Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 30)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σημαντικες αλλαγες επιφερει το νεο μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων που θα εφαρμοσθει απο το 1997. Ενσωματωνονται ολες οι παροχες εκτος μισθολογιου. Καταργουνται τα επιδοματα παραγωγικοτητας.
  • Το εθνικο απολυτηριο, που θα καθιερωθει απο το 1999 και θ'αποτελει βαση για την εισαγωγη στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, ειναι η σημαντικοτερη απο τις αλλαγες στο συστημα Γενικων Εξετασεων.
  • Ευαισθητοποιηση της κοινης γνωμης, φορεων και κομματων για το δραμα 40χρονης που φυλακισθηκε με το μωρο της για χρεη ενος εκατ. δρχ. Παρεμβαση του υπουργου Δικαιοσυνης ζητουν τα κομματα.
  • Στο ποδι οι κατοικοι του Περαματος και Κερατσινιου, οι πρωτοι για την ανεργια, οι δευτεροι για το εργοστασιο της ΔΕΗ.
  • Ασκηθηκε τελικα η ποινικη διωξη για τα ψηφιακα του ΟΤΕ. Την προσεχη εβδομαδα οι πρωτες κλησεις μαρτυρων.
  • Συμφωνος ο Γερασιμος Αρσενης για την αναβολη της επισκεψης Παγκαλου-Γκιονενσαι. Ο υπουργος ενημερωσε τον προεδρο της Δημοκρατιας για θεματα της αρμοδιοτητας του.
  • Με νεες κινητοποιησεις απειλουν οι κατοικοι του Αυλωνα, ενω αυριο παραδιδεται το πορισμα για τους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριμματων.
  • Εγγυητης της ενοτητας ο Ανδρεας Παπανδρεου, επανελαβε ο Κωστας Σκανδαλιδης. Συνεχιζονται οι τριβες στο ΠΑΣΟΚ για τη διαρχια.
  • Μαχες στηθος με στηθος στις ισραηλινες εκλογες μεταξυ Περεζ και Νετανιαχου. Προηγειται με οριακη διαφορα ο Νετανιαχου.
  • Εκκληση για νεα προσφυγη στις καλπες απηυθυνε προς την Αλβανια ο ΟΑΣΕ.
  • Για μερικη αρση του εμπαργκο στο βρετανικο βοδινο προσανατολιζεται η ιταλικη προεδρια.
  • Εκτεταμενες ζημιες στις καλλιεργειες, σε δεκα νομους, απο το χαλαζι και τις καταιγιδες των τελευταιων ημερων.
  • Ανοδος 0,34% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απο την πρωτη Ιανουαριου 1997 θα τεθει σε εφαρμογη το νεο μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων, με το οποιο επερχονται σημαντικες αλλαγες, στο υφισταμενο καθεστως. Το θεμα συζητηθηκε σε ευρεια συσκεψη υπο τον πρωθυπουργο και τη συμμετοχη των υπουργων Εθνικης Οικονομιας, Οικονομικων και Εσωτερικων κυριων Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου και Τσοχατζοπουλου. Στη συσκεψη εγιναν ομοφωνα αποδεκτες οι προτασεις της αρμοδιας επιτροπης, η οποια θα ολοκληρωσει το εργο της μεχρι το τελος Σεπτεμβριου και αμεσως μετα θα κατατεθει στη βουλη το σχετικο νομοσχεδιο. Βασικες αρχες του νομοσχεδιου ειναι η καταργηση ολων των παροχων εκτος μισθολογιου και ενσωματωση τους στο νεο μισθολογιο. Αναπροσαρμοζεται ο βασικος μισθος, ανακαθοριζονται τα οικογενειακα επιδοματα και τα επιδοματα παραμεθοριων περιοχων, ενισχυονται οι συνταξεις των δημοσιων υπαλληλων, καταργουνται τα επιδοματα παραγωγικοτητας και αντικαθιστανται με επιδοματα απασχολησης. Οπως δηλωσε ο πρωθυπουργος το νεο μισθολογιο χαρακτηριζεται απο πληρη διαφανεια, ειναι απλο, λειτουργικο, παραγωγικο και δικαιο, ενω παραλληλα δημιουργει διαφοροποιησεις αλλα και κινητρα παραγωγικοτητας και διασφαλιζει τις αποδοχες των δημοσιων υπαλληλων. Επιφυλαξεις διατυπωσε η ΑΔΕΔΥ, που ζητα μισθο αφετηριας για το νεοδιοριζομενο δημοσιο υπαλληλο τις 180 χιλιαδες δρχ, ενσωματωση ορισμενων επιδοματων στο βασικο μισθο και περιορισμο των μισθολογικων κλιμακιων.

Την ευαισθητοποιηση της κοινης γνωμης, φορεων και κομματων, προκαλεσε το δραμα μιας 40χρονη μητερα η οποια μαζι με το μολις 2,5 ετων μωρο της, οδηγηθηκε στις φυλακες Κορυδαλλου, για χρεη 3 εκατ. δρχ Η Καλλιοπη Καλυμνιου, απο τη Μυτιληνη καταδικαστηκε μαζι με τον αντρα της σε φυλακιση 19 και 51 μηνων αντιστοιχα, για ακαλυπτες επιταγες και οφειλες προς το ΤΕΒΕ και ο εισαγγελεας δεν εκανε δεκτο το αιτημα της για παραταση ενος μηνος, ωστε να βρει τα χρηματα για την εξαγορα της ποινης της. Ο συζυγος της οδηγηθηκε στις φυλακες Χιου, ενω τα αλλα δυο παιδια της οικογενειας,17 και 19 χρονων, εχουν μεινει μονα τους.Ο Ελληνικος Ερυθρος Σταυρος, αρχισε προσπαθειες για να συγκεντρωθουν τα χρηματα, ωστε να πληρωθει η εγγυηση και να αποφυλακισθει, ενω τα κομματα της αντιπολιτευσης ζητουν την παρεμβαση του υπουργου δικαιοσυνης, ωστε να δωσει τελος στο κοινωνικο αυτο δραμα.

Πορεια προς το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, πραγματοποιουν αυτη την ωρα ναυτεργατες και κατοικοι του Περαματος, διαμαρτυρομενοι για την ανεργια που πληττει την περιοχη. Οι ναυτεργατες εφθασαν στην ακτη Τζελεπη, του Πειραια, με με δωδεκα πλοιαρια που ξεκινησαν απο τον προβλητα της ζωνης και απο τη γερμανικη σκαλα στο Περαμα. Οι εργαζομενοι συγκεντρωθηκαν εξω απο τον ηλεκτρικο σταθμο του Πειραια οπου εφθασαν και αλλοι κατοικοι του Περαματος με ΙΧ οχηματα. Οι συγκεντρωθεντες απεκλεισαν το λιμανι του Πειραια και σε λιγο θα επιδιωξουν συναντηση με τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας για να του επιδωσουν ψηφισμα διαμαρτυριας.

Στο ποδι βρισκεται απο το πρωι και το Κερατσινι λογω του ενδεχομενου να επαναλειτουργησει ο σταθμος της ΔΕΗ στην περιοχη τον ερχομενο Οκτωβριο. Οι κατοικοι της πολης συγκεντρωθηκαν στην πλατεια της πολης και αυτη την ωρα πραγματοποιουν πορεια προς τη Νομαρχια Πειραια διαδηλωνοντας την αντιδραση τους στην επαναλειτουργια του εργοστασιου με φυσικο αεριο. Το πρωι οι δημοτικοι συμβουλοι Ευη Καρακωστα, Κωστας Χριστοφοριδης μαζι με τους Γιωργο Μπουλα και Νικο Καλαμαρη, μελη της συντονιστικης επιτροπης για την οριστικη απομακρυνση της μοναδας, σκαρφαλωσαν στην καμιναδα του εργοστασιου της ΔΕΗ στο Κερατσινι. Οι τεσσερις οταν εφθασαν στο μεσον της καμιναδος απλωσαν ενα τεραστιο πανω ζητωντας να φυγει απο την πολη το εργοστασιο της ΔΕΗ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σιμον Περες γεννηθηκε για να υποφερει. Η φραση αυτη γνωστου αρθρογραφου της μεγαλυτερης εφημεριδας του Ισραηλ, δειχνει την δεινη θεση στην οποια βρισκεται ο πρωθυπουργος της χωρας, καθως ο αντιπαλος του στις γενικες εκλογες, Μπεντζαμιν Νετανιαχου, βρισκεται στα προθυρα της εκλογικης του νικης, εστω και με οριακη διαφορα. Με καταμετρημενο το 99% των ψηφων, ο Νετανιαχου εξασφαλιζει ποσοστο 50,3%, εναντι 49,6% του Σιμον Περες. Καθοριστικο ρολο ομως θα παιξουν οι περιπου 140. 000 ειδικοι ψηφοι στρατιωτων, διπλωματων, νοσηλευομενων, ασθενων, κρατουμενων και πληρωματων πλοιων. Η πιθανη νικη του Νετανιαχου εχει προκαλεσει ποικιλες αντιδρασεις στο εσωτερικο της χωρας, με αποκορυφωμα την ανακοινωση του ηγετη της Χαμας οτι η νικη αυτη ισοδυναμει με κηρυξη πολεμου στους Παλαιστινιους και τους Αραβες. Ο ηγετης των Παλαιστινιων, Γιασερ Αραφατ, δεν εχει κανει μεχρι στιγμης καμμια δηλωση, ενω ο ηγετης της σκληροπυρηνικης δεξιας και αρχιτεκτονας της πολιτικης του εποικισμου των παλαιστινιακων εδαφων, Αριελ Σαρον, χαρακτηρισε την εκλογη αυτη ψηφο μομφης κατα των ειρηνευτικων συμφωνιων του Οσλο. Στην Ουασιγκτον, ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον που ειχε ταχθει ανοικτα υπερ του Περες, δηλωσε οτι η πολιτικη της χωρας του θα παραμεινει η ιδια οποιος και αν αναδειχθει νικητης. Τα τελικα αποτελεσματα αναμενεται να ανακοινωθουν το αργοτερο μεχρι την Κυριακη.

Και ενω ολα αυτα συμβαινουν στο Ισραηλ, στο νοτιο Λιβανο η φιλοιρανικη οργανωση Χεζμπολαχ ανελαβε την ευθυνη για την διπλη βομβιστικη επιθεση που σημειωθηκε στην κεντρικη πλατεια της πολης Μαρζαγιουν, με αποτελεσμα να σκοτωθουν τρεις ισραηλινοι στρατιωτες και να τραυματισθουν αλλοι εξι.

Συνεχιζεται το μπαραζ των αντιδρασεων για τις νομικες παρατυπιες και ατασθαλιες που σημειωθηκαν στις γενικες εκλογες της Αλβανιας.Ο ελβετος υπουργος Εξωτερικων και προεδρος του ΟΑΣΕ, Φλαβιο Κοτι, απηυθυνε εκκληση στην Αλβανια να εξετασει το ενδεχομενο μερικης επαναπροσφυγης στις καλπες προς οφελος της δημοκρατικης σταθεροτητας. Σκληρη κριτικη κατα του Σαλι Μπερισα, ασκησε με επιστολη του ο αντιπροεδρος των σοσιαλιστικων κομματων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και πρωην γενικος γραμματεας του ιταλικου κομμουνιστικου κομματος, Ακιλε Οκετο, κατηγορωντας τον για παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων, γεγονος που καθιστα ασυμβιβαστη τη συμμετοχη της Αλβανιας στο Συμβουλιο της Ευρωπης.

Το ενδεχομενο να χαλαρωσει το εμπαργκο του βρετανικου βοδινου, εξεταζει η ιταλικη προεδρια. Οπως δηλωσε ιταλος διπλωματης, η χωρα του που ασκει την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης, κρινει οτι η σημερινη κατασταση ειναι περισσοτερο ευνοικη για την μερικη αρση της απαγορευσης, καθ'ην στιγμη η Βρετανια εχει ηδη παρουσιασει επιστημονικα στοιχεια ικανα να πεισουν ορισμενους απο τους υπουργους Γεωργιας, κατα τη συνοδο τους τη Δευτερα.

Η Διεθνης Κοινοτητα δεν προκειται να εχει επαφες με την αντιπροεδρο των Σερβων της Βοσνιας, που εχει αναλαβει να υποστηριξει τον ηγετη τους, Ραντοβαν Καρατζιτς, την στιγμη που ο ΟΗΕ τον εχει ανακηρυξει εγκληματια πολεμου, δηλωσε ο διεθνης μεσολαβητης Καρλ Μπιλτ. Στο Βελιγραδι, ο σερβος προεδρος Σλομπονταν Μιλοσεβιτς εχει συνομιλιες με τον ρωσο υπουργος Εξωτερικων, Γεβγκενι Πριμακοφ, που πραγματοποιει επισημη επισκεψη.

Πρωτοφανες κυμα καυσωνα πληττει την Ινδια και το Πακισταν, με αποτελεσμα τουλαχιστον 50 ατομα να χασουν μεχρι στιγμης τη ζωη τους.Η θερμοκρασια στην επαρχια Παντζαμπ, στο Πακισταν, εφθασε τους 43 βαθμους, ενω στην πολη Μουλταν ενας ελεφαντας σε τσιρκο εξαγριωθηκε απο την ζεστη και τραυματισε θανασιμα ενα ατομο απο το προσωπικο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινικη διωξη για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ ασκησε ο εισαγγελεας κ. Καραμπελας, που ειχε διενεργησει την προκαταρκτικη εξεταση. Η διωξη στρεφεται κατα παντος υπευθυνου, για τρια κακουργηματα και τρια πλημμεληματα και συγκεκριμενα ψευδεις βεβαιωσεις, δωροδοκια, δωροληψια, παραβαση καθηκοντος, απιστια σε βαρος του ΟΤΕ και ψευδορκια μαρτυρος. Οι διωξεις ασκηθηκαν σε συνδυασμο με το νομο 1608 περι καταχραστων του Δημοσιου. Οι δυο εφετες ανακριτες που εχουν ορισθει θα μελετησουν τη δικογραφια και την προσεχη εβδομαδα αναμενεται να κληθουν οι πρωτοι μαρτυρες, ενω στη συνεχεια θα προσωποποιηθουν οι κατηγοριες.

Παραμενει η ενταση για το θεμα των χωματερων και οι κατοικοι του Αυλωνα απειλουν να πραγματοποιησουν αυριο κινητοποιησεις, ενω το δημοτικο συμβουλιο Ανω Λιοσιων αποφασισε να κλεισει την χωματερη την ερχομενη Τεταρτη, Παγκοσμια Ημερα Περιβαλλοντος. Αυριο αναμενεται να ολοκληρωθει και η συνολικη μελετη της περιοχης Πηγαδι Παππα του Αυλωνα και να παραδοθει στον Προεδρο του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων Αθανασιο Καρουτζο. Παντως, ο καθηγητης Ηλιας Μαριολακος, υπευθυνος για τις γεωλογικες μελετες, εκτιμησε οτι μετα την αξιολογηση των μελετων, προηγειται η θεση Μηλιες στο Γραμματικο για την εγκατασταση χωρου υγειονομικης ταφης. Ο προεδρος Γραμματικου δηλωσε, οτι θα ζητησει ποινικες ευθυνες απο την προηγουμενη διοικηση του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων γιατι, κατα την αρχικη μελετη των περιοχων, στο Αυλωνα εξεταστηκε μονον ενα κομματι 400 στρεμματων, προκειμενου να βρεθει στην πεμπτη θεση της καταταξης ο συγκεκριμενος Δημος. Ο κ. Δημητρακης, ανεφερε οτι, εαν τελικως προκριθουν οι Μηλιες Γραμματικου, θα προκειται για παραλογη αποφαση και οι αντιδρασεις των κατοικων θα ειναι εξισου παραλογες.

Σε 48ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες κατερχονται την ερχομενη Δευτερα και Τριτη, οι συμβασιουχοι εργαζομενοι στους Δημους και τις Κοινοτητες ολης της χωρας. Εκπροσωποι της ΠΟΠ-ΟΤΑ συναντηθηκαν με τον υπουργο Εσωτερικων, Ακη Τσοχατζοπουλο και με αντιπροσωπεια της ΚΕΔΚΕ, χωρις ωστοσο, να βρεθει λυση στα αιτηματα τους.

Η κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει θεμα συναντησης των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος και ανακοινωσε οτι δεν υπαρχει προγραμματισμενη συναντηση τους, ουτε στη διαρκεια της συνεδριασης της λεσχης Μπιλντεμπεργκ, στον Καναδα. Συμφωνος με την αποφαση του κ. Παγκαλου να αναβληθει η συναντηση του με τον κ. Γκιονενσαι, δηλωσε και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, ο οποιος επι μια ωρα ενημερωσε τον προεδρο της Δημοκρατιας για θεματα της αρμοδιοτητας του. Ο κ. Αρσενης επιβεβαιωσε οτι πριν απο την αποφαση ειχε συνεργασια με τον κ. Παγκαλο ενω οταν ρωτηθηκε για ενδεχομενο νεου θερμου επειδοσιου, απαντησε οτι θα πρεπει να ειμαστε φειδωλοι στις δηλωσεις μας για τα θεματα αυτα. Ο υπουργος Εξωτερικων επανελαβε και χθες πως οσο η Τουρκια εμμενει στις προκλησεις και τις εδαφικες διεκδικησεις σε βαρος της χωρας μας, η Ελλαδα δεν προκειται να αρει το βετο για την Κοινοτικη χρηματοδοτηση της Αγκυρας.

Νεα δεδομενα στην πορεια του ΠΑΣΟΚ προς το συνεδριο, δημιουργει η παρεμβαση του Ανδρεα Παπανδρεου, οπως τη μετεφερε ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, οτι θα εγγυηθει την ενοτητα της παραταξης.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εξεφρασε τη χαρα του για τη σταθερη βελτιωση που παρουσιαζει η υγεια του προεδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποιος για πρωτη φορα μετα την εξοδο του απο το Ωνασειο, παρουσιασθηκε ενωπιον της τηλεοπτικης καμερας, στη διαρκεια της συναντησης του με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Κωστας Σκανδαλιδης, επανελαβε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου αποτελει εγγυηση ενοτητας γιατι δεν ασχολειται με προσωπα και καλεσε τους βουλευτες να αναλαβουν εκστρατεια για την πολιτικοποιηση του συνεδριου. Ωστοσο, το θεμα της διαρχιας εξακολουθει να προκαλει τριβες στο κυβερνων κομμα. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος επιμενει στους διακριτους ρολους, ενω ο Θεοδωρος Παγκαλος εμφανισθηκε αντιθετος με τη θεση αντιπροεδρου και τονισε οτι σε περιπτωση που θεσμοθετηθει, θα πρεπει να την καταλαβει ο Κωστας Σημιτης, διαφορετικα, κατα την αποψη του, θα πρεπει να παραιτηθει.

Σημαντικες και αδικαιολογητες ελλειψεις στις μοναδες εντατικης θεραπειας σε κρεβατια, εξοπλισμο και ανθρωπινο δυναμικο, κατηγγειλε ο προεδρος της ελληνικης εταιριας ΜΕΘ κ. Αλεξανδρος Αναστασακης. Οπως ειπε, απο τις αναγκες που υπαρχουν σε κλινες καλυπτεται μονο το ενα πεμπτο, ενω σε κανενα σχεδον νοσοκομειο εκτος Αττικης, δεν υπαρχουν ειδικες μοναδες παρακολουθησης για παιδια, με αποτελεσμα στην επαρχια τα παιδια να νοσηλευονται σε ΜΕΘ ενηλικων, με οποια επικινδυνοτητα μπορει να εχει αυτο για την υγεια τους. Ο κ. Αναστασακης τονισε οτι οι γραφειοκρατικες διαδικασιες και το γεγονος οτι δεν διατιθενται τα απαραιτητα κονδυλια κρατουν κλειστες μοναδες εντατικης θεραπειας, οπως αυτη του νοσοκομειου Αγια Ολγα, οπου γινονται εργασιες απο το Πασχα. Για τον ιδιο λογο δεν εχουν διατεθει εξι κρεβατια που ειναι ετοιμα στη μοναδα του ΚΑΤ. Κατα την αποψη της επιστημονων μπορουν να τεθουν αμεσα σε λειτουργια ακομη 60 κρεβατια ΜΕΘ και να προστεθουν στα υπαρχοντα 230 αν καλυφθουν αμεσως αναγκες σε εξοπλισμο και νοσηλευτικο προσωπικο.

Την ερχομενη Τριτη, θα αρχισει η ουσιαστικη συζητηση επι των προτασεων του Προεδρου της Βουλης για τις αλλαγες στον κανονισμο του Σωματος. Σημερα συνεδριασε η Επιτροπη Κανονισμου αλλα η συζητηση ηταν γενικη. Ο κ. Κακλαμανης, δηλωσε, οτι υπαρχει διαθεση ολων των κομματων να γινουν καποιες αλλαγες και οτι θα γινει προσπαθεια στις βασικες ρυθμισεις να υπαρξει συμφωνια ολων. Απο τη Νεα Δημοκρατια, ο κ. Σταυρος Δημας τονισε πως οι αλλαγες πρεπει να γινουν σωστα και μελετημενα και υπενθυμισε τη διαφωνια του κομματος του, στην επεκταση του επιδοματος των 37. 000 δρχ. στους βουλευτες που μετεχουν στις επιτροπες.

Εκτεταμενες ειναι οι ζημιες στη φυτικη παραγωγη απο τη χαλαζοπτωση και τις ισχυρες βροχοπτωσεις των τελευταιων τριων ημερων. Οπως ανακοινωσε η Συνομοσπονδια Δημοκρατικων Αγροτικων Συλλογων, οι μεγαλυτερες ζημιες εχουν σημειωθει στους νομους Κορινθιας, Ηλειας, Αιτωλοακαρνανιας, Βοιωτιας, Ευβοιας, Λαρισας, Μαγνησιας, Πελλας, Θεσσαλονικης, Καστοριας, Σερρων και Αττικης. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις των τοπικων γεωπονων και του ΕΛΓΑ, εχουν πληγει συνολικα πανω απο 200. 000 στρεμματα με καλλιεργειες.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το καμαρι του αρχαιοτερου Ελληνικου και ευρωπαικου πολιτισμου το Μινωικο ανακτορο της Κνωσου εκπεμπει την υστατη κραυγη σωτηριας του, υποστηριζουν με ανακοινωση τους οι εργαζομενοι στην Κνωσο και το προσωπικο της Αρχαιολογικης Υπηρεσιας. Παραλληλα, προσθετουν οτι εχουν περασει δεκαπεντε χρονια απο τοτε που εξαγγελθηκαν οι πρωτες μελετες και δεν εχουν γινει εργα. Οι φθορες του αρχαιου δομικου υλικου, τονιζουν, αυξανονται με ταχυτατους ρυθμους, που οπως βεβαιωνουν οι ειδικοι δεν αναστρεφονται ενω σε πολυ λιγα χρονια δεν θα εχουμε ανακτορο του Μινωα στην Κνωσο για να το δειχνουμε στους Ελληνες και ξενους επισκεπτες.

Εγκαινιαζονται πανηγυρικα στις 29 Ιουνιου, στο Ασκληπιειο της Κω, οι 60 συνολικα εκπαιδευτικες, επιστημονικες και πολιτιστικες εκδηλωσεις που οργανωνει ο Ομιλος UΝΕΣΨΟ Δωδεκανησου για την επετειο των 50 χρονων απο την ιδρυση του Παγκοσμιου Οργανισμου. Για τις εκδηλωσεις αυτες, οι οποιες διεθνοποιουν τα Δωδεκανησα και οικοδομουν την ειρηνη στη Μεσογειο καταφθανουν καθημερινα στην οργανωτικη επιτροπη μηνυματα αρχηγων θρησκευτικων δογματων, εκκλησιων, πρωθυπουργων, διεθνων οργανισμων, ινστιτουτων, ιδρυματων και προσωπικοτητων απ'ολο τον κοσμο. Αλλα και μεσα ενημερωσης απο τη Λατινικη Αμερικη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνια και την Ευρωπη, μεταδιδουν αποσπασματα των μηνυματων, υπογραμμιζοντας τη σπουδαιοτητα των εκδηλωσεων αυτων.

Ο Δημος Σερρων σωζει το ιστορικο κεντρο της πολης, το οποιο θα μεταβληθει σε κατι αναλογο με τα Λαδαδικα της Θεσσαλονικης. Οι τεχνικες υπηρεσιες του Δημου με επικεφαλης τον προισταμενο κ. Κουροπαλατη και την αρχιτεκτονα κ. Παντειου, δουλεψαν αοκνα επι δυο χρονια και συνεταξαν τεχνικη μελετη που κατατεθηκε και πηρε εγκριση απο την Κοινοτητα. Η χρηματοδοτηση θα ανελθει στα 3,5 δις. δρχ και θα γινει απο το προγραμμα Uρβαν Πιλοτ Προξεψτς.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θεμα του αποκλεισμου του Ελληνικου ποδοσφαιρου απο τις διεθνεις διοργανωσεις θα απασχολησει την αυριανη συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης της Διεθνους Ποδοσφαιρικης Ομοσπονδιας, που θα γινει στην Ζυριχη της Ελβετιας. Αυριο αναμενεται να επισημοποιηθει η ποινη της ΦΙΦΑ προς την ΕΠΟ, μετα την μη εναρμονιση του καταστατικου της Ελληνικης Ομοσπονδιας, προς το παρον τουλαχιστον, με οσα ισχυουν σε διεθνες επιπεδο.

Διωρη συσκεψη ειχαν σημερα ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας και ο γενικος γραμματεας Αθλητισμου, Γιωργος Λυσαριδης, σχετικα με το θεμα του καταστατικου της ΕΠΟ. Συμφωνα με πληροφοριες, αποφασισαν να εμμεινουν στις αρχικες θεσεις τους και να μη γινουν αλλαγες στην τροπολογια, αφου ορισμενα απο τα αιτηματα της ΕΠΟ, οπως της προσφυγης στα Πολιτικα Δικαστηρια, ειναι αντισυνταγματικα. Παντως, ο κ. Λυσαριδης ειπε μετα απο την συσκεψη αυτη, οτι εαν κατα την συζητηση στην Βουλη, αποδειχθει, πως καποιο αρθρο της τροπολογιας δεν ειναι σωστο, τοτε θα τροποποιηθει.

Στην 16-η θεση του κοσμου παραμενει και το Μαιο ο πρωταθλητης Ελλαδος Παναθηναικος, συμφωνα με την Διεθνη Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου, που εδρευει στο Βισμπαντεν της Γερμανιας. Ο Παναθηναικος ειναι στην 16-η θεση με 214 βαθμους, ενω ο Ολυμπιακος επεσε στην 65-η θεση με 147 βαθμους και η ΑΕΚ ανεβηκε στην 93-η θεση με 114 βαθμους. Στην πρωτη θεση βρισκεται η Μπαρτσελονα με 310 βαθμους.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το ενδιαφερον που υπηρξε για ισχυρες μετοχες των τραπεζων και των βιομηχανιων οδηγησε το γενικο δεικτη τιμων σε ανοδο 0,34% και εκλεισε στις 918,73 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων διατηρηθηκε σε ικανοποιητικα επιπεδα φθανοντας τα 6,1 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,45%, Ασφαλειες ανοδος 0,50%, Ληζινγκ ανοδος 0,40%, Επενδυσεις πτωσεις 0,26%, Κατασκευες πτωση 0,68%, Βιομηχανιες ανοδος 0,35%, Διαφορες ανοδος 0,24%, Συμμετοχων ανοδος 0,04%. Ο δεικτης της Παραλληλης αγορας σημειωσε μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0,15%. Με ανοδο 30 δρχ. η μετοχη του ΟΤΕ, εκλεισε στις 4. 000 δρχ. , διακινωντας 106. 000 τεμαχια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωνεται απο αυριο ο καιρος, αλλα η θερμοκρασια θα διατηρηθει σε χαμηλα για την εποχη επιπεδα. Σ'ολοκληρη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος εκτος απο τα βορειοανατολικα οπου ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι, στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στ'ανατολικα μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 10 με 23 βαθμους, στα δυτικα 12 με 27 και στην υπολοιπη χωρα 14 με 25 βαθμους. Λιγες νεφωσεις, παροδικα αυξημενες, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 25 και 13 με 22 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 30 May 1996 - 20:52:05