Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 04)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Και τη Γαυδο, αμφισβητησαν οι Τουρκοι, κατα τη διαρκεια σχεδιασμου ασκησης του ΝΑΤΟ.
  • Οργη και αγανακτηση σε Λευκωσια και Αθηνα, μετα την εν ψυχρω δολοφονια αοπλου εθνοφρουρου απο Τουρκο, στην ουδετερη ζωνη.
  • Ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια εξ αμελειας ασκησε ο εισαγγελεας Πειραια στον πλοιαρχο του "ιπταμενου δελφινιου", το οποιο διαμελισε 26χρονο δυτη στον Πορο.
  • Ο Σωκρατης Κοκκαλης, κατεθεσε το πρωι για τις δηλωσεις του περι διαπλεκομενων συμφεροντων στις προμηθειες του ΟΤΕ.
  • Αδικη χαρακτηριζει ο υπουργος Παιδειας, την κριτικη που δεχεται για το εθνικο απολυτηριο.
  • Αυριο αναμενεται να ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για τις αυξησεις στους χαμηλοσυνταξιουχους.
  • Προβληματα στην αγορα θα δημιουργηθουν λογω των απεργιακων κινητοποιησεων που αρχισαν σημερα οι υπαλληλοι του υπουργειου Γεωργιας.
  • Μονο τα επειγοντα και εκτακτα περιστατικα εξυπηρετουνται στα δημοσια νοσοκομεια, λογω της απεργιας των γιατρων.
  • Υπερ της συγκροτησης κυβερνησης εθνικης ενοτητας στο Ισραηλ, τασσονται ηγετικα στελεχη του Λικουντ και του Εργατικου Κομματος.
  • Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα αρει τις απαγορευσεις εξαγωγης ζελατινης και σπερματος βοοειδων απο τη Βρετανια, δηλωσε ο αρμοδιος επιτροπος.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Και τη Γαυδο το ελληνικο κατοικημενο νησακι νοτιως της Κρητης, αμφισβητουν τωρα οι Τουρκοι, σε μια προσπαθεια να δημιουργησουν "γκριζες ζωνες", οχι μονο στο Αιγαιο αλλα και στην ευρυτερη θαλασσια περιοχη. Συμφωνα με δημοσιευμα των "ΝΕΩΝ" η νεα αυτη αμφισβητηση εκδηλωθηκε απο Τουρκο αξιωματικο την Παρασκευη στη νοτιοανατολικη πτερυγα του ΝΑΤΟ, στη Ναπολη, προκαλωντας την αμεση ελληνικη αντιδραση. Ειδικοτερα, ο Τουρκος αξιωματικος κατα τη διαρκεια σχεδιασμου της ασκησης "Νταιναμικ Μιξτ", που θα πραγματοποιηθει το Σεπτεμβριο στα νοτια της Κρητης, ζητησε να μην συμπεριληφθει ς`αυτην η Γαυδος, γιατι οπως ισχυριστηκε, το νησι αυτο αποτελει αμφισβητουμενη περιοχη. Ο Ελληνας αξιωματικος που εκπροσωπουσε τη χωρα μας, κατεθεσε γραπτο κειμενο που αντεκρουε τους ισχυρισμους, ενω με τις ελληνικες θεσεις ταχθηκαν και αξιωματικοι αλλων συμμαχικων χωρων και κυριως ο Γερμανος ο οποιος απευθυνομενος προς τον Τουρκο συναδελφο του, του ειπε χαρακτηριστικα "φτανει πια".

Το θεμα που δημιουργηθηκε απο την αμφισβητηση της ελληνικοτητας της Γαυδου απο την Τουρκια, τεθηκε το μεσημερι στον κυβερνητικο εκπροσωπο. Ο κ. Ρεππας ειπε οτι η συμπεριφορα της Τουρκιας εχει ορια τα οποια οπως φαινεται δεν εξαντλουνται. Λειτουργει ως διεθνης ταραξιας και αυτο, προσθεσε, θα πρεπει να το λαβει σοβαρα υποψη της η Διεθνης Κοινοτητα. Υπαρχουν, τονισε ο κ. Ρεππας, διεθνεις συμβασεις και κανονες που πρεπει να γινουν σεβαστες. Απαντωντας σε ερωτηση αν εγιναν διαβηματα προς το ΝΑΤΟ και το Γενικο Γραμματεα της Βορειοατλαντικης Συμμαχιας, Χαβιε Σολανα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι η Ελλαδα, εχει κανει ολες τις ενεργειες στους στρατιωτικους και πολιτικους κυκλους, ωστε να γινουν καθαρες οι αποψεις της.

Στο μεταξυ, με παρεμβαση της Ελλαδας κατα τη διαρκεια της εαρινης συνοδου του ΝΑΤΟ στο Βερολινο, αποτραπηκε η συμμετοχη της Τουρκιας στις στρατιωτικες επιχειρησεις που θα πραγματοποιουνται υπο τη διοικηση της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ στην πρωινη συσκεψη στη Ρηγιλλης με συνεργατες του, με αφορμη το θεμα της Γαυδου, τονισε συμφωνα με πληροφοριες, οτι ο κ. Σημιτης, επιδιωκει δηθεν καθαρες λυσεις για το κομμα του και εισπραττει "γκριζες περιοχες" για το Αιγαιο. Η ιστορια, προσθεσε ο κ. Εβερτ, θα καταγραψει την πρωθυπουργικη θητεια του, ως γκριζα και τον ιδιο ως πρωθυπουργο των εθνικων ταπεινωσεων.

Οργη και αγανακτηση επικρατει στην Κυπρο και στην Αθηνα μετα την εν ψυχρω δολοφονια αοπλου εθνοφρουρου, απο Τουρκους στρατιωτες στην ουδετερη ζωνη που ελεγχεται απο την ειρηνευτικη δυναμη στη Λευκωσια. Η κυβερνηση και ολα τα κομματα καταδικασαν την ενεργεια ενω οι κυπριακες αρχες προεβησαν σε διαβηματα διαμαρτυριας προς τον ΟΗΕ και το Συμβουλιο Ασφαλειας. Οπως δηλωσε η εκπροσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι κατοχικες δυναμεις, παρεμποδισαν αμεσως μετα το επεισοδιο, τον διοικητη της ειρηνευτικης δυναμης να φθασει εγκαιρα στο σημειο οπου πυροβοληθηκε ο εθνοφρουρος. Το πρωι ο διοικητης του ΟΗΕ στην Κυπρο συναντηθηκε με τον διοικητη της εθνοφρουρας, ενω το απογευμα θα συναντηθει με τον διοικητη της λεγομενης τουρκικης δυναμης.

Ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια εξ αμελειας ασκησε το μεσημερι ο εισαγγελεας Πειραια εναντιον τουν πλοιαρχου του "ιπταμενου δελφινιου" Στελιου Βαλεντινου 49 ετων, που χθες παρεσυρε και διαμελισε τον 26χρονο δυτη, Πετρο Λιτσα, που ψαρευε στη θαλασσια περιοχη στον Πορο, κοντα στη νησιδα Μπουρτζι. Ο πλοιαρχος ισχυριζεται οτι ακολουθησε τη συγκεκριμενη πορεια των πλοιων, ενω η Κοινοπραξια Υδροπτερυγων, αναφερει σε ανακοινωση της πως ο καπετανιος παρεκαμψε τη σημαδουρα του δυτη, σε αποσταση ασφαλειας.

Στον προισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνας, Αναστασιο Κανελλοπουλο, κατεθεσε το πρωι, ο Προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκρατης Κοκκαλης, στο πλαισιο της προκαταρκτικης εξετασης που διαταχθηκε με αφορμη δηλωση του, οτι οι πολιτικοι, εκδοτες και δημοσιογραφοι εχουν εμπλακει σε ανομο συμπλεγμα οικονομικοπολιτικων συναλλαγων.

Αδικη χαρακτηριζει ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου την κριτικη που δεχεται για το νεο συστημα εισαγωγης στα πανεπιστημια και ειδικοτερα για το εθνικο απολυτηριο. Ο κ. Παπανδρεου, σε συνεντευξη του στα "ΝΕΑ" τονιζει οτι οχι μονο δεν γινεται εξεταστικο κεντρο το Λυκειο αλλα απο 40 τουλαχιστον εξετασεις που δινει σημερα ο μαθητης λυκειου, θα εχει μονο επτα για να αποκτησει το εθνικο απολυτηριο. Υποστηριζει οτι τελειωνει η φροντιστηριακη λογικη της προετοιμασιας για τις εξετασεις. Παραλληλα επισημαινει οτι με τις εξετασεις εθνικου επιπεδου που θα γινονται απο την πρωτη λυκειου θα εχει τη δυνατοτητα η πολιτεια να αξιολογησει τα σχολεια και να βοηθησει με τη σχετικη διδασκαλια και επιμορφωση των καθηγητων προς την κατευθυνση της αρσης των ανισων ευκαιριων.

Στο μεταξυ, ο υπουργος Παιδειας, αρχιζει απο σημερα διαλογο με τα κομματα της αντιπολιτευσης και τους εκπαιδευτικους φορεις σε μια προσπαθεια να εξασφαλισει τη μεγαλυτερη δυνατη συναινεση στις προτασεις του για αλλαγη στο συστημα των γενικων εξετασεων.

Τα εθνικα θεματα της χωρας μας εθεσαν στον αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον, ηγετικα στελεχη της ομογενειας, σε διωρη συναντηση που ειχαν μαζι του, στο Λευκο Οικο. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο την Ουασιγκτον, τα στελεχη της ομογενειας, εθεσαν στον αμερικανο Προεδρο, το προβλημα των τουρκικων απειλων και προκλησεων καθως και την πορεια των ελληνοαμερικανικων σχεσεων μετα την κριση στην Ιμια. Συζητησαν το Κυπριακο και ζητησαν την στηριξη των Ηνωμενων Πολιτειων για την πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση. Τελος εθεσαν το θεμα των παραβιασεων των ανθρωπινων και πολιτικων δικαιωματων της ελληνικης μειονοτητας στην Αλβανια.

Αυριο, αναμενεται να ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για τις αυξησεις στους χαμηλοσυνταξιουχους. Τις σχετικες ανακοινωσεις θα κανει πιθανοτατα ο Πρωθυπουργος, κατα τη διαρκεια του υπουργικου συμβουλιου. Συμφωνα με πληροφοριες, η κυβερνηση προσανατολιζεται, σε δραχμικη αυξηση το υψος της οποιας δεν εχει καθοριστει. Οι συνταξιουχοι κατεστησαν σαφες οτι αν δεν υπαρξει αμεση συνδεση της κατωτατης συνταξης με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, τοτε, θα προχωρησουν σε νεες κινητοποιησεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερ της συγκροτησης κυβερνησης εθνικης ενοτητας στο Ισραηλ τασσονται ηγετικα στελεχη του Λικουντ και του Εργατικου κομματος, καθως ο νεο-εκλεγεις πρωθυπουργος Βενιαμιν Νετανιαχου συναντηθηκε το πρωι με τον Σιμον Περες. Στοχος της συναντησης Νετανιαχου-Περες ηταν η συζητηση για τη μεταβιβαση της εξουσιας στο συντηρητικο κομμα Λικουντ, αλλα συμφωνα με τα διεθνη πρακτορεια δεν αποκλειεται να συζητηθηκε και το ενδεχομενο συγκροτησης ενος "μεγαλου συνασπισμου" αναμεσα στα δυο κομματα. Ο Νετανιαχου, δηλωσε μετα τη συναντηση οτι διαπιστωθηκε πληρης συμφωνια στα καιρια προβληματα που αντιμετωπιζει το Ισραηλ ενω ο Σιμον Περες, χαρακτηρισε τη συνομιλια πολυ σοβαρη και διεξοδικη.

Οι υπουργοι Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης δεν καταφεραν να ξεπερασουν τις αντιρρησεις της μειοψηφιας για χαλαρωση της απαγορευσης εξαγωγων βρετανικου βοειου κρεατος και παραγωγων αυτου, παραπεμποντας το θεμα στην Ευρωπαικη Επιτροπη. Ωστοσο, οπως δηλωσε ο αρμοδιος επιτροπος για θεματα γεωργιας της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η Ευρωπαικη Επιτροπη θα αρει τις απαγορευσεις εξαγωγων ζελατινης και σπερματος των βοοειδων. Τωρα ειπε, θα προχωρησουμε και θα κηρυξουμε την αρση του εμπαργκο.

Επαναλαμβανονται σημερα στην πρωτευουσα της Ινγκουσετιας Ναζραν, οι διαπραγματευσεις μεταξυ των αυτονομιστων Τσετσενων και των εκπροσωπων της ρωσικης κυβερνησης με στοχο την επιτευξη μεταξυ της συμφωνιας. Οι διαπραγματευσεις θα εστιαστουν παντως μονο στα στρατιωτικα ζητηματα. Συμφωνα με το Γαλλικο Πρακτορειο οι αυτονομιστες ανταρτες εχουν αναθεσει στην αντιπροσωπεια τους να συναψει γρηγορα συμφωνια για την αποχωρηση των ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια.

Η Ρωσια αμβλυνε σημερα την αντιθεση της στα σχεδια του ΝΑΤΟ για διευρυνση προς Ανατολας και κατεστησε σαφες οτι ειναι ετοιμη να καταβαλει προσπαθειες για την οικοδομηση μιας νεας συμπραξης, δηλωσαν πηγες της Συμμαχιας. Ο ρωσος υπουργος Εξωτερικων, Γεβγενι Πριμακωφ δηλωσε στους ομολογους του των χωρων μελων του ΝΑΤΟ στο Βερολινο οτι η Μοσχα ειναι ετοιμη να κανει διακριση αναμεσα στις πολιτικες επιπτωσεις της διευρυνσης και τις στρατιωτικες συνεπειες, τις οποιες χαρακτηριζει "απαραδεκτες", τονισαν οι ιδιες πηγες.

Σκαφος του ιαπωνικου πολεμικου ναυτικου ανοιξε κατα λαθος πυρ και κατερριψε με πυραυλο θαλασσης -αερος αμερικανικο μαχητικο αεροσκαφος, στη διαρκεια μικτων γυμνασιων στον Ειρηνικο, μετεδωσε το ιαπωνικο πρακτορειο ειδησεων. Οπως ανακοινωσε το ιαπωνικο υπουργειο αμυνας οι δυο πιλοτοι του αμερικανικου μαχητικου χρησιμοποιησαν με επιτυχια το συστημα εκτιναξης και κατορθωσαν να σωθουν.

Ραδιενεργα αποβλητα προκειται να ταφουν συντομα στην περιοχη των Σκοπιων, συμφωνα με την εφημεριδα ``Πολιτικα Εξπρες`` του Βελιγραδιου. Σε ανταποκριση απο τα Σκοπια, η εφημεριδα αναφερεται στις αντιδρασεις των οικολογικων οργανωσεων της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας και τονιζει, οτι η κυβερνηση των Σκοπιων αποκρυπτει το σχεδιο ταφης ραδιενεργων αποβλητων υποστηριζοντας οτι θα ταφουν μονο ραδιενεργα αλεξικεραυνα και παλια ιατρικα μηχανηματα που περιεχουν ραδιενεργα στοιχεια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετρα για τον περιορισμο των καταναλωτικων δανειων ανακοινωσε το μεσημερι ο Διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδας, Λουκας Παπαδημος, λογω της πορειας που παρουσιαζει ο πληθωρισμος και τις επιπτωσεις που εχει στην πορεια των επιτοκιων. Ειδικοτερα, μειωνονται τα καταναλωτικα δανεια που διδονται απο τις τραπεζες για την αγορα κεφαλαιουχικων αγαθων η αυτοκινητων, αφου δεν επιτρεπεται πλεον να ξεπερνουν το 65% της δαπανης, εναντι του 80% που ισχυε μεχρι σημερα. Επισης, για να εγκριθει το δανειο, θα πρεπει ο καταναλωτης να εχει προκαταβαλει στην τραπεζα απο την οποια θα παρει το δανειο, το υπολοιπο 35% .

Παραλληλα, περιοριζονται τα δανεια μεχρι 1. 000. 000 δραχμες για καλυψη προσωπικων αναγκων, αφου στο εξης ο ενδιαφερομενος θα μπορει να παρει δανειο μονο απο μια τραπεζα, αφου προηγουμενως υπογραψει υπευθυνη δηλωση οτι δεν εχει παρει δανειο απο αλλη τραπεζα. Οπως ανακοινωσε ο κ. Παπαδημος, το πρωτο τετραμηνο του 1996 υπηρξε μια μεγαλη αυξηση καταναλωτικων δανειων, τα οποια αυξηθηκαν κατα 60 δισεκατομμυρια δραχμες. Επισης αυξημενα κατα 33% ειναι και τα στεγαστικα δανεια.

Εξαλλου, οι δυο αλλες αποφασεις με τις οποιες περιοριζονται τα δανεια ειναι η αυξηση των υποχρεωτικων δεσμευσεων στην Τραπεζα της Ελλαδος, στην οποια θα συμπεριλαμβανονται και τα δανεια σε συναλλαγμα. Παραλληλα, για πρωτη φορα γινεται και υπαγωγη σε υποχρεωτικες δεσμευσεις και των υπολοιπων των καταθεσεων των στεγαστικων τραπεζων. Αυτο ισοδυναμει με αναβολη στην ταση μειωσης των επιτοκιων στα στεγαστικα δανεια, τα οποια θα γινουν ακριβοτερα.

Επαναλαμβανομενες 48ωρες απεργιες αρχισαν απο σημερα οι υπαλληλοι του υπουργειου Γεωργιας. Λογω της απεργιας αναμενεται να δημιουργηθουν σοβαρα προβληματα στην αγορα και οπως διευκρινισαν εκπροσωποι τους, δεν θα πραγματοποιηθει κανενας ελεγχος σε ζωικα προιοντα. Παραλληλα δεν θα επιτρεπονται οι εισαγωγες και οι εξαγωγες ζωικων προιοντων καθως και οι σφαγες γιατι τα ζωα δεν θα φερουν τις απαραιτητες σφραγιδες των κτηνιατρικων υπηρεσιων.

Μονο τα επειγοντα και εκτακτα περιστατικα εξυπηρετουνται απο σημερα και μεχρι την Παρασκευη στα δημοσια νοσοκομεια, λογω της απεργιας, που πραγματοποιουν οι νοσοκομειακοι γιατροι οι οποιοι αντιδρουν στο νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας.

Θεματα που αφορουν στην αναπτυξη της Θεσσαλονικης εξεταστηκαν σημερα σε κυβερνητικη συσκεψη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου και τη συμμετοχη των αρμοδιων υπουργων. Την Πεμπτη ο κ. Σημιτης, θα επισκεφθει τη Θεσσαλονικη, οπου θα ενημερωθει για την πορεια των εργων.

Νεες κιντηποιησεις αναμενεται να αποφασισουν σημερα οι κατοικοι του Αυλωνα, οι οποιοι διαμαρτυρονται για το ενδεχομενο δημιουργιας χωρου απορριμματων στην περιοχη τους. Αυριο Παγκοσμια Ημερα του Περιβαλλοντος θα παραμεινει κλειστη η χωματερη των Ανω Λιοσιων, με αφορμη την καθυστερηση που παρατηρειται στην ανακοινωση των χωρων υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Τεθηκε απο σημερα σε εφαρμογη το κλιμακωτο ωραριο λειτουργιας των δημοσιων υπηρεσιων Τραπεζων και καταστηματων στο νομο Αττικης. Οι εργαζομενοι στις ΔΕΚΟ και την Τοπικη Αυτοδιοικηση θα προσερχονται στις υπηρεσιες τους στις 7, ενω την ιδια ωρα θα ανοιγουν τα σουπερ μαρκετ και τα κρεοπωλεια. Στις 8 παρα τεταρτο, θα προσερχονται οι εργαζομενοι στις Τραπεζες και μια ωρα αργοτερα θα ανοιγουν τα εμπορικα καταστηματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινησε το πρωι το τριτο και τελευταιο σκελος του 43-ου ραλι Ακροπολις, με την 16-η ειδικη διαδρομη στο Παλαιοχωρι του νομου Φθιωτιδος. Νικητης στην πρωτη αυτη διαδρομη ηταν ο Φινλανδος Τομι Μακινεν με Μιτσουμπισι Λανσερ, ο οποιος καλυψε την αποσταση των 24 χιλιομετρων σε 17 λεπτα και 57 δευτερολεπτα, ενω την καλυτερη θεση απο ελληνικης πλευρας πηρε ο Λεωνιδας Κυρκος, με Φορντ Εσκορτ Κοσγουορθ, ο οποιος τερματισε 9-ος με 18:40 και βρισκεται στην 11-η θεση της γενικης καταταξης. Ο Μακινεν μειωσε ελαχιστα τη διαφορα απο τον Βρετανο Κολιν ΜακΡει, με Σουμπαρου Ιμπρεζα, που ηταν ο νικητης και στο δευτερο σκελος του αγωνα, το οποιο ολοκληρωθηκε χθες στα Καμενα Βουρλα. Ο ΜακΡει τερματισε δευτερος στην ειδικη διαδρομη του Παλαιοχωριου με 18 λεπτα και ετσι ειναι παντα πρωτος στη γενικη καταταξη με διαφορα 3 λεπτων και 41 δευτερολεπτων απο τον Μακινεν. Οι οδηγοι αναμενεται να τερματισουν στις 6. 20 το απογευμα στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

Την οριστικη παραιτηση του απο την ΑΕΚ και την αναληψη της τεχνικης ηγεσιας του Ολυμπιακου αναμενεται να ανακοινωσει ισως και αυριο ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. Παραλληλα, ο Μπαγεβιτς αναμενεται να επιρριψει τις ευθυνες για την φυγη του απο την ΑΕΚ στον ιδιοκτητη της ``κιτρινομαυρης`` ΠΑΕ Μιχαλη Τροχανα, ενω αμεσως μετα προκειται να ανακοινωθει απο τους ``ερυθρολευκους`` και η αποκτηση του Ρεφικ Σαμπανατζοβιτς.

Ωστοσο, εμπλοκη παρουσιαστηκε στο θεμα του Ντεμη Νικολαιδη και ο διεθνης επιθετικος του Απολλωνα δεν υπεγραψε τελικα το συμβολαιο του με τον Ολυμπιακο. Συμφωνα με πληροφοριες ο Νικολαιδης ζητησε την υπογραφη τριετους συμβολαιου, ενω ο Ολυμπιακος επεμενε για πενταετες. Παραλληλα, στην ``μαχη`` για την αποκτηση του μπηκε και παλι η ΑΕΚ, προσφεροντας 250 εκατομμυρια δραχμες, ποσο που πλησιαζει αρκετα την προσφορα του Ολυμπιακου. Προβληματα υπαρχουν και στην υποθεση του Σερβου τερματοφυλακα του Ερυθρου Αστερα Σβονκο Μιλογιεβιτς και ετσι τωρα ο Ολυμπιακος φαινεται οτι στρεφεται στον γκολκηπερ της Παρτιζαν Βελιγραδιου Νικολας Νταμιανατς. Την ιδια στιγμη, ο Ολυμπιακος κινειται συμφωνα με πληροφοριες για την αποκτηση του Δημητρη Μαυρογεννιδη, του Αρη.

Η αλλη μεγαλη χθεσινη ειδηση ηταν η αποκτηση του Νικου Λυμπεροπουλου απο τον Παναθηναικο. Οι "πρασινοι" εξασφαλισαν την υπογραφη του διεθνους μεσου της Καλαματας, τη στιγμη που ειχε σχεδον ``κλεισει`` με την ΑΕΚ. Παραλληλα, ο Παναθηναικος, βρισκεται κοντα στην αποκτηση δυο ακομη διεθνων επιθετικων, του Γιωργου Νασιοπουλου απο τον Εδεσσαικο και του Νικου Μαχλα απο τον ΟΦΗ.

Στο μπασκετ ο Σερβος προπονητης Ντουσαν Ιβκοβιτς, επεστρεψε χθες στην Αθηνα και σημερα η αυριο αναμενεται να συναντηθει με τον Σωκρατη Κοκκαλη και να ανακοινωσει την συνεργασια του με τον Ολυμπιακο. Παραληλα, οι ``ερυθρολευκοι`` βρισκονται πολυ κοντα στην αποκτηση του Γερμανου διεθνη φοργουορντ της Λεβερκουζεν Χανς-Κριστιαν Βελπ, ο οποιος αγωνιστηκε παλαιοτερα και στο ΝΒΑ.

Απο την πλευρα του ο Γιαννης Ιωαννιδης βρισκεται πολυ κοντα σε συμφωνια με την ΑΕΚ. Ο ``ξανθος`` θα συναντηθει σημερα στη Χαλκιδικη με το διευθυντη του τμηματος μπασκετ της ``ενωσης`` και ειναι πιθανο να συμφωνησει στην αναληψη της τεχνικης ηγεσιας των "κιτρινομαυρων". Εξαλλου, ο Γαλλος διεθνης πλει-μεικερ Αντουαν Ριγκοντο απερριψε τελεσιδικα οποιαδηποτε περιπτωση συνεργασιας του με τον Παναθηναικο και θα μεινει για εναν ακομη χρονο στην Ορτεζ. Παραλληλα, συμφωνα με μπληροφοριες, αποτελουν οριστικα παρελθον για τους ``πρασινους`` οι δυο βασικοι ξενοι της ομαδας, ο Αμερικανος Ντομινικ Γουιλκινς και ο Κροατης Στογιαν Βρανκοβιτς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα αλλα στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν το απογευμα νεφωσεις και υπαρχει πιθανοτητα να βρεξει στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα τους 31 βαθμους και στα νησια του Αιγαιου τους 28 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται αρχικα αιθριος καιρος αλλα το απογευμα θα αναπτυχθουν νεφωσεις στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα και αναμενεται να εκδηλωθουν τοπικες βροχες και λιγες καταιγιδες κυριως στα ορεινα αυτων των περιοχων. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 1996 - 13:14:06