Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 30)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συγκρατημενη εμφανιζεται η ελληνικη κυβερνηση για την πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων.
  • Ιδιαιτερα ευχαριστο χαρακτηριζει ο Μεσουτ Γιλμαζ το οτι η Ελλαδα εφθασε στο σημειο να απαντησει θετικα στις εκκλησεις του για ειρηνη.
  • Συνεχιζονται οι διαβουλευσεις στο ΠΑΣΟΚ ενοψει του συνεδριου του κομματος.
  • Για την πορεια της οικονομιας, ενημερωσε το πρωι τον Πρωθυπουργο, ο Γιαννος Παπαντωνιου.
  • Μακρυς και δυσβατος ο δρομος προς την επιτευξη των τελικων στοχων της οικονομιας εκτιμα ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος.
  • Κορυφωνονται αυριο στο Πεδιον του Αρεως οι εκδηλωσεις για την εργατικη Πρωτομαγια.
  • Κοντα στα ορια ληψης εκτακτων μετρων οι τιμες των ρυπων στο λεκανοπεδιο της Αττικης.
  • Επεισοδιο σημειωθηκε αναμεσα σε τουρκικο αλιευτικο και σκαφος του ρουμανικου πολεμικου ναυτικου στα ρουμανικα χωρικα υδατα.
  • Διωξη για ανθρωποκτονια κατα συρροη ασκηθηκε σημερα εναντιον του μανιακου δολοφονου που σκοτωσε 35 ατομα στην Τασμανια.
  • Απογοητευμενη η Βρετανια απο την αρνηση της Ευρωπαικης Ενωσης για αρση του εμπαργκο στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου.
  • Την τριτη και καθοριστικη αναμετρηση πραγματοποιουν στις 9 και τεταρτο οι ομαδες μπασκετ του Παναθηναικου και του Πανιωνιου για τα ημιτελικα του πρωταθληματος.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συγκρατημενη εμφανιζεται η ελληνικη κυβερνηση για την πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων παρα το γεγονος οτι εχει προγραμματιστει και δευτερη συναντηση μεταξυ των υπουργων Εξωτερικων κυριων Παγκαλου και Γκιονενσαι, τον Ιουνιο στο Βερολινο. Ο Πρωθυπουργος της Τουρκιας, Μεσουτ Γιλμαζ αντιθετα, εμφανιζεται αισιοδοξος και σε σημερινες του δηλωσεις αναφερει οτι ειναι ιδιαιτερα ευχαριστο οτι εστω και μετα απο τοση καθυστερηση η Ελλαδα εφθασε στο σημειο να απαντησει θετικα στις εκκλησεις του, οπως υποστηριζει, για ειρηνη. Ομως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, δηλωσε χθες οτι η Ελλαδα πραγματοποιει επαφες χωρις δεσμευσεις και οχι οργανωμενο διαλογο με την Τουρκια. Τονισε, οτι η Αγκυρα επιδιωκει γκριζα συνεννοηση και συνεργασια ενω η Αθηνα τασσεται υπερ της βημα προς βημα προσεγγισης των δυο χωρων στη βαση του σεβασμου του Διεθνους Δικαιου και εφοσον η Τουρκια απαλλαξει την πολιτικη της απο αξιωσεις εις βαρος της εδαφικης μας κυριαρχιας τοτε η Ελλαδα θα ανταποκριθει θετικα.

Το θεμα της διαρχιας και το αν πρεπει να υπαρξει η οχι συμφωνια κορυφης ενοψει του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ απασχολει τα στελεχη του Κινηματος. Χθες το βραδυ η κυβερνηση με ανακοινωση της διευκρινισε οτι δεν σχολιαζει και δεν παιρνει θεση σε ζητηματα που αφορουν την πορεια και την προοπτικη του ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνηση προστιθεται στην ανακοινωση σεβεται την εκφραση των αποψεων των στελεχων, τιμα ολα τα στελεχη και δεν παρεμβαινει στον δημοσιο προσυνεδριακο διαλογο τους. Το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος θα συνεδριασει και παλι την προσεχη Παρασκευη, προκειμενου να συζητησει την πορεια του ΠΑΣΟΚ προς το συνεδριο. Πληροφοριες αναφερουν οτι εχει δρομολογηθει συναντηση του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη με το Εκτελεστικο Γραφειο και η οποια πρεπει να πραγματοποιηθει πριν απο τις 17 Μαιου οποτε συνεδριαζει η Κεντρικη Επιτροπη.

Με τον Πρωθυπουργο συναντηθηκε το πρωι ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, ο οποιος ενημερωσε τον κ. Σημιτη για την πορεια της οικονομιας. Χθες ο κ. Παπαντωνιου, μιλωντας σε εκδηλωση της Ενωσης Ελληνικων Τραπεζων, εξεφρασε την προθεση της κυβερνησης να προχωρησει σε δραστικες διαρθρωτικες παρεμβασεις κυριως στο δημοσιο. Επεσημανε οτι εφθασε η στιγμη των ριζικων αλλαγων,ζητησε την επιταχυνση της πολιτικης μετοχοποιησεων και ιδιωτικοποιησεων και την καταπολεμηση της σπαταλης στο δημοσιο. Ο κ. Παπαντωνιου επανελαβε την προβλεψη οτι ο πληθωρισμος θα κυμανθει σε μεσα επιπεδα στο 7,5% .

Μακρυς και δυσβατος εξακολουθει να ειναι ο δρομος προς την επιτευξη των τελικων στοχων της οικονομικης πολιτικης, συμφωνα με την ετησια εκθεση για την οικονομια, του διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημου. Ο κ. Παπαδημος, προβαινει σε συστασεις προς την κυβερνηση να προσεξει τη δημοσιονομικη πολιτικη και κυριως την πολιτικη αμοιβων. Αναφερει οτι την τελευταια διετια σημειωθηκε προοδος στην οικονομια, τονιζοντας οτι αν η δημοσιονομικη πολιτικη δεν διατηρησει τον αντιπληθωριστικο της χαρακτηρα, θα υπαρξει σοβαρος κινδυνος για την πραγματικη συγκλιση της οικονομιας. Η Νεα Δημοκρατια εκτιμησε οτι η εκθεση επιβεβαιωνει την αποτυχια της οικονομικης πολιτικης της κυβερνησης. Την αναγκη αλλαγης της οικονομικης πολιτικης προς την κατευθυνση της αναπτυξης ζητει η Πολιτικη Ανοιξη, ενω το ΚΚΕ εκτιμα οτι η πολιτικη της μονοπλευρης λιτοτητας προκαλει βαρυτατο κοινωνικο τιμημα.

Με τη μεγαλη εργατικη συγκεντρωση στις 10 το πρωι στο Πεδιον του Αρεως, κορυφωνονται αυριο οι εκδηλωσεις για την εργατικη Πρωτομαγια. Αναλογες εκδηλωσεις θα γινουν στην πλατεια Αριστοτελους της Θεσσαλονικης και στην πλατεια Κοραη του Πειραια. Μηνυματα για την αυριανη επετειο εξεδωσαν τα πολιτικα κομματα, ενω η ΓΣΕΕ με ανακοινωση της ζητει να τεθει τερμα στις πολιτικες της λιτοτητας, να βελτιωθει το εισοδημα των εργαζομενων και να ενισχυθει η απασχοληση και η προστασια των ανεργων. Αυριο παντως θα πραγματοποιηθουν στασεις εργασιας στα μεσα μεταφορας. Τα τρολευ δεν θα κινηθουν για μια ωρα απο την αρχη της βαρδιας ενω τα λεωφορεια θα μεινουν ακινητοποιημενα για μια ωρα απο την εναρξη της βαρδιας και απο τις 11 το πρωι μεχρι τη ληξη της βαρδιας. Ο ηλεκτρικος και τα πρασινα λεωφορεια θα σταματησουν απο τις 5 εως τις 7 το απογευμα τα πλοια θα δεσουν απο τις 10 εως 12 το μεσημερι και τα αεροπλανα της Ολυμπιακης δεν θα κινηθουν απο τις 2 εως 4 μετα το μεσημερι. Σημερα εξαλλου, το καταναλωτικο κοινο πρεπει να προμηθευθει ψωμι για δυο ημερες καθως αυριο τα αρτοποιεια θα ειναι κλειστα.

Ιδιαιτερα αυξημενες ηταν σημερα οι τιμες των ρυπων στο λεκανοπεδιο της Αττικης. Το διοξειδιο του αζωτου, εφθασε κοντα στα ορια ληψης εκτακτων μετρων καθως στις 11 μετρηθηκε στην οδο Πατησιων στα 429 μικρογραμμαρια ανα κυβικο μετρο αερα. Στο μεταξυ κυκλοφοριακα προβληματα σημειωθηκαν το πρωι στο κεντρο της Αθηνας απο διακοπη ρευματος που ακινητοποιησε στους κεντρικους δρομους τα τρολλευ. Τα προβληματα της Αθηνας εντεινονται και απο την απεργια των δημοτικων υπαλληλων, οι οποιοι το πρωι συγκετρωθηκαν εξω απο το υπουργειο Εσωτερικων και συναντηθηκαν με τον υπουργο, Ακη Τσοχατζοπουλο. Απο την απεργια τους εχουν συσσωρευθει σκουπιδια κυριως στην κεντρικη αγορα.

Σε μια αποκρημνη χαραδρα του ορους Μπελες, σε υψομετρο χιλιων πεντακοσιων μετρων,επεσαν δυο Βουλγαροι λαθρομεταναστες προσπαθωντας να περασουν κρυφα στην Ελλαδα. Ο σαρανταχρονος Ιβαν Τανεφ και η σαρανταεννιαχρονη Στανκα Σλανοβα επεσαν σε γκρεμο με αποτελεσμα να σκοτωθει ο πρωτος και η γυναικα να παραμεινει βαρια τραυματισμενη επι δεκατεσσερις ωρες στη χαραδρα απ'οπου ανασυρθηκε σημερα τα ξημερωματα απο τα συνεργεια διασωσης. Αλλοι δυο Βουλγαροι συνεχισαν το ταξιδι αλλα σε μικρη αποσταση συνεληφθησαν απο στρατιωτικη περιπολο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεισοδιο αναμεσα σε τουρκικο αλιευτικο και σκαφος του ρουμανικου πολεμικου ναυτικου, εγινε γνωστο σημερα. Το επεισοδιο σημειωθηκε τη νυχτα του Σαββατου στο ακρωτηριο Αουρορα, κοντα στη θαλασσια μεθοριακη γραμμη Τουρκιας - Ρουμανιας, οταν το τουρκικο αλιευτικο που ειχε απλωσει τα διχτυα του σε ρουμανικα χωρικα υδατα, αρνηθηκε να συμμορφωθει προς τις υποδειξεις του ρουμανικου σκαφους. Ως αποτελεσμα, το σκαφος του ρουμανικου πολεμικου ναυτικου ανοιξε πυρ, αναγκαζοντας το τουρκικο αλιευτικο να καταφυγει στα διεθνη υδατα εγκαταλειποντας τα διχτυα του.

Διωξη για ανθρωποκτονια κατα συρροην ασκηθηκε σημερα απο την εισαγγελια της Τασμανιας εναντιον του 28χρονου Μαρτιν Μπραιαντ που δολοφονησε 35 ανθρωπους την περασμενη Κυριακη στο Πορτ Αρθουρ. Ο Μπραιαντ, οπως αποκαλυφθηκε ειναι ενας παμπλουτος και εκκεντρικος τυπος και εχει ιστορικο ψυχολογικων διαταραχων. Ημερα εθνικου πενθους εχει κηρυχθει η αυριανη στην Αυστραλια για τα θυματα της φοβερης σφαγης. Ο Αυστραλος πρωθυπουργος Τζον Χαουαρντ εδωσε εντολη να γινει εκτακτη συνεδριαση των υπουργων Αστυνομιας των πολιτειων της χωρας για να αποφασισουν απο κοινου τον περιορισμο της κατοχης και χρησης οπλων μετα το κυριακατικο μακελειο στο Πορτ Αρθουρ.

Την αναγκη για περισσοτερες επιστημονικες εκτιμησεις του προγραμματος που εχει επιβαλλει η Βρεττανια για την αντιμετωπιση της ασθενειας των τρελλων αγελαδων, προβαλαν οι εταιροι Ευρωπαικης Ενωσης ως αναγκαια προυποθεση για να εξετασουν την αρση των κυρωσεων στις εξαγωγες του βρετανικου βοδινου κρεατος. Η θεση αυτη απογοητευσε την Βρετανικη πλευρα που προσπαθει να επιτυχει την αρση, το συντομοτερο δυνατον, της απαγορευσης εξαγωγων βοδινου που τις επεβληθη απο τις 27 Μαρτιου. Η Βρετανια, δια του υπουργου Γεωργιας Νταγκλας Χογκ, προκειμενου να ικανοποιησει τις απαιτησεις των εταιρων της, προτεινε σειρα μετρων που περιλαμβανουν την επιλεκτικη σφαγη 42,000 ζωων απο τα κοπαδια που πασχουν απο την νοσο της σπογγωδους εγκεφαλοπαθειας.

Την υποστηριξη του Εθνικιστικου Κομματος των Βασκων, εξασφαλιζει ο ηγετης του συντηρητικου Λαικου Κομματος της Ισπανιας Χοσε Μαρια Αθναρ, στην προσπαθεια του να λαβει ψηφο εμπιστοσυνης απο τη Βουλη το ερχομενο Σαββατο. Την ειδηση ανακοινωσαν σημερα πηγες του Λαικου Κομματος.

Η Κινα απερριψε σημερα την προταση της Ταιβαν για την επαναληψη των μεταξυ τους συνομιλιων, τονιζοντας ρητα, οτι το νησι, το οποιο θεωρει παντα ως εν εξεγερσει επαρχια της, οφειλει να εγκαταλειψει τις προσπαθειες του να γινει δεκτο στα Ηνωμενα Εθνη.

Εκατον πενηντα χιλιαδες Κινεζους σκοτωνει καθε χρονο η ηπατιτιδα ενω για την αντιμετωπιση της, το κρατος δαπανα περισσοτερα απο 40 δισεκατομμυρια γιεν. Οπως γραφει σημερα η εφημεριδα ``Λαικη Ημερησια`` της Κινας, περιπου 120 εκατομμυρια Κινεζοι ειναι φορεις της ηπατιτιδας Β, εκ των οποιων το 40% ειναι εγκυες γυναικες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τριτη και καθοριστικη αναμετρηση πραγματοποιειται αποψε στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων,μεταξυ του Παναθηναικου και του Πανιωνιου, για τα ημιτελικα του πρωταθληματος μπασκετ. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 9. 15 και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ. Το ζευγαρι του μεγαλου τελικου θα γινει γνωστο αυριο το βραδυ, μετα την εξ' ισου καθοριστικη αναμετρηση του σταδιου Ειρηνης και Φιλιας, αναμεσα στον Ολυμπιακο και τον ΠΑΟΚ.

Εκδικαζεται σημερα απο την δευτεροβαθμια δικαστικη επιτροπη εφεσεων μια πολυ σημαντικη υποθεση που αφορα καιρια τις ποδοσφαιρικες ομαδες που μαχονται για να αποφυγουν τον υποβιβασμο τους στην Β' Εθνικη κατηγορια. Προκειται για το γνωστο θεμα της διακοπης του αγωνα Πανιωνιου-Αθηναικου, λογω προβληματων στον φωτισμο του γηπεδου, για το οποιο οι Νεοσμυρνιωτες εχουν πρωτοδικα τιμωρηθει με μηδενισμο. Αν ο Πανιωνιος δικαιωθει, τοτε θα διατηρησει καποιες ελπιδες για την αποφυγη του υποβιβασμου, για το οποιο μαχονται ακομη κατα κυριο λογο η Λαρισα και η Παναχαικη.

Κρισιμο αγωνα που δινει σημερα η εθνικη ποδοσφαιρικη ομαδα παιδων με την αντιστοιχη της Ρουμανιας, για την τελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που διεξαγεται στην Αυστρια. Η Ελληνικη ομαδα νικησε χθες με 2-1 την Γερμανια, ενω η Ρουμανικη ηττηθηκε με 1-0 απο την Ουκρανια. Σε περιπτωση νεας νικη, η Εθνικη μας θα βρεθει πολυ κοντα στην προκριση της στην επομενη φαση της διοργανωσης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με ασθενεις βροχες επικρατουν σημερα στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα, αλλα απο το απογευμα οι βροχες θα ενταθουν και σταδιακα θα επεκταθουν και στις υπολοιπες περιοχες ενω στα δυτικα θα εκδηλωθουν σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Ιονιο καθως και στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα τους 24 βαθμους και στα νησια τους 26 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στα δυτικα, κεντρικα και βορεια προβλεπεται αστατος καιρος με σποραδικες βροχες και τοπικες καταιγιδες κυριως στα βορειοδυτικα. Θα υπαρχουν ομως και διαστηματα βελτιωσης. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στα πελαγη πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 30 April 1996 - 19:33:24