χασει τη ζωη του ενω τραυματισθηκε ο αστυνομικος Σαββας Αγαπιου. Ο δευτερος δραστης συνεληφθη απο τους αστυνομικους.

Τεσσερα χρονια συμπληρωνονται σημερα απο το θανατο του Αντωνη Τριτση.Το πρωι ο δημος Αθηναιων και το Ιδρυμα Αντωνη Τριτση τελεσαν επιμνημοσυνη δεηση στο Α'Νεκροταφειο Αθηνων.

Γιορταζεται σημερα σε ολο τον κοσμο η Ημερα της Υγειας.Η φετινη Παγκοσμια Ημερα ειναι αφιερωμενη απο την Παγκοσμια Οργανωση Υγειας στο προγραμμα "Υγιεις Πολεις Για Μια Καλυτερη Ζωη".

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτερη εισβολη μεσα σε 24 ωρες πραγματοποιησαν 260 Βορειοκορεατες στρατιωτες με βαρυ οπλισμο, στην ουδετερη αποστρατιωτικοποιημενη ζωνη που βρισκεται κοντα στα συνορα με την Νοτια Κορεα, καταπατωντας ετσι την συμφωνια ανακωχης με την οποια τερματιστηκε ο Κορεατικος πολεμος.Τα Ηνωμενα Εθνη εξεφρασαν την ανησυχια τους ενω τοσο οι ενοπλες δυναμεις της Νοτιας Κορεας οσο και οι 37.000 αμερικανοι στρατιωτες που βρισκονται στην περιοχη,εχουν τεθει σε κατασταση υψιστης ετοιμοτητας.Η ενταση στην κορεατικη χερσονησο κλιμακωθηκε λιγοτερο απο δυο εβδομαδες πριν απο την προγραμματισμενη επισκεψη στη Σεουλ του Προεδρου των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον.

Εντονες αντιδρασεις στην οικολογικη οργανωση οι φιλοι της γης, προκαλει η ενδεχομενη αποφαση της Βρετανικης κυβερνησης, να πεταξει στην θαλασσα τα απομειναρια των βοοειδων, που θα σφαγουν στο πλαισιο του προγραμματος εναντια στη νοσο των τρελων αγελαδων.Η πιθανοτητα παντως εξεταζεται σοβαρα,εφοσον η βρετανια δεν διαθετει τον εξοπλισμο για την αποτεφρωση περισσοτερων απο 1.200 ζωων την εβδομαδα.Συμφωνα με την οικολογικη οργανωση, το μικροβιο που προκαλει την ασθενεια των τρελλων αγελαδων,ειναι πολυ ανθεκτικο, και μπορει να επιζησει στη θαλασσια αλυσσιδα τροφης.

Επτα ατομα εχασαν την ζωη τους και δεκαοκτω τραυματιστηκαν κοντα στα συνορα του Μεξικου, οταν φορτηγο το οποιο μετεφερε παρανομους μεταναστες, ανατραπηκε καθως βρισκοταν υπο την παρακολουθηση περιπολικου οχηματος της αστυνομιας.

Την ανακαλυψη και εξουδετερωση ισχυρου βομβιστικου μηχανισμου, ανακαλυψαν πρακτορες του Εφ-Μπι-Αι,στη διαρκεια ερευνων στο σπιτι του καθηγητη Μαθηματικων,Θιοντορ Καζινσκι,γνωστου ως Γιουναμπομπερ. Παραλληλα η αστυνομια εξεταζει το κρυσφυγετο του Καζινσκυ σε ορεινη περιοχη της Μοντανα,διοτι υπαρχουν φοβοι να ειναι παγιδευμενο με εκρηκτικους μηχανισμους.

Ενας εξεχων αυστραλος διπλωματης παραπεμπεται σε δικη με την κατηγορια της σεξουαλικης κακοποιησης παιδιων στο εξωτερικο, ανακοινωσε εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων.Συμφωνα με το πρακτορειο Ρωυτερ,ο διπλωματης εργαζοταν για πολλα χρονια στη νοτιοανατολικη Ασια.Ο κατηγορουμενος αρνειται την ενοχη του, αποδιδοντας το θεμα Νστο γεγονος οτι ειναι ομοφυλοφιλος.Η δικη θα γινει στις 30 Απριλιου στο δικαστηριο της Κανμπερα,ενω η μεγιστη ποινη που αντιμετωπιζει ειναι καθειρξη 17 ετων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται σημερα η πρωτη φαση των πλει οφ, για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 εθνικης κατηγοριας.Στις 5 το απογευμα η ομαδα του Σπορτινγκ υποδεχεται τον Παπαγου, ενω στις 7 παρα τεταρτο το Περιστερι υποδεχεται την ΑΕΚ.Ο αγωνας αυτος θα μεταδοθει ζωντανα απο το ΜΕΓΚΑ.

Στο ποδοσφαιρο συνεχιζεται σημερα η 28η αγωνιστικη της πρωτης Εθνικης.Η Σκοντα Ξανθης υποδεχεται τον Αρη, ο Πανιωνιος την Καλαματα, ο Ιωνικος τον Παναθηναικο, ο Εδεσσαικος τον Εθνικο, η ΑΕΚ τον Απολλωνα, ο Ολυμπιακος τον ΠΑΟΚ και η Λαρισα την Παναχαικη. Στις 7 το απογευμα θα διεξαχθει το παιχνιδι Ηρακλη-Οφη που θα μεταδοθει απευθειας απο το ΦΙΛΜΝΕΤ.

Επιστροφη στις ...νικες για τον πρωταθλητη Ευρωπης και κοσμου Αγιαξ, ο οποιος σε αγωνα για την 30-η ημερα του Ολλανδικου πρωταθληματος επικρατησε με 2-0 της Μπρεντα και συνεχιζει να προηγειται με διαφορα 5 βαθμων απο τη δευτερη Αιντχοβεν.Τα τερματα του Αγιαξ πετυχαν οι Ροναλντ Ντε Μπουρ και Νουανκβο Κανου,ενω στο δευτερο ημιχρονο ο Ντε Μπουρ αστοχησε σε ενα πεναλτυ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ηλιοφανεια επικρατει σημερα σε ολη σχεδον τη χωρα.Στη βορειοανατολικη Ελλαδα αναμενονται τοπικες νεφωσεις και υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθουν λιγες βροχες.Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι.Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 15 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 19 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου.Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος,αλλα το απογευμα στα ηπειρωτικα αναμενεται να αναπτυχθουν νεφωσεις,με τοπικες βροχες η και καταιγιδες.Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι,ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Sunday, 7 April 1996 - 14:40:04