Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 04)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Την εντονοτατη αντιδραση της Αθηνας προκαλεσε η νεα προκληση της Τουρκιας, η οποια ξεπερνωντας καθε προηγουμενο εφθασε στο σημειο να αμφισβητησει ακομη και την κυριαρχια της κατοικημενης νησου Γαυδος, νοτια της Κρητης. Ηδη εγιναν διαβηματα σε πολιτικο και στρατιωτικο επιπεδο στο ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε την Τουρκια διεθνη ταραξια, οι προκλησεις της οποιας δεν εχουν ορια, ενω ο Θεοδωρος Παγκαλος χαρακτηρισε τη νεα τουρκικη προκληση ως ακρον αωτον ανευθυνοτητας και επανελαβε οτι η Ελλαδα δεν προκειται να αρει το βετο στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας. Την εκπληξη του εξεφρασε, συμφωνα με πληροφοριες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ενω επικρισεις δεχθηκε η Αγκυρα και απο τους εκπροσωπους των αλλων χωρων της Συμμαχιας, Νεα Δημοκρατια και Πολιτικη Ανοιξη επερριψαν ευθυνες στον πρωθυπουργο για τους χειρισμους του στα εθνικα θεματα και για το γεγονος οτι αφιερωνει περισσοτερο χρονο για τις αντιπαραθεσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Παραμενοντας στα εθνικα μας θεματα να αναφερουμε την οργη και αγανακτηση που επικρατει στην Κυπρο για την εν ψυχρω δολοφονια του 19χρονου εθνοφρουρου, απο Τουρκους στρατιωτες, στην πρασινη γραμμη της Λευκωσιας. Χαρακτηριστικη ειναι η αντιδραση του εκπροσωπου του ΟΗΕ στην Κυπρο, ο οποιος κατηγγειλε πως ο διοικητης των κυανοκρανων που εσπευσε στον τοπο της δολοφονιας, εμποδισθηκε απο Τουρκους στρατιωτες με προειδοποιητικες βολες. Αυριο, συνανταται στην Κωνσταντινουπολη, ο γγ του ΟΗΕ, Μπουτρος Γαλι, με τον εκπροσωπο των Τουρκοκυπριων, Ραουφ Ντενκτας.

Αναβαλλεται για τριημερο τουλαχιστον η προγραμματισμενη για σημερα επαναληψη των διαπραγματευσεων μεταξυ Ελλαδας και Σκοπιων, υπο την αιγιδα του Σαιρους Βανς, για την ονομασια του γειτονικου κρατους, βασει της ενδιαμεσης συμφωνιας, Η αναβολη κατεστη αναγκαια λογω της συνεχισης στην εδρα του ΟΗΕ, στη Νεα Υορκη, των εργασιων υποεπιτροπης του Οργανισμου για τους αγνοουμενους, στην οποια συμμετεχει ο αντιπροεδρος των Σκοπιων, Ιβαν Τοσεφσκι.

Πυροσβεστικη πρωτοβουλια ανελαβε ο Κωστας Σκανδαλιδης, για να πεσουν οι τονοι της εσωκομματικης αντιπαραθεσης, ενοψει του Συνεδριου του ΠΑΣΟΚ και αρχισε επαφες με κορυφαια στελεχη. Πρωτη συναντηση του ηταν με τον το Γιαννη Χαραλαμποπουλο που τονισε οτι κανεις δεν εχει το δικαιωμα να δημιουργει διασπαστικες η διαλυτικες συνθηκες, ενω ο κ. Σκανδαλιδης ευχηθηκε το Αγιο Πνευμα να φωτισει ορισμενα στελεχη για να αντεπεξελθουν, τις κρισιμες, οπως ειπε, μερες που ακολουθουν.

Επι τρεις ωρες κατεθεσε στον προισταμενο της εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνων, Αναστασιο Κανελλοπουλο, ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκρατης Κοκκαλης, για τις δηλωσεις του στον Τυπο, περι ανομων συμφεροντων, εκβιασμων και αλληλεξαρτησεων, στα οποια εμπλεκονται πολιτικοι, εκδοτες και δημοσιογραφοι. Ο κ. Κοκκαλης εδωσε εγγραφως τις εξηγησεις του στον εισαγγελεα και απαντησε στις ερωτησεις που του υποβληθηκαν, αλλα ο ιδιος αρνηθηκε να δωσει οποιοδηποτε στοιχειο στους δημοσιογραφους λεγοντας οτι η καταθεση ειναι μυστικη. Ο κ. Κοκκαλης επανελαβε οτι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ δεχεται συνεχεις ανακυκλουμενες επιθεσεις απο ορισμενα Μεσα Ενημερωσης και χαρακτηρισε απαραδεκτο να συνεχιζεται μια επιθεση κατα της μεγαλυτερης βιομηχανιας υψηλης τεχνολογιας της χωρας.

Δραστικα μετρα για τη μειωση των καταναλωτικων και προσωπικων δανειων, ανακοινωσε η Τραπεζας της Ελλαδος, με στοχο τον περιορισμο της πιστωτικης επεκτασης και της ρευστοτητας στην οικονομια, που εχουν δημιουργησει πληθωριστικες πιεσεις. Ετσι δεν θα επιτρεπεται η ληψη προσωπικου δανειου, μεχρι ενα εκατομμυριο δρχ, περαν της μιας τραπεζας, ενω το υψος των καταναλωτικων δανειων δεν θα υπερβαινει το 65% της αξιας της χρηματοδοτουμενης δαπανης.

Τυχη βουνο ειχαν 44 μαθητες που υπεστησαν μονο ελαφρα τραυματα, οταν λεωφορειο που τους μετεφερε στην Κοζανη, ξεφυγε απο την πορεια του και ανετραπη. Οι μαθητες, μαζι με τον οδηγο του λεωφορειου, μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο και μετα την παροχη πρωτων βοηθειων επεστρεψαν στα σπιτια τους εκτος απο δυο που παρεμειναν προληπτικα για εξετασεις.

Απεργια πεινας πραγματοποιουν στην πλατεια Κλαυθμωνος, Κουρδοι πολιτικοι προσφυγες, σε μια προσπαθεια ευαισθητοποιησης της κοινης γνωμης για τις θηριωδιες του τουρκικου κρατους εναντιον των χιλιαδων Κουρδων αιχμαλωτων πολεμου που διαμαρτυρονται με δικη τους απεργια πεινας που ξεκινησαν τις 28 Μαιου, Αναλογες απεργιες πεινας πραγματοποιουνται στις Βρυξελλες, τη Βοννη, τη Βερνη, το Λονδινο, τη Στοκχολμη και το Βουκουρεστι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσια ανοιγει το δρομο σε μια περιορισμενη διευρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολας. Αυτο δηλωσε ο ρωσος υπουργος εξωτερικων, Γεβγκενι Πριμακοφ προς τους ομολογους του του ΝΑΤΟ στο Βερολινο, διευκρινισε ωστοσο, οτι η χωρα του αντιτιθεται σε οποιαδηποτε αποπειρα της συμμαχιας να μεταφερει οπλα και στρατευματα περαν των συνορων του. Ερμηνευοντας τις δηλωσεις αυτες ο γερμανος ομολογος τους, Κλαους Κινκελ, δεν φανηκε ιδιαιτερα αισιοδοξος υποστηριζοντας οτι δεν διαφαινεται καμμια προοδος για την ενταξη στη Συμμαχια χωρων της κεντρικης και ανατολικης Ευρωπης.

Επιδημια χολερας μαστιζει το νοτιο Σουδαν και τις τελευταιες επτα εβδομαδες εχουν χασει την ζωη τους περιπου 700 ατομα. Οπως ανακοινωσε η οργανωση Γιατροι χωρις Συνορα, ο απολογισμος αυτος των νεκρων αντιπροσωπευει μονο την κορυφη του παγοβουνου, καθως πολλες περιοχες δεν ειναι προσπελασιμες για τις οργανωσεις παροχης βοηθειας εξαιτιας του εμφυλιου πολεμου.

Ατυχο ηταν το παρθενικο ταξιδι του ευρωπαικου πυραυλου Αριαν-5 στο διαστημα, καθως εξερραγη 40 δευτερολεπτα μετα την απογειωση του απο το διαστημικο κεντρο Κουρου, της γαλλικης Γουιανας. Η ανατιναξη εγινε απο τους ελεγκτες καθως διαπιστωθηκε προβλημα στην πτηση. Η εκτοξευση αυτη ηταν η πρωτη απο τις δυο πτησεις αξιολογησης του νεου ευρωπαικου πυραυλου βαρεος τυπου. Για την πραγματοποιηση του προγραμματος αυτου συνεργαστηκαν 12 ευρωπαικες χωρες και δαπανηθηκαν 7, 4 δις δολαρια.

Πληρης συμφωνια στα καιρια προβληματα που αντιμετωπιζει το Ισραηλ, διαπιστωθηκε ενωπιον των δημοσιογραφων μεταξυ του απερχομενου πρωθυπουργου Σιμον Περες και του διαδοχου του Μπεντζαμιν Νετανιαχου. Ο νικητης των εκλογων και νεος πρωθυπουργος της χωρας δηλωσε οτι οι συνομιλιες θα συνεχισθουν εως οτου πραγματοποιηθει η μεταβιβαση της εξουσιας. Απο την πλευρα του, ο Σιμον Περες χαρακτηρισε τις συνομιλιες αυτες πολυ σοβαρες και διεξοδικες.

Και ενω στο Ισραηλ διαπιστωνεται συμφωνια μεταξυ των αντιπαλων, στην Τσεχια μεγαλωνει το αδιεξοδο καθως ο πρωθυπουργος Βατσλαβ Κλαους απερριψε σχεδιο του προεδρου Χαβελ που προβλεπει ενα συμβιβασμο με τους σοσιαλδημοκρατες. Ο κυβερνητικος συνασπισμος της κεντροδεξιας του οποιου ηγειται ο Κλαους, εχασε την πλειοψηφια στο κοινοβουλιο καταλαμβανοντας 99 απο τις 200 εδρες.

Δυσκολες στιγμες προκειται να ζησει η πρωην πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, καθως αυριο η τουρκικη βουλη καλειται να αποφασισει για την συσταση νεας εξεταστικης επιτροπης σχετικα με τις εναντιον της κατηγοριες περι διαφθορας. Οπως μεταδιδει το πρακτορειο, Ανατολη, θα διεξαχθει ψηφοφορια για την διευρυνση του ποθεν εσχες της Τσιλερ, η προσωπικη περιουσια της οποιας ανερχεται σε πολλα εκατ. δολαρια.

Τουριστικο αξιοθεατο εγινε η Μαφια για τους ξενους επισκεπτες που ερχονται στη Σικελια, Ο τουριστικος γυρος που ακολουθουν γερμανοι και ιταλοι τουριστες περιλαμβανει τωρα και τη βιλα οπου συνεληφθη προσφατα ο νονος της Κοζα Νοστρα, Τζιοβανι Μπρουσκας. Τους αυτοσχεδιους τουριστικους οδηγους κανουν οι οδηγοι των πουλμαν οι οποιοι προσπαθουν να μεταδωσουν συγκινησεις αφηγουμενοι πραματα και θαματα της Μαφιας. Συν τοις αλλοις ομως περιλαμβανεται και η επισκεψη στη φυλακη Ουτσιαρντονε οπου ειναι εγκλειστοι δεκαδες μαφιοζοι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βρετανος οδηγος Κολιν ΜακΡει, με Σουμπαρου Ιμπρεζα, κερδισε το 43-ο Ραλι Ακροπολις, που ολοκληρωθηκε σημερα, Δευτερος ηταν ο Φινλανδος Τομι Μακινεν με Μιτσουμπισι Λανσερ και τριτος ο Ισπανος Καρλος Σαινθ με Φορντ Εσκορτ Κοσγουορθ.

Παρελθον και τυπικα αποτελει απο σημερα για την ΑΕΚ, ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, μετα απο παρουσια οκτω χρονων στο στρατοπεδο της Νεας Φιλαδελφειας, Αντικαταστατης του θα ειναι ο μεχρι τωρα συνεργατης του Πετρος Ραβουσης, Ο Μπαγεβιτς επισκεφθηκε τον εκπτωτο προεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχαλη Τροχανα και του υπεβαλε την παραιτηση του, χωρις ομως να εξηγησει τους λογους που τον οδηγησαν στην αποφαση αυτη.

Την αποχωρηση του απο την ΑΕΚ, κατι που ειχε προαναγγειλει αλλωστε, ανακοινωσε σε συνεντευξη Τυπου, ο Βασιλης Τσαρτας, ο οποιος θα συνεχισει την καριερα του στην ισπανικη Σεβιλη, Φευγω ικανοποιημενος απο την ΑΕΚ, η οποια ηθελε να με κρατησει, αλλα σεβαστηκε την επιθυμια μου να κανω καριερα στο εξωτερικο, Οταν γυρισω, δεν προκειται να παω σε αλλη ελληνικη ομαδα παρα μονο στην ΑΕΚ, οπου και θα κλεισω την καριερα μου, δηλωσε σε συγκινητικη ατμοσφαιρα, ο Βασιλης Τσαρτας, ο οποιος θα συνεχισει την καριερα του στην ισπανικη Σεβιλη, Στο μεταξυ, ο Γιωργος Δωνης, προκειται ν'αναχωρησει την Πεμπτη για την Αγγλια, οπου κατα πασα πιθανοτητα θα συνεχισει την καριερα του, Τον διεθνη επιθετικο ποδοσφαιριστη διεκδικουν Μαντσεστερ Γιουναιτεντ, Αρσεναλ και Μπλακμπερν, αλλα τις περισσοτερες πιθανοτητες συγκεντρωνει η Μπλακμπερν.

Εφθασε στα γραφεια της ΕΠΟ η αποφαση της Εκτελεστικης Επιτροπης της ΦΙΦΑ, συμφωνα με την οποια, οπως ειναι γνωστο, διατηρειται ο αποκλεισμος του ελληνικου ποδοσφαιρου απο τις διεθνεις διοργανωσεις, μεχρι να ρυθμισθει το περιβοητο θεμα του καταστατικου της Ομοσπονδιας, Παντως συμφωνα με ολες τις ενδειξεις το θεμα αυτο αναμενεται να λυθει οριστικα εντος των ημερων με την ψηφιση της σχετικης τροπολογιας απο την Ολομελεια της Βουλης, ενω η Διεθνης Ομοσπονδια ενημερωνεται συνεχως απο την ΕΠΟ για την εξελιξη του.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ελαφρως υψηλοτερα επιπεδα κινηθηκε η αγορα του Χρηματιστηριου στη σημερινη συνεδριαση με το επενδυτικο ενδιαφερον να επικεντρωνεται σε μετοχες των Τραπεζων και ιδιαιτερα για τις μετοχες της Εθνικης, Κτηματικης και Ελλαδος, Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 926, 10 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0, 18%

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη ο καιρος αυριο και σ'ολοκληρη τη χωρα θα ειναι σχεδον αιθριος. Η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 15 με 31 βαθμους και στα νησια 18 με 27. Σχεδον αιθριο καιρο με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 17 με 31 και 15 με 29 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 1996 - 20:57:43