Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 23)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996


  • Βαθεια συγκινηση για την Αλικη Βουγιουκλακη. Κοσμοσυρροη στη Μητροπολη για το τελευταιο αντιο. Η κηδεια της την Πεμπτη δημοσια δαπανη.
  • Βαθεια συγκινηση και στον πολιτικο κοσμο. Ο Συλλογος Ηθοποιων εκλεισε σημερα τα θεατρα σε ενδειξη πενθους. Οι θεατρικες σκηνες δεν θα λειτουργησουν και την Πεμπτη ημερα της κηδειας της.
  • Παρατεινεται μεχρι τις αρχες Αυγουστου η καραντινα στις εξαγωγες ελληνικων κρεατων, λογω του αφθωδους πυρετου. Σε συνεδριαση της Κτηνιατρικης Επιτροπης θα ληφθει οριστικη αποφαση.
  • Τερμα στην αγωνια των υποψηφιων στις Γενικες Εξετασεις. Αυριο αναρτωνται στα Λυκεια οι αναλυτικες βαθμολογιες.
  • Στις φλογες για αλλη μια φορα η Αττικη. Δυο πυρκαγιες σε Βαρη και Υμηττο, τεθηκαν γρηγορα υπο ελεγχο χαρη στην αμεση επεμβαση των πυροσβεστικων δυναμεων.
  • Για ανθελληνικη εκστρατεια, την οποια εχουν αναλαβει εργολαβικα, κατηγγειλε ο Χαρης Καστανιδης διεθνη κεντρα ενημερωσης.
  • Λουκετο σε αλλη μια μεγαλη βιομηχανια. Κλεινει η ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ, στο δρομο οι 350 εργαζομενοι.
  • Εικοσι δυο χρονια συμπληρωνονται αυριο απο την αποκατασταση της Δημοκρατιας στη χωρας μας. Μηνυμα του προεδρου της Δημοκρατιας.
  • Να εντατικοποιησουν τους ελεγχους για παταξη της αισχοκερδειας ζητησε η Βασω Παπανδρεου απο τους νομαρχες ολης της χωρας.
  • Στον ομιλο τραπεζων Λατση περνα το 95% της ΙΝΤΕΡΒΑΝΚ.
  • Διεθνεις αντιδρασεις για τους δυο θανατους πολιτικων κρατουμενων στην Τουρκια απο απεργια πεινας. Αλλοι δεκα απεργοι βρισκονται σε κωματωδη κατασταση.
  • Σε συναγερμο οι υγειονομικες αρχες της Ιαπωνιας για το βακτηριο 0-157 που εχει προσβαλλει πανω απο οκτω χιλιαδες ατομα.
  • Αισιοδοξοι οτι θα συνεχισθει η ειρηνευτικη διαδικασια εμφανιστηκαν ο Γιασερ Αραφατ και ο Ισραηλινος υπουργος Εξωτερικων.
  • Παρα τις διαμαρτυριες του ΟΗΕ το Μπουρουντι ανακοινωσε οτι θα εκδιωξει 85. 000 προσφυγες και θα κλεισει τα προσφυγικα στρατοπεδα.
  • Πτωση 0,86% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο παρεκκλησι του Αγιου Ελευθεριου στη Μητροπολη εχει εκτεθει απο τις πρωτες απογευματινες ωρες σε λαικο προσκηνυμα, η σορος της Αλικης Βουγιουκλακη, ο θανατος της οποιας συγκινησε τους Ελληνες. Εκει θα παραμεινει μεχρι την Πεμπτη το πρωι και στη συνεχεια θα ψαλλει η νεκρωσιμη ακολουθια και θα γινει η ταφη της, στο Πρωτο Νεκροταφειο Αθηνων, δημοσια δαπανη, οπως ανακοινωσε ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος. Απο το Ιατρικο Κεντρο η σορος της Αλικης Βουγιουκλακη μεταφερθηκε στο νεκροτομιο και στη συνεχεια η πομπη, αφου περασε απο το θεατρο ΑΛΙΚΗ, το οποιο για περιπου 25 χρονια αποτελουσε το δευτερο σπιτι της, κατεληξε στη Μητροπολη. Τοσο εξω απο το Νεκροτομειο, οσο και απο το θεατρο ΑΛΙΚΗ ειχε μαζευτει πληθος κοσμου για να πει το υστατο αντιο στη δημοφιλη ηθοποιο. Στο θεατρο ειχαν συγκεντρωθει απο νωρις συγγενεις, συνεργατες της, φιλοι, ηθοποιοι, καθως και τα παιδια με τα οποια εδινε την παρασταση Η Μελωδια της Ευτυχιας. Η Πανελληνια Ομοσπονδια Ηθοποιων σε ενδειξη ελαχιστου φορου τιμης, αποφασισε να παραμεινουν κλειστα σημερα και την Πεμπτη, τα θεατρα ολης της χωρας.

Η τελευταια πραξη του εργου της ζωης της δημοφιλους μας ηθοποιου παιχθηκε στις 10. 15 το πρωι, οταν ο εξασθενημενος πλεον οργανισμος της, μετα τη διμηνη παλη με την επαρετο ασθενεια, υπεκυψε τελικα, παγωνοντας το χαμογελο της. Το αλανθεστο αισθητηριο του λαου μας την κατεταξε στο πιο ψηλο σκαλοπατι και τη χαρακτηρισε εθνικη σταρ, τιτλο τον οποιο κατεκτησε δικαιως με την αγαπη του κοσμου, το χαμογελο της, την ακτινοβολια της και την ακαταμαχητη επιθυμια για ζωη και επιτυχια. Δεν με φοβιζουν τα γηρατεια. Το μονο που φοβαμαι ειναι ο θανατος, ειχε πει σε συνεντευξη της η Αλικη Βουγιουκλακη. Τα γηρατεια δεν την ειχαν αγγιξει ακομη, αλλα η μαχη με το θανατο ηταν ανιση. Εκεινο που με στεναχωρει ειναι οτι δεν θα μπορω να διαβασω τα ρεπορταζ στις εφημεριδες για το θανατο μου, ειχε προσθεσει τοτε. Την αναγγελια του θανατου της εθνικης μας σταρ εκανε ο θεραπων γιατρος της κ. Πουλαντζας, ενω η οικογενεια της ευχαριστησε τους γιατρους για τις προσπαθειες που κατεβαλαν, τον τυπο για την ευαισθησια που επεδειξε και τον κοσμο για τη συμπαρασταση που εξεδηλωσε. Παρακαλεσε επισης, αντι για στεφανια να κατατεθουν χρηματα για την ενισχυση των παιδιων του χωριου ΣΟΣ, για τα παιδια που τοσο αγαπησε. Ηδη η ΕΣΗΕΑ ανακοινωσε πως αντι στεφανου καταθετει 100. 000 δρχ.

Συσσωμη η πολιτικη ηγεσια εξεφρασε τη θλιψη της για το θανατο της Αλικης Βουγιουκλακη. Ο προεδρος της Δημοκρατιας σε δηλωση του τονιζει οτι προσεφερε πολλα στο θεατρο και τον κινηματογραφο και πως καθε προσπαθεια της τη συνοδευε η αγαπη του κοσμου, γι'αυτο ο προωρος θανατος της λυπησε ολους τους Ελληνες. Ηταν ενα κομματι απο τη ζωη μας και το αστρο της θα μεσουρανει στον ονειρικο κοσμο της Τεχνης, τονισε ο πρωθυπουργος, ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η Αλικη παραμενει αστερι στον ουρανο της μνημης μας. Μοιαζει σχεδον απιστευτο οτι η Αλικη δεν ειναι αναμεσα μας, σαν να μας ειπε ψεμματα αυτη η γυναικα με την τεραστια ικανοτητα για ζωη και τη θεληση για ομορφια, δηλωσε ο υπουργος Πολιτισμου. Προκειται για απωλεια που ξεπερναει τα ορια του καλλιτεχνικου κοσμου, δηλωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ, ενω ο Αντωνης Σαμαρας σημειωσε οτι το διασημο χαμογελο της ζωης, της δρασης και της ομορφιας εσβησε. Εφυγε ορθια, αφου κερδισε την αγαπη του κοσμου δηλωσε ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ενω δηλωσεις εκαναν ο Κωνσταντινος Μητσοτακης, η Αλεκα Παπαρηγα και ο Δημητρης Τσοβολας.

Η Αλικη Βουγιουκλακη πρωταγωνιστησε σε περισσοτερες απο 40 κινηματογραφικες ταινιες και σε δεκαδες θεατρικα εργα στη διαρκεια της καριερας της. Το 1955 παιρνει το διπλωμα της απο τη Δραματικη Σχολη και βγαινει στο Ελευθερο Θεατρο, οπου γνωριζει τις πρωτες επιτυχιες της. Η Αλικη θα γινει θιασαρχης το 1961. Το 1964 θα γινει συνθιασαρχης με το Δημητρη Παπαμιχαηλ. Η συνεργασια αυτη θα διαρκεσει δεκα χρονια. Θα τιμηθει με το βραβειο ηθοποιιας α'γυναικειου ρολου στο Α' Φεστιβαλ Ελληνικου Κινηματογραφου της Θεσσαλονικης για την ερμηνεια της στην ταινια ``ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ`` του 1960. Τα μιουζικαλ ηταν το αγαπημενο της θεατρικο ειδος τα τελευταια χρονια ενω το καλοκαιρι του 1986 ανεβαζει τη Λυσιστρατη σε σκηνοθεσια του Αλεξη Σολωμου. Το θεατρικο σοκ προκαλειται στα 1990 οταν η Αλικη αποφασιζει να γινει ``Αντιγονη`` του Σοφοκλη σε σκηνοθεσια Μινου Βολονακη. Η τελευταια παρασταση δινεται στο θεατρο της Θεσσαλονικης, την Κυριακη 28 Απριλιου ``Χρειαζομαι την αγαπη σας-απευθυνεται στο κοσμο-τον τελευταιο καιρο δεν αισθανομαι καλα''. Το 1965 ειχε παντρευτει το Δημητρη Παπαμιχαηλ, ενας γαμος που διηρκεσε εννεα χρονια. Ο Γιαννης ο γιος τους γεννηθηκε το 1969. Ο δευτερος γαμος της εγινε στις αρχες της δεκαετιας του '80 με τον Κυπριο επιχειρηματια, Γιωργο Ηλιαδη, αλλα δεν ειχε διαρκεια παρα πανω απο δυο χρονια.

Παρατεινεται τουλαχιστον μεχρι τις αρχες Αυγουστου η καραντινα που εχει επιβληθει στις εξαγωγες ελληνικων κρεατων και μη παστεριωμενων γαλακτοκομικων προιοντων, εξαιτιας του αφθωδους πυρετου που εκδηλωθηκε σε κοπαδια αιγοπροβατων και βοοειδων στην περιοχη του Εβρου. Η μονιμη κτηνιατρικη επιτροπη της Κομισιον δεν συνεδριασε σημερα, οπως αναμενοταν και ανεβαλε για τις αρχες Αυγουστου τη ληψη οριστικης αποφασης. Μεχρι τοτε εξακολουθουν να ισχυουν τα μετρα που ειχαν επιβληθει. Επισης, αναβληθηκε η συζητηση της γαλλικης προτασης για απαγορευση της διακινησης και καταναλωσης απο τις χωρες-μελη της Κοινοτητας εντοσθιων απο αμνοεριφια ανω του ενος ετους. Η Γαλλια υποστηριζει οτι συμφωνα με επιστημονικη ερευνα η καταναλωση τετοιων προιοντων μπορει να μεταδωσει επικινδυνες ασθενειες στον ανθρωπο αναλογη με εκεινης της σπογγωδους εγγεφαλοπαθειας των βοοειδων.

Οι αναλυτικες βαθμολογιες των υποψηφιων που συμμετειχαν στις Γενικες Εξετασεις εισαγωγης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χωρας θ'αναρτηθουν αυριο σε ολα τα Λυκεια της χωρας, ανακοινωσε το υπουργειο Παιδειας. Οι πινακες με τις βαθμολογικες επιδοσεις των υποψηφιων σε καθε μαθημα που εξεταστηκαν θα τοιχοκολληθουν στα Λυκεια αυριο στις 6 το απογευμα. Ενδεχεται σε ορισμενα Λυκεια απομακρυσμενων περιοχων της χωρας οι καταστασεις αυτες ν'αναρτηθουν την Πεμπτη το πρωι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεο σοβαροτατο πληγμα στη διεθνη εικονα της Τουρκιας, αποτελει ο θανατος δυο πολιτικων κρατουμενων στις φυλακες Κωνσταντινουπολης, απο απεργια πεινας, διαμαρτυρομενοι για τις αθλιες συνθηκες κρατησης τους. Το κυμα διαμαρτυριας διογκωνεται σε ολες τις φυλακες της χωρας, καθως ο αριθμος των κρατουμενων που προχωρουν σε απεργια πεινας ανερχεται στους 277, ενω δεκα απο αυτους βρισκονται ηδη σε κωματωδη κατασταση. Ηδη εκδηλωθηκαν οι πρωτες αντιδρασεις τοσο απο διεθνεις οργανωσεις οσο και απο δυτικες κυβερνησεις, ενω η Επιτροπη Εξωτερικων Υποθεσεων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου αποδεχθηκε προταση του ευρωβουλευτη Αλεκου Αλαβανου για παρεμβαση στην υποθεση της απεργιας πεινας των πολιτικων κρατουμενων στην Τουρκια.

Σε συναγερμο εχουν τεθει οι υγειονομικες αρχες της Ιαπωνιας, μετα την αυξηση των κρουσματων τροφικης δηλητηριασης, που οφειλεται στο βακτηριο Ο-157. Ηδη εχουν χασει τη ζωη τους οκτω ατομα, ενω ο αριθμος των κρουσματων ξεπερνα τις 8. 000. Τα δυο τελευταια θυματα ηταν ενα 10χρονο κοριτσακι και μια 85χρονη γυναικα.

Αισιοδοξοι εμφανιστηκαν μετα τη συναντηση τους, στη Λωριδα της Γαζας, ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ και ο υπουργος Εξωτερικων του Ισραηλ, Νταβιντ Λεβι. Η συναντηση αυτη θα βοηθησει πολυ την προωθηση της ειρηνευτικης διαδικασιας δηλωσε ο Γιασερ Αραφατ, ενω ο Ισραηλινος υπουργος εξεφρασε την ελπιδα οτι θα ξεπεραστουν τα οποια εμποδια παρουσιαστουν.

Πληγμα στον τουρισμο της Ισπανιας αποτελουν οι τελευταιες βομβιστικες επιθεσεις, την ευθυνη των οποιων οι ισπανικες αρχες αποδιδουν στην αυτονομιστικη οργανωση των Βασκων ΕΤΑ. Η τελευταια επιθεση εγινε σε δρομο του Σαν Σεμπαστιαν, οπου εξερραγη παγιδευμενο αυτοκινητο και τραυματισθηκε μονο ενα ατομο.

Το Μπουρουντι θα εκδιωξει πανω απο 85. 000 προσφυγες Χουτου απο τη Ρουαντα και μεχρι την επομενη εβδομαδα θα εκκενωσει ολα τα προσφυγικα στρατοπεδα. Η Υπατη Αρμοστεια του ΟΗΕ διαμαρτυρηθηκε για τις απελασεις και ζητησε να σταματησουν. Σημειωνεται οτι απο το 1994, οπου αρχισαν οι φυλετικες συγκρουσεις πανω απο δυο εκατομμυρια προσφυγες Χουτου, απο τη Ρουαντα, ζουν σε προσφυγικα στρατοπεδα στο Ζαιρ, την Τανζανια και το Μπουρουντι.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε απροσεξια των κατοικων, απεδωσε ο γενικος γραμματεας δασων, Γιαννης Σμπωκος, τη μεγαλη πυρκαγια που τεθηκε τελικα υπο ελεγχο, στην περιοχη της Βαρης, στην Αττικη, κοντα στη σχολη Ευελπιδων, που πηρε αμεσως μεγαλες διαστασεις, λογω των πολυ ισχυρων ανεμων που πνεουν.Η φωτια εκαψε δασος και εκταση με θαμνους και εξελιχθηκε κοντα σε κατοικημενη περιοχη. Στις προσπαθειες κατασβεσης πηραν μερος μεγαλες δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας, τεσσερα πυροσβεστικα αεροσκαφη, ενα ελικοπτερο Σινουκ και 30 δασοκομαντος. Λιγο αργοτερα ξεσπασε πυρκαγια στην περιοχη του Υμηττου, η οποια αντιμετωπισθηκε απο επιγειες και εναεριες δυναμεις.

Στο υπερσυγχρονο ρομποτ, το οποιο ειναι εφοδιασμενο με ηχοβολιστικα μηχανηματα και ειδικους βραχιονες, εναποθετουν πλεον τις ελπιδες τους οι αμερικανικες αρχες για τον εντοπισμο του μαυρου κουτιου, του αεροσκαφους της ΤΩΑ, το οποιο θα λυσει και το μυστηριο της πτωσης του, καθως εξι μερες μετα το πολυνεκρο αεροπορικο δυστυχημα το ΦΒΙ δεν ειναι σε θεση να εκτιμησει τα αιτια της πτωσης του αεροσκαφους. Το ΦΒΙ αρνηθηκε να σχολιασει πληροφοριες, οτι εντοπισθηκαν ιχνη χημικης εκρηκτικης υλης σε μια πτερυγα του Μποινγκ. Απο την Κερκυρα ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης, κατηγγειλε διεθνη κεντρα ενημερωσης οτι εχουν αναλαβει με εργολαβικο τροπο εκστρατεια κατασυκοφαντησης της χωρας μας. Στην αθλιοτητα αυτη προσθεσε εμεις αντιτασσουμε τους υψηλους δεικτες ασφαλειας του εθνικου μας αερομεταφορεα, αλλα και των αεροδρομιων της χωρας.

Με αγωνιστικες κινητοποιησεις αντιδρουν οι τριακοσιοι πενηντα εργαζομενοι του εργοστασιου ελαστικων ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ στο αιφνιδιαστικο κλεισιμο της επιχειρισης, που τους οδηγει στην ανεργια. Μετα την γνωστοποιηση της αποφασης διακοπης της δραστηριοτητας του εργοστασιου της γνωστης πολυθενικης εταριας, που ειναι εγκατεστημενο στην περιοχη της Σινδου Θεσσαλονικης, αποφασιστηκε σημερα σε συσκεψη της διοικησης του σωματειου των εργαζομενων και του εργατικου κεντρου Θεσσαλονικης, να γινει περιφρουρηση των εγκαταστασεων ετσι ωστε να μην επιτραπει η μεταφορα μηχανηματων, εμπορευματων και εξοπλισμου του εργοστασιου. Αποφασιστηκε ακομα να πραγματοποιηθει αυριο μεγαλη συσκεψη σωματειων και αλλων μαζικων φορεων, στην οποια κληθηκε να παρει μερος και εκπροσωπος της κυβερνησεως, καθως απισης και να ενημερωθει η κοινη γνωμη για το προβλημα. Ο προεδρος του εργατικου κεντρου Θεσσαλονικης κ. Ηλιας Κοντοπουλος χαρακτηρισε απαραδεκτη την ενεργεια της επιχειρησης, που ειναι κερδοφορος. Συμφωνα με πληροφοριες, η εταιρια προχωρησε στο κλεισιμο στο πλαισιο διαρθρωτικων αλλαγων και σχεδιαζει να μεταφερει το εργοστασιο στη Σλοβενια.

Το ποσον των 191 εκατομμυριων προσφερει η οικογενεια του Μπεν Νινταμ, του μικρου βρετανου που ειχε εξαφανιστει απο περιοχη της Κω στις 24 Ιουλιου 1991 και απο τοτε αγνοειται, σε οποιον δωσει πληροφοριες για την τυχη του παιδιου. Ο Μπεν ηταν δυο χρονων οταν χαθηκε στην Κω το 1991 και ολες οι ερευνες της αστυνομιας δεν εφεραν κανεναν αποτελεσμα. Τοσο η οικογενεια, οσο και η αστυνομια πιστευει πως το παιδι ειναι ζωντανο και πιθανον να εχει απαχθει και υιοθετηθει ειτε απο τους ιδιους τους απαγωγεις, ειτε απο αλλους, στην Ελλαδα η στο εξωτερικο. Ο Μπεν ειναι ξανθος με γαλανα ματια και εχει ενα εκ γενετης κοκκινο σημαδι, σε σχημα φραουλας, στον αυχενα. Οποιος εχει καποιες πληροφοριες καλειται να επικοινωνησει με την αστυνομια του Σαουθ Γιορκσαιρ, στο τηλεφωνο: 0044114-2523341 η στη βρετανικη πρεσβεια στο 01- 7236211

Εικοσι δυο χρονια συμπληρωνονται αυριο απο την αποκατασταση της Δημοκρατιας στην Ελλαδα. Με αφορμη την επετειο θα δοθει αυριο στο Προεδρικο Μεγαρο η ετησια δεξιωση οπου για πρωτη φορα φετος θα παραβρεθουν, τιμης ενεκεν ολα τα επιζωντα μελη της πρωτης μεταδικτακτορικης βουλης του 1974. Σε μηνυμα του, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος τονιζει οτι τα τελευταια 22 χρονια η Δημοκρατια λειτουργησε αδιαταρακτα και ο ελληνικος λαος απολαμβανει με τον πλεον απολυτο τροπο ολων των ελευθεριων που παρεχει το δημοκρατικο μας πολιτευμα. Στις ριζικες τομες και τις προοδευτικες μεταρρυθμισεις που χρειαζεται η χωρα, αναφερεται στο μηνυμα του για την αυριανη επετειο, ο Συνασπισμος.

Η ελληνοκυπριακη πλευρα δεν προκειται να παρακαθησει στον στρατιωτικο διαλογο μεταξυ του αρχηγου της Εθνικης Φρουρας και του Διοικητη των κατοχικων δυναμεων στην Κυπρο αν σε αυτο συμμετασχει και ο διοικητης των λεγομενων τουρκοκυπριακων δυναμεων. Τη δηλωση αυτη εκανε ο Προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης ο οποιος νωριτερα ενημερωσε για την κυπριακη θεση τον απεσταλμενο του προεδρου Κλιντον, Ριτσαρντ Μπιτι. Ο κ. Κληριδης παντως, επεσημανε οτι ο αμερικανος αξιωματουχος τον διαβεβαιωσε πως δεν υπαρχει θεμα συμμετοχης του διοικητη των τουρκοκυπριακων δυναμεων. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης θα επισκεφθει την Κυπρο στα τελη Σεπτεμβριου η αρχες Οκτωβριου. Ο κ. Ρεππας, παντως, διεψευσε πληροφοριες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας, συμφωνα με τις οποιες ο πρωθυπουργος κατα την επισκεψη του στη Μεγαλονησο, θα παρακολουθησει στρατιωτικη ασκηση. Ερωτηθεις για το ποια ηταν η προταση της κυριας Ολμπραιτ για την συναντηση των στρατιωτικων στην Κυπρο, ο κ. Ρεππας απαντησε οτι, οι Αμερικανοι προτειναν συναντηση του αρχηγου της Εθνοφρουρας με τον αρχηγο των τουρκικων δυναμεων κατοχης στη Μεγαλονησο.

Τα προβληματα που απασχολουν τα ατομα με ειδικες αναγκες, εξεθεσαν, με υπομνημα τους, στον πρωθυπουργο, εκπροσωποι της Συνομοσπονδιας τους, που τον επισκεφθηκαν στο Μεγαρο Μαξιμου. Ο κ. Σημιτης τους διαβεβαιωσε οτι συντομα θα δημιουργηθει ενα νεο συντονιστικο οργανο για την ικανοποιηση των αιτηματων τους, τα οποια απασχολουν συνολικα επτα υπουργεια. Στο θεμα των ατομων με ειδικες αναγκες αναφερθηκε και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, κατα τη συναντηση του με την ΑΔΕΔΥ.Ο κ. Εβερτ ζητησε την παρεμβαση του εισαγγελεα για εκατονταδες παρανομες προσληψεις, που, οπως ειπε, γινονται στο δημοσιο τομεα για δηθεν ατομα με ειδικες αναγκες.

Συναντηση με τους νομαρχες ολης της χωρας ειχε το πρωι η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, η οποια ζητησε απο τους περιφερειακους αρχοντες να εντεινουν τους ελεγχους κυριως στις τουριστικες περιοχες, προκειμενου να αντιμετωπισθουν κρουσματα αισχροκερδειας. Απο την πλευρα τους οι νομαρχες τονισαν το προβλημα με την ανεπαρκεια τουριστικης αστυνομιας, κυριως στα νησια.

Η συμφωνια πωλησης του 95% των μετοχων της Ιντερβανκ απο την Βανθθε Ωορμς στο Διεθνη Ομιλο Τραπεζων Λατση και συγκεκριμενα στην Εθροβανκ ανακοινωθηκε σημερα απο τις διοικησεις των δυο τραπεζων. Ο προεδρος του Διοικητικου Συμβουλιου της Εθροβανκ Γεωργιος Γοντικας, αναφερομενος στην προσφατη συμφωνια, υπογραμμισε οτι η Εθροβανκ και η Ιντερβανκ θα λειτουργησουν αρχικα με ανεξαρτητη διοικηση συμπληρωνοντας οτι οι δυο τραπεζες ως μελη του ιδιου τραπεζικου ομιλου θα συντονιζουν και θα εναρμονιζουν την πολιτικη τους και τις δραστηριοτητες τους. Ο κ. Γοντικας αναφερομενος στους 800 εργαζομενους των δυο τραπεζων επεσημανε οτι οχι μονο δεν θα γινουν απολυσεις αλλα σχεδιαζονται νεες προσληψεις προκειμενου να καλυφθουν οι νεες αναγκες του Οργανισμου.

Εγκριθηκε απο την Ευρωπαικη Τραπεζα Επενδυσεων η χρηματοδοτηση του εργου της ελευθερης λεωφορου Σταυρου- Ελευσινας, συνολικου υψους 265 δις. δρχ. Παραλληλα, προωθειται ομαλα η διαδικασια για τη χρηματοδοτηση του τεταρτου μεγαλου εργου υποδομης, της ζευξης Ριου-Αντιρριου, που αναμενεται να ολοκληρωθει το Φθινοπωρο. Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου δηλωσε οτι η σημερινη εγκριση ερχεται σε συνεχεια δυο προσφατων εγκρισεων χρηματοδοτησης μεγαλων εργων υποδομης δηλ. του Αεροδρομιου των Σπατων υψους 310 δις. δρχ. και του Φυσικου Αεριου υψους 90 δις. δρχ.

Την εκτιμηση οτι η κυβερνηση θα συμπαρασταθει στην επανακυκλοφορια των εφημεριδων Μακεδονια και Θεσσαλονικη, εξεφρασε σημερα ο υπουργος Μακεδονιας - Θρακης Φιλιππος Πετσαλνικος κατα τη συναντηση που ειχε με το Διοικητικο Συμβουλιο της Ενωσης Συντακτων Ημερησιων Εφημεριδων Μακεδονιας - Θρακης. Οι δυο ιστορικες εφημεριδες της Θεσσαλονικης διεκοψαν την κυκλοφορια τους τις τελευταιες εβδομαδες καθως οι εργαζομενοι προχωρησαν σε αγωνιστικες κινητοποιησεις διεκδικωντας δεδουλευμενους μισθους, που τους οφειλει η επιχειρηση. Ο Δημοσιογραφικος Οργανισμος Βορειου Ελλαδος, με ανακοινωσεις του τις τελευταιες ημερες υποστηριζει οτι συντομα προκειται να επανεκδοθουν οι δυο εφημεριδες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητης μας της Αρσης Βαρων Βαλεριος Λεωνιδης χαρισε στην χωρα μας το δευτερο μεταλλιο της στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, αφου πηρε τη δευτερη θεση στην κατηγορια των 64 κιλων, χανοντας ομως για μια ακομη φορα απο τον περιφημο Τουρκο Ναιμ Σουλειμανογλου. Στην ιδια κατηγορια, ο Γιωργος Τζελιλης προσπαθησε αλλα δεν καταφερε να ανεβει στο βαθρο, αφου τελικα κατεταγη 4-ος με 322. 5 κιλα, οσα σηκωσε και ο Κινεζος Ζιανγκαν που ομως ηταν ελαφρυτερος και ετσι κατεκτησε το χαλκινο μεταλλιο.

Σε τροχια για διεκδικηση, ακομη και του χρυσου μεταλλιου, τεθηκε ο πρωταθλητης μας της ελληνορωμαικης παλης στην κατηγορια των 90 κιλων για τους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντας, Ιορδανης Κωνσταντινιδης, ο οποιος στους δυο πρωτους αγωνες πετυχε ισαριθμες νικες και με πιθανη επιτυχια επι του Πολωνου Φαφινσκι, θα διεκδικησει την πρωτη θεση στη διοργανωση.

Το Ρωσο ``γιγαντα`` Αλεξαντερ Καρελιν, θα βρει στο δρομο του, ο πρωταθλητης μας στην κατηγορια των 130 κιλων Παναγιωτης Ποικιλιδης, αφου στους δυο πρωτους αγωνες γνωρισε ισαριθμες νικες , ενω περασε χωρις αγωνα στον τριτο. Τελος, ο Αριστειδης Ρουμπινιαν στην κατηγορια των 62 κιλων αποκλειστηκε απο τη διοργανωση, αφου γνωρισε δυο ηττες.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στα χαμηλοτερα επιπεδα των τελευταιων οχτω μηνων εκλεισε σημερα ο γενικος δεικτης τιμων. Διαμορφωθηκε στις 888,40 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,86%. Ισχυρες πιεσεις δεχθηκαν οι μετοχες των Τραπεζων και ιδιαιτερα η Κτηματικη ενω με σημαντικα κερδη εκλεισε η μετοχη της Τραπεζης της Ελλαδος. Σημαντικες απωλειες για μια ακομα ημερα κατεγραψαν και οι μετοχες των Κατασκευαστικων εταιριων. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τας 5,9 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,40%, Ασφαλειες ανοδος 0,28%, Ληζινγκ πτωση 0,30%, Επενδυσεις πτωση 0,22%, Κατασκευες πτωση 2,00%, Βιομηχανιες πτωση 0,36%, Διαφορες πτωση 0,13%, Συμμετοχων ανοδος 0,14%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,74%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μικρη εξασθενηση θα παρουσιασουν αυριο οι θυελλωδεις ανεμοι στο Αιγαιο, ενω η θερμοκρασια θα κυμανθει σε χαμηλα για την εποχη επιπεδα. Σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος, με λιγες νεφωσεις στα κεντρικα και βορεια. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα μεχρι θυελλωδεις αλλα με εξασθενηση απο το μεσημερι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 15 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 31 και στα νησια 22 με 28 βαθμους. Σχεδον αιθριο καιρο και θερμοκρασια 20 με 30 και 18 με 27 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη, αν και στην πρωτευουσα θα διατηρηθουν οι ισχυροι βοριαδες.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 24 July 1996 - 1:19:51