Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 01)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε προεκλογικη τροχια εκτιμα η Νεα Δημοκρατια πως βρισκεται η χωρα, υποστηριζοντας οτι τα μετρα που ανακοινωσε ο πρωθυπουργος θυμιζουν εντονα προεκλογικη περιοδο. Κατα τη Νεα Δημοκρατια το κυβερνητικο εργο βρισκεται σε πληρη αποσυντονισμο. Στο μεταξυ ο αντιπροεδρος του κομματος, Γιαννης Βαρβιτσιωτης, μιλωντας αργα χθες σε κομματικη εκδηλωση στην Καλαματα, τονισε οτι την ενοτητα της Ν.Δ. πρεπει να την υπερασπιστουν ολοι με εργα και οχι μονο με λογια και ζητησε να τερματιστει ο εσωκομματικος κλεφτοπολεμος.

Αρχισε το μεσημερι στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, η Πανελληνια Συνδιασκεψη της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ για τα εθνικα θεματα και την ανεργια. Στη συνδιασκεψη διαβαστηκε μηνυμα του Προεδρου του κομματος, Ανδρεα Παπανδρεου. Χθες τον κ. Παπανδρεου, επισκεφθηκε η Γραμματεας της Νεολαιας του ΠΑΣΟΚ Τονια Αντωνιου. Μετα την ολοκληρωση της συναντησης η κ. Αντωνιου, δηλωσε οτι ο Προεδρος του Κομματος, ειναι πολυ καλα στην υγεια του και οτι ακουσε με προσοχη και ενδιαφερον τα οσα του εξεθεσε.

Το Κυπριακο ηταν μεταξυ των θεματων που συζητησε στην Αγκυρα ο Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ. Ο κ. Γκαλι, συναντηθηκε με τον Τουρκο Προεδρο, Σουλειμαν Ντεμιρελ, τον Πρωθυπουργο, Μεσουτ Γιλμαζ και τον υπουργο Εξωτερικων Εμρε Γκιονενσαι. Στο μεταξυ, οπως ανακοινωσε εκπροσωπος του Γενικου Γραμματεα, ο κ. Γκαλι, θα συζητησει το Κυπριακο σε χωριστες συναντησεις, που θα εχει με τον Προεδρο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας.

Αυτοσχεδιος εκρηκτικος μηχανισμος που ηταν τοποθετημενος κατω απο σχολικο λεωφορειο του Αρμενικου Κυανου Σταυρου, εξερραγη τα ξημερωματα στη Νεα Σμυρνη. Απο την εκρηξη δεν προκληθηκε φωτια και ετσι το λεωφορειο δεν υπεστη σοβαρες ζημιες.

Ομαλα συνεχιζεται η εξοδος των Αθηναιων απο την πρωτευουσα ενοψει του τριημερου του Αγιου Πνευματος. Η Τροχαια βρισκεται σε επιφυλακη στις εθνικες οδους και λαμβανει μετρα προκειμενου να διευκολυνει την ομαλη μετακινηση των εκδρομεων. Απο χθες το απογευμα μεχρι αυτη την ωρα εχουν περασει απο τα διοδια Σχηματαριου και Ελευσινας, 42 χιλιαδες οχηματα. Εξαλλου, σημειωθηκαν 53 τροχαια δυστυχηματα με αποτελεσμα 6 ατομα να χασουν τη ζωη τους και 72 να τραυματιστουν.

Μετρα για την περιστολη των δαπανων, ενεκρινε το υπουργικο συμβουλιο προκειμενου να εξοικονομηθουν επιπλεον ποροι για να υλοποιηθει το κοινωνικο προγραμμα της κυβερνησης. Μεταξυ των μετρων αυτων περιλαμβανεται ο δραστικος περιορισμος των προσληψεων στο δημοσιο τομεα, η καταργηση η συγχωνεση οργανισμων του δημοσιου και ο αυστηρος ελεγχος ολων των κονδυλιων των υπουργειων και των ΔΕΚΟ. Οπως δηλωσε ο Πρωθυπουργος, οι επιλογες ηταν δυο. Επιπλεον φοροι η περικοπες δαπανων. Επελεγη η δευτερη γιατι η κυβερνηση εχει δεσμευτει οτι δεν θα επιβαλλει νεους φορους. Ο κ. Σημιτης εμφανισθηκε αισιοδοξος οτι με τις ρυθμισεις ο δημοσιος τομεας θα γινει πιο αποτελεσματικος.

Το εθνικο απολυτηριο και η καταργηση των γενικων εξετασεων για την εισαγωγη των υποψηφιων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ειναι τα βασικα στοιχεια των αλλαγων στο χωρο της παιδειας που ανακοινωσε χθες ο υπουργος Γιωργος Παπανδρεου. Το εθνικο απολυτηριο που θα καθιερωθει απο το 1999 θα ειναι ο βασικος μοχλος για την εισαγωγη των υποψηφιων στα Ανωτατα και Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα καθως και για την προσληψη τους στο δημοσιο. Επισης απο την ιδια χρονια, καταργειται η κατοχυρωση της βαθμολογιας, καθως και οι δεσμες που θα αντικατασταθουν απο τα μαθηματα κορμου και επιλογης. Οπως ειπε ο υπουργος Παιδειας, οι μαθητες θα δινουν εξετασεις σε πανελλαδικο επιπεδο, στη δευτερη και τριτη λυκειου και οι βαθμοι τους θα συνυπολογιζονται στον τελικο βαθμο του απολυτηριου τους. Οι πρωτες αλλαγες θα γινουν το Σεπτεμβριο στην πρωτη Λυκειου, με την καθιερωση δευτερης ξενης γλωσσας.

Σε νεα συσκεψη υπο τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη, την προσεχη εβδομαδα, θα ληφθουν οριστικες αποφασεις για το θεμα των αυξησεων στους χαμηλοσυνταξιουχους. Σε αναλογη συσκεψη που πραγματοποιηθηκε χθες, παρατηρηθηκε δυστοκια ενω ο Πρωθυπουργος δηλωσε οτι οι διαφορετικες αποψεις, δεν αποτελουν κατ`αναγκη διαφωνια αλλα σωστη λειτουργια της κυβερνησης. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις εχει απορριφθει το ενδεχομενο εμμεσης η αμεσης επανασυνδεσης των κατωτατων συνταξεων με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, οπως ζητουν οι οργανωσεις των συνταξιουχων και επικρατεστερο σεναριο ειναι αυτο της δραχμικης αυξησης, με δυο ταχυτητες αναλογα με το υψος των συνταξεων.

Αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους για το θεμα της χωματερης κατα τη διαρκεια του τριημερου ειναι οι κατοικοι του Αυλωνα. Απο τις 6 το απογευμα οι κατοικοι του Αυλωνα, εχουν ανακοινωσει οτι θα καταλαβουν για δυο ωρες τις υπηρεσιες των διοδιων στο Σχηματαρι. Τα αυτοκινητα θα περνουν ελευθερα χωρις να πληρωνουν το αντιτιμο των διοδιων. Εξαλλου, την ερχομενη Παρασκευη αναμενεται να ανακοινωσει η αρμοδια επιτροπη την οριστικη της αποφαση για τους νεους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Με ρυθμιση που προωθει το υπουργειο εσωτερικων, απο το 1997 κανενας πολιτης δεν θα μπορει να παιρνει φορολογικη ενημεροτητα αν δεν εχει εξοφλησει και τα χρεη του προς τους δημους, οπως ισχυει για το δημοσιο Για την εφαρμογη του μετρου οι δημοι θα ενημερωνουν επι των χρεων τις οικειες ΔΟΥ μεσω συνδεσης τους με ανοικτο δικτυο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ποσοστο 50,4% εναντι 49,5 του αντιπαλου, ανεδειχθη πρωθυπουργος του Ισραηλ ο ηγετης του συντηρητικου κομματος Λικουντ, Μπεντζαμιν Νετανιαχου. Ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ, δηλωσε οτι τοσο εκεινος οσο και ο Προεδρος Κλιντον ελπιζουν να εχουν μια καλη σχεση εργασιας με το νικητη των ισραηλινων εκλογων. Στο μεταξυ οπως γραφει σημερα η εφημεριδα Ουασιγκτον Ποστ, επικαλουμενη δυτικο διπλωματη, ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ, ειναι πολυ στεναχωρημενος και δειχνει πεποισμενος οτι η ειρηνευτικη διαδικασια θα σταματησει. Απο την πλευρα του ο βασιλιας της Ιορδανιας Χουσειν, εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι η νεα ισραηλινη κυβερνηση θα προωθησει την ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη.

Οι ΗΠΑ συμφωνουν με τη θεση του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη που καλει ολες τις πολιτικες δυναμεις στην Αλβανια να εξετασουν το ενδεχομενο ληψης μετρων συμπεριλαμβανομενης και της πιθανοτητας μερικης επαναληψης των εκλογων προκειμενου να διευθετηθουν οι διαφορες που υπαρχουν. Στο μεταξυ συνεχιζεται και σημερα η απεργια πεινας των 106 υποψηφιων βουλευτων των 5 κομματων της αντιπολιτευσης που αποχωρησαν απο τις εκλογες της Κυριακης 26 Μαιου. Αιτημα των απεργων ειναι η επαναληψη των εκλογων στη χωρα.

Ο Προεδρος των Σερβων της Βοσνιας Ραντοβαν Καρατζιτς, υποσχεθηκε να υπογραψει κειμενο για την παραιτηση του, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων "ΜΠΕΤΑ", επικαλουμενο πηγες προσκειμενες στη σερβικη ηγεσια της Βοσνιας. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, το κειμενο αυτο θα υποβληθει στο σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, στη διαρκεια των συνομιλιων για τη Βοσνια που εχουν προγραμματισθει για σημερα στη Γενευη.

Ο Ντεβε Γκαουντα ορκισθηκε σημερα πρωθυπουργος της νεας κυβερνησης της Ινδιας, στην οποια μετεχουν 13 υπουργοι και 8 υφυπουργοι. Ο Γκαουντα διαδεχεται την εθνικιστικη κυβερνηση του Αταλ Μπεχαρι Βαζπαγι, που εμεινε στην εξουσια για 13 μονο ημερες.

Τουλαχιστον 24 ατομα πνιγηκαν μετα τις καταρρακτωδεις βροχες που επληξαν την Ακτη του Ελεφαντοστου στη διαρκεια του τελευταιου 24ωρου. Θυελλωδεις ανεμοι παρεσυραν δεκαδες στεγες σπιτιων ενω απο τη θεομηνια αγνοουνται πολλα ατομα.

Ο ελβετος τραπεζιτης Φρανσουα Ζενου, φιλος του τρομοκρατη Καρλος, αυτοκτονησε την Πεμπτη στο σπιτι του κοντα στη Λωζανη, εγινε γνωστο απο το περιβαλλον του. Ο Ζενου, 81 ετων, ηταν πρακτορας της γερμανικης αντικατασκοπειας στον Β Παγκοσμιο Πολεμο και εκτελεστης της διαθηκης πολλων ναζι αξιωματουχων. Ο Ζενου αυτοκτονησε καταπινοντας ενα ``θανατηφορο κοκταιηλ`` στο σπιτι του, παρουσια μαρτυρων της Ενωσης Εχιτ, που παρεχει βοηθεια σε οσους θελουν να αυτοκτονησουν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυ κοντα στην αποκτηση του νεαρου διεθνη ποδοσφαιριστη της Καλαματας, Νικου Λυμπεροπουλου βρισκεται ο Παναθηναικος. Συμφωνα με πληροφοριες οι δυο ομαδες εχουν συμφωνησει στην μεταγραφη του νεαρου μεσοεπιθετικου στο ``τριφυλλι``, ενω την επομενη εβδομαδα αναμενεται και επισημη ανακοινωση απο την ΠΑΕ Παναθηναικος, οπως αλλωστε και για τους αλλους μεταγραφικους ``στοχους`` των πρωταθλητων.

Δεν προκειται να γινει συμφωνα με πληροφοριες η προαναγγελθεισα για την επομενη εβδομαδα συνεντευξη Τυπου, του προπονητη της ΑΕΚ, Ντουσαν Μπαγεβιτς. Κι' αυτο γιατι ο Ελληνας πλεον τεχνικος, σκοπευει να μοιρασει πολυσελιδη ανακοινωση στην οποια θα αναφερεται λεπτομερως στους λογους που τον οδηγησαν στην αποχωρηση του απο τον παγκο της ``Ενωσης`` μετα απο οκτω χρονια συνεχους παρουσιας στην ομαδα.

``Χωριζουν`` συμφωνα με ολες τις ενδειξεις ο Ζαρκο Πασπαλιε και ο Πανιωνιος, αφου οπως ολα δειχνουν οι δυο πλευρες δεν τα ``βρισκουν`` στο οικονομικο. Ο Πανιωνιος προσφερει στον Μαυροβουνιο ασο περιπου 200 εκατομμυρια δραχμες για συμβολαιο ενος ετους, ενω ο Πασπαλιε ζητα 125 εκατομμυρια δραχμες περισσοτερα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα ενω το απογευμα θα συννεφιασει τοπικα στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα τους 30 βαθμους και στο Αιγαιο τους 26 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται αρχικα σχεδον αιθριος καιρος, αλλα το απογευμα θα συννεφιασει στα ηπειρωτικα και υπαρχει πιθανοτητα να εκδηλωθουν σποραδικες καταιγιδες στα ορεινα της ανατολικης Μακεδονιας και της Θρακης. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και στο Αιγαιο τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 16:52:32